Budúce mamičky - nerobte rovnaké chyby ako my
Ahojte,napadlo ma vytvoriť túto diskusiu ako malé varovanie pre budúce mamičky,aby sa vyvarovali chybám,ktoré sme my - už mamičky - robili alebo robíme...Veď sa aj hovorí: "Hlúpi sa učí na chybách svojich,múdry na chybách druhých!" 😀
Ještě jedna věc mě napadla : těhotenský pás Anita (asi nejdražší z nabízených pásů, ale sedí a drží) Podrží bříško a odbourá bolesti zad!!!! Jakmile bříško povyrotlo, sundávala jsem ho jen na spaní. I když jsem seděla a sundala si ho, za chvilku jsem záda cítila natolik, že jsem si ho musela hned obléknout. Není to žádná tragédie, když ho člověk nemá, ale když poznáte rozdíl, už ho nesundáte🙂 Doporučované také pro maminy dětí, které jsou položené níž v bříšku.
@kazy mozem potvrdit,ten pas je fakt super,ja mam dva,pod pas jeden a este jeden cez brusko,ten prvy dokonca pomaha od bolesti bokov teraz ku koncu tehotenstva 🙂 vhodne aj pre väcsie brusko 😉
ja za seba niekoľko poznatkov:
- pri prvom synovi som si dala poradiť a tvrdošijne som nástojila na tom, že má spávať vo svojej postieľke a bolo to supééér 😉 pri druhej dcére som si ju chcela vychutnať a teraz má takmer 2 roky a stále spí so mnou 😖 ale zas všetko má svoje "pre" a "proti" - nie je totiž nič krajšie, ako keď ma ráno začne chytať za nos a spievať "kvá, kvá kvačica" 😀
- druhá vec - už by som nikdy nekúpila hrajúci (alebo inakzvuky vydávajúci) nočník, môj syn sa tam vycikal, začal hrať nejakú melódiu, ktorá sa mu nepáčila (alebo mu vadila výška tónov) a viac mi naň nechcel sadnúť ani zanič ☹ a potom ani na wc s redukciou. Trápili sme sa s plienkami do 4roch rokov 😝
- nevyužili sme ani spací vak. Dcéra sa tak vždy do neho zamotala, že sa nakoniec prebudila a ja som ju odtiaľ radšej vybrala 😀
- mali sme aj monitor dychu (požičaný zdarma zo zdravotnej poisťovne 😀 ), chválabohu sme ho nevyužili -ale 2x sa nám sám od seba spustil, keď som v postieľke nemala malú a riadne nás vyplašil 😠 ten zvuk bol príšerný a zľakla som sa už len jeho samotného 😀
- čo sa týka oblečenia - využila som služby bazárov a povedala som tým, čo sa chystali na "pozeračky" čo mi treba. Dnes kupujem stále na bazároch, mám len pár vecí NEXT, H&M a pod. keď ideme niekam na návštevu, alebo k lekárke. Raz som kúpila adidas súpravičku novú malej k sviatku a keď bola v nej oblečená, pristihla som sa pritom, že stále omýšľam a dávam len pozor kde si sadne a o čo sa ušpiní, len aby ju nepoškodila 😀 tak som si povedala, že "tudy cesta nevede". Nakoniec bývame na dedine a na pieskovisko sa fintiť nemusíme 😝
@cabby88 ahoj co sa tyka toho chodenia, tak je to sice tazke v rodine, kde je viac clenov a hlavne takych "mudrych" radcov co chodia dietatu pri riti - ale ja som nechala na malu kedy zacne prvy krat robit kroky, sem tam sme si ju posielali od ruk k rukam ale ziadne vodenie po byte s rukami hore ziadne choditka a hopsatka. Vobec sa nestresuj ked zacne sama s istotou chodit az 15 mesacna, proste kazde babo je ine, zabudni na tabulky a statistiky. Ja som malu nechala uplne samotnu chodit krocik dva nestala som jej za zadkom.
Chodenie hlavne po trave a po koberci kde nehrozi uraz. Ja malu nechytam ani v meste na obrubnikoch, sama pride nato, ze ma dvihat nozicku a pri schodoch ju ucim ze ma pytat rucicku. Ked padne, sama sa dvihne a naucila som ju oprasit si rucicky.
Moji svokrovci maju tendenciu aj teraz ked mala chodi uplne krasne s istotou sama chodit za nou ako v bubline a z kazdej strany jej udrzovat stabilitu ale to vedie podla mna len k tomu, ze bude dieta sportovo nezdatne a ako nas synovec, ktoremu robili to iste, teraz ked ma 12 tak padne aj na rovnej zemi.
