icon

Ako zvládnuť zdieľanie hračiek na ihrisku?

1. apr 2024

Ahojte, zaujima ma, ako sa zachovat alebo ako sa zachovate vy v situacii, ze prideme so synom na detske ihrisko, vzdy si prinesieme vedierko, lopatku, nejake hracky do pieskoviska...a pridu tam neskor mamicky s detmi, ktore nic neprinesu a tie deti si potom beru nase hracky a moj sa nema s cim hrat. Ako mamicky sa popytaju ci si ich ich deti mozu pozicat a ja vzdy dovolim, ved kludne nech sa pohraju, lenze uz sa nam v poslednej dobe pravidelne deje, ze s nasimi hrackami sa hraju deti po celom ihrisku a moj sa nakoniec nema s cim hrat a aj ked si ide svoje hracky pytat naspat, tak uz nam ich nechcu vratit, lebo ved oni sa hraju a mamicky maju na haku, sedia na mobile...len ked uz odchadzame a idem pytat hracky, tak uz vtedy zakrocia mamicky a povedia detom nech nam ich vratia. Tak neviem...mam to nechat tak alebo tie hracky brat detom nasilu ci ako? Predtym kazda mamicka nieco priniesla, tak si deti hracky prestriedali a teraz nikto nic.

Strana
z3
vevesh
1. apr 2024

Ja som to vzdy riesila tak, ze tie posledne dve som nedovolila vziat- cize moje dieta, aj ked sme ostatne hracky pozicali, malo vzdy aspon jednu lopatku a jednu formicku/vedierko/auto etc.

lulu0123
1. apr 2024

Ja som povedala ze teraz sa s hrackami maly hra a nepoziciame a ak sme pozicali,tak som rovno povedala,ze ano,ale len na pieskovisku kde prave sme.Tiez som uz hracky hladala po celom ihrisku a stalo sa aj to,ze som nieco uz viac nenasla.Akoze nejdem sa z toho zrutit ale tiez nebudem zakazdym dokupovat nove hracky.

saxana000
1. apr 2024

Nepozicala by som.poviem prepac to su nase to sme si my priniesli aby sme sa tu s nimi mohli hrat.presne kvoli takymto ťapam co dovolili detom roztahat a znicit pozicane hracky na 60.metrov ihriska polamali nam neraz roztrieskali zaspinili no koniec.poziciavat sa nebude..preco by som mala zbierat vlastne hracky po celom ihrisku ked chcem ist domov.ked sa moje dieta s nimi nehralo prinieslo ich ku mne a dala som do kocara alebo trojkolky a vkbec ma netrapilo kto si co pomysli.ked je mater hnila zobrat z domu kybel s lopatkou nech si to decku vysvetluje sama..

marianarem
1. apr 2024

My poziciame to, s cim sa zrovna maly nehra. S tym, ze akonahle to zase chce, tak si to ideme vypytat naspat. Ja to beriem tak, ze o hracke rozhoduje ten, koho je. Vsak aj medzi dospelymi je to tak, ze poziciam nieco bud na dohodnutu dobu alebo ked to uz potrebujem zase ja, vypytam si to. Nepoziciam susedovi kosacku s tym, ze mi ju vrati, ked uzna za vhodne. Ak sa jedna o erarnu hracku, tak cakame, kym sa uvolni. Raz sa mi stalo, ze mi jeden chalan odmietol hracku vratit a zacal mi s nou zdrhat, to sme uz chceli ist aj domov. Tam som ho razne zastavila a ano, hracku som mu mierne nasilu zobrala.

judit47
1. apr 2024

Nosili sme pozicali a vypytali nazad-nevidi v tom najmensi problem-nosili sme loptu,kriedy bager lopatku a vedierko.

Syn je zivsi a na piesku vydrzal 10min potom vsetko o ine,a o pol hodku sa mozno vratil,deti zobrali niekedy sa opytali niekedy nie, ked sa chcel hrat prisla som si vypytat nazad(kym este nerozpraval) potom si to riesil sam.
Mali sme ich zo spodku podpisane(bolo uz aj take,ze ved to je pre vsetky deti spolocne…)

