Chceli by ste štvrté dieťa?
Ahojte maminy ,chcela by som vediet vas nazor na velku rodinu🙂
S manzelom mame tri deti a velmi tuzim po 4 dietatku..este nemamvysoky vek sice som 4 rok doma na rodicovskom ale srdce pisti atak neskutocne tuzi po 4mimi.Dali by dte sa na to aj vy?mali ste taku neskutocnu tuzbu?
@natalienka12 myslim, ze mame dost rozdielny pohlad na to, co su scestne nazory, ako som sa uz mnohokrat presvedcila pri tvojom nicku.. 😉
nie, urcite nie je jednoduche studovat narocne skoly, ale mam par priatelov, co ich vystudovali a nespoliehali sa LEN na rodicov a ich peniaze.. Ale mam aj priatelov, co vystudovali skoly aj tie narocnejsie aj tie menej, za peniaze rodicov, len aby bolo okolie spokojne, aby bol titul a nakoniec robia nieco uplne ine ako bolo ich studium, lebo ich to nebavilo..
Ako som uz vravela, nech si kazdy robi co chce, vychovava deti kolko chce a nech ich financuje premna zamna aj do 30tky..
Ale je mi teda riadne proti srsti aby ste si tu mile zienky oznacovali mohodetne rodiny za egoisticke, lebo neplanujeme svoje deti zivit popri studiu..
Ospravedlnujem sa svojim detom - nadejnym lekarom, pravnikom, architektom ci vyskumnikom, ze nebudeme mat na to aby sme im financovali skoly.. Svet sa mozno bude musiet zaobist bez nich, a mozno aj nie..
A este zopakujem, mozes teraz planovat a ukladat do ponozky nikdy (naozaj nikdy) nevies ako buducnost dopadne a ci tie ulozene peniaze doziju studia tvojho dietata.. Bohuzial zivoty sa planovat nedaju..
Mimochodom, mam dve kamartky - jedna ma 4 deti, druha ma 5deti.. Obe su zamestnane - jedna popri rd, druha po rd nastupila do novej prace, ktoru si nasla este jej posledny nemal ani 3roky.. Takze fakt nikto? Nikto?
keby som mala partnera, ktorý by bol za tak áno. Ale to už by bol asi strop. Aj z toho dôvodu, že ak sa mám dostatočne venovať každému dieťaťu-nemyslím tým, robiť mu slúžku ale skôr to že sa mu treba venovať aj takým spôsobom ako riešenie jeho problémov, potrieb, starostí, pocitov a tak - tak časovo to je náročné. Aby sa nestalo, že by sa niektoré z detí cítilo zanedbané a malo pocit, že jeho problémy nikoho nezaujímajú. Ale držím palce. Väčšie rodiny sú super, má ťa kto vypočuť, podržať, pomôcť ti, máš sa na koho obrátiť. Aj keď to tam nemusí vždy byť ale vo väčšine prípadov je. Nie sú tie deti potom také samé.
@maminkajanka84 ahoj moja .Tak my sme sa dali dokonca na 5 mimčo 😊.Ale poviem ti pravdu pokiaľ som kojila najmladšieho to bolo 3,5 r.som veľmi netúžila a zhruba po necelom roku som len tak zo zvedavosti drahému povedala ,že či by vravel keby sme mali ešte 5 a on vtedy ,že veď už po svadbe sme si vraveli,že budeme mať 5 deti .Tak sme si dali taký limit pre nás ak neostanem tehu do mojich 38 narodenín tak to budeme brať ,že to tak asi malo byť a budeme sa tešiť so 4 .No a asi to 5 bolo predsa len súdené lebo tak šikovne som ani s jedným neostala tehu vždy to bol beh na dlhú trať.
