icon

Pád, hospitalizácia a sociálna pracovníčka

lenaleco
10. feb 2016

Pekný deň mamičky .. mám taký problém naša malinká 8 mesačná nám 2.1 padla na hlavičku zo zadu okamžite som išla na Kramáre kde jej urobili rontgen vyšetrenie, neuro a následne nás poslali domov s tým že malinka je v poriadku nemá ani otras ani krvácanie ale že ju mame najbližších 48 hodín sledovať zmenu správania pripadne vracanie pripomínam že väčšinu lekárov sme prebudili a to už o 20h. ale k veci asi pred 3 dňami sme si s priateľom všimli že malička ma na ľavej strane s boku mäkké miesto nič som nechcela nechať na náhodu išli sme k lekárke tá nás poslala na nový rontgen a následne na chirurgiu kde povedali že malá je OK len sa jej niečo s toho starého úrazu nevstrebalo a ma pod kozou vodu vraj je to ambulatná ,,operácia" a keď ju udržíme urobia to na mieste lebo inak naspäť Kramáre kde dieťa uspia prípadne urobia CT a riešia. Povedali sme si OK tak radšej kvázi bez trápenia .,.. Vrátili sme sa teda naspäť na Kramáre prišli na urgent vysvetlili čo je vo veci lekárka si otvorila spis s toho 2.1 a hneď nám jasne povedala že má naša dcérka prasknutú lebku a že ju treba prijať a spraviť CT .. nebolo mi všetko jedno ale nič iné ako súhlasiť som nemohla CT ukázalo že je lebka naozaj prasknutá ale ,,našťastie" len to žiadne krvácanie ani nič iné ja nakoľko mám problém s poistovnou resp neplatil za mňa dlhší čas zamestnávateľ som nemohla ostať lebo by som všetko hradila v plnom rozsahu priateľ takisto nemohol ísť s práce ani priateľ takže ostala svokra. Dnes keď sme si volali po rannej vizite povedal primár že musia volať sociálnu a stále dookola sa vypytujú či malá padla len vtedy. Predsa by som o takomto niečom neklamala .. veľmi sa bojím ako bude reagovať sociálna pracovníčka môžu mi ju vziať ? :( alebo ? .. neviem máte skúsenosti aký bude postup ? .. Pretože ja mám sto chutí podať sťažnosť na lekárku ktoré ten deň povedala že je všetko v poriadku .. Mala naozaj nepadla odvtedy si dávame setsakramenskí pozor predsa len je ešte veľmi maličká správali sa ako keby sme ju týrali :( je to hrozní pocit a ešte horšia skúsenosť. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď-radu.

lenaleco
autor
10. feb 2016

@zuzka_puska ako sa to tu uz par krat spomenulo je to vec nazoru ja mam zo svokrou velmi dobre vztahi .. a ked viem ze saa nemusim zadlzovat ale viem ze moze ist babka preco nie ? moje spravanie je v norme len ma vytaca ako tu niektori ludia vytrhavaju vety s konextu. Socialna pracovnicka sa neola kvoli tomu ze nejsom s malou v nemocnici ale preto ze sa presetruje uraz nepotrebujem si vymyslat bachorky preco som mohla alebo nemohla ostat .. poviem to tak ako to je ...Pekny vecer

lenaleco
autor
10. feb 2016

@anjelicek26 chapem to ale pochopte aj vy nebola by ste vyplasena urcite ano nikoho som tu neprisla urazat alebo katovat .. precitala som si s niecim budem chytrejsia s niecim nie .. Len som neratala s tym ze to takto na prvy krat riesia keby 3-5-10x necudujem sa nehovorim maju to robit samozdrejme ano len som bola s toho v soku a nevedela co cakat

nikusssik
10. feb 2016

pre mňa absolútne nepochopiteľné, nechať dieťa v nemocnici bez mamy...pokiaľ je živá a zdravá...na druhej strane, kedysi úplne bežné...s nami nikdy mama nebola v nemocnici, aj úplne malé detičky brali a matky museli byť doma...a čakať...hrôza pomyslieť, lebo neraz som tam bola s dcérkou a neviem sii predstaviť, že by som bola doma..čo by som si musela aj spotrebný úver zobrať, šla by som s ňou...ale to som ja...aspoň, že tá babka tam je, už som videla aj úplne samé detičky zavreté v postieľkach, samozrejme celý deň plakali, nik si ich nevšímal, sestričky sa nejdú roztrhať, no katastrofa...

