icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

gubinka
7. jún 2012

@hajanka ved to je samozrejme ze jej v danej situacii prasknu nervy, ved o tom to cele je. A tu kocky pisu, ze proste niekedy sa situacia tak vyhroti, ze tie nervy prasku a reaguje sa tak ako sa reaguje. Ale to neznamena, ze ked ti prasknu nervy v danej chvili, zlyhavas ako rodic, clovek a co ja viem co este. Proste v zivote rodica a dietata su situacie, ked dieta neskutocne da tomu rodicovi zabrat a kedze aj rodic je len clovek a nie chodiaca encyklopedia na psychologiu ako spravne vychovavat dieta, tak sa stane, ze tie nervy povolia. Nikto nevravi, ze je to spravne, len ze sa to proste stava a nema sa za to clovek citi menejcenne. Ak vy viete vzdy a v kazdej situacii zachovat chladnu hlavu tak klobuk dolu, alebo mate "len to stastie", ze mate rozumnejsie deti. 😉

gubinka
7. jún 2012

@anjelicek26 a kto sa lutuje moja??? ty si to uz vobec nejako cele mylis. 😉

anjelicek26
7. jún 2012

@gubinka - podla teba je prasknutie nervov co ineho ako zlyhanie rodica? Ja nehovorim, ze to je nenormalna a miestami nepochopitelna reakcia, ale odvolavat sa na to, ze to bolo spravne a vychovne a nedalo sa riesit inak je trosku divne, nie?

monikac
7. jún 2012

@hajanka no po 9 mesiacoch nedostanu nic to mi ver.... 😉 pracu im drzia rok a ked sa nevratia tak vypoved...a co sa tyka skolok ano su aj zadara ale len na par hodin denne, ak potrebujes dat dieta na cely den do skolky koli praci, tak to si musis platit a nie je to malo, tak ako tusim 30eur mesacne na SK

hajanka
7. jún 2012

@gubinka cele to je len a len o povahe rodicov (dostali sme sa k zaveru ako pises - samozrejme ze v danej situacii prasknu nervy), takze to je stale len a len na rodicovi 😉 zlyhanie rodica, chyba rodica, cele je to o tom ako sa vie alebo nevie ovladat.
Netreba zvalovat vinu na deti (aj ked to je najjednoduchsie ospravedlnenie svojho spravania).
Si dospela, si rodic, ty nesies zodpovednost, ked ti povolia nervy, tak sa chod radsej vyventilovat do fitka alebo si daj studenu sprachu 🙂 ale nie na dietati, trest si nechaj pre seba 😉

hajanka
7. jún 2012

@monikac neverim, pretoze som tam zila a viem ze som dostavala 😉 a to uz mal syn urcite viac ako 9 mesiacov

ritusuk
7. jún 2012

@hajanka Ja by som si pozrela, ako sa ides ventilovat do fitka, keby si mala 3 deturence 😀 A kazde z nich by malo obdobie vzdoru...urcite by si sa cele dni len usmievala, dusila hnev a chodila pod sprchu 😀 Teraz nic v zlom, ale som sa rozosmiala 😀 Lebo tu hovoris o mamach ako bozskych bytostiach, ktore nikdy nemozu zlyhat, ja vlastne nemam pravo ani mat zlu naladu, lebo som rodic odteraz a uz navzdy 😀 A deti nikdy za nic nemozu...samozrejme 🙂

monikac
7. jún 2012

@hajanka no tak to si mala super pracu kedze si dostavala matersku este aj po 9 mesiacov....parada 🙂 ja to momentalne prezivam a tento mesiac som dostala poslednu matersku a az kym sa nevratim do prace nedostanem nic, teda prepac vlastne tusim 80 mesacne nejaky prispevok ak to nezrusia.... 😉

hajanka
7. jún 2012

@monikac ja nehovorim, ze som dostavala matersku. Pisala si, ze nedostanu ANI FUKA, co nie je pravda. V UK mas moznost ist pracovat hoc len na 3-4 hodinky denne - bezna nursery je 3 hod denne a zadarmo (tam zamestanavatelia vyjdu v ustrety, nie sko na SR), nieco si zarobis a pritom dostanes aj benefit a mozes poziadat aj o working tax credit, child tax credit, dokonca mozes poziadat aj o child care a rozne ine, vsetko je to vsak individualne posudzovane od toho kolko zarobis.
Nie je pravda, ze nedostanes ani fuka.

