Aké je to mať tretie dieťa?
Mamičky,ktorá s Vás bude mať 3.dieťa.Ja stále nad tým s manželom rozmýšľam že by sme spravili tretie len sa toho strašne bojím či to náhodou nieje už veľa 3.deti lebo ja mám 5 a 2.roč.chlapcou a strašne túžim po cérke tak neviem čo mám spraviť poradte?
Ja mám tiež, aj keď absolútne neplánovane , tri deti, možno som v tejto diskusii trošičku výnimka jednou vecou, mám dvojičky, ale aj tak sa k téme chcem vyjadriť. Reakcie ľudí a okolia na počet detí v rodine mne osobne prídu maximálne nemiestne a nejak ich ani neriešim, pretože : každý podľa mňa má právo rozhodovať o tom, koľko detí bude mať, staráme sa o ne my s manželom, vychovávame ich tiež my, neobťažujeme okolie s našimi starosťami s tým spojenými, a určite sa nebudeme ešte aj ospravedlňovať za to, že máme počet detí väčší ako je obvyklý štandard . Aj my sme od narodenia báb často stredobodom pozornosti, sčasti preto, že sú dvojičky, čo je ešte trošku"raritka" , ale hlavne že nás je tiež všade päť, väčší hluk. Každý sám za seba v živote rozhoduje, na čo sa cíti a čo zvládne, takže pre niekoho môže byť jedno dieťa až moc, a pre iného 4 tak akurát. Myslím že mať tretie alebo druhé či prvé dieťa sa pocitmi nedá nikdy dosť jednoznačne vyjadriť ani opísať, každé dieťa aj mne ako mame prinieslo do života niečo iné nezáležiac na poradí v akom sa narodili, ale jednou vecou som si istá, aj keď je to ozaj časom na zbláznenie, deti sú naozaj dar, za ktorý som ja osobne neskutočne vďačná.
no my sme tiež nejaký čas uvažovali nad tretím máme dvoch chlapcov a ja som chcela ešte dievčatko no kto mi ho zaručí (aj keď by mi to bolo v podstate jedno potom samozrejme) ale zatiaľ sme to odložili no uvidíme možno o rok inak nepovažujem za divné rodiny s 1 ani s 5 deťmi však je to každého osobná vec akurát si myslím že každy by mal mať toľko detí koľkým je schopný zabezpečiť slušný život
Ahojte ja cakam tiez tretie dieta uz o dva mesiace a cim viac sa to blizi tym viac mam strach z toho ako to zvladnem.Pretoze mladsi syn mal teraz v septembri este len rok cize to bude 14 measacny rozdiel fuuu.No neviem je to neplanovane tehotenstvo ale z jednej strany sa aj tesim paci sa mi velka rodina ale nikdy som si nemyslela ze ju budem mat zrovna ja planovali sme dve deticky 🙂 Ale ako vyjadrim sa k tomu ako aj mna vsetci lutuju ze chuda budes mat toho dost a podobne mi idu riadne na nervy a cakame pravdepodobne tretieho chlapca takze otazka ze dufam za to bude dievca je na dennom poriadku 😒 ked som zistila ze som tehotna tiez som si zelala aby to bolo dievca ale teraz uz mi je to jedno hlavne nech je zdrave a nech porod prebehne v poriadku pretoze ma caka treti cisarsky.
krasny vecer aj ja sa zapojim do tejto krasnej temy. Tiez som mamickou troch deti tj. dvoch chalanov a vytuzeneho dievcatka. 🙂 Ked som otehotnela treti krat myslela som si, ze znova to bude chalan, lebo som neskutocne zvracala ako pri chalanoch a kedze som bola na amniocenteze tak sme sa dozvedeli, ze je to dcerka. Mam krasnu rodinku deticky su zdrave a je to velmi pekne mat tak velku rodinu. 😉 Vzdy som chcela viac deti, kedze ja nemam ziadneho surodenca.