roxana280
10. feb 2016

to je na SK uplne chore, mne sa syn prevratil bol upevneny v detskej sedacke ci lehatku , bol priviazany popruhmi, v Rakusku, tam sme zili, sanitka bola do dvoch minut, lebo stredisko sme mali blizko, pytali sa ako padol, dali RTG nikto nic neriesil a sanitari boli velmi mili, este ma upokojovali, ze dieta normalne reaguje, ze bude v poriadku, co bolo, nase zdravotnictvo a socialni uradnici stoja za prd, tam kde treba radsej neriesia a slusnych ludi budu vlacit po uradoch a policajtoch, v Rakusku sa plati za nemocnicu kazdy den aj ked mate poistenie, dieta cca. bolo kedysi 16 Eur a matka raz tolko za den, ale zas sa staraju

lenaleco
autor
10. feb 2016

@jabadaba teraz sompoberatel RP .. na poistovni som ako dlznik pre nezrovnalosti s byvalim zamestanavatelom toto vsetko je v predmete riesenia socialna to risiesi premeriavaju zmluvy len zakim sa to neurovna ja budem vyset ako dlznik .. Preto aj vravim keby som vedela skorej ze tam mozem zostat bez toho ze platim ostanem bez mrknutia oka ale nevedela som

anjelicek26
10. feb 2016

@lenaleco jasne clovek sa asi aj zlakne, je urazeny, dotknuty. Zlomena lebka nie je ale bezny len tak uraz a oni maju poznacene hned 2x, ze ste s tym tam boli, aj ked raz sa to nepotvrdilo. Otoc to, ze je tych tyranych deti doma kopa, ked im nepomoze lekar a nenahlasi to, alebo ucitelka v skolke nenahlasi, tyraju tie matky ci otcovia tie chudatka roky. A toto je jedina cesta, ako na to prijst poriadne a poslat pomoc... ty si obet systemu, ale to sa doriesi, vyjasni, mozno staci jeden rozhovor. Ale kope deti pomoze, ze to takto funguje. Tak hlavu hore.

lenaleco
autor
10. feb 2016

@nikusssik preto aspon svokra nevedela by som si predstavit nechat ju tam samu samozdrejme keby nebola ina varianta ostanem aj za pozicku nastastie zo svokrou sme ako mama s dcerou viem ze je malinka spokojna aj s babkou tak ako by bola somnou ..

ukulela
10. feb 2016

@lenaleco ahoj. je mi blivno z reakcii niektorych zien. len ta chcem podporit. rozumiem, ze si nevedela, ze nebudes platit - a preto si zabezpecila ako sa dalo, aby mala neboa v nemocnici.sama.
a k tomu prvemuvysetreniu,ked vas poslali domov - ako zvazujes staznost - napis a posli ju. neni normalne, aby ta poslali domov s prasknutou lebkou! do pixe,to naco mame lekarov??? naozaj nastastie si situaciu nepodcenila a riesila si lekarku obvodnu atd. a to povedz aj socialke, ked bud presetrovat. vyziadaj si trebars dokumentaciu od obvodnej ako dokaz, ze si postupovala podla prvotnych onstrukcii z pohotovosti a nevedela si o dosedkoch urazu.
drzimti palce, myslim na vas.
a zeny,moja segra ako mala lezala 3 mesiace v detskej nemocnici kvoli zapalu pluc a dalsim komplikaciam. potom liecenie stos- prezila. ja viem, ze je to pre dieta trauma, no su situacie, ked sa neda inac.

