icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

mandragora22
20. jún 2012

ja si spominam na konkretnu vec, ktoru nie raz moja mama spomina. moja sestra (dnes 45 rokov) a sesternica priblizne rovnako stara... ked boli deti... sestra samozrejme nie raz vyfasovala. ked neposluchala, dostala po zadku, ked robila zle, tiez dostala. moja matka mala 5 deti, z toho zijuce 4, pricom 2 mesiace po porode slapala do roboty a makala na 4 smeny, v podstate cely zivot. naozaj nemala cas bavkat sa s deckami a dohovarat nam tri roky, ked sme neposluchali. neposluchali sme, obdrzali sme a hotovo. no ale k veci. ta sesternica bola vychovavana v duchu asi takom, ze tiez nebola ani bita, ani nic, no a ta situacia.... sesternica (mali asi 2 roky tie dve), ked bola so sestrou, kusala ju do ruky. proste ako pes. no a moja mama jej dohovarala, ze to nesmie, ze to boli, no ale sesternica vychovavana v duchu (nikdy nedostanem za nic) si z toho robila prdel a hryzla ako doberman. sestra plakala po kazdom uhryznuti, az to moju mamu prestalo bavit. kedze nechcela bit "cudzie" dieta po prdeli, tak povedala sestre: "ked ta nabuduce uhryzne, uhryzni aj ty ju". no a sestra pochopila a ked ju mila sesternica najblizsie uhryzla, tak jej to vratila. a pekne silno. vraj nastal rev, akoby ju z koze drali a utiekla prec (zili v malickom meste, takze mohla utiect, nemalo ju po ceste co zrazit)... no ale odvtedy cuduj sa svete, nikdy viac sestru neuhryzla 😀 😀 to len tak, na odlahcenie 😉

a2303
20. jún 2012

@hajanka nehnevaj sa ale podľa mňa je teda poriadny rozdiel v tom, koľko máš detí a aké malé... pretože to teda dá riadne zabrať. a k tomu domácnosť, varenie, u mňa práca na telefone.... je to fuška..

liave
20. jún 2012

@hajanka a ty si presne osoba z ktorou uz debatovat nebudem 😉 pretoze to nemaaaaa vyznam... 🙂 🙂 🙂 hold na tvoje zivotne skusenosti skutocne nemam!a to ze je jedno ake dieta ma je mozno trosku pravda no pocet deti velmi ale velmi odlisi situaciu,ale to je tiez zbytocne pisat osobe ktoa ma jedno dieta 😉 takze dovi dopo

abbey1
20. jún 2012

@liave prehnané sú niektoré príspevky na oboch stranách. Ale prehnané a riadne, je i správanie niektorých mamičiek. A z toho mi je smutne. Neviem si ani len predstaviť, že by som sa tak správala ku svojim deťom. ☹

hajanka
20. jún 2012

@a2303 ja nehovorim ze to neda zabrat, da, ale zvladnut sa to bez bitky da tiez, mama mala sestru 10 mesiacov po mne a brata 4 roky po mne, doteraz mi rozprava ako to dalo zabrat, ale nikdy som ju nepocula stazovat sa zeby to kompletne nezvladala, koniec koncov zalezi len od nas kedy a ako si dalsie deti naplanujeme 😉

