icon

Pri akom úraze si dieťa zlomí hrudnú kosť?

asfodelka
6. nov 2020

Pri akom úraze si Vaše dieťa zlomilo hrudnú kosť? Prosím reálne skúsenosti.
Syn sa vrátil zo školy s bolesťou hrudníka. Vraj sa na telesnej vešal na otočenú bránku. Sadol si na tyč a spadol na chrbát. Ani lekárovi sa nezdá že by si pádom na chrbát mohol zlomiť hrudnú kosť, ani mne. Syn nezvykne klamať, zneistila ma doktorka na prijme - ze syn velmi zdôrazňoval že bol sám. Do správy mi zapísala aj modriny na ramene - tie mu pravidelne robí spolužiak. Už som ho riešila s riaditeľkou, psycholičkou i triednou.

mamka34
6. nov 2020

@asfodelka škola nech pekne platí odškodné a učiteľ sa zodpovedá, že nedával pozor na žiakov. Netreba sa báť, že telocvikár je sused, mal si robiť svoju prácu. Keby malo moje dieťa takýto úraz v škole, tak okamžite kontaktujem právnika.

iwesska
6. nov 2020

@asfodelka No ja by som toto isla riesit do skoly s tym ucitelom. Ze im da volny vybeh a oni robia blbosti nic nemeni na tom,ze je za ne zodpovedny! Syn mal tiez taku uzasnu,co ich vzala von na ihrisko pri obytnom dome,ona si sadla na lavicku a citala noviny! Keby sa synovi stal uraz,tak by mala z toho pekny pruser.

20erika07
6. nov 2020

@asfodelka ahoj kamaratovi sa to stalo ked robil salto, kolenami si narazil hrud a tiez mal zlomenu

babulina
6. nov 2020

@asfodelka jasne ze sa da fixovat, synovi dali vyrobit bandaz aby mu to spravne zrastlo, musel to mat neustale len pri sprchovani si to daval dole
Vyzera to podobne ako toto https://www.zdravotnickepomocky-stomia.sk/e-278...

anitka_4
Autor odpoveď zmazal
amelie2017
6. nov 2020

Uprimne z vlastnych skusenosti z detstva ti poviem, ze dieta sa dolame ani nevies ako a kde. Ja som mala zlomene asi vsetko. Ruky, nohy, prsty ako na pase, zlomene rebra, klucnu kost. Ozaj niekedy ani neviem ako. S klucnou kostou som chodila 4 dni, kym sme sli k lekarovi, len som obcas zaaukala, ked som zdvihla ruku. Vyletela som z hojdacky. Doma som vsetko zatlkala.
Rebra- bezala som dole schodmi do zolovocu, napichla som sa na roh zabradlia, tiez som to rozchodila, doma som nic nepovela- az o par rokov sa o tom dozvedela mama aj doktori, ked mi robili rtg pluc a rebra zle zrastene s vyrastkami.
Zvysila by som pozornost, ale nejak by som sa v tom nerypala.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@miriam11
@1andrea111 zatial sme rozhovorom dosli k tomu ze teoreticky by to slo. Rukami sa drzal tyče, kolena mal na tyči. Akoho prevazilo dozadu nechcel sa pustit a zatlacil si kolenami na hrud a potom sa pustil a spadol na chrbat. Opisoval ze stale sa drzal a pomaly padal.

@20erika07 myslis ze to by bolo ako pri salte ten opis?