severanka90
10. feb 2016

@lenaleco ja tu nikoho nechytam za slovicka. Ako my tu mame vediet ze ty si prisla po vizite o 8:00?? Vsak raz pises, tri dni si bez malej a potom inak. Potom to vysvetlis, ze sa len predpokladalo, ze to budu tri dni. Raz operacia v uspati, potom vybusne vysvetlis, ze si len na polhodku mala zdriemla.
Co my sme tam boli s vami?
A ja si vybijam nervy...ach jaj.

tanita007
10. feb 2016

Podla mňa im nesedí časovo to zranenie ak je tam mesačný interval medzi tým ako sa to stalo 1.krát a teraz/teda že to podla nich muselo byť opakované zranenie/.Tá fisúra sa hojí,nejde mi do hlavy že neboli teda urobené rtg snímky aj teraz po tom mesiaci s odstupom času na porovnanie,či?ináč deti mávajú prasklinky na lebke aj po pre nás banálnych úrazoch.Niektoré spadne z balkónu baz zábradlia a nič,niektoré sa porvráti na záhlavie z odrážadla a má krvácanie....a možno si len mala šťastie na lekára čo často pozerá americké televízne noviny 🙂

lenaleco
autor
10. feb 2016

@severanka90 ale ja som nerozpravala o ziadnej operacii ale o ambulatnom zakroku v zatvorke operacia .. v konecnom dosledku ju uspali len na CT .. Takisto sa na mna nehnevajte možno mi chcete dobre ale pochopte aj moju stranu prosim .. mozno to vyzera takze menim slovo ale nieje to tak. napisala som sem ked som prisla domov a vedela len to malo teraz som už chytrejsia sama ak mate deti viete ze situacie sa menia s minuty na minutu .. možno som bola prchka ale vaše reakcie neboli tiez na mieste . Dakujem za odpovede prijemny zvysok dna. Dobru Noc Takisto ak Ostatným Damam Slecnam Paniam ktore prispeli dakujem .

kittykat22
10. feb 2016

@lenaleco z mojho pohladu lekarka nezavolala socialku koli tomu ze tyras dieta, ale chce vediet ci nezanedbavas starostlivost. Je to koli tomu ze pises ze dcera mala 2.1 uraz a na rtg vsetko v pohode a ty prides o mesiac neskor ze tam ma makke miesto. Ako, znie to zvlastne.

Nepisem ze tyras dieta, ani ze ho zanedbavas, ale aj z mojho pohladu je zvlastne, ze dieta ma nehodu, ty si teda az po mesiaci vsimnes ze je nieco na hlave, a 8 mesacne dieta s poranenou hlavou nechas v nemocnici s babkou. Riesia to preto, lebo slovenska republika preplaca matkam matersku a dostavaju rodicovsky prispevok a porodne a neviem co vsetko aby matky mohli byt s detmi. A bude asi velmi neobvykle, ze dieta ktore nema ani rok tam s matkou nie je. Lekar ma zo zakona povinnost nahlasit ked ma pocit, ze veci niesu uplne ok.

Myslim si ze soc. pracovnicka bude riesit s kym je vasa dcera ked ste v praci a ci je svokra schopna sa o dieta fyzicky/psychicky postarat. Budu riesit preco niesi na materskej, budu riesit ci mate zaujem o dieta atd atd. Nemyslim si ze by vam ju chceli zobrat. Ale chcu sa ubezpecit ze mate o dieta zujem. Ked ho mat budete tak nevidim problem preco by vam dieta mali zobrat.