hajanka
20. jún 2012

@liave napodobne 😉

mandragora22
20. jún 2012

@a2303 a samozrejme, nech si pise kto chce, co chce, zalezi aj na tom, AKE dieta mas 😉 hoci je len jedno. ja vzdy tvrdim, jedno stastie, ze moje noci prespi. zato cez den..... pred materskou som makala 14 rokov. proste praca, praca, praca, a nic ine, ziadna zabava, ved napokon, dokazala som toho vela... ale toto? ja som po 2 rokoch vystavena ako citron v caji, nikdy som nepoznala pocit, ze si sadnem a mam pokoj... vzdy musim byt k dispozicii, to dieta je ako gestapo, ako taky maly hitler, aj preto som urobila nedavno jedno velmi zvlastne zivotne rozhodnutie, a to, ze som odisla od partnera tam, kde mam kopec rodiny, lebo naozaj som uz bola zrela na prasky. ja som NEMOHLA navarit napriklad. a nech si pise kto chce, co chce, proste to bolo nerealne. rev, krik, trieskanie si hlavou o mur... ak som nechcela, aby sa dieta dokalicilo, tak som sa mu proste musela sustavne venovat. samozrejme, supermatka napise, ze vari cez obed, ked dieta spi, alebo vecer, ked zaspi.... cez obed mi spavalo bezne 30-40 minut a to za totalneho ticha, hoci som sa snazila dieta viest k tomu, aby zaspavalo pri "sume". zial, nepodarilo sa, potrebuje k spanku ticho.... nikdy som nevedela, ci sa zobudi o 25, ci o 40 minut, ale ta doba bola tak kratka, ze som bola rada, ze idem na wc, ze sa najem a upracem riad z ranajok, aby mi nehnil v dreze... no a vecer? lahko sa vari asi zenam, ktorym dieta zaspava okolo 19-20 hod... 🙂 ked to moje zaspava v zime po 21.hod a teraz v lete okolo 22.30. no a co som komu urobila, aby som varila o polnoci, ze? 😀 😀 😀 😀 😀

klementina
20. jún 2012

@mandragora22 myslim, ze vacsina mam, co obhajuje necapanie deti su prave mamy, ktore maju vychovne tazsie zvladnutelne deti, a prave preto zacali hladat nejaku inu cestu ako svoje deti spravne vychovat.
a skus najblizsie miesto toho odvedenia pozornosti, ked tvojde dieta dostane hisak, pomenovat jeho pocit a vyjadrit pochopenie jeho emociam. prave to, ze sa snazis odviest pozornost od problemu, ktory tvoje dieta riesi ho este viac rozzuri. si predstav ako ty ked sa rozcules nad tym, ako ti sef neopravnene znizil premie a muz miesto vypocutia by ti povedal, ze aha ake pekne auto ide po ceste, ak by si sa dalej dozadovala aby ta vypocul, tak ti jednu streli, nech si to auto fakt kuknes. 🙂
neviem, ake stare mas dieta, ale na moju malu, ktora mala fakt tazke obdobie vzdorut, toto pomenovanie pocitov a ich nasledne pochopenie zaberalo neskutocne uzasne. odporucam knihu respektovat a byt respektovan 🙂

hajanka
20. jún 2012

@klementina krasne napisane

liave
20. jún 2012

@abbey1 nuz na svete je vela tragedii co sa tyka vychovi deti a su aj horsie veci ako capnutie po zadku 😒 niekedy moze ovela viac ublizit ine chovanie sa ako capnutie...ver mi ☹ zazila som vselico a mam aj odskusane...no nejdem tu nikoho sudit za to ze je clovekom...ako som napsiala klobuk dolu pred zenami ktore dokazu vychovat v uplnom sebaovladani 2 a viac deti...bez toho aby obcas pokricali alebo capli na zadok...hlboka pokora a poklona pred taklymi zenami...no v zivote som zazila aj situacie kedy sebaovladanie bolo naozaj na nic...ci uz v pozitivnom alebo negativnom zmysle...
ja sa tiez snazim deti usmernovat bez capnutia ...u nas funguje vela novodobych trestov,alebo dohody dohovarania ci ignorovania urcitych situacii..ale bohuzial boli par krat situacie ked isiel capanec na zadok...a mrzelo am to a po dnes mrzi...no vsak vyroky ze tym davam dietatu pocit z eho nemilujem,alebo ze ho tyram ci ztrapnujem...a ze nie som hodna mena matka?!to je trosku moc...pretoze to z niektorych prispevkov vyznievalo... 😒
no a ta co tu pisala uz pri 2 mesacnom dietati ze ked bude treba vytat...no tak to mi je luto...pretoze ja som tak o svojej buducnosti s detmi nikdy neuvazovala...ale doslo aj k tomu ...nejdem s arozpisovat pribehy preco a ako sa odohralo...no neuveris ale pomohlo...
mne je najme luto deti ktore nemaju dectvo a je mi luto matiek ktore pre to co si myslia ze je "spravne" nedaju dychat celej rodine...mam jendu taku v rodine a poviem ti ,obcas mam pocit ze jej z toho prepne...a tu vidim tiez kopec mamiciek ktore obcas riesia nieco co nestoji za stratu casu 😒