@anitka_4 chapem ze si zmazala. Brr az strach z takych veci. Moj syn nepovie len to co nevie, vsetko vykeca a nema problem povedat co sa stalo, kto ho bije atd. Nestalo sa este ze by klamal.

anitka_4
6. nov 2020

@asfodelka vies co,potom som si to rozmyslela a zmazala. Mam tu aj foto,aj meno a kedze je to taka neprijemna a citliva tema,nechcem,aby sa to nedajboze dotklo rodičov chlapca. Nikdy neviem kto je za akym nickom a bolo by mi ľúto byt na ich mieste si prečítať len tak v nejakej diskusii

asfodelka
autor
6. nov 2020

@babulina a ako ste riesili skolsku tasku? Akurat rozmyslam ze mu nedovoli vlacit to, tlaci mu to presne na hrud a taha ramena.. kupit take nieco na tahanie? Ani neviem lebo i tak musi ist po schodoch na 1.poschodie, do skoly mu ju nosit nemozem... neviem.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@anitka_4 mas pravdu. Osobne veci nepatria na steny a aby sa k tomu vyjadrovali ludia co nevidia pozadie.

jakoma
6. nov 2020

@asfodelka mozno syn prizvukuje, ze bol sam preto,lebo bol naozaj sam.. ak inak neklame,sice s rezervou,ale verila by som jeho slovam.. mozno sa boji,ze by vina padla na zleho chlapca (co nastastie nebol v skole) a ak doteraz robil synovi zle bez dovodu,po tomto by to bolo horsie..

asfodelka
autor
6. nov 2020

@jakoma tiez som nad tym rozmyslala v tomto kontexte a chvala Bohu ze ten chalan nebol vtedy v skole. Normalne synovi verim ked hovori co kedy kto kde.. ale dr na traumacke krutil hlavou aj dr na centralnom prijme neverila a vela sa vypytovala tak ma zneistili. Hladala som odpoved pri akom inom uraze sa da polamat presne to miesto. Vyssie pisem ze mozno syn neklame a urobil si to sam.

andreatytler
7. nov 2020

@asfodelka Veru som este v zivote nestretla cloveka co mal zlomenu hrudnu kost. Chudak maly. Hrudnik je dost flexibilny. Ak sa napriklad robi masaz srdca, tak tam to stlacas takmer celou vahou aj niekolko cm dolu a nemusi sa zlomit (aj ked niekedy ano).
Nemyslim ze ine dieta by bolo schopne mu to zlomit holou rukou a uz vobec nie ten mladsi brat.
Kedze vravia ze sa to stava hlavne pri autonehodach, tak si predstavujem ze to musi byt velmi silny, prudky naraz zpredu... nieco ako uder hokejkou alebo palkou.
Je mozne ze ked spadol bol dezorientovany a mysli si ze spadol na chrbat ale v skutocnosti to bolo na hrud. Skor si ale myslim ze tam s nim niekto bol (kedze to tak zapiera) a mozno toto druhe dieta spadlo na neho ako lezal na chrbte pod brankou alebo na neho skocilo omylom, pri hre. Alebo sa hrali s niecim co nesmu...
Hrudnik u deti nema velmi vela svalov... najme tam v strede, takze to ze nema modrinu, je myslim ok.

asfodelka
autor
7. nov 2020

@andreatytler uz je to tyzden od urazu. s tou modrinou neviem.
Stale menej si myslim ze tam bol niekto dalsi. Nasa riaditelka obhajovala toho druheho chalana vraj moj syn je taky biely(bledy) ze pri mensom udere sa mu urobi modrina. Akoze ked tak bude chodit jej dieta domov tak sa mozme porozpravat kto je biely... toto mu mizne uz 2tyzdne.

majamat
7. nov 2020

@asfodelka no fasa. co to ma spolocne s tym, ze je biely, dolezite je,a ke ma cievy, su samozrejme ludia,kotrym cievy viac praskaju,a nesuvisi to tak celkom s farbou, aj ked mozu byt svetlejsi

asfodelka
autor
7. nov 2020

@majamat vies nejako sa braniť musia. Slovo šikana nechcú počút. A ak sa jedná o našich "osadníkov" tak tí sú zákonom chránení.

basska_b
7. nov 2020

@asfodelka Ja myslím, že vyslovene sa to stalo na tej tyči / bránke, že proste tam nešťastne sa udrel o tú konštrukciu do hrudníka. Či už svojim alebo cudzím zavinenim, to vie najlepšie on. Ja by som skôr riešila telocvikara. Aký voľný pohyb vonku?! Kde bol on?! On ma zodpovednosť za nich. Keby tam bol a robili normálne veci, tak by nebol ani úraz, ani sikana. Ale keď si ho nahneváte, dá to synovi pocítiť.

