5 mesačné dieťa sa nevie naučiť spať
takze mam 5 mesacne dietatko, malo neustale problemy so spankom, az posledne dni sa to strasne vyhrotilo, budi sa v noci kazdu hodinu a je hore pocas noci aj hodinu a pol,napriklad dnes od pol jednej do druhej, pricom rano nespi do viac ako piatej. Knihu kazde dieta sa ..... sme uz vyskusali a je to na figu,lebo toto nase asi nie. Je tu niekto,kto mal podobny problem ? Resp. Ako sa toto da zmenit? kazda skusenost urcite pomoze.
@betain my sme nemali ohozene deti,aj ked sme mali aj monitor(kupili svagrovci),no skor nas zbytocne plasil.
Navyse,ked je dieta pri matke.pocuje jej dych a teda aj ten dych sa tak trochu zjednocuje,cize tiez by to hrozit nemalo. Jasne,ziaden.vankus a prilis makky matrac a vlastna prikryvka plus dieta spi vyssie ako matka.
A co je uplne najhorsie,dieta uplne samo v inej izbe.
nuz moja do osmich mesiacov hore kazdych 45minut a to som chodila uz do prace...mala reflux...pochybujem ze 5mesacne dieta je rozmaznane al. vyuziva....teraz ma 20mes.noc sice neprespi ale nema problem zaspat sama v postielje aj cez obed aj vecer vzdy v rovnakom case a islo to aj bez metod typu nechat vyplakat a regulovany plac a podobne
@marianna9630 a ako ti tu pisu,tak male dieta nevie manipulovat. To prichadza az neskor. Tam je dolezite okrem mora lasky dat aj pevne hranice. Ale nie u maleho babatka. Dojcenie nie je len o hlade,ale aj o emocionalnom uspokojeni.
Moja bola denny zavislak,kedze to uz bolelo abehala 15-20xza den,tak som jej to stopla,dostala rano a pred spanim,o mesiac uz len rano. A zvykla si,lenze to uz mala 20m. A ked chcela,kedykolvek sa mohla prist pritulit.
@marianna9630 strasne malo informacii o Vasich dennych a nocnych navykoch si poskytla nato, aby ti tu niekto mohol aspon trochu zodpovedne poradit....samozrejme takych co sa na tebe zvozia sa najde vzdy dost. 😉 ...ale z toho si hlavu nerob, lebo to ti naozaj nepomoze. co sa tyka spanku, uz tu bolo spravne spomenute, ze spanok dietata sa okolo pol roka zhorsuje, je to fyziologicke, takze to treba vydrzat. skor su nenormalne tie deti ktore spia celu noc po niekolkych mesiacoch. je tiez normalne ze sa dieta zobudi v strede noci a nevie zaspat, cize sa s nim niekedy treba hodinku pohrat kym znova zaspi...ak je inak ale dietko spokojne, a viac o Vasich navykoch nevieme, tazko poradit. Ak mas postielku pri posteli, cize mas dietako relativne pri sebe a vies ho po prebudeni dojcit bez toho aby si s nim manipulovala, je to ok, takisto ked ste od seba vzdialeni iba natolko ze dietko sa ta v noci vie dotknut..ak ho musis vyberat z postielky alebo je prilis daleko, skusila by som to zmenit alebo spolocne spanie....moja dcera sa tiez budila v urcitom veku casto, boli mesiace ze 10 krat za noc a viac....lenze ja som je vzdy strcila prsnik do ust a spala dalej....to bol moj recept na "prezitie"...keby som mala vstavat na nohy alebo ju nejako inak uspavat, asi by som to neprezila. 😖 Ty si ale naznacila nieco o tom ze dcerka spi malo aj cez den a je mrzuta....a to uz je o inom. Pokial ti spi dokopy za 24 hodin prilis malo a evidentne jej to nevyhovuje, tak iba "vydrzat" asi nie je ten spravny pristup....ale ako hovorim, tu treba ovela komplexnejsiu analyzu celeho rezimu dna....