Takze určite tu budú maminky čo povedia áno super 4 ale aj také čo povedia nieee 4 je veľa ale je to len na tebe a manželovi ako sa rozhodnete nikto iný ti deti nevychova nikto iný im nedá tú lásku čo vy dvaja tak ti moc moc držím palčeky či sa rozhodneš tak či tak 😘
@natalienka12
ja sa planujem zamestnat v skolstve, kedze som ucitelka. mame 4 deti.
a dovolenky nase posledne 2 su tuto, keby Ta zaujimalo.
letecky sme nesli kvoli nedostatku penazi, ale kvoli tomu, ze autom sme mali vacsiu slobodu a bolo to pohodlnejsie ako riskovat ze nas domov dovezie letecky special napriklad...
https://www.modrykonik.sk/blog/margarita/album/...
tu sme este mali 3
a teraz uz 4
https://www.modrykonik.sk/blog/margarita/album/...
netreba nic zovseobecnovat, poznam rodiny, co ziju z ruky do ust aj s jedinackom, a ine aj s 8 detmi, z ktorych maju vsetci vysoke skoly a stastne detstvo
@natalienka12 moja svokra mala 5 detí a zamestnala sa hneď po ukončení RD s posledným.... 🙂
@natalienka12 kazdorocna letecka dovolenka je ukazovatelom coho konkretne? Ak sa smiem spytat......
@natalienka12 To kde si zobrala, ze zenu so styrmi detmi nezamestna nikto? Po stvrtom dietati som nastupovala do prace, ked malo dva roky, lebo ma zamestnavatel "ukecal" nech uz konecne nastupim, ze mi vytvori vhodne podmienky. Odvtedy som dostala tri pracovne ponuky od headhunterov, vedeli, ze kolko mam deti a ze su male...
Letecka dovolenka je nejaka zakladna ludska potreba? No ja neviem, ale keby sa nasi rodicia rozhodovali, ci mat a nemat dieta podla moznosti zabezpecit letecku dovolenku, tak teraz na konovi nema kto diskutovat 🙂. Ja som rada, ze ma mali, zivot je uzasna vec, a polietala som si dost aj za vlastne.
To akoze deti, co s detmi v lete stanuju po cechach a slovensku, cestuju po Europe v karavane, alebo splavuju Hron sa nemali radsej narodit? Lebo do Tramtarie odletia az 20-rocni a za svoje?
@piacere to nie je len o zamestnaní sa, ale aj o pomoci napríklad keď sú deti choré, ked sú prázdniny atď. ľahšie sa isto žije niekomu, kto má pomoc od rodičov. Keď sú na to iba sami dvaja a majú ešte k tomu náročnejšiu prácu, ktorá vyžaduje aj vzdelávanie sa, možno služobné cesty atď neviem si predstaviť zladiť 5 detí k tomu. Keby som mala babky, čo mi postrážia deti keď sú choré, prípadne cez prázdniny, môžem mať aj 4 deti. Ako tu písala vyššie niektorá kočka, čo má viac detí, nájde si čas aj na vychádzku s mužom, aj na cukráreň. Asi preto, že jej tie deti niekto postráži. Takže netreba hneď dehonestovať ženy, čo sa rozhodnú pre menej detí. Ja si reálne neviem prestaviť mať tretie z hľadiska mojej práce- očr, vodenie do školy, prazdniny, všetko na mne.
@jana_eyre možem Ti povedať z vlastnej skusenosti, že mne prestali finančne rodičia pomáhať v 4.ročníku VŠ zo zdravotných dôvodov a straty príjmu a na posledné dva roky som si musela zarobiť. Nebolo to príjemné obdobie a ja by som toto nikdy svojmu dieťaťu nedopriala. Popri škole /od 7:00 do 14:00/ dve brigády, popri tom sa učiť na prospechové štipko, cez skúškové si so stiahnutým žalúdkom nemocť dovoliť vyletieť ani z jednej skúšky, lebo už je dohodnutá brigáda na leto, cez ktoré musíš popri tom ešte stihnúť mesačnú prax do školy. Popri tom študentská pôžička. Určite by som si dokazala važiť veci a vzdelanie aj bez tohto zažitku.
@natalienka12 výborne sa mi žije bez dovolenky a lietadlom som si chodila len zarábať 😉 A život si užívam plnými dúškami s manželom, ktorý by mňa a deti na rukách nosil.
@margarita podľa mňa sú toto tie správne dovolenky, zážitky, krásna príroda a deti majú na čo spomínať. Nič im nechýba. Aspoň myslím.
@natalienka12 niektoré chaty na SK ťa vídu lacnejšie, čím je tam viac ľudí. NIe každý má potrebu lietať lietadlom. Ja mám 1 dieťa, môžem si to dovoliť a ešte som neletela. Aj keď rada by som, len zo zvedavosti. Ale zase mi je ľúto vyhodiť toľko peňazí za leteckú dovolenku. Radšej autom alebo po SK a za také isté peniaze mám viac mini ,,dovoleniek,, výletov počas leta.