Opravdu doporučuji monitor dechu,náš prcek je celkem spavy,stane se,že spi i 7 hodin v kuse a bez monitoru,bych se sama pořádně nevyspala,jelikož bych kontrolovala zda dýchá. A klasika téma hračky...naštěstí jsem nekupovala nic,návštěvy během 14 dní vše vynahradily😉 a to jsme hlásili,ze pokud náhodou někdo bude chtít něco koupit,tak plenky,podložky a ubrousky😉
1. Všude se píše, že je správné kojit tak dlouho a tak často, jak dítě chce. No moje dítě vydrželo u prsa 1-2 hodiny, pak hodinku spalo a následně jsem začínala s kojením nanovo. Takže trochu netypická rada: Kojit nejdéle 15 minut z každého prsa a nejdříve po dvou hodinách. Pokud se dítě chce kojit déle a častěji, tak si z Vás buď dělá dudlík, nebo se prostě přejídá. Většina studií tvrdí, že miminka se nepřejídají, sání je pro ně namáhavé a tak si vytáhnou jen to, co potřebují. No ve chvíli kdy miminko po kojení blije obloukem a to co najdete v plínce nebude vaječina, ale spíš žlutá limonáda, pak je vaše dítě stejné jako to mé a jídlo mu prostě za tu námahu stojí. Mimochodem, je to jedlík stále a to už se nekojí. Tehdy jsem byla pro všechny za exota, asi jediná matka na světě, která kojila se stopkama v ruce.
2. Všude se píše, že předkožka se chlapečkům nemá přetahovat. Tento poznatek vychází z toho, že to většině chlapečkům nejde a je zbytečné je tím stresovat. Mému chlapečkovi šla předkožka přetáhnout od narození, má ji volnější, ale řídili jsme se radami a nedělali to. No a v kombinaci s řídkým kakáním kvůli přejídání se nám z toho vyklubala ve třech měsících infekce močových cest. Až v nemocnici mě poučili, že mu to musím čistit i uvnitř. Takže rada: Pokud to nejde, nepřetahovat, ale pokud to jde, je nutné čistit i uvnitř.
3. To že dítě řve, neznamená, že matka musí dělat něco špatně. Moje zlatíčko bylo z těch uplakanějších, do čtyř měsíců trpěl na prdíky a posléze měl měsíc zácpu, kvůli lékům, co musel jíst. Při zkoumání, co dělám špatně, jsem zjistila, že aby se zmírnily (ne zcela vyloučily) prdíky, pak bych já ze své stravy musela vyloučit veškerou zeleninu s výjimkou brambor a mrkve, ovoce s vyjímkou banánů, čerstvé pečivo a mléčné výrobky. To je prostě nereálná dieta. Je těžké se neobviňovat, co jsem to zase snědla, že tak pláče, co jsem to za matku, že neumím uklidnit vlastní dítě. A když se k tomu ještě objeví lidi, co četli "Koncept kontinua" a začnou mi vysvětlovat, že prdíky jsou nesmysl a dítě mi určitě řve, protože má hlad. To jsou situace, kdy hladina zoufalství opravdu roste. Takže jakkoliv je to těžké, tak se neobviňovat, některé děti jsou prostě uplakanější a tečka.
Milé budoucí maminky, když spinká miminko, spěte. Práce, ani úklid neutečou... Já jsem spánek odkládala, že ještě to a tamto a tohleto... Dnes je dceři přes dva roky a já jsem se ještě nedospala. A ani se nedospím, protože slečna spánku už tolik nepočebuje. U druhého to už sice budu vědět, ale pořád tam zůstává nějak to první.. takže se dospím až v důchodu, nebo taky nikdy. 🙂
Takže když spinká, spěte s ním. Vyspaná matka = pohodová matka = šťastné dítě. 😉
Ještě mě napadá k výbavě... Jako těhule jsem velice pečlivě vybírala postýlku. Aby byla pevná, z bukového dřeva, s dobrým roštem a hlavně stahovací bočnicí. Odůvodňovala jsem si to tím, že jsem nevysoká, tak abych na to dítě dole pohodlně dosáhla. Kolikrát myslíte, že jsem stáhla bočnici? Mockrát opravdu ne. Na malé miminko si většinou člověk dá rošt nahoru, tak se není moc kam sklánět. Do nejnižjší polohy se rošt většinou dostane až se stojícím dítětem, a to už většinou člověk vytahuje úchopem po pažema, takže se taky moc nesklání. A hlavně, když kolem postýlky omotáte mantinel, což se mě osvědčilo, tak potom při každém stáhnutí bočnice budete rovnat ten mantinel, protože ten je k bočnici zpravidla uvázán. Postýlku mám úžasnou, ale stahovací bočnici téměř nepoužívám. Dnes bych asi přemýšlela spíše o vyndávacích šprušlích.
