icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

natas4
20. jún 2012

@aliza ja si myslim, ze je jedno ci capnem dieta doma alebo na verejnosti..inak a kde je napisane ze niektore matky co sa tu prezentuju, ze nikdy necapu svoje deti tak doma ich necapnu? 😉

alca85
20. jún 2012

@alice107 @aliza kebyže mi chýba sebaovládanie, tak ju v niektorých prípadoch zderem jak hada....vonku ide úplne o odlišné situácie, ako tie čo sa dejú doma a za ktoré aj dostane na zadok.....

alca85
20. jún 2012

veď kľudne buďme jak v Amerike, kde decká vďaka takejto voľnej výchove behajú s pištoľami po uliciach.

alca85
20. jún 2012

alebo skôr vďaka tomu, že tam nie sú žiadne autority......"udreš ma?" "udám ťa"

alice107
20. jún 2012

@alca85 bola si v usa?ja ano.a viem, ze deti v usporiadanej rodine kde sa im rodicia venuju nebehaju so zbranou v ruke.vies kde v skolach je takato situacia?v stvrtiach socialne slabych a pristahovalcov.
ak dieta ma zbran je to chyba rodica.kde asi dieta k zbrani prislo?co myslis?
je jedno aka situacia ti nastala.v kazdej by si mala vediet sa ovladnut.ver mi,ze dieta treba najskor pochopita dat mu podmienky a rezim. a potom uvidis ze netreba pouzit ziadne capnutie.

sorciera24
20. jún 2012

zeny, sa vam cudujem, ze sa tu vobec bavite s niekym, kt. zozral mudrost sveta amylsi si, ze ked ovlada par paragrafov tak je boh.....alice107 zeny,kt. obcas capnu po zadku nikdy nepochopi...lebo ma doma sluzky (ci guvernantku...tak napisala v istej teme)...kt. vykonava jej domaci servis, stara sa jej o deti.....aby sa ona mohla venovat svojej praci......takze absolutne nema potuchy, co je byt unaveny z domacich prac a potom nervozny, nehovoriac o tom, ze ako moze capnut detom obcas na zadok, ked je s nimi guvernantka cele dni a tych par hodin vecer je ok.......jedine, co vie je tu odrapkat paragrafy (kedze to ma vystudovane.......by bola hanba, aby ne;)).....kebyze tu zeny ziju podobnym sposobom zarucujem, ze tych capnuti by bolo ovela menej po tom zadku;)....a ja si tiez budem stat za svojim....zdielam podobny nazor ako @veverina....nechcem,aby z mojho dietata vyrastol rozmaznany fracek, ale aby vedel ze rodic a ucitel napr. su autorita......dnesne deti to nevedia.....a je to len o vychove......myslim, ze je na kazdej aku vychovu zvoli......a nie ze tu pani bozska pravnica vie jedina, aka je naj vychova.....podla mna nevie;)

lenka3007
20. jún 2012

@natas4 ja ti zodpovedne za seba mozem povedat ze "nie", ani doma v sukromi ho necapem. Ja som nikdy bita ani "capana" nebola a nebudem to robit ani mojmu dietatu. Nezaujima ma vyskum, statistika ani mudre knihy, jednoducho to nerobim, neudriem ani psa a mne by sa tiez nepacilo, keby som nieco urobila a niekto mi za to "capne". to by bolo divne, keby sa na mna sef nahneva a capne mi...

Toto je moj nazor, nikoho nim neurazam ani nikomu nevyvraciam jeho nazor 🙂 pekny den 😉

alca85
20. jún 2012

@sorciera24 aha, ďakujem za objasnenie....hneď je to jasné 😉

canama
20. jún 2012

ako tak citam prispevky mamiciek tak mam pocit ze vacsina co je za capnutie, to capnutie mysli ako "vymedzenie hranic" spravania dietata, t.j. ak prekroci hranice dostane na zadok, ak nieco urobi inak ako si mamicka zela, tak je napomenutie, ano? nuz potom si ale myslim ze vymedzit hranicu sa da akokolvek, nejakym gestom, ktore dieta ako vymedzenie hranice pochopi...akoze neodsudzujem, ja len ze z vlastnej skusenosti, ked nam rodicia doma nieco zakazovali, alebo sme dostali za nieco co sa nesmie, tak to rozhodne nemalo ten efekt ze sme to prestali robit....len sme si dali vacsi pozor, aby ked to budeme robit nabuduce nas rodicia neprichytili. uvediem priklad...mozte detom donemoty opakovat ako verklik ze rura je horuca popalis sa, zehlicka je horuca popalis sa a bude bobo, ale kym to nezazije, nepochopi. samozrejme ta skusenost ma byt taka, aby sa pri tom dieta neporanilo, cize mu dovolim dotknut sa za mojej asistencie prstikom na sekundu napriklad dvierok rury...proste aby pochopilo co to znamena ked je nieco velmi horuce. lebo ked mu budem len zakazovat chytat nieco horuce, chyti to ked nebudem sekundu davat pozor a moze dojst k neprijemnemu urazu. proste zakladom je nevychovavat dieta systemom prikaz a zakaz, lebo ako sa hovori zakazane ovocie najlepsie chuti.