Pre mna bolo moje dieta prvo rade,takze pozicali ale vypytali-a co ze sa ine zazralo do hry,nabuduce nech mu mamka donese tiez,to nieje moj problem a nema to nic s empatiou. V zivote sa s tym este stretnu mnohokrat,ze im nebudu ludia pomahat na svoj ukor,ani v skole nepozicaju kruzitko a necha na celu hodinu lebo ved Jozko/Janka si zabudol,dokresli svoje a pozica…

dzejny656
1. apr 2024

Tak ja píšem o sebe ako by som to riešila ja. Keď som bola na RD tak som občas hračky do piesku aj kúpila a nechala som ich na ihrisku pre deti len tak, to čo iné matky robili/ nerobili, či usmerňovali/ neusmerňovali svoje deti mi bolo fuk. Moja malá v 2,5 roku ešte nechápala koncept požičiavania, kľudne bola schopná hračku "požičať" a o 30 sekúnd ju chcieť naspäť alebo opačne, ak niekto niečo požičal jej a bola zabratá do hry s tou vecou len ťažko sa jej vysvetľovalo, že je to požičané a musí to vrátiť lebo majiteľ to zrazu chce naspäť. Teraz má 4 roky a nemá s tým žiaden problém.

banalu
1. apr 2024

Ak malej nechcu vratit hracku (ci uz natvrdo vytrhnutu z ruk, alebo pozicanu) riesim to ja. Najprv nahlas a dorazne poviem malej nech si tu hracku vypyta spat (nech pocuje matka druheho dietata, ze sa nieco deje), ak to nepomoze, co na 90% nie, tak zakrocim.
Upozornim dieta, ze bud hracku vrati same alebo mu ju vezmem a vysvetlim im preco. A dodam, ze ratam do tri.
A ano, uz som hracku dietatu zobrala.
A ano moje dieta sa uci, ze si ma veci brat spat.
Ked sa nieco POZICIAVA, tak na urcity cas a zvyknem to pri poziciavani prizvukovat. Ano mozes si to pozicat, ale musis nam to vratit, ked to budeme chciet spat inak smola.
Ja ta chapem autorka.. tie co tu pisu, ze nemas poziciavat, alebo ze mas toho nosit viac, su asi tie, co nevedia vlastnemu dietatu povedat, ze ma vratit hracku.

jaond19
1. apr 2024

Nebrala som nikdy viac hraciek nez má rúk, cize jedna lopatka a 1 kyblik. A to z ruk nepustili kym sa hrali, akonahle pustili, brala som alebo sami prisli mi hracku podat nech schovam do kocika/tasky. Nie ze by som cudziemu dietatu nebola ochotna pozicat, ale nebola som ochotná testovat cudzich rodicov ci maju natolko chochmesu aby ustriehli ci sa pozicana vec vrati a v akom stave, aby moje vlastne dieta nebolo nestastne a nevrieskalo kvoli kusku plastu pol dna.

autor
1. apr 2024

@simca06022011 Toto presne. Je to velke ihrisko, kde su aj hojdacky, preliezky, smykalky a take a na konci je pieskovisko. Uz som tam naratala aj 40 ludi. A potom hladaj nase veci...ale paci sa mi, co tu viacero bab pisalo, ze pozicat, ale ze len v ramci pieskoviska alebo teda, ze nech sa hraju spolu alebo blizko nas.

cyberk
1. apr 2024

jooj toto som neznasala na pieskoviskach, my sme nosili len taku specilopatku a kyblik a aj to hned deti chceli od nej, a dcerka je este taka, ze by sa aj cela rozdala, keby mohla 🙈 co je sice mile, ale o par sekund na to, ked zistila, ze sa vlastne nema s cim hrat, chcela tie veci naspat a to uz bol problem...
par krat, ked takto pozicala, tak dieta s tym slo po celom ihrisku a aj stratilo, matka nic, ta neriesila, ze uz tie veci nema v ruke ich dieta 🙈 a ja som ako tupelo chodila a hladala - lebo ta "specilopatka" bola mojej najoblubenejsia.
raz takto prisla dcerka po polhodine k chlapcekovi nech to vrati a chlapec len odvrkol, ze nie neda a odisiel, tak som za nim prisla ja poprosila.. nic... tak som si to zobrala nasilu. To uz matka zrazu videla a aj tej som povedala nech si nauci syna slusnosti. Ten chlapec bol problemovy, kazdy den robil len zle na ihrisku. Prestali sme na to ihrisko chodit, nasla som si pieskoviska, kde skoro nikto nechodi a konecne mame pokoj 😅🙏

autor
1. apr 2024

@dzejny656 Moj syn je taky, ze v pohode pozicia a aj ked on si pozicia, tak vrati. Zatial s tym nebol ziaden problem, takze si myslim, ze tomu celkom rozumie. On je taky dobracisko, ma rad deti. Len mi trha srdce, ked vidim, ze nase hracky su inym detom dobre, ale vratit alebo hrat sa spolu uz nechcu...a rodicia su s tym v pohode. On aj ked si isiel naspat vypytat a nechceli mu dat, tak nerobil sceny..chcel sa k nim zapojit do hry, ale oni ho nechceli. Tak mi to trha srdce, ked to vidim, ze jeho hracky ano, ale on nie.

