icon

Vrecúškové aktivity pre 3 - 5 ročné deti, nové nápady

adelajda2012
12. okt 2015

Ahojte, hladam maminky, ktore by sa chceli pridat do vymeny vrecuskovych aktivit pre deturence cca 3-5r. Chcela by som vsak, aby sme nasli nove veci, nove napady. Urcite je nas viac, ktore sme sa zucastnili niekolkych vymen a vyrabame si veci aj same, takze toho uz mame kooopec. A stale chceme viac ;) Teda nase deti. Ale tie klasicke aktivity, co sa neustale opakuju uz vsetky mame. Myslim, ze sa da najst, vymysliet aj vyrobit nieco neokukane.
Bola by som rada, keby sme sa nasli a vsetko vyslo tak, ze nasim ratolestiam vyrobime paraaadne darceky do adventneho kalendara. Termin ukoncenia by teda bol koniec novembra, zaciatok decembra. Resp. radsej skor, aby sme mohli pripadne predlzovat ;)
Pridate sa?

adelajda2012
autor
13. okt 2015

Toto je super, ale dost narocne. Neviem, ci by sa na to niekto dal. Mozno by sa dala vymysliet nejaka jednoduchsia verzia...
http://www.abeautifulmess.com/2014/03/diy-plant...

adelajda2012
autor
13. okt 2015

Ak by mal niekto chut malovat na kamene...

adelajda2012
autor
13. okt 2015

Aj toto sa mne osobne paci...umyvacka aut (u nas by sa asi umyvali skor vlaky ;) )

adelajda2012
autor
13. okt 2015

Aj toto by mohlo byt celkom fajn. Nemuselo by to vyzerat presne takto, ale nieco na tento sposob... Minigolf.

adelajda2012
autor
13. okt 2015

A ak by mal niekto chut, mohol by vyrobit ostatnym adventny kalendar...sity, z krabiciek, vrecusiek...fantazii sa medze nekladu 🙂

adelajda2012
autor
13. okt 2015

@bambulka18 tie vtacie budky...v zasade nie som proti, ale ostatne aktivity budu asi o nieco narocnejsie. Pripadne skus k tomu este nieco vymysliet. A pohladat aspon este jeden-dva navrhy. Cenim si, ze hladas fakt nove veci ;)
Uvidime, co ostatne maminky. Zatial sme aktivne len tri - ty, ja a @crazy1
@cicamica1980 a @strelka3 pridate sa?

adelajda2012
autor
13. okt 2015

@pastelka13 myslim, ze sa nebudeme specifikovat len na zimne a vianocne aktivity. Ale mozno sa aj nieco take vyskytne ;)

jumama
13. okt 2015

Paci sa mi tato skupinka, zakladatelka ma super napady 🙂 Ak by som sa pridala, spravila by so napr. taky balicek o navsteve lekara a zubara. Predstavujem si to tak, ze by to bola napr. sada karticiek z rontgenu - nohy, ruky, hrudny kos, lebka, zuby a pod (foto z internetu zalaminovane, zdravotna karta, zubna karta, ekg, tlacivka na recepty a podobne... teda nasa ma teraz take obdobie, ze dost sme sa na lekarov hravali, tak by som sa zamyslela, co vsetko pridat. Ak by sa vam pacila takato idea, tak sa mozem pridat, teda podla celkoveho poctu mamin, aby som stihla porobit co treba.

adelajda2012
autor
13. okt 2015

@jumama nooo, to znie celkom dobre. Nasa je tiez kazdu chvilu lekarka. A taku tu tabulku na preskusanie zraku, by si k tomu nepridala?