asfodelka
autor
7. nov 2020

@basska_b telocvikar je v pohode clovek, je to manzelov znamy. Vies jednoducho sa povie tazko urobi. Vsetci pedagogovia su jednou nohou v base. Nedavam mu za vinu to ze syn sa bez jeho dovolenia vybral na druhy koniec ihriska. Tiez je len clovek.

klip0
7. nov 2020

Ja by som sa uz davno sťažovala v skole, toto si nemozu dovolovat. A psychologicka, ktora zjavne sama potrebuje psychológa ked male dieta zmagori, ze chlapec ktorý ho bije je jeho kamarát. A ze mas ty priložiť ruku k modrinam. To je chore a neexistuje aby toto niekto spravil. Bran syna, lebo toto si nemoze skola vkci vam dovolovat. Rozmyslala by som aj akych inych kamaratov tam ma, ak vekmi nema, tak ci by ste nezvazovali inu skolu

asfodelka
autor
7. nov 2020

@klip0 toto je druha skola v poradi.problem je od kedy tu nastupil. Nesadol triednej a raz mi na rodicku povedala ze deti sa s nim nehraju lebo ho ona nema rada. Viac ani nemusim dodavat. Skoda reci. Dokonca ma tlacila dat ho integrovat, hoci na vysvedceni ma 1 a obcas daka 2.

eliska13
7. nov 2020

@asfodelka podľa mňa úraz a modriny spolu nesuvisia.Ked to je tak, že si to syn spôsobil sám je to preňho obrovské ponaučenie čo sa môže stať.Pred pár rokmi zomrel teeneger na ktorého spadla futbalová bránka.
Odhliadnuc od toho čo sa stalo uvažovala by som nad druhou školou triedna nepríjemná, psychologicka nepomohla, spolužiaci nič moc.Ako budú starší budú ešte viac bojovať a robiť si zle

asfodelka
autor
7. nov 2020

@eliska13 triedna je triednou posledny rok. Buduci rok bude nova triedna, kazdy predmet bude ucit iny ucitel, spoluziak s velkou pravdepodobnostou prepadne tak mu drzim palce.

eliska13
7. nov 2020

@asfodelka my máme jedného spratka obezneho v triede, ktorý robí všetkým zle 3 roky čakáme, že prepadne každý rok prejde.Rodicia nechodia na rodičovské, bol podnet na sociálku, psychológa nič sa nedeje

asfodelka
autor
7. nov 2020

@eliska13 tak tento nas uz raz prepadol a minuly rok neprepadol len vdaka korone.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
eliska13
7. nov 2020

@asfodelka tak to máte veľkú šancu u nás vedenie povedalo, že ak ho nechajú prepadnúť bude v triede najstarší o to viac bude deťom o rok mladším robiť zle, že lepšie je nechať ho prejsť každý rok nech je čím skôr preč zo škôlky na výsmech

asfodelka
autor
7. nov 2020

@anita1978 no poznam to. Rozpravam sa s ucitelkou a riaditelkou o tom ze maly ma modriny a ona mi splechne ze minuly rok dal maly inemu spoluziakovi facku.. (rozhadzoval rukami bo sa blaznili a nevhtiac trepol ineho spoluziaka).

asfodelka
autor
7. nov 2020

@eliska13 super pristup

majamat
7. nov 2020

@asfodelka evidentne nevedia rozdiel medzi nahodou a umyslom. resp. nechcu vediet.

basska_b
7. nov 2020

@asfodelka Teraz som sa bavila s mužom, on spadol na kameň pri zostupe z Bystrej (najvyšší vrch Západných Tatier) - spadol na chrbát a zlomil si rebro vpredu! Takže je to možné. Bolelo ho to 4 týždne a potom sa to samo zahojilo