katka1981
10. feb 2016

@lenaleco, mozem sa ta spytat co presne sa stalo, resp. ako mala spadla, ze si praskla lebku? Lebo vela babatiek padne z gauca a nic sa im nestane. Padla na parkety alebo co sa stalo? Prosim ta neuraz sa, nenaram na tyranie ani nic, len ma to prekvapilo. Mozno k tomu opochu prislo neskor a kedze ti povedali, ze je babo ok, tak si mu tu hlavku uz na dalsi den nepozerala. Ci? A ty pracujes, nie si uz na MD? Vies, to , ze ty mas nedoplatky na zdrav. poisteni, to ta nemocnica nevie a kedze si nebola samoplatca ale zamestnanec, tak podla mna sa ta to ani netykalo a s dcerkou si v nemocke normalne mohla ostat. Alebo ti povedal niekto, ze nemozes? A co vlastne robili dcerke? Vybrali jej odtial vodu, alebo? Dik za odpoved.

jolly84
10. feb 2016

@severanka90 ze? plne nejasnosti....

jolly84
10. feb 2016

@lenaleco precitaj si to po sebe a uvidis....

katka1981
10. feb 2016

@lenaleco, vies naco som si teraz spomenula? Kamaratka ma dvojicky chlapcov. A ked boli mali, tak sa stale bili ale az tak, ze jeden mal vyklbene rameno. Raz s nimi bola na poradni a dr. si vsimla ze jeden ma na lici flak. Vraj ked padol (este ani poriadne nechodili) tak sa suchol lickom o koberec a mal tam kozu akoby zhoretu, odratu. A lekarka pozrela na kamosku a hovori, jej, dufam, ze to nebola facka, este raz a zavolam na vas socialku. Ona bola hotova, plakala, lebo ajked jej dali chlapci zabrat, tak je skvela mamina.

vydrnik
10. feb 2016

@tanita007 suhladim s tebou maly uz bol 3x v nemocnici,bol chory,a ja som si vzdy plstila len celodennu stravu,

severanka90
10. feb 2016

@kittykat22 tak presne to co pises sme sa jej niektore snazili vysvetlit. Ze si tu pozornost socialky v podstate zavinila sama tym, ze s dcerou nezostala ona.
Lebka dietata do jedneho roka rastie velmi rychlo, takze ozaj mohli nastat za mesiac zmeny a opuch sa prejavit neskor, aj tu prasklinku nemuselo byt na prvom CT vidno. Ale zato treba hned obvinit lekarov, ze nieco zanedbali, pripadne skonstatovat ze ich o 20.zobudili. a co asi tak maju robit ti lekari ked povacsinou tahaju 24hodinove sluzby. Tak asi spat, ked je cakaren prazdna. Podla niekoho asi stat v pozore a cakat. A potom zaspat ked im dovezu naraz 5 zranenych.
Ale to uz je o inom...len ma rozculuje ako sa niekto stale stazuje na doktorov a dalsich 10na to pritakava ako keby sme tu vsetci mali Mudr.a vedeli citat RTG a CT snimky.

fuska
10. feb 2016

Kokos, ale ste sa do nej pustili. Same studovane zeny, co vedia, kolko cm pad treba na prasknutu lebku a vedia aj to, ze kazdy padne a dopadne rovnako. @lenaleco Ja ta chapem. Aj ze si nesla lezat s malou, kedze nemas veci s poistovnou doriesene. Drzim palce a nenechaj sa tu znechutit. Dobre rady si zapamataj a na ostatne senzaciechtive a obvinujuce zenske kasli.

katka1981
10. feb 2016

@lenaleco, este mi napadla jedna vec, lekari vedia na zaklade snimku posudit, ci sa jedna o cerstve zranenie, alebo niekolko dnove tyzdnove, mesacne. Cize mali by vediet, ci k prasknutiu lebky doslo v case, ked ste boli s malinkou prvykrat, alebo az potom. A teraz som citala, doteraz som ani netusila, ze sa to stava, ze dieta padne na hlavu a praskne mu lebka. Kamaratka bola s dcerkou 2x po sebe na pohotovosti lebo sa im mala zgulala z gauca a uz jej vynadali, ze na nu poslu socialku. Podla mna je to standardny postup.

