icon

Ako riešiť hysterický záchvat dieťaťa?

feketka
5. dec 2024

Dnes mal syn poriadny hysák a som z toho vnútorne dosť nešťastná, lebo som tú situáciu nezvládla. Syn má skoro 2 roky a patrí k tým energickým, vkuse behajúcim. Keď ho niečo zaujme, tak je tým až posadnutý. Napr. dnes našiel krabicu so starými topánkami a vybral si sandálky na ktorých je lopta, jeho najobľúbenejšia vec na svete. Aj keď mu boli už dosť tesné, tak v nich behal celý deň, ani za svet ich nechcel dať dole, lebo "guli". Keď som ho išla na obed uspávať, tak veľký plač keď som ich chcela dať dole, tak som mu ich nechala. Bol zabalený vo fusaku, tak mi to nevadilo. Väčšinou zaspí v kočíku a potom ho prenesiem do postielky a spí vnútri. Dnes som to tiež urobila, ale samozrejme sa zobudil keď som mu dala tie topánky dole a spustil hysák, že chce hajať v kočíku. To som ho už mala takmer položeného v postielke. Tak zase naspäť obliecť a ísť von uspávať, dosť som nadávala, ale chcela som, aby spal, tak som išla. Ale on už potom nezaspal. Bola som nahnevaná a nešťastná, lebo za celý deň mám jedine hodinku čas kedy si môžem oddýchnuť a to je vtedy keď spí. Nevadí, prežila som. Keď sme išli von, zase plač, že si ich nechce dať dolu, ale nejak sme to zvládli a prezul sa. Ale výbuch prišiel keď sa išiel kúpať. Vyzliekol sa všetko v pohode, ale došlo na topánky, tak dostal totálny amok. Ja som mu ich už potom násilne vyzliekla a schovala ich. Vysvetlovala som, že topánky sa pokazia ak ich namočí do vody, potom som skúšala, že si ich dá mačička a bude sa na neho pozerať ako sa kúpe, lebo ani mačička nemá rada vodu, presne ako topánky, ale nič. V hystérii opakoval stále kde je guli, kde je guli asi 1000x, reval, kopal do vecí. Najprv som ho nechala tak a išla preč, nevšímala si ho, to občas pomôže, ale on hystériu len zvyšoval. Prišiel aj muž, vysvetlil mu to, samozrejme on bol úplne vypnutý. Stále len opakoval svoju mantru. Už som potom aj ja vybuchla keď vrieskal ako šialený. Nakričala som na neho a dostal aj po zadku. Viem, že to nepomôže v danej situácií, ale jednoducho som už vybuchla a neovládla sa. Potom som radšej odišla sa ukludniť. Muž ho strčil do vody, rýchlo sme ho umyli, samozrejme v hystérii, ktorá už nebola taká šialená, ale ešte 10 minút dookola opakoval "kde je guli, kde je guli" úplne neprítomne. Žiadne odvedenie pozornosti nepomohlo, ani objatie či pritúlenie, srdce mu úplne lietalo až nakoniec rozprávka ho ukludnila. Potom už išiel pekne spať. Bojím sa, že sa v noci zobudí a zas bude chcieť guli a bude sa to opakovať. Toto v poslednej dobe robí. Zobudí sa z ničoho nič, na niečo si spomenie a musí to okamžite mať, lebo inak hysteričí. Sme teraz všetci chorí, doliečujeme sa a od kedy je chorý robí tieto kúsky, len sa bojím, aby mu to nezostalo.
On keď sa upne na jednu vec,tak je potom ňou až posadnutý, ako napr. tieto topánky dneska. Alebo som mu kúpila pyžamo s pepou, ktorú zbožňuje a odvtedy si odmieta dať na seba spací vak, lebo pepa by bola zakrytá pod vakom. Keby to bolo len o tom jednom pyžame, tak ok, ale on odvtedy vôbec nechce spať vo vaku a ani ničím nesmie byť prikrytý, lebo hneď kope a hysteričí. Vybral si na to ten najlepší čas keď je zima a on chorý.
Pevne verím, že dnešok bol už o vyčerpaní a chorobe keďže vynechal obedný spánok. Len by ma zaujímalo čo by ste robili vy. Ja som dosť zásadová, keď poviem nie, tak to aj dodržím, ale dnes som už mala na mále, aby som mu ich nedala po kúpeli, len aby sa upokojil. Do akej miery je normálne naviazanie detí na predmety ako to má on?

lentilka
Autor odpoveď zmazal
lentilka
5. dec 2024

Aj ja mám veľmi náročné dietko v podobnom veku. U nás je jediná ako-tak šanca odviesť pozornosť tak, že idem sama robiť niečo, čo ho normálne veľmi zaujíma - napr. si nahlas čítam knižku o autách, komentujem, čo vidím, teším sa z áut, vydávam zvuky, robím divadlo...

lucia11kob
5. dec 2024

Ja by som mu ich dala aj po kúpeli...

valiant
5. dec 2024

@feketka tie topanky su mu uz male, su na vyhodenie? Dala by som mi ich. Nech sa hra. Lebo ten cirkus co ste robili.....ma svoje obdobie, vyvija sa mu mozog, nevie to ovladat. Chapem, ze chcete asi nastavovat hranice, ale ked je ako nepricetny...su to len topanky. Tak sa namocia. Budu mokre. Vyschnu.

feketka
autor
5. dec 2024

@valiant su mu male,ale boli velmi malo nosene,chcela som ich este posunut dalej alebo nechat pre dalsie dieta.neboli lacne,preto mi ich bolo luto znicit. Ale rozmyslala som aj nad tým,ze mu to vpredu rozstrihnem,aby mal volne prsty a vedel v tom vnutri behat. Ale su to kvalitne topanocky v super stave,tak mi ich je luto.
Potom som si aj ja hovorila,ze su to len topanky a nemusela kvoli tomu vzniknut tato hysteria,ale na druhej strane nechcem,aby si zvykal takto presadzovat svoje. Po kupeli by som mu ich aj dala ak by bolo stale zle,ale potom sa uz upokojil nastastie.

kitycat
5. dec 2024

@feketka kombinacia malo spanku + fascinujuci predmet. Ked si vypyta povies, ze spinkaju na svojom mieste a nebudes to vytahovat ked ho tak rozrusili

mamamasama
5. dec 2024

Prečo si toto spôsobuješ? Mojich som nechala ísť v snehu aj v ponožkách. Zistili, že im je zima,obuli sa. Už nikdy v ponožkách nešli. Tebe vadí konkrétne čo? Že sú mu malé? Asi mu nevadia, kedže nepociťuje bolesť a diskomfort. Takto ti decko hysákovalo celý deň, ešte si ho chudáka aj vyrezala po zadku a prečo? Lebo ty si sa rozhodla, že nemá právo mať tie topánky?

feketka
autor
5. dec 2024

@lentilka toto niekedy zaberie,ale dnes bol uplne mimo.nic nefungovalo az ta rozpravka nakoniec.

feketka
autor
5. dec 2024

@mamamasama cely den v nich chodil,aj vonku s nimi bol, nechala som ho tak,ale aj on sa musi naucit,ze do vane sa botami nechodi. Potom by to odo mna vyzadoval stale, na to ho uz dobre poznam. Raz mu nieco dovolim a on to berie ako pravidlo a uz mu to potom nevyhovorim. Uz som to zazila,takze si musim davat dobry pozor co povolit a co nie.

oblecenie99
5. dec 2024

A musí v nich chodiť a mať ich na sebe? Nestačí, že bude mať "guli" iba pri sebe, v ruke, v posteli a tak? Nejak sa s ním dohodnúť na takom kompromise? Jeho asi zaujíma najmä tá lopta, nie topánky.

mamamasama
5. dec 2024

@feketka On sa to raz naučí, ale nie teraz. Má 2 roky, nemá na to vyvinutý mozog. Prečo si myslíš, že on bude uvažovať racionálne? Čo je zlé na tom, ak si presadzuje svoje? On sa to naučí aj normálne, ale teraz na to nemá mozgovú kapacitu, tak hysterčí. Fakt nechápem toto správanie sa k deťom ako k hotovým produktom. Hlavne, že chudák dostal. Hranice sa takto neurčujú. Toto je len presadzovanie tvojej moci nad dieťaťom.

feketka
autor
5. dec 2024

@oblecenie99 uz s jednou loptou spava tento týždeň 😂.a tu mu ide konkretne o boty,na ktorych je vsita lopta,takze ich ani neviem nahradit inymi. Vsade s nimi chcel ist. On proste miluje aj boty,uz zaspaval aj s gumakmi na nohach 🙈 je to maly tvrdohlavec,velmi tazko sa s nim da dohodnut na kompromise,preto sa skor snazim takymto pripadom predchadzat.dnes to vsak nevyslo. Aj ked som si myslela,ze skor bude trvat na tom,ze s nimi pojde spat,to by som este prezila.ale ze ich chcel do vody,tak to by mi nenapadlo

lentilka
5. dec 2024

@feketka Som veľmi zvedavá, čo schodné ti tu poradia. Môj, keď sa zatne, a to nesčíselnekrát denne, tak s ním nepohne nič. A vreštíme od ráno do večera, keďže mnohé jeho požiadavky sú neschodné, jeho zdraviu nebezpečné...

dzulli1980
5. dec 2024

Moja dcéra v tom veku tri mesiace chodila aj spávala vo fialových semišových kvietkovaných zimných čižmách 😀 ... párkrát som sa snažila jej ich vyzuť, keď zaspala, no koniec sveta nastal ... tak som sa na to vykašľala, nechala to tak ... prešlo ju to ... odvtedy nemôžem semišové čižmy ani vidieť 😀

julish
5. dec 2024

@feketka nechapem, preco ste mu ich nevratili po kupeli

katkaseiner
5. dec 2024

obdobie vzdoru...prajem pekne nervy, za mna to bolo strašné obdobie...napriek tomu by som radsej isla znova radsej do obdobia vzdoru ako do puberty 🤦
Cize nadych, vydych...obdobie vzdoru bude take obdobie, ze si napr.zaumienis ze budeš problém riešiť takto...a krpec pride s niecim úplne inym 🙈 cize obrn ss, priprav sa, nachystaj magnezko...
moja ponuka plati, vymenim 2ročaka za 2 pubišov 💪

jaass
5. dec 2024

@feketka čo by som robila ja? Nechala by som mu tie topanky. Chcel sa v nich aj kupat? No nedá sa, tak by som ho okupala zajtra a nech sa s topánkami zahrá. Ako autorka prepáč ale TY si neodložila topanky a ty si vlastne tvojou vinou kričala na maleho a tvojou vinou si mu ešte dala na zadok. Chudák dieťa. A nehnevaj sa na mna. Ale byť nervózna z toho, že si mala ísť von znova uspavat? 🤦‍♀️ čo by si robila keby si mala chore dieťatko? By si len na neho vrieskala? Alebo by si ho len Bila lebo ty máš nejaké komplexy? … a potom tak vyzerá “výchova” ty kokos. Deti dostávajú kvôli rodičom😔 je mi fakt ľúto malého. Ráno mu pekne krásne môžeš sa ospravedlňovať. A aj keď bude mat ešte len dva roky, prestaň svoje dieťa deptať. Skončila sa

k47
5. dec 2024

Nevyspaté dieťa zaseknuté v hysáku - no jedine to prečkať a prípadne urobiť nevyhnutné úkony proti jeho vôli. No je pravda, že to kúpanie asi nebolo nevyhnutné.

deby3
5. dec 2024

Preco bol taky problem mu nechat tie topanky? Lebo ty ich chces dalej predat? Kupila si ich pre neho? Aby mal radost? Tak preco mu ju neurobit? Komu ublizovalo, ze ich mal? Ak nechce spaci vak, tak ho prikry inak. Kolkokrat malo moje dieta topanky o par cisel mensie alebo vacsie ak naslo nejake, co som kupila vopred. Ved dieta si ich da dolu ak by ho tlacili. A preco sa musel kupat? Je zima, neverim, ze bol tak neskutocne spoteny v 2 rokoch, tak proste ho neokupem. Svet sa nezruti. Ja chapem hranice, ale ved aspon v niecom ho nechaj rozhodnut za seba. Nemusi byt vsetko ako chces ty. Aj to s tym spanim, nemusela si ho vyzut, zobudit, sposobit plac. Ja viem, co je to spat max dve hodky vkuse a mat dost, ale vzdy si poloz otazku: komu to vadi? Vadi to tebe? Vadi to jemu? Vadi to, lebo by nemal spavat v topankach? Vadi to, lebo to takto nie je spravne? Lebo to, ze by nemal spat v topankach nie je dovod na to si zbytocne pridavat nervy. Ublizuje niekomu tym, ze ich ma? Ci len to nie je tak ako chces ty? Ano, ak raz povolis urcite skusi aj inokedy. Ale, co je na tom take hrozne? Ak ho nechas o takychto nepodstatnych veciach rozhodnut, tak ovela jednoduchsie prijme tvoje rozhodnutia v dolezitych veciach, ale ak si budes stale presadzovat svoje, tak bude stale viac bojovat. Pre svoje dieta som kupila krasne saty na narodeniny, v ten den sa odmietla prezliect. Chcela byt v pyzame. Potrebovali sme ist aj von, aj sme mali oslavu. A nechcela ist. Zistila som, ze sa nechce prezliect. Bola cely den v pyzame na svoje narodky a bola stastna a spokojna. Nie, tie saty este nemala oblecene. A svet sa nezrutil. Mal s tym niekto problem? Nie, dieta bolo na svoje narodeniny spokojne. To len priklad. Viem, co je to mat tvrdohlave dieta. Ale su veci, ktore sa musia a veci, ktore su nepodstatne. Moje dieta by v tych topankach bolo, kym by ich nedalo samostatne dole, kludne aj vo vani, bolo by mi to jedno. Ale ja veci nekupujem, aby som ich posunula dalej, kupujem ich pre dieta. Toto jedno teraz.

terezkaarthuramax
6. dec 2024

Ja. Ta nechcem strašiť ale môže to byt autista. Vela o takych detoch čítam a sedi to

terezkaarthuramax
6. dec 2024

Mam synovca byval v tom veku s nami a hysak mal len ked robili mu nieco nie príjemné kvapky do nosa ci do uší a injekcia . Autisti sa zameriavaju na jeden bod aj maju zachvaty

elenajezova
6. dec 2024

@terezkaarthuramax tak ale z jednej situácie robiť z neho autistu....ja neviem. Môj syn, keď bol ešte malý, tak do troch rokov nerozprával. Respektíve mal pár svojich slov, ktoré používal. Ale rozumel všetkému. A strašne rád mi krútil vlasmi. Keď bol pri mne. A tiež mi z neho robili autistu. Samozrejme, že z toho vyrástol a v škôlke sa mu zrazu rozviazal jazýček. A teraz je to milý 24 ročný mladý muž, ktorý mi robí radosť.vtreba vydržať a bude dobre.

feketka
autor
6. dec 2024

@terezkaarthuramax neni autista, pracujem aj s autistami a on nim na 100% nie je. Skor ma velmi silne obsedantne spravanie, co je na jednej strane u malych deti normalne a cim su vacsi tak to slabne.dufam, ze to zoslabne aj u maleho, lebo to ma dost silne a neviem presne kde je hranica bezneho spravania. avsak to sa neda teraz zaskatulkovat, lebo je prilis maly, formuje sa osobnost a ukaze sa to neskor.

feketka
autor
6. dec 2024

@jaass jaaaj, ty si urcite super mama, ktora nikdy neurobila ziadnu chybu,vsak? nemam mat preco komplexy, robim co viem a tiez som len clovek, ktoremu mozu prasknut nervy. ved som pisala, ze som nezvladla situaciu a je mi to luto. to zo mna nerobi zakomplexovanu osobu s hroznou vychovou.

sense
6. dec 2024

Ja pôjdem proti prúdu. Topánky by som zobrala a a nedala nech vresti. Napr u nás dohovára nie , vysvetľovanie ani objatie nepomáhalo v čase "amoku"nepomáhalo. Takže som nechala vrestat. A "šla si po svojom" a teda bolo to ťažké obzvlášť lebo mi to liezlo na nervy.

feketka
autor
6. dec 2024

@deby3 kazdy den sa kupe, ma v tom uz ritual pred spanim. viac menej si to vyzaduje on sam, nie ja. a pocas dna ho necham rozhodovat o vela veciach. vzdy ma na vyber ci je to oblecenie, hry alebo kam ideme von. Minule tu behal cely den v hrubom sali, cizmach a ciapke a nechala som ho, lebo sa mi to pacilo a aj teraz si cely den behal v tych topankach. jedine co som nechcela, aby si vytvoril spojenie, ze v topankach sa moze ist do vane, lebo presne to by uz potom odo mna chcel zakazdym. jednoducho ma taku povahu. jedinu chybu co som mozno spravila bolo, ze som mu ich potom mohla vratit. a kebyze sa nijak neukludni, tak by som mu ich aj vratila, nech si s nimi spi hoc aj tyzden. ale nastastie sa upokojil a spal aj celu noc prvykrat od pondelka co sme chori.

lienka.7
6. dec 2024

@feketka daj syna vyšetriť, lebo toto nie je normálne. Kamoškin syn presne toto iste robí a je autista.

taktotedanie
8. dec 2024

@feketka kazdy mame svoje hranice
Tvoje dieta ma tu najlepsiu mamu aku mohlo mat
Situaciu si nezvladla a co? Vies kolkokrat denne dalsich matiek to nezvlada? Niektore komentare su fakt od veci
Dostalo dieta krik a na zadok, bude ta to mrziet ale prejde to
Je fajn dieta vychovavat respektujuco ale zase odtial potial, dieta ti nebude urcovat hranice na to si tu ty ako rodic, ono ich len skusa
Prajem pevne nervy prechadzam si podobnym ❤️

feketka
autor
8. dec 2024

@taktotedanie dakujem za mile slova ❤