a2303
20. jún 2012

@mandragora22 Presne viem o čom píšeš... ☹ Ja som si tiež pred materskou odrobila 10 rokov a ťahalo som ako sa dalo a teraz??? 😀 😀 😀 😀 ja som normálne večer nepoužiteľná 😀 dcérka samozrejme potrebuje moju pozornosť a malému idú zúbky, celý boží deň plačká a tiež mi spia v tichu.. varila som po nociach alebo keď prišiel Drahý domov. Takže veselo.. Uplne ťa chápem.. Ale po ťažkom dni si vždy poviem, bude čas (keď budú na diskotéke a pod), že ešte budem plakať za týmto obdobím 😀 😀 😀 😀

mandragora22
20. jún 2012

@klementina no si mila, ze to takto vysvetlujes, ale asi tazko pomenujes pocity 1-rocnemu dietatu, lebo ver, ci nie, u nas nastal prvy vzdor este pred prvym rokom. uz sa mi to ani nechce pisat, lebo som to kedysi kdesi spominala... proste uz pred 1.rokom si vymahala pozornost tym, ze naschval trieskala hlavou o zem... takze asi tolko k povahe a vzdoru mojho dietata 😉 😉 dnes ma vyse 2 a vzdor vrcholi (teda aspon dufam). minule tiez mala "svoje dni" a teda po vsetkych supervychovnych metodach, som si ju prestala vsimat, lebo uz som ozaj nevedela, ze co s nou.. a vies co urobila? sadla si na dlazbu v chodbe, dlazbu!!!!! tvrde studene kachličky, roztiahla nohy a pomedzi ne sustavne trieskala hlavu o tie kachlicky!!!!!!!!!!!! akoze.... ja som bola v prdeli... co by si robila? ak uz vsetky vysvetlovacky zlyhali a dieta si presadzuje svoje vyslovene "sebanicenim" sa?

hajanka
20. jún 2012

@mandragora22 neviem ake stare mas dieta, moj by chodil spat aj o pol noci kebyze ho necham, alebo ho neusmernim, u nas vsak od malicka - od narodenia sa chodil kupat o 19tej a v posteli lezal najneskor o 20tej. Takto to funguje doteraz, vynimky su pocas vikendov ked nemusi vstavat do skoly a pocas prazdnin, pekne nauceny, zvyknuty na takyto rezim. Ine totizto nepoznal. Cez den spaval pekne, aj 3 hodky potiahol, za to v noci sa budil casto. Sestrina spi cez den od narodenia 30minutove spanky, je nonstop na nej nelepena a to je na nu sama (bez chlapa), cuduj sa svete kazducky den jej doma navari.

snehulienka33
Odpoveď bola odstránená
hajanka
20. jún 2012

@mandragora22 v takomto pripade nemoze ist o nejaky vzdor, nebola si s nou na neurologii?

mandragora22
20. jún 2012

@a2303 ja vzdy poviem, ze sa tesim na obdobie, ked pojde na vysoku skolu 😀 😀 😀 😀

digysa
20. jún 2012

@alca85 vies co vytocilo mna? Ze byvas niekde v okoli Trnavy ale v teme o capnuti po zadku napises taku sprostost ako je:

"veď kľudne buďme jak v Amerike, kde decká vďaka takejto voľnej výchove behajú s pištoľami po uliciach."

No tak ja v tej Amerike byvam a za 12rokov, co tu zijem som este dieta s pistolou v ruke nevidela. 🙄 🙄 🙄
A preco? Lebo takych deti je tu na pocet obyvatelov skutocne malo.... a ze je to denno denne v spravach a vase Slovenske televizne noviny vyhladavaju iba NEGATIVNE spravy o Amerike, to uz je problem danej krajiny.