alca85
20. jún 2012

@canama no vidíš, moja dcéra sa chytila horúcej rúry raz a pochopila....syn sa chytil už asi 10x a stále nepochopil 😅

alice107
20. jún 2012

ja si myslim,ze dieta nema co robit na miestach kde mu hrozi nebezpecenstvo urazu.rodic je ten co musi davat pozor aby sa dieta neporanilo.takze ak mama nema absolutne pod kontroliu bezpecnost dietata v kuchyni,tak tam dieta nema co hladat.
a to do cias kedy je schopne pochopit vyznam nebezpecia poranenia.je to o podmienkach v akych deti vychovavame.nie je bezpodmienecne nutne aby dieta skusilo co je spalenie.v urcitom veku je mozne mu vysvetlit a ukazat nebezpecenstvo horuceho predmetu.ked bude schopne to pochopit.
takze je to chyba matky ak sa take male dieta spali alebo si nejak ublizi.matka ma mat cas na to aby na dieta dohliadla. lenze mnokrat mam ked si dieta ublizi este je trestane za hrubu nezodpovednost. matky. ☹ .

alca85
20. jún 2012

zas tu platí, kto nechce, nepochopí.....myslím, že nikto tu tým nechcel povedať, že treba dopustiť, aby dieťa prišlo k úrazu...

canama
20. jún 2012

@alice107 potencialne nebezpecenstvo predsa hrozi vsade, v domacnosti kde je xy elektrospotrebicov obzvlast. ci chces deti zamykat do komorky s calunenymi stenami? 😝

alice107
20. jún 2012

@canama treba sa o dieta starat a spotrebice mu neublizia. 😉 naco izolovat.postarat sa o bezpecnost je alfa a omega v takom pripade.

aliza
20. jún 2012

@natas4 no, ja poznam len zlyhane nervy, ale nie zlyhanie vsetkych metod 😉. Zabranit urazu sa da len tym, ze si stale pri dietati, ziadna bitka tomu nezabrani, dieta nema ani sajn, PRECO ho matka capla a ake nebezpecenstvo mu hrozi, to je proste fakt. Inak by deti nerobili stale to iste, ze ano?
A k tej laske, vies, aj tyran, ktory mlati svoju manzelku je presvedceny, ze ju miluje a ze to robi z lasky k nej. teraz na nikoho nenarazam, nikoho sa nechcem dotknut, pisem to len tak vseobecne. Ono len byt rodicom nestaci, laska nie je samozrejmost, resp. to, co my povazujeme za lasku, druhi tak citit nemusia. Vsetko je velmi relativne. Ludia, ktori ma lubia, ma tiez necapu, ked spravim chybu a preto to nechcem robit ani svojim detom. To je podla mna ucta k dietatu, nezdvihnut nan ruku.

alice107
20. jún 2012

@aliza presne si to pomenovala .

natas4
20. jún 2012

@aliza neporovnavaj bitku ci tyranie s capnutim po zadku...to by potom drviva vacsina z nas nebola milovana, ,kedze vacsina dostala par po zadku a taktiez vacsina mam na Slovensku by podla tvojho tvrdenia nemilovali svoje deti, lebo im capli..to co pises ty o tyranovi, ktory mlati svoju zenu a je presveceny ze ju miluje, to je chora laska..btw. Ked ma manzel zo srandy capne po zadku, tak ma napadol fyzicky a nemiluje ma? 😉

canama
20. jún 2012

@alice107 o tom ze som nemala namysli ze treba dietatu zamerne spravit popaleninu to snad ani nebudeme rozoberat. a kolko rokov ma dieta ked samo chape nebezpecenstvo poranenia? ako to pochopi ked netusi co znamena horuce? chces mi povedat, ze si za nikdy nepopalila, nespadla a odrela si koleno, nikdy si ako dieta nemala nic zlomene?? ano, su aj take maminy, ktore svoje dieta drzia na uzde tak kratkej, ze sa nemozu ani nahanat, ani robit nejaky sport ani ist na preliezku, lebo by si naahodou mohli nejako ublizit. nuz, tychto deti mi je velice luto.