adelajda2012
autor
13. okt 2015

Kocky, teraz ma napadla este jedna vec. Uz dlhsie sa pohravam s myslienkou pohybovej kocky. Uz som nieco take videla, ale presne si nepamatam ako to fungovalo. Tusim sa len robili cviky, ktore padli na kocke. Chcela som to nejak upgradenut a teraz ma "osvietilo". Mali by to byt tri kocky (mam v hlave predstavu takych nejakych vacsich kociek, mozno z filc?). Na jednej by boli cviky - lahni si na chrbat, urob drep, zatoc sa atd.. Na druhej by boli bytosti - napr. macka, tucniak, babatko, pysna princezna... Na tretej by boli emocie - strach, hnev, radost, plac... Hodili by sa vsetky tri kocky naraz a znamenalo by to napr.: lahni si na chrbat, ale urob to ako rozzurene babatko. Mohla by pri tom byt super sranda.
Pripadne by sa mohlo hrat aj len s jednou kockou, dvoma kockami...Prva kocka- urob cvik podla kocky, alebo len druha kocka- znazorni macku, alebo druha a tretia kocka - znazorni smutnu macku, alebo prva a tretia kocka-lahni si na chrbat ako macka...rozne by sa to dalo kombinovat. Hmmm, toto adi dcere niekedy urobim ;)

crazy1
14. okt 2015

@adelajda2012 ja by som malovala na tie kamene.... To je prekrasne❤️❤️ a môžu byt tak ze tri kamene jedna postava ( hlava telo nohy)
Inak super nápady aj ta hra na lekára aj ta pohybová kocka 🙂)
Ten minigolf neviem :( s tym sa oni hrať nebudú .... Adventný kalendar krasny.... Ale my uz mame jeden Prikladám fotto ak by ste chceli viem aj taky spravit🙂)
@jumama

strelka3
14. okt 2015

No baby neviem, či sa vám tu hodí taká aktivita...ale ma napadlo...my často chodíme do prírody a učíme naše deti spoznávať stopy zvierat....Tak ma napadlo, že by som hodila na papier-karton stopu zvieraťa v životnej veľkosti- napr. z filcu ....medveď, srnec,jeleň, pes, vlk, líška, rys, diviak, veverica, kuna...mačka a ešte ďalšie zverince ak by ste o to mali záujem napr. z filcu,(aby si to dieťa mohlo preskúmať prstami) a potom by priradilo tú stopu k danému zvieraťu...Neviem...vyjadrite sa..Ešte som nerobila aktivity, tak neviem posúdiť, či to vyhovuje 🙂

sonislawa
14. okt 2015

Ahojte, rada sa pridam. Neviem vsak ci vas uz nie je vela. Mam trochu stres, pretoze mam dvojicky a malo casu a hlavne mam trochu obavu, ci by som vedela tak pekne veci spravit ako su na obrazkoch. Zaroven som este v ziadnej vrecuskovej aktivite nebola a tak neviem, co je to " otrepane" ak ma napriek mojim obavam beriete do partie, tak sa zamyslim nad navrhmi.

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@sonislawa no ci to zvladnes casovo, to si musis uvazit ;) Ale myslim, ze toto nebude asi velka skupina. Na druhej strane sa mi zda, ze veci co vyberieme budu narocnejsie na vyrobu. Popozeraj, porozmyslaj, co by si ustihala vyrobit a skus dat nejake navrhy ;)

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@strelka3 stopy by za mna celkom aj mohli byt. Nejake uz sice mame, ale nie z filcu. A keby sa to este trosku prepracovalo, viem si to predstavit. Ale kazdopadne prosim skus este aspon jeden dva navrhy vymyslit, nech mozme hlasovat.

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@crazy1 tak ty uz mas tych navrhov kopec... Ten kalendar je uzasny! Vazne by si si trufla robit ho pre vsetkych?

adelajda2012
autor
14. okt 2015

Tak baby, sumarizujem ;)

@adelajda2012 - Pelikan, hra na uspavanie, pribehove karticky, pohybova kocka
@crazy1 - malovanie na kamene, adventny kalendar, masky
@strelka3 - stopy, este cakame navrhy
@jumama - doplnky do lekarskeho kufrika (ci ako to nazvat;) )
@bambulka18 - vtacia budka?, este cakame navrhy
@sonislawa -cakame navrhy
@cicamica1980 - zatial sa neozvala

Baby, este sa vyjadrite, ci u jumama vsetky suhlasite s tou jej aktivitou. Alebo @jumama, das este nejaky aspon jeden navrh?

Ked budu vsetky navrhy, tak urobim album na hlasovanie.

Baby, co nemate navrhy, skuste este pouvazovat, ci by ste napr. neurobili tie masky/skrabosky, pohybovu kocku, pribehove karticky, toho panaka, pripadne aj adventny kalendar by vam mozno crazy prepustila (ked sa jej chce do tych kamenov ;)

strelka3
14. okt 2015

Ak by sa vám nepozdávali stopy ---tak by som mohla spraviť príbehové kartičky...Alebo ma napadlo...urobiť malé vrecúška na rôzne semená-..priradiť k tomu rastlinu, strom... Dalo by sa to spraviť aj do krabičiek...

