Chcem stavať dom
Ahojte mamicky aj buduce mamicky. Idem si po vase skusenosti, rady, typi. Mam dve male deti stari ma malo cez 2 roky a mladi 7 mesiacov. Chcela by som stavat dom. Samozrejme nie zajtra ani na buduci rok. Najprv musim najst vhodny pozemok. Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B. Teda moja otazka co vsetko, ake urady, potvrdenia/nepotvrdenia ste potrebovali pri stavbe domu. Ak ste davali stavat firme tak budem rada ak mi napise s ktorymi ste boli spokojne/nespokojne. Comu sa vyhnut, naco dat pozor. Ako casto ste chodili pozerat na stavbu. Samozrejme viem co stavba domu obnasa a aj to ze nie je prechadzka ruzovou zahradou no uz som sa rozhodla ze idem do toho a budem rada ked mi napisete vase skusenosti ci uz pozitivne alebo negativne. Dakujem 😉 Samozrejme viem co stavba domu obnasa no uz som sa rozhodla
@nika898 neviem prečo každý straší že koľko stresu je okolo toho, že už by do toho nešli hlavne že už majú dom 🤔 my sa teraz budujeme a ja ľutujem že sme sa už dávno nezačali budovať. Papiere by som nedala vybaviť človeku pokiaľ ho nepoznáš a neveríš na 100%. Neviem kde bývate ale neviem či vám bude stačiť 165 000 keď nemáte pozemok. Stávame normálne z ytongov stavia firma. Firme veríme takže ich netreba kontrolovať ale mi sme stále na stavbe lebo chceme vedieť čo a ako sa robí. Nezačali sme svojpomocne lebo je poschodový a MM nechcel, že nemá žiadne skúsenosti. Nevravím že nie sú stresy ale pokiaľ máš čas tak všetko sa dá. Nájdeš pozemok, nakreslite si dom, len firmu na stavbu si musíš nájsť dobrú. A veľa ľudí už si stáva aj drevodomi. Ja za seba si to užívam 😉 MM tiež lebo keď niečo treba vybaviť tak káže mne 😉
@maxi2 Preco nedat vybavit papiere cudziemu cloveku? Su ludia, ktori sa tymto oficialne zivia, normalne vybavia za poplatok stavebne povolenie. Vedia v tom behat, a maju to rychlejsie ako clovek neznaly postupov...To je akoby som nechcela predat byt s pomocou realitnej kancelarie, lebo by som sa bala ze budu vediet menej ako ja. Velmi to ulahci stavbu a este aj odpadavaju stresy, nakolko ten clovek presne vie, kam ma co zaniest, kedy a ako dalej postupovat. Bezneho cloveka na kazdom urade otocia dva-tri krat, za rozne blbosti.
@nika898 Ciel mas, vies co chces. Nie je to take strasne, vec pohladu. ;) Mna stavba bavila, ako aj papierovacky. Tie zase neznasal mm, a vedela som, ze nepojde ani na jeden urad,cize vsetko som vybehala sama, vlastne s jednou dcerou za ruku a s druhou v brusku 🙂 Papierovacky budu na zaciatku, ked potrebujes stavebne povolenie, potom vlastne len zhanas material, a papierovacky na konci pri kolaudacii. Projekt bud si vyberies katalogovy alebo ides cez projektanta a nakreslis" mu svoj navrh. V projekte sme mali "rozpocet stavby", a aj podla toho sme sa riadili pri nakupe materialu. info co a ako som mala zo stav. uradu, dobry projektant tiez poradi, vela rad a inspiracii som sa docitala na modrej streche. Muzi velmi ochotne radili, ja som sa pocas stavby vykecala a bolo to super, lebo aj zlavu som stale dostala 🙂 takze zvazit si, ci budes mat cas na urady a dozeranie stavby, alebo si niekoho najdes, ale dotycny musi vediet co chces, aby to na stavbe vedel kontrolovat. Pravdepodobne to budu stavat firmy, u nas v okoli su aj take, co stavaju od zakladov az po strechu, cize potom aj ta dovera rastie a mozes ich nechat pracovat bez toho, aby si kotrolovala kazdy milimeter. Ak by nieco, kludne sa ozvi.. ;)
Pred vyberom pozemku poriadne rozmyslaj nad susedmi...aj nad ich detmi, aby ti nezacali pod oknami "podnikat"
Klikni na "Modrá strecha" nájdeš viac info. Nedaj sa nikým a ničím odradiť, proste si choď to svoje CHCEM STAVAŤ DOM a hotovo. Postup sa ti sám ukáže...
@pininka zasa az tak strasne vela vybavovaciek okolo toho nie je. Pre ludi zvyknutych co i len v praci vybavovat a robit rozhodnutia to nie je ziadna veda.
A to som jeden dom postavila, druhy som doviedla do stadia stavebneho povolenia + zajednala rozne firmy na realizaciu jednotlivych casti a treti staviame teraz.
K autorkinej situacii sa vsak tazko vyjadrovat. Takeho muza by som asi kopla niekam a potom by som stavala sama bez jeho majetkovej ucasti.
