icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

canama
22. jún 2012

@ibamy2 🙂

snehulienka33
Odpoveď bola odstránená
aliza
22. jún 2012

@minewka presne tak, uplne s tebou suhlasim. Moj maly ma teraz vzdorove obdobie a je viac v lehu na zemi, ako v stoji 😀.\ Dnes som bola v nexte kupit darcek pre dcerinu kamaratku, ktora ma zajtra narodky a samoska, maly sa zastavil pri regali a nechcel ist dalej. Ked som ho chytila za rucku, ze ideme, tak sups a uz bol na zemi a plac. Hovorim, ze pod ideme a on zostal na zemi a reval. Tak som mu povedala ze bye bye a pomalicky som odchadzala, ale tak, aby ma stale videl, maly sa v tu sekundu postavil, prisiel ku mne, chytil ma za ruku a bolo. Urobil to este raz a s podobnym priebehom. No je mi uplne jedno, co si kto mysli, nebudem predsa klacat pri vrieskajucom dietati a dohovarat a vyjednavat, nasilu tahat z obchodu von a ine praktiky, kedy dieta este viac zacne hystercit.
A s dcerou som robila podobne, ak robila problemy na ihrisku, trebars revala za hracky a pod, tak som ju 2x varovala, ze ak neprestane, ideme domov a na 3x som ju fakt zobrala a vrieskajucu nalozila do auta a isli sme domov. A bol pokoj, uz sme sa do podobnej situacie nedostali. Proste nevyhrazat sa naprazdno, byt dosledny.

minewka
22. jún 2012

@aliza tak tak...ale treba to dôsledne robiť fakt od úplného malého malinka.

Snažiť sa predvídať situácie, ako tu niekto písal mať plán B, snažiť sa deti dopredu pripraviť na okolnosti, ktoré môžu nastať, dookola vysvetľovať, stáť si za slovom, atď...hrať sa na situácie, ktoré môžu nastať, určiť pravidlá.

Nebudem 2,5 ročné dieťa capať po zadku - nedal si mi ruku a pretože tu je cesta a na nej ťa môže zraziť auto dám ti teraz po zadku...ono to aj tak nechápe...prečo dostalo
.
Určím pravidlo - keď prechádzame cez cestu, ideme popri ceste - držíš ma za ruku. A bodka. Ak ma držať nebudeš - otočíme sa a pôjdeme domov. Doma ma za ruku držať nemusíš.

andrejka1983
22. jún 2012

@aliza ahoj, možno si ma nepochopila,a neboj ani ja svoje dieta slovne ani citovo nevydieram, ja to robit nemusim 😉 tak pokoj...a taktiež som nikde nepisala o bitke( co považujem za mlatenie už ) ale o capnuti po zadku, alebo že jednu dostane ..tak odlišuj tie pojmy 😉 OK......ja len uvediem priklad z praxe, stretávame sa na ihrisku 4 maminky,mame rovnako stare detičky 2-3 roky, moje dieta sa krasne hrá, ked nieco chce sa ma slušne opýta ak s tým suhlasim tak jej to dám ak nie tak poviem že nabuduce kupime, alebo pojdeme ci spravime...a je vystarane ( to považujem za dohováranie, ktore pochopilo )...kamoškina dcera ked niečo chce, tak to dostane za každu cenu, vid napr.nikto sa nemože hojdať na zelenej hojdačke iba ona, pričom reve že to je jeeej a každe decko ktore tam sedi musi ist dole, lebo ona vrieska na zemi že nech ju tam pustia 😝 ...jej maminka stoji vedla a prevracia očami že Katuška zase robiš cirkus???prestan lebo pojdeme domov,to co ma znamenat, musim sa zase hambit...okamžite prestan.....hovori jej to asi 10-15 min.a to tonom akoby kupovala rožky v samoobsluhe...a tak nam ostatným mamičkam dojde trpezlivost a vyberieme svoje dieťatko zo zelenej hojdačky, aby sa tam mohla hojdať katuška 😖 ( dieťa je zase viťaz a nie rodič 😒 ) ...a jej maminka iba kruti hlavou a usmieva sa...že nevie po kom je taka, ved jej stale dohovara, potom na nu aj kriči a nič. nezabera, ved ma všetko, nebijeme ju doma, starame sa, vysvetlujeme.......a naše detičky len pozeraju, prečo katka plače a leží na zemi, a prečo museli oni opustit tu hojdacku, ved nič zle nerobili ....tak take detičky nam rastu z " 15 min. dohovarania " ...a podla mna to je na zahambenie 🙂 ...občas by veru taka výchovna v tomto prípade neuškodila.... 😉 moj nazor