@marianna9630 ahoj,urcite je to velmi narocne.co viem ja - tak male deti potrebuju pomoc (okrem ineho) pri zaspavani/spani a pri zvladani stresu.co sa tyka zaspavania ,oddychu - neviem ako spite,ale velmi odporucam spolocne spanie- dietatko pri tebe na posteli.ked sa zobudi,mozes hned reagovat,ked sa zobudi,nakojit (ked kojis),ponosit.podvecer by som sa snazila minimalizovat rusive vplyvy(navstevy,hluk,obchody,...),komunikovat jemne,nebyt v strese.kupanie nemusite robit vecrr,dietatko sa da umyt aj cez den,nech ho kupanie nerozrusuje-je to dalsi podnet na vecer,mozno aj stres.zvazila by som aj masaz dietatka-bud vecer alebo cez den(knizka Masaze deti a kojencu-Hasplova),pouzivat prirodny olej,my sme pouzivali Saloos.cez den by som vyskusala nosenie v satke/ergonomickom nosici(v ziadnom pripade nie klokanka!nie su ergonomicke,a dieta je otocene tvarou od matky,cele zle).existuje aj hacka - to je taka akoby siet,vesia sa na hak na strope,je do cca 9 mes dietata.nemali sme,ale vraj je to dobre.nam najviac pomohli pri spanku nosenie,kojenie,spolocne spanie,dotyk koza na kozu,maznanie,spievanie.drzim palce
@canama a co je na nich nenormalne??? Dobra blbost!
Vacsina francuzskych deti tu celu noc je schopna prespat uz od 3.m.a moj syn sa zaradil medzi nich . A dcerka bola pol na pol. Syn sa akurat obcas zobudil pocas separacnej uzkosti po8.m.a pocas nocnych desov. A su uplne normalne!!!
Ďakujem všetkým za príspevky, rada by som ešte uviedla na pravú mieru to,čo viditeľne niektoré nepochopili, rozmaznanostou som myslela to,že jej nechcem budovať nesprávne návyky na spánok a na jedlo,keď po nich aj tak nie je spokojná a nakoniec to smeruje k tomu,že bez prsníka v ústa nevie späť viac ako 10 minúť a potom je len z toho nervózna celý deň. A áno bola veľmi malé bábätko,ktoré treba mať v postielke na monitore dychu,lebo ešte aj keď je zapnutý, tak kontrolujeme,či dycha
@domak2 no vidíte, neštátnicovali ste z pediatrie a veľmi pekne ba priam ukážkovo ste napísali ako sapť s dieťaťom v posteli ak je to nutné alebo silno žiadúce. Super. Každopádne sú deti, ktoré ak majú istú predispozíciu k SIDSu v zmysle rizikových faktorov tak by to spanie v jednej posteli určite nebolo žiadúce ale top je ho monitorovať. A co sa týka prispievatelky, ja som to pochopil tak, že nechce aby sa jej naučilo zlé návyky nie že je teraz v 5. Mesiacoch rozmaznané. Ale to je jedno SIDS sme si rozobrali pekne verím že to niekomu padne na úžitok.
No u nás to bolo podobné ked sli zuby a ked sa menili spánkové cykly. Teraz mám doma druhého nespavca. Má 3 mesiace a dnu mi pospí tak 10-15 minút... celkovo slabo spí a všetko ho zobudí. Najlepšie spí v kočíku, ale nedá sa mi stále ho kočíkovať ked napríklad starší spinká. No je to náročné ale treba len vydržať. Nakoniec nič iné nám neostáva 🙂
@siska53 Tak toto by aj mna zaujimalo.
@canama Prosim Ta co presne je nenormalne na detoch, ktore su po par mesiacoch schopne prespat celu noc? Lebo moj syn spi celu noc od svojich piatich mesiacov a to som mu ani krupicu do vecerneho mlieka nedavala ani ho nenechala vyplakat ani nic podobne. Jednoducho po par tyzdnoch odkedy zacal spavat v mojej posteli spal celu noc. A teda pride mi hodne normalny.
@marianna9630 lenze take male dieta sa fixuje na prsnik a na uspokojovanie svojich potrieb, a teraz nehovorim o jedle, ale o cite. Ja by som tuto oralnu fazu nepodcenovala, ak dieta nedostava prsnik na poziadanie tak mozno ho vycvicis na tie kazde dve hodiny, ale mala by som obavy o jeho dusevny vyvin. Odopieranie prsnika a nasilne usmernovanie v tomto veku moze mat za nasledok dusevne ochorenia. Hovori sa aj o zavislostiach v dospelosti. To ze tebe je odopierany spanok je neprijemne a zrejme to ma aj nejake nasledky na teba, ale ty si dospela svojpravna, slobodna...nejako to poriesis. Ale to dieta je bezbranne a odkazane len na tvoju volu, ono ma tiez potreby (blizkosti, pozornosti, lasky, satia) a ty mu ich mozes odopriet alebo uspokojit 🙂 Ak si sa uz rozhodla pre nieco tak prirodzene ako je dojcit, nebude lepsie to robit prirodzene a nie umelo regulovat?
@marianna9630 este pozri www.mamila.sk,vpravo Spanok,mozno tam bude nieco,co vam pomoze.a co sa tyka monitoru,vy viete najlepsie,ci treba ci nie.cez den by som vyskusala nosic(manduca,ergo,..)/satku,mozno bude dietatko kludnejsie a dlhsie spinkat,moze sa pri noseni aj kojit.mozes chodit,alebo si sadni do kresla a hojdajte sa spolu-aj ty si odychnes.a ked sa zlepsi denny spanok,mozno aj nocny bude trosku lepsi.inak,mame 20 mes dcerku,kojenu,a v noci je hore kazde 2-3 hod,predtym ovela castejsie,tak verim,ze si unavena.a,spi ked spinka dieta
@kofoluska @siska53 deti sa okolo pol roka zacinaju budit v noci castejsie prave preto, lebo ich mozog spracovava velke mnozstvo podnetov, ktore uz v tomto veku cez den su schopne vnimat. samozrejme su taketo deticky este velmi male na to, aby vedeli same znova zaspat....to sa naucila same okolo cca 2 rokov. to ale neznamena ze neexistuju vynimky...jasne ze existuju a mozu to byt prave vase deti ale pravidlom je ze dieta minimalne do 1 roka sa v noci budi niekolkokrat, pricom okolo pol roka sa to zacne zhorsovat a vrcholi to prave okolo 1 roka...na to netreba ani vyskumy hladat, staci si MK otvorit. vacsina babatiek ktore prespia celu noc v 2-3 mesiacoch su od matiek v podstate odseparovane uz hned po porode, viz. spominane Francuzsky, ktore ani nenapadne ze prsia im narastli na to aby dojcili...alebo to mozu byt deti ktore su vrodene menej vnimave...a v buducnosti tym padom aj menej inteligentne...casto krat sa "aktivita" deti ci uz pocas dna alebo noci vnima ako negativna, ale je to vyskumami overene, ze prave tieto deti su v buducnosti inteligentnejsie....aj ked su narocnejsie.
@canama tak to beriem jedine.tak ze tie moje su tie vynimky. Lebo vnimave su dostmaly od narodenia akcny zivel,cez den som sa mu stale venovala ked bol hore. Ci bude inteligentny? Hlavne nech je so sebou spokojny. Teraz ma 4,9r.,od d och rokov sam prirodzene,ne.asilne zacal poznavat pismenka.. V skolke sa naucil dake basnicky,tak verim,ze take zle to s nim nebude. 🙂
On skor cez den malo spaval a poobed.y si zacal rusit uz okolo 16.m.
A oni sa mozno aj budili,obcas mrnkali,no ja som vzdy cakala,ci sa rozplacu alebo nie.
No a moje "au-pairske" deti,hoc aj nekojene a vo vlastnej izbe,su inteligentne,mudre hlavicky.
@siska53 pokial je dietatu ponuknuta blizkost matky, je dojcene na poziadanie a je spokojne a spinka ti dobre v noci, tak si stastna zena. a co sa tyka tej spokojnosti, no tak prave ti inteligentnejsi ludia, aspon z mojej skusenosti, si to vedia v zivote skor zariadit tak, ze su so sebou spokojni....inteligencia nie je o cervenom diplome a tzv. "lukrativnych" postoch v nadnarodnych firmach. co sa tyka deticiek, ktorym sa nedostava dostatocnej blizkosti matky a ich zakladne potreby nie su naplnane, oni si samozrejme najdu substitut ako nahradne uspokojenie svojich potrieb....niekto to zvladne lepsie, iny horsie, no nemozme sa divit tomu, ze ma dnesna generacia zakladne vztahove problemy v partnerstve, ze nevedia svojho partnera prijat, ze nevedia navzajom uspokojit svoje potreby, ked nezazili taketo prijatie ani vlastnou matkou...ja som napriklad este pocas prveho tehotenstva tiez bola zasadnym odporcom spolocneho spania a chcela som dietko velmi rychlo "nasmerovat" na spanie vo vlastnej izbe....no ked sa mi dcera narodila, az vtedy som pocitila o com je materstvo a teraz ked je dcerka uz vacsia a nepotrebuje sa tolko "mojkat", casto je mi aj luto za chvilami kedy bola na mne nacucnuta cely den. 🙂 mne je v podstate aj tych Francuziek luto, ze ani netusia o co prichadzaju...o tie krasne chvile fyzickej blizkosti...o bezprostedny pocit lasky a spolunalezitosti k inej bytosti. nasa dcera dodnes s nami spava v posteli a obaja s muzom si to vyslovene uzivame, aj vecerne zaspavanie aj ranne mojkanie sa alebo blazenenie sa a vankusove vojny. 🙂
@canama tak to s tebou suhlasim. Moji boli dojceni na poziadanie,ked pptrebovali,spali so mnou a vlastne aj spia,cize tie potreby naplnene mali a aj teraz maju. A ani nedudlovali,skusali sme,neuspeli,dudel vypluvali. Kedze zijeme na Slovensku,ani ziadnu au-pairku. A do prace nastupujem,az ked mala dovrsi 3roky.
Pre nich je aj tak naj ked sa s nimi mam cas hrat. A ked aj daco robim,su mi za patami a ak chcu,aj pomahaju.
Aj ked sa buchnu,nezlahcujem,ved sama viem,ako to boli a pofukam. Takze hadam to v tomto smere robim dobre.🙂
@betain ehm , tak ja potom neviem ako inak som mala toto pochopit ''...ale ja vidím,že toto je len využívanie zo strany dieťaťa,... '' ale dobre. 😅 Len ma teda zaujima aky postup sa potom vyuziva u deti co vela placu a nechcu spat s rizikovymi faktormi na sids ked dojcenie na poziadanie a pripadne spanie spolu to nie je. Ci vyrevat riziko znizuje ci ako ?
Nepisem ironicky. 🙂
@domak2 no, nechať ho vyrevať to nieje riziko ale aký prístup zvpliť je asi na dlhé rozmýšľanie. Celkom sa mi pozdáva prístup regulovaného plaču o kt tu už písali nejaké ženy, že len nezapaľuješ svetlo a podáš ruku, pohladkáš, ale nestimuluješ. Jedna strana postieľky dole, pritlačená k maminej strane, to je myslím celkom fajn, takto aj spí aj nespí s nou. Neviem.
@canama No, maly uz spi, este som xcela dodat k tomu Tvojmu prispevku nieco. Mas pravdu v tom, ze deti musia spracovavat velke mnozstvo podnetov. A tu som ja (a nie len na MK, ale aj vo svojom okoli) vypozorovala jednu vec. Vsetky tie motivacne hracky, deky, hrazdicky a neviem ake vymysly sveta posobia znacne kontraproduktivne. Dieta je zahltene podnetmi, nedokaze si s nimi poradit, nema ani sekundu pokoj. Je toho na tak maly nevyzrety mozog privela. Ako prvy prichadza problem s dennym spankom. Dieta sa nedokaze samo upokojit a zaspat, co je ale pre tento vek prirodzene. Avsak vdaka tomu enormnemu mnozstvu podnetov, aj ked konecne zaspi, nema kvalitny a hlboky spanok, pretoze je toho nan privela. Ak nema kvalitny denny spanok, pocas ktoreho by mozog dokazal spracovat aspon cast podnetov, prichadza nasledne velky problem so spankom nocnym. Ano, taketo dieta sa casto v noci budi, potrebuje upokojovanie, nema kvalitny ani nocny spanok, mozog nevladze spracovavat udalosti dna. Dieta sa rano budi neoddychnute, mrzute a nervozne. A dostava sa spolu s rodicmi do zacarovaneho kruhu.