Totizto na 300 000 000 (tristo milionov) obyvatelov USA pripadne asi vacsi pocet kriminalnikov, pedofilov a zlych deti ako na Slovensk, kde pocet obyvatelov je 5 000 000 (pat milionov).

Ako matematicky priklad uvediem ubohe 1% kriminalnikov. Z toho nam vychadza:
3 miliony versus 50 tisic. A to je znacny rozdiel.....Nemyslis????? 😕 😕 😕 😕 😕
Takze porovnavat ameriku so slovenskom by som si v ziadnom pripade nedovolila...

Vidis @alice107 ? Presne tomuto som sa chcela vyhnut.... Ale uz je to tak s nasim Slovenskym narodom....
Amerika je proste zla...tak to je a tak to bude...

Ja len na margo vychovanosti americkych deti.... Nepiste o niecom, s cim ste sa v zivote nestretli. To, co vidite v televizii su tie najhorsie a najbrutalnejsie pripady, aby mala televiziia velku sledovanost.

Ak chcete vediet nieco o americkych detoch, tak sa spytajte ludi, co v USA ziju znacnu dobu a neisli tam na rok zarobit si peniaze.

* Hyperaktivne-zive-aktivne-neposedne- dieta: Co ste sa prisli predbehovat, ktorej dieta potrebuje viac na zadok? 🙂 Moje je zive, nie... moje je zivsie, nie... moje je ako zive striebro, nie... moje neposedi ani chvilu, nie...moje je sidlo, nie......KAZDE dieta potrebuje usmernenie... 😒

Ja, ako matka, ktora uz pouzila fyzicky trest si priznam, ze to nie je najlepsi sposob vychovy... Co je na tom?
Podla mna by to bez bitky islo, keby sme mali viac "casu". Ten mne chyba velmi. 😒 Ale bohuzial, zivot nie je idealny, preto nemozem 100%-ne suhlasit s @alice107

aliza
20. jún 2012

@liave ved nikto nepise, ze si horsia matka. A je fakt jedno, kto ma ake deti a kolko deti a s akym rozdielom. Ja mam vacsi rozdiel, ale keby si videla, co sme si s dcerkou zazili, ked sa maly narodil, cely rok bolo doslova utrpenie pre vsetkych, viac roboty bolo s nou, ako s malym. Bolo to fakt zle. takze je naozaj irelevantne posudzovat, kto to ma ake tazke. Rozdiel je iba v tom, ako rodic zvlada zatazove situacie, niekto zvladne s kludom a niekto vybuchne, niekoho s prepacenim 'naserie' kazda malickost a niekto ma bozsku trpezlivost....my sme kazdy iny a inak zvladame situacie. A o tom cela tato diskusia je. Nie o tom, ze niekto je supermatkou, ale o tom, ze niekto hlada sposob, ako tie zatazove situacia zvladat co najlepsie.
A prepac, ak niekto cape svoje dieta, tak ho bije. capanie myslim v slovniku ani nie je, ci?

mandragora22
20. jún 2012

@hajanka nemam dovod ist na neurologiu. bud taka laskava a nerob z mojho dietata blba len preto, ze ma zivu, tvrdohlavu a svojsku povahu. ma ju mat po kom, obaja s partnerom sme neskutocne dynamicky. to nie je dovod na neurologiu, nie je ziaden blbecek, ani "chybna". aj pediatricka sa nie raz vyjadrila v tom zmysle, ze dieta je uplne zdrave, len je prilis aktivne a "svojske", co sa povahy tyka. mne uz je smiesne z toho, ze pediatri posielaju matky k neurologom pre taketo voloviny. boze moj, kedysi boli bezne deti taketo, dostali po riti a bol pokoj. dnes? dietatu necapneme! kdeze! ideme radsej k lekarovi a ten da ukludnujuce lieky a mame bohu pokoj, ze? poznam jednu taku pediatricku, ktora pravdepodobne pravidelne cpala detom (a nielen svojim, ale aj v nemocnici) diazepam do krkov alebo do zadkov, len aby "boli ticho a kludne"... takze odpoved na tvoju otazku: NIE, nebola som a ani neplanujem. a ani pediatricka (mlada baba, ma tak do 40 rokov) mi to ani len vo sne neodporucala.... a este jeden priklad: jedna mamicka, ktora dala na taketo "zlate rady pediatricky" a len preto, ze jej dieta v 7.mesiaci nesedelo, sla na neurologiu. ten chuj to nej (do malej) napchal take svinstva, ze este dodnes (takmer 3 roky) je dieta v podstate neschopne. pritom je uplne bezne, ze 7-mesacne dieta este same nesedi!!!! tolko k nasim lekarom, pediatrom a neurologom....