bubelko
20. jún 2012

@alice107 ale ved 100% bezpecne prostredie neexistuje. to by deti nemohli na ihrisko, na dvor, k susedovym detom.... nikde nemas zarucene, ze sa dieta nezrani, ked stojis vedla neho. staci, ze sa potkne na chodniku a stalo sa. vytklo si clenok. co teraz? matka ho drzala za ruku. je vinna, ze sa dieta zranilo? to uz su samozrejme extremy, ale take su podla mna niektore tvoje odpovede.

natas4
20. jún 2012

@aliza pri dietati sa neda byt vzdy a za kazdych okolnosti...napriklad moja dcera je velmi ziva, od 7 mesiacov je na nohach, na zaciatku 8 mesiaca sa vedela vystverat na vsetky postele a gauce...nevedela zist, to som ju ucila asi mesiac...ja som stale s nou, nezahra sa sama ani 5 minut, potrebuje moju spolocnost...v byte som zabezpecila vsetko co sa dalo, ale nie vsetko je mozne zabezpecit...v 8 mesiacoch mi skoro vyliezla na kuchynsku linku a to stihla prosim pekne asi za dve minuty...pritiahla si svoju stolicku k linke a vyliezla na nu a uz sa chystala liezt na linku..potrebujem sa aj najest, navarit ( hoci vacsinou varim vecer ked spi, lebo cez den to nie je dost mozne) ..je toho ovela viac, ale to by som tu mohla pisat romany

alice107
20. jún 2012

@canama ja ti to napisem kratko.ty si ako matka zodpovedna za vsetky zranenia svojho dietata.co myslis preco?
myslim,ze hadam odpoved poznas.
ja ako dieta som mala perfeknu starostlivost.nemala som nic zlomene,ani ziadnu popaleninu ako ditta a toboz uz nie vo veku batolata ci veku tomu blizkemu.a vies preco?nie preto zeby som nevykonavala cinosti ako ine deti.ale preto,ze som mala adekvatny dozor a adekvatnu starostlivost.
co je to za matku ked v kuchyni pracuje a nema cas doziet na svoje dita
a to sa spali na horucej platni ci rure???
ak dieea je batola ci predskolky vek,tak je ovela väcsie nebezpecenstvo jeho urazu bez zvysenej opatrnosti.takze bud ty nechapes co pisem alebo nechces pochopit.dieta v skolskom veku uz vie a chape co je horuca platna . ak jeho mentalny vek zodpoveda skutocnemu.takze tam uz dieta je schopne pochopit ako tak nebezpecenstvo.ale to neznamena,ze ma byt vystavovane nebezpecenstvu urazu..aj tu plati,ze ked nemam na dieta cas ,tak do kuchyne ci niekde kde sa moze zranit ho nevezmem ked ho neviem ustrazit.

alice107
20. jún 2012

@bubelko je mozne ,ze dieta sa zrani.ale osoba co na neho ma dat pozor je za to zranenie zodpovedna.takze na tvoju otazku odpoved znie: ano, e zodpovedna.a mala by byt natoko zrela aby vedela posudit riziko urazu.a podla toho ma konat.ak sa stane ze polavi v pozornosti moze sa dieta samozrejme zranit.
na ihrisku ma matka jedinu ulohu.dat dietatu moznost relaxu a dohladnut na jeho bezpecnost.alebo si myslis opak?za ruku ho drzat nemusi.ak vie pripravit bezpecne podmienky pre jeho hru.tak aby co najviac minimlizovala moznost urazu.

alca85
20. jún 2012

@alice107 ako nehnevaj sa, ale ty tu nenormálne zveličíš, čo každá jedna napíše...

alice107
20. jún 2012

@alca85 a co zvelicim? ked sa dieta opali pri nepozornosti matky to je zvelicovanie? ja pomenuvam veci tak ako su.a nesnazim sa ospravedlnovat konanie nicim.dieta sa spali len ked matka neda pozor.ty mas iny nazor?

alca85
20. jún 2012

@alice107 ale toto ti ja neberiem, samozrejme, že keď pečiem, tak dávam, pozor, aby malý nechytal rúru, aj keď sa k nej snaží silou mocou dostať, a keď nechce pochopiť, že sa to nesmie, tak ho nechám na sekundu dotknúť sa jej, nech vie, čo znamená slovo páli....samozrejme, že keď idem napr. na wc, zabezpečím rúru tak aby sa k nej nedostal.....samozrejme, že kávu položím, tak aby na ňu nedočiahol.....ale ty tu píšeš, že matka si má vyčítať pomaly každú jednu odreninku, ku ktorej sa dieťa dopracuje.....