autor
1. apr 2024

@cyberk Noo akoby si o nas pisala, takze si to viem zivo predstavit. Ja neviem, mozno som naivna, ale ja som si myslela, ze to tak kazdy rodic robi, ze pri takom malom dietati sedi a hra sa s nim, usmernuje, vychovava, ale nie je to tak. A najma 3-4-5 rocne deti, ked pridu na ihrisko, tak oni vobec neberu ohlad na malych drobcov a mam pocit, ze niektorym rodicom je to jedno, hlavne, ze maju pokoj.

nikpa
1. apr 2024

Nie, neberiem deťom nič nasilu ale keď vidím, že mama druhého dieťaťa, ktoré nám nechce hračku vrátiť nevidí alebo nechce vidieť, pristúpim k nej a poprosím ju, že chceme vrátiť hračku. Este sa mi nestalo, že by sa mi po tomto hračka hneď nevrátila a niektora matka by hneď nezakrocila.

dadka1997
1. apr 2024

No tak to su 4 hračky, opisuješ to ako keby si nosila hracky pre cele ihrisko 😅 ..vzdy sme požičiali, ale akonáhle som videla ako sa moje dieta s tym hra preco by som mala ? Ak niekto chce mozu sa hrat spolu, ale nepoziciam jednu hrablicku na konci pieskoviska .. veď sa s tym hra moje dieťa

kristina2412
1. apr 2024

Požičiavali sme hračky ale časom to už bolo neúnosné, vždy som 20 minút hľadala hračky po celom ihrisku , často som aj nenašla , keďže boli niekde zahrabané , veľa detí vrátiť nechcelo, plakali, vyjednávali. Nakoniec som dcére vždy vyložila len tie hračky s ktorými sa aktuálne chcela hrať , ostatné boli v taške , keď sa dohrala hneď som zbalila a vytiahla iné.

siska53
1. apr 2024

@minesasubu my sme aj nosili, ale nakoniec to bolo tak, ze akosi na tom ihrisku boli vela erarnych, tak sme uz nenosili. Len na take, kde sme vedeli, ze hracky nie su.

janage
1. apr 2024

Tiež sa prikláňam k tomu, že je úlohou rodiča, ktorého dieťa si hračku pozicalo, sledovať či ju treba vrátiť a zaistiť bezproblémové vrátenie. A vlastne nechápem ako na to niekto môže kašľať. Ak rodič vie, že jeho dieťa má problém požičané vrátiť, nech ho smeruje k inej aktivite napr. na preliezky.
Autorka hračky označ nezmyvatelnou fixkou inicialkami dieťaťa. Stačia malé na spodnej strane. Pozicaj len s podmienkou, že sa dieťa bude hrať v blízkosti a že je to na chvíľku.
Inak fakt nerozumiem princípu, že ty máš robiť stopovacieho psa a rodič, ktorého dieťa si požičalo cudziu hračku nič.
Problém nie je vaše požičiavanie, problém sú nevychovani rodičia

nanka3
1. apr 2024

Myslim si, ze este maju mnohi pieskoviskove hracky “zazimovane”, ked sa otepli viac, myslim si, ze aj hraciek bude viac. My sme nosievali za tasku hraciek do piesku, na vsetkom sme mali fixou inicialy, ked deti chceli, hracky pozicali, ak nie, tak nie. Moznost je aj taka, ze pokial sa s hrackami nehra, odlozila by som ich bokom, ak si niekto pozicia a moje chce hracku vratit, vie si ju vypytat, ak nie, prisla by som k dietatu a normalne ale nahlas by som hracku vypytala spat, aby aj rodic pocul.

zuzanna33
1. apr 2024

Záleží od charakteru mamičiek no x krát som sa s týmto stretla a nielen na pieskovisku odvtedy beriem menej hračiek (lopta,vedierko+lopatka ,hrablicky, autíčko) mám všetko pod kočíkom a ak ideme do piesku vytiahnem Max dve veci napríklad vedierko z lopatkou a môj sa hrá môže požičať ale na chvíľku a pekne sa hrať pretože sú aj "agresívne" detičky a niektoré maminky nevidia nepočujú (najlepšie keď volajú) ale ja si strážim to svoje

danka56
1. apr 2024

Podľa mňa je dôležité, aby dieťa sa učilo aj asertivite, najlepšie sa to naučí vzorcami správania od blízkych ľudí. Pretože nie je správne, vždy robiť všetko len aby boli ostatní spokojní.
Pri prvej som najskôr učila požičaj a skončili sme takto ako vy. To som zmenila, pokiaľ sa vyslovene hrá s nejakou hračkou, nie nepozicia, lebo sa práve s tým hrá. A ostatné hračky ak chce požičať môže, ale ak si ich bude chcieť vziať naspäť, môže, ak sa nebudú s nimi pekne hrať, tak si ju berie naspäť a požičať nemusí.
Stoj si za svojim dieťaťom, neuvažuj nad tým, co budu hovoriť mamičky na ihrisku. Vždy sa nájde niekto, komu sa tvoj spôsob páčiť nebude. A mozno práve tej mamine, čo bola lenivá a nezobrala žiadne vedierko pre dieťa.

simona20201309
1. apr 2024

Lopatka a vedierko je ešte nič. Ja som chodila ovesana ako stromček, keďže sme trávili von aj 3hodiny. Iné matky prišli ako kráľovné, mnohé boli natoľko pribrzdene, že nemali ani len fľašu vody pre svoje dieťa. Takže ak som chcela dať svojej dcére desiatu (nejaké ovocie) musela som začať nosiť fakt veľké misky. Naozaj som nedokázala povedať malým deťom,,to je naše, tebe nedame", ale vodu som už nikomu piť nedovolila. Fľašu som musela strážiť aby sa z nej nikto bez dovolenia nenapil.
A ak aj niekto priniesol nejaké hrkajuce odrazadlo za 5e z kauflandu, tak mamička veľkoryso ponúkla nech si deti vymenia, s naším 150e. Jasne.... jej dieťa potom logicky nechcelo to svoje späť a akože moja dcéra sa mala voziť na tom plastaku. A tie pohľady že a prečo nie? Je sebecká? Mala 2r keď vedela krásne rozprávať a povedala - ja chcem svoje, nechcem toto.
Našťastie mame dom a urobili sme si ihrisko doma. Nezaujímajú ma názory ako dieťa POTREBUJE iné deti a ako sa potrebuje socializovat.
Socializuje sa inak. Na toto som ja nervy nemala. Toto bola šikana zo strany matiek a ich deti. Ja som už na ihrisko chodila s kŕčmi v bruchu co ma tam zas čaká. Mame kamarátky s ktorými sa stretávame, ale na ihriska sa už chodíme len smykat alebo pohojdat

vilma7
1. apr 2024

Ja som.vzdy dovolila, vždy sme ich mali prevažne dosť, ale rázne som povedala. Ze nech sú pri nás, že nemienim potom zbierať hračky po celom ihrisku...čiže ak.sme boli v pieskovisku, nedovolila som s tými hračkami behať hore dolu...nech sa s nimi hrajú v pieskovisku.

simona20201309
1. apr 2024

A ešte dodám... chodili tam presne s takými nazormi aké tu odzneli....načo nosím hračky keď ich nechceme požičať? No nebol by problém požičať, keby nás,,nerozobrali" po prvých 5minutach a zvyšok bol boj o svoje hračky, aby tam dcéra len tak nestala a nepozerala sa, ako sponzoruje polovicu sidliska

majlo1234
2. apr 2024

Nebravam hracky na ihriska, doma ich ma ponad hlavu, na ihrisku sa zabavi aj bez nich. Nepoziciavame si cudzie hracky, ucim ho nepytat si, poviem, ze my mame doma. A na ihrisku sa svojmu dietatu venujem, hrame sa spolu, takze ho mam pod kontrolou.
Inak ale ani on ani ja nemame problem pozicat, ked uz nahodou nieco mame so sebou

lia2022
2. apr 2024

Nám sa deje presne to isté..pravidelne beriem vedierko, lopatku , malé autíčko a všetko mu rozoberú a jemu ostanú len oči pre plač lebo sa nemá s čím hrať a decka vrátiť nechcú,matky nereagujú..no o nervy potom. Tvoje reve že nič nema a cudziemu to predsa nebudes trhat z rúk 🙄.
Tiež som už rozmýšľala ako to riešiť.. takže keď idem von s 2 kamoškami tak sa všetky dohodneme, že tie vedierka a lopatky berieme všetky nech sa decka nenaťahujú, takže tam problém už nieje.
Medzi druhými deťmi keď sa dieťa nehrá, drž v ruke a keď príde tak, pekne milo povedz že " zlatko , nemôžem ti to pozičiať lebo MENO má len jedno vedierko a jednu lopatku ktorú sme si doniesli a potom bude plakať lebo sa s tym o chvilu bude hrať" .
A nech si matky najbližšie donesú.. ja už važne iné riešenie nevidím a nech si mamičky veci donesú alebo myslia čo chcú .

lia2022
2. apr 2024

Samozrejme ale potom aj svoje dieťa kontrolovať nech neberie druhého hračky a hra sa len so svojimi 🙃.

Strana
z3