andrejka1983
22. jún 2012

@ibamy2 plne s tebou suhlasim....aj u nas to tak funguje, nemusim na nu kričat ani citovo vydierať, ved to je jasne ....to bol len priklad 😉 ma 2 ročky a je to tak inteligentne dieťa že si rozumieme už pohladmi 🙂 samozrejme že skuša,pretože ako sama vraviš spoznava svet a učí sa,...rozpravame sa vela, krasne sama už hovori preto je to už aj jednosuchšie, ale občas ak to už nejde po dobrom , opakuje loptošiny po druhých detoch a skuša ma ignorovať,tak capnem jednu po zadku a vie že už stačilo s rečami 😉 a tema uzavreta.....a na to som tu Ja aby som ju usmernovala ( podla svojho zváženia)....Ja a nie ina maminka 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
andrejka1983
22. jún 2012

@minewka Rozmýšľam, čo je dieťa schopné pochopiť. Rozmýšľam, ako mu to vysvetliť dostatočne zrozumiteľne jeho veku - ale zároveň nie príliš jednoducho....toto si velmi pekne napisala a suhlasim s tebou 🙂
Je mi totálne šuma fuk (slušne povedané) - čo si o mne myslia ľudia, ktorí chodia okolo, keď nechávam decko zúriť na trávniku.....s týmto nesuhlasim , teda s tým že ja by som nedovolila aby situacia zašla tak daleko že dieťa sa mi bude hadzať po travniku, teda fakt neviem ako by som reagovala, ale hambila by som sa jak rak.... 😢
a dalej tiež suhlasim 😉

aliza
22. jún 2012

@andrejka1983 no, aj moja dcera sa vzdy krasne hrala, hracky druhym nikdy nebrala, svoje pozicala, vzdy pekne poprosila...proste super a to som ju necapala (prvykrat az po vyse 3. rokoch) a tiez som mala kamosky, ktore deti vychovne capali a tie deti sa spravali presne ako ta katuska. Nemozes na zaklade jedneho prikladu byt presvedcena, ze bez vychovenho capanie nie je mozne vychovavat. Mimochodom, ja by som katusku 2x varovala, ze ak neprestane, ideme domov a ak by neprestala, zobrala by som ju domov. To 15 minutove dohovaranie bola velka chyba a to, ze nakoniec si aj tak vydupala svoje, este vacsia. takze mamicka sa darmo cuduje, ze po kom to dieta je lebo nie je po nikom, je len vysledkom jej nespravneho pristupu.

miska22200
autor
22. jún 2012

fuuha ako na vaše odpovede reagovat...hm asi radšej nijak ,lebo by to nemalo konca...ja uznavam každeho nazor ale hadat sa na internete nemienim 😒

dusika11
22. jún 2012

no co sa mi pacilo som dala like..absolutne suhlasim s jolinkou..par stran do zadu..je to vec volby..ja volim nie bitke..od toho som dospela aby som to ustala..citam knihy zdokonalujem sa.
dvojcata sa mi biju hryzu zasadne idu kazde inym smerom..zasadne jeden uteka z ihriska a druhy na ihrisko..zabava??isteze adrenalinovy sport..ale capanie je zastrasenie..momentlane ucinne..ale..otazka je do kedy..a..aky ma to nasledok na vztah medzi mnou a detmi..vsetko je vec volby..ja som si na tieto otazky odpovedala..a je to nie capaniu..a dovody?? odznelo tu kopec tak sa nechcem opakovat..

miska22200
autor
22. jún 2012

inak ešte ktomu prikladu čo som uviedla na ujasnenie....nemali sme vplane ist ku susedke,ako ste tu pisali,išli sme len okolo a ona bola prave vonku a vdedinke kde žijem su zväčša neni žiadne ploty a ona tiež ho nema....takže nechat ho vyplakat a čakat kym prestane by tiež nezabralo,lebo on by jednoducho zdrhol dnu ku nej 😒

aliza
22. jún 2012

@miska22200 v tom pripade by som ho upozornila, ze ak neprestane, ideme domov (je dolezite vzdy dopredu dieta upozornit,nie ho schmatnut) a ak by neprestal, isli by sme naspat domov. Tak co, vychadzka by raz nebola, ale dieta by pochopilo, ze takymto sposobom si nevydupe svoje. Nam to fungovalo a ako som pisala, natrvalo, uz sa to neopakovalo, kedze dieta pochopilo.

liave
22. jún 2012

@miska22200 budem reagovat Len na tvonu otazku.co orbit?suhlasim s @ dygisa plan B je u NAS vzdy zazracnym liekom.a tiez vyuzivam pres iedcacie metody typu Ak teraz pojdes tak mozeme vecer pozriet rozpravku podla tvojho vyberu.alebo sa tiez otocim zakyvam a idem.pokial to he bezpecne ofcourse ;) pokial pretrvava maximalny hisak a rev tak zostaneme stat az kym sa neupokoji.potom sa opytam co sa citi lepsie a co mozeme pokracovat v ceste.Ak ode vex vyriesena.Ak zacne znova zlost tak opet cakam pokila sa neupokoji. Nieje ochotny spolupracovat.Ak nieje a ja sa bahodou ponahlam crest ho vezmem na ruky a ideme.on po urcitom useku pochopi ze nema na.vyber a ked ho polozim poet na Zen tak spolupracuje.takto to Towson z oboma dermi.so starsou dcerou to he uz trosku lahsie vo vyjednavani no tazsie pokial ma naozaj v halve ulozebe ze to co chce dosiahne zvacsa to trva dlhsie a vuzasuje to viac trpezlivosti a napaditosti lebo je u predsa Len chytrejsia a skids viacej 🙂 hlavne pro nej uz musim dat ah opodstatnenia.
Hlavne treba byt trpezlivy a stat si za svojim.deti Su chytre a velmi rychle pochopia kedy dospely o sebe pochybuju...vela stastia...

xena22
22. jún 2012

No take gesta akoze neposluchas tak ideme domov - to je sice pekne a ucinne - ale nie aplikovatelne v rodinach s viacerymi detmi - ako k tomu pridu surodenci??? Ako nie raz sa stalo,ze som fakt inak riesit situaciu nemohla len zavelit 'chalani ide sa domov lebo vasa sestra ma zas svoj Den' ... otazka je ci je to tiez vychovne pre nich, alebo ked ideme na ihrisko tak vzdy sa snazim prilepit aspon jedno dieta od susedov do partie - cize znova ten isty problem... pripadne ked sme peso tak co ja som otrok bozi aby som ju vliekla 10 minut na pleci? alebo tahat za rameno a zodrat podrazky na topankach? 😀 ale tak skusam na nej aplikovat kadejake metody, najviac funguje metoda ignoracie... lebo ona ked ma svoj amok tak nevnima.... ale uz je to na ustupe, ako to necakane prislo ,tak to odchadza - asi vekom, alebo uz som zvyknuta? 😀 kazdopadne to raz odozneje, ved 5 rocne deti sa uz o zem nehadzu (aspon tie nase) ... este prezit pubertu a sme za vodou 😉

minewka
22. jún 2012

@andrejka1983 s tým hádzaním - každý, kto mal deti - pochopí, čo je to vzdor a trucovanie. Nepozastaví sa nad tým. Kto deti nemal - to nikdy nepochopí 😅 ... NEviem, ja sa za to nehanbím.

Ak mi to spraví napríklad v reštike - rýchlo sa pakujem a idem preč - lebo nemám rada, ak dieťa vyrušuje ostatných - proste mám pochopenie, že niekto nemá rád detský plač, kto by mal - a tiež chápem, že niekto sa chce v kľude najesť a nepočúvať 10 minútový rev.

