icon

5 mesačné dieťa sa nevie naučiť spať

marianna9630
29. dec 2014

takze mam 5 mesacne dietatko, malo neustale problemy so spankom, az posledne dni sa to strasne vyhrotilo, budi sa v noci kazdu hodinu a je hore pocas noci aj hodinu a pol,napriklad dnes od pol jednej do druhej, pricom rano nespi do viac ako piatej. Knihu kazde dieta sa ..... sme uz vyskusali a je to na figu,lebo toto nase asi nie. Je tu niekto,kto mal podobny problem ? Resp. Ako sa toto da zmenit? kazda skusenost urcite pomoze.

domak2
29. dec 2014

@marianna9630 a este je velky rozdiel dat dietatu pozornost a rozmaznavat ho. Ma 5 mesiacov nie rokov.

misinka26
29. dec 2014

Ahoj 🙂 neboj to sa zmení, len treba vydržať ... môj bol chronický nespavec, prvý pol rok som nevedela čo je to spánok a to vďaka ,,múdym,, radám ... keď už som bola tak unavená, že som nemohla ani na nohách stáť tak som dala malého spinkať medzi nás a vieš čo sa stalo ??, spinkal... môj anjelik zrazu spinkal skoro celú noc, ale nakoľko bol do 20 mes kojený tak mal v noci samoobsluhu na didke, občas som ani nevedela, že sa kojil 🙂 Ja som bola vyspatá, muž tiež a malý bol spokojný ... a spinká s nami dodnes 🙂 kúpili sme väčšiu posteľ a sme spokojní, všetci 🙂 a to že bude rozmaznaný či naviazaný, náš je od 18 mes v jasliach, tam spinká sám v postieľke, len doma ma potrebuje cítiť, ja to beriem ako pozitívum keď ma v noci chytí za ruku a pritúli sa, ktovie ako dlho to ešte potrvá ... raz keď už bude veľkáč a nebude ma chcieť ani vidieť 🙂 tak mi to bude aj chýbať 🙂 Možno aj teba bábo potrebuje cítiť, netreba ho odkladať, nie je to hračka 🙂 hlavne sa treba ukľudniť lebo bábo cíti nervozitu, užívaj si, že ho máš, nie každý má také šťastie 🙂

kacena4
29. dec 2014

prepac, ale myslim, si ze problem nie je v dietati ale v niecom inom. ak zle spi aj cez den v poslednej dobe nie len noci tak jej nieco bude. mozno zacinajuce zubky, mozno zacina vnimat okolie a nieco jej vadi a tak je rozrusena a nevie dobre zaspat........ myslim, ze tu treba hladat pricinu nespavosti.
ps. a urcite 5 mesacne dieta nie je robit, aby si ho mohla zaskatulkovat podla nejakej knihy a povedat si ze budes robit to co ja chcem. ma svoju osobnost. ak nechce v noci spat tak nechce a povedat o nom, ze chce byt len prisate na prsniku 😒 prepac je to smutne ak by si to povedala o rocnom dietati ok, ale o 5mesacnom. zamysli sa. ono ta este potrebuje. aj na to mojkanie sa. mozno prave to potrebuje. neviem....

lucinkax
29. dec 2014

@marianna9360 ja som sa nevyspala 2 roky,a moj malý bol dovtedy dojčeny 😉 Dieťa potrebuje cítiť lásku,pokoj a verím že si nevyspata. No skús ho dať k sebe a určite bude lepšie spinkat. Prípadne stiahni bočnicu a prísun si posteľ. Dieťa nebude rozmazané, môj je veľmi milý,kamarátsky a každý mi to hovorí aký je 😉 Nemam problém ani v skolke s nim a aj doteraz má hľadá v posteli 😉 Všetko má svoj čas a raz Ti to bude chýbať, lebo dieťa ta neskôr potrebovať nebude 🙂

sorciera24
29. dec 2014

@marianna9630 5mesacne dieta nie je rozmaznane,a ni ta nevyzuziva, potrebuje tvoju alsku, nehu a popravde 5mesacne este kludne moze potrebovat nocne jedenie....co si si myslela? z e dieta je hracka?...moj starsi spal prve 3mes. ukazkovo....budil sa 2krat v noci...po 3.mes. to azcalo, budil sa 6-7krat za noc...no brutal...ale hadam si nebudem o 3oj, ci 5mesacnom ymsliet, ze ma vyuziva?.....v tom veku to ozaj neries....v roku, uz je to ine....tam to uz bolo o zvyku, mal zo mna dudlik.....takze nocne dojcenie som zrusila a spal.....ale 5mes. a rocne dieta je sakra rozdiel.... proste treba vydrzat, neboj sa nebude to trvat vecne....

briketa
29. dec 2014

@marianna9630 praveze od polroka tak do roka som mala skusenost, ze spanok sa zhorsil. Presne ako sa deti zacali viac hybat, reagovali na viac podnetov, boli culejsie. Nie je to nic neobvykle, ono sa to zase vekom upravi. Ako deti zacnu okolo roka potom chodit viac sa vedia unavit. Dovtedy to vydrzis. patmesacny je naozaj malicke dieta, tam len vstavat a spat aj cez den hocikedy sa da. Mas len jedno, to je jednoduche. Neboj to zas prejde.

alexmianina
29. dec 2014

@marianna9630 celá si mimo... proste to robis cele zle, absolutne zle. btw, obcas sa spanok dovtedy poslušneho dietata zmeni aj po očkovani, to len tak uplne na okraj....
ale k veci: cim viac budes dietatku odopierat jeho potreby, tým viac sa ich bude dozadovat. ono to proste vyciti. mám tri deti, pri ruhom som zistila, že ked budeme spat spolu a nebudem nezmyselne trvat na mojich fantasmagoriach, tak mám aspon malu sancu sa občas vyspat. tak som zaviedla spoločne spanie, kojenie v spánku (mojom), kojenie na požiadanie (dcerino), kojenie kedykolvek, doslova ju občas s tými kozami nahanam a cim viac su jej k dispozicii, tým viac ich má na haku. od pol roka spi celu noc, sem tam sa koji každu hodinu (zuby, choroba) potom zase spi cele noci. a ja tiež. proste v spanku vyložim obedar do placu a krpata sa obsluzi. ja spim dalej. toto je cesta. kašli na sektu - každe dieta sa vie naučit spat. su to mamičkovský inštinkt potlačajuce kraviny. riad sa svojim srdcom. budeš mat možno rozmaznane, ale určite štastne dieta, nie rezignovane chudatenko.

