icon

Bábätka v kočíkoch večer v nákupných centrách

bibap
26. nov 2011

A rodicia to zjavne neriesia?
Ja som sa od porodnice snazila aby sme malu o 18.00 kupali a o 19.00 aby uz v postielke spinkala. Viac menej sa nam to krasne podarilo. Nestacim sa cudovat, ked vidim po 20.00 hod. vecer mnoho rodicov, co maju malilinke babatka ktore im v kocikoch spinkaju a oni nakupuju 😖
som ja divna, ze mi to pride nezodpovedne?

zazalienka
28. nov 2011

no hádam som doriešila všetky nezrovnalosti, v telke už začínajú dávať holé baby, tak hádam je načim ísť spať..
dobrú noc všetkým 🙂

zuzana581
28. nov 2011

@zazalienka ja som čítala celú diskusiu a určite tu nikto nepísal že nc je jediná možnosť vyžitia a vyvenčenia detí. Dobrú noc aj tebe.
A vidíš, napríklad aj toto: sú dve hodiny a ja som hore. No po kom myslíš to moje deti majú, že nejdú spať skôr ako o desiatej... Tak to je odmalička, no tak pre nás je nemyslitelné a aj vždy bolo, aby sme boli o 19 okúpaný 😀 a v "klude" doma. Sedem hodín večer pre nás je ako pre iného 4 poobede 🙂

mamabiba
28. nov 2011

Ahojte kočany...prudká téma 😀
Moja prvá dcérka bola prvý krát v obchode, alebo v obchoďáku, keď mála viac ako rok. Nebolo to nutné. Žila som s rodičmi v Bratislave. Cez deň som sa starala o malú, chodili sme na prechádzky von do parku, alebo sa iba prejsť do mesta. A večer som si mohla vypadnúť do okolia za kamarátmi, ale iba pri dome 😉 . Keď sa Bianka zobudila, naši mi zavolali a bola som do 10 min doma. Teraz s nimi nežijem, mám druhú dcérku, žijem na dedine, ale Žilinu mám 15 min autom. S mladšou už behám aj po obchoďákoch, pravidelne chodíme nakupovať. Síce nie večer, to som už mŕtva, ale NC sa nevyhýbame. Všetko záleží od povahy mamičky a od možností rodičov.

majka35
28. nov 2011

@abbey1 na hlúpe otázky typu " či viem čítať" reagovať nebudem ... skús hádať 😀

tu citujem tvoj 1. príspevok:
"Mňa poburujú deti v zafajčených kaviarňach a deti vypustené bez dohľadu v detských kútikoch"
a tu 2. príspevok:
Napísala som deti bez dozoru v detských kútikoch! Moje deti tam tiež chodia a užívajú si ich. Ale vytáčajú ma deti, ktoré majú problémy s chovaním, alebo deti ešte dosť malé, ktoré tam rodičia nechajú samé. Potom si dávam pozor na svoje dieťa a aj na to osamotené a pojašené, ktoré ohrozuje seba i iných. O tom som písala.

O tom si písala? Kde? Ale nechaj tak, vidím, že ty skôr píšeš, ako rozmýšľaš 😀 😀 😀 A opakujem, moja dcéra je tiež bez môjho dozoru v detskom kútiku, nebudem tam predsa pri nej stáť a kontrolovať ju, čo robí 😕
V detských kútikoch už dozor je, tak ak tam príde ešte rodič každého dieťaťa, tak tým deťom ani nezostáva priestor na hranie sa ... a ak teba poburujú pojašené deti v kútikoch, načo tam dávaš svoje dieťa??? 😕 😕
Moja dcéra je tiež "trošku" pojašená a čo ju mám teraz držať na reťazi? 😕 😕 😕

ducci
28. nov 2011

no ked mi mala nechce ist spat niekedy spor ako o 9, tak ju zase nenutim, a aj tak by nezaspala...ked sa unavy tak zaspi... .. nehovorim ze chodim do nakupnych centier, ale uz aj tam sme boli zo 2 razy po 8 vecer...