Ahojte dievčatá...som šťastnou mamičkou dvoch krásnych no predovšetkým zdravých detičiek (dcérka má 5 rokov, synček má 19 mesiacov) 🙂 momentálne máme doma dosť zložitú situáciu, nakoľko sme s manželom nútení riešiť bývanie a budeme asi aj nútení zobrať si úver (teraz bývame pri mojich rodičoch, ale vzťahy sú čím ďalej komplikovanejšie). Dnes som zistila, že čakáme 3. bábo, ale teraz neviem čo mám robiť, hlavou mi behá neskutočné množstvo otázok...a preto tie čo máte 3 detičky prosím poradte mi. Ako to zvládate po všetkých smeroch....ja sa najviac bojím či budeme schopní to utiahnuť po finančnej stránke, to je asi jediné čo ma pri myšlienke mať 3. bábo desí...prosím poradte čo by ste robili na mojom mieste
my máme zatial síce len jedno dieťatko ale číslo 3 je náš cieľ 😀 teda aspoň to takto plánujeme nevieme čo nám príde do cesty ale v lete začíname pracovať na dieťatku číslo dva ......tretie by sme chceli o par rokov ..... podla mna to je jedno kolko detí máme či 2-4 alebo viac ide o to aby sme ich všetky uživili a vedeli sa im dostatočne venovať.... moja túžba po dieťati by mohla byť aká koľvek veľká ked proste neviem či ho uživím alebo nie tak kašlem na to veď by sme sa všetci len trápili takže moja odpoved na tovju otázku nie nie je to veľa pokiaľ ich vieš všetky uživiť
@lulu369 vobec nemam relevantnu skusenost a ani nie som v tvojej situacii, ale dovolim si tvrdit, ze ak si dieta nechas, ani sekundu nebudes lutovat, ze si tak urobila...neviem si totiz predstavit, ze by si si napr. vzdychla:aka skoda, ze mame najmladsie, keby sme ho nemali, mohli by sme ist na dovolenku...
ale ak si dieta nenechas, budes si to podla mna velmi dlho, mozno az do konca zivota vycitat...
a navyse...podla mamickiek tu na MK sa tretie dieta slusne zvezie popri starsich surodencoch vo vsetkom - od materialnych veci az po vychovu...
Mat 3 deti je uzasne 🙂prijala by som aj 4 ale nie teraz 😀
Bajana, aj keď pravdu povediac keď som písala ten príspevok na chvíľku som zvažovala aj interupciu, ale toho drobčeka už teraz neskutočne milujem a vzdať sa ho nedokážem...viem, že manžel je trocha na mňa nahnevaný (lebo keď som prestala kojiť syna, chcela som si dať predpísať antikoncepciu, ale nestihla som) a viem že trocha ma aj pravdu, že dnešná doba je taká aká je...už mi ostáva len ho presvedčiť, že to zvládneme aj keď aj ja mám trocha obavy ako zvládneme 3 deti po finančnej stránke ☹ Ďakujem za tvoj názor
ahojte, ja mám doma 18ročnú, 10ročnú dcéru a 4ročného syna, keď som otehotnela tretíkrát, mala som 32 rokov, dobrú prácu,rozostavaný dom.....tretie tehotenstvo nám teda nepadlo vhod a vôbec som ho ani neplánovala, ale napriek všetkému a všetkým som sa rozhodla dieťa si nechať.....no a ako to dopadlo? narodil sa mi chlapček 25.12. je to najkrajší vianočný darček, dom sme dostavali a následne aj predali, lebo sme to nezvládali finančne z jedného platu a mojej materskej, kúpili sme si štvorizbový byt a zbavili sme sa všetkých dlhov, po materskej ma nezobrali späť do práce, dostala som výpoveď, ale našťastie som sa hneď zamestnala inde......všetko krásne zvládame, tešíme sa zo života a nevieme si predstaviť, že by sme nemali doma nášho modrookého "spidermana"
@lulu369 to ako to dopadne je len na vas, lebo nikto vasu financnu situaciu nepozna a nikto nevie zhodnotit za vas ci a ako to budete zvladat, ale ak je tam aspon malicka nadej, ze neskoncite na ulici, tak urcite chodte do toho... manzel nech sa hneva v prvom rade na seba, lebo to dieta si si nespravila sama 😀 ...
