Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
@alice107 a rada ako by si tu situaciu čo som opisala,riešila ty inak?
@miska22200 tak ja som takychto chvilok zažila už niekolko. Môj je baran, takže ked si niečo zmysli, tak to je s nim sodoma gomora cecilko. Tak u nas teda capnutie po ritke nezaberalo vôbec. Takže ked nechcel chodiť, sedel na chodniku a vrieskal, že on nejde tak som ho chvilu ťahala za ručičku na silu, potom som ho zobrala na ruky, kym som vladala niesla som ho na rukach, ked som už nemohla, položila na zem, zas chvilku ťahala za sebou... Ale velakrat sa na rukach trochu ukludnil, nie vždy, ale aspon sa tak nebranil... Mne to pride fakt ako si napisala zazrak,. že to capnutie tak zabralo, kedže fakt u nas nula bodov.
@aliza ozaj ešte mi nejde nenapisať na margo toho, že capnutie ktore neboli dospeleho, pre dieťa môže byť prisilne. Som uplne presvedčena o tom, že deti maju ovela ovela vyššie položeny prah bolesti. Ja ked vidim ako si môj maly jkolkokrat trepne hlavu o stôl alebo podobne, zdvihne sa a ide dalej, tak nechapem.. Ja by som už všetkych svatych videla. Ono asi to tak musi byť, že detičky kym sa naučia poriadne chodiť a davať si pozor, tak ten prah maju vyšši, priroda asi vie čo robi.
Tym samozrejme nechcem povedať, že dieťa sa môže byť, kedže ma vyšši prah bolesti, to len pre tie, ktore by mi chceli pisať niečo v tomto štyle. Je to čisto len na margo toho, že pre dieťa môže byť capanček po ritke v plienke bolestivy. Tomu proste neverim.
jaaaj nie byť ale biť 😅 ospravedlnujem sa za preklep
@vejula no ved to každe dieta je ine nakaždeho plati niečo ine...ako som už tu pisala tak aj na moju malu stači ked zvyšim hlas alebo poviem nonooo a hned sa rozplače ale posluchne 😉 čo na staršieho nikdy ani vjej veku nezaberalo...inak fuuha tak taku prechadzku si neviem predstavit,tu čo si opisala 😝 mne išlo hlavne oto aby sme si ju aj vychutnali a všetci štyria aj maly
@miska22200 to, že malá mi chcela ísť iným smerom, kam som chcela ísť ja - sa mi stalo milión krát. Milión krát bol aj paviánsky rev - že som jej to nedovolila.
AKo to riešim?
1.) úplne najviac sa snažím jej "voľbám" vyhovieť - sama ísť ešte nevie, ešte stále má potrebu držať sa ma za ruku - takže je na mňa v tomto odkázaná. CHápem jej záujem o svet a každú (možno pre mňa nepodstatnú maličkosť).
Takže pokiaľ sa to dá a ja sa práve nikam neponáhľam, nechám ju ísť kam chce a pohrať sa s čím chce. Nezakazujem sa jej čľapať v mlákach, brať zo zeme kamienky, chytať pavučinu, zbierať zo zeme lístky, v tráve trhať púpavy, kľudne si môže sadnúť aj na chodník - ja len dohliadam, aby niečo nevhodné nezjedla alebo si neublížila, popri tom vysvetľujem, čo a kde je, načo slúži, atď.
2.) Pokiaľ sa niekam ponáhľam, nejde pešo, ale v kočíku a musí vydržať.
3.) Pokiaľ sa neponáhľam, ale z nejaké dôvodu nemôže Ďalej pokračovať v svojej hre - snažím sa upútať jej pozornosť na niečo iné a v drvivej väčšine nájdem niečo, čo ju upúta.
4.) Pri plači a vzdore sa snažím rozlišovať celkový stav - napr. nervozitu z práve rastúcich zubov, únavu, hlad, smäd a podobne.
5.) Pokiaľ vyhodnotím, že je to fakt len vzdor a nič iné (čo stále z časti chápem - pretože chcela robiť niečo iné - nič zlé, a proste ešte nedokáže naplno pochopiť, prečo to nemôže mať, držať , dať do pusy, hrať sa s tým, či s niekým) - kľudne ju položím na zem, alebo nechám sedieť na zemi, či v tráve a nechám ju plakať. Kľudným hlasom poviem, že može plakať koľko chce. Stojím a čakám. Vo väčšine prípadov sa dostatočne ukľudní, že ju môžem zobrať na ruky, poprípade už vníma aj iné podnety...
A prechádzka úplne normálne a v pohode pokračuje ďalej.