A ten príklad na preliezke si dala trocha nepresný - pretože to nebol príklad výchovy vysvetľovaním, ale skôr príklad nezvládnutej výchovy. Správne mala mamička Katušku upozorniť a ak by nemohlo, pekne otočka domov.

liave
22. jún 2012

@miska22200 a este som zabudla ovedat u nas zabera aj pocitanie do troch...poviem ak napoicitam do 3 a ty nepojdes tak ta vezmem proti tvojej voli napriklad...ak id o maleho tak zvacsa pouzivam tuto kratsiu verziu ..so starsou dceroiu uz pouzivam skor nejake riesenia...napocitm do tri a ak nepojdes tak ti nedovolim pozerat televizor...alebo ak napocim do tri a ty nepojdes tak poviemnejaky urcity trest o ktorom viem z eju bude mrziet a ona si do dvoch rozmysli ci jej to stoji za to...u mladsieho pouzivam nejaky fakt typu ak nie pridem po teba,napriklad ak nechce prist ku mne a rtobi nieco zle aa pod...

ako k tomu pridu surodenci?aj ja toto musim riesievat a zvacsa to riesim tak ze potrestam len zaskodnika..napriklad ho posadim na chvilu do kuta a zakazem mu na 3 minuty hru...a vysvetlim mu preco...ako napriklad ked nam beries hracky a si na nas zly bujes nas za to a kuses tak sa s nami nebudes hrat...mozno to nieje najspravnejsie ale z uhla mojho pohladu mozno pochopi apson casom ze ak som ku priatelom zly tak ma logicky nechcu na hru 😉

a ak je to uz neunosne tak bohuzial musi trpet aj ten druhy ,ale vzdy mu to traopenie nejak vylepsim ...dostane nejake odskodne 😉 sladkost alebo ovocie ktore ma rad...proste nieco cim mu aspon trosku vykompenzujem pokazeny cas 😉 nuz a ked sme v stave ze proste ho nemozem vliect alebo ju tak najdem bezpecne miesto a tam preckame kym amok prejde 😀 a je mi 400-500 co9 si o mne kto mysli 😀

minewka
22. jún 2012

@miska22200 ja ti len napíšem - ako by som to riešila ja - a to:
-ak to bolo prvý krát - snaha nejak motivovať pre zmenu správania - ponúknuť niečo, čo má rád, ak pekne pôjde ďalej. AK by nič nezaberalo - ani výstraha - ak nezmeníš chovanie, otočka domov - tak otočka domov. Muža s dcérkou by som nechala vonku, ja so synom by som išla domov.

-ak to bolo opakovane - jedna výstraha - ak nezmení správanie, otočka domov - ak nezmení, domov - a rovnako ako vyššie - dcérka s manželom by ostala vonku.

Ale spravila by som to fakt nemilosrdne, žiaden plač, prosby, nič by nepomohlo, bol si upozornený na dôsledok svojho správania, neposlúchol si - smola.

aliza
22. jún 2012

@xena22 no, myslim, ze parkrat by im to neublizilo. Ak sa to robi spravne, tak naozaj staci len parkrat. Ono ti starsi sa budu vzdy prisposobovat mladsim, tak to proste je. Kazdy starsi surodenec musi brat ohlad na mladsieho, napriklad byt tichsie, aby ho nezobudil alebo sa nemoze niekam ist lebo s malym sa neda alebo je chory.... alebo sa vzdy musi o hracky podelit lebo je starsi, zacne sa od starsieho automaticky vyzadovat vacsia samostatnost....apod. cize ti starsi su vzdy obmedzovani, zial, inak sa to proste neda a ak tym starsim vysvetlis situaciu, tak by nemal byt problem. Ja tiez dcere poviem, ze pod, musime uz ist, maly je unaveny/urevany/mrzuty....a nema s tym najmensi problem. Proste aj toto patri k zivotu, vediet sa prisposobit a obetovat svoje pohodlie pre druhych, ved je to ich surodenec a ked to inak nejde, tak je samozrejme, ze pomozu mame, aby to mohla co najlepsie vyriesit. A v tvojom pripade, chlapcov mas uz dost velkych na to, aby sa necitili ukrivdeni, mali by to v pohode pochopit.

aliza
22. jún 2012

@xena22 ale ak vam funguje ignoracia, tak super. Ja som ten 'odvlek' domov myslela v pripadoch, ked sa rodic na verejnosti hanbi za cirkus svojho dietata a nechce ho nechat revat.

digysa
22. jún 2012

@lucinka1104 Citujem tvoj posledny prispevok mne: " @digysa ale neboj nemusíš urážať ja viem že so zlá matka no môj poklad ma miluje aj tak najviac na svete o to viac ma to bolí ja som vytrestaná sama kedmu ijde ruka lebo moje vyčitky ma bičujú nemusí mi tu niekto vysvetlovať aku obrovskú chybu som urobila maťe šťastie vy dokonalé matky LEBO STE MALI PREDOVSETKýM DOKONALých RODICOV VY klobúk dole pred vami a navrhujem tuto temu uzamknúť lebo tu budú vždy dva tabory ......tie dobré a tie čo by mali isť do pekla....."