inak, baby, ja tiez zacinam uvazovat nad moznostou tretieho, financne by to bolo hadam ok a tusim mam tiez sklony k velkej rodine, kedze som bola cely zivot jedinacikl 😀 kedysi manzel tretie dieta absolutne odmietal, no a ja som uz posledne mesiace nad tretim trocha rozmyslala, ze ake by to bolo, ked vidim ako sa tie moje dve trdla lubia... no a vcera mi mm zahlasil, ze keby cosi, on by to tretie bral, ze by to ale nechal na mna, kedze som tazko zvladala tehotenstva... teraz som z toho trocha rozhodena, uz len to, ze mi mm pripustil moznost zacalo vo mne tuto temu nahlodavat 😀 no veru, ktovie, ci za nejaky cas nebudem zasa behat s bruchom 😀 😀 😀 a ked vas tu tak citam, tak na tom akosi nevidim jedine negativum 😀 😎
My mame 3 deticky a keďže chceme 4 babo a v 11 tyzdni sme prisli o dvojicky o to viac to je bude vytuzene babatko a tiez neriesim taketo nazory ze 4 uz netreba a tak nik mi ich nevychova nik mi neda na chleba na oblecenie na skolky a podobne.my proste sme sa zhodli hned na zaciatku nasho vztahu na tom a az po narodeni 4 babatku budem mat ten pocit kompletna rodinka.
Tieto prispevky ake to je mat 1,2,3 a viac deti nemozu uplne odpovedat a dat radu. Je to tvoj zivot, nik netusi, aka si matka, ci ta materstvo bavi a naplna....kazda sme ina a kazda tuzi po inom pocte deticiek. My mame tri a nikdy by som nemenila za nic na svete. Tretia je princezna, je zo vsetkych troch deti najnarocnejsia, najuplaclivejsia, ale to nevadi. Je krasna a zdrava.
Mna sa kazdy pyta, ci budeme mat aj stvrte......ak pride, tak pride....ak nie tak mam tri zdrave deti a mam pre koho kazde rano vstavat. 🙂 A ja uz velky rozdiel nevidim mat dve, alebo tri. Skor je podstatna otazka ked mas jedno...ci budes vychovat jedinacika, alebo zvladnete este aspon jedno. Potom to uz je jedno 😀
Takze umna je jasna odpoved, ze mat tri deti je uzasne 🙂
@isabella_fly ahoj, čo sa týka financií u nás sme na tom dobre, ale chceme stavať domček, tak preto mám z toho trocha obavy...ja som tiež jedináčik a manžel sa 3 babu tiež nikdy nejak veľmi nebránil 🙂 aj teraz mi sám povedal, aby sme si toho drobčeka nechali, tak čo budú traja 😀 a my už ani nemôžme uvažovať o potrate, pretože ako vyšlo najavo musela som otehotnieť ešte kým som kojila syna (a to som ja menzes nemala celý čas kým som deti kojila)
Baby, ďakujem za povzbudivé slová....ja som jedináčik, tak som bola vždy rozhodnutá mať aspoň 2 detičky. Doma už mám 5-ročnú princeznú a 19-mesačného princa a teraz čakáme naše 3 bábo. Dnes som to povedala mojej mame a jej reakcia ma úplne zdrvila - že sme sprostí, že 3 deti v dnešnej dome, a že keď sa toto babo narodí, tak ona zomrie, lebo niekto musí tomu drobcovi uvoľniť miesto....
Dievcata ja mam taku jednu otazku od veci...ako vlozim otazku???? Dakujeeeem..dufam nerusim
@lulu369 podobne reakcie velmi dobre poznam. ale musis to brat trosku s nadhladom aj ked viem, ze to zaboli. ony sa s tym casom zrovnaju. ja mam tri deti, muz ma syna a spolu cakame dalsie dievcatko. cize dokopy pat deti.... myslis, ze sa niekto radoval? ale teraz sa uz tesia. je to nas zivot a nie ich, my ho budeme zit. ale vzdy sa najdu ludia s "mudrymi" recami.