@ckatka tak my postavime za 80 dvojpodlazny velky. banka pri hypo ocenila buducu stavbu akurat na 160. ... ale vela robi chlap svojpomocne, bez firmy (lebo chce, on je taky typ, fuserom nedoveruje, naokolo mali s firmami problemy. ale tak je firma a firma, kvalitna si necha zaplatit) ... takze 165 @nika898 - ak to bude stavat firma na kluc, je podla mna rozpocet LTT. muzov pristup je pre mna nepochopitelny ...
Zienky dakujem za kazdu vasu skusenost. Ide o to ze mame 2 izbovy byt ktory sme si sami krasne prerobili na 3 izbovy. Robos nam akurat robil omietky vsetko ostatne sme si robili sami aj sietky tahali. Viem co to je za makacku sama som nosila tehly na 4 poschodie bez vytahu aj iny material. Poviem vam ze ma to nesmierne bavilo a vtedy sme mali s muzom tak krasny vztah ako nikdy. Vobec ziadne hadky ohladom vyberania podlahy ci obkladaciek. Znovu som otehotnela tak sme hladali byt s vytahom. Teda teraz predavame ten prerobeny a mi byvame v 4 izbovom. Problem je ten ze nemam domov len tu byvam. Nie je to to co by som chcela podla mojich predstav. Preto ma moj muz taky postoj aky ma nie ze by on dom nechcel ale pred rokom sme sa stahovali do toho 4 izboveho. Dalej co ma zenie vpred je ze moj muz si mysli ze to nedokazem ze stale len nieco chcem nieco si vymyslim a ostatny zariadujte a rieste. Chceli sme aj minuly rok kupit dom hotovy no cuvli sme od toho kvoli financiam no za rok sa situacia zmenila. Manzelovi zvysili plat a popritom pracuje este externe pre inu firmu.
@zafir01 dakujem za skusenost. Nejde o to ze nemam podporu svojho muza. Sami sme v roku 2015 prerobili byt ktory teraz predavame a prerabali sme ho komplet aj nove sietky bolo to pre mna sice vycerpavajuce ale super. Minuly rok sme sa stahovali do 4 izboveho kvoli tomu ze v tom mensom sme nemali vytah. A moj muz povedal ze on prerobil jeden byt komplet a na druhom sa narobil takze on teraz riesit dalsiu stavbu a papierovacky nejde.
@sissi2183 tak neviem kde byvas,lebo aj od toho vela suvisi, ale tu kde byvame my sa kazdy chytal za hlavu. My sme zacali stavat pred 15 rokmi takze netusim ako sa to teraz zjednodusilo, ale pochybujem ze nejako velmi markantne. Zbytocne nech si autorka nemaluje naruzovo ako bude kradne vsade vybavena a stihne to za dva tyzdne. Ja si pamatam ze na stavebnom urade nam pani dala tri A4ky zapisane z oboch stran co mame doniest a kazdy mal samozrejme na vyjadrenie cas. Takze ja pisem len nasu skusenost. Samozrejme je aj moznost mat aj strycka nahodu co vsetko vybavi a zamava bankovkami a potom to ide sup sup.
@daakotaa dakujem ☺. Ja svojho muza chapem. Pisla som uz inom prispevku ze sme sami nedavno prerobili 2 izbovy byt a pred rokom sa stahovali do 4 izboveho preto nechcem mat s tym nic spolocne. A este mi neveri ze to dokazem lebo ze ja vzdy len nieco chcem a ostatny rieste za mna to co ja chcem.
@veronikastrickova ocividne mi mobil spravil preklep pri pisani ☹ malo tam byt starsi a mladsi
Ja chapem ze niektori chlapi su lavi na stavbu domu ale aj tak je to skor chlapska zalezitost ako zeny.a aj ked chlap vie o tom prd existuje stranka modra strecha kde mu dalsi chlapi poradia.ja by som sa v tomto pripade na to vy...lebo uz teraz si mozes byt ista ze vsetky chlapske prace okolo domu budes robit ty.aj kosit travu co rastie dost rychlo aj o drevo sa starat a pod.a vsetko co sa pokazi.
@nika898 ak ste rozhodnuti obaja, ze dom chcete, ale manzel sa uz na nom nechce narobit, tak by som volila cestu, vybrat si vyhovujuci holodom a dokoncit podla svojich predstav..A teda skor by som sa zamerala na to, aby bol v dobrej lokalite, skolky, skola, obchod, lahka dostupnost do prace..
@bodkolienka81 tak aj pozeram a ano obidvaja chceme dom. A s robotou potom okolo domu on nema ziadny problem.
"Samozrejme viem co stavba domu obnasa"... tak co vlastne od nas chces pocut?
@nika898 stavebné firmy stavajú domy po celom
Slovensku, takže netreba sa sústrediť len na tie so sídlom v okolí bydliska. Každopádne je to veľká investícia, ceny stavebných materiálov, pozemkov,práce a všetkého okolo stavby idú z roka na rok hore, takže treba rátať s predraženim stavby už dopredu. Je výhodné mať architekta, ktorý vie na čom sa dá pri stavbe ušetriť a kde sa už neoplatí šetriť. Navyše architekt vie aj v priebehu stavby kadečo pozmeniť,aby ste sa ako tak zmestili do rozpočtu. Ceny katalógových domov sú len orientačné, podľa starých cenníkov stavebných materiálov. Ono iné je stavať na materskej v prípade, keď žena pred pôrodom pracovala 8 či 10 rokov,žila skromne,jazdila busmