icon

9 ročná rozbila notebook a dostala varechou po zadku. Bol to vhodný trest?

12. jún 2021

Ahojte mamičky,
nezvyknem sem písať, ale teraz by som sa vam chcela zdôveriť a prejdem rovno k veci.
Moja dcéra (má 9 rokov) dnes od zlosti hodila môj notebook o zem. Bohužiaľ sa rozbil a ja som prišla o všetky veci, ktoré v ňom boli. Strašne ma tým nahnevala, tak som dostala varechou po riti.
No dosť silno dostala, a teraz ma to mrzí. Myslite, že som urobila dobre?

jaskolka
12. jún 2021

Ze dostala raz po zadku s varechou, a za dosť zavaznu vec,nič sa jej nestane. Ako jedna vec je mlatenie dieťaťa v kuse a za blbosti, a úplne dačo iné, keď proste dostane na rit za trest. Tetaz sa v kuse omiela, že všetko vysvetľovať, zdôvodnovat do omrzenia a podobne. Ale rodič tiež nie je robot so zeleznymi nervami, a jednoducho sú veci, ktoré decko nesmie, nemôže a basta, a nič nevysvetlujem. 9 ročne napríklad nemusí mať ešte vreckové, alebo dostávať peniaze ako dar, aby "to s platilo" že rozbilo drahu a cudziu vec, čiže áno, aj bolesť na zadku mu to môže pripomenúť. Do aleluja sa hovorí o detských právach, ale zabudlo sa, že ma aj povinnosti, a to je aj nenicim veci, aké mi nepatria.

sense
12. jún 2021

Ak dostala Amok z toho ze jej sekla hra, tak mate zjavne dosť vážny problém.... Moja ma síce svoj tablet ale... Vie ze akonáhle sa začne rozčuľovať pre hru tak dohrala a je jedno ci jej už denný limit skončil al nie...

A teda v tomto prípade by viac ako bitka bol zákaz veľmi veľmi dlho na hranie... Pretoze to by ju "bolelo" viac ako ten výprask

kleopatra114
12. jún 2021

Varechou by nedostala , asi by mi ruka ušla , ale nie varechou . Ale urcite by som jej nedávala vreckove a možno cely rok by som jej “ konfiskovala” peniaze , čoby dostala od rodiny na narodeniny , Vianoce ( a možno by som ich odkladala a davala napr. Na sporenie alebo by splácala nový ntb)

zuzi0911
12. jún 2021

Moje si zahrajú hry na svojom mobile. Ak chytajú nervickx, že im to nejde, a podobne. Beriem im telefóny a pome robiť niečo.
Ak by mi urobila toto, dostane a ešte aj mobil jej vezmem na dlho. A od rána do večera by upratovala, aby prišla na iné myslienky ako na nervacenie....

1mata
12. jún 2021

„Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, keď ja budem Jano, neohneš ma mamo.“
Urobila si dobre

h2
12. jún 2021

Tie hry robia z detí úplných magorov! Kamoškin syn povedal rodičom, keď mu zobrali tablet uprostred hry (citujem): "Debili, zdochnite!" Kamoška z toho bola týždeň hotová. Mladého to potom mrzelo, aj sa ospravedlnil.
Autorka, verím, že aj Tvoju dcéru to mrzí, určite nerátala s tým, že notebook sa rozbije. Ja osobne by som nikdy dieťa nebila varechou. Možno by mi v takej situácii uletela ruka a jednu by som mu spakruky struhla, ale aby som si išla po varechu, prehla 9-ročné dievča cez koleno a silno jej naložila, to si neviem vôbec predstaviť. ☹️

mandarinka555
12. jún 2021

Mňa skutočne zaujíma, čo tomu amoku predchádzalo...A myslím, že aj ostatné ženy (už sa ich pár pýtalo).

macekovam
12. jún 2021

hlavne je treba povedat aky dolezity pre teba bol ten notebook... ze si tam mala dolezite veci a teraz k nim nemas pristup.. musis kupit novy noteboook a to su zbytocne vydavky pre jej hnev... opytaj sa ako by sa jej pacilo keby jej ty rozbijas veci v hneve.. treba aby pochopila... ak bude mat vycitky tak je to na dobrej ceste

luccija
12. jún 2021

Zakaz jej docasne hry uvidis ten zazrak.Kamaratka tak spravila synovi zrazu sa vedel hrat s Legom, nahanat so psom, ist oberat jahody deti su z hier frustrovsne a zmagorene.Vydrz par dni a uvidis zacne robit to, co nerobila, lebo skola, lebo hry....hry zvysuju agresivitu.

moonlight1210
12. jún 2021

Zastavam nazor, ze jedna vychovna v spravnej chvili je viac ako tisic vysvetlujucich rozhovorov.

A hoci mame za sebou stovky vychovnych rozhovorov, bolo par chvil, ked deckam obratom pri hlupom chovani jedna priletela na zadok.
Bola by som radsej, keby sa to dalo inak, a nie som rada, ze sa im usla po zadku, ale v danom momente to bolo nutne a malo to ucinok.
A nie, moje deti si nemyslia, ze bitka je riesenie. Nebiju sa, nie su konfliktne, problemy so spoluziakmi a kamosmi riesia slovne argumentami.

Dokonca som si nedavno vypocula, ze chapu, ze ak uz za tie roky tych parkrat dostali (5-6krat asi), vedia za co to bolo a uvedomuju si to.
Hoci aj tak by som bola radsej, keby som mohla mat titul matka roka a mohla sa hrdit faktom, ze “ja som nikdy...” Holt nemozem.

Kazdopadne k tebe:
napriek pocitu viny, nespochybni svoje rozhodnutie pred nou len tak, lebo ty sa teraz zle citis.
Vysvetli si to s dcerou, az bude chapat vzajomnu chybu vas oboch (svoj vybuch a tvoju bitku). Nie skor. Malo by to opacny ucinok, ked si z toho vezme iba to, ze nema vinu, je len obet (obrati si pricinu a nasledok).
V podstate jej v zachvate lutosti sama takto naznacis, ze robis rozhodnutia, ktore neovladas a su nespravne. Dieta v tomto veku ti veri a veri v tvoju rozhodnost a istotu. Jednak to formuje u neho pocit bezpecia a istoty kruhu rodiny, a jednak tak lahsie chape, ze urobilo velmi zlu vec.
(Toto nie je obhajoba bitky - pre tych, co za tym chcu hladat nieco ine. Je ine, ak rodic dieta zderie ako hada az ma modriny, a ine ked raz za rok, niekedy iba raz za cele detstvo, dostane na zadok.)
Takze si to vzajomne vysvetlite, az ked budes citit, ze dcera chape obojstranne danu situaciu (trebars, ked bude starsia).

A dovtedy by teraz mala dostat obmedzenie na hry (len urceny konkretny cas denne) s tym, ze vzdy, ked ju bude pocas toho pre nieco chytat zlost, vypne to a da si pauzu. Vrati sa ku hre, az sa upokoji.
Ak to nedodrzi (bude zurit, buchat do klavesnice, alebo kricat, nebodaj nadavat), pride uz zakaz hrat uplne.
Nevidim zmysel zakazat hned. Mala by sa ucit s frustraciou pracovat, uvedomovat si ju (ze to uz “na nu zas lezie”) a ovladat ju. A teda by sa mala nadalej vystavovat situaciam, ktore jej ju sposobuju. Aby sa ucila s nimi pracovat.
Inak sa tohto chovania nezbavi a bude tak nadalej reagovat, akurat pri niecom inom, ked hry bude mat zakazane.

luccija
12. jún 2021

Stiahni si knihu krotitelia displejov vela rodin sa v tom najde.

felicita027
12. jún 2021

Autorka ak ti môžem poradiť tak zruš jej všetky hry a ak si myslíš, že to, čo raz dostala v amoku po zadku je trest tak sa mýliš. Ona určite ked tak o tom bude hovoriť, že "mame preplo tak mi dala varechou po zadku" a nie, že "rozbila som notebook tak som dostala po zadku". Toto jej správanie sa bude stupňovať a dovolím si povedať, že náznaky museli byť skôr neviem si predstaviť dieťa, ktoré zvláda prehry v hre a z ničoho nič hodí notebook o zem. Stále je to virutuálny svet ak náhodou o 10r ju nepríjmu v reálnom svete na VŠ alebo do zamestnania sa hodí pod vlak? Ok, asi ti toto príde príliš ale môže sa to stať. Viac pochopiteľné by bolo, keby to urobila kvôli tomu, že jej ideš zobrať notebook lebo predsa to by už bola realita, čo hra nie je. Určite to netreba podceňovať ani brať na ľahkú váhu. Ak by bola väčšia a mala problém s alkoholom určite jej nebudeš kupovať alkohol len preto, že ju máš rada ale práve naopak to isté by si mala aj teraz urobiť s hrami prestala sa nad nimi ovládať tak koniec hier.

heln
12. jún 2021

@yanni niekto nevie citat alebo nerozumie precitanemu? Pisala som ze bijem 2 rocne deti varechou? Pisala som o veku primeranom treste.

nnnuuunnn
12. jún 2021

Aby rozbila notebook, to je dievča riadne cez.. neviem si to ani len predstaviť. Aby dostala varechou, to je tiež cez, je to ponizujuce.. Osobne by som volila dlhší trest, buď jej nekúpiť čo má rada alebo odpracovať dlhodobejsim upratovaním.

h2
12. jún 2021

@mandarinka555 Autorka už písala, že sa jej sekla hra, ktorú na tom notebooku hrala.

mandarinka555
12. jún 2021

@h2 Ďakujem, nikde to totiž nevidím.

autor
Autor odpoveď zmazal
pribinak
12. jún 2021

@mandarinka555 už písala, že hrala PC hru a zrejme prehrala “zomrela”

luccija
12. jún 2021

@moonlight1210 a naco to gradovat?nepaci sa mi, ze moze hrat a,ked na nu pride zlost ma ukoncit hru.Dieta v tom veku nema sebareflexiu a nevie kedy to je za hranicou naco pokusat?hra ma byt pre zabavu rozptylenie a nie, ze decko chyta nervy a trieska do stola a rozbija veci.Okrem toho to aka musela byt sila, ze ho rozbila?to uz je za hranicou...to, ze deti su zavisle od elektroniky je fakt, ale za to mozu rodicia.Tiez som jedneho dna pochopila, ze toto uz nie.Aby mi decko medzi dverami, ked sa ma obuvat povedalo, ze mam cakat pokym dohra, ked pri ranajkach pozera instagram ono, keby si rodicia zratali kolko hodin su na tom deti ako ich to ovplyvnuje, nic nove nenauci len sa porovnavaju ci minaju vreckove na veci do hry.V xy veciach som sa v tej knizke nasla a vela veci zmenila.Ked budu mat 13, 15 r uz to tak lahko nepojde.Je to problem kazdej rodiny ci mensi ci vacsi pretlak informacii, problemy zo spankom, sustredenostou..

heidy222
12. jún 2021

Kazdeho zaujima PRECO MALA AMOK, ale zjavne sa to nedozvieme. Toto je ako Ked serial na netflixe konci cliffhanger om.

luccija
12. jún 2021

Ok dcera si to uvedomila, olutovala....dolezite je, aby si ty vedela co to s nou robi a treba zmenu.Ja si dovolim tvrdit robim s detmi nie som ucitelka, ze 80% deti je zavislych a z toho su vsetky rodinne problemy nechce pomoct, nic ju nebavi, nesportuje, vypisuje si s kamaratkami hluposti...dnes su pre deti vzory instagramove hviezdicky a ten pad do reality ze treba sa ucit, chodit raz do prace je bolestny drviva vacsina si mysli, ze budu pridavat fotky a to ich bude zivit.podari sa to 1 z xy tisic

luccija
12. jún 2021

@heidy222 ale ved pise sekla sa jej rozohrata hra

luccija
12. jún 2021

@heidy222 mne tiez dcera volala do roboty, ze nejde wifi a mame zmenit pripojenie, lebo jej nejdu hry.

autor
12. jún 2021

No nejde len o PC hru. Išlo aj o niečo iné, ale nebudem to tu všetko písať.

neznamaznama
12. jún 2021

Tak v tom prípade by aj moji dostali riadny výprask. Som rada,že si to objasnila. Lebo toto fakt nie je dôvod hodiť NB na zem a rozbiť ho. A už vôbec nie, ak v tom máš aj ty svoje pracovné a súkromné veci. Okrem výprasku by nasledovalo zakázanie hier na určitú dobu.

autor
12. jún 2021

Ďakujem vam za reakcie, ale viac vám neprezradím čo bolo predtým a ako to ešte budem riešiť... nešlo len o PC hru

anos18
12. jún 2021

@natalala inak ja ako decko som dostala párkrát výprask, vždy som vedela za čo,nikdy som nepociťovala žiadnu krivdu,vedela som,že som dostala oprávnene. Svojho syna som napriek tomu nikdy neudrela. Vraví sa,že tí,čo boli bití,budú tiež deti biť,ale neplatí to vždy.

nafka0483
12. jún 2021

Ja si myslim ze bitka a akekolvek ine fyzicke nasilie nie je v ziadnom pripade vhodny trest.
Urcite to nemala dcera urobit a urcite ma znasat dosledky a dostat patricny trest - splacat hodnotu z vreckoveho, dostar viac povinnosti, zakaz telky, mobilu, vzdat sa svojho notebooku alebo ak nema tak inej elektroniky, atd.
Ale ja som toho nazoru ze bitka nie je nikdy spravne riesenie.

loginexistuje
12. jún 2021

nwries dala si jej zasluzila si
ja by som skor pridala iny zrest a to musela by si odpracovat vistit wc smeti veci nad ramec vylestit v byte co sa da plus zobrat mobil a inu elektroniku ak ma

ako hodit notas 9 rovna to uz je hodne mimo

number19
12. jún 2021

Sa pytam sama seba ako musela byt dcera namotana na tu hru ked takto reagovala. Si neviem predstavit. Fakt uz asi zavislost. Ty si za jej reakciu zodpovedna a este ju za to s varechou zbijes (co musi byt pre nu total ponizujuce vo veku 9 rokov). Tvoje vycitky su opodstatnene. Spravila si ako matka chybu (a nehovorim len o tej bitke varechou). Nic tym nevyriesis. Dieta sa obrati proti tebe, nastava puberta, vela riskujes.

Ohybaj ma mamko pokial som ja Janko, neohnes ma mamo ked ja budem Jano...
toto neznamena ze treba deti bit, ale znamena to to, ze treba deti vychovavat, venovat sa im a byt na blizku. Len jednoduchsi jedinci si to vysvetluju inac (vychovna je na mieste).

Cokolvek dieta urobi, bitka je to najhorsie disciplinarne konanie.