kofoluska
29. dec 2014

@marianna9630 Uprimne? Nie je mi luto Teba, ze sa nevyspis, ale Tvojho dietata, ze mas take nazory, ake mas. Dieta nie je robot, nie je to hracka, nie je to nic, co sa da naprogramovat. Ma svoje potreby, ktore MUSIA byt naplnene. Jednou z nich je aj blizkost vztahovej osoby - v tomto veku MATKY. Potrebuje matku citit blizko seba, potrebuje mat istotu, ze je tu s nim a pomoze mu zvladnut spoznavanie a objavovanie noveho sveta. 5mesacne dieta NEMANIPULUJE!!! 5mesacne dieta sa snazi robit vsetko pre to, aby jeho zakladne potreby boli naplnene (a zakladna potreba nie je len byt najedeny, byt prebaleny, ale aj byt MILOVANY, VSIMANY, LASKANY...). Cim viac mu ich naplnenie komplikujes alebo odmietas, tym viac sa ich bude dozadovat a tym viac problemov budes mat v konecnom dosledku TY. A ze dieta bude rozmaznane? To Ti kristove rany kto nakukal do hlavy? Aj u toho 20mesacneho bude problem zrejme niekde uplne inde nez si Ty myslis. Moj syn ma 17 mesiacov, spi so mnou. Od malicka bol noseny, od malicka boli vsetky jeho potreby vratane blizkosti a matkinej naruce naplnane okamzite ako to slo. A je to samostatne, nebojacne a zvedave dieta. Neskace mi po hlave, nie je na mne pricucnuty, nemanipuluje mnou. Nepodriaduje sa nas svet jemu, ale on sa musi prisposobovat nam. A nema s tym najmensi problem. A vies preco? Pretoze od narodenia citil, ze nam moze doverovat a ze sme tu pre neho.
Takze sa skus zamysliet v prvom rade nad svojim pristupom k dietatu. A mozno potom najdes dovod jeho nespokojnosti a zleho spania. Za seba Ti poviem, ze v momente, co som sa ako neskusena prvorodicka prestala riadit dobre mienenymi radami okolia a zacala som pocuvat svoj vlastny materinsky instinkt a zacala som vnimat signaly svojho dietata, nemame so spankom ani s nicim inym problem. Od piatich mesiacov spi celu noc, cez den mi spi dodnes 2-3hodiny. Ale boli casy, ked som si cez den musela lahnut s nim, inak bol po pol hodine hore. A co? Upratovanie, varenie, zehlenie - nic mi neutecie a hlavne mam predsa doma este chlapa, ktory to moze urobit za mna (a aj robi). Ci cez den ci v noci spi v mojej posteli, zaspava na brusku v mojom objati. Pol roka som ho uspavala na rukach. A kazde jedno uspavanie som si vzdy uzivala a uzivam si ho dodnes. Pretoze raz tie deti vyrastu a uz nas tak potrebovat nebudu.
Na zaver si poziciam krasnu myslienku jednej pani, ktora pisala pred casom clanok o noseni deti do casopisu Dieta. Ked su malicki a uplne odkazani na nas, xceme od nich, aby sa spravali ako dospeli. A ked vyrastu a uz nas nepotrebuju, xceme aby boli bezbrannymi detmi, ktore na nas budu opat uplne odkazane. Nieco na tom asi bude......

marianna9630
autor
29. dec 2014

Ľudia je to v skutku úžasné koľko obvinujucich viet viete vložiť do príspevku,kde nechcem vás názor na svoje materstvo,ale kde chcem pomoc pri viditeľne nezvladnutelnej situácii,ktorú si viditeľne neviete ani predstaviť,keď máte také úžasné spiace deti. Vždy som jej dala čo chcrla, milujem ju naviac na svete. A nikdy si nevezmem na zodpovednosť to,že si dieťa vezmem do postele,lebo ak by som ho v noci pripustila tak by som si to v živote neodpustila a myslieť si,že je v rodičovskom instinktu ju nepridusit je ta najväčšia blbosť aku si len môžete myslieť. Prajem vám pár mojich noci,nech viete o čom rozprávam,lebo tu nejde o moje pohodlie,ale o ro, že vidím,že ona je nešťastná a hlavne nevypadáva bez ohľadu nato ako ju správam,či na pesničku,či na rukách a atď. Takze si nechajte tie svoje profesionálne psychologické reci o súdení môjho materstva, hľadala som radu a nie výčitky svedomia.

alexmianina
29. dec 2014

@marianna9630 mas zlý pristup, to je cele... nechces sa nad sebou ani len zamysliet... komu niet rady, tomu niet pomoci. trap sa dalej sama, tebe nema zmysel radit, kedže spanie ietata sa u teba rovna k pomaly dobre že nie vražde.

kofoluska
29. dec 2014

@marianna9630 To by moj syn bol uz daaaaavno mrtvy, keby neexistoval nejaky ten instinkt. A generacie nasich predkov, u ktorych bolo spolocne spanie nevyhnutnost, ani nehovorim. A suhlasim s @alexmianina - nexces sa nad sebou ani len zamysliet, Tebe je kazda rada marna.

mistrall
29. dec 2014

ja som kojila rok a nemala som jednu prespatu noc, budila sa v intervale 1-2hodiny.