monikac
7. jún 2012

@hajanka benefits, child care a rozne ine dostanes len ked si na tom uplne socialne zle a tax a child credits dostanes to je pravda,ale musis ist do prace a na SK 3 roky nemusis....a preto som pisala, ze v UK nemaju rodicia na vyber co sa tyka opatrovania deti alebo vratenie sa do prace, to neni o tom, ze sa im nechcu venovat (ano su aj take rodiny to nehovorim, ale aj na SK a vsade inde na svete sa take najdu) to je o tom, ze tu po 9 mesiacoch nemaju moc na vyber a preto to tak vela rodin musi riesit. A ano mozes ist pracovat len na par hodin,(aj ked nie kazda praca ti to povoli) ale ak musi clovek daleko cestovat do prace, tak tie 3 hodky v nursery na to nestacia a tak si musis platit.....a pisala som, ze nedostanes ani fuka, tak som zabudla na tich ''az'' 80 mesacne, lebo co to je, to je akoby nic.... 😕

hajanka
7. jún 2012

@monikac to nie je az tak pravda o creditoch, nebola som na to socialne vobec zle a dostavala som lebo som mala narok, bolo mi to schvalene 🙂 ale to je na dlho to tu rozpisovat do konkretnosti a tom tato diskusia nie je, len som chcela uviest na pravu mieru, ze aj v UK dostanes podporu a ovela lepsiu pocas celeho detskeho obdobia ako u nas na SR len pocas prvych 3 rokov
to skor si tu na SR moze clovek (matka) povedat, je na tom socialne zle (ved co to je 190e RP) a nedostane nic viac

gubinka
7. jún 2012

@monikac tu je s nimi tazko komunikovat, mne sa cele na tomto tu nepaci, ze ak matka napise stalo sa mi, ze som dala dietatu po zadku a hned sa na nu znesie kritika v podobe tazkeho zlyhania a neskutocne mnozstvo rad, podla mna v praxi casto nepouzitelnych, ako rada chod do fitka, daj si sprchu a pod. krutim len hlavou, ci to fakt mysli vazne. Ja trojrocne dieta zavrem do izby, poviem ze kym sa neuvedomi, tak nech tam sedi a ja si idem zatial zacvicit do fitka. 😀 Ci ako som to mala pochopit? Alebo ked jednej napisem, ze uz ma stve ze uplne prekruca co napisem a ona mi na to napise, ze sa nemam lutovat. Tak co jej na to povies? Ja by som chcela vidiet tie super mami, ktore nikdy nezlyhaju v praxi. a uz samo o sebe je cudne, ked niekto si sam o sebe mysli, ze ako uzasne on vie vychovavat dieta. 😕 Ved to vsetko aj tak zistime az ovela neskor. ja nezastavam ani jeden sposob vychovy, sama sa este ucim, ja mozem len povedat, ako vychovali moji rodicia mna a aj s tym spominanym uz po zadku, ak by sa mi len z polovice podarilo vychovat moje deti tak, ako sme vychovane my so sestrou, tak budem meter skakat od stastia. A vies co sa kludne moze stat, ze matka si este bude buchat hlavu, ze kde urobila chybu, ved ho nikdy neudrela, nikdy nanho nekricala, vzdy ho respektovala, tak preco preboha napr. droguje!!! Takze kazdy nech si vychovava po svojom ako uzna za vhodne a nestara sa tomu druhemu do vychovy. A ak nesuhlasi s jeho metodami, nech sem ani lezie. Kocka si pytala radu a nie odsudzoavnie. Pisu sem normalne matky, ktore teda podla vas obcas aj zlyhaju. A vies co, ja sa vobec nehanbim priznat, ze tu chybu urobim aj ja a to je na tom to najludskejsie a nie to, ze sa budem hrat na dokonaleho cloveka, ktory nikdy nekrici a vsetko zvlada lavou zadnou a pritom je urcite skutocnost uplne ina. Chcela by som vidiet kolko z nich si moze naozaj uplne uprimne dat ruku na srdce a vyhlasit, ze sa mu to naozaj nikdy nestalo. Alebo jej muzovi. 😉