abbey1
28. nov 2011

@majka35 No tak prečo reaguješ?
😀 U nás sú detské kútiky bez dozoru a ver, že občas je tam riadna divočina. A ano, ak mám dieťa v kútiku, som vždy pri ňom. Som jeho rodič a nechcem, aby sa poranilo ono, alebo ublížilo niekomu inému.
Na reťazi nie je treba držať žiadne dieťa, ale určite ho treba usmerniť a nenechať ho ohrozovať iné deti, či trápiť iných rodičov, aby dohliadali na cudzie dieťa.
A to čo píšeš za argument, že moje deti nemajú chodiť do kútika kvôli deťom, ktoré sa chovajú neprimerane? To snáď nemôžeš myslieť vážne!!!!
Ano, deti sa musia vyblázniť, ale tak aby to neohrozovalo iných a neničili všetko, čo im príde pod ruku. A s takou situáciou má skúsenosť asi každý.
Spm rada, že nie sú všetci rodičia ako ty a vedia dopriať svojim deťom voľnosť a zábavu, ale sú, poruke a vedia aj usmerniť.

majka35
28. nov 2011

@abbey1 po prvé: urážaš ma aj keď ani netušíš ako ja vychovávam svoje deti, ja sa nad tým povznesiem a nebudem sa strápňovať urážaním teba a tvojej výchovy
po druhé: prekrúcaš moje slová
po tretie: si tak jednoduchá, že mne sa ani nechce už s tebou strácať čas

hori
28. nov 2011

inak babenky, ked sa tu tak bavite o detoch v kutikoch bez dozoru, tak vam napisem svoju skusenost... mala este nevedela sama chodit, tak som bola s nou pre istotu a bol tam jeden chlapcek asi rocny a ako liezol v tom tuneli, tak sa tam chcel vnutri postavit a zasekol sa... teraz sa ako nechcem chvalit, ale bola som tam jedina, kto isiel privolat pomoc, hoci to chlapciatko tam doslova revalo (mozno viac od strachu)... normalne prisili z kaviarne dve casnicky a museli ten "nabytok" rozobrat, trvalo to asi 5 minut a az ked ustrasene dieta vytiahli, tak si rodicia sediaci v kaviarni vsimli, ze ide o ICH dieta... no a zaverecna pointa - kedze sedeli tak mierne za rohom, tak oni ani nevedeli, co sa vlastne v uplynulych minutach dialo! vraj... preco tak plackas... 😉

vodnarky
28. nov 2011

@zazalienka -velmi vystizne a pekne napisane..(prvy prispevok) 🙂

sisaha
28. nov 2011

naozaj nerozumiem, preco tu niektore maju potrebu riesit rezim, potreby a zivotny styl druhych. Mna takisto nezaujima ci niekto ma na obed v nedelu rezne, alebo zeleninove rizoto. Ak tu diskutujete len preto, aby ste sa tu navzajom urazali, tak prosim, ale potom by mal byt zmeneny nazov temy.. Niekedy sa tu naozaj objavuju kontroverzne temy, ktore niektore mamicky dvihaju zo stoliciek, ale kazda si zodpveda za vychovu iba svojho dietata, tak nerozumiem naco sa tu osocujete a co vlastne riesite. Ak sa niekomu zrani dieta v kutiku len preto, ze rodic tam nebol, je to len jeho problem, s ktorym sa musi vysporiadat iba on sam..

majka35
28. nov 2011

@hori keď bola moja dcéra malá, do kútika som s ňou nehodila, práve kvôli tomu, že tam bola veková kategória od 3 do 12 rokov!!! tie staršie deti tam tak vystrájali, že by som tam dcéru nedala ani s mojím dohľadom ... môj názor, tieto staršie deti už do kútika nepatria, pretože bránia v hre mladším deťom ... teraz má moja dcéra 5 rokov a u nás v KE ja taký kútik, kde síce je dovolený prístup aj starším deťom, ale tie tam nechodia, tak je ten kútik prispôsobený žeby sa tam asi aj nudili .. takže dcéru tam nechávam hodinu s dozorom troch dievčat, ktoré tam pracujú a keď tak sem tam idem okolo a skontrolujem, čo sa tam robí, vidím, že naozaj dávajú pozor ...a v kútiku dokonca bude oslavovať moja dcéra narodeniny a neskutočne sa na to teší

ale celkovo sa vyjadrím k "problému" tejto diskusie: osobne sa mi tiež nepáči, ked po 20.00 vidím mamičky s deťmi v NC, moje obidve deti majú spánkový režim nastavený tak, že o 20.00 musia byť v posteli, ak mi ma niekto chcel osočovať, čo ja robím po 20.00 v NC, tak mám aj manžela a nakupovať chodím zásadne večer, keď je už kľud a ja si pokojne nakúpim,čo mi treba
ale tým nechcem odsúdiť ostatné mamy, každý robí to, čo uzná za vhodné ... bábetká možno režim ešte namajú,ale deti od roka by som už po centrách v kočiari nevyvážala

