Vrecúšková aktivita od 10 mesiacov do 20 mesiacov
ahojte žienky, nechystá sa niektorá z vas vytvoriť takuto skupinku?Rada by som sa zapojila do vrecúškovej výmene aj pre tie najmenšie detičky.....nič nenáročné, niečo, čo by zvládli fakt aj mrňátka....🙂
@tinka_21 : aha, jasne. tak to potom nie je zly napad, ja to neviem odhadnut, maly ma 9 sa pol mesiaca a zatial hlavna aktivita je hryzenie,kedze nam idu zubky. a to slane cesto vydrzi?nepolame sa?mame doma totiz kopec potravinarskych farbiv, tak by som tie gombiky mohla teda urobit z neho..poslala by si mi recept, prosim?
Baby do coho mam zabalit kazdu aktivitku? Kde zozeniem tie zatvaracie sacky?
@delideli ahoj, vitaj u nas 😉
Co sa tyka aktivity, myslim si, ze je dost narocna na vyrobu, treba zvazit ci to stihnes. Musis tie gombicky este farbit a lakovat, aby sa farba nezmyvala pri manipulacii. Takze kludne navrhni aktivity, ktore si myslis, ze stihnes a zvladnes spravit.Ale ked sa chces pustit do gombikov ja budem rada 😀
Poradim svoju skusenost s hmotami. Robim uz druhu vymenu, kde pracujem s tymto materialom. S fimom nemam skusenost, ale velmi dobra a nie draha hmota je modelovacia hmota. Dostat kupit normalne v tescu, velmi dobre sa s nou pracuje rychlo schne. Skusala som aj slanu plastelinu, aleje strasne makka, mne sa s nou zle pracovalo, a neviem, ci je taka pevna ako ta hmota.
Este ohladom gombikov, mne by stacilo trebars 15 ks gombikov, jedna snurka a navliekat na to, plus nejake predlohy k tomu, niekde som videla nieco podobne hodim sem link, aby sa ta aktivita dala vyuzit aj na neskor.
@branki : tak s tym som vobec nepocitala, vdaka za upozornenie..myslela som ,ze fimo je uz farbene original, preto sa nemusi farbit dodatocne a tym padom ,ze farba drzi..kazdopadne uvazovala som nad alternativnym materialom,aby som sa nepustila do niecoho, co nepoznam a napadla mi machova guma- dobre sa s nou manipuluje, je pevna, ale makka a pruzna, cca 2mm hruba..mozno by som skusila z nej ..maju vselijake farby, da sa s tym dobre pracovat a neriskujem pripalene nepodarky 🙂
@delideli no aj to by bola alternativa, len neviem ci machova guma nebude makka pre tuto aktivitu, aby sa to netrhalo a ci sa dobre bude navliekat, bolo by treba vyrobit a dat vyskusat detickam 😉 No fimo mozno je aj farbene, neviem, ja som tiez chcela vyuzit potravinarske farbiva co mam doma, tak som nekupovala. je to pracnejsie, ale lacnejsie. Fimo je dost drahe a farebne este drahsie asi.
@delideli Slané cesto nemusíš piecť, tiež som nepiekla, pretože to by boli ďalšie náklady v podobe energie, keďže sa to pečie aj 3-4 hodiny. Nechala som to len vyschnúť na vzduchu, schlo to asi týždeň, a je to úplne bez problémov. Takže akurát by si musela mať miesto kde to možeš len tak nechať, ja som to nechala napr. na vrchu kuchynskej linky ;)
Na nete je kopec receptov, líšia sa len množstvom, ale pomer je zhruba rovnaký.
Ja som robila podľa tohto - http://www.rodinka.sk/hand-made/hand-made/slane...
Alebo si skús pohľadať priamo recept kde píšu že to netreba piecť 🙂
@delideli Teda aby som bola presnejšia, píšu že sa nemusí piecť ale ostáva potom biele po vyschnutí, čo je pravda, že to má taký nádych. Ale skúsim to dnes ešte prelakovať a pošlem ti foto, že ako to vyzerá, či to pomohlo 🙂 A čo sa týka lámavosti, zlomil sa nám len jeden gombík, aj to preto že bol tenší. tie ostatné dostatočne hrubé vydržali aj pády na zem 🙂
@delideli ahoj, vitam medzi nami, tesim sa na tvoju aktivitu, nech uz vyberies akukolvek. predpokladam, ze uz si rozhodnuta tu zostat a "zamakat". ja vyrabam pre kazdeho to, co si vyberie, preto si prosim u mna vyber to, co sa ti najviac paci (foto mojich aktivit najdes na str. 63). daj mi prosim vediet cim skor, nech to postiham🙂 vdaka, Z.
