icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

januska191
7. jún 2012

@vejula naozaj ma to teraz mrzi..... mna tiez maly rad buchal po bruchu, ale pastou a tiez som nevidela ine, vychodisko ako mu capnut, lebo vysvetlovanie nezaberalo... takto par krat to bolo a potom to pochopil.... a teraz vie, ze ked mu poviem, ze ak nebude posluchat, bude po zadku, myslim to vazne, tak radsej prestane.....

gubinka
7. jún 2012

@rubinka musim reagovat, absolutne s tebou suhlasim. Ked si predstavim mojho krpca ked chyti amok a mala by som ho zavriet do izby, tak by tam rozbil, co by sa dalo. A poviem ti, ze ked ma v skolke postavili do kuta, tak si to pamatam do dnes, bolo to raz a uplne si pamatam preco, presne ako pises, tak strasne ako vtedy som sa citila ponizena, som sa hadam este necitila. Ale capnutia po zadku? Tie nejeako neregistrujem. Pamatam si presne dva, ale to sa capnutim nazvat neda, to bol riadny vyprask. Prvy krat, ked ma mama nasla vysiet na tretom poschodi na zabradli, z opacnej strany, (ako deti sme to mali za dobru zabavu, od prizemia a az na tretie poschodie vyjst po opacnej strane) teda stacilo male posmyknutie a spadla by som rovno do pivnice. Opatrne ma preniesla cez zabradlie a taku bitku co som potom dostala, na tu nezabudnem. A nebola to frustrovanost mojej mami, bol to strach!!! dodnes ked si na to spomenieme nam obom beha mraz po chrbte, ze co sa mohlo stat, ale na to som prisla az neskor. A druhy vyprask, ked sme isli na tri tyzdne do chorvatska a ja som cele tri tyzdne odmietla ist do mora, lebo som si doma zabudla koleso a ine som nechcela, ani co mi tam kupili a furt som pistala, nech sa vratime domov pre to moje. Ale na tom sa uz zabavame, ked na to spominame. Cize ziadna frustracia ani pocit nemilovanosti a opakujem capnutie po zadku to vtedy nebolo, bol to vyprask.

vejula
7. jún 2012

@januska191 oki, hlavne že sme sa pochopili... No ja som zatial tiež nenašla žiadne ine riešenie, kedy by prestal... A fakt sa už bojim, lebo zda sa že je to male dieťa, ale on ma v nohach taku silu, že keby som to rukami nevychytavala a znenazdajky by mi z plnej sily do toho bruška kopol, tak neviem neviem čo by sa stalo. A potom by už bolo neskoro sa na maleho hnevať a lutovať a plakať. Najidealnejšie by bolo, keby sa konečne naučil cikať a kakať do nočnika, a nemusela by som ho prebalovať (to su totiž najkritickejšie momenty) ale on to uplne odmieta a akoby z trucu sa proste do toho nočnika nevycika ani nevykaka. no ale to je už ina tema. Som zvedava , kedy ho to prejde a začne spolupracovať 😅

rubinka
7. jún 2012

Ja najnovšie ked mám na malú nervy tak jej poviem: Mám odísť preč? Idem preč ked nebudeš poslúchať a ono to väčšinou zaberie, ona povie "mama preč" a už je lepšia, ale dakedy fakt idem preč lebo ma ide roztrhnúť najmä pri krmení ked mi všetko vybíja z ruky a nechce jesť a piť ani za pána. 😠

zuzin78
7. jún 2012

@miska22200 ahoj
nemyslim si, ze by mal tvoj maly traumu z toho, ze dostane do zadku alebo ze mu capnes po rukach.
moja dostala po zadku a nic sa jej nestalo, keby som jej stale mala vsetko dookola vysvetlovat ,tak nikde sa nedostaneme a nic neurobime a aj tak by sa to minulo ucinku. proste ja si nenecham skakat po hlave a ani aby ma bila. potom ked bude mat 8 rokov potom ma bude nahanat s nozom? to teda nie.
vidim vonku deti co im mamicky vsetko dovolia, kopu ich a este ho aj obimu a povedia chapem ta mas zlu naladu. moja kedy to len raz urobila capla by som jej po zadocku a hned by vedela ktora bije. nebijem deti, niekedy to aj vysvetlim preco sa to nema robit, niekedy predychavam a ratam do desat ,ale niekedy uz to capnutie musi byt . u nas su urcite pravidla, tri krat a dost
zboznuju ma deti nadovsetko/ ja ich viac 😀 😵 / , aj ked odomna dostanu po zadku. mladsia teraz skusa, a staci jej zatial povedat nonono, toto sa nerobi, ale ked pride zvlastna situacia, ktora si bude vyzadovat aj capnutie tak to urobim.
zalezi na tebe ci chces aby ta tvoje babo akceptovalo alebo chces aby ti neskor skakalo po hlave.
😉
moj nazor.

gubinka
7. jún 2012

@vejula toto je tazke obdobie, ja si nan zivo pamatam, trvalo od 1,5 roku do tych okolo dvoch rokov a potom sa to uz ustalilo, zda sa mi uz ovela rozumnejsi. Ako pisem ja som uz bola taka hotova, ze som vtedy navstivila psychologicku. Povedala mi, ze zbytocne mu budem vysvetlovat, este je na to malicky a dieta po piatich vetach prestava vnimat. Treba kratke napomenutia ako razne NIE a pod. Ja som mala problem ze vsetkym detom robil zle, hocikde sme prisli, hned do kazdeho skocil, dve hodiny sme sa chystali do parku a bola som tam s nim 5 minut a uz sme isli prec. Ked zacal od jedu vsetko hadzat a nicit (hracky), tak som ich zbalila do velkeho vreca a na tyzden dala prec. Neviem ci to zabralo, alebo nie, ale trvalo to vyse pol roka a zrazu som zistila, ze s nim vklude mozem byt na ihrisku a nikomu nerobi zle, podeli sa o hracky atd. Skor si myslim, ze to je jednoducho obdobie dietata, ktore treba nejako zo zatatymi zubami vydrzat a preckat. Niektore deti su kludnejsie, ine su maly certici. 😉 Ale vazne neviem, akoby som reagovala v tvojej situacii inak ako ty. Lebo ako mi povedala ta psychologicka, do troch rokov dietata je to tazke, kedze este tak nechapu.
A priznam sa k jednej metode ktoru som dvakrat uz vyskusala. Je to metoda oko za oko...maly mal obdobie ked kazdeho strasne tahal za vlasy, uz som nevedela ako mu to mam vysvetlit, tak som hladala a studovala 😀 a nasla som tuto metodu, tak teda som ju skusila a cuduj sa svete zabrala, pri oboch situaciach. Potahala som ho za vlasy, ostal zarazeny a rozplakal sa, pockala som a potom som sa ho opytala, ze ci ho to bolelo, povedal, ze ano. Tak som mu povedala, ze nas to boli tak isto. Odvtedy mozem povedat uz nikoho za vlasy nepotahal. Druhy krat to bolo trosku "brutalnejsie" 😝 , zacal nas vsetkych plut, tak som to riesila tak isto, oplula som ho (jasne, ze malicko), ale reakcia bola podobna, zarazenie, plac a pri otazke, co sa mu to pacilo, odpoved, ze nie. Uz sa to tiez neopakovalo. Ale toto sa da propagovat len pri urcitych situaciach, urcite ti teraz neradim, ze ho mas kopnut do bruska. Radsej to napisem, aby to tu niektore dotycne hned tak nepochopili. Tymto celym ti chcem povedat, ze tiez by som v tvojej situacii nevedela inak reagovat. No ale som sa rozpisala. 😅

lujza123
7. jún 2012

nie som za bitie a hucanie za kazdu blbost ale niekedy u niektorych deti ina cesta nieje..mna by zaujmalo ako by sa dalo vyriesit bez bitky napriklad taka situacia ze skoro 3 rocna slecinka si po xxxxx ty krat otvorila balkon, dovliekla si tam stolicku, klakla si na nu a cumakovala prehnuta z balkona von....na piatom poschodi..a kedze velmi dobre vie ze tam nema co sama robit a na stolicke uz vobec nie lebo jej to bolo milionkrat vysvetlene, zakazane tak to stihla v momente ked som bola na zachode. Vyuzila situaciu , odbehla od pustenej rozpravky a do par sekund bola aj zo stolickou na balkone. Ako radsej nech ma traumu z toho ze ju milovana osoba pleskla po zadku ako by som mala zoskrabovat z chodnika zvysky mojho dietata to vazne nie