Dále pak krmící židlička. Výběr jsem strašně podcenila. Když jsem koukla, co se nabízí, téměř jsem se zděsila, kolik toho je a jaké tam dělají zbytečné vychytávky. Koupila jsem tu obyčejnou dřevěnou, co používala maminka i na mě... Velice brzo jsem na ni začala nadávat. Důvod? Dítě tam nejde nijak přivázat, navíc ten úžasný stupínek na nohy. Moje dítě tím bylo převelice motivováno k akrobacii ve výškách. Neustále si chtěl stoupat a prchat na stůl... Po třech měsících trápení jsem koupila tu ikeáckou, párkráte ho v ní přivázala a od té doby je klid. Hlavně tam nemá ten stupínek od něhož by se pěkně odrazil. A tak nějak je tam méně místa na nějaké vrtění a vylézání.
Pekna tema skoda ze tu nebola skorej 🙂 tak v prvom rade nedajte na reci inych poucovanie atd. Stoji vas to nervy a mozno aj vycitky ci nemajy pravdu. Vzdy si stojte za svojim nazoromna vychovu a ostatne bydte sebavedome 🙂
- po porode nehanbit sa povedat ze potrebujete pomoc nehat sa na super zenu
- navstevy prve tyzdne odsunut potebujete si oddychnut zvyknut si na babetko a nie rste niekoho obskakovat
-zadelit si doma ulohy zbytocne neuoratovat a varit spat s babetkom a oddychovat ak sa vam ziada chidte aj sama von nachvilku zapajat manzela do vsetkych uloh kupanie prebalovanie nakupy
- vela necitat vselijakych rad zbytocne vas zneistia
- monitor dychu nech si kazdi zvazi sam
- babetko nech spi odzaciatku v postielke
- ak chcete kojit kojte ak nie nevycitajte si to vy viete co je pre vas obidvich najlepsie
- ak sa babetko chce nosit noste ho nemyslim od rana do vecera ale ak ma potrebu ono potrebuje citit vasu lasku
- dva krat do tyzdna pokial nekojite skusit dat nadtarost babetko oteckovi a vy trosku vypnut
- kupanie v cistej vode ritku co najviac umyvat po kakani v umyvadle natierat po kupani napr.kremom z lekarne excipial u lipolotio predpise aj dr. V pripade ze su supinky vo vlasoxh (casom ma skoro kazdr babetko)
- ak kojite babetku ponukat ptsko kedy sa mu ziada ( mozno nieje hladne len sa potrebuje ukludnit)
-ak vyzaduje cumlik dajte mu ho ak ho to ukludnuje (niektorym detickam nestaci prsko)
- stravu zacat zeleninkou a skusat a skusat nie to po dvoch dnoch vzdat. Potom ovocie
- skusat najprv stravu domacu, ak date vyzivy a ine prikrmy dieta si lagko zvykne a nebude chciet domacu ( na zlepsenie chuti c ochutit bylinkami)
- caje ak mate vela mliecka netreba ak zacnete davat tak nesladene a normalne nie granulovane nehovorim raz za cas ano aj dzusik
- nenutit dietatko zjest viac ako ono samo chce rafsej mu dat neskor zova
- baldachyn najvacsia somarina co sme kupili
- hracky v prvych mesiacocj staci zodbe hrkalky
- hryzatka podla mna blbost mala okusovala vserko ine len to nie
- najlepsie hracky hrnce varechy mobil ovlaface a ine
- nemat zbyticne vela melodickych zvukovych hracie boli z toho hlava nielen babetko aj vad
a kopec inych veci dal by sa pisat roman
pri druhom bueme mudrejsi 🙂))
@babulatko ..najlepsi prispevok z celej temy tusim..tak tak..ziadne instantne caje,najlepsia je voda.....a urcite kojene deti nenalievat vodou...
moja kamoska nic ine nerobila,.len nalievala male cajom,rano,desiata,obed,olovrant,vecera,zaspavanie,prebalovanie,a este 300 x medzitym caj,caj,caj..islo ma vystriet...
a rozhodne neporovnavat..a nenechat sa poucovat od inych clenov ..ta "katkina,zuzkina,vierkina....uz vie toto,vase to este nevie....
nemydlit o dusu spasenu pri kazdom kupani...uplne staci len prebehnut mydielkom rucicky,krcik(ked grckava),ritku...ostatne len splachnut vodou...
a sama za seba len..maminy,prosim,ked mate uz behajuce deti popri kociku,aspon dajte do toho kocika deku,prikrivku,podlozku...neni horsi pohlad,ako sa pozriet na spinavy,ufulany ,pooblievany kocar...
