Úraz nožičky 7 mesačného syna

andreatytler
13. júl 2020

Ahojte,
Poradte mi prosim.
Dnes sme mali uraz s nasim 7 mesacnym synom. Syn sedel manzelovy na kolenach ale v jednom momente sa hodil dole na zem. Manzel ho zachytil za nozicku takze na zem nedopadol. Odvtedy sa nevie postavit a ked to skusi, tak zacne plakat. Ked ho ja postavim a drzim, tak je v pohode ale stoji len na lavej nohe. Neda vahu na pravu nohu, len ju polozi na zem. Doktor nevidel nic zle v jeho stati a vravi ze 7 mesacny este nedokaze stat sam velmi dobre. Vravim mu ze nas syn sa sam postavil v 6 mesiacoch a a mal to stasne rad. Postavil sa aj 50x za den, popri sedacke uz vedel aj urobit par krokov a dokazal stat aj 5 minut v kuse. Vela krat mi uz takmer odysiel chrbat, kedze stale stojim pri nom, zohnuta s rukami na kazdej strane.
Ale lekar to nevie a asi neveri. Len mu ohmatal nohy a pozeral na jeho reakciu (syn sa na neho stastne smial). Nema ziady opuch ani modrinu ale to sa asi ukaze az na druhy den.
Stal sa niekomu takyto uraz? Ze si dietatko zranilo nohu ked sa silno stlacila alebo ak sa za nu trhlo s vahou celeho dietata (10kg).
Ake su priznaky natrhnuteho svalu alebo slachy? Alebo aj nejaka cieva mu mohla prasknut alebo nerv zacviknut. Viem ze tie male telicka su velmi odolne ale zaroven su tak velmi krehke a zranitelne. Na co by som mala pozerat ked ho vysetrujem? Ako dlho cakat kym pojdeme znovu k lekarovi.

nika82
13. júl 2020

tak sa pytajte na rtg

pininka1
13. júl 2020

Môže to byť aj psychického rázu, že sa boji postaviť na tu nohu za ktorú ho zachytil. Keby bol problém svalový alebo slachovy s tým teraz asi veľa neurobia. Ale fakt je že syn mojej sesterky si doma zlomil ruku, proste na ňu blbo spadol. Žiaden plač, áno opuch, len ona si všimla že sa o tú ruku neopiera a nejako divne ju kladie. Tak išli n pohotovosť a lekár ju chcel nahlásiť na sociálku, že nechala doma decko týždeň so zlomeninou. Vôbec si nedal vysvetliť že dieťa ani neplakalo. Ak tvoj malý bude ďalej takto pokračovať, asi pre svoj kľud by som išla aj k inému lekárovi, nech urobia RTG.

janinah
13. júl 2020

Chodte zas na traumatol.amb...treba dat na svoju intuiciu

monikamama
13. júl 2020

Isla by som inemu lekarovi

blah24
13. júl 2020

@andreatytler nas maly teda nema 7mesicu ale mel 2roky,zvrtla se mu nozicka a byli sme s nim na rentgenu jestli s ni neco nema. Bylo vsechno ok ale 3tydny na ni nechtel slapnout. Mel blok v hlave ze ho to bude znovu bolet. Po 3 tydnech uz potom normalne naslapoval a chodil

majamat
13. júl 2020

ako je to dlho? ked pises, ze modrina sa ukaze na druhy den, tak chapem spravne, ze je to kratko? aj po malom uraze, z ktoreho sa rychlo clovek zotavi, moze mat nejaky cas bolesti. natiahli sa mu tkaniva. tiez to moze byt psychika, ako baby pisu, ak to neprejde a nerobili vam rtg, tak by to bolo fajn skontrolovat,a le podla mna to budu natiahnute len makke tkaniva. tie na rtg moc nevidno, iba pri nejakych vyraznejsich zmenach, ked neico prekryvaju, ci ej tam vyrazny opuch.

andreatytler
autor
14. júl 2020

Dakujem kazdemu za rady a vase pribehy. Velmi mi pomohli.
Ten prvy lekar co sme u neho boli vcera, bola pohotoost kedze sa to stalo v nedelu na obed a isli sme na pohotovost v ten isty vecer. Lekar nevidel nic zle a syn nereagoval bolestivo na ohmat tak doktor povedal ze ho na rtg neposle, ze nechce ozarovat male dieta ked nie je treba. Dost s nim suhlasim.
Dnes som zavolala nasho pediatra a ten povedal ze ho mam sledovat dalsich 24 hodin a ak sa to nezlepsi, tak prist k nemu.
Syn dnes rano nevedel ani lozit. S placom sa posadil a potom uz tam len sedel v postielke. Chcel sa dat na vsetky 4 a plazit sa, ale vzdy ked skusil, tak si to rozmyslel. Dali sme ho na vsetky 4 a zacal plakat. Bol uplne bez seba ze sa nemoze hybat. Asi po 2 hodinach sa zacal pomaly plazit ale ked sa skusal postavit, neslo mu to. Naucil sa ale postavit tak ze pouziva zdravu nohu. Pocas dna ked stal, tak par krat polozil vahu na zranenu nohu ale vacsinou stal len na tej zdravej.

Neviem co urobim... mam strach ze moze mat nieco zlomene ale na druhej strane to rtg ziarenie je fakt nebezpecne.

lula313
14. júl 2020

@andreatytler určite je nebezpecnejsie, ak má nejakú prasknutú kost a nebudete to riesit. Ak má bolest, určite choďte k doktorovi. Držím palce.

nika82
14. júl 2020

@andreatytler jeden rtg neuškodí, preco myslíš že je to ,, fakt nebezpečné,,

blah24
14. júl 2020

@andreatytler uz sem psala jak to mel nas syn. Pozorovali sme ho a kdyz se zapomel stoupl aj na bolestivou nohu, chvilku vydrzel a pak si na znovu vzpomel a nozku zvedl. Ja bych ho sledovala. Taky sem mela strach ale manzel rekl ze si to namysli a mel pravdu

andreatytler
autor
14. júl 2020

@nika82 rtg ziarenie sposobuje rakovinu. Treba robit vsetko pre to aby sme sa ozarovali co najmenej. Aj ked idem k zubarovi, tak mi chcu robit rtg 4x do roka ale ja im nedovolim. Jasne ze jeden rtg neuskodi ale ono nikdy neostane len pri jednom. Casom sa to pekne nakopi.
Asi to necham na doktora ako on rozhodne.

Ako robia rtg. takym malym detickam. Vsak tam treba byt nehybny aj niekolko sekund. Ja ho mozem drzat ale moje kosti budu zakrivat jeho...

majamat
14. júl 2020

@andreatytler rtg ziarenie jenebezpecne,a le ak sa urobi obcas, tak to tak nevadi, toto je urcite mensia davka ziarenia,a ko napr, pri snimkach, ked sa robia viacere. neviem ako to je napr, pri CT. tam je zairenie nizsie,asi,a le snimkov je tam zas vela. a aj anpriek tomu sa stale taketo vysetrovacie metody pouzivaju nadalej. no a a ak by tam naozaj bola nejaka zlomenina, tak potom moze mat ovela vacsie tazkosti ako nasledok zlomeniny, ak sa mu to nezhoji dobre, ako by mal z jedneho, ci dvoch rtg ozareni. vzdy si treba uvedomit, ze ani jedno, ani druhe nie je dobre, ale jedno z toho je mensie zlo. no vsak uvidis, co povie lekar. je dobre, ze sa to s rtg neprehana, ale ked treba, tak treba.

moja dcera ma napr. 9,5r a ked bola mala ( starsia ako tvoj syn, mozno o 1-2r ), tak si udrela rucicku a opuchla jej. nepamatam si,a le asi jej robili rtg. a ked mala 3,5r tak jej robili rtg zapastia koli vysetreniu kostneho veku. takze Z cely svoj zivot absolvovala 2x rtg. co nie je nic take hrozne. zdrave dieta casto na rtg nechodi.
kedysi napr, uz novorodencom robili rtg klbikov a teraz su deticky od tohoto oslobodene.

vevesh
14. júl 2020

@andreatytler ty nechodis ani von na slnko a ani nepouzivas elektroniku doma?- to tiez ozaruje teba a aj dieta a sposobuje rakovinu. Ak to je raz potrebne, tak to daj urobit. A ak nechces, tak netreba tu vypisovat, pretoze bez rtg to nikto nezisti, ci je vsetko ok...

majamat
14. júl 2020

tu je nieco o radiacii.

andreatytler
autor
14. júl 2020

@vevesh Nepaci s mi ton tvojho prispevku. Mame ine nazory o nebezpecnosti rtg. Beriem. Da sa to povedat aj bez sarkazmu. Vid prispevok od majamat.
Presne ako vravis...ak je to potrebne tak rtg treba dat spravit. Ale to neviem ci je potrebne. Jeden doktor povedal ze nie je. Ja mam stale pochybnosti lebo som v takejto situacii nikdy nebola. Nikdy som nemala dieta s podobnym urazom a preto sa pytam inych. Mozno oni mali a tak si velmi rada vypocujem ich rady a nazory a potom sa rozhodnem co budem robit. Myslim si ze mam dobry dovod vypisovat tu na fore.

nika82
14. júl 2020

@andreatytler ide oto ze mi mu do tej nozicky nevidi, pripadne poziadaj ortopeda o sono vysetrenie, ale zase nevieme ci tam nieco uvidi

majamat
14. júl 2020

teraz pozeram, ze som zabudla pridat link https://dennikn.sk/1251061/skumali-vplyv-radiac...

andreatytler
autor
14. júl 2020

@majamat dakujem

vevesh
14. júl 2020

@andreatytler lenze tam nie je vela moznosti- vyklbenie, prasknutie kosti ci natrhnute vazivo ti odhali jedine rtg. A bud je tam nieco alebo nie je. A to uz je na tebe, ci si myslis, ze to vazne je alebo to vazne nie je -aj ty, ale aj lekar sa moze mylit v dojmoch, ale len rtg ukaze, co tam (nie) je...

nika82
14. júl 2020

@vevesh ano presne, mojej mame odhalili prasknute zapastie az 2 tyzdne po uraze a pritom bola hned po uraze na pohotovosti a robili jej rtg

andreatytler
autor
15. júl 2020

Presvedcili ste ma mamicky. Dakujem. Aj ked syn sa vie postavit a stat na oboch nohach, preferuje zdravu nohu, takze ho to stale boli. Ked pojdem dnes k nasmu pediatrovi budem sa pytat na rtg. Len dufam ze ma tam posle, lebo teraz s tym Covid19 nie je mozne sa dostat k lekarovi bez doporucenia.

nika82
15. júl 2020

@andreatytler držím palce

andreatytler
autor
16. júl 2020

Nas pediater nas poslal spat na pohotovost ze nech si urcite dame urobit rtg. Isli sme do inej nemocnice, kedze v nasej nam uz raz odmietli a chceli sme nemocnicu co sa specializuje na deti. Lekarka v nemocnici jeho nohu ani poriadne nepreskumala. Neohmatala, nepostlacala. Len skontrolovala bedrovy klb a potom ked videla ze syn nohou hybe a aj sa na nu postavi, povedala ze rtg nepotrebujeme. Vravim jej ze OK, ja verim jej usudku, len ze nas poslal pediater. A tak potom ze aby mal pediater srdce na mieste tak to urobia. Viac menej dobre spravy mame. Urobili rtg lytkovej a holennej kosti a nie su zlomene.

majamat
16. júl 2020

@andreatytler super. asi si natiahol tie makke tkaniva a to moze nejaky cas boliet. netreba ho zbyticne namahat, aj ked zabranit sa tomu uplne neda, ale on sam si urci, ci dokaze na nej stat a ci nie.