Obvykle, ked som s niekym tento problem rozoberala a poradila som ubrat z aktivit a podnetov, ktorym je dieta vystavene, postupne sa to upravilo. Ja som sa tiez musela naucit rozoznavat signaly mojho syna, zistit, kedy je toho uz na neho privela, co este zvladne a co uz nie. Stacilo, ze sa niekam cestovalo alebo prisla vacsia navsteva a uz som videla, ze je to problem. Samozrejme neznamenalo to, ze nemal nijake podnety. Mal. Take a tolko, kolko v ramci svojho veku dokazal spracovat.
Dalsia vec je, ze mnoho mamiciek (najma prvorodiciek) ma tendenciu skakat v noci ku dietatu akonahle trosicku zamrnka. Obvykle sa dieta nezobudi, casto mrnka len tak zo spanku. Mamicka k nemu vsak skoci, vezme ho na ruky a v podstate ho preberie pri prechode z jedneho spankoveho cyklu do druheho. Taketo dieta sa nauci na to, ze medzi spankovymi cyklami sa upokojuje v matkinom naruci, pripadne na prsniku a trva velmi dlho, kym tento zvyk opusti (a tu celkom chapem autorku temy, ze sa boji, aby dietatu nevypestovala zle navyky co sa spania tyka). Ja som vzdy pockala, co bude. Ak len zamrnkal, spala som dalej aj ja. Az ked sa naozaj zobudil, riesila som to.
Takze pozor na tvrdenia, ze deti, ktore spia ako niekolkomesacne celu noc su menej vnimave, ci potom byvaju menej inteligentne a podobne. Mozes sa dotknut velkej casti mamiciek, ktore so spankom deti problem nemaju a ktorym deti prespia celu noc. Ja som napriklad spavala celu noc od troch mesiacov. Vysoku skolu som skoncila s cervenym diplomom - a nie preto, lebo by som sa dokazala biflovat. S takymi predmetmi, kde sa bolo treba len biflovat a kde sa nezapajal mozog som prave mala problem. 🙂
A samozrejme viem, ze su aj zli spaci. Ale tych sa tento moj prispevok rozhodne netyka. 🙂
och och och zasa som velmi smutna ked citam tieto reakcie ... strasne chceme mat dieta ale nech prespi celu noc nech super papa a samo sa hra cely den/ takto nejako si to predstavujeme? mamicky casto argumentuju ze si predsa nepokazia manzelstvo kvoli dietatu ze si ho nedaju do postele ale to ze my sami tuzime spat s manzelom ze casto nevieme zaspat ked je prec to sa nam pride prirodzene, tak ako sa ma citit male babtko? ludske mlada dosieva velmi dlho 18 rokov tak ako niekto moze tvrdit ze v 5mesiacoch ma byt schopne spat bez mamky? materstvo je aj o vstavani v noci a ano je to narocne ale deticky sa tak rychlo menia kazdy mesiac maju ine problemy.... proste to treba prijat ze my sme tu na to aby sme nasim detom pomahali s tymito zmenami ktore su ovela narocnejsie prave pre ne kedze nemaju vyvinutu nervovu sustavu...
dietatko si v noci riesi veci z dna a do bodky suhlasim s prvou castou tvojho prispevku @kofoluska tie sialene multifunkcne hracky co vrieskaju spievaju hovoria cisla aj havkaju su najlepsie na to aby dieta celu noc matali 🙂
nemozem suhlasit ze dieta len dudluje v noci a nebudem mu preto davat prsnik hoc aj kazdu hodinu, prsnik je prave na to aby pomohol so vsetkym nahromadenim stresom co sme cez den zazili s dietatkom... je najlahsie uspavat dietatko na prsniku ale samoyrejme nie vtedy ked je v inej izbe a cele nocne dojcenie je tirada trvajuca 40 minut kedy sa vlastne zobudi aj mama aj babo... ked stiahnem tricko a upokojim dieta za minutu to je efektivne ...
proste situacie s detmi v 1roku su strasne narocne stale sa nieco deje co dietatko riesi, zuby koliky prepodnetovanost a my sme tu na to aby sme mu pomohli a nie sa citili ze nas zneuziva bytost ktora fakt netusi co to znamena...
@betain ako atestovanému pediatrovi a rodičovi odporúčam doštudovať odbornú literatúru http://vydavatelstvo-f.sk/knihy/vmchk/hasto-joz... aby si sa vyhol v praxi radám alá studený odchov a drístom o kontrolovanom plači.
@kofoluska Iste, suhlas, kazdy rodic musi sam prist na to kolko podnetov je pre jeho dieta akurat, ake hracky a aktivity su pre neho vhodne a ktore nie, lebo vyrobcovia hraciek samozrejme dnes natlacia rodicom kadeco co narobi viac skody ako ucinku. Takisto suhlas s tym ze nie kazde mrknutie znamena ze sa dieta zobudilo. Ale ver tomu ze sa deti v noci proste budia a budia sa casto a nie je to vinou nikoho...a ako pride, tak odide. Co sa tyka toho tvrdenia, ja vychadzam z poznatkov a skusenosti, ktore maju s detmi ludia ktori sa tomu venuju profesionalne, nie je to moje tvrdenie, ale prevzate tvrdenie....Ja som tiez spavala ako mala celu noc velmi skoro, a rovnako aj mnohi ini moji rovesnici....ale boli sme my dojceni na poziadanie? Boli sme my v blizkom fyzickom kontakte s matkou? Neviem ci vies ako to v porodniciach vyzeralo...deti sa "nahadzali" na dlhy stol s kolieskami a v presne urcenom termine sa deti poroznasali na dojcenie po izbach....potom sa znova rad radom pozberali...My sme zazili teda nieco uplne ine, nez sa teraz prezentuje ako spravne a prirodzene. My sme boli vychovavani, v pevne a presne stanovenych hraniciach, cielom vychovy bola poslusnost a dodrzovanie pravidiel, kto ich dodrzovat bol pochvaleny a kto nie bol trestany. A tak aj nasa generacia vyzera. To ze si skoncila VS s cervenym diplomom hovori o tom ze mas pravdepodobne vyssie ako priemerne IQ, o genialite to vela nehovori, pritom najnovsie vyskumy ukazuju, ze takmer kazdy mozog je schopny vyvinu na uroven geniality. Ale to je beztak o inom, lebo genialne IQ nie je zarukou stastneho zivota a niekto musi aj smeti vynasat aj upratovat aj v potravinach tovar dokladat...a vobec preto nie je nijak menejhodnotnym clovekom, cize vobec nechapem preco by mala byt nejaka mamicka dotknuta za to ze jej dieta je menej vnimave....celkom urcite moze a bude vynikat v inych veciach.
@petruldo super, vďaka za odporučenie, určite si to kúpim v pevnej väzbe. Zo skúsenosti s dcérkou viem že dieťa má problém zaspať samo ak k tomu nieje vedené, samozrejme nie od narodenia, skôr od času kedy už vníma svet a pod. rodičia si to potom často zamieňajú za nutnosť ich blízkosti, pričom ak sa dieťa naučí zaspávať samo cez deň a vnoci, budí sa a je hore už len vtedy kedy fakt potrebuje blízkosť rodiča alebo jesť. Ale sám som zvedavý na tú knihu čo mi otom povie. každopádne ak má dieťa riziko SIDSu tak spanie v jednej postieľke sa neodporúča však, potom akú metódu by ste odporučili matke ?
Syn ma rok prec, som stastna, ak sa zobudi za noc 3x, bezne to byva kazde dve hodiny... Citim sa ako nemozna matka, ze si s nim "neviem" rady, ale lepsie to uz asi nebude... Starsiu dceru sme dali v roku na nocnu flasu - ako to uz niekto pisal - "zazracne" sa naucila spat na jedno zobudenie (flasa s mliekom), cca v 2 rokoch sme zo dna na den, ze vsak nedavajme uz ani to a prespala celu noc. Dojci sa doteraz (skoro 4 roky). Pri tom mladsom to vsak nefunguje, je ovela tvrdohlavejsi - a kedze som permanentne nevyspata, nechce sa mi absolvovat cca 3-dnovu nocnu odvykacku - ak by to zabralo, tak drzim a cakam, raz sa to zlepsi isto... ale kedy??? 🙂 osobne je mi pohodlnejsie zaspat dieta na prsniku a odplazit sa potichu prec, ako ho nechavat zaspavat same, neviem, ci by s ato podarilo. Na rozne metody vyplakavania neverim. Tymto teda chcem len povedat, ze nie ste v tom sama, 5 mesiacov je este malinke babatko, vobec by som to nerieisla - poznam deti, co odlozis a zaspia, hold, ja na take stastie nemam - ale zase maju ine pozitiva 🙂 Vela trpezlivosti prajem a ked je najhorsie, odporucam sa na noc vymenit s manzelom (ozaj, vtedy ked vidi, ze nic, tak si s prestavkami pospi a vlastne aj zaspi sam,kedze manzel mu prsnik dat nemoze, mna zavola tak po cca 5 hodinach). Po takom refreshi sa hned zda zivot krajsi 😀