tanita007
11. feb 2016

@katka1981 súhlasím.Teraz pozerám,že bol robený aj aktuálny rtg.Ak sú medzi starším a novším nejasnosti,z toho možno vzniklo podozrenie lekára,preto sa pýta či padla len vtedy.Ono by to prejasnenie čo je vidieť na rtg by na ďalšej snímke robenej s odstupom mesiaca už malo byť miernejšie-teda že je staršieho dáta.To už lekári vedia posúdiť.Mohol si všimnúť napríklad modrinku na kolienku,oškretie..../Toto píšem len všeobecne,a platí pre staršie detičky/ a podozrenie je na svete.Môže to byť len blbá zhoda okolností ale aj nemusí.Preto to potrebujú prešetriť.Deti padajú často,mávajú fiss
úry ale nie je to bežný postup zavolať na človeka sociálku...iné je to už pri opakovaných a takto závažných úrazch.

wheelsonthebus
11. feb 2016

@lenaleco necitala som ostatne prispevky, ale na kramaroch su odbornici a ked uz to riesi aj primar tak zrejme ta lebka praskla neskor ako sa stal uraz, ale to neznamena, ze to s tym urazom nesuvisi, mozno uz stacilo len malo a stalo sa. Kazdopadne, tiez nechapem, ze si s malou nezostala, ja si to neviem predstavit riesit v tej chvili peniaze namiesto nej. Fakt je, ze to moc neprospelo situacii, ALE toto nie su dovody, pre ktore by ti dcerku zobrali, ak mas ciste svedomie a staras sa o nu riadne tak no stress.

katka1981
11. feb 2016

@tanita007, podla mna ajkeby snimky neporovnali, co samozrejme ulahci situaciu, oni podla mna vidia aj z aktualneho nalezu posudit cerstvost urazu. Tam prebiehaju hojive procesy atd. Vznikaju zrasty a podobne. To telo sa nejak s tym urazom vysporiada a inak vyzera rana cerstva a inak po nejakom case. Ja som laik, nikdy som nemala dovod to studovat, ale lekari vedia. A keby aj znovu padla, proste su babatka, kt. su pohyblivejsie a padaju castejsie a ine padne len raz. A co sa tyka socialky, ono je to na posudeni samotneho dr., kazdy to vnima inak, jeden podnet poda hned, lebo je opatrny a citlivy, iny si nevsimne ani skutocne tyranie. To je vsetko reakcia na tie tyrane deti, co to bolo v mediach, Lucka a podobne. Jasne, ze pre zodpovednych rodicov, je to stres a pocit krivdy, no keby sa nerobila nejaka prevencia, neodhali sa nic. Uz len to, ze tu o tom mamicka pise, je velmi pravdepodobne, ze keby svoje dieta tyrali, ze je ticho a nevesia to na net. S tou socialkou sa to poriesi, podla mna sa nemaju coho bat. Mna by urcite viac trapilo, aby bolo dieta bez nasledkov.

katka1981
11. feb 2016

@wheelsonthebus, presne tak, nedokazala by som neostat pri nej. Ja som si musela zvyknut nato, ze ju bude sam kocikovat malej vlastny otec bezo mna. Najprv som bola nervozna, bala som sa o nu, ze nie som pri nej. Ved mama vie vsetko najlepsie 🙂 A to ma vie manzel v tychto veciach v pohode zastupit vo vsetkom. Ale tak kazdy sme iny. Ale hento nie je dovod na nechanie dietata sameho resp. si svokrou. A ked je na rodicovskej dovolenke, odvody za nu robi stat. Opravte ma ak sa mylim.