snehulienka33
Odpoveď bola odstránená
klementina
20. jún 2012

@mandragora22 u jednorocneho rovnako ako u trojalebo patrocneho. moja mala to robila tiez este ked nevedela hovorit, trieskala do dveri kazde rano, ked som este varila obed, a revala pri tom. vtedy som to prvy krat vyskusala, ako tam stala pri tych dverach a revala-prisla som k nej a kricala som rovnako ako ona-chcem ist von, chcem ist von-ona sa na mna pozrela a prestala v momente revat. bolo to fakt ako vypnutie ovladacom. potom som jej vysvetlila, ze aj ja by som rada isla von hned, ze jej rozumiem, a hned ako dovarim, oblecieme sa a pojdeme. odvtedy ranne revi pre dverach skoncili. vyskusaj, uvidis. mozno si budes pripadat pri tom ako blbec, ked rucis rovnako ako dieta chcem ist von, ale detom to pomaha.
a co by som urobila, pri tom ako si trieskala hlavu? zobrala by som ju do narucia a silno drzala s tym, ze by som jej hovorila, ze ak sa chce vyzurit, nech to urobi v mojom naruci, ze ma pravo sa hnevat, len nech to urobi u mna a nech si neublizuje.

a2303
20. jún 2012

@digysa Moja švagriná žije v USA 20 rokov a dosť nabrala ich trend. Majú s manželom (američanom) 3 synov.. v živote nedostali po zadku za nič, je to naša rodina ale aj môj manžel hovorí, že mať takých chlapcov, tak ich asi tlčie každý deň (a to on je mierumilovný človek)... keď boli v lete doma mesiac, tak bol z nich každý na prášky, to aj do obchodu sme sa s nimi hanbili isť...a nehovorím o tom, že sa medzi sebou tlčú hlava nehlava... ale čo už.. sú to jej deti a ona musí konať ako ona uzná za vhodné... najlepšie je sa nestarať do výchovy druhých.. je to každého súkromná vec.

mandragora22
20. jún 2012

@klementina hej, uz som ju skusala aj silno drzat. u nas nezabralo. nie kazde dieta je "knihove"

digysa
20. jún 2012

@mandragora22 Ja mam otazku. Pises, ze tvoje dieta si trieskalo hlavu o dvere. A ako si tomu predchadzala, ze si mu treskla dalsiu po riti? (toto vobec nebolo ironicky napisane, vazne ma zaujima, ako si to riesila....lebo si myslim, ze v takejto situaci ozaj vychovna po riti nepomoze 😒 )

hajanka
20. jún 2012

@mandragora22 pre boha ved nerobim, to si napisala ty ked si ho tak pomenovala, nie ja tak mi nevkladaj tvoje slova do mojich ust, lebo som vobec na take nieco nenarazala, bohuzial, ale taketo spravanie nie je normalne, nie je bezne, nejde len o nejaky vzdor, voloviny to urcite nie su, no ked kvoli takymto "volovinam" dostava este po zadku tak 🤐
a rocne dieta nenecham buchat si preboha hlavu o kachlicky, ho vezmem do narucia do bezpecia, pretoze ani dvoj-rocnemu dietatu to nevysvetlis