Urazat??? 😕 Mozes mi prosim povedat kde som ta urazila? Moj posledny prispevok pre teba bola tato otazka:
"To som teraz nepochopila. Chces povedat, ze ty uz dopredu vies, ze aj keby si mu dopredu vysvetlila, ako sa veci maju, by urcite plakal a jacal a Ty by si mu musela capnut, aby sa upokojil?
Tak to mam chapat?"

Na otazku si mi ako-tak odpovedala....a presne o 3 minuty mi pises, ze ta nemusim urazat.....

Bud si to myslela pre niekoho ineho, alebo..... 😅 😅
Taktiez tvoje poznamky o dokonalych matkach, dokonalych rodicoch a psychiatroch a uzavreti temy patria do kategorie miernych urazok... neviem preco ich stale pises....
A mala poznamka: ja som uz capnutie-bitku-uder po zadku (nazvite si to ako sa vam paci) pouzila,takze patrim k matkam, ktorej uz nervy praskly..... takze nevidim dovod, preco by som Ta mala urazat...

Na margo uzavretia temy...podla mna sa to tu uz celkom ukludnilo a zato, ze alice107 ma prilis radikalny nazor na tuto vec, tak to nie je dovod pre uzavretie temy...

lucinka1104
22. jún 2012

@digysa prepáč 🙂

digysa
22. jún 2012

@lucinka1104 Nic sa nestalo.... ja som len bola v rozpakoch...

vejula
23. jún 2012

@aliza tak nemôžem suhlasiť s tym, že je jednoči dieťa capneš slabo alebo silno. Podla mna je to velky velky velky rozdiel, ked dieťa capneš trošku po zadku a ked ho zmaltiš tak, že skonči s podliatinami v nemocke. Či ty to radiš do rovnakej kategorie? To snad nie.
A ešte taka vec, sama som napisala, že vychvať ide aj bez capania. JEdine čo sa mi važne nepači, je, že tu strašne zachadzate do extremov. Pišete akoby capnutie po ritke bolo to iste ako ked svoje dieťa zmalujem do fialova. JE to velky rozdiel, A predstav si, že nie vždy žena capne zozufalstva z hnevu. Kludne môže žena capnuť len ako znak toho že sa to nerobi. Napr dieťa ma kvače kope, tak ho capne aby pochopilo, že sa to nerobi. Tym zas nechcem povedať, že je to spravne, len vyvracam to, že žena vždy capne pod dojmom silnych emocii.
A ešte tolko, ako pišeš, že matka je pre dieťa všetkym celym vesmirom atd.... Dalo by sa napr polemizovať nakolko spôsobuje traumy do života nasilne odlučenie matky od dieťaťa v par mesiacoch - tym myslim učenie dieťaťa na vlastnu postielku metodou vyplakania a podobne. Dovolim si tvrdiť, že toto môže byť pre dieťa mnohonasobne traumatizujucejšie ako capnutie po ritke. A klasifikuje sa to ako? ako nič uplne normalne, však žena ma pravo zariadiť si ako chce....
Možno sa ti to zda neporovnatelne, ale mohla by som vytiahnuť XY veci, ktore môžu byť pre dieťa traumatizujucejšie ako capnutie po ritke.. Napr nasilne odstavovanie dieťaťa v určitom veku, len preto, lebo už je dosť velke a tak sa to robi´í. Dieťa sa necha niekolko dni vyvrieskať, čo sa cape po prsniku zufalo žiada prosi... Ale matka si proste povie, že nie, maš rok už stačilo , ponatiera si prsnik horčicou korením a inym svinstvom, necha dieťa vrieskať večer do vyčerpania až kym nezaspi, kedže predtym bolo naučene zaspavať len s prsníkom... Tak podla mna je toto ovela traumatizujucejší zažitok pre dieťa ako capnutie po ritke. JE to môj osobny nazor. Na nikoho tymto neutočim, aby sme sa nepochopili zle. Ale mam pocit, že sa z toho capnutia robi take strašne bububu, a pritom bezžne v živote robime tolko zauživanych vecí, ktore deti traumatizuju viac, ale kedže je to tolerovane a dokonca niekedy odporučane spoločnosťou, či niektorymi odborníkmi, ktorí pišu rôzne knihy a metody ako na to, tak to bereme uplne vp ohode, a vôbec si neuvedomujeme ako psychicky preživa dieťa napr samotu v noci, alebo ako postrada to spojenie s matkou, ktore mu odopierame, len preto, lebo to tak ma byť...
Trošku som zašla možno mimo temy, ale nešlo mi sa nezamyslieť