@canama Pisala si o tom, ze deti,ktore spia ako niekolkomesacne celu noc su nenormalne, ze deti, ktore sa casto budia su inteligentnejsie. Na to moja reakcia. Ja o sebe netvrdim, ze som genialna. Ale inteligencia mi asi nechyba, hoci som celu noc spavala dost skoro. A ano, viem ako to vyzeralo v porodniciach - vo vacsine to tak vyzera dodnes. Aj napriek tomu, aka bola "moda" vtedy a ake su trendy dnes nie kazdy je psi cumak a su ludia, ktori aj vtedy vychovavali deti na zaklade vlastnych instinktov - vid napriklad moja mama. Ono sa neda vsetko generalizovat a rozdelit na biele a cierne ako sa to snazis vo svojich prispekoch Ty. Su dobri spaci a su zli spaci a potom su tu deti, ktore by aj boli dobrymi spacmi, keby im v tom rodicia pomohli. Tie deti, ktore Ty opisujes ako vnimavejsie su mozno len a len prepodnetovane. S ich inteligenciou to nemusi mat absolutne nic spolocne. To, ze aj lekar povie, ze to je normalne, vase dietatko je proste vnimavejsie a zrejme bude inteligentnejsie, je aj u neho bohuzial velmi casto len sposob, ako sa zbavit nestastnej a dotieravej matky, ktora hlada riesenie situacie (vid nedavno jedna znama). Cize tu by som asi zvazovala, co je este realne a co uz si lekar (i) domyslaju/vymyslaju. 🙂
@canama
čo ty vies o čo prichadzaju francuzsky. Mas skusensoti s francuzkou vychovou? bola si niekedy v klasickej francuzskej rodine?
Ja som sa starala o deti vo francuzku a pre mna su francuzske deti empatickejsie, menej egoisticke a zahladene do seba ako slovenske deti... su viac vnimavejsie ale nielen na svoje potreby a tuzby, ale aj na potreby inych, su k tomu prirodzene vedene odmalicka, ze svet sa netoci len okolo nich, ale rodina je celok tvoreny z viacerych komponentov, pričom každá jej častica ma svoje potreby. Taktiež francuzske zeny matky su podstatne sebavedomejšie zeny starajuce sa aj o seba, o svoju vnutornu pohodu ako slovenske matky (vascina) a so svojimi detmi maju zdrave vztahy. To ti tu pisem ako realnu skusenost, nie na zaklade neviem akej knizky.
@mima4 to mas sice pravdu ale z mojho pohladu-matka aj otec robia od nevidim do nevidim. Ked je konecne soma,chce si pospat. Deti nevedia zaspat,mladsia,14m.stale place,starsia,3r.,sa stale taha za mamou..az ked odide konecne opat do prace je klud. A ta starsia mi chxela hovorit mama. Tak som jej to vysvetlila. Alr mne ten styl nevyhovoval.

@betain no z pediatrie som sice nestatnicovala ale aj na tej wiki sa da najst velmi vela clankov od ludi co sa spolocnym spanim zaoberaju a to v jeho prospech . Musia byt samozrejme splnene zasady spravneho spolocneho spania a to zahrna napriklad samostatnu prikrivku pre dieta, aby sa neprehrialo, zdrave dietatko, matka nesmie pit, fajcit, uzivat silne lieky, byt obezna, ci prilis unavena. Spolocne spanie sa da spravit aj tak ze sa da dole bocnica z postielky a prisunie sa k posteli, tam tiez riziko nevidim. A hovori sa tam prave o tom,ze vdaka dychaniu a pohybom matky dieta nikdy nezaspi tak hlbokym spankom aby doslo k SIDS, kedy dieta zaspi prilis hlboko a aj matka mimovolne dieta kontroluje.
A neviem, ci ju niekto sudi za spolocne spanie, skor za nazory , ze 5 mesacne dieta je rozmaznany vydierac.