Ku kocikom staci z bazaru dieta rychlo radtie a niektore potom.odmietaju kocik. U druheho by sme kupili satku a nie nosic a od 5 mesiacov ergonomicky ktory vyuzijete aj do 3 rokov ( su to usetrene prasule). Vecicky kludne z bazaru su lacnejsie a pekne. Nas sa kolkokrat pytali jej ake krsne saty kde ste kupili a ked sim povedala z bazaru za dve eura skoro im sanka pafla. Nehovorim nekupit nove neodolam aj ja tesim sa z toho no zbytoxne to neprehanat radsej babetku odlozit par eur na knizku nech moze mat. Eurace na nejake kruzky neskor 🙂
@takyja presne tak, ja som bola rovnaká. malá má teraz 15 mesiacov, v noci stále zle spí a cez deň len chvíľku. A ja by som sa tak rada vyspalaaaaa!!!! Keď sa narodila, tak som dokonca o piatej ráno ju nakojila a potom som išla variť a prať, kým ona ešte hodinku, dve spinkala. No druhý raz by som to veru nerobia.
@evuska32 ja som svoju mala v postielke,ked sa budila na kojenie,sme sli papat do obyvky,ale cim viac rastla,tym viac pila,som ja bola unavenejsia..nakoniec sme kojili v mojej posteli.potom pri tom zaspala,ja som len schovala cici....a teraz ma 4 roky,este s nami zaspava,potom ju prenasam do jej postele,niekedy sa vie vratit,niekedy je az do rana tam..ale fakt je to uzasny pocit,ked sa k sebe pritulime,ona je spokojna,a ja tiez,ze mam este svoje "babatko"...sice spanie nic moc,ona sa rada rozvaluje,s MM sa smejeme,ze este aj frajera si medzi nas dovlecie 😀
@lubikan niektore deticky su narocnejsie vtedy nech ide ostatne bokom 🙂. My sme lehatko nevyuzili aj ked sme ho mali ona prosto chcela kukat do hrncov od mala narukach v perinke mrsiac a pekne jej ukazovat veci a rozpravat. Aj teraz ked varim chce kukat taha ma za nohu a mbe vlady dupkom zo zaciatku vstavali myslela som ze vymysla a nakoniec som zistila ze ona chcr vsetko vidiet najrafsej by bola aby som este s nou aj chleba krajala a komentovala to vtedy si aj polplace lebo nemam tolko ruk ako pavuk 🙂
@lubikan je to krasny pocit ale pri druhom by uz pekne spinkals v postielke to by bolo o dtzku. Od narodenia chce byt prne. Manzel sa smeje ze naco sme kupovali postielku. Od siesteho mrsiaca je zlozena 🙂kolkokrat nas tato v noci cvakol ze sme spali obidve ja cecik vonku a Simina ho mala v puse 🙂
@susanerose Druhy raz už šanci nemáme 😀
inak podobna diskusia bola aj tuto: https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/ucime-sa-na-vlastnych-chybach-2/
čo by som urobila inak:
veci, potreby:
- rôzne pomocky ako odsávačky, vyváračka a pod. Nemá význam tie veci kupovat dopredu. Su dost drahé na to aby si ich človek kupoval a potom zistil že ich nepotrebuje. Zbytočné! Ani jedno som nikdy nepoužila.
- flaštičky a cumlíky. Nakupila som ich niekolko, proste to pre mna patrilo k detatu a prišlo mi že ich určite budem potrebovat. Nepotrebovala. Malá bola bez cumlíková. Všetky, čisto nové, som darovala. Flaštičky- kojila som do skoro dvoch rokov. fllašky stáli v skini. neskor sme používali na vodu len pohár s náustkom. dopredu zbytočne.
- velká zásoba látkových plienok. Aj ked používate jednorázové plienky. Látková plienka - však to sa vždy zíde. Ano zíde, ale stačí pár, ak máte aj podbradníky.
- klokanka.Malá, nie turistická klokanka. Mala som a použila som párkrát, len preto že už som ju mala, nie preto že som ju potrebovala. S dietatom pred sebou som si nepripadla ani pohodlnejšie, a nebolo to ani extra odlahčenie na chrbát. Dietata v ruke mi príde jednoduchšie,s možnostou si ho prehadzovat podla potreby. s klokankou na bruchu sa nezohante a spomeniete si na časy ked ste boli tak v 9 mesiaci tehu.