alice107
7. jún 2012

rozvinula sa tu velmi zaujimava debata o vychove deti.
@hajanka
@anjelicek26 suhlasim s vasim nazorom .aka osobnost je rodic tak aj zopdovedne ci nie pristupuje k vychove deti.podmienky to niekedy tiez dokresluju.ja som si precitala nazory
@gubinka a na nej je nazorne vidiet,ze kedze poznala telesne tresty ako normalnu sucas vychovy/ci uz u rodicov alebo v skle/ poklada nasilie za bezny prostriedok vychovy.velku ulohu u nej zohravaju aj podmienky zrejme.z prispevku vyplynulo,ze je pracovne vytazena.a jasne,ze zvladnut vychovu pri nedostatku casu je problem..zaujal ma jej nazor,ze dospeleho cleveka je smiesne capat po zadku.ale da sa na neho zanadavat😒 to je presne ten postoj.aj nadavky su nasilie.je jedno,ci je to capnutie po zadku ci nadavanie , alebo kricanie.dieta co pluje a hadze sa o zem ma problem.a ten treba riesit inak ,nie nasilim.ta metoda ´´oko za ako´´ zvycajne vychovava deti k tomu,ze sice niektore potom posluchnu.ale nie preto,ze si uvedomuju svoje nevhodne chovanie.ale preto,ze ich to boli.je to strach.a strach nevychovana silnu osobnost.ale neskor podnecuje aj k skrytej agresii.je jasne,ze dieta okolo 2 rokov niektore veci nechape.je zbytocne na take dieta kricat,a uz vobec nie ho capat po zadku.treba mat na dieta cas.a ked kona agresivne,treba odviest jeho pozornost inam.treba zistit,preco ta agresia.

co sa tyka tych au-pair v zahranici.tak tie si beru prevazne rodiny,co nemaju na kvlaitnu profesnu opatrovatelku.tie dievcata zväcsa nemaju ziadne skusenosti s detmi.ved v mnohych pripadoch su same v pubertalnom veku.alebo k nemu nemaju daleko.ja osobne by som k mojmu dietatu neskusenu dievcinu nevzala.vela z nich ma preto problemy adaptovat sa v realnnom vychovnom procese a v rodinnom prostredi danej rodiny.nie su este vyzrete na to,aby sa starali zodpovedne a hlavne vychovavali deti.pretoze je rozdiel len fyzicky sa o dieta postarat a vychovavat ho tak,aby bolo zrelou osobnostou.tie dievcata neviedia,ze tie deti casto maju problem preto sa spravaju nevhodne.uz vobec by som nedopustila,aby nezrela au-pair kricala na dieta.nehovoriac o capnutiach po zadku.
ja som medzi mojimi znamymi a priatelmi a rodinou nikdy nevidela,zeby dieta capali po zadku alebo na neho nejak revali.a deti poznaju hranice .je to o dobrom ci zlom pristupe rodica a osoby dieta vychovavajucej.na dieta treba mat cas.a trpezlivost.to nie je hracka co si urobim a potom zistim,ze ma nebavi a nemam na nu nervy.
rodic by sa mal ovladat.tak pred dietatom,ako aj v zivote.ak prasknu nervy,tak nieco nie je v poriadku s psychikou .je tam slaba ovladacia schopnost .a doplaca potom na to dieta.to citi nezvozitu ,unavu,nezaujem aj agresiu tej matky.
tie percenta udavane o detoch v de su uplny nezmysel.prave vela nemeckych zien aj ked sa to nezda/hlavne zo zapadnej casti/ su doma s detmi.a muzi pracuju a zivia rodiny.pre vela muzov je to prirodzene.a j pre vela zien.tie,co pracuju pretoze chcu rozvijat karieru maju zväcsa na opatrovatelku prijem.nemaju au-pair.davaju deti neskor do skolok.ale nie na cely den.aj ked pracuju na full time.
ina kategoria su zeny,co si opatrovatelky nemozu dovolit.ak by dali väcsinu platu na opatrovatelku,nemalo by to ziaden efekt.preto davaju deti do skolok aj na full time.niektore maju tie au-pair.pretoze su lacne oproti opatrovatelke a aj oproti sukromnym skolkam.a ked nemaju miesto v skolke ´´statnej´´,tak volia nieked tu variantu au-pair.
vela zien tam pracuje na skrateny uväzok.aj ked maju deti uz väcsie
takze iny je zrejme pohlad dievciny co prisla opatrovat deti do cudziny a iny zeny,co tam zije a ma rodinu.

biancaneve
7. jún 2012

@gubinka veľmi pekne a múdro, rozumne napísané. Presne tak, píšu k téme tie neomylné, perfektné matky, ktoré nikdy dieťaťu nedali po zadku, podobne ako tie ženy, čo píšu k otázke UPT a mileniek manželov, také sú si isté, že tí ich geniálni a verní manželíkovia im to nikdy v živote neurobia..Niekedy ma z tohto fóra začne bolieť parádne hlava 😎 ale aspoň spoznám názory oboch táborov....

