Ako riešiť prvú návštevu novorodenca?
Mamičky ako ste to mali vy s prvou návštevou novorodenca? Blízka rodina išla navštíviť bábätko alebo vy ste nosili dieťa v rámci rodiny "ukázať"? Myslím si, že pokiaľ niekto má záujem tak má prísť ku nám pozrieť bábätko. S manželom totiž nemáme rovnaký názor na túto tému. Ja sa mám trepať s novorodencom k babkám a manželovým súrodencom? Nebudem sa predsa nikomu vnucovať. Ďakujem.
Jasne ze sa nemáš nikde trepať...moja mama a svokrovci prišli hneď v ten den ked sme prišli domov na chvíľku pozrieť...malý mal vtedy dva týždne... zvyšok rodiny cca po 6-8 týždňoch...
Kto to kedy videl, aby si sa s novorodencom niekde trepala.... Keď chcú, nech prídu... Nech sa spýtajú najprv, čo potrebujete, aby doniesli.. Hoci aj jedlo alebo hocičo iné... a nech nie sú dlho...
Urcite by som sa k nikomu netrepala s babatkom. Navstevy by som povolila len fakt blizkym ludom a az vtedy, kedy by som sa na to citila. U prveho dietata som urobila chybu, ze som dovolila hned po prichode z porodnice, aby prisli najprv nasi na par dni a potom svokrovci na par dni. Nedavala som to, bola som vycerpana, ubolena, krvacala som, kojenie neslo, lomcovali so mnou hormony... do toho starost o babo, starost o navstevu. U druheho som povedala vopred, ze ziadne navstevy v sestonedeli. Nakoniec som dovolila navstevu svokre po 3 tyzdnoch, lebo som sa citila ok, nasi prist nemohli.
S babatkom by som sla na navstevu jedine tak, ze by som to mala v ramci kocikovania, tak by som sa zastavila na par minut na dvore pokecat a nech nakuknu do kocika, ak chcu videt babo. Inak nie.
Nie, každý kto chcel, prišiel. Určite by som sa nikam v 600nedeli a s novorodencom ktorého len spoznávam, režim žiadny, kŕmenie hocikedy, spánok kadejaký, netrepala kade tade po rodine.
Kto chce vidieť bábätko tak príde sám.
Nebudem sa v horúčavách s potrhanou frndou terigat kade-tade
Urcite by som sa k nikomu netrepala s babatkom. Navstevy by som povolila len fakt blizkym ludom a az vtedy, kedy by som sa na to citila. U prveho dietata som urobila chybu, ze som dovolila hned po prichode z porodnice, aby prisli najprv nasi na par dni a potom svokrovci na par dni. Nedavala som to, bola som vycerpana, ubolena, krvacala som, kojenie neslo, lomcovali so mnou hormony... do toho starost o babo, starost o navstevu. U druheho som povedala vopred, ze ziadne navstevy v sestonedeli. Nakoniec som dovolila navstevu svokre po 3 tyzdnoch, lebo som sa citila ok, nasi prist nemohli.
S babatkom by som sla na navstevu jedine tak, ze by som to mala v ramci kocikovania, tak by som sa zastavila na par minut na dvore pokecat a nech nakuknu do kocika, ak chcu videt babo. Inak nie.
@diewcatqoo ja to isté. Prvé dieťa, každý ho chcel vidieť a ja som nevedela povedať nie, nechcela som im kaziť radosť, pozerala som sa len na potreby druhých. Pri druhom by som to urobila úplne inak, žiadne návštevy, až dovtedy, kym by som s tým JA bola 100% ok.
@anonym_autor my sme prvych 6 tyzdnov nechodili na ziadne navstevy. Prvy tyzden prisli na kratku navstevu stari rodicia, kolac priniesli oni. Po dvoch tyzdnoch svagrovci. Potom sme tak postupne prijimali zdrave, neprechladnute navstevy nakratko. Prve tyzdne som len kojila, nikam okrem kratkych prechadzok som sa s novorodencom netrepala. Manzel porodil, ze sa citi na vychadzky?
@anonym_autor Áno, normálne sme chodili. Rodičia prišli do pôrodnice, ku svokrovcom sme išli my na 5-ty deň po narodení a k našim som išla po 3 týždňoch od pôrodu na dlhšie. Pohoda.
Fuuu, mať takého manžela, dostal by riadnu hubovú, malého fotku do mobilu a nech si po návštevách chodí sám a ukazujeme im maximálne takto. Keď bude mať on rozbitú pindu, veľkú dieru, čo neustále krváca, stehy, rozbité a boľavé prsia, obrovskú únavu a vyčerpanosť, nech sa skúsi ozvať.
Nie. Všetci vedeli dobre že nie od ocikaného testu, že návštevy budeme prijímať až keď ja poviem, ja sa na to budem cítiť a môžu prísť len zdraví a na krátko. A či to bude 1, 3 alebo 6 týždňov po pôrode, je na mne. Manžel ma plne podporoval a chápal. Dokonca bol v šoku, keď som povolila skôr, ako som mala v pláne.
Pri prvom to bolo asi okolo 3t (svokrovci a kmotrovci) a teraz pri druhom, keď má malý 2t, tak som ich zavolala na rýchlu kávu.
Ísť by som šla vtedy, ak by moja babka už nebola schopná cestovať, ja by som k nej šla s bábätkom rada ❤️ Ale vtedy, keď by som sa na to cítila ja.
Asi 80% rodiny a znamych prisli do porodnice a spoznali dieta v porodnici. Potom sme doniesli ditko na nedelny obed - malo asi 4-7dni. Vsetci spoznali ditko v prvych dnoch a ptom nas nechali v klude. Dieta prezilo, zive a zdrave, aj ja som prezila
@anonym_autor žiadne roznášanie novorodenca po celej rodine sa u nás nekonalo, to čo je za nezmysel? Ešte aby som sa ja niekam trepala, balila kopu vecí, narúšala si kľud a pohodu ktorú mám doma, to určite. V prvý deň prišli na chvíľku moji rodičia, na druhý deň svokrovci, jedny aj druhý po dochode s nami, neboli ani dve hodiny a zbytok rodiny možno po troch týždňoch, ale len najbližší - súrodenci.
Sestonedelie nie je len slovo,ma velky vyznam pre dieťa aj matku...okrem dedkovcov zatial k novorodencovi nikoho netreba a behať s nim po navstevach napadne len hlupákovi
@anonym_autor ja som to mala tak že som chodila k našim, lebo doma som nemala upratané na to aby som vedela prijať navstevu a zároveň som nemienila tráviť čas upratovaním, radšej som išla na vzduch, za rodinou , a tak. Ja som ale bola rada, pri oboch deťoch som bola v nemocnici dlho a teda tešila som sa že konečne uvidím našich a segru a oni uvidia decká a tak. Toľko čo by som musela upratovať pred návštevou a chystať ( ja viem že nemusím ale mne by to nedalo) som radšej využila ten čas na presun, obe deti mám letné takže sme veľa kocikovali, sedeli vonku pri fontáne v tieni a kavickovali, alebo sme išli dnu. Každý to má inak a nemali by ste sa hádať o Tom ako sa to má a patrí a ako to majú iní ale ako to ty s bábätkom cítiš ...nikto nechce aby si sa vnucovala , ani aby si niekoho hostila je to na tebe a má to byť o Tom ako to potrebuješ teraz v tejto chvíli a s týmito ľuďmi ty. Môže sa stať že dnes sa na návštevu cítis , zajtra nie, dnes by si išla , zajtra skôr že by prišli o i k tebe a je to tak ok. Môže sa stať že budeš mať zlú noc tak nebudeš vládať ani jedno ani druhé a všetko je v poriadku , treba to asertivne vykomunikovat a myslím že dospelí ľudia pochopia , ale treba im to povedať a nefucat sa a vopred nefrflat že ty nebudeš to a oni zase tamto... Bábätko v rodine je dar a krásna záležitosť , nekazte si to nikto , ty muž ani rodina. Urobte to tak aby na to mali všetci pekne spomienky, keď ty nebudeš v pohode , nikto nebude...
@anonym_autor ešte dodám že my ale máme malú rodinu, ségra s partnerom, naši, manželovi rodičia, babka a jeho brácho. Všade som išla rada , všetci boli opatrní, bábätko si poobzeral i, boli sme spolu na prechádzke na vzduchu alebo na dvore pili kávu a všetci ma obskakovali takže ja som na tom bola lepšie ako by som bola doma 😁a bábätko spalo, keď trebalo nakojila som a spinkalo ďalej , prvy syn mal silnú žltačku tak jemu slniečko prispievalo na pár minút vždy natočený na slniečko a bolo dobré , ja neviem ja som si užívala tu starostlivosť ale nemusela som s nikým zápasiť ja mám úžasnú rodinu a nikto nebol sebecký necitlivý ani nič tak u mňa to bola krásna pohoda..ako vravím každý to má inak hlavne nech to je tak ako potrebuješ ty a bábo , to je jedno ako to kto má iný...
Keď pán manžel porodí môže rozhodovať kam bude chodiť. Novorodencovi je najlepšie doma s mamou a keď sa mama cíti fajn môže pozvať návštevy.
@anonym_autor svokra s nebohým svojom prišli hneď ako sme prišli z pôrodnice na 5 minút pozreli na malého,doniesli mi rascovú polievku a šli preč,moji rodičia a sestra s manželom po 2 týždnoch.
Prispejem do diskusie i ja mojím názorom. Myslím,že šestonedelie nie je len o zdržanlivosti od pohlavného styku,ale i o zotavovaní sa matky, dieťaťa, hľadaní si nejakého ,,režimu,'' zoznamovaní sa, proste je to čas,ktorý patrí matke a dieťati.
Nechodila by som po návštevách,prečo by som mala byť ja tá,ktorá sa niekam chystá s malým,krehkým bábätkom. Ak by niekto chcel prísť, zvážila by som môj stav a stav dieťa. Ale ja by som určite nechodila. Napríklad ja som prijala prvú návštevu po mesiaci.
Ďalšia vec je,že bábätko má slabú imunitu, čím viac ľudí, tým viac baktérií, nových pre neho. Nehovoriac o tom,ako majú staršie ročníky potrebu bábätko bozkávať, toto bolo u mňa zakázané i vlastným rodičom. Neskôr,keď si dávala ruky do úst, aj chytanie rúk.
Proste nastaviť si hranice, to je u mňa základ. Ale,samozrejme, treba mať manžela s rovnakým názorom.
Prispejem do diskusie i ja mojím názorom. Myslím,že šestonedelie nie je len o zdržanlivosti od pohlavného styku,ale i o zotavovaní sa matky, dieťaťa, hľadaní si nejakého ,,režimu,'' zoznamovaní sa, proste je to čas,ktorý patrí matke a dieťati.
Nechodila by som po návštevách,prečo by som mala byť ja tá,ktorá sa niekam chystá s malým,krehkým bábätkom. Ak by niekto chcel prísť, zvážila by som môj stav a stav dieťa. Ale ja by som určite nechodila. Napríklad ja som prijala prvú návštevu po mesiaci.
Ďalšia vec je,že bábätko má slabú imunitu, čím viac ľudí, tým viac baktérií, nových pre neho. Nehovoriac o tom,ako majú staršie ročníky potrebu bábätko bozkávať, toto bolo u mňa zakázané i vlastným rodičom. Neskôr,keď si dávala ruky do úst, aj chytanie rúk.
Proste nastaviť si hranice, to je u mňa základ. Ale,samozrejme, treba mať manžela s rovnakým názorom.
@ellaanna presne tak, dieťatko je 9mesiacov v maternici, reálne má prvé dni čo robiť s adaptáciou na obyčajný vzduch a mikroflóru vlastných rodičov. Rodina bude mať ešte dosť času, všetko treba postupne a určite s ním necestovať hore dole prvé dni ako s výstavným kusom. Režim bábätka má podľa mňa určiť mama, tiež predsa potrebuje priestor na vlastné pocity a hojenie tela.
Poslala som fotku a ziadne manévre,okukavačky a bol pokoj.
@anonym_autor prisli k nam 🙂 a aj to po par tyzdnoch prvykrat
@anonym_autor vsak nech manzel pobali a odtrepe vas tam. Nech ti ho prebali a dava len na krmenie na navstevach 🙂
Ako si urobis, tak mas
Do porodnice tiez navstevy chodia
Manzel sa k tejto teme môže oprávnene vyjadriť až keď on bude po pôrode, s pôrodnými zraneniami a bude z neho liat krv, mlieko a pot. V opačnom prípade každý normálny človek a hlavne ženy/babicky/svokry to majú vedieť automaticky že žena po pôrode potrebuje mat po ruke sprchu.
To som teda fakt nevidela a ani nepočula aby matka po pôrode chodila na navstevy. Choré
Tvoj muz vie, ze si rodila? Vie, ze z tehotenstva a porodu musis zotavit? S novorodencom sa nikam nechodi.
Záleží, starú bábu a deda by som teda určite netlačila k nám na návštevu, aby dedo šoféroval 100km keď pomaly nevidí a bába má vymenený bedrový kĺb.
Rovnako keby chcela prísť nejaká rodina bližšia a pre zmenu nemajú auto lebo ho nepotrebujú tak by som prišla ja, nemusia sa terigať 2 busmi s xy ľudmi a dovliecť mi nejakú patáliu.
A kto má auto, čas a chuť vidieť dieťa, nech sa príde pozrieť k nám.
@anonym_autor muzovi ukazat ranu po nastrihu... Na mna sa tiez rodina urazila ked som povedala ze 600nedelie nie... Nechapali preco, potom sme sedavali vonku( bolo leto), vsade virusy, a teraz su ludia co maju aj herpes a zataja 😉, daj si hranice, veľa šťastia
Kazdy normalny clovek vie,ze babätka sa nechodia navstevovat a uz vobec sa s nimi nechodi po navstevach.
Ine je,ked ti pride tvoja mama,alebo zeda este svokra,aj trochu pomozu,poradia...
Ale teda ina ridina urcite najskor po mesiaci,dvoch....
U nas v rodine chodievaju najmä prvorodicky na par prvych tyzdnov ku svojim rodicom,k mame...
Navstevy sa vybavuju neskor,ked je matka i dieta v pohode.
Celkovo každá žena to má nastavené inak. Niektoré v pohode fungujú, iné sa aj po roku tvária, že ešte neprešlo šestonedelie.
My sme isli po rodine, ne oni k nam. Radsej idem ja ako keby mal niekto k nam. Hlavne mozem kedykolvek odist a ja to regulujem

Nie, nemáš ....návšteva má prísť k vám po tvojom pozvaní, čiže vtedy keď to vám doma vyhovuje..a odísť majú po 2 hodinách, novorodenec má nejaké potreby a matka tiež