A nebezpecne preliezky som riesila pre niekoho este brutalnejsim sposobom ako je bitka. Jednoducho som ju nechala padnut..chvalabohu to bolo este ked mala rok dva takze nevyliezla do ziadnych extra vysok takze pady si preplakala ale teraz je opatrna. Na tych zeleznych komunistickych sa drzi ako kliest, neobzera sa, sustredi sa na lezenie, ked ide na smykalke dole hlavou brzdi sa rukami a podobne

lujza123
7. jún 2012

@gubinka to som aj ja robila ..ked ma capla tak som jej to tiez vratila...jasne clovek skusa vysvetlovat, zvysit hlas, odist ale ked to nema efekt tak co uz.

gubinka
7. jún 2012

@lujza123 fuuha, tu by som videla len jedno riesenie, treba kupit tie zabezpeky na okna, aby si nevedela otvorit. Ja ma zatial gumicky na kluckach, ale este nedociahne, aj ked si da stolicku. A v zasuvkach mam uplne vsade zaslepky. Toho sa bojim jak certa.

gubinka
7. jún 2012

@lujza123 ved toto, ze niekedy sa fakt inak neda. Moj maly napr. si casto zmysli, ze si vezme von nejaku totalnu blbost, nie hracku, ale napr. vesiak, moj tampon, uz bola aj vlozka a pod. to sa snazim prizmurit oci a teda ok, nech ludia kukaju, je mi to jedno, ale ked chcel minule zobrat von prebalovaciu podlozku, tak som sa mu snazila vysvetli ze to uz naozaj nie, ze mu skutocne dovolim vela, ale odtial- potial. vyustilo to do totalneho zachvatu, tak co, jednu som mu capla a povedala som mu ze teraz ma dovod plakat a bolo. Plakat prestal, prisiel ze ci mu neutriem slzicky a vybral si inu blbost a este sa opytal a tuto si vziat mozem? A bolo po probleme.

vejula
7. jún 2012

@gubinka no môj maly ine deti nebije ani nekope ani nieje agrsivny. On len do mna kope. Jemu to asi pripada ako sranda... Alebo mu to brucho pripomina loptu (do lopty tiež velmi rad kope) a neda si vysvetliť, že babatko to boli, že mu môže ubližiť. Presne ako pišeš, mam pocit, ýže si to ešte tak do hlbky neuvedomuje, aby to nejako ovplyvnilo jeho spravanie. Inak tiež hadže veci o zem, dnes mi nadobro odpalil kryt na mobile. Chudakm už je z toho môjho telefonu taky krypel 😝 A dokonca mam niekedy pocit, že on to všetko robi dovtedy kym ma nevyprovokuje k tomu že zvyšim hlas. Snažim sa stale kludne nekričať a on to robi stale a hra sa somnou a smojimi nervami, akoby somnou suťažil, že aj tak ťa vyprovokujem a ty zakričiš. A ked zakričim už je kludny a ide si robiť niečo ine. JA nechapem či to môže robiť takto vedome, že sa takto somnou hra 😅
Ale tak celkovo myslim že ma teraz obdobie, že skuša čo si môže dovoliť. Ma take svoje maniere. Napriklad, že ked ho idem krmiť musim si sadnuť na to miesto, kde mi ukaže inak sa nenapapa a bude kričať dokym neurobim po jeho. Alebo ked mu pustim rozpravku a sedi vedla neho tata, tak bude kričať, že si musim vedla neho sadnuť ja, až kym nepovolim a nesadnem si vedla neho. Alebo, si vybera, kto mu obuje topanočky, kto oblečie bundičku a keby mu napr obul topanky tatino a on chcel aby som mu ich obula ja, tak ich v zurivosti vyzuje a bude trvať na tom aby som mu ich obula ja. Je to normalne. Neviem, či mu mam v takychto veciach povolovať, alebo si trvať na svojom. Pravdupovediac, ja nemam nervy na to počuvať jeho krik, tak sa väčšinou, takmer vždy prispôsobujem jeho hre, len neviem či to je do buducnosti dobre

