Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
Podla mna je len dobre, že dieta si vie už v 2 rokoch uvedomit že capnutie je niečo zlé. svoje dieta milujem už teraz, no k výchove patrí aj usmerňovanie toho dietata, nepovolit mu vsetko , nenechat ho robit si čo chce a točit si s tými rodičmi podla jeho gusta.. a to také 2 ročné dieta vie s nonšalantnostou moja sestra má 3 a pol ročného chlapčeka a teraz zistuje že aaaaaahaa, asi to nebol naj nápad vsetko mu povolit , kúpit a dat a že tie " detské facky ktoré jej dával a ktoré boli taaaaaaak mileee " premenil on na istú taktiku a nevedia ho to odučit.. nekážem ti teraz cápat svoje dieta denne ,to práveže asi nieje dobrý recept, mám pocit že ak sa podarí medzi rodičom a dietatom vybudovat prirodzený rešpekt a láska, tak to capnutie bude stačit iba jedno nato, aby to dieta vedelo , že to nieje dobre .. sama neviem , ako mi to pojde 🙂 no viem , ako áno a viem ako nie, mám isté skusenosti, vidím ako to nemá byt a aj to kde neurobit chybu, už len snáď sa mi to podari 🙂
@katebj nie ohradku už on davno nepouživa na hranie ,len mala
@miska22200 tak ako chces, kde si myslis, ze to bude ok, tak tam ho davaj. A nemyslis, si ze mala ak to uvidi, ze on tam sedi za trest, tak tam nebude chciet byt a hrat sa?
ahojte, každý má fakt kúsok pravdy,aj tí čo súhlasia s "bitkou" aj tí čo nesúhlasia, veď neplatí na každého to isté a nedá sa stále len zakecávať dieťa a odvádzať pozornosť od toho čo chceme aby nerobilo a pod.(inak na to je odborník moja mama, a mne to už pekne lezie na nervy keď to aplikuje na 2,4 r. dcéru, no a keď to skúša na tú 7,5 je to podľa mňa až smiešne). Tej staršej keď bola malá som sa stále venovala, len sme sa hrali, všetko som robila keď spala, všetko by som pre ňu obetovala, len aby bola šťastná, no a keď vidím ako mi to opláca... škoda slov, už som to tu aj písala. Pri tejto mladšej je to úplne iné, ale aj ona je iná, nikdy pri ničom neobsedela (iba teraz začína sedieť pri knižke, čo tá saršia vyžadovala ešte ani rok nemala), len vymýšľa kde by vyliezla, čo by vyliala, preliala, presypala, odšróbovala a pod. Ale pri nej si celkom aj porobím viac, aj keď stále chce loziť po linke, nazerať do hrncov, byť na rukách, moce sa mi pod nohy ale nevyžaduje nech jej dookola niečo recitujem, kreslím a pod. Sem tam jej aj capnem ked robí opakovanie niečo nebezpečné, lebo vôbec nevníma mo´je upozornenia. No ale najviac ma šokovala tá staršia(jej sa ujde častejšie), keď mi minule povedala, že čo jednu netresnem otcovi, keď mi nechce pomáhať upratovať.Tak asi je to fakt pravda, že oni sa potom naučia riešiť problémy bitkou, no ale keď už niekedy je to ozaj na nevydržanie, tá drzosť, papuľovanie a nepočúvnosť..