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@strelka3 tak semienka-rastlinky my uz mame doma troje ;) Ale ak ostatne nemaju, tak ja sa prisposobim ;)

sonislawa
14. okt 2015

Tak ja do toho idem. V najhorsom si budem hlavu trieskat a po nociach tvorit (ale ved nebude to prvy ani poslednykrat 🙂
Dakujem, ze ste ma pribrali do tohto dobrodruzstva
Moje navrhy (som specialna pedagogicka, tak to bude trosku tymto smerom)
1. Gombikovy had - vek 2-3 roky. Je to gombik na stuhe, z flisu vyrobene zvierata (my mame spracovanu rozpravku islo vajce na vandrovku). Pocas navliekania (ucenie gombik) sa rozprava rozpravka.
2. Fonematicke uvedomovanie (to je, predpriprava na citanie, ze dieta pocuje napr.: prvu hlasku slova). 6 listov formatu A4 zalaminovanych, na listoch obrazky, z flisu vystrihnute zaciatocne pismenka. Dieta vyslovi slovo na obrazku a hlada pismenko (vek 5-6 rokov)
3. Doplnok do kuchynky 1 - z flisu vyrobene spagety a po 10ks vrtuliek a musliciek. Site rucne (nie na sijacom stroji)
4. Doplnok do kuchynky 2 - volske oka. 4ks kindervajicok a vnutri usite z flisu volske oko. (snad sa nemylim a mam dost kinder vajicok)
5. Skladanie obrazkov. Z kuchynskych utierok povystrihovane geometricke tvary. Zalaminovane karty z obrazkami, kde su z tvarov vytvorene obrazky. 10 kariet.
Tak tolko moje napady.

Co sa tyka napadov druhych. Za mna urcite som nadsena z pohybovej kocky, kamenov, adventny kalendar (po tom tuzim moc-moc-moc), lekarsky kufrik... vlasrtne vsetky napady su pre mna ok. Ako vravim, toto je moja prva vrecuskova vzmena. Vsetko je pre mna nove 🙂

jumama
14. okt 2015

@adelajda2012 Druhy navrh je inspiracia podla hry Batanimo. Je to kartova hra, v ktorej su rozne zvierata s meritkom velkosti, jednoducho sa karticky k sebe daju prilozit, zviera je vo farebnom poli, teda je jasne, ktore je vyssie... Pravidla asi ako vojna s kartami, ze vyssia karta, tu vyssie zviera berie obe karty, vyhrava ten, kto ma na konci hry vacsiu kopku... Ak by ste nechceli porovnavat zvierata mozem aj nejake ine obrazky pohladat, napriklad rozne stavby alebo roznych ludi, alebo aj pomiesane, mozte navrhnut. Bolo by to farebne vytlacene a zalaminovane. Tretia tema ma napada cas... No nasa ma uz 5 aj kusok a zatial ju stale aktivity s hodinkami nelakaju, vedela by som spravit cifernik s pohyblivymi rucickami, kde by na kazdu hodinu - vysek mohla byt nejaka aktivita, ktora sa vtedy robi... Ale to by som este posondovala a porozmyslala co a ako, mozno by ten cifernik bol 24 hodinovy, aby sa to lahsie vysvetlovalo a k tomu dva 12 hodinove...

jumama
14. okt 2015

Este k tomu batanimo... Ja by som to pozadie dala podla montessori cervenomodrych tyci, take pacikave, ze deti by mohli odratat, kolko pasikov je za zvieratom. Vlavo by bolo pravitko s cerveno modrymi dielikmi a na pozadi by to bolo iba jemnej pastelovej, aby to nebolo rusive.