- značkové oblečenie. Nakupila som ešte v tehu kvantum krásneho značkového oblečenia. zásoba až do cca 2 rokov. Ako prvorodička som neskor zistila že kopa vecí je krásny ale na nič. Deti do roka sa naozaj necitia dobre ani v kožušinovej veste, ani v páskových sandoch, ani v iných prečačkaných veciach. zlatá stredná cesta by bola lepšia. A ked malá začala s príkrmami a začala byt akčnejšia a prezliekala som ju XY denne, chybali mi tepláky, obyč. bodíčka a pančucháče.
- sezonne oblečenie. nemá význam kupovat velmi dopredu, topánky detto. Vase dieta nemusí byt tabulkové a čo so super zimnou bundouv máji.
rada odemne: vykašlete se na čtení rad a knih, každé dítě je jiné, má jiné potřeby, řiďte se instinktem a citem a ono to vše vyplyne! A když ne, řešte pak váš konkrétní problém
- ja uz by som nikdy nekupila novy kocik, jedine z bazaru a takisto vecicky jedine z bazaru (na par vynimiek ako bodynka,ponozky... alebo take co lacno kupim aj napr. v tescu pri vypredajoch)
- ziadne vyčačkane veci tipu rifličky,nohavice pre 2 mesačne babatko,vestičky a podobne somariny v ktorych dieta nema pohodlie. co sa tyka spodneho dielu ziadne zapinanie na gombiky ale elasticky pas!!! to sa mi osvedcilo najviac
- nebat sa kupit v bazaroch aj vecicky na donosenie hlavne v obdobi ked dieta zacne lozit a uspini sa kade tade potom mi veci nie je luto a na doma nemusime byt predsa vyparadeni 😉
- plyšove hračky su dalsia zbytocnost, hlavne take co nevidavaju ziadny zvuk a neblikaju - su nezaujimave
super diskuse, díky! mám dotaz na monitor dechu: víckrát jsem už četla, že je lepší koupit nový, že použité dělají víc plané poplachy. máte s tím někdo zkušenost, třeba máte monitor po prvním děcku a blbne, nebo naopak je v pořádku? nechce se mi ho kupovat za plnou cenu, radši bych tady z bazaru... díky
@evka2011 první monitor jsem měla půjčený z porodnice, takže určitě opoužívaný, nanny. A je fakt, že 2* pípal - jednou nevím, popadla jsem malou a neřešila proč a zač, podruhé se malá svezla dolů z desky. Na syna jsem kupovala nový, to jsem pořídila baby sense II, že má dvě desky a vykryje později celou postýlku, navíc jsem jednu desku do té doby měla v kočárku na zahradě, v němž malej spinkal přes den - a jen jsem přepojovala ten pípák. Také jsme měli jeden poplach, bylo to v době, kdy bylo šílený vedro, tak nevím, zda to bylo tím. Pak měla ten můj monitor švagrová na synka (jeden planej poplach, když kočka vytáhla kabel 😀 ) a teď ho má na miminko další. Takže myslím, že to vyjde tak nějak nastejno, ale kdybych kupovala použitý, tak asi jedině od známých, kde vím, že mi popravdě řeknou, jak s tím zacházeli 🙂. Jinak bych brala nový. A obecně, myslím, že tohle je jedna z vynikajících investic, za ten klid to stojí, vzbudit se a vidět, že blikátko zeleně poblikává a vše je v pořádku. Nehledě pak na to, když má miminko rýmu, nebo je ublinkávací........... vůbec si neumím představit, že bych monitor bývala neměla. Jo a ještě jedna subjektivní zkušenost, osobně mi víc vyhovoval ten baby sense 😉
@korenbaba keby si mala miesto klokanky kvalitny ergonomicky nosic, tak nemas problem sa aj zohnut 🙂 ... klokanky su o nicom 😝 ... ja som so synom v babysatke, resp. v manduce robila normalne väcsinu domacich prac 🙂

@bobi3 este som Ti chcela k tej vysielacke napisat, ze aj my sme v byte...ale aj ked ho dam spat do vedlajsej izby, tak mu davam vysielacku...nie vzdy pocujem ze sa prebera, pokial nezaplace hlasnejsie 🙂 a tiez to vyuzijes ak budes nahodou davat babo spavat na balkon v kociku... alebo my ked sme sli s inymi mamickami do kaviarne a deticky spali vonku (cez sklo sme ich samozrejme videli), tak sme im dali vysielacku...a tiez ked budes napr. u rodicov, na dovolenke a podobne 😉