Úloha športu v životoch detí
Matky. Otcovia. Preco? Teraz som citala diskusiu ako nechavaju niektori rodicia doma deti oddychovat. Co? Preco?
Pritom som si spomenula ako som vo fitku stretla svoju telocvikarku byvalu. Hovorila ze cim dalej tym viac prvakov ma problem spravit kotrmelec. Ak jednu telesnu robis kotrmelce dalsiu su chudacikovia ospravedlneni. Kolektivne sporty este horsie. Ze mavaju z toho psychicke problemy lebo musia hrat basketbal.
A tak sa zamyslam, co z takych ludi bude? Preco im to robite? Co ich tym ucite?
Presne tak, ZŠ by mala poskytovať všestranný rozvoj. Ale akonáhle príde na rad predmet s názvom výchova a je jedno, či športová, umelecká alebo občianska, tak sa všetci tvária, že to sú sprostosti, ktorým netreba venovať pozornosť. Nedajbože, aby ich učiteľ objektívne hodnotil, to potom majú detičky doživotnú traumu... popri tom, ako dnes klesá úcta k vedomostiam, tu vidíme v priamom prenose úpadok civilizácie - z ľudstva sa stáva neschopný, nevzdelaný živočíšny druh.
@jesenzima dakujem
@stanulienkat myslím si,že veľa žien nepochopilo pointu príspevku. Bohužiaľ je fakt,že deti sa málo hýbu. Sú obézne, majú problém s chrbtom.. rodičom úplne vyhovuje keď prídu domov sadnú si k telefónu a majú pokoj od nich. Bohužiaľ je to fakt a vidím to všade naookolo. Vonku nie sú žiadne deti. Rodičia tento trend podporujú.
Telocvikarka ma názor.. super, gratulujem
Som rocnik 84, za "mojich cias" si ani nepamatam zeby sme mali nejake sportove kruzky napr na skole. Boli spoetove kluby jasne, ale tam chodilo par deti, ktory sa venovali sportu tak profesionalnejsie.
Dnes je ponuka sportovych kruzkov velmi siroka, aj dospely omnoho viac sportuju ako kedysi. Aj taki co na zs nevedeli kotul ci preskos cez kozu. Nehadazala by som to vsetko na dnesnu dobu, ze dnes deti nevedia sportovat. Je to cisto individualne. Napr poznam chlapca, ktoremu nejde kotul ani vpred ani vzad, zato vsak je sikovny futbalista.
Inak tie telesne, to je odjakziva kamen urazu. Mam pocit ze ti ucitelia akoby sami odradzali deti, maju hrozny pristup a baziruju aby vsefky druhy sportu a pohybu musia deti ovladat.
Telesna by mala prinasat radost a to castokrat tak nie je...dava sa za nu znamka. Pohybove nadanie nema kazdy a ked daco nevie urobit, moze sa stat tercom posmechu spoluziakov.
Ja som robila gymnastiku, ta mi sla, ale akonahle sme jeden polrok robili atletiku ci volejbal - mala som velky problem. Hlavne volejbal jedna katastrofa - ma silnu hypermobilitu a proste som nedokazala prstami tu loptu odrazit, lebo sa mi pretocili dozadu. Dcera to iste. A co som si od telecvikarky vypocula, ze ako mi to nejde, a ako mi tak skvele moze ist gymnastika... no moze, na tu som mala telesne predpoklady. A spoluziacky mi to tiez davali pocitit, nastastie v case, ked nejaka sikana nebola, cize ma to nejako extra netrapilo.
Zato teraz sportujem takmer denne - joga, bicykel, plavanie. Telesna by mala dieta priviest k tomu, aby zistilo, aky sport mu ide a co mu prinasa radost, mala by ich priviest k pohyu, nemala by to byt drezura - na to su sportove kluby.
Deti nenechavam doma bezdovodne. A k tej telesnej. Uz pre mna bola telesna jeden velky stres. A zial,pre moje deti to iste. Syn radsej zaspi akoby mal ist na telesnu. Ma z nej stresy,bolesti brucha a pod. Som nazoru,ze na telesnu,vytvarnu,hudobnu,musi mat clovek talent. A nechapem ucitelov,ktory to s tou telrsnou prehanaju a vrieskaju po detoch. Hold,nie kazdy moze byt hantuchova,ci toth...
Ako decko som kotrmelec vedela, keď k tomu prišlo na škole nevedela som sa zložiť aby som si neublížila a nikoho za to neviním. Keby boli iné osnovy určite by sa viac detí chcelo hýbať. Učiteľ by mal prispôsobiť šport záujmom triedy. Napríklad naši pred x rokmi hrávali stále futbal a volejbal, väčšina bola spokojná a hýbala sa. Ak niekto každú loptu pustí medzi nohami asi ho to nebude baviť aj keby bola zo zlata.
@no1990 a?
Príde staršia domov zo školy+ mladšia zo škôlky a vieš čo? Nechám ich oddychovať. Naozaj je staršia asi hodinu na mobile a mladšia pozerá rozprávky. Potom si robí úlohy, večer si zacvičí alebo ide plávať. Ja s mladšou sa hrám alebo keď je pekne 1,5 km pešo na detské ihrisko a večer naspäť. Deti nie sú stroje a potrebujú aj oddych, psychický hlavne. Ty čo robíš prvé , keď prídeš z práce? Neoddýchneš si?
Ja žasnem jak zas 90% diskutujúcich nepochopilo pointu tvojho príspevku ale riešia tu kotrmelce 🫣
Odkedy som začala chodiť na MK som zdesená zistila koľko ľudí ma problem s pochopením pointy písaného textu ale tak aspoň už chapem stav tejto republiky 😅🥲
ja som kotrmelce ani nechcela robit, lebo ucitel sa mne (nam) posmieval ake sme neschopne a ked sme boli starsie oba nam ocumoval zadky v teplakoch. Basketbal som tiez nechcela hrat, lebo sa mi "sikovnejsie" spoluziacky posmievali, ze mi nehodia loptu, lebo som klava. Moja mama mi povedala, ze pohyb je dolezity, staci ked z telesnej prejdem a nemusim nikomu nic dokazovat. Dnes som uspesna dospela zena s pravidelnym pohybom.
O co ti ide autorka? Ze su deti obezne alebo rozmaznane?
Ale je to chyba systemu. Mne sa dcera pripravuje na talentovky- maju mat gymnasticku zostavu( tie kotrmelce🤣🤣) - ona s tym problem nena ako mala chodila na gymnastiku . No ked poziadala ucitelku ci to mozu trenovat cez tv- z nejakeho dovodu to ucitelka zatrhla lebo musia hrat futbal. A toto je "problem skolstva" ze staci ked dieta vie zaklady zo vsetkeho ako by malo sa sustredit na to co ho bavi a co chce v zivote robit( myslim vseobecne). Raz mi uc povedala aby som zakazala dcere tanecnu lebo sa pokazila v dejepise hrozila jej 3🙈. Preto som jej mala zakazat to co miluje co ju bavi aby sa doucila co bolo skor ci neolyt ci paleolyt ci co hlavne ze vie co bolo ored 50 000 rokmi- obrazne povedane🙉🙊
ja si pamätám telocvik, kde sme mali 3 mesiace gymnastiku ( mali sme aj bradlá, aj sme šplhali, aj skákali cez kozu, aj cvičili na kladine), potom 3 mesiace atletika ( behy, skákanie, hody) a 4 mesiace loptové hry. Teraz, keď mi dcéra vraví, že len hrajú futbal alebo vybíjanú, tak ma šľak triafa, že nič nerobia a v podstate nič nevedia. Našťastie my sme veľmi športovo založená rodina, tak sa dieťa hýbe mimo školy. Výmyk som ju učila ja. 🙂
Nazor telocvikarky a nazor sportoveho trenera v nejakom klube bude podla mna rozdielny. Dnes je tolko klubov, od futbalu az po tanecne kluby ci rozne hasicske kluby pre deti..atd od vymyslu sveta. Tolko moznosti, a vsade su deti. Telocvikar musi hlavne zmenit pristup a urobit tu hodinu atraktivnu pre deti. Preco 17rocny chalan, ktory chodi na plavanie a 1xtyzdenne chodi s partiou hravat florbal, v lete turistika, bicykel ci korcule ale telesnu neznasa? Ma napr 3 a4 z volejbalu, pomaly na vysvedcku hrozi 3, ked ma niekto ospravedlnku z tv tak vsetci zavidia...
Ja poviem za svojho syna, ktory nema problem s telesnou, ani pohybom, ale ma problem s kolektivnymi sportami. Je na strednej a 90% telesnej sa hra futbal. On, ako nefutbalista, co nepozna ani pravidla je uplne mimo. Ked hraju s inou triedou a prehravaju kvoli nemu, tak mu vsetci skaredo nadavaju. Nie je to iba o rodicoch toho jedneho dietata, ale aj o rodicoch tych, co mu vulgarne nadavaju. To dieta tak zdeptaju, ze mu je zle pred telesnou, ma hnacku a brucha bol... takze ano, ja si ho radsej ospravedlnim, ako by mal znasat vulgarne nadavky od spoluziakov.
@lulana79 a nemajú tam fitko? Že miesto futbalu by cvičil tam ? . My sme boli trieda 90% chalani 10 % dievčat. Mali sme v telocvični fitko kým chalani hrali futbal my sme boli tam a tiež boli pri nás nejaký chalani . To čo tvoj syn prežíva je zas úplne niečo iné. U nás na škole bolo pár dievčat šikanovane a priamo cez telesnú tak aby to učiteľka nevidela alebo pred ňou vtedy si dovolovali najviac a tie dievčatá tiež tak hotové , bolesti , rano keď vstali už hneď plač co zas bude na telesnej . Našťastie už tu šikanu zastavili . Spolužiaci tvojho syna si vôbec neuvedomujú čo robia. Ale keď sa ináč nedá tak treba ospravedlniť. Tiež by som to tak robila
@vevapeto dakujem za tvoj zbytocny prispevok. Hovorim o diskusii kedy rodicia nechavaju deti doma z vyucovania. Nie ze ich nechavaju oddychovat po skole.
Prečo stále hovoríte o kotrmelcoch? Véd pointa je iná.....
@bonboniera prečítaj si autorkin úvodný príspevok o čom je?o tom, že deti nesportuju nevedia kotrmelec a ešte si dovolia rodičia ich nechať občas doma.
Výchovy by nemali byť znamkovane neznasla som výtvarnú, lebo kresliť neviem a bolo to pre mňa trápenie detto hudobná stáť pred triedou a spievať.
@bielasovicka a aka je autorkina pointa? Ze rodicia nechavaju svoje deti doma miesto toho, aby sli na telesnu? Ci je este hlbsia? 🙂
" Jasne nebavilo ma skakat cez kozu. A? Skocila som. Nemam traumu ani blok ani psychicke problemy. Proste som skocila a ideme dalej"
No, moja kamoska takto skocila cez kozu a doteraz ma nasledky zo zlomenej klucnej kosti. Dosledky voci premotivovanej pedagogicke, ktora neakceptovala neistotu dietata v tomto "vykone" (kde nebola schopna poskytnut adekvatnu podporu) neboli dodnes vyvodene. Dieta muselo preskocit na silu.
Ale "ideme dalej".