abbey1
28. nov 2011

@hori Presne to som mala na mysli. Často sú tam malinké deti samé. Zostanú sedieť na hojdačke a nevedia dolu. Zložíme ich a oni začnú plakať, lebo nevidia rodičov. Tí pokojne sedia v kaviarni. To ma hnevá.
Raz tam jedno 25mesačné dievčatke všetkých cápalo po hlavách. proste dobehlo a tréek. Dookola sme mu vysvetlovali, že sa to nerobí a nesmie. Už sme sa navzájom maminky upozorňovali "Pozor, ide!". Nikto netušil kde má matku. Keď sme časom zistili, ktorá to je a upozornili ju, aby si dala pozor na dieťa, tak sa na nás osopila, že je ešte maličká a ona nechápe, že sa to nesmie.!!!
Tak ale ja ako matka si predsa dám pozor na dieťa!
O tom som tu hovorila, že ma hnevá, ak rodiačia nechajú svoje deti bez dozoru v kútiku a nemá kto dať na ne pozor. A dostala som "radu" ,aby som tam nedávala svoje deti. Výstižné. 😠

denisic
28. nov 2011

@sisaha problem je v tom, ze kazdy niekoho riesi a potrebuje nieco riesit, tie kutiky by sa vlastne mali zrusit🙂 naco tam su, ked tam potom deti mamicky nemaju davat...aj v skolke a v jaslickach sa musia deti hrat samostatne, bola som v sukromnych jasliach, kde jedna ucitelka strazila 12 deti a nemala cas kazde obskakovat, deti sa musia ucit samostatnosti...ja osobne kutiky nevyuzivam, ale neodsudzujem maminy, ktore tam deti daju, hlavne tie, ktore ich maju na krku 24 hodin denne a chcu si trochu vydychnut

denisic
28. nov 2011

@abbey1 maminka, ale ked vam pojdu deti do skolky, nebude mat ucitelka cas usmernovat ich tak ako vy v kutiku, podla mna je lepsie, nechat dieta samostatne hrat a zakrocit az vtedy, ked sa moze nieco stat a ked nieco hrozi ...to znamena mat deti stale na ociach, ale rodic pri nich byt nemusi non-stop ...tie kutiky su prave na to, aby sa naucili hrat spolu s inymi detmi...ja ich moc nevyuzivam, do kaviarni chodim malo, ale chodim do detskeho centra a tam to tak funguje...deti sa hraju same ako v skolke a maminy na ne dozeraju...napriklad ucitelky v skolke nechaju deti, aj ked sa trhaju o hracku, malokedy zasiahnu same, len ked ich dieta o to poprosi, to je holt spolocenska hierarchia...slabsi a silnejsi jedinci...Darwinova teoria ... "the survival of the fittest" ... tymto neospravedlnujem rodicov, ktori nevedia, co sa v kutiku deje samozrejme🙂

aliza
28. nov 2011

mna len zaraza jedna vec, nikto na svete taketo veci neriesi, toto je cisto slovenska vlastnost, nehnevajte sa na mna, ale je to trapne...'ja by som nikdy nerobila to a to' a ako mozu ostatne robit to a to? nezijem na SK, tu, kde zijem, zijem v komunite ludi z celeho sveta, nemate ani sajn, ako jednotlive kultury pristupuju k vychove, k jedlu....by ste ich asi udali na socialku, keby ste to videli a pritom vsetky maju zdrave a spokojne deti. Tu sa na vychadzky nechodi vobec , myslim kazdy den doobeda a poobede ako u nas, iba ked sa ide do obchodu, ihriska, ako mame na Sk, tu nefunguju. Poznam rodiny, co takmer rok nevyliezli s deckom z domu, len do auta a z auta spat domov. vsetci to bez ujmy prezili. kazda kultura ma ine zvyklosti a pristup, ale nikoho ani len nenapadne to posudzovat a odsudzovat. Ved nech si kazdy robi so svojim deckom co uzna za vhodne, stale nechapem, preco to prave nase zeny trapi a preco im je luto cudzich deti 😕. Ja si myslim, ze ide o komplex nadradenosti, ' ja to robim dobre a kto to tak nerobi, robi to zle'. Pocit vyvysovat sa a robit sa lepsim, ako ti druhi. lebo ak by ste boli spokojne same so sebou, nemali by ste potrebu riesit, co robia druhi so svojimi detmi. Ved pridte sem a uvidite, co vsetko je mozne 😀, ani sa vam nesnivalo, napr. dieta spiace v kosiku pod kocikom 😎....a to mam teraz cele Anglicko zacat menit, ci co? lebo my na slovensku to robime inak a je to to jedine spravne na svete, ci ako? je odvazne si mysliet, ze tych nasich par milionov vie a robi vsetko najlepsie na celom svete....komplex maleho naroda 😝. Teraz nejde o to, ci suhlasim s tym, ako sa zije v UK, ale ide o to, ze mi je to jedno, ja sa staram len o seba a svoju rodinu a rozdiely u druhych sa snazim akceptovat a tolerovat.
A este k tym detskym kutikom, do 3 rokov som tam bola s dcerou, inak by nas ani nepustili a od 3 rokov som ju nechavala aj samu, nie preto, ze by som sa jej chcela zbavit, ale preto, ze sa tam nenormalne tesila a zaroven sa naucila fungovat sama bezo mna, postarat sa o seba a nikdy sa nestalo, ze by jej niekto z velkych deti ublizil. ved to je zivot, preboha, ako chcete deti pripravit do zivota, ked im stale trcite za zadkom? ze chodit 5-rocnu do kutika kontrolovat, ci jej niekto neublizil? aj keby ano, tak co? ved z nej neubudne. Zivot nie je prechadzkou ruzovym sadom, treba deti pripravit aj na to, ze su ludia zli a deti krute, inak to nebudu v zivote zvladat, vsetko ich bude zranovat a kazdy problem ich zlozi na kolena.

zuzana581
28. nov 2011

@denisic ale rozdiel je v jasliach, alebo v škôlke, kde sú deti vekovo rovnaké a rozdiel niektoré detské kútiky, kde sú malinké detičky pokope s rozbesnenými predškolákmi. Tie kútiky so strážením velmi nepoznám, ale napríklad v ikei môžu ísť do takého tuším deti až od troch rokov. No a tie nestrážené kútiky už obchádzam širokým oblúkom. Malý by tam chcel ísť, ale keď vidím, čo sa tam premáva, tak ho tam nedám. Dcéru som tam ako predškoláčku už tiež nepúšťala z toho istého dôvodu. Ona behá a aj keď sa snaží dávať pozor, nie vždy pri hre ho dať vie a nahodou nejakému malému ublíži, tak sa toho vyvarujem. Myslím, že rodičia by si mali uvedomiť, že tie kútiky nie sú pre rozbesnené deti, hlavne ak sú tam detičky malinké. Rozbesnené deti môžu behať v napríklad v tom lese, kde neublížia iným malinkým detičkám.

estterka
28. nov 2011

@zuzana581 si sa pytala na koncerty,no nemozem napisat,ze chodim,ale bola som raz s rocnym dietatom na koncerte pocas neskutocnej hlbokej noci a cuduj sa svete,prespala to cele na mne v satke,bolo to vonku a domov sme prisli o druhej a spala dalej. keby ju niekomu necham,tak ma z toho akurat stres ona a aj ja a takto bola taka spokojna. ani nezamrncala. ale toto je aj o tom,ze si poznam dieta a viem,co cakat. jasne,ze keby bola z toho nervozna,hned ideme domov,bolo to 10 minut chodze od domu. no socialku na mna 😎

alena76
28. nov 2011

ja som mala maleho v lete na festivale Country Lodenica v satke 😎 . mal 15 mesiacov. ked je babo v pohode, tak preco nie? a napriklad aj na vecerne nakupy.

zuzana581
28. nov 2011

@estterka no to hej, sociálku na nás na všetky 😀 Ale nie, ja som sa nepýtala akože udivene na tie koncerty, ale ja si pod pojmom koncert prestavujem normálne že vystúpenie niekoho na štadione, strašný dav, hlasná hudba uzatvorené koridory. Ale v pohode, ja som tolerantná 🙂 Bola som na Collinsa v AT pred 4 rokmi a to mala Sofia 3 roky, no neviem si predstaviť, že by tam bola so mnou. Zas čo sa týka koncertov, akože sú hody, alebo ja neviem, aké podujatie a nakoniec je ohňostroj a vystupia nejaké kapely a tak, normálne na nejakom námestí, tak to pohoda, to chodíme. Ale to je skôr taký koncertík.