@lulu369 neboj sa , síce sa zrejme vzhľadom na okolnosti budeš musieť uskromniť, ale myslím, že to zvládneš , máš maličký odstup od budúceho najmenšieho a prostredného, takže vecičiek ti poostáva dosť, nebudeš musieť tak zabezpečevať po tejto stránke moc. Čo sa týka tvojej vyjadrenia tvojej mamy........ no slušne povedané, mala by sa hanbiť. Ja som mala prvé plánované potom , v 9 mesiaci dcérky som neplánovane otehotnela / a to som bola po operácii žlčníka krátko / , mala som doma ťažko postihnutých rodičov, počas druhého tehu , mi mamina zomrela, nebolo to jednoduché , ale zvládla som , so synom som bola až do 5 rokov na materskej zo zdravot. dôvodov, nastúpila som do práce a o dva dni nato som zistila , že som tehu . Mala som danu, takže som s takým niečím ani nepočítala, žiaľ o bábo som prišla , dva týždne na to mi zomrel otec, nažívanie s ním bolo zložité a veľmi vyčerpávajúce, ale miesto po maličkom bolo prázdne , nehambím sa priznať , že som sa z vyčerpania zosypala, dala do poriadku , rok sme sa rozhodovali, či áno , či nie tretie dieťatko, nemohla som sa akosi zmieriť . Nakoniec vzhľadom na moje zdravie sme sa rozhodli , že to necháme tak a budeme sa tešiť z dvoch detičiek. Lenže to už som bola 10 dní tehotná a myslela si , že mám črevnú virózu.................. bolo to tesne pred vianocami. Mala som veľmi zmiešané pocity , bála som sa ,č i všetko zvládneme, tehotenstvo bolo dosť ťažké, ale napriek tomu som teraz najšťastnejšia , že ju máme. Nežije sa nám zle , ale ani ľahko, výdavkov je viac, sú mesiace kedy proste nevychádzame, obaja pracuje, a ja si vždy poviem, že bude lepšie, že to nejako zvládneme hlavne ,ž e sú zdraví a spokojní a aj napriek tomu, že niekedy doslova padám na hubu, lebo teda okrem mužovej mamy nám nemá vôbec kto pomôcť tak sa ti teraz pohrávam s myšlienkovu na ďalšie bábo , ale už si netrúfam ani kvôli zdraviu ani kvôli veku moc , tak sa zas nechám prekvapiť, čo mi ten hore pripraví............... Z mojej skúsenosti ti poviem na záver len jedno , deti sú dar a nič sa nedeje len tak , všetko má svoj dôvod . Prajem ti krásne tehotenstvo a radosť z tvojej rodinky
@womankc
@lucia20 ďakujem vám, za pekné slová...@womankc ja som dosť podobnej situácii ako ty. Mne síce rodičia žijú a bývame s nimi, ale nepomáhajú mi skoro vôbec, takže som na všetko sama. Manžel pracuje vo Švajčiarsku (3 týždne je preč a 1 týždeň doma). Od svokry sa pomoci tiež nedočkám, pre tu ako keby sme ani neexistovali...Ale čo narobím, už som si zvykla a naučila sa všetko si zosúladiť.Tiež som toho názoru, že všetko na svete sa deje z nejakého dôvodu, a ja to berem ako fakt, že keď som ja jedináčik, tak mi je dopriate mať aspoň veľkú rodinu 🙂
@lulu369 presne tak, ja som šťastná, že aj napriek všetkému zlému, čo som si musela preskákať mám manžela na ktorého sa môžem spoľahnúť vždy a deti , ktoré mi dávajú lásku a sú zdravé a prospievajú, po rokoch sa naučíš ignorovať negativizmus aj vlastnej rodiny, len to trvá. Určite to zvládnete . Jediné , čo ja vidím ako trošku problém je tá trojtýždňovka mužova, to budete mať trošku zo začiatku dosť,toho bude veľa na Vás , ale potom deti nabehnú na podobný režim a bude dobre, nebojte. Aj sa spolu prehrajú , ja som mala rozdiel tých 16 mesiacov, zo začiatku trošku náročnejšie , ale potom fungovali ako dvojičky, prebavili sa navzájom . Ono fakt je to už jedno , či dve , či tri . Ja by som napríklad prijala teraz aj ďalšie, len už si netrúfam fyzicky na tehu. Nikdy to nebudete ľutovať, ešte raz prajem veľa šťastia 🙂
@womankc viem, že to bude náročné, najmä zo začiatku, keď sa drobček narodí, lebo pomoci od najbližších sa nedočkám....ale nejako to budem musieť zvládnuť sama. Manžel keď bude doma, tak určite pomáhať bude, ale chceme stavať a povedali sme si, že nejaké peniažky si našetríme aby sme nemuseli zobrať príliš veľký úver...ďakujem a aj ja tebe prajem veľa veľa šťastia a hlavne zdravia pre tvoju rodinku
@lulu369 inak ja som sa stretla s nie prave pozitivnymi reakciami aj na moje druhe tehu, kedze som v tej dobe nastupovala na mgr studium na vysokej, neviem preco im viac zalezi na tom ci budem mat titul ako na tom aka som matka a ze ma to naplna... ale teraz uz skolu koncim a nemozu mi povedat ani jedno krive slovo... ale ich prve reakcie ma skutocne sklamali, ja im poviem, ze cakam babo, s manzelom sme doniesli sampanske a ich prva reakcia bola zdesenie a prve otazky, ze co skola... ehm... dodnes na to nemam slov... neviem ci by na tretie reagovali lepsie...