@tinka_21 : do toho slaneho cesta by som teda asi isla..fimo, aspon co som si o nom citala podla mna nie je idealny material pre deticky,co beru vsetko do pusy, napr. pri vyssej teplote pecenia sa z neho uvolnuju toxicke vypary a hlavne som s nim nikdy nerobila, takze sa pravdu povediac trocha bojim experimentovat, na diskusii o nom som si citala,ze nie vzdy sa podari ho dobre upiect/uvarit..ta machova guma je zrejme pritenka, sice som rozmyslala nad alternativou nalepit na seba viac vrstiev, ale zase otazka je ci lepidlo urcene pre deti, ktore som nasla na nete by aj poriadne drzalo..asi cez sviatky urobim pokusnu davku z toho cesta a uvidim, co a ako dalej..a co sa tyka lakovania, je nejaky pre deti bezpecny lak, ktory by som mohla pouzit?pokial ano,tak kludne prelakujem, pokial nie, nechala by som to bez neho, pokial by to nevadilo..
este dumem nad nejakymi alternativnymi aktivitami,ale kedze nechem opakovat alebo robit podobne ako uz tu su, nie je to lahke..
zatial ma celkom zaujalo toto (rozne tvary z gumy, podlepene magnetickou paskou, plus by som mohla prirobit predlohy) :
@delideli Ahoj 🙂 Tak som skúšala prelakovať tie gombíky. A myslím si že to je asi zbytočné. Použila som lak ktorým lakujem pri servítkovej technike, a píšu že je vhodný aj na hračky pre deti. Neriedila som ho, je taký biely hustý, po natretí priesvitný, ale aj tak to vytvorilo ešte povlak na gombíku. Ale je to zbytočné, lebo tým lakom sa ten gombík zas rozmočil trochu, predsa len, je to len múka soľ a voda 🙂
Na fotke - vľavo nalakované, vpravo NEnalakované gombíky ..ale fotené s bleskom večer, takže to trochu skresľuje.
Tak uvidíš, či sa do toho pustíš 🙂 Pekné sviatky želám 🙂
@delideli @tinka_21, @lululaila, @nicicka, @mravvcek, @katka159, @lucka23, @darlicka, @maryennn1, @majusqwa, @zuzu122, @zvalka, @branki, @slniecko379, @kittykittyke, @fada, @moninka1 @eliskamoja @janulka111
Ahojte baby, tak uz je po sviatkoch 🙂 tak ako ste na tom s aktivitkami?🙂 ako ste postupili,mate hotove,ci sa este trapite? 🙂 ja uz dokoncujem rybky a chystam sa laminovat akvarkko.... a chce sa opytat,ked ho vystrihnem a zalaminujem,necham vcelku, ci vystrihnem to akvarko zalaminovane????
@iivkaa1 : ja testujem slane cesto (momentalne sa susi) a dnes idem objednat machovu gumu (ak by som nevyuzila teraz, urcite sa zide 🙂) potom sa uz rychlo pustim do "tvorby" 🙂
ak by vam teda baby nevadilo, dam sem na "olajkovanie" obe aktivitky, ci by ste mi pomohli vybrat. vopred dakujem krasne 🙂
takze prva aktivita- navliekacie gombiky (povodna aktivita po fufine)- vyrobila by som ich bud zo slaneho cesta (ak by sa mi neosvedcilo v zatazovom teste 🙂, tak z machovej gumy - boli by zlepene 2 vrstvy na sebe- pouzila by som netoxicke detske lepidlo), gombikov by bolo 5 druhov- v 5tich farbach, 5 velkosti + 1 snurka a par predloh.
foto je ilustracne
druha aktivita : tvarove magnetky - sada roznych tvarov, roznych velkosti a farieb ( cca 20 ks plus/minus, uvidela by som ako mi vyjdu podla predloh), na zadnej strane prilepena magneticka paska. z tvarov by sa dali skladat na kovovej podlozke (idealne peciaci plech - ten nebude dodany 🙂) rozne obrazky, zvieratka, budovy a pod.
pre mensie deti podla predloh (dodam minimalne 5 ks, zalaminovanych, niektore mozu byt farebne ako na druhom obrazku, niektore mozu byt v realnej velkosti, ciernobiele a obrazok sa bude dat vyskladat priamo na nich- obrazok c.3), starsie deticky aj podla vlastnej fantazie (ako na obr. c.1).
foto znova ilustracne
tak ako mozem, poprosim o hlasovanie. dakujem krasne.
pokial nevadi, uzavrela by som ho zajtra vecer.
@iivkaa1 , @tinka_21 , @lululaila , @nicicka , @mravvcek , @katka159 , @lucka23 , @darlicka , @maryennn1 , @majusqwa , @zuzu122 , @zvalka , @branki , @slniecko379 , @kittykittyke , @fada , @moninka1 , @eliskamoja , @janulka111

@delideli Áno, tam je napísané od 3+, ale z vlastnej skúsenosti ti poviem, že to zvládajú už aj detičky v tomto veku. Moja malá má 16 mes. a od 14 mes. navlieka gombíky na šnúrky, a šnúrky prevlieka cez dierky, aj na topánkach. Preto som túto aktivitu navrhla 🙂 Ja som jej urobila pár gombíkov zo slaného cesta ( na skúšku z jednej farby) a mala z nich veľkú radosť. Hneď chcela prevliekať šnúrku, len som spravila malé dierky na niektorých a zlostila sa že jej to nejde 😀 Dokonca ich triedila, dávala k sebe gombíky s rovnakým počtom dierok, resp. hľadala páry ;)
Podobne napr. páruje aj veci rovnakých farieb, netriedi cih ešte do skupín, ale k červenému gombíku nájde červený, k modrému modrý a podobne.
Takže táto aktivitka by mala využitie na dlhšiu dobu, postupne ako detičky budú rásť 🙂
Ale samozrejme, je to na tebe 🙂 🙂 🙂