monika2606
28. nov 2011

že túto diskusiu už niekto nevymaže 😀

maca_p
28. nov 2011

@aliza musim ti oponovat, bola som davnejsie aupairka v GB a s deckami sme mali vzdy nejaky program, takze stat, v ktorej opisujes, ze angl. rodiny nikam nechodia s deckami povazujem za nejaky ulet. predovsetkym chcem povedat, ze v GB su priam neobmedzene moznosti vyuzitia volneho casu s detmi a toto ja nasim deckam zavidim. v kazdej mestskej casti je park, lido, playgroundy, perfektne plavarne, gymboree, hudobne kruzky pre najmensich, ice rink, proste vsetko na co si mozem pomysliet. staci zdvihnut zadok a ist indy-vindy

vodnarky
28. nov 2011

@maca_p -aj tu v Irsku je ich veeeelmi vela.. 😉 pisem to preto,lebo tieto krajiny su si velmi podobne... 😉 🙂

vodnarky
28. nov 2011

@maca_p -mala som na mysli tie neobmedzene moznosti kam ist z detmi.. 😀 😉

maca_p
28. nov 2011

@vodnarky yes, I loved it! 😀 . ubohe nase decka, u nas meste po ihriskach kopa odpadkov, plastovych flias, opalkov, igelitovych sackov, sklo, nesmiem zabudnut stale komunisticke preliezky dokonca aj v skolkach.
a tych detskych kutikov je tu uboho malo... u nas v meste ak v nejakom obchode je nejaky stolcek 10 farbiciek a papier si musis pytat... po travniku sa spaciruju iby psiska a su plne exkrementov. no fuj. hned by som menila s vyspelejsimi krajinami co sa tyka veci KAM S DETMI.

aliza
28. nov 2011

@maca_p Ale ja som nepisala, ze anglicke rodiny nikam nechodia. Pisala som, ze nechodia na vychadzky kocikovat rano poobede kazdy den kvoli cerstvemu vzduchu, ako je to zvykom u nas. A takisto som nikde nepisala, ze tu nie su moznosti 😕. Ale ked idem kedykolvek do mesta do nakupaku, tak je plny mamiciek s kocikmi, ci je vonku slnko alebo prsi a nikoho to netrapi.

macamac
28. nov 2011

@zuzana581 😉 veď som dohovorila-ako píšeš-a tečka 😉 načo rozvádzať ďalej 🙂

ja len nechápem, že jedna druhej píšu, načo to tu rozvádzate-a popritom každá to tu rozvádza ešte ďalej 😉

to je jedno-ja neviem, robte to, čo vaše deti baví 🙂
ja nie som proti NC ako takému,ani sa mu s deťmi nevyhýbam 🙂
len nepatrím k tým,ktorí,keď nevedia, čo s načatým večerom-tak šup robiť si program PRAVIDELNE v NC a to je všetko 🙂
ale inak-ako vravím, nie som extrémista v ničom. extrémizmus nemám rada. a ani netoleranciu
ja tu na nikoho konkrétne neútočím, len vyjadrujem svoj názor

a tečka 🙂

macamac
28. nov 2011

@hori 😕 😅 no vidíš-že aký zážitok 😕
to je práve tá kategória-extrému-rodičov, čo ich tam šupnú, deti majú akože program-a v konečnom dôsledku si chcel rodič spraviť len veget...tak toto ja zásadne nemusím

hori
28. nov 2011

@maca_p jj, absolutne suhlasim... keby boli u nas take moznosti vyuzitia volneho casu s detmi... u nas paradoxne fakt len to nakupne centrum... nie preto, ze je tam kopa ludi, virusov a klimatizacia, ale ze je tam kde dieta nakojit (sorry, ja to neviem hocikde za pochodu), prebalit, nie je problem so zachodom, da sa tam prejst s kocikom, starsie deti sa maju kde pohrat, mas sa kde najest, napit, sadnut si...
ako alternativu poznam u nas len materske centra... alebo mame este v parku jedno take lepsie detske ihrisko, ale to musi byt spravna sezona...

zuzana581
28. nov 2011

@macamac ja myslím, že tu nie je ani jedna taká extrémistka, čo trávi všetok volný čas v nc. Ja som to myslela naozaj v dobrom s tými tipmy na program v zlom počasí. 🙂

adriana7
28. nov 2011

babuľky, toto je fakt úúúžasná téma 😀 , taká od princípu tolerantná, že? 😵 ...ja som inak žila za slobodna, úpln inak s jedným dieťaťom a teraz s troma...nejdem ani písať...ako všetko stíham za pačesy a už vôbec nie podľa knižky 😀