@natalienka12 Inak, ja by som svojich surodencov za ziaden byt nevymenila... A priznam sa, keby som ako dieta vyrastala s tym, ze uz mam byt kupeny, asi by som sa menej snazila na sebe pracovat. Nasi nas podporovali, pomahali s ucenim, zaplatili jazykovku, venovali sa nam, prispeli na studium, ale nikdy som od nich necakala, ze zaplatia vsetko. Nijako ma to neobmedzilo, skor naopak, menej casu som preflakala.
Nemam rada, ked su ludia tlaceni druhymi do rozhodnuti po pocte deti. Na nas viacdetnych tlacia rodicia jednodetnych tym, ako nastavuju "helikopetrove" standardy toho, co je povazovane za povinnost rodica (zaplatit, behat za zadkom, kontrolovat...) a rovnako nemam rada, ked su jednodetni rodicia tlaceni do toho, aby mali viac deti, lebo... Kazdy nech ma tolko, na kolko sa citi, ake ma hodnoty. Pre niekoho je na prvom mieste rodina a vztahy a uziva si to a nepotrebuje mety a ciele, ini zase citia potrebu ist za svojim, dosahovat velke veci, a velku rodinu vnimaju skor ako obmedzenie v rozlete... Kazdeho vec, treba respoktovat, ze sme rozni.
@alicka850 nikdy nehovor nikdy. Ved ani tvoji rodicia to neuroili len tak, z pleziru. Mala si ma vyber skoncit skolu alebo pokracovat. Rozhodla si sa pre druhu moznost a zvladla si to, tak ako xy dalsich studentov.
@alicka850 kde vo svojom príspevku dehonestujem ženy, ktoré sa rozhodnú pre menej detí? 🙂
Ja sama mám 2 a viac by som nechcela ani za milión.... kvôli všetkým možným životným hľadiskám.... takže... 😉
A osobne si myslím, že ak sa pár rozhodne pre 4-5 alebo bárs aj 10 detí, tak si zrejme uvedomuje (samozrejme, nájdu sa aj výnimky), že toľko detí je nielen o ťažkosti zamestnať sa - ako tu mnohé píšete, ale aj o financiách (škola, družina, krúžky, šatstvo atď.), o častej OČRke kvôli chorobnosti... myslím, že toto majú tie páry poriešené, kto bude s deťmi, ak budú choré atď. ....
@alicka850 prosim a pisem niekde, ze si vsetci ludia nevazia studium ak ich financuju rodicia, ze mi to pises?
A tvoji rodicia ti to predpokladam "nedopriali" ale nemohli ako sama pises zo zdr.dovodov.. To je dost rozdiel, nie?
Aj pre take dovody ako pises vravim, ze teraz si mozete planovat co chcete, ale nikdy neviete ako to dopadne..
Keby som uvazovala takto nemam ani jedno dieta a keby takto uvazoval kazdy druhy clovek, ludstvo davno vyhynie..
@marcelatje ved ja to nepíšem v zlom. Nemohli, lebo mama ochorela a prišli o jeden príjem, takže som to riešila takto. Ale nechápem ten postoj, že ešte sú len deti malé a ja už viem, že im nezaplatím školu a nech sa starajú. Ja nevravím, že dať deťom všetko, ale s mierou. Mne je spätne ľúto, že som nezažila veci ako mnohí iní spolužiaci, že za peniaze ktoré si zarobili mohli ísť na výlet, na chatu, lyžovať, kúpiť si niečo navyše, ísť na výmenný pobyt do zahraničia nabrať skúsenosti atď. Nejde len o to vyštudovať, ale aj si možno tie roky trochu užiť tak normálne, ako študenti 😉
@alicka850 tak toto ja napriklad nemam. Mam nejaky ciel a robim vsetko pre to aby sim ho dosiahla. Nijako extra ma nezaujima co robia ti druhi 😬
Najhorsie je, ze podla seba sudim teba 😂 U nas by to neslo, nedalo sa, nechceli by sme a preto to musi byt rovnaka katastrofa u toho ineho tiez 😂 Od septembra nastupujem do prace, takze toto tiez nie je ziaden problem, ze vela deti, ocr a podobne... moje 4 deti su u pediatra menej casto, ako kamoskin 1 syn... proste je chorlavy a moji nie. Si nevyberies. U nas financie nie su problem, takze detom nic nechyba, chaty, lyze, dovolenky, velke detske izby, vybavu... proste maju vsetko... a aj tak ked zacnu studovat, nech si pekne najdu k tomu robotu, je to vec pristupu a vychovy, zaplatime byvanie, stravu, na blbiny pekne sami privyrobia... nech sa naucia, aku maju peniaze hodnotu...ale to je este daleko..
