Ako na problémy so vstávaním a spánkom 3 ročných detí?

nili
17. nov 2012

32 mesacna dcera zacala mat problemy s poobednym spankom. Narodila sa predcasne, vzdy vela spinkala. Od malicka rano vstava okolo 9, zaspavala okolo 12,30-13,30 na 2,5 - 3 hodiny. Vecer vzdy chodila spat okolo 21. hod. Ale uz dobrych par tyzdnov nedokaze poobede zaspat, skusame to v posteli, v obyvacke, v jej izbe, citame si, pozrieme si rozpravku, hrame sa, ze kto prva zaspi a nic. Podvecer okolo 17 az 19 pride kriza, ked uz nic nevladze a dobre ze neodpadne od unavy. Ak ju vtedy chcem okupat, je mrzuta, place a aj tak zaspi. Cerstveho vzduchu ma dost, pohybu az prilis moc. Musim spomenut, ze inteligencne je na vyssej urovni ako deti v jej veku. Stale nieco riesi, nema nikdy klud, zistuje, skuma, pyta sa. Ak zaspi podvecer, sme v noci hore niekedy aj do 1,30 v noci. Nocny spanok odmieta, pretoze ona este musi toto, tamto a nech este trosku robime toto a hento. V noci musime citat knizky, hovorit si pismenka ci dokonca tancovat. Ak zaspi, nebudi sa az do rana. Ak ju chceme zobudit, jednoducho je to nieco nemozne. Ona sa otoci a spi dalej. Uz som z toho naozaj zufala, skusali sme v dobrom i hresenim. Zaroven musime nechat svietit svetlo, ale nepovie preco. Vraj sa nicoho neboji, ale musi svietit. Spi s nami v spalni vo svojej velkej posteli. Su dni, ked cez den nespi, vtedy sa stane, ze zaspi okolo 8 a spi do rana, taktiez do 9. Pomaly by sme sa mali zacat pripravovat na rezim do skolky ... vstavat o 6. hod rano 😨 . Ako na to??? Budem vdacna za vsetky rozumne rady. Dakujem!

lienockaa
17. nov 2012

@nili zobud ju rano skor,nenechavaj ju do 9tej spat,mozno ti potom zaspi poobede v normalnom case..poobede tiez nenechaj spat 2,5-3hodiny,ale zobud napr.po 1,5hodine..potom snad zaspi v normalnom case aj vecer..
A ver,ze viem o com hovorim,mam obe deti problematickych spacov..mozno uz tvoja dcerka-ak sa jej trosku upravi rezim spanku v noci-nebude potrebovat poobede spat..moj starsi nespi poobede od 2r a 4m,ale rano vstava 6:30,vecer zaspava o 21:30..tiez neustale nieco riesi,aj stale bol taky,aj byval v noci po dve hodiny hore a kadeco sa vypytoval,mohlo to byt zhruba vo veku tvojej,tiez muselo svietit svetlo,ale teda na citanie,alebo tancovanie v noci sme nepristupili..ked sa narodila mala,dufala som,ze bude lepsi spac,ale nie..ta spi este menej nez starsi v jej veku..ma 2r a 1m a poobede spi tak 20-30minut,dve-tri hodky poobede nespala nikdy,ani ako babo vela nespala..tiez je velmi sikovna a zvedava..to su take deti-nemaju cas spat..🙂

evakva
17. nov 2012

Presne ako pise linockaa. Treaba upravit spanok. Moj maly ide vecer spat najneskor o 20 hodine. Rano bez problemov vstava o 6 hodine. Ked bol mensi (3-4 roky) spaval po obede maximalne 2 hodine (od 12-14 hodiny). Teraz uz nechce poobede spat, no v skolke spi normalne aj poobede. Bude to chciet trpezlivost a pevne nervy, ale da sa to. Postupne davaj malu vecer skorej spavat a rano ju zasa skorej bud a bud v tom neoblomna. Drzim palce

alena0305
18. nov 2012

Môj syn prestal cez obed spávať v 2,5 roku - keď sme zrušili cumeľ, nedokázal sa tak ukľudniť aby zaspal a nepomohlo nič.A tiež bol aj je rozumovo šikovný až moc a ústa sa mu nezavrú celý deň. V škôlke poslúcha ale len čo vyjdeme za bránu tak je to hotová katastrofa - tú energiu si musí vybiť. Behá a rozpráva až kým večer nezaspí. Potom zaspával večer o 20.00 a spal do 7-8 hod. ráno. Zaspal len v aute,keď sme šli z nejakej návštevy a to 5 minút predtým ako sme vystupovali - tak keď sa neprebral pri vynášaní - nechala som ho spať tak hodinu . To šiel spať tak o 23 hod. Keď nastúpil do škôlky a vstával o 6.00 tak cez obed zaspal - musel ticho ležať (čo doma nedokázal) - tam ich nechávajú spať tak 1,5 hodiny, ale on spal menej lebo dlho trvalo kým zaspal.A cez víkendy doma nespával. V škôlke ju tie aktivity unavia - nové deti, prostredie, sama sa obliekať, papať - tam pravdepodobne spať bude. Ale spával len prvý rok. Potom som bola doma PN kvôli rizikového tehu - tak vstával o siedmej, v škôlke nespal a zaspával o 20.00. Teraz chodí posledný rok do škôlky a nespáva poobede vôbec.Ak zaspí podvečer - nechaj ju spať max. hodinu.