Horsie je, ze deti nechodia ani len von... čučia doma alebo max prechadzka v nakupnom centre. Cesky specialny pedagog Halda sa opytal deti, kto bol cez pekny teply vikend v prirode, ze dvaja z tridsiatich
Telocvikarke gratulujem k nazoru...len realita gde? Celu zakladnu skolu som vyhravala sutaze v gymnastike, chodila na balet, volejbal...na gympli ma pani telocbvikarka sikanovala a davala mi 4 na vysvedcenie. Motivacia jak svina. Moj syn, druhy stupen ZS, maju telesnu spojenu s inou triedou, je tam chlapec, ktory ho regulerne sikanuje...riesim to druhy rok, a vysledok? Skola dava od toho ruky prec a prisli za mnou, nech si vybavim pre syna oslobodenie od telesnej, aby ho ten fagan nesikanoval!!! Co na to autorka? Spytaj sa aj pani telocvikarky s nazorom, co hovori na postup skoly. A teraz k pointe tvojho prispevku. Moje decko som musela nechat zdraveho doma, lebo sa bal ist na telesnu kvoli sikanatorovi, pokial som nasla normalne riesenie, namiesto toho, aby moje decko sedelo v satni na lavicke, ako navrhla skola....
Prečo si nemohla reagovať v pôvodnej téme? Lebo sa to nedá anonymne? Lebo takto je to celkom skreslené..
Moje tri deti napríklad celkom dosť sportuju, najmä najmladší je veľmi športovo nadaný.. všetky moje deti vedia kotrmelce a pokiaľ nemajú nejaký zdravotný problém, vždy cvičia a rady.. aj sa všetky dobre učia, aj sa všetky dobre správajú, čiže nie sú žiadne ofukovane deticky, čo nemajú rešpekt.. synovia aj dcéra sú v škole chvaleni a sú bez problémov.. a keby mi niekto z nich prišiel povedať že je hrozne unavený z hluku, že už fakt nevládze, tak čomu by pomohlo že to dieťa nazeniem do školy? (Ešte sa mi to nestalo, ale nevidím na Tom nič tragické)
ale tak ako vždy, tu sa ide zovseobexnovat, zase plosne zo všetkých rodičov robit chudákov čo sa nechajú deťmi ovládať, z deti rozmaznanych frackov.. mna niekedy tak udivuje táto vlastnosť na mk ako veľmi podobné sú tie diskusie o výchove.. nech je téma akákoľvek, vždy je to rovnake.. extrémne a zovšeobecnujuce..
Ale môžeš si založiť ďalších x tem😅
Véd keď ta niečo zaujme, zere.. Prispej tam, rozprúd si debatu pod konkr témou, načo ďalšia a anonymná😅
Čo presne má schopnosť urobiť kotrmelec s ospravedlnením dieťaťa v škole, o ktorom sa diskutuje v spomínanej téme, ktorá ťa tak rozhorcila?
Myslim si, že deti majú málo pohybu, to áno. Ale to môžu byť aj tie, čo zo školy nikdy nevynechajú. Lebo toto je na rodičovi, viest dieťa k tomu, aby sa hýbalo.. a tu mnohí veľmi silné zlyhávajú...
Ozaj a kľudne si mohla diskutovať aj pod vlastným nickom.. alebo nemáš odvahu?
@belllinka si tak neuveriteľne mimo, že až.. toto ofukovanie detí sa rozhodne NEvola respektujuca výchova. Ani len náhodou.
Mýliš si to s benevolentnou, bez hraníc.. tá je rovnako škodlivá ako direktivna k poslušnosti. Tieto dva sú na opačnom konci škodlivého spektra.
Ono, zvyčajne majú tento názor ľudia, ktorí nemajú ani páru, čo vzťahovať výchova je.
Vzťahovať výchova je o rešpektovaní osobnosti dieťaťa, to áno. Ale za súčasného vedenia k zodpovednosti. K tejto výchove neodmysliteľne patria HRANICE, ktoré sú však nastavovane respektujuco, nie trestami a odmenami.
Aké jedno je fakt, mnoho rodičov, ktorí pôvodne chceli vychovávať respektujuco sa preklopilo do škodlivého kultu dieťaťa a benevolence bez hraníc...

Ženy, vy ste sa tu chytili nejakého kotrmelca, ale o tom autorkin príspevok nie je ... Nezabudnite nabudúce písať o "čítaní s porozumením" 🤭🙄😑