icon

Ako často dávate deťom sladkosti?

diusik
5. jan 2012

Ja som uz unavena z toho jak sa vsetci ( svokra,manzel a pod.) snazia napchavat deti ( 21 a 8 mes. ) sladkostami. Ma;lemu 8.mesacnemu este ziadne sladkoti nedovolim,ale starsi,20.mesacny si uz nasilne pyta,co0koladu kekse,no vsetko.Osobne by som mu dala len sem tam po obede kusok cokoladky alebo polkeksiku,ale manzel furt vytiahne cokoladu a strka mu ju,a o svokre ani nehovorim,ona je presvedcena ze deti nutne potrebuju jest cokoladu 😠 aj ked normalne jedlo nezjedia! Tak som zvedava ako to chodi u inych,diky za nazory dopredu 🙂

fialkaa
5. jan 2012

snazim sa sladke nedavat vobec, ale uplne sa tomu vyhnut neda. maly ma 2 roky a cokoladu ani cukriky este nejedol. dostane maximalne suchy keksik, piskotku, teraz cez vianoce sem-tam spapal medovnik alebo nejak suche cajove pecivo. papa vela ovocia, to mu aj chuti. moj povodny plan bol, ze mu sladkosti nebudem davat vobec, ale ustalila som sa na takomto systeme, pretoze som to inak nevedela zariadit. stare mamy su ok, vedia, ze malemu sa nemaju davat slakosti a respektuju to. cudzi ludia mu niekedy davaju sladkosti (aj ti, co vedia, ze ich nepapa), ale ja to hned zatrhnem. a mne sa tiez celkom zacalo darit nejest sladke, ani na to v poslednom case nemam chut, uz si ani kavu nesladim, maximalne medom. kazdy, kto chce dat cudziemu dietatu nieco zjest, by sa mal opytat jeho rodica.

inffinity
5. jan 2012

Naše malá taky ví kde sladkosti jsou a zepá se jestli si může vzít. Když je napapaná nemám nic proti tomu, když ne dohodneme se že dostne jen kousek a pak pojídle. a když třeba dva dny nekaká tak ví že nedostane nic pokud se nevykaká, nijak to nesílíme ale čokoláda ju ucpe a pak ji bolí dupinka tak aby sme tomu předešli...má ráda čokoládky a gumové bonbony.. ale papá i hodně ovoce, zeleniny a jogurtíky.. myslí že je to normální, jen se nic nemá přehánět. Jinak ja jsem malé sladkosti davat nezačala, až se začala ptát co je to a že to chce zkusit tak jsem ji dala taky z každé strany dostávala kupu sladkostí vždy to odložila. Takže nedávám ji, jen když si řekne 😉

katren
5. jan 2012

tak toto treba asi najskor riesit s mm a svokrou.....
ale my tiez nedavame len-tak sladkosti a ani ich nemame niekde vylozene na ociach, to by pytala stale....a ako odmena po jedle, no neviem 😅 ked ma chut na keksik, tak si vypyta, ale ze by spapala cely balik to nedovolim...dostane 2-3 a hotovo, cokoladove nedavam, ale tak ked si dame my keks cokoladovy, tak aj jej..no potom to umyvanie 😕 😀 ....a povacsinou maju otvorene tie kukricne chrumky nesolene, tak ked chcu viac na chrumanie, maju to... 😉

bambibam
5. jan 2012

No na sladkosti som doma ja tá zlá a muž ten dobrý, takže ked príde spráce a najedia sa zoberú si maškrtu - tú popredu pripravím ,aby výber bol veľmi nezáživný ,piškóty,suchár,a to čo im moc nechutí -ale vždy sa s niečim uspokoja. Horšie je to ked im " cudzí" ponúkajú ,ťažko si to odkladajú ,ale nakoniec odložia.