ale tu ide o to, ze ona ta potrebuje citit, aj v noci, niektore deticky su proste take..neprespia viac ako hodinu, bez toho aby boli opat na prsniku..
tym ze jej ho poskytnes, ju nerozmaznavas, ale ukazujej jej ze ju lubis a si tu pre nu vo dne aj v noci
chapem, ze sa chces vyspat, ale zrejme sa nevyspis..to sa stava..niekto spi celu noc, niekto nespi..lubis svoje dieta menej, ked nespi? isto nie..takze len rob to, co od teba ocakava, a nazory o vychove ktore mas (rozmaznanie , a skakanie po hlave a neviem co su mylneee)
az ked ju mozno odstavis, ale to ti tiez nezarucuje nic..

betain
29. dec 2014

@kofoluska milá pani, nedá mi nezareagovať. Spoločné spanie už od dávnych čias... chceli ste napísať veľké množstvo nevysvetliteľných úmrti detí od dávnych čias? viete keby som neštátnicoval z pediatrie som ticho ale ako čítam, téma SIDSu je pre mnoho žien úplna neznáma.
Nejdem sa tu rozpisovať lebo si to môžete naštudovať aj z wiki ale jedno vám ozrejmím. Pri spánku s dieťaťom nejde ani tak o zavalenie ale o prehriatie dieťeťa. Dieťa nemá také regulačné mechanizmy ako dospelý a disbalancia môže nastať aj po niekoľkých minútach, resp desiatkach minút.
Ohánaťe sa tu tým aké to je prirodzené ale pritom neviete ani to koľko detí nato umieralo v minulosti. Nebudeme sa tu teda hádať lebo samozrejme ani ja neviem o tejto téme všetko, ale aspon by ste nemuseli odsudzovať tých, kt. proste pre tieto dôvody nechcú spať s deťmi v posteli a nepodcenovali materinské inštinkty iných.

kofoluska
29. dec 2014

@betain Precitajte si ostatne prispevky zakladatelky temy a potom mozeme v debate pokracovat. Ked mate statnice z pediatrie, urcite viete dost aj o inych veciach, najma co sa tyka emocionalneho a psychomotorickeho vyvinu dojciat.

natalym
29. dec 2014

@kofoluska Ja som s oboma mojimi deťmi spávala v posteli. 1. Za svet nechceli spať sami, 2. aspoň som sa vyspala, mladšia, má 11 rokov by spala so mnou aj dnes s veľkou radosťou.
Ja som za, zachránilo mi to život, doslova, len vtedy spali kľudne. Nezavalila som ich.
Môj manžel bol proti, za každú cenu do postieľky, však on 10 krát za noc nevstával, jeho sestry dávali do postieľky, sú striktnejšie. Záleží ako kto. My sa radi tuľkáme aj dnes hocikedy.

kofoluska
29. dec 2014

@natalym Moj mm je na stastie v tomto uzasny, uvolnil nam postel a spi v synovej velkacskej posteli v detskej uz asi rok. A veru odkedy som urobila tuto zmenu, maly zacal ovela lepsie spavat a do dvoch tyzdnov spal celu noc. Spravil sa nam aj denny spanok, uz som nemusela byt pri nom, staci ho uspat a mozem odist. On sa vyspi, ja sa vyspim. Nikdy som ho nezalahla, hoci cestuje po celej posteli. Skor "zalahne" on mna 🙂)) Joj a ako sa rad tulka a mojka, to ani nehovorim. Si ma potesila, ze sa decka s vami tulkaju dodnes, snad aj nasmu to ostane. 🙂

mistrall
29. dec 2014

@betain nesuhlasim s vami..spanie s dietatom neznamena, ze je pocas celeho spanku (noci) nutne "nalepene" na matke..
Btw ja mam tiez statnicu z pediatrie a za A 😉

natalym
29. dec 2014

@kofoluska Áno a som tomu rada, aj sa bozkáme, tlačíme a tak hocikedy. 🙂
Môj vtedy chodil na týždňovky, tak celý týždeň bol náš. Cez víkend sme to dáko uregulovali. Ale bolo aj tak, že v kočíku.

betain
29. dec 2014

@mistrall neznamená, samozrejme že nejde len o to spanie ale je to rizikový faktor ?