hajanka
7. jún 2012

@vejula das mu pocitit ze to boli rovnako ako teba, tak aj jeho, ale co okrem toho mu este das? zaroven davas mu priklad toho, ze bit je OK a ked moze bit mama, mozem aj ja 😉
Trestanie deti nevedie deti k tomu, aby boli lepsie. Take capnutie moze byt pre neho odmenou, ved sa nic nedeje, neskor budem pokracovat dalej... Trest mozno zastavi zle spravanie, na cas (ako sama pises), ale to je asi tak vsetko. Neda mu ten dobry priklad.
Najlepsim a najucinnejsim prostriedkom je nedovolit, resp. zabranit tomu, aby dieta vobec (u)robilo nieco zle a ty si ho musela za to potrestat. Treba hladat sposob ako dieta odputat, upriamit jeho pozornost inde a motivovat k lepsiemu spravaniu. Vopred, zaujat ho hrackou, alebo nejakym pribehom, alebo proste odpriamit jeho pozornost, najst nejaky grif... chce to davku fantazie, zapracovat mimiku, hlas... urcite extistuje nieco co ho zaujme.

hajanka
7. jún 2012

@rubinka nie traumu mozno nie, ale aky priklad mu to dava? Ze bit je spravne? Mozno to nesposobi traumu, ale dieta pojde do skolky a bude uplatnovat to co sa doma naucilo, potom vznikaju temy ako "moje dieta sa bije" "moje dieta ma bije" "bije deti na ihrisku...." a podobne 😔

vejula
7. jún 2012

@hajanka no skušala som to, ale asi niesom dobra herečka, podla jeho uškrnu som vytušila, že presne vie o čo mi ide a tak sa uškrnul v zmysle, že ty si mysliš, že ma tymto oblafneš? chichichi a začal znovu ... Možno by to fakt chcelo väšľiu davku fantazie a hlavne dôveryhodnejšie prevedenie z mojej strany, aby celkom zabudol na to kopanie

gubinka
7. jún 2012

@vejula to je uplne normalne spravanie k jeho veku, dieta skusa svoje hranice a je len na nas ukazat mu kde tie hranice zacinaju a kde koncia. Ked si teraz nevybudujes respekt, potom to bude len tazsie. Ja mam taktiku, ze tri krat mu to poviem s kludom, potom zo zvysenym hlasom naratam do troch a ani ked to nazaberie jednoducho mu capnem a az vtedy to urobi. Su situacie ked pocuvne hned na prvy raz, niekedy az ked zacnem pocitat ale su situacie, ked nastane aj tretia faza. A vobec sa ani jeden nad tym nepozastavujeme. Vsetky moje kamosky to tak riesia a vidi, ze ked nejaky jeho kamos neposluch a dostane po zadku, tak to neriesi, vidi ze je to bezne vsade a silne pochybujem, ze to zanecha na nom negativne stopy. 😀

rubinka
7. jún 2012

@hajanka - opakujem ja netvrdím že sa má dieťa biť, ja len hovorím že mi príde trošku prisilné ked tu niekto napíše že občas dieťatu capol a sa tu doňho pustia akokeby svoje dieťa týral.

hajanka
7. jún 2012

@gubinka vyprask za to ze si ako dieta nechcela ist do mora lebo si nemala koleso? 😲 tak toto je uz aky extrem!