hexi
5. jan 2012

no ja si myslim to je na kazdej mamine, ja malej dam kinder cokoladku, i sem tam toho hriesneho brumika, ale inac zakazujem , dokym nevidi nepyta si, ked vidi jest druhe deti tak vtedy, inac ja jej davam pohankove chrumky, celozrnne piskoty, snazim sa jej dat radsej jogurt a normalne najskor sa napapat a mozno bude nieco sladke ale to nie zakazdym, moja svokra jej vzdy posielala za tasku sladkosti a potom som jej odkazala ze radsej za tasku ovocia ako sladkosti, ale chvalabohu ze mala nevie co mame v bare schovane , tak bud niekomu rozdam co dostane, alebo nechavame na horsie casy, keby ma tolko zjest sladkeho co dostala na mikulasa tak uz ma 50 kg 😀

lussy23
5. jan 2012

Ja ešte detičky nemám. No keď raz budem mať, tiež im nebudem dávať sladkosti, radšej upečiem doma nejaký koláčik, alebo spravím tvarohový dezert(samozrejme, že až od veku, kedy to môžu jesť).
Ja sama sladké moc nejem, až na pendreky, kinderčokoládu a niektoré druhy curíkov.
Ale myslím, že raz za čas, by dieťa sladkosť dostať mohlo. Som zastancom hesla všetko s mierou, a pokiaľ dieťa pekne papá a má dosť pohybu, nevidím problém. No niet sa kam ponáhľať. Keď už dať dieťaťu niečo skôr, ako , ako sa uvádza v tabuľkách, radšej nech je to nejaké ovocie, ako sladkosti či pribináčik

Inak švagrina vždy kupovala svojmu synovi na Mikuláša či Veľkú noc sladkostí ako pre 10detí 😒 Len krútim hlavou keď si na to spomeniem, no našťastie normálnu stravu neodmietal 😉

sampo
5. jan 2012

do roka som bola dost prisna na sladkosti, ale potom to prislo, piskotik, keksicek od babky, od starkej 😝 ... po troske.. co uz. Cokolada je celkom bezna u nas, ale iba ak velmi chce, niekedy si vobec na sladke nespomenie aj niekolko dni.. ale ziadna nadvaha 😀 zuby v poriadku.. choroby nas celkom obchadzaju (klop klop), takze.. 😉

hori
5. jan 2012

clovek aby nikde nechodil na navstevy... 😉 lebo tam tu cokoladu do dietata priam natlacia... moja ma 19 mesiacov a este nevie, co je to cokoladka... pritom ja som na sladkostiach zavisla... ked nieco jem a pyta odo mna, dam jej obal na hranie... 😉 zatial to zabera, viem ze dlho uz nebude... po pekne zjedenom jedle zvyknem davat ako dezert piskotku, susienku, ale najviac ficia obycajne kukucerviky...

julinkaz
5. jan 2012

ahojte, ani ja nie som za sladké pre maličké detičky, do roka som synčekovi vôbec nenúkala sladkosti, to vzali do rúk Dankove babičky 🙂, ale aj som sa im snažila zakázať, niežeby som svojmu synovi nechcela dopriať trošku radosti z čokoládky, ale bála som sa, aby si príliš na tú čokoládu nezvykol a nemal potom problémy 🙂 čokoládu nám aj teraz vypľúva, zje max jednu kocku, skôr má radšej také keksíkové dobrotky, ale aj to striedmo, max. 1x do týždňa (keď sme na návšteve, je to iné), brumíka papáme tiež veľmi radi a zaručenou kvalitou sú kukuričné chrumky, ale všetko samozrejme až po jedle, nič netreba preháňať. takže, čím neskôr so sladkosťami začneme, tým lepšie pre nás a samozrejme aj pre našich drobcov 🙂 🙂

sssimi
5. jan 2012

Ja dávam každý deň po poobednom spánku. Hladná ešte nie je, keďže ide spať hneď po obede, tak si len trošku pomaškrtí. Stačí jej aj lízatko. Horšie je, keĎ je manžel doma. Chodí domov máličko a dal by jej vtedy aj modré z neba čo Sarah už pred nedávnom zistila. Tak nič iné nepočujem len ockooo prosím si to a to.... Keďže už pochopil, že ma to rozčuluje, tak jej povie "choď sa spýtať maminy". Samozrejme nedovolím, tak su zase u nás revíííí..... tak to kamuflujem rôznymi alternatívami-teda ovocím.
Ale sú u nás aj dni, kedy má dovolené papať sladkého viac-vianoce, narodeniny....

salma22
5. jan 2012

nasa mala zase nepapa poriadne tak rano jej davam nesqik zaliaty mlieckom potom nejaky jogurt sa jej snazim dat ale nespapa ho ani trochu tak jej bud urobim krupicu alebo puding ale domace volako nehlta ak sa sa aspon trochu naje obeda tak jej dam sladkost alebo vysipem chipsy ci tycinky alebo chrumky podla toho co mame ale cukriky ma veeelmi rada to by jedla na kila ale ja sa jej snazim davat tak aby mi chcela aj papat takze pomenej sladkosti .... mame radi vsetko aj ovocie aj sladke
teraz to bolo tazsie pocas vianoc lebo kolacov od rana do vecera bolo na stole jedine co spapala bolo trochu masa aj to len trochu alebo salatu ovocie zas papala na kila
ale do roka som jej nedala ziadne sladkosti ak len tak max piskotu a v lete kornutok

lienockaa
5. jan 2012

no ja som zastancom vsetko s mierou a rozumom..do 2 rokov sladkosti typu cokolada, cukriky, lizanky nie..kolac som dovolila aj skor..s tvarohom, jablkami napr..sladke jedla nevarim, u nas ich nikto neje-teda okrem mna, ja mam na ne sem-tam aj chut.. 😅 od 2 rokov jedol uz aj cokoladu..ale len tu, nijaku inu sladkost, nema ju kazdy den a nie vela, ale nema ju zakazanu a ani mu ju zakazovat nebudem, niesom exot, ze budem sama jest cokoladu a dietatu budem hovorit, ze je to nezdrave..ja si tiez nevezmem pohankovy keksik, alebo kusok papriky, ked mam chut na cokoladu.. 😉 moje dieta nema nadvahu, ma krasne biele zuby, pretoze sladkosti treba zapijat cistou vodou a dobre si umyt zuby, tak sa so zubkami vobec nic nestane..
v jeseni isiel do skolky, nevedel, co je sladky napoj, co je cukrik, co je lizanka, nechcel ani sladke jedla-vynimku udelil len tvarohovym palacinkam a dukatovym buchtickam..inak sladke aj tam odmieta a nestrhol ho nijaky dav, ako mi to vsetci hovorili..on si slusne vezme, ked ma niekto sviatok, ale odnesie to do skrinky a nezje..neje ani cipsy a spol., nepije ziadne malinovky, dzusiky, ani sladky caj, ani kakao, len cistu vodu..a hybe sa, cize o nejakej nadvahe nemoze byt ani reci..
s malou mienim postupovat rovnako, ale ona je taky typ, ze to budeme mat asi tazsie..je totiz velmi zvedava na akekolvek jedlo, ktore nepozna, chce ochutnat a chuti jej vsetko..takze asi jej budu chutit aj sladke..
aj tak si myslim, ze vsetko s mierou..dieta moze zjest aj sladkost, pokial to nie je nahrada normalneho jedla, pokial toho sladkeho nie je vela a pokial si umyva zuby..sladkost by nemala byt ani odmena..inak si myslim, ze nic netreba prehanat..

tosomja
5. jan 2012

Sem tam jej dám, ale nie ako odmenu za zjedený obed, alebo kvôli tomu, že je dobrá...len tak, kusnúť do keksíka, alebo trošku čokolády...skôr jej doprajem jogurt s ovocím, alebo puding, krupicu. Ovocie máme na stole na dosah, takže si z neho vždy dá. Pije len čistú vodu, raz za dva mesiace jej kúpim aj Drobčeka jahodu, ale len kvôli fľaške (aby sme mali novú).
Ak nechcela mlieko, tak sme skúšali prisladiť, ochutiť kakaom...ale dnes som rada, že sme tým neúspeli.

elephant
5. jan 2012

@diusik kupované sladkosti sme u synov do 3 rokov nedávali, u dcéry sa nám to podarilo udržať cca do 2 rokov. Teraz im tak 1x-2x týždenne po obede sladkosť dám, ale tým sa myslí 1-2 štvrorčeky kvalitnej aspoň 40% čokolády, zriedkavo je to niečo iné. Lízatká či bonbóny nekupujem vôbec. Ak to niekde dostanú, tak si to zjesť môžu, ale nejakého Brumíka či čo to je som im v živote nekúpila.
Radšej než kupovať nekvalitné sladkosti im niečo upečiem, napríklad som práve dopiekla muffiny 😀 tak na tie sa tešia. 😀

mummy01
5. jan 2012

tiez si myslim ze teraz je taka doba ze sa vsetko privelmi riesi...pre deti je dobre to a zasa toto nie a podobne...Moja prva dcera nejedla sladkosti do 3rokov,potom tak sem-tam ale ona je velmi slaby jedak tak vie ze ked sa poriadne nepapa tak ani sladkost nedostane.Syn to uz je ine kafe....to je hrozny zrut a aj sladkosti zacal papat omnoho skor...neda sa tomu zabranit lebo on ked vidi ze niekto nieco je tak aj on chce ale je pravda ze sladkost malokedy aj doje.Ja si pametam ked som bola mala mali sme susedov ktorym rodicia nikdy nedali sladkost,to ale neznamena ze ju nikdy nejedli-ked prisli k nam tak sa nevedeli dojest napolitanok 😀 Takze si myslim ze aj sladkost je sucastou zivota a rozhodne sa dietatu nic z nej nestane,ak si cisti zuby a ma vyvazeny jedalnicek tak preco by si nemohlo aj zamasktit.Ved ked pridu deti k babke vzdy sa tesia ze u nej dostanu nejaku super maskrtu 😀

bebemaly
5. jan 2012

moje dieťa nemá rado čokoládu, na kakao pozerá akoby ho chceli otráviť 😀 a ja sama mu sladkosti nedávam 🙂

bambola
5. jan 2012

Nasa mala nedostava ziadne sladkosti. Najsladsiu vec co dostane a akoze "mnamku" su obycajne detske piskotky 🙂 Co nedostane nebude pytat a cokolad sa este napcha za cely zivot 🙂 Velmi pekne mi papa vsetko co jej pripravim, nevymysla, jogurty papa tiez len biele a chutia jej 🙂 Tak na co toto vsetko kazit niecim sladkym ked ma na to cas a nepyta to.
Je otazne ci rodicia davaju detom sladkosti preto, ze si to pytaju alebo preto, ze aj im to chuti tak preco by neochutnali aj deti. Deti to nepotrebuju. Deti si pytaju vsetko co maju rodicia v rukach, argument, ze ved len trosku je podla mna zbytocny..... ked budete mat v ruke 40% vodku tak tiez len trosku?
Neuznavam taktiez odmenovy system. U jednych znamych to dospelo az do takeho stadia, ze maly sa im bez tabulky cokolady ani nevysere (s prepacenim) 😠

happy8051
5. jan 2012

uplny suhlas s bamola. u nas jedina dostupna sladkost ale nie kazdy den... su raz za cas piskoty.a potom palacinky, zemlovka, ale to je v ramci obeda

gaby21
5. jan 2012

NO ja tvrdo odmietam vsetky sladene vody typu Kubik a Jupik, fuuuj je to hnus, ja nechapem ako to moze niekto pit nieto este dat dietatu, ale ja sama okrem cistej vody nic nevypijem, lizatka a cukriky, tiez sladky hnus, cokolade som sa uspesne vyhybala do roka potom to starka pokazila, a sladke vacsinou piskoty alebo chrumky a domace pecivo, Ale je tvrdim, ze vsetko je to o ostravovacich navykoch rodicov, ked mamina nemoze zit bez coklady, mysli si, ze ani jej dieta, ked rodicia pravidelne papaju hranolky so syrom, moze aj dieta A NEVIDIA V TOM PROBLEM, takto by sa dalo pokracovat donekonecna. Napriklad mam kamosku, ktora je presvedcena ze jej 20 mesacny syncek nema rad zeleninu a to preto, lebo to zdedil po nej 😀 , Ale za to spagety s kecupom alebo morcadelou a syrom, spappa na posedenie a to nevravim o mrazenej pizze 😝 . Takze ak sa rodicia nestravuju zdravo a stacia im aj polotovary a piju sladke malinovky, prenasaju svoje stravovacie navyky aj na svoje deti 😖