moj drobec ma len 7 mesiacov ale starala som sa tu v irsku o vela deti a jednoznacne sa mi osvedcil tkz "trestny schodik alebo kut.tam si pekne poplakali,ked odtial utekali tak som ich vracala spat dovtedy, kym tam nestali.nechala som ich tam len par minut a potom sa ma pytali ci uz mozu odist,ked mi povedali prepac a slubili ze uz to nespravia, tak som im to dovolila odist.a boli cele stastne ,hned ku mne utekali,objali ma.chce to ale pevne nervy.potom tym stacilo len pohrozit a hned posluchli.ale kazde dieta je ine a baby tu maju pravdu ze vela zalezi od povahy dietata.ja som ich bit nemohla kedze neboli moje,myslim tym len capnutie po zadku.tiez nie som za fyzicke tresty.a ked nepohlo to,tak proste som im nedala sladkost alebo nemohli pozriet telku.s tym ,ze som im to odovodnila tym, ze je to trest za to ze nepocuvli.ked sme niekam isli a zacali vymyslat a nepocuvli moje upozornenia, tak sme to jednoducho zrusili a isli domov.nabuduce si rozmysleli ci vyvadzat.ale tak uvidim ci budem taka mudra aj pri svojom 😀
a este si pamatam z detsva, ze ja som mala strasne stresy ,ked nas mama isla bit,na mna stacilo pokricat a hned som bola v pozore.otec nas nikdy neudrel.mama bola policajt.a aj tak mam s nou super vztah.nebolo to ziadne tyranie ale tak niekedy sa preferovali teda tvrdsie bitky ako dnes.ked pocuvam pribehy mojich rovesnikov ako na nich mama zlomila varechu a tak.taka bola doba. 🙂
Akykolvek fyzicky utok rodica na dieta je zlyhanie rodica. Kludne si to nazvite eufemisticky "capnutim", je to použitie sily voči niekomu, kto nie je pre vás rovnocenný partner a nevie sa brániť. Niekto tu pekne napísal, či takto udierate okolo seba aj dospelých ak nerobia to, čo chcete vy? Svojho manžela capnete ak neumyje kupelnu podla vasich predstav? Kolegovi date po prstoch ak nesplni ulohu, ktoru ste mu nadelili? Prečo sa deti na ihriskach biju? Preco capu po rukach ine deti a vystupuju voci nim agresivne? Lebo deti sa učia. A su nasim zrkadlom. A velmi rychlo sa naucia, ze ak chcu dosiahnut aby druha strana urobila to co chcu oni, ale druha strana odmieta, da sa to vymoct SILOU.
To, ze si dieta do 2 rokov nic v dospelom veku nepamata este neznamena, ze mu to neublizilo 🙂 Vsetko sa zapisuje do mozgu a vsetko nas ovplyvnuje. Pri udere a po nom citi dieta nelasku a hlavne BEZMOCNOST. Ak sa to opakuje pricasto, hromadi sa v nom obrovsky HNEV, ktory potom bude vypustat von cely zivot. Jasne, ze si nebude pamatat, kde sa vzal.
Po udere dietata dosiahnete co ste chceli, ale nie preto, ze si dieta uvedomilo, ze to co robilo mu mohlo nejako ublizit, atd. ALE preto, ze ste ho zlomili a pokorili.
Udriet slabsieho je tak jednoduche a lahke. A hlavne je to rychlym riesenim..
Viem, ze kazdy rodic ma obcas toho plne zuby.. ja to riesim tak, ze odchadzam JA, nie dieta. Odidem prec do inej izby, hoci na minutu.. predycham a vratim sa - preco by malo byt potrestane dieta? Ved ono nemoze za to, ze ja som frustrovana z toho ze ho nezvladam!
Aj my to pozname 🙂 Tiez capnem po zadku detom, aj 2.rocnemu. Ale snazim sa co najmenej, pretoze da sa aj inak riesit neposlusnikov, no castokrat som netrpezliva a vynervovana, tak si to ulahcim buchnatom. Ale nikdy nebijem po hlavicke a po rukach (pamatam si na pripad, ked matka bila 2/3 rocneho chlapceka po rukach, pretoze postrihal zaclonu a rucicky mu ochrnuli...otec sa kvoli tomu obesil) - myslim, ze to hovori za vsetko. Deti sa snazim vo chvili ich zlosti sledovat a prist na to, preco sa tak spravaju a vacsinou je to preto, ze sa snimi nehram alebo im nevenujem inak svoj cas. Ibaze to je velmi tazke, vzdrat sa vsetkeho svojho sukromia...nuz, ale na to sme porodili deti, aby sme sa im uplne obetovali v case ich ranneho detstva. V dolezitych veciach som prisna a nekompromisna, v menej dolezitych sa snazim vychadzat im v ustrety.