gubinka
7. jún 2012

@alice107 prepac sibe ti??? ze musim uz tak napisat. telesne tresty??? Otec na mna v zivote ruku nezdvihol a pokial si pozorne citala, napisala som ze som presne dva krat dostala vyprask od maminy, raz ako 7 rocna a raz ako 8 rocna. Ostatne ked som bola mala a ak take nieco bolo si skutocne nepamatm. a prestan urazat, pretoze teraz si hlboko urazila moju mamu, ktora je najlaskavejsi clovek na svete. A nazvat ju nasilnikom je uz skutocne vela. Alebo ze som poznala nasilie a takou formou som bola vychovavana a preto si dokazem zastat matku, ktora capne dietatu po zadku. Odchadzam z tejto temy, lebo bavit sa s uplnymi primitivkami ma skutocne nebavi. A kludne mozes teraz napisat, ze aj toto je nasilna reakcia na to co si napisala. Je to tu cele chore. Nazvat capnutie po zadku nasilym a nasilnou vychovou. A ked uz sme pri tom, nepracujem. Som doma a venujem sa mojmu dietatu najlepsie ako viem. A prestan laskavo robit zavery.

gubinka
7. jún 2012

@biancaneve no tie dve temy ani nespominaj, tiez ked som to citala, som v nemom uzase krutila hlavou. 😉

emily_666
7. jún 2012

@gubinka obdivujem tvoju vytrvalosť, snahu a čas, ktorý obetuješ tejto téme. Stíham iba čítať, dnes nemám energiu písať komenty. Aj tak len strácaš čas s týmito vranami, lebo ich nikdy neukvákaš, hoci máš pravdu. 😀

bashka
7. jún 2012

@gubinka a ty si este stale myslis, ze to nenechalo na tebe ziadne nasledky? Ved si uvedom svoje nazory- násilie, cápanie, nútenie, ponižovanie...ti pride vo vychove normalne...a este sa na tom rehoces 😨

Ja som tiez robila par rokov au-pair a chalani boli besni, ale tym, ze telesne tresty su ee ( ani ani mi to nenapadlo) som musela najst inu cestu a cuduj sa svete darilo sa mi. Takze to ide aj inak 🙂

Capnutim po zadku sa vypestuje akurat tak Pavlov reflex 😝 Urobme si z deti cvicene opice, sloníky 😝
Castokrat dostavam otazku, ale co ked ti dieta vybehne na cestu? Co v takom pripade? Tym, ze dostane po zadku sa nauci akurat tak to, ze nema na cestu vybiehat ked som tam JA, nie to, ze nema vybiehat na cestu...

Uz to tu bolo viackrat spomenute, ze treba si vybudovat respekt...moja skusenost je taka, ze aj moj otec si budovat "respekt" tym, ze som obcas dostala a vyzeralo to, ze to funguje...ano, bol to strach...ale dievcatko vyrastlo a jedneho pekneho dna mu to vratilo a odvtedy s nim absolutne nekomunikuje a to uz je 20 rokov...

biancaneve
7. jún 2012

@bashka predpokladá sa, že popri capnuti sa urobi aj vysvetlenie, vieš...a necháp, že capnutie je v zmysle takom, že dieťa tam bude mať modriny alebo neviem aké ujmy. Niektorým deťom nestačí len vysvetliť, ako aj niektorým mamičkám 😉

bashka
7. jún 2012

@biancaneve no ale tak mu to treba vysvetlit druhy -treti -stvrty krat, alebo inac 🙂 Ale vsak naco stracat cas, ze...

emily_666
7. jún 2012

@biancaneve si to teraz zabila 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 sa rehocem

bashka
7. jún 2012

ci dieta musi posluchnut na prvy krat? To mne je smutno z takychto deti

gubinka
7. jún 2012

@emily_666 maly je dnes u babiny, muz isiel na tyzden prec, tak si kratim cas. Ale uz fakt budem koncit, lebo moj vzacny cas a energiu minat na toto je zbytocne. Som necakala az taketo reakcie, som myslela ze sem chodia normalne maminy s normalnymi problemami. Take ake stretavam v beznom zivote. Ale zajtra na piesku to bude dobra tema na zasmiatie. 😉 A ten posledny prispevok som uz ani necitala, stacila prva veta. Presne som vedela, ze potom co som napisala pride reakcia tipu a toto neni nasledok toho, ze si v zivote dostala dva krat po zadku? Cisty pripad uz ani nie pre psychologa, ale psychiatra. Uz sa len smejem. 🙂

zuzi0911
7. jún 2012

mojim detom nestaci ani sty krat ked napomemeniem, radsej ich zoberem a nieco vymyslim,alebo sa na to vykaslem inac by sommusela ist na psychiatriu. deti su deti a musime vydrat.to co im das teraz to sa neskor ukaze.