piacere
5. jan 2012

Od istého času vôbec... ani ťukes... Do roka ma tiež každý vnímal ako absolútneho debila, matku-tyrana, ktorá nedopraje svojmu dieťaťu sladkosť... Tak som po roku povolila... z jedného hryzu do brumíka za týždeň sa stala sladkosť na každý deň, každý kto mal dieru v zadku (sorry) znášal malému sladkosti a mne bolo trápne povedať "nedávajte, nemôže"... Až to došlo do takého štádia, že malý rozlepil ráno oči a namiesto dovtedajšieho chlebíka so syrom sa triasol nad brumíkom, v noci prestal spávať (som presvedčená, že sladkosti mu dávali až príliš veľa energie...)... a tak som povedala rázne dosť, oznámila to každému, kto k nám páchne a odvtedy mládenec sladkosti neje... vôbec... a mám pokoj 😉

renatka737
5. jan 2012

Maminy suhlasim ja dam malej sladke 2- do tyzdna ale to len daku drobnost cukrik ci lizatko. Ja byvam so starym otcom malej a jej krsnym a dedo ma pocit ze dietatu treba dat sladke kolko si zapyta. Nemozem ju ani na chvilu spustit z dohladu pretoze jej hned do ruky nieco strcia. Som uz unavena z kazdodennych hadok koli tomu. Ked dojde malej babka cize moja mama vzdy jej donesie balik sladkosti vsetko mam v spajzke a len sa to tam topi. No povedat si nedaju radsej sa somnou pohadaju ze som zla a nedam jej sladkosti. Ja jej za odmenu davam ovocie boze ako to len im vysvetlit to je a bude nekonecny kolotoc....🙂

danteska
5. jan 2012

moj maly sice zle papa,sladke ako odmenu nema,ale davam mu ked si vypyta Brumika,alebo piskoty,alebo Bebe kekse,domaci kolac,aj palacinku,aj ryzovy nakyp...som rada ze aspon nieco zje.ale sama od seba nedavam ani Kinder,ani cokolady,Mikulasky balicek som schovala..co je zle na Brumikovi? nieco mi uslo?

mandragora22
5. jan 2012

@danteska ja som si od susedy "vypocula", ze brumik, aky je humus, ked som jej povedala, ze som rada, ze mi dieta zje raz-dva krat za tyzden brumika, mam podobny problem, ako mas ty s malym, tiez nieco do nej napchat, je hotove umenie. tiez sme rovnako stari, a tak som sa "pochvalila" tej susede, ze mala zjedla aspon brumika dopoludnia, ked uz vsetko ostatne som do nej nedostala, bola normalne pohorsena, pritom moja mala vtedy asi 18 mesiacov a jej dcera 12 mesiacov. o par dni na to som ostala v nemom uzase, ked som videla, ako pcha do dcery volajakeho maskrtnicka, ci maznacika (to som napriklad ja do mojej v roku absolutne nepchala), o dalsi den do nej pchala akesi farebne gulicky (vraj kukuricne, ved OK, ale to farbivo??!!!) atd, atd, bola som proste svedkom mnohych cudnych pokrmov pre jej dieta, ktore je od mojho polroka mladsie, hlavne, ze mala kopec silnych reci pre jedneho brumika, tym chcem povedat, ze si nevsimaj moralizovanie poniektorych mamiciek, lebo ako sa vravi: vodu kazu a mozno vino piju 😉 😉 😀 😀 😀 😀

cigaretka5
5. jan 2012

ja v tom rezim nemam, nasi jej nosia kinder cokoladky, tie miluje ale dostane tak mozno kazdy treti den.
U nas sa vseobecne moc sladke nenachadza, my mame doma este mikulasa z roku 2010 co to nikto neje.
Tiez som si hovorila ako moje dieta nespozna chut sladkosti ale casom som povolila.
Ono kazdy extrem je zly
V principe su u nas sladkosti ako doplnok a nieco vynimocne a nie ako nahrada normalnej stravy