tak, drzim vsetkym palce 🙂
@argyro musim uplne suhlasit. zaujimalo by ma, ci tie chronicky capajuce mamicky capu dieta, aj ked na strednej prinesie domov pokarhanie od riaditela skoly. asi nie. v lepsom pripade s bitim v urcitom veku prestanu, pretoze sa dieta vie ucinne branit, alebo preto, ze im je blbe mlatit Velke dieta, alebo pouziju iny druh nasilia a bezi rovno facka alebo pohlavok.
v akom veku teda mamy prestavaju bit svoje dieta? ked pochopi, co ma robit, a zacne sa spravat iba spravne?
to sa nestane, pretoze deti robia chyby a obcas sa spravaju inak, akoby sme si predstavovali.
bitka teda pomoze len ulavit frustrovanemu rodicovi, lebo nevie a nechce hladat lepsiu cestu a vyvolanie
strachu a obav u dietata kratkodobo zabera. nik sa vsak nepozera na to,ake skody to pacha na vztahu rodic-dieta, na dovere a partnerstve. Detom sa proste ukazuje, ze respekt sa ziskava silou a mocou.
Deti, ako pises, nie su slepe a tieto jednoduche modely potom aplikuju v praxi.
@argyro Presne tvoju otázku som sa tu pýtala už niekoľkokrát , ale nikdy mi nikto neodpovedal. Občas mám aj ja chuť skočiť po predavačke, či úradníčke, ale neurobím to. 😀 Tak prečo capnúť stvorenie, ktoré ľúbim najviac na svete?
Mám malé dieťa i staršie dieťa a sú pre mňa všetkým. Ale to neznamená, že sa kvôli ním obetujem. Jednám s nimi ako s rovnocennými partnermi, aj keď malinká mi odpovedá posvojom, 😀 😉
Capnúť tak malé dieťatko je pre mňa nepochopiteľné! Je to len úlet rodiča a nie výchova. Pochopím možno zaucho u pubertiaka. Ale ani to neschvaľujem, ale tam už dokážem pochopiť, že "vyšpičkuje" a nervy uletia.
Presne ako píše tea333 , získavať si rešpekt silou je nezmysel. Je to priam úbohé. ☹ 😒
@argyro nehnevaj sa na mna, trosku silne reci, to ze matka capne dietatu po zadku znamena hned ze je frustrovana a nezvlada vychovu a podobne taraniny. mne moja matka tiez obcas capla po zadku a teda vobec nemam pocit, ze by to na mne zanechalo nieco. 😕 A mam s nou najkrajsi vztah aky si vies len predstavit. A mas pravdu, dospeleho cloveka zapnut po zadkuj by bolo smiesne, od toho ocakavam ze ked mu nieco poviem raz tak to hned aj na ten prvy krat pochopi. a ak nie, tak si ulavim aspon nadavkami. 😉
@abbey1 urcite neuznavam ak niekto bije dieta ako zito, ale jedna vychovna po ritke si myslim, este nikomu neublizila. A ani si nemyslim, ze preto je ten rodic hned zly, alebo nieco menej. Ja tvrdim, ze nech hodi kamenom ten, co nikdy dietatu necapol po ritke, alebo nikdy necapne.
@gubinka to, že máš dobrý vzťah s matkou napriek tomu že ťa pohlavkovala ešte neznamená, že to na tebe nezanechalo žiadne stopy 🙂 ja fakt ale naozaj absolutne neviem pochopiť, ako si vôbec niekto môže myslieť že udretie dieťaťa na ňom nezanecháva žiadne stopy. Však sa skúste vžiť do jeho kože, dieťa sa cíti ponížené a nemilované, ale čo je najhoršie - ponížila ho osoba, ktorú miluje najviac na svete, nezištnou, čistou láskou, nikto iný na tomto svete vás tak veľmi milovať nikdy nebude ako vaše dieťa!! A to je to, čo som sa tu snažila vysvetliť, lebo sa tu na niekoľkých stranách občasné tzv. výchovné capnutie doslova propaguje ako niečo čo dieťaťu nie že neublíži ale naopak prospeje!! Prečo asi boli zakázané telesné tresty na školách, keby deťom prospievali? To, že aj vás cápali a ako píšete "ste tu" no ano, ono sa na to neumiera, že ano 😅 ale mohlo sa to prejaviť v mnohých oblastiach a vy vôbec nemusíte tušiť, že práve za tento a tento problém je zodpovedné tzv. výchovné capanie.