crazy1
14. okt 2015

No cicky moje ak si mam vybrať medzi kameňmi a adventným volím adventný.... A prenechám niekomu kamene a spravim to kazdej ak nas bude do 10clenov bo som bola kuk a nemám akrylove farby:( tak by som ich vsetky musela kupovať no filcu mam momentálne dost..... Hmmmm?? A ze by niektorá vzala za mna tie kamene??? Ale ak nie tak spravim vsetko preto aby boli aj kamene perfektne🙂))

cicamica1980
14. okt 2015
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

caute kocky, nestiham hladat napady☹ ale silno zvazujem tie kamene -
@adelajda2012 ty si nasla ten navrh, pocuj to maju byt nejake konkretne postavy? resp. aky je umysel tej aktivity?

crazy1
14. okt 2015

@cicamica1980
cicamica moju dilemu vyriešila aha🙂)) moja tak sme rozmýšľali ze rôzne postavy ( uz je na teba na co si trúfaš- podľa mna) a z troch kamienkov telo/hlava/nohy aby sa dali medzi sebou kombinovať🙂
@adelajda2012 tak ja by som spravila ten adventný 🙂)) co povieš???

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@crazy1 no ja som za vsetkymi desiatimi, lebo som si nevedela vybrat ci kamene, ci kalendar. Tak som rada, ze sa to takto pekne utriaslo ;)

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@jumama no tak mne sa to batamino veeelmi paci. Nasa ma teraz obdobie spolocenskych hier, takzeby ju to urcite bavilo. A este je tam aj to porovnavanie vacsi, mensi... S tymi pasikmi si to tiez dobre vymyslela. No a vcul buc mudry, co si vybrat ;)

adelajda2012
autor
14. okt 2015

@sonislawa dam ti do albumu vsetky navrhy, uvidime, co sa vyberie. Za mna - navliekanie je skor pre mensie deti, ked s tym pribehom je to milo vymyslene ;). A skladanie obrazkov je tusim v kazdejvymene s roznymi obmenami, takze toho je u nas dost. Ale opat sa prisposobim tomu, co vyberie vacsina ;)

Pacia sa mi celkom tie vajicka (nasa je maniak na vajicka - neviem preco, ale ma to od malicka). A este viac ma zaujimalo to fonematicke uvedomovanie. Ale neviem ci som to spravne pochopila. Na A4 budu obrazky ci pisane slovo? Ci oboje? Na jednej A4, jeden obrazok - t.j. bolo by k tomu 6 filcovych pismen?

cicamica1980
14. okt 2015
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@crazy1
@adelajda2012

kocky, skusala som malovat - pred domom som vyhrabala suter, nasla som stare akrylovky a islo to v pohode🙂 len musim ist niekde na pekne placate blede kamene, a este dokupit farby, to by problem nemal byt.... stetce mam perfektne, aj tenucke na detaily, kedysi som trosinku malovala na textil /ale fakt trosinku/

moja otazka skor smerovala - ze co s tymi kamenmi budu deti robit.
mam urobit nejake neutarlne postavy - napr. rodinu, dieta, rodicov, starych rodicov, alebo skor napr. postavy z rozpravky - ja neviem, cervena ciapocka - to ma len tak z brucha napadlo.

sonislawa
14. okt 2015

@adelajda2012 k tomu fonematickemu uvedomovaniu. Na 1 liste (a4) je nakreslenych viac obrazkov - moj typ je, ze sa tam zmesti 4 az 6 obrazkov (nesmie to byt preplacane kvoli rusivosti pozornosti). Takze dohromady tam bude cca. 24 -36 obrazkov. Pismenka budu tam potrebne pismenka. Tie budu bud z flisu alebo nalepene na Pet flasiach alebo modurit alebo este porozmyslam. Chcela by som, aby pismenka neboli na papieri, aby sa lepsie uchopovali
Slova budem volit podla slabikara 1 rocnika ZS - takze to bude predpriprava na citanie. Skoda len ze dnes su rozne slabikare - takze skoly vzyuzivaju rozne. Napisem k tomu aj metodicky list - teda postup ako to spravne robit, aby sa fonematicke uvedomovanie upevnovalo. Deti, ktore nepoznaju pismena, mozu pismena izolovat slovom- teda ukaze na obrazok babika, povie nahlas babika a povie b. To je vlastne podstata fonematickeho uvedomovania ( zameraneho na izolaciu hlasky). Starsie deti prikladaju pismenko- takze si upevnuju tvar pismena.

A ja som to aj tak pochopila, ze dam nabrhy. Potom sa zahlasuje a ten co bude najlepsi, ten vyhrava.