bubelko
20. jún 2012

@alice107 myslim si, ze mas pravdu v tom, ze ak sa dieta popali v kuchyni, matka pravdepodobne nedala pozor. nam sa to stalo v obchode - syn sa popalil na lampe. bola to nasa vina, neustriehli sme ho a to ho viedol muz za ruku. tiez si myslim, ze ak dieta vypadne z okna, je to na nezodpovednosti matky. ale - ak dieta ide vedla matky na chodniku, matka ho drzala za ruku a ono sa potklo a vytklo si kotnik - t.j. zranilo sa, matka na vine nie je. urobila totiz vsetko pre bezpecnost svojho dietata.
co sa ihriska tyka - ano, je ulohou matky dozerat na bezpecnost. ale z vlastnej skusenosti - mozes stat vedla dietata a napriek minimalizacii moznosti urazu ti dieta spadne alebo sa smykne a sa zrani. nikto nie je dokonaly. a ano dieta sa nezrani ak ho matka bude stale drzat za ruku, strazit a nepusti ho niekam, kde to ona povazuje za nebezpecne. ale - dieta nikdy tym padom nebude moct naplnit vlastnu skusenost - mam na to? dokazem to? pretoze ho mama jednoducho nepusti. a ak je to navyse velmi uzkostliva matka, tak si to predpokladam vies zivo predstavit - nebezpecne je v takom pripade vsetko - este aj pieskovisko, pretoze dieta by mohlo piesok zjest. 100% zabezpecit ihrisko nie je mozne. ak to ty dokazes - tak klobuk dole.

ja som ako dieta mala obite kolena, zlomila som si ruku, vymkla clenok - mama so mnou ako "zodpovedna" osoba isla k lekarovi, ale za to, ze som ja lietala ako drak ona nemohla a za zranenia som si mohla sama. jednak som nedala na jej slova a jednak som bola nesikovna.
moje deti sa uz tiez z ihriska vratili obite - spadli z preliezky, z bicykla, "spalili" sa na smyklavke, mladsi sa kupal vo wc, pojedol farbicky, kriedu... mozem eliminovat zivotu nebezpecne zranenia - okna, sporak, elektrina... ale nemozem byt vsade. nie som pan boh, som clovek.

xena22
20. jún 2012

Minimalizovat moznost urazu - to je pekne slovne spojenie....dneska som si to skusila v praxi.... dcerka mi spadla s bicykla rovno do zahonu s levandulou - samozrejme ze som ju upozornovala nech nejde rychle , asi sto krat, aj brzdy som jej pripomenula aj som za nou utekala, ale nedobehla som vcas, tak si hovorim co to bol za napad nechat ju bicyklovat vonku, naco som jej ten bicykel vobec kupovala ???? Kto vlastne vynasiel bicykel???? Kto je teraz na vine???? 😀 Chvalabohu nic sa jej nestalo, akurat skonstatovala ze fuj ako tam pekne smrdi 😀

jahodka11
20. jún 2012

@xena22 -haha, asi ten, co vynasiel bicykel..mala by si ho zalovat 🙂 a alice107 ta asi odsudi,co si to za matku 😉

alca85
20. jún 2012

@xena22 no prepáč ako si si vôbec dovolila pustiť ten bicykel.. 😔 😝 😀

alice107
20. jún 2012

@alca85 ja ked peciem tak dieta nemam v kuchyni.pretoze sa mu nemozem venovat.a uz vobec by som ho nenachala same v kuchyni a isla z miestnosti kde je zapnuta rura... 😕 vidis,prave o tom pisem.o tej lahostajnosti k zabezpeceniu deti.
je ine ked je s tebou v kuchyni skolacka a ine dieta vo veku batolata.tomu treba prisposbit aj mieru zabezpecenia.
@xena22 presne ako pises.kto je navine?.aj si si dala odpoved.a bez hladania vyhovorky. na vine si ty ked si neodhadla mieru rizika urazu a tvojej schopnosti mu zabranit vonku.napisla si ozaj super priklad 🙂
@bubelko vela zavisi od veku a miery rizika .deti sa nemaju izolovat.a uskostliva matka je tiez nanic.treba byt len zodpovedna.to je vsetko.ak sa zrani batola je to vsetko vina rodica.ak s zrani skolak tak je to prevazne vina rodica a jeho miera nepozornosti je umerna tomu,ako je vyspely vnimat nebezpecie svojho konania.ale rodic je ten,co je zodpovedny v konecnom dosledku.aj povychovnej stranke.takze ja nikdy neospravedlnujem opomenutie tym,ze ved to sa moze stat.moze,ale nemuselo.