A @gubinka predstav si, že ja som nikdy v živote žiadnemu dieťaťu necapla, mám skoro 10-ročnú dcéru a 14-mesačného chlapčeka a nikdy mi to ani len nenapadlo, aby som v čase SVOJEJ frustrácie ublížila im, len preto, že nerobia to, čo JA chcem. V koľkých prípadoch z tých, ked ste dieťaťu capli išlo o ohrozenie jeho života? Ak aj ide o najhoršie, ale naozaj o niečo, čo môže ohroziť jeho život, aj vtedy sa to dá riešiť inak ako bitkou. Ale také prípady aké ste tu spomínali - že sa bojíte, že spadne z preliezky a on tam napriek tomu lezie alebo že ste mu 10x povedali že sa má obliecť a ono to neurobilo alebo prestať rozlievať malinovku - tak toto všetko sú ZLYHANIA rodiča a nie dôvody na úder, na tom trvám.
@fotoarch dokonalá mama neexistuje resp. ako tu niekto napísal, každá je dokonála v očiach svojho dieťaťa /aspoň kým si neuvedomí opak 😀 / snažiť sa môžeme celý život.. pochopiť lepšie naše deti, popracovať s našim hnevom, aby sme nezašli tak ďaleko, že nám vyletí ruka...
@argyro v case frustracie??? strasne silne slova pouzivas. Uvedomujes co ten vyraz vobec znamena? Moj syn ked mal 1,5 roka sa zacal prejavovat, dovtedy som mala doma 100% anielika, zacal robit detom zle na ihrisku, riesila som to tak ze som ho vzala vzdy prec, aj ked sme tam boli len jednu minutu a pod pazuchou sa metuce som ho trepala spat do auta. V tom case som navstivila radsej psychologicku, lebo som nechcela urobit ziadnu chybu. A vies co, ona sa zasmiala a povedala, ze robim velmi dobre, ze ho vezmem jednoducho prec a to ze som malemu capla aj po ritke, vobec sa nemusim citit ako najhorsia a najneschopnejsia mama na svete. Dokonca sa mi priznala, ze ona vystudovala psychologiu a jasna vec, podporuje pevne objatie a podobne moderne vyskumy, ktore sa este na nicom nepodlozili. Ale tiez ako mama dvoch chlapcov obcas nalozila na zadok. Ja tu nechcem propagovat bitku, ty si to trosku mylis a prosim ta mozem otazku? Ako ty vies ako sa take dieta citi???? Ked dostane jednu po ritke? A nepis prosim ta pohlavkuje. Ak nevies co to znamena. Pohlavkuje znamena po hlave!!!! Ponizene a nemilovane???? Moj syn vie zakazdych okolnosti ze je milovany, stale mu to opakujem a aj mu vysvetlujem, ze ked som nahnevana a aj ked obcas dostane po ritke, ze to neznamena ze ho nelubim.
Vies co je velmi zvlastne? Ked sa nad tym tak zamyslim. V minulosti v case nasich dedov, ked sa v skole bilo po prstoch trstneicov, ake boli deti???? Mali respekt, uctu a nevedeli co je to drzost. A dnes??? Ked dietatu pomaly das po ritke, tak dobre ze ta neohlasia na socialke. Dieta ma mat slobodu a volnost a podobne a ako to vyzera, 7 rocne decko ta posle do ri.ti s prepacenim a teta v skole sa boji dat poznamku, lebo ked tak naposledy spravila, tak sa jej vyhrazali. No potrebuje toto? Povedala ze kasle na to. Dnes decko nevie co je to ucta a respekt. A z celeho srdca ti budem priat, aby aj tvoj syncek bol taky rozumny a poslusny ako je tvoja 10 rocna dcerka a nikdy si NEZLYHALA ako to ty nazyvas!!! 😉
A este na zaver, vecer sme sa s muzom na tuto temu rozpravali, viem ze jeho otec ho ked bol maly vedel vycapat. Sestru nikdy!!! a smial sa ze si to veru zasluzil, ze rodicia boli z neho na prasky, ze co vsetko ako dieta povymyslal. A je z neho sebavedomy muz, sikovny a milujuci otec, ktory si mimochodom svojho otca neskutocne vazi!!! Takze svoje osobne dojmy, co ktore dieta citi a co na kom zanecha prosim ta vztahuj na svoju osobu. Prajem vsetko dobre.
@gubinka Re: Vies co je velmi zvlastne? Ked sa nad tym tak zamyslim. V minulosti v case nasich dedov, ked sa v skole bilo po prstoch trstneicov, ake boli deti???? Mali respekt, uctu a nevedeli co je to drzost.
Nad tymto sa urcite zamysla mnoho ludi, ja si vsak myslim, ze ta ucta k ucitelom vobec nesuvisela s bitkou.
Doba bola uplne ina. Dospeli ludia sa "slusne" obliekali, onikalo sa este aj vlastnym rodicom, muzi boli aspon na verejnosti galantni a dzentlmeni, pretoze taky bol standart. Konverzacia bola decentna a rozumna, pretoze ludia este museli mysliet. Nemohli googlit, nemali TV, ani ziadnu elektroniku. Cas stravili spolu, rozpravalo sa, starsi boli skusenejsi, lebo viac zazili, mohli davat rady. Mali uctu.
Povolania statu - oficieri, ucitelia, lekari mali v spolocnosti vysoke postavenie, lebo boli uceni.
V tom to bolo, nie v bitke.
Tot moj nazor.
@briketa ja netvrdim ze to bolo v bitke, ja len oponujem, ze vtedy to bolo bezne a keby to malo na nich vstekych zanechavat psychicke stopy, tak by na slovensku bol kazdy stary clovek nejako "postihnuty", ze sa citil nemilovany, frustrovany a podobne. Ved sa skuste popytat starych ludi co si o tom myslia? Kazdý jeden vam povie, ze cela tato spolocnost je chora. A ani jeden neciti krivdu voci svojim rodicom, praveze velku uctu. A ked sme pri tom, v case mojho detstva, tiez nam v skolke ucitelky capli po zadku, v kute sme stali jak na beziacom pase a UCTA bola tiez. A uz sa mi tuto temu nechce rozoberat, kazdy mame na to svoj nazor. Len mi nedalo nereagovat na prispevok od dotycnej argyro, pretoze to cele nejako moc preziva a prehana to najme s tymi vyrazmi, zlyhanie a frustracia, dieta sa citi nemilovane a ponizene. Zdravo sebavedome dieta, ktore citi ze je milovane zakazdych okolnosti, nemoze psychicky polozit, ze obcas dostane na zadok. Ona si to cele myli, ze matka nas.rata na cely svet tlcie dieta jak hada. To je uplne o inom. Ale tema znie "capnutie po zadku".
tiez chcem reagovat na prispevok od @argyro, pride mi to ako okopirovane z nejakej psychologickej studie....
Realita je totiz ina. Nie, nemozem capnut susedu ani predavacku v obchode.... Ja som ale zodpovedna za svoje deti a za to ako sa spravaju. Vela deti skusa, co si mozu dovolit a je na nas rodicoch im ukazat, kde su hranice. A ked deti capnem po zadku, nie je to fyzicke tyranie...
Nie som dokonala matka a nemam dokonale deti, ale aj s tym capnutim ich milujem, oni miluju mna a viem, ze z nich vyrastu dobri ludia 🙂
@argyro ano maš pravdu, že bitie dieťaťa nieje spravne. Ale chcem sa ťa spytať ako by si napr riešila tento problem, ktory mam momentalne ja. Maleho velmi bavi ma kopať pri prebalovani pri prezliekani, najlakavejšie je to do bruška, kdže sa tak provokačne zväčšuje. PRavdu povediac maleho vtedy capnem, aby zistil, že to boli, lebo mam pocit, že o n to proste nechape, že to ma môže bolieť a môže ubližiť babatku. A ano dam mu po nohach tak aby citil, že to boli, aby sa dokazal vžiť do mna, že aj mna to boli a že to nema robiť, žetym ubližuje mne a môže aj babatku. Ako by si inak vysvetlila, čo je to bolesť ak by to to dieťa same nepocitilo, že to kopanie a šlahanie, proste nieje len taka hra ako to ono berie? Ja som mu to slovami vysvetliť nedokazala, tak som mu to musela nazorne ukazať. Potom prestane, aj ked po čase asi zabudne a znova začne kopať. Tak mi prosim daj radu ako toto zvladať bez toho capnutia
@vejula treba odist z izby, predychat a vratit sa..... ved ono nemoze za to, ze ho nezvladas.... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 /prepac, ale nedalo mi/
@januska191 tak so zahovnenym zadkom ho asi nemôžem nechať na posteli a odisť z izby. Ja sa pytam ako by si riešila tuto situaciu. Tie poznamky o tom že nezvladam svoje dieťa si prosim nechaj pre seba. Viem, že niesom dokonala ak ty si tak klobuk dolu pred tebou. Ale normalne sa spytam ako by si to vyriešila ty, keby si sa bala aj o babatko v brušku, že sa mu niečo može stať ak ťa staršie deiťa silno kopne a zarovne by si to chcela zvladnuť bez toho capnutia
@januska191 a ešte niečo, neviem či si čitala poriadne môj prispevok, myslim že z neho dobre vyplyvalo, že tu nejde o to aby som sa ukludnila, ale ako odnaučiť dieťa od toho kopania ak mu nemôžem dať pocitiť že to proste boli. Nevytrhavaj z kontextu
Súhlasím že sa mnohé situácie dajú riešiť aj inak ako capnutím po zadku ale nie všetky, ked čítam ako tu obviňujete matky že ked dieťaťu capnú po zadku tak bude mať traumu tak mám naozaj dosť. Myslím že každý z nás občas dostal po zadku a čo sme teraz všetci traumatizovaný? Ja netrvdím že treba dieťa capnúť pre každú blbosť ale stane sa to podľa mňa aspoň raz každej jednej z vás, neverím že nie a to ešte nerobí zo ženy zlú matku, ved to dieťa netýra preboha. A ospravedlňovať sa dieťatu to má aký zmysel? Potom ako má vedieť že spravilo niečo zlé ked sa mu ešte ja ospravedlním ked neposlúcha, to akosi nechápem. Mne príde ako väčšie zlo postaviť dieťa do kúta alebo ho zavrieť do izby, ved moja malá ked má amok tak by sa zošalela keby som ju vtedy ešte strčila do nejakej izby, toto ja nazývam ponížením, poslať dieťa do kúta za trest alebo tá metoda z Anglicka čo ste tu spomínali, vtedy sa dieťa môže cítiť naozaj ako nemilované. To kde žijeme, že ešte v dnešnej dobe dávate deti do kúta, to boli kedysi také psycho metody, že kľačať v kúte a podobné, tak vtedy by som ozaj to dieťa ľutovala, že ako sa asi musí cítiť ale pri slabom capnutí po zadku? 😕
@vejula - podľa mňa je tvoje správanie primerané situácii. Určite nie si zlá matka.
@vejula prepac, prepac, ospravedlnujem sa, ja som to nemyslela proti tebe, naozaj, tiez som mala s tymto problem....
To bolo len ironicky napisane k tomu, co napisala argyro... toto su jej /posledne/ slova z prispevku, ktory pisala vcera o 00.57
este raz sorry za nedorozumenie....
@rubinka ďakujem... no, je fakt je zvlaštne, človekc chce poradiť, prip. nejake formy vychovy ako by sa to dalo. A natrafi zrovna na niekoho, kto si potrebuje niečo dokazať a vyjde z toho ako nejaky psychoš, čo sa nevie ovladať. No čo už... Ešteže tu na tomto fore niesom prvy den, a viem ake ženy sa tu nachadzaju, inak by som z toho bola asi dosť mimo
@januska191 ahaaaa, oki tak to bolo nedorozumenie a napisane ironicky.. Tak potom berem spať čo som napisala

@miska22200 jasne mozes pouzit aj ohradku alebo nejaky kobercek sa odporuca pri mensich detoch aby nespadli zo stolicky. ALE ak sa normalne hraje v ohradke tak ju nepouzivaj!, miesto kde ho chces davat musi byt vyhradene iba na trestanie. Niekde v kute, kde ma klud.