Ako nevybuchnúť pri uspávaní, keď dieťa vymýšľa?
Ahojte,
Dnes som na moju skoro 3 ročnú tak navrieskala, že som sa na to aj patrične rozrevala, lebo som to absolútne nezvládla. Vymýšľa v tej posteli, aj hodinu, potom už fakt neviem či je lepšie ju dať spat, keďže sa čas posúva a treba aj iné veci robiť. Nehovoriac o tom, že keď nespí, je totálne uplakaná a unavená a nedá sa snou nic. Neviem akoby mi nerozumela, že nebude mat hračky keď nebude spat, nepôjdeme von, keď nebude spinkať. Prečítam Jen rozprávku a užívam si ten čas s ňou. V poslednom čase ale vymýšľa …
zienky, čo vy na to? Keď majú take dni že nespia a vy idete vybuchnút? Trváte na tom aby zaspali? (Hodina je pre mna dosť nie?) a potom sa nehnevať? Čo si pritom hovoríte? Dakujem za skúsenosti a tipy.
Ked to pises teraz, tak predpokladam, ze slo o poobedny spanok. Potrebuje ho vobec este? Nemozes si polezat s nou? Mas aj druhe dieta, okolo ktoreho musis behat?
My sme v tomto veku casto len lezali spolu popoludni na posteli a rozpravali sa. Niekedy syn zaspal, niekedy nie.
@diewcatqoo hmm, čiže nemám tak tlačiť asi. A keď nezaspal, nebol neznesiteľný?
mne sa osvedčilo zabezpečiť okolie aby bolo "nárazuvzdorné" a nechať malého sa vyblázniť... aj sa unaví, aj sa unudí lebo maminka ho stále nevláči späť do postele aby už konečne zaspal (pričom on bol plný energie a ja som umierala od zničenia po hodine naháňania po izbe). fakt si zapni mobil alebo otvor knihu a nech robí čo chce, môj mobil aj knihu ignoruje (notebook ho zaujímal tak ten nemôžem).
ale my režim nemáme, čiže neviem čo je to "neznesiteľný" lebo spinká keď chce čiže neviem čo znamená "vynechať spánok"
@simcika ja som velky zastanca samostatneho zaspavania, lebo to potom funguje aj v noci, ked sa dieta zobudi, nepotrebuje uspavanie. Mna udivuje, kolko zien sa necha doslova terorizovat od deti, pisu tu, ako ich kopu, sticuju.... Moja starsia prestala poobede spavat, ked mala nieco vyse roka. Ale na oddychu som trvala. Natocila som kuchynske minutky a povedala, ze ked zazvonia, oddych sa konci. Z miestnosti som odisla. Mozes potichu pustit zorpravku ci hudbu....Moja nikdy nezaspala, ale na tvoju to mozno bude fungovat, mozno zaspi, ak este spanok potrebuje. Mladsia spavala rada a dlho, snad az do 5 rokov, na nu nikdy minutky nebolo treba.
Netrvám na spánku len na ležaní v posteli aby si oddýchla aj keď predsa to nie je taký oddych ako spánok ale aspoň niečo a "neznesiteľná" môže byť aj preto lebo môže aj od teba cítiť nervozitu, že nespala a tak to prenesieš na ňu
@gdpr no unavená je tak, že si nevidí normálne pod nôžky a potom mi zaspí o 18:30 na ihrisku. Proste unevana, uplakaná a nehrá sa ani. Ona ten spanok potrebuje a chce spat. Zaspala mi niekoľkostáročný krát takto okolo 18:00 a 18:30. Zobudí sa a potom ide spat dobre že nie o jednej ráno …
V 3 rokoch sa poobedny spánok u niektorých deti začne lámať. Nezaspia každý deň ale napr každý druhý a pod. Pri prvej dcére som to riešila a zbytočne aj tak nespala pri druhej neriešim keď nie je unavená hra sa. Vždy ideme do postele ale keď vidím ze z toho nič nebude nechám tak. Tiež som totiž mala úplne zbytočné stavy ze som na ňu nervózne vrieskala ale efekt žiadny. Ja tiež spim keď mam na to chuť nie keď mi kazu. Režim sa dá dodržiavať aj bez toho. Nič netrvá vecne a hlavne som sa s tým zmierila ze nie vždy zaspí tým pádom z toho nie som dopredu nervozna
Ja mám niekedy pocit že potim pri uspavani krv. Ja viem presne ako sa citite.
@nnoovvaaja som dopredu nervozna, lebo viem ze bude tak plakat od unavy nakoniec a zaspi o 19 stej a potom vstane a ide spat o 23:30 a niekedy aj neskor. Ma 2 roky a 8 mesiacov, skoro tri ma áno. Ved presne toto sa pytam, ze ako to robite ostatne maminky. Proste s amusim naucit to brat tak, ze nespi a cely den v keli a ja mozem potiahnut az do zavrecnej - do polnoci. No z toho chytam tu paniku...potom ozaj ani vylet nehrozi nic, lebo je uplakana ...
@simcika moji chlapci sú už veľmi,ale..obaja prestali spávať poobede v 2 rokoch.Sami od seba....áno,pri prvom to bolo náročné,lebo celý deň nespal,do toho bábätko,rozdiel máme 2 roky a 4 mesiace...
Ale zase...18,30 už podľa mňa dieťa nemá čo robiť na ihrisku..má byť doma v kľude a chystať sa do postielky...mne už o pol 8 deti spali,keď nespávali cez deň...
Chvíľu to trvalo,kým si zvykli a preklenuli sme najväčšiu únavu,ale rýchlo si zvykli...
Lebo okrem toho,že som mama,som aj manželka..a teraz mi píšte,že som Sebecká,ale ja proste Nedavam deti,ktoré ešte o 23 behajú po byte a rodičia zaspávajú postojacky...áno,poznám také..moji,13 a skoro 11 o pol 9 chodia spávať cez týždeň,aby boli oddýchnutí ráno do skoly
@simcika tak si vybuchla, no, nie si stroj, si človek, stalo sa. Ľahni si s ňou a nedovoľ jej aby vstávala. Žiadne skákanie, bláznenie. Možno by zabralo čítanie rozprávky, tichším, monotónnym hlasom, potom pustiť tichú relaxačnú hudbu, hladkať ju, nedovoliť jej vstávať dôrazným nie. Keď neustúpiš, pochopí. V tomto veku vymýšľa každé dieťa, ale keď vidíš, že spánok ešte potrebuje, tak ju ulož, najlepšie každý deň v tú istú hodinu.
@avanka vôbec si nemyslím, že si sebecká, aj keď v lete byť o 18,30 doma mi príde skoro. Ale tiež mi nikdy nelietalo dieťa po deviatej večer po dome, mám na mysli dieťa do takých 7,8 rokov. . Chcela som mať čas a priestor aj na partnera a pre seba. Ale zase moje dieťa nikdy nespalo do 9.00. Málokedy do 7,00. Poobede spávalo, keď nešlo, po 17,00 katastrofa v priamom prenose. Samozrejme, že je iné, ak mne vstalo o 6,00, išlo spať o 20,00 a je iné, ak dieťa niekomu spí do 9,00.
@avanka áno máš v tomto pravdu! Treba si to zrodiť veru, lebo popravde komu sa to páči, aj j chcem čas na ticho a citat si, alebo byt s mužom alebo niečo proste … a nie že ideme spat o 23/00 keď ide dcéra spat. Pričom syn spi už od 21:00 a má 12 rokov. To len ona je taký zbojník nás 🤪
@elizabet173 toto som robía aj pri synovi a šlo to … veď toto sa pýtam alo si udržať tu trpezlivosť a trvať si na tom?
@simcika akym sposobom uspavas? skus naor zatemnovacie zavesy do izby. skus ju doobeda mega vybehat na ihrisku a potom dst velky obed. na kazde dieta funguje nieco ine. a niekedy aj rozne veci na to iste dieta najma ty maj sucit v trj chvili so sebou. ano mam to tazke ano som v strese ano potrebujem si oddychnut. bud napojena na seba klidme o svojich pocitoch hovor aj dcere. potom mevybuchnes. drzim palce
@juliet86 mudro hovoris, sucit zo sebou - toto velka skola zivota. Hlavne tato moja dcera mi vytahuje take tiene 🙂 ale ukazuje sa aj to, ze asi mam na nu niekde podvedome vacsie naroky, ako na syna. Ze to mam ako zly vzorec prebrany. Takze toto zmenit v sebe, aby som asi aj ja bola v sucite so sebou a byt ok .... nenechat sa uplne odstrelit. A toto dobre hovoris, treba o tych pocitoch hovorit, lebo ich dusim vtedy.
Dieťa zaspí, keď sa cíti dobre. Takže trvať na zaspani nemá moc zmysel, ale zas ani sa ísť hrať, proste už čas pokoja. Možno rozhovor o niečom, čo odpúta pozornosť a skúsiť znova. No čo už, ani my nezaspime každý deň hneď.
Ak moji fakt (zriedka) vymýšľajú a su extra nepríjemní, poviem im, že idú spať sami a že to už kašlem. A potom nech si robia, čo chcú. To sa im nepáči, asi tá atmosféra, tak sa to po incidente dlho neopakuje. Ale to väčšinou iba ak je extra zla konštelácia a ja mám niečo dorobiť do práce, na čo čaká kolega a pod. Páči sa mi to rozprávanie o pocitoch. S tými vyššími nárokmi na dcéru niečo rob. Super, že si to uvedomujes, kedysi to bolo bežné. Ale teraz to musíme prerušiť, inak plodime rodovú nerovnosť
@simcika ako si udržať tú trpezlivosť? Možno si uvedomiť, že je ľahšie vydržať pár dní, ako sa nervačiť ďalšie týždne. O koľkej ti ráno vstáva? A kedy ju poobede ukladáš? Možno ešte nie je unavená alebo naopak, je už tak unavená, že nevie zaspať, Keď ti zaspí poobede, koľko zvykne spať?
@simcika prepáč, až teraz som si všimla, že si už písala, kedy ráno vstáva a kedy ju ukladáš. Ak ti ráno spí do deviatej, tak sa nedivím, že o 13,00 sa jej spať nechce a vystrája. Skús ju ráno zobudiť, najskôr o 8,45, po týždni o 8,30 až jej to poposúvaš na 7,00. Potom by ti už zaspať mohla aj skôr ako o 13,00. Nemôžeš chcieť, aby spala aj do 9,00 aj poobede, aj aby večer o 20,00 už zase spala.
@elizabet173 Dakujem za tip, isto vyskúšam
@simcika držím palce

ja mam zatial len 16 mesacneho, ale on ak nie je v izbe sam, tak vobec nezaspi. Potrebuje klud a sam pekne zaspi. Nechces to skusit aby zaspavala sama?