nemyslela som konkretne na Tvoj príspevok, čo sa týka počtu detí, ale sú tu mnohé na fóre v zmysle, že keď má žena menej detí, tak snáď je to prejavom jej egoizmu, lebo jediné šťastie je deťom dopriať veľkú rodinu. V istom zmysle je to aj pravda 😉 , reagovala som na Tvoju svokru-že mala 5 detí a nemala problem sa zamestnať. Lenže to bolo predpokladám pred 30 rokmi 😉
@alicka850
Mam pracu, kde mozem vela robit z domu, v noci, nad ranom. Striedame sa s muzom, teraz ma uz nastastie taku pracu, kde moze mat homeoffice aj on. Necestujem vela, vzdelavam sa asi menej, akoby som chcela. Netvrdim, ze rozhodnutie mat styri deti neovplyvnilo moju karieru. Ovplyvnilo, samozrejme, ze bez nich by som robila nieco ine a rozhodovala sa inak, nie podla toho, kde mi daju volnu pracovnu dobu a homeoffice. Ale prispevok nebol o tom, mat pracu snov, ale mat pracu. Ja mam dobru pracu, co mi plati ucty.
Ano, pri stvrtej mi uz pomahala mama. Prve tri si odkrutili choroby, kym som bola na materskej este s tretou a stvrtou. Nastup do prace na plny uvazok bol strasne tazky. Pol uvazku bolo akurat. Stale to nie je brnkacka, niekedy padam na hubu, niekedy mam pocit, ze to nezvladam. Ale cez rok je to brutalny kolotoc, s muzom sme ako dostihove kone niekedy. Ale deti rastu a napriklad dovolenky uz su uplne skvele. Uz si oddychneme, zabavime sa, uz to nie je taka nahanacka. So svojich deti sa tesim.
Deti zacinaju byt vzacnost. Mam okolo seba bohatych a uspesnych 50-tnikov, ktori hovoria: "Moji rodicia sa najviac bali, ze sa "prespime" , alebo nejaku "nabuchame". Ked pozeram na moje deti v tom veku, potesil by som sa, zvlast ak by to bolo s normalnym, dobrym partnerom. Skolu dnes dokonci kazdy dement, ale mat dieta, mat vnuca, to sa kazdemu nepodari..."
🙂 nepochopila si ma, čo som tým chcela povedať. Aj v rámci dosiahnutia toho cieľa niekedy potrebuješ na to mať financie :D
Spolocnost nas "nuti" mat vsetko a vela, dovolenky, domy, auta, kopec zbytocnosti.....bez ohladu na to, ze by nam ku stastiu stacilo ovela menej. Niektorych ludi uspokoja materialne veci. To je uplne v poriadku, co ale v poriadku nie je, je ze niektore skupiny svoje nazory prezentuju ako univerzalnu pravdu a maju pocit ze su z nejakeho dovodu lepsi.
Vy tento rok nejdete na dovolenku????😳
Nesetrite detom na skolu... 😳
Vase dieta nema poistku??😳
K 18 ke nedostane auto? 😳
Startovaci kapital???😳
Ma si zarabata same??????😳
.........
Ja netvrdim ze kazdy sa ma uspokojit s malom, tvrdim len to, ze aj ludia co maju malo mozu byt spokojni.
Mozu sa sami rozhodnut co a ako v zivote urobia. Maju pravo na vlastne rozhodnutia bez toho, aby ich niekto odsudil za to, ze to urobil inak.
Clovek by tiez nemal zit s predstavou ze si ruky po lakte zoderiem, len aby som dietatu dal vsetko.
A tiez ti ktori si vlastnou sikovnostou zarobili, nie su povinni svojim detom vsetko plait len z toho dovodu ze na to maju.

@janickacrazy ako prosím Ta rieši, ked sú deti choré alebo sú prázdniny? Nerýpem, ale zaujíma ma to .-)