Inak - ja sa nečudujem, že decká zúria...keď som s malou vonku - a to som vždy...len počujem od ostatných mamičiek - nerob, nechytaj, nechoď, nebehaj, neber, nesmieš, nezašpiň sa...nie, nie, nie , nie...
Mňa by šľak trafil keby mi niekto vkuse niečo zakazoval.
@miska22200 ja by som zistovala najskor pricinu spravania sa dieta.co vyvolava jeho utok na teba?kedy sa to prevazne stava a ake to ma pozadie?
je zdravotne dieta v poriadku?ake mas rodinne a ekonomicke podmienky v ktorych dieta vyrasta?si vyrovnana,mas cas na dieta a nereagujes stresovo na jeho potreby?
dala si si tieto otazky?hladala so pricinu spravania tvojho dietata?pretoze len ked ju najdes tak situaciu mozes riest.tu pricinu spravania musis odstranit predovsetkym .ale ver mi,ze nie bitim.
@minewka no hej taketo rady by platili na moju malu slečnu ale na moje vyše 2 a pol ročne dieta už nie 😒 inak si to napisala super 😉 uuuplne vo všetkom s tebou suhlasim,ale čo sa tyka mojej dcery
@alice107 stale si mi nedala konkretnu odpoved na konkretnu otazku...ako by si reagovala ty vtej danej situacii
@miska22200 ty nerozumies co som ti napisala?alebo sa len tak tvaris?
@miska22200 myslela som, že píšeš o Karolínke, nie o synovi, tak som to pochopila z tvojho príspevku.
Tak teda ak by bola v jeho veku? Ideš s nami a hotovo. Nie, k susedke nejdeme pre to a pre to.
Môžeš plakať po ceste.
Ešte by som sa ho snažila niečim motivovať - čo má rád, miesto, ktoré má rád, hru , ktorú má rád, čo ja viem - spojiť prechádzku s niečim príjemným a zaujímavým - napríklad návšteva múzea, detský vláčik, fontána, zmrzka, džús v meste - neviem, aké máte možnosti.
A ešte by som mu pekne povedala, že síce je tvrdohlavý, ale ja som viac... 😀
Ešte doplním - neexistuje, aby som ja ako dospelá neprekecala a neukecala malé dieťa a aby sme nenašli spoločný kompromis 😀 😀
@miska22200 tak na môjho tiež neplati zvyšenie hlasu ani nič podobne, ale ani capnutie, ani zaujatie sa niečim inym ako pisala @minewka....
Jeho važne len zobrať na ruky a isť. I ked je to už pre mna niekedy dosť naročne.
@minewka tak môjho tiež necham sedieť na chodniku, pokial neprší samozrejme, a v mlakach sa člapkať, pokial ma gumačiky a nie topanočky. I ked velakrat som samozerjme nezachytila a domačal sa v mlake cely. Teraz je to už lepšie kedže je teplo, nebojim sa že ochorie.
ale teda davam pozor čo chyta, lebo fakt si človek nikdy nemôže byť isty čo najde na chodniku pripadne v trave. Však sme už počuli pripady, kedy nejakí milí ludia porzhadzovali jed na potkany popred panelaky a podobne. Určite davam pozor čo chyta, a pokia si niesom ista tak mu to nedovolim (žiadne ohorky z cigariet a podobne zalžitosti chytať nemôže, na to som fakt alergicka 😖 )
@vejula je jedno, ci je to silno alebo slabo, to podla mna vobec nie je podstatne, mna trapi prave nieco ine... Dotykanie je prirodzenou sucastou ludi, je to prijemne a nevyhnutne! a telo je autonomna oblast kazdeho z nas, nikto by nemal prekracovat tuto hranicu bez suhlasu toho druheho. Odkedy sa dieta narodi, toto telicko , hladkame, bozkavame rucky, nozky, niektori aj prdelky 😀, je to prirodzene. necapame dieta hned od narodenia (teda dufam!) aj ked tak male deti vedia riadne potrapit, cize to dieta akceptujeme take, ake je a snazime sa ho nosenim, tulkanim, hojdanim ukludnovat a davat mu pocit istoty. A potom si z nicoho nic rodic povie a dost! uz je cas, aby dieta posluchalo a sups mu na zadok a je jedno, ci cez plienku, bez plienky, slabo, silno....proste za tym ukonom je skryta agresia, necapeme s usmevom na tvari, ze jeeej, milacik, trosku ti capnem cez plienocku.... ale robime to v stave nahnevanosti a vacsinou zufalstva, ked uz nevieme, ako dalej. A toto je to,co mi na capani vadi, telicko patri nasim detom, je ich a maju pravo, aby s nim bolo zaobchadzane s uctou a pre mna capnutie je proste porusenie tej dovery rodic-dieta lebo dieta nikoho ineho nema, len tu matku, povacsinou, ta je jeho cely vesmir, jeho vsetko a laska a oddanost deti je dokonala, aj ich dovera v nas, proste deti su podla mna jedine tvory, ktore vedia milovat bezpodmienecne, aj s chybami. Skoda, ze sme to my, dospelaci, uz zabudli. Mne sa proste nepaci trest za chyby a nedokonalosti. A bitka je prave to, co na tieto chyby dieta upozorni a da mu najavo, ze nie je dost dobre a preto si zasluzi trest. Preto pisem o capani ako o ponizeni lebo capanie nic neuci, len dava pocitit dietatu, ze nie je prijate rodicmi take, ake je.