hajanka
7. jún 2012

@rubinka no len tak malemu staci ukazat raz a zapamata si
@gubinka jj, to je to splynutie s davom 😉 vsetci tak robia, ja nemozem byt predsa ina, aj ked to nie je normalne, moje dieta ma bude lubit napriek vsetkemu

gubinka
7. jún 2012

@hajanka mam jednu znamu a jej dcera je vrcholne rozmaznana, robi zle vsade kde pride a kazdemu. ked mojho syna zhodila tak, ze padol na zem dole hlavou a jej otec ju vyhresil, ze sa to nema a potom jej povedal, ze povedz prepac, skoro som odpadla. Ich dcera berie slovo prepac ako nic, mysli si ze ked povie prepac cela situacia je vyriesena. Skace im neskutocne po hlave, este aj ked ju hresia tak nezvysia hlas, stale len vysvetuju a mala si robi aj tak svoje, ma ich totalne v pazi. Rodicia su z nej hotoví nevedia si s nou rady, ma 4 roky a bitke sa vyhybaju, neuznavaju to, neuznavaju ani "krik". Mama stale narieka ze je z nej unavena a pod. Aky ma toto zmysel?

hajanka
7. jún 2012

@vejula a neskusala si pouzivat napr. tie treningove pampersky? sestrina mala ma 14mes. a tiez ich nosi, poutierat ide pekne aj v stoji 🙂 a vymysliet pri tom nejaku zaujimavu cinnost, naucit sa novu basnicku, rymovacku, taku aby on mohol ukazovat ruckami, zatial co ty ho bude utierat a obliekat 😉

lujza123
7. jún 2012

@vejula podla mna to robis spravne, vobec to neries, ked ta kope do tehu bruska a boli ta to tak ho po tych nozickach capni aj ty..ano vela veci sa da vyriesit ako pise @hajanka ale odtial potial. ...trpezlivo zabavat inymi vecami a odputavat pozornost si moze dovolit clovek ktoremu kopanec do brucha nic vazne nespravi....nie tehotna zena
Inac ako keby pises o mojej malej, ta musi tiez sediet na svojej stolicke a svojom mieste ( teda my vsetci, pre nu je to hotova tragedia ked sa pri stole sedi mimo jej zasadacieho poriadku) musi mat svoj pohar (ona ma jeden iba na caj a druhy iba na vodu, ked ma v cajovom pohari vodu tak prudy slz a nevypije nic)..toto jej nechavam no a co, mne to pride sice smiesne ale ked vidim ake je to pre nu dolezite tak preco nie
A tiez pozname take ze ty mi vylej nocnik, ty ma obuj, to niekedy vyhoviem ale ked vidim ze uz chce vazne blbosti tak si urobim po svojom zase malu generalku nemusim predsa posluchat na slovo

gubinka
7. jún 2012

@hajanka no tri tyzdne som nechcela ist k moru a teda stale niekto musel so mnou byt, lebo som sa hadzala o zem. No ani sa nasim necudujem. A extrem v tom teda nevidim. Skor vidim v extrem v tom, ze ako som sa dokazala zatat a byt protivna a tvrdohlava. mala som uz 8 rokov!!!

anjelicek26
7. jún 2012

@gubinka - ale to neznamena, ze keby jej capli, sa to vyriesi... mozu ju capat do aleluja, dieta otupie a bude to capnutie pre nu rovnako "normalne" ako povedat prepac. Tuto chce doslednu vychovu, zly cin - okamzity nasledok a to su zakazy a vydieranie v tom veku - nic viac a nic menej.

Zakaz rozpravky, odobratie oblubenej hracky, ist na par minut sama do izby, musiet upratat, co vyviedla uplne sama, vytrapit sa da dieta aj mlcanim a vysvetlenim, ze je z nej clovek sklamany, ak ublizi- neposluchne opakovane (predtym ju clovek varuje), tak odchadzame...nekompromisne. Je tam vela vela pak, ktore rodic u dietata ma, nemusi ho capat 😔

gubinka
7. jún 2012

@hajanka nehnevaj sa na mna, ten dav takto plynul roky rokuce a nemyslim si ze cela spolocnost je kvoli tomu frustrovana, citi sa nemilovana a podobne taraniny. Len preto, ze niekto len nieco co je to par rokov dozadu zacal vytahovat psychologcky sposob vychovy dietata z ameriky, anglicka... sa nepokakam. Robila si niekedy operku v anglicku, alebo amerike? Nie? tak potom by si videla, ze ake deti tam su, sama by si ich bila od rana do vecera. Decka strcia operkam, vysvetlia im psychologiu vychovy a vychovavajte!!!

lujza123
7. jún 2012

@gubinka hej zabezpeky su fajn...ale....balkon na 7 poschodi ma aj jej babka kde byva casto, balkon ma aj jej tatino doma kde byva tiez casto....balkonov a okien je strasne vela nedaju sa vsetky vsade zabezpecit...ja mam vacsiu istotu v tom ze ma prisny zakaz stoliciek pri oknach a vobec vstupu na balkon osamote

hajanka
7. jún 2012

@gubinka do mora ci k moru? lebo v prispevku si pisala ze DO mora lebo si nemala koleso, ja by som svoje dieta do mora ist nenutila ak by nemalo koleso 😉 teda by som ho bez neho (ak nevie plavat) ani nepustila, pri mori nech sa hra ako chce, za to by som mu vyprask urcite nedala

gubinka
7. jún 2012

@anjelicek26 hej ale na toto vsetko potrebuje dostatocny cas, a nie vzdy ho mas, aby si hodinu decku vysvetloval, ze preco toto urobil a hladal lepsi sposob. Ked sa ti decko zacne trieskat o zem rovno pred skolkou, hadzat do teba hlinu a plut a tebe v robote hori termin, uz vidim ako by si ho silno objala, vzala niekam do uzadia a tam mu vysvetlovala, ze preco do tej skolky ist musi, ze preco sa nema plut, ze je to skarede a ze hadzat hlinou sa tiez nepatri. Dieta stastne ze to pochopilo ta obijme a spolocne stastne vykrocite do skolky. Prosim ta to naozaj???!!!!

anjelicek26
7. jún 2012

@gubinka - podla mna mas o anglicku dost skreslenu predstavu, ja tu nepoznam neslusne alebo nevychovane dieta vo veku mojej dcery, skor su prehnane slusny. Nehovorim o tom, co potom robia pubertiaci... ale tu je celkovo ina vychova, dieta beru ako sebe rovne, partak a aj tak s nim jednaju, dieta sa citi vazene, pocuva sa aj jeho nazor a aj tak nikomu neskacu po hlave! Uznavaju autority maximalne, vela robi aj to, ze su od 4 rokov v skole.... u Sasky v skole je slusne spravanie na prvom mieste skolskeho poriadku a az potom vsetko ostatne.

hajanka
7. jún 2012

@gubinka jj, len z toho rychlyka nevyskocit, lebo to by bol prehresok voci vsetkym genereciam
ano, robila som s 2 chlapcami (nie surodenci) v Anglicku a boli neskutocni, pri mne, pri mame nie, lebo ta na nich nemala cas, nemala cas ani chut na rozne omacky okolo, nevedela pochvalit, nevedela nacuvat, nevedela ilustrovat a rozoberat rozne problemy, ukazat spravny postoj... atd. 😉
neopovazila by som sa dvihnut ruku na cudzie dieta! a na vlastne uz toboz nie.
za mna vobec nerozpravaj, myslim, ze som uplne iny clovek ako ty 🙂

gubinka
7. jún 2012

@hajanka ak si citala pozorne, tak som napisala, ze mi tam kupili nove koleso. A nechcela som ist vobec k moru. Aby som sa teda spravne spisovne vyjadrila!!! lebo zistujem ze tu sa strasne chyta za slovicka!!! 😉 a uz to prosim ta neries. Ok, ty by si v klude bola tri tyzdne pri apartmane s dietatom, uplne kludna, ved ked si chudacik doma zabudol koleso a ine nechce, ani to co som mu kupila, tak teda co, ved ho respektujem! To je tvoj nazor.