adapo
7. jún 2012

Tak ja som v nemom úžase, ako dokážu niektoré mamičky doslova prekrúcať slová a prirovnávať capnutie po zadku k týraniu...a strašne sú tie reakcie prehnané, je to môj názor. Ja by som priala každej super bezchybnej mamičke toto: postavte sa pred triedu 28 - sociálne znevýhodnených detí, z toho 10 prepadlíkov a tvárte sa, že učíte, keď vás okamžite pošlú do.....na chodbe robte bachára, aby sa doslovne nepozabíjali, dajte pozor, aby ste sa nepotkli, keď vám podložia nohy, keď sadáte na stoličku, aby tam nebol špendlík, o smrade ani nehovorím a keď odchádzaš preč, sleduj, či ťa nejaký rodič neschytí.....a veľa veľa iného. Čiže takéto deti treba objať a pod. dristy? Viem, že porovnávam neporovnateľné, ale to je výsledok dnes nedotknuteľných detí......Aj ja by som vedela napísať knihu o tom, ako vychovávať, aby som mala ďalší titul, ale realita je iná, sa zobudte niektoré...Tým chcem len povedať, že nesúhlasím s telesnými trestami a dokonca som svojmu synovi nikdy necapla po riti, ale robiť z komára somára je trochu hlúpe a prehnané.....

ritusuk
7. jún 2012

@alice107

1, Nazyvat capnutie telesnym trestom je nemiestne.
2, Usudit, ze niekto bude bit, len preto, ze bol bity a navyse si to ani neoverit, ci tomu bolo skutocne tak, je nevychovane. Miesat si pojmy s dojmami, ukazovat na niekoho prstom a ani nevediet, co ten clovek v reale prezil, to robia pubertacky, ktore vedia o zivote velke kulove a nie dospele zeny.
3, Au-pair je ohranicene vekom, od 18r. Vacsinou su to zodpovedne vysokoskolacky, ktore maju surodencov a rodicia ich maju v oblube prave pre odlisnu mentalitu, pre odlisny pristup. Ano, je to pre nich aj financne vyhodnejsie. Toto mam od anglickych rodin, zijem tu.
5, ucila som na britskej skole, noze sa prid pozriet ako to tu vyzera. Ziadne poznamky, do kuta, ziadne prepadavanie, ziaden krik. Psychiatria. Mala som v triede na starost chlapceka, ktory bez pristroja nepocul a bol mentalne o pekny stupienok nizsie. NEVADI, vsak nebudeme diskriminovat, izolovat - s tym by nesuhlasili ani rodicia. On tam vsak ocividne nemal co robit. Mam viac bab, co robia teaching assistanta - zeby sa toto dialo len v nasom meste? Nemyslim si.
6, som matka, ale som predovsetkym LUDSKA BYTOST. Nie som obrnena bezhranicnou trpezlivostou. Potrebujem tiez jest, spat, sprchovat sa. Mam partnera, som nielen mamou, ale aj niekoho zenou. Som aj priatelka, takze napriek tomu, ze mam dve 9.m deti, som pripravena ponuknut placucej kamaratke kavu a vypocut si ju. Moje deti su vzdy prvorade, ale su chvile, ked sa chcem na chvilu vzdialit a nadychnut sa. Bez tych chvil nemoze normalny clovek fungovat...byt mamou na full time 24 hodin denne je nemozne.
Takze sa tu prestante napadat ako hyeny a oznacovat maminky, ktore robia veci inak ako nasilnicky, egoistky a inymi peknymi vyrazmi...ja som v UK a chodim sem rada, lebo tu si vela slovenskych mamiciek neuzijem, ale toto co tu vidim, to je na zamyslenie...