liave
20. jún 2012

@aliza neber to ako utok to bozechran ja sa nerada hadam 😒 ale naozaj nemozes posudit ako by si zvladla zatazovu situaciu ked ti 18 mesacne dieta vybehne na cestu lebo s ati vytrhne z ruky a pri tom stiahne dvojtyzdnove dieta v kociku na obrubnik ze sa ti vykoti!!!a UK neUK tak som jej vtedy vyprasila zadok!na ulici...skoro som umrela od strachu...je rozdiel mat maly vekovy rozdiel pretoze v tej zatazovej situacii nedokazes vyhodnotit ktorez tvojich dvoch deti je vo vacsom nebezpecenstve????18 mesacni sinter na ktoreho sa v zakrute vali kamion?alebo 2 tyzdnovy novorodenec vykoteny s kocika???
ak si precitas niektore psiepevky aj ocami ineho cloveka ako toho co rozobera capanec a capanec mozno uvidis ake zle su atky ktore capnu dieta...
ja tu nikho nenapadam prisla som podebatovat a mam svoj vlastny nazor aj na capanie aj na necapanie...ale skutocne nemozem porovnavat mamicku s jednym dietatom a s dvoma a viacerimi...a ten vekovy rozdiel...
nuz ja sa nestazujem na svoje deti su krasne a zdrave a ja som stastna ze su take "zive" lebo keby boli ako lekvar to by bola brutalna nuda!no su situacie v zivote cloveka kedy sebaovladanie pride navnivoc...a ako som uz spominala ja hladam ine riesenia no ale boli aj skraty ...som clovek nie stroj...zivot nieje len o tom ako ho riesit a pitvat...v zivote pridu situacie ktore neovlivnime ani sebaovladanim a proste obcas zlyhame...a to je tiez jedna z veci ktoru deti maju poznat ze nie sme dokonali a robime aj chyby ...
neviem ako to napisat aby si niekto dokazal predstavit situaciu v ktorej nikdy nebol...ono hypoteticky je mozne vsetko no v skutocnosti az clovek zazije moze sudit...

mandragora22
20. jún 2012

@digysa nerobi to zakazdym. ma take obdobia. co ja viem? raz za mesiac-dva? nie, vtedy praveze po zadku nedam. proste vtedy sa nevladzem na nu uz ani len pozriet, pretoze to boli aj mna. skusala som aj tie objatia v tychto situaciach, tazko. som teda riadne silna, ale neudrzala som ju a vrieskala, akoby som ju nozom krajala. na cely panelak. takze od toho som upustila. skusala som aj pekne, aj skaredo (zastrasovanim), nic nezaberalo, akoby si ona potrebovala tu svoju zlost vybit, takze najnovsie robim to, ze idem prec, mimo nu a s hrozou cakam, kedy prestane. samozrejme, ze to nerobi hodinu. mozno tak 4x si potrieska hlavu po 2 razy, ale nie je to prijemny pohlad. potom pride, este stale s placom sa pomotka, potom ma obijme a ked sa jej spytam, ci uz je dobre, povie:"ano" 😒 😒 ona sa proste potrebuje vyzurit a co som co-to pocula o svojom partnerovi, ked bol dieta, zrejme to ma po nom, takze tieto situacie neriesim bitkou... nema to vyznam. po zadku dostane vtedy, ked je realtivne pokojna, ale zanovita a za kazdu cenu si presadzuje svoje, aj ked je to v tej chvili absolutne nespravne a z mojej strany zlyha akakolvek snaha riesit veci "podobrom" a vysvetlovanim atd atd, ako som tu uz pisala....

snehulienka33
Odpoveď bola odstránená
hajanka
20. jún 2012

@mandragora22 nehnevaj sa, ale nie je ok nechat dvojrocne dieta si buchat hlavicku o kachlicky, prizerat sa a cakat kedy s tym prestane, aj keby sa mala v naruci trhat metat, vrieskat, revat ale take nieco by som nedovolila

mandragora22
20. jún 2012

@hajanka ano pani doktorka, dakujem za vas nazor