kofoluska
29. dec 2014

@natalym Ono je to take krasne. On sa hra, beha po byte, lieta jak sarkan. Zrazu pride, sadne si mi na kolena, pritulka sa, da mi pusu. Velmi rad sa objima, dokonca mi aj ruky nastavuje, ako ich xce mat.

betain
29. dec 2014

@kofoluska nepociťujem potrebu vyjadrovať sa výchovným praktikám iných žen čo sem prispievali. Cítil som potrebu upovedomiť ženy že ak mama nespí s dieťaťom pretože má nato dôvod, v zmysle rizika SIDSu, nieje odsúdeniahodná ak hľadá iné riešenie.

natalym
29. dec 2014

Teraz švagrina dcéra má 4 roky taký netuľkavec. Naša je u nich na prázdninách a včera mi povedala, že mama so mnou sa tuľká aj ma bozká. No tak, každý sa potrebuje tuľkať.

natalym
29. dec 2014

@betain Ja si tiež myslím, že nie každému to vyhovuje. Každému podľa chuti.

martuska75
29. dec 2014

Tiež nesúhlasím s
@betain
Niektoré deti odľa mňa potrebujú cítiť maminu. Staršia bola tiež taká. Pritom mladšia od malička spáva v postielke. Je to podľa mňa hrozne individuálne.
@marianna9630
Jasnačka že pri spaní s drobcom treba určite dodržiavať pravidlá ohľadom jeho bezpečnosti. štandarnde som spávala akoby nižšie pod ňou, aby som náhodou v spánku na nu nehodila perinu alebo nedajbože si na ňu nelahla. Tiež mala samozrejme vlastný paplónik. Ale myslím že toho sa netreba báť lebo maminky spia takým ľhším spánkom hned ako sa pomrvila som bola vždy hore, ale určite som sa vyspala podstatne lepšie ako ked bola v postielke. A musím povedať že neskôr z toho vyrástla sama. Teraz je piatačka a ubezpečujem ťa spí dobre aj ked potrebuje stále menej spánku ako ja. 😉

kofoluska
29. dec 2014

@betain Nuz, akurat ze to spolocne spanie, resp. relativny strach zo zalahnutia, tu prisiel ako posledny argument z jej strany po mnohych velmi zvlastnych predstavach o potrebach 5mesacneho dietata. Je kazdeho vec, co a ako robi so svojim dietatom. Ked si vsak pride po radu na verejne forum, mal by mat mysel otvorenu a mal by byt pripraveny aj na to, ze to, co si precita nebude prijemne - no mozno ked sa nad tym zamysli, bude to pre neho v konecnom dosledku uzitocne. A tymto by som nasu dalsiu diskusiu ukoncila.

betain
29. dec 2014

@martuska75 vieme o dieťati či sa nenarodilo s nízkou pôrodnou hm., či nemá apnoické pauzy a pod ? Vieme prečo sním matka nespí v posteli ? či to nieje z týchto dôvodov. Ja nemám potrebu sa hádať či robíte dobre alebo nie, zaráža ma ale ako odsúdite matku bez toho aby ste vedeli prečo tak nerobí a mnoho z vás vyvodí že nieje dobrá matka. Nieje to krátkozraké súdiť rodičovstvo a nevedieť pritom nič o výchove? nenarážam na vás, ale píšem všeobecne.

siska53
29. dec 2014

@betain precitala som si o tom dost od odbornicok v mamickovskych casopisoch..vacsie riziko SIDS hrozi ak je dieta samo v postielke. Ina vec je zavalenie prilahnutie,preto sa odporuca aby v posteli spala len matka s dietatom,nie otec kedze ten nema take instinkty (matka je predsa matka,viac napojena na dieta) a uz vobec nie dalsie deti, a ta matka nesmie byt pod vplyvom ziadnych omamnych latok.
Aj ked teda moje deti vacsinou spali v postielke,uz len kvoli pohodliu- viac miesta velakrat sa ocitli a mala aj ocita u mna. Synovi staci spat vedla otca na druhej posteli.
A veru nie je krajsi pocit,ako citit to svoje dietatko vedla seba. Je to uplne prirodzene,rovnako ako nosenie ci dojcenie babatka. Esteze moja pediatricka je nasho zmyslania.
A deti z toho prirodzene vyrastu. Moja sestra tiez behala a ja,hoc uz aj pomamy v puberte obcas tiez,lebo mi samej v izbe bolo smutno. No a prisiel vek asi 9r. A sestra behat prestala.
Vy asi s manzelkou/partnerkou mate kazdy vlastnu spalnu,predpokladam,kedze vam sa najlepsie spi osamote,inak bys te to tak nenapisali.