vejula
23. jún 2012

@minewka tak to hej, tiež sa snažim odputavať od tychlo predstav, ako napr kto držal predtym tu tyčku v autobuse a podobne, lebo inak by ma šlak trafil. A stale si vsugeruvavam, prirodzena imunita, prirodzena imunita. Musim sa pochvaliť, že oproti tomu aka som bola kedysi som krok postupila. Aj ked ma skutočene nenadchyna, ked sa vonku rozbehne k smetiaku a cely ho vycapka a podobne.... Ale tak hovorim si horšie veci sa stavaju, ved mi sme boli takí istí ked sme boli v ich veku

danielllka
23. jún 2012

@vejula absolútne súhlasím- so všetkým, od A po Z 🙂

vejula
23. jún 2012
aliza
23. jún 2012

@vejula o mlateni deti az do podliatin predsa nikto nepisal 😒. Ja nic nikam neradim, ked uz sme pri tom, ja proste vychovne po zadku neuznavam, nevidim v tom nic vychovne, pre dieta prospesne, je to podla mna len demonstracia sily, som rodic, som autrita, som ten silny, kedze dieta sa nevie branit, tak si mozem dovolit, co len chcem (aspon na dietati ☹), dieta ma musi vo vsetkom posluchat lebo ja som to tak povedal/povedala....capnutim po zadku sa len dieta zlakne, nic sa nenauci, nabuduce to urobi znova a zase dostane a raz to robit sice prestane, ale nie preto, ze pochopilo, preco sa to robit nema, ale preto, ze bitkou mu rodic ukazal, ze nie, ale nenaucil ho, ze preco nie a to je podla mna velky rozdiel, kedze dieta by sme mali viest k samostatnemu mysleniu a uvedomeniu, nielen mu dat bitkou najavo, ze toto nemoze. Ak dieta kopne, buchne, tym, ze ho capnes tiez, ho absolutne nic nenaucis, akurat ze bitka je dobra. Nezabudaj, ze deti len kopiruju nas, dospelych a ked mama bije, bude bit aj dieta lebo ono nechape, ze mama moze a ono nie. To je akokeby si dietatu hovorila, ze sladkosti su zle a ze mu ich nebudes davat a sama by si ich pred nim jedla. Dieta sa uci prikladom. Mna moje deti nikdy nekopli, nebuchli, nekvakali...
A k tym prikladom, co si dala, podla mna si pomiesala hrusky s jablkami. Ty si sice mozes dovolit tvrdit, ze podla teba je to traumatizujucejsie, ako bitka, ale to je len tvoj pocit. Mam osobne skusenosti s psychologiou aj psychoterapiou a vedz, ze odstavenie od kojenia nikomu nesposobilo traumu, ale capanie ano. A k vyplakaniu, ja nie som zastanca vyplakania, ale mam skusenost s kontrolovanym placom, co podla mna nie je nechat dieta vyplakat, ale maleho stale uspavam, spi vo svojej postielke tesne vedla mna, mam dole bocnicu, takze nie je odstaveny a kedykolvek moze prist ku mne. Ale na postielku som ho ucila od narodenia, nakolko som mala velmi zle skusensoti s dcerou, ktora s nami spala az do 4.rokov a kazdu noc nas trapila so zaspavanim. Vies, od urciteho veku dieta musi aj tak spat same, cize ja v tom traumu nevidim, skor navyk (nehovorim o babatkach), ale bitku uz v neskorsom veku ludia nepraktizuju, preco asi? Ty ked dieta uspis, tak uz s nim lezis az do rana? co ja viem, tak vacsina uspi, odide a ked dieta place, ide za nim....cize dieta byva v izbe aj same, nie je to ziadne nasilie pachane na dietati, je to proste prirodzene.
A ja verim tomu, ze capanie je vacsinou pod vplyvom emocii, niekedy tu istu situaciu clovek zvladne bez capania a niekedy mu ruka proste vystreli. Vzdy je to o tom, ze nas dieta svojim sposobom nahnevalo, kedze neuposluchlo alebo urobilo nieco nevhodne a hnev je emocia. Druhy clovek by zareagoval inak, nerozculovalo by ho take spravanie, jeho emocie v tej danej situacie by neboli podmienene hnevom a preto by necapol. Ked nas dieta neuposluchne, nerobi nam to radost, ze? ale ani nemame tabulku s pravidlami, ze v ktorych situaciach vychovne capnem a v ktorych nie, vzdy rodic reaguje podla jeho momentalneho citoveho aj psychickeho stavu. Ako vacsina zien pisala, ze z vycerpania a unavy reaguju neadekvatne a zvyknu im prasknut nervy, co by sa v normalnom stave zrejme nestalo. Ked sme unaveni, frustrovani, nahnevani na niekoho, tak skor v zatazovych situaciach vybuchneme. Toto vsetko ja chapem, ale ak niekto cape s kludom a prehladom....to uz je nieco ine 😖.

dusika11
23. jún 2012

@vejula ahoj s tym capnutim po ritke to pochopis automaticky ked budes mat dalsieho uz na svete..prve co tvoj urobi zacne capat miminko...lebo fyzicky kontakt je pre neho dovoleny...u nas musi byt to tabu..lebo sa potm dvohne mini rucicka na braceka..
ako to viem?? raz som nakricala ty si taky a hentaky..oranzovy makovy..no a moj malicky jeden a polrocny sa otocil na braceka a zacal genstikulovat presne ako ja a bla bla nanananaaaaaa vrestal na braceka...ty si ore neho vzor..je to ako virus..preto teraz co si vychovas potom to budes riesit...ale v inej teme..napriklad..preco mi bije miminko moj pokladik...to ber ako radu ktoru nemusis prijat..lebo s viaceymi detmi je to ulen ako ja tu pisali kocky uplne ine

alice107
23. jún 2012

@aliza
@dusika11 mate pravdu v tom co pisete.
@vejula tvoj nazor ti nikto neberie.ale ja ako zeny predo mnou s nim nesuhlasim. pre teba je capnutie asi normalne. pre mna je to konanie smerujuce k ublizeniu.ci to zena robi v afekte alebo je ozaj presvedcena ze je to vychovne a pre dieta prospesne.
podla toho,ako pises si neuvedomujes co je to za konanie. snazis sa to bagatelizovat.nechapes,ze ze dietatu tym davas zly priklad?.priklad k nasilu.to je jedna vec.a druha ze sa tym capnutim snazis sposobit dietatu bolest. to je jediny dovod.pretoze inak by to konanie postradalo racionalitu.aj ked podla mna scestnu.
aby nedoslo k nedrozumeniu.tymto myslim konanie zeny ako takej.
a odstavenie kojenia sposobom akym ty popisujes robi len matka nezrela a nevzdelana.namazat prsnik cimkolvek moze ozaj len hlupa zena.
ked chce odstavit dieta zena rozumna zrela,tak to robi sposobom ze dieta neutrpi ziadnu ujmu.vo vyssom veku dietata je kojenie uz len o pocitoch.aby sa dieta capalo po prsiach zeny je uz ozaj len vysledok nevhodneho konania tej matky.
prave taka hlupa a necitliva je matka ,co capne v afekte ci uplne cielene svoje dieta.a co viac,taka zena porusuje zakon /ak uz nedba na pocity vlasneho potomka /a tiez porusuje jeho prava.
toto je zase moj pohlad na vec .je to pohlad matky a pohlad pravnicky sucasne.
je zbytocne teba alebo zenu co podobne zmysla presviedcat o opaku.ak sama na to nepride.kazda z nas tu vyslovila svoj nazor na vec. a tak ucel toto forum splnilo. 😎
zial faktom zostava,ze mnohe deti budu aj nadalej capane po zadku ci inych castiach tela.a matky budu presvedcene,ze ziaden zakon pravny ani iny voci svojim detom neprekrocili.
a to je smutne a alrmujuce.