svetkaadamko
5. jan 2012

ked sa tak zamyslim, ani nas velmi sladke nemusi, na Mikulasa sme dostali od svokry 85% cokoladu z Rakuska, kvalitna, ale mne osobne vobec nechuti a maly pytal ju otvorit, ale videla som, ze asi cakal nieco ine 🙂 spapal asi kocku a nechal tak, sladke si vobec nepyta a my mu ani nedavame, dokonca niekedy ked jem keks, sa opytam ci si prosi a pokruti hlavou, ze nie .... sem tam si popyta cukriky, ale to len takych 5 gramov spapa 🙂 myslim, ze papa s mierou........ a co sa tyka svokry a manzela, tak by som si s nimi sadla k stolu a razne povedala STOP, aj moja svokra ma niekedy take tahy, ktore mi vadia a niekedy sa snazi ma presvedcit, ze ONA ma pravdu, nie ja, ale ked jej 3 krat razne poviem, ze si to nezelam, tak to necha tak...... raz som sa tak rozculila pre cajik, maly mal par mesiacov a vliala donho cierny caj, lebo je vraj dobry na zaludocek a ani ked sa z neho na druhy krat povracal, neprestala, razne som jej povedala, ze nechcem viac vidiet, aby to urobila, lebo co je dobre pre jedno dieta, nemusi byt dobre pre druhe a toto musi respektovat aj ta tvoja svokra... dufam, ze sa ti podari zastat si svoje 😉 🙂

matita
6. jan 2012

hladala som tu na mk, ale nenasla som... co je teda zle na brumikovi? samozrejme okrem toho, ze je sladky ? 😎

livka299
6. jan 2012

Moje decká tiež sladkosti nemusia. Sú naučené na jablko a banán, kivi, puding atd. Sem tam keď dostanú tak zbaštia aj balík gumených cukríkov. No ale hriech preto nerobím. Oni skôr šunčičku do ruky pýtajú 😀 😀 Ja som na sladkom závislák 😖 😖

katrinka8
6. jan 2012

Moja dcerka ma 19 mesiacov a vo vseobecnosti je slaby jedak. Co sa sladkosti tyka, tak jej nedavame, cokoladu skusila kusocek - okamzite ju vyplula 😀 Ona vo vseobecnosti nerada skusa nove jedla. Teraz, na Vianoce, si obcas vypyta medovnicek - ak si nan spomenie, asi tak raz za 2 dni. Ale ani ten nezje cely. Obcas ma aj toho zatrateneho Bebe Brumika, ale len toho bez naplne - napln (ziadna) jej nechuti. Ale toho 1 Brumika ma asi tak na 3 razy - nezje celeho naraz. Este obcas spapa kusok babovky, ked peciem (ale to fakt len obcas a kusok, par hryzov). Taketo "sladkosti" zacala jest asi az v 15 mesiaci, ale ona tomu vela neda, naozaj malicke kusky, ine sladkosti nejedla este a dufam, ze ani tak skoro jest nebude 😉 Pije len cistu vodu alebo nesladeny caj. 😉 Aha, a obcas ma na ranajky rozok s medom - z neho zje tak asi 1/4. Inak ma ako sladkost ovocie 😉 Tiez bojujem proti sladkostiam so svorkovcami, zatial uspesne - nedavaju, ale poznamky na moju, prip. manzelovu, adresu obcas padnu. Ale neriesim - zdravie je prednejsie 😉

soni76
6. jan 2012

no asi potom aj ja som velmi zly rodic lebo my mame sladkosti kazdy den 🙂 ale samozrejme aj papat varene jedlo inak sladkosti nezakazujem asi preto lebo aj my rodicia radi maskrtime nadvahu nemame takze zatial to neriesime 🙂

dorotka57
6. jan 2012

Môj syn bude mať 2 roky a mal obdobie, keď stále pýtal len čokoládu, ale snažila som sa to obmedzovať. Teraz keď ju dostal od babky tak ju vyplul, a ani si ju nepýta. Sem-tam pár lentiliek, alebo lízatko, ale ani to nezje celé. Istý čas mu chutili banány, ale momentálne u nás fičí surová nastrúhaná mrkva s jabĺčkom, čomu som moc rada, lebo je hrozne slabý jedák. Pokiaľ si nepýta sám, tak mu sladkosti nedávam. A čo sa týka sladkých malinoviek, raz som ich vyskúšala, ale vôbec nechcel piť, čomu som rada, lebo keď som ich skúšala, boli príšerne sladké.
Myslím si, že keď si dieťa vypýta, netreba mu to odoprieť, ale určite s mierou, lebo zakázané ovocie chutí najviac.