betain
29. dec 2014

@siska53 najväčšie riziko je u detí do 6. mesiacov a ak má v postieľke apnoe monitor, nijaká iná lepšia prevencia nieje ako postieľka a monitor u ohrozených detí. U neohrozených je riziko aj tak veľmi veľm nízke to samozrejme uznám, máte pravdu, u dotyčnej ale nevieme o aké dieťa ide.

siska53
29. dec 2014

@marianna9630 ak neuzivas omamne latky,tak to nehrozi. Ako som pisala tomu panovi-muz ma v tomto smere menej vyvinutz instinkty,preto ten moze byt rizikovy a aj surodenci dietata. Ale ty ako matka nie,kedze dojcis,tak nic take neuzivas (ani lieky,ktore by sposobili utlmenie).
Moji sice v noci spali (co sa cez den o synovi povedat nedalo),ale napr.mala po ockovaniach ci nadche sa budila castejsie.tak bolo ozaj jednoduchsie si ju nechat vedla seba a ona si cuckala,kolko len.potrebovala. Pamatala som si na to len matne,skor z takeho polospanku. A vyspali sme sa obe.
Mna nocne vstavanie nebavi,ked mala prednedavnom obdobie,ze sa po nejakom case po preneseni zobudila,tak som si povedala,ja to kaslem,hociz ma cez dva roky tak bude spat so mnou. Ja vstavat viac nemenim. A ona prespi celu noc opat. Dokonca zvazujeme spolocne spanie v 1izbe ako to maju susedia nad nami (a ti maju uz skolaka). Kazdy bude mat svoju postel (cize postielku uz malej uplne zrusime) a casom budu mat oni svoju a my svoju izbu.

martinkaadominik
29. dec 2014

@marianna9630 Moja dcérka spávala asi do 5 mesiacov v noci dobre. Potom prišlo obdobie, že nevedela zaspať, uspávala som ju aj 2 hodiny úplne vyčerpaná. Budila sa v noci každú hodinu, bola kojená. Skúšala som dať samozrejme mliečko. Tiež si myslím, že príčinou nočnej nespavosti Tvojej dcérky je zmena, pravdepodobne zúbky. Toto obdobie môže trvať, kým je zúbok vyrastie, potom možno chvíľu bude spinkať lepšie a znovu zle. Treba to naozaj len vydržať, aj keď je to pre Teba veľmi ťažké a únavné. Ale určite to prejde a spánok sa upraví postupne. Mysli na to, že nič netrvá večne. Áno, denný spánok by mal byť dostatočný, aby mohla spať v noci. V tomto veku dcérka vydržala cez deň hore aj 4 hodiny, potom spala asi 20-30 minút, stačilo jej to, aj keď mne nie. Starala som sa v tom období aj o synčeka 1,5 ročného, tak to bolo náročnejšie. Metódu vyplakania, resp. nechať ju chvíľu tak som použila až keď bola dcérka väčšia (okolo 1 roka) a bolo jasné, že ma iba volá. Potom zasa rástli ďalšie zúbky alebo bola chorá a nebolo možné ju nechať "tak"... Neboj sa toho, že by bola kvôli častému budeniu rozmaznaná, určite nie v tomto veku. Upraví sa to dcérkiným vývinom a naviazanosť môžete riešiť neskôr. Moja 2-ročná je tiež dosť naviazaná, ale to prejde, keď pôjde do škôlky. Prajem pokoj, silu a výdrž.