tanita007
11. feb 2016

@katka1981 Plne súhlasím.No pre človeka takého citlivejšieho/napr.matka/ to môže byť aj taká citová trauma.Dajú ťa na sociálku,dieťa to má uvedené v záznamoch a potom už na človeka pozerajú divne keď prídeš napríklad do nemocnice s úplne iným ochorením a toto si prečítajú v záznamoch o dieťati hoci v tom bol človek možno nevinne-/teraz píšem všeobecne/,už to tam je a bystré oko čitateľa spozornie......

wheelsonthebus
11. feb 2016

@katka1981 pravdu mas. Ja by som nevydrzala tam s nou nebyt, ked je ta moznost. Aj teraz bol v mediach ten pripad, ze chlapceka zbil pracovnik pri rtg, ja som s malou este toto nastastie nemusela absolvovat, ale ja si pamatam, ze so mnou bola vzdy mama ked mi robili rtg a to som bola uz dost velke deco. Matka ma vzdy pravo byt pri dietati, ked je to len trochu mozne. Zrejme mamicka pracuje, ked pisala, ze zamestnavatel za nu neodvadza, ale to nie je jej problem, dlh ma v tomto pripade zamestnavatel, nie zamestnanec. Ale tak nevieme presne situaciu, kazdopadne dufam, ze mala bude v poriadku, bez nasledkov.

tanita007
11. feb 2016

Ináč-len tak na odľahčenie 🙂 -pri dieťati ostávajú matka alebo otec-to je bežný štandard.Ale ak už teda matka z nejakých dôvodov nemôže,alebo nechce ostať,radšej nech je s dieťaťom babka ktorá sa vie riadne postarať ako otec,ktorý ani plienku nevie vymeniť,hoci je otec.Na druhej strane sú otcovia,ktorí hravo v starostlivosti strčia maminu dieťaťa do vrecka. 🙂

moni244
11. feb 2016

@lenaleco pozri, pises chaoticky, raz tak, raz onak, so zober, tu su len matky a aj im je vela veci nejasnych, podozrivych, co taka socialka, lekari, ktori su na to skoleni, sa necudujem, ze volali socialku, my sme CT nevideli, mozno je tam viac veci podozrivych a tim, ze si tam neostala, si to len zhorsila, keby si s nou ostala, urcite by sa to takto neriesilo. Takto to vyznieva, ze ti viac zalezi na peniazoch

katka1981
11. feb 2016

@wheelsonthebus, ved to. Ja viem, ze moj muz ma dokaze rovnako zastupit u malej u lekara, ale keby sla na krv, ockovanie, alebo nejaky zakrok, ja ju musim drzat, ja musim byt pri nej, proste to tak citim a to ma 6,5 roka. Ja som na nu velmi naviazana, ale uz je to lepsie, ale az ked zacala chodit do skolky, som si postupne zvykla. Ja by som sa do tyzch 2-3 rokov zblaznila nebyt s nou a hovorime o nemocnici, tak to neviem do akeho veku by som bola taka, ze sa od nej nepohnem. Pisala ze je na RP, to je asi rodicak.

katka1981
11. feb 2016

@tanita007, stava sa, ze je v nemocnici babka, je to v pripade ak sa matka musi starat o mensie dieta doma, resp. je chora a do nemocky matku pre chorobu nepustia. Ale to musi byt infekcna, resp. nebezpecna pre vlastne dieta aby ho nenakazila, plus ostatne deti. To, ze ma nedoplatky, ved to v nemocnici nikto neoveruje, ze ci ma dlhy, alebo je po novom nejaky register, ze im to vyskoci v pocitaci, ze pozor neplatic? A ak ma aj dlh, dlznik je zamestnavatel, nie ona. Som mimo, alebo mam pravdu? A ak by slo o moje dieta, toto by som ani neriesila, nikomu by som nic nepovedala a nech sa to pre mna za na riesi ale az ked budem mat dieta doma. Ved ani stravu nemocnicnu nemusi platit, moze mat jedlo z domu, alebo si kupit v bufete.