Ja som dceru prvykrat capla az ked mala nieco vyse 3.rokov a tym, ze to nikdy predtym nezazila a nebola na to zvyknuta, tak som krasne videla, co to s nou narobilo. Bolo jej uplne jedno, ze za co dostala, ale to, ze ju capla milovana maminka a ze capla jej krasnu, malu rucku, ktoru predtym maminka iba hladkala a bozkavala, bol pre nu obrovsky sok.
@miska22200 ja mam dcerku v takom istom veku a tiez dost vymysla a neposlucha ked je daky problem najprv jej skusam dohovorit niekedy to zaberie inokedy nie ako ked jej pekne poviem aby si upratala hracky a ona tak naspravi ani po 5tej vyzve capnem jej na zadok a hned vie co mala robit a je upratane do dvoch minut...... 🙂 aj minule bola uz od rana neposlusna nechlela nic robit za vsetko mrncala tak poobede mi uz rupli nervy a dostala po riti a vysikovala som ju do postele nech sa vyreve a ked bude uz dobrucka nech sama pride chvylu revala a potom sa ukludnila......juj a potom bola taka ze som ju na chlieb mohla natierat 😀 ja si myslim ze jedna vychovna neuskodi len to netreba prehanat zase safalatky jej na ritke nerobim 😝
@vejula tak tomu, aby nechytala ohorky z cigariet sa snažím nejak prechádzať..a keď už chytí, poviem, že je nie a zoberiem jej to z ruky...snažím sa najmä tým "zakázaným" veciam venovať najmenej pozornosti - lebo práve to ju zaujme a upúta... 😅
Inak krik a capanice na malú tiež zatiaľ vôbec neplatia...ja jej normálne a s plnou vážnosťou všetko vysvetľujem 😀 😀 😀 😀aj keď zatiaľ houby rozumie..... Minule som prerušila rev - keď som jej zase dačo zobrala, že som jej úplne vážnym hlasom povedala "neplač, ale argumentuj! Vyvsvetli mamke, prečo ti to mám nechať! Dohodni sa so mnou!"...neviem prečo, ale zabralo, stíchla a začala džavotať, akoby fakt so mnou debatila 😀 😀 😀 😀 😀
Sranda sú tie dzeci, ma to fascinuje.... 😀 ..ja sa na kopec vecí snažím dívať z ich pohľadu - napríklad..od rána chcem ísť k susedke a moja mama vymyslí prechádzku, na ktorú sa mi vôbec nechce..no páčilo by sa mi to..? Nie..Rozčúlilo by ma to? Áno.. 😀 Tak čo s tým teraz? 😅
Viem, že všade niečo môže byť - ale to by sa nemohla ani holou rukou dotknúť zeme - mohol si tam niekto odpľuť... 😅 😅
@aliza no....trochu by som poopravila tvoje slova. nerobime to zo zufalstva a agresie a v case, ked si povieme dost, ale robime to vtedy, ked uz zlyhaju akekolvek veskere vychovne prostriedky, ktore som tu uz tisickrat spominala a napriek tomu dieta zlosti. vtedy uz ano, pride telesny trest v podobe capnutia na prdel. nie kazde dieta je taky anjel, ktoremu povies: nesmies" a ono prestane. ale uz si pripadam ako papagaj, ze deti su rozne, s roznymi naturami, s roznym temperamentom a ano, ver, ci nie, deti sa DAJU porovnavat, pretoze tak, ako dospeli, su individualni jedinci, reaguju inak, konaju inak atd atd. je blbe "hadzat" vsetky deti do jedneho vreca, ako neznych a dobrych anjelikov a "capajuce" matky do druheho ako tyranky. velmi mylny je tento tvoj nazor.
a inak najlepsie je dat detom na vyber.... 🙂 bud to urobis alebo ti nahadzem na zadok tak sa moze slobodne rozhodnut ze rodica radsej posluchne 😀 hahaha
@miskax2 😀 😀 😀 😀 😀 ty tyranka 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@mandragora22 ako vobec nechapem, co si napisala. Nic z toho v mojich prispevkoch nebolo 😒. Ale tiez sa uz nejdem dokolecka obhajovat. Kto nechce pochopit, tak zbytocne nieco pisat. Len jedno ta prosim, nevymyslaj a neprekrucaj. Nikto z nas nema anjelika doma a nikto tu nenazval capajuce matky tyrankami!
Pisalo sa tu o supernanny a o zlych, nevychovanych detoch na 'zapade', ktore sa zucastnili tejto show. Ak si videla aspon jednu cast, tak by si pochopila, ze to, co mas ty doma, je nezny anjelik...v porovnani s tymi detmi a aj ked je to len show, nie je to vymyslene, ani hrane, su to skutocne pribehy a jedine, co na tie deti zaucinkovalo boli pravidla, dosledne dodrziavanie tychto pravidiel a prave objatia a pochvaly, ziadne capanie tam nebolo. Tak ak toto ucinkuje na besne, nevychovane, rozmaznane anglicke deti, tak neverim, ze to nemoze fungovat aj na tie nase.
@aliza tvoj prispevok o 15:26, citujem
"proste za tym ukonom je skryta agresia"
"ale robime to v stave nahnevanosti a vacsinou zufalstva, ked uz nevieme, ako dalej"
cudne, ze si nepamatas, co si napisala pred 20-timi minutami. a my, "tyranky", sme vraj tie vadne... 😀 😀 😀
@mandragora22 no comment 😒, tu fakt nie je o com.
@aliza aha, dosli argumenty? najprv ma obvinis z toho, ze co pisem o tvojich slovach, ze nevies o com pisem a kde som na to prisla a ked ti to doslova okopirujem, tak ti slova padnu spat do pluc? no pekne.. pani dokonala
@mandragora22 este raz a posledny, ja som o tyranii nepisala, ty si to tak pochopila a to je tvoj problem.
@miska22200 vies co, to strasne smutny pripad si dala, deti urobia cokolvek aby ich rodicia lubili a neodopreli im lasku a presne to citil aj tvoj syn ked si mu capla, takze to, ze sa ta rychlo chytil za ruku a isiel s tebou, dokonca sa ospravedlnil a dal pusu je to, ze sa potreboval uistit, ze ho stale lubis a teda nie tym, ze si mu capla zazracne zmenil nazor na to, co chcel pred tym 😔
@aliza presne si to napisala, mam male babatko, takze mam v cerstvej pamati sestonedelie, pocas ktoreho som neprespala viac ako 2-3 hodiny v kuse, nestihala som castokrat obriadit ani seba, toboz nie domacnost...ale nikdy ma nenapadlo hnevat sa za to na dietatko alebo byt nervozna, takze preco vo vyssom veku dietatka to ma byt ok?...lenze vidim to aj na okoli ake su okacavania od mamiciek na materskej...poriadne vysoke a teda mamicka ktora sa tomu podda.....ze sa musi na 100% postarat o deti, domacnost, zahradku, manzela a este pri tom vyzerat tip-top a najst si cas sama na seba....si sama na seba pletie bic.
@miska22200 yo...aby som to dokoncila...v tej chvili ako dostal prestalo byt prenho dolezite to, co vlastne chcel, podstatnejsia bola tvoja laska 🙂 ...a o tomto su vsetky tieto capania...nie o tom, ze sa dieta nieco nauci...

@miska22200 ak si citala pozorne,dostala si tu rady od mamiciek.t ato roznorode.ten en clanok podla mna c by si mala brat vazne.
ak ta tvoje dieta udrie, ma problem.a ten ty musis odstranit.dieta ta nebije preto,ze ma nejake obdobie zdoru.ale preto,ze nieco nie je v poriadku a on reaguje takto na vzniknutu situaciu.takze hladaj prcinu jeho spravania.
a tym ,ze ty ho udieras ho utvrdzujes v tom, e nasilie je normalne.
takze to robi znovu.tvoj uder citi . boji sa ho, preto obcas mas pocit ze nasilie ti pomaha vo vychove.ale on sa stazuje otcovi.pretoze citi,ze tym tvojim ´´capnutim´´ mu ublizujes.
ja neviem pochopit,kde sa vzala v tebe myslienka ze dieta udries.ako si prisla na to,ze toto je ten spravny sposob vychovy?aj teba capne tvoj manzel?tvoji rodicia? tvoj zamestnavatel ci sused ci priatelka?
ako by si sa citila ak by to urobili?co myslis ze citi tvoje dieta ked mu capnes?
a zvady medzi mamickami vedu len tie,co nevedia konstruktivne diskutovat. 😉