@lulu369 inak aj my rozmyslame nad tym ist stavat domcek, takze ak tretie, tak veru tiez neviem na kedy to naplanovat, ani nie tak kvoli financiam, ale skor z toho praktickeho hladiska, ked bude treba napriklad behat po uradoch a tak a kedze nam tiez nema velmi kto pomahat, lebo ani nemame dobre rodinne vztahy, tak vobec neviem, ze keby si povieme, tak kedy tretie...
@isabella_fly to čo mňa najviac hnevá na reakcii niektorých ľudí (najmä tých najbližších) je to, že v podstate to ani nie je ich vec a tie ich reakcie sú hrozné. reakcia mojej mamy ma až veľmi nahnevala - vraj sme sprostý, vraj ma ide manžel nechať aj s 3 deťmi a čo ma zaskočilo najviac, že ona potom zomrie, čo by sa mala tešiť že bude mať ďalšie vnúčatko kedže ja som jedináčik.inak po finančnej stránke to u nás problém nie je, ale trocha sa toho obávam, pretože neviem ako to budeme všetko zvládať...3 deti sú 3, do toho stavba RD, bude to určite náročné aj z finančného hľadiska. No už sa na tom nedá zmeniť nič, takže už musíme len vydržať a nejako to celé zvládnuť....
@lulu369 my sme začali stavat, ked som bola tehotná a manžel pracoval v zahraničí, takže behala som po úradoch ja s velkým bruchom, no keby si to videla, všetci boli na mna milí a všetko som vybavila skor, lebo ked videli to brucho tak boli ústretovejší na mna......stavebné povolenie a kopu papierov som niesla domov už v 9.mesiaci, posledné veci som vybavovala pár dní pred porodom, stihla som to len tak-tak 😀 neboj zvládnete všetko
mame 3 babo ma 3m,. a aj hypoteku ale vždy sa to nejako zvladne a sme happy 🙂
tiež sa pripojím do diskusie, máme 13-ročnú puberťáčku, 5- ročné predčasniatko a teraz vytúžené 3. dieťatko - syn má 2 mesiace a je to úžasné. Neváhala by som mať aj štvrté dieťatko, ale zo zdravotného hľadiska to už pravdepodobne možné nebude - aspoň tak mi povedali v nemocke...
Ako píšete, popri dvoch deťoch sa už to tretie "zvezie", čo sa týka financií, tak samozrejme, ak nejdem naspäť do práce, tak je to náročné zvládnuť, ale je to najkrajšie obdobie, človek sa uskromní a užívam si byť s deťmi každú chvíľku... Pri našom predčasniatku som bola doma s ňou až do 4 rokov, chcela som ju dať do škôlky neskôr, lebo je rozdiel dať dieťa do škôlky v 3 alebo 4 rokoch a obrovský... plánovali sme ďalšie dieťa, tak som ani nechcela hľadať prácu, bola by som za blbú, že som opäť tehotná... Teraz by sme sa navyše mali sťahovať - tak riešim skôr, ako zvládnem toto 🙂)
No zlatá moja, v 23 rokoch sa sústreď na to, aby si sa osamostatnila od rodičov a bola úplne sebestačná (teda nie že ich budeš chodiť vyžierať, lebo po zaplatení hypo a poplatkov na bývanie ti zostane 50€ na mesiac). A kým toto zvládneš, tak ťa chuť okamžite rodiť prejde.

Mat tretie dieta - je obcas narocne, obcas stresujuce, niekedy by som dala za chvilku ticha aj "pol kralovstva" ,ale kazdopadne krasne, presne tak ako pri 1, ci dvoch detoch 😉
Chce to samozrejme viac manazmentu, ale zvladnut sa to da.
Ja sa na tretieho syna divam, ako na zazrak 🙂, keby som sa riadila nejakymi "spolocenskymi normami", tak by tu asi nebol, kedze nasa spolocnost je nastavena tak na 2 deti.
@mamase @diusik - ja zase naopak registrujem zvacsa obdivne pohlady, usmevy (ale take priatelske), postarsie tety sa este aj kontrolne zozadu nakuknu do kocika, ci je aj to tretie oblecene "v modrom". 😉