skoricaxx
7. jún 2012

no ja sem tam ked je toho moc tiež vyletim ale hrozne ma to mrzi bo mali pride mama daj to bobo preč potom sa ho snažim objať a vysvetliť mu čo ma nahnevalo prečo som mu capla a že nechcem aby to robil pretože ho nechcem byť

ritusuk
7. jún 2012

@bashka Mamina mala znamu, co zastavala tiez podobne teorie, nikdy na maleho nesiahla, nedala po zadku, ani po rukach, no vobe ju nepocuval, ona uz nevedela co s nim...a potom plakala, ze keby bola tvrdsia, tak by sa to mozno nestalo...zrazilo ho auto...lebo neposluchol, NIKDY neposluchol, nerespektoval, nemal strach...nikto netvrdi, ze sa DETI MAJU MLATIT, ale dieta SAMO NEVIE, my sme tu od toho, aby sme mu to ukazali a to sa neda vzdy peknym slovom a opakovanim dookola ako papagaj, to proste tak nefunguje....

A prepac, ja do toho nevidim, ale to, ze s otcom nekomunikujes, za tym bude urcite nieco viac, ako to, ze si obcas dostala, to by sa s rodicmi rozpraval malokto...

rubinka
7. jún 2012

Bože baby ja jedno nechápem ako môžte tvrdiť že dalo sa danej situácii predísť bez capnutia ked ste pri nej neboli? Máte tie cudzie deti dennodenné doma? Nie. Tak potom ako môžte súdiť nejakú mamičku že sa neovládla ked neviete aká bola situácia, čo dennodenne prežíva, atd, sú aj extrémne neposlušné deti a nemusí to byť hned vina rodičov. Moja dcérka bola do 18. mesiacov tiež ako anjel ale prišli obdobie vzdoru a niekedy je ako vymenená. Snažím sa pristupovať k veciam s chladnou hlavou, nekričať ked to neni nutné, vysvetľovať ked sa dá atd, ale nie vždy to ide ked dieťa vrieska od rána do večera, nedá sa od nej pohnúť a vám ide hlava prasknúť, ked nereaguje na upozornenie že nemá niečo robiť, že nemá kričať atd, tak vtedy by myslím že ušli nervy každému. Každá máme doma svoje dieťa tak ťažko posúdiť ako sa cíti iná mamička a aké je jej dieťa 24 hodín denne. Ak ju kopne dieťa do tehotenského brucha tak myslím že pokiaľ si nedá vysvetliť že to nemá robiť a just to robí náročky tak capnutie po zadku je určite namieste nech si myslí kto chce čo chce. Ved tu už ide o ohrozenie druhého dieťatka.

kralicica
7. jún 2012

milé maminy, perfektné aj nedokonalé mamičky, čítam to tu a priznám sa, nechcela som sa pridávať do tjto trápnej diskusie. ale nedá mi. tiež mám kamošku, čo mi rozpráva, že telesné tresty sú vraj zlyhaním rodiča a podobné hlody. nenávidím, z duše nenávidím ak niekto dáva rovnítko medzi bitím dieťaťa (bitkou) a dostaním po zadku. môj syn veru po zadku dostane, niekedy aj každý deň a nehanbím sa za to. kedysi dostával viac od ocka ako odo mňa a mňa išlo doma rozhodiť, že jeho poslúcha viac, než mňa, hoci som s ním oveľa viac. u nás platí pravidlo 1-2-3. prvý raz napomeniem, druhý raz upozorním ak to urobí ešte raz, dostane po zadku. po ruke nedostáva, lebo vraj v tom veku sa ešte len vyvíjajú nerv. zakončenia a mohol by stratiť citlivosť. to som čítala. odkedy som si privlastnila toto pravidlo, nemusím sa hanbiť ani na ulici ani na ihrisku ako mnohé iné matky, keď sa im dieťa šľahá o zem. viete, keď vám dieťa popíše koberec akrylovými farbami (maľujem, našiel kdesi v skrini), a o hodinu na to vyhadzuje zavesené prádlo na šnúre dolu zo 7. pochodia, neviem, či by ste mu ešte stále "po dobrotky" vysvetľovali. dostal po riti a mesiac po tom stačilo že som zdvihla hlas a už hneď vedel koľká bije. a to nehovorím o tom, že sa môj syn krásne naučil povedať prepáč mami, prísť za rodičom, ospravedlniť sa mu a potom sa pomojkať. u nás nepplatí, že sa dieťa bije v hneve a zúrivosti. takú bitku by som ľutovala. capnem mu po zadku s najväčším kľudom a ešte mu aj vysvetlím, za čo musel dostať. prosím neodsudzujte ma a každý si robte podľa seba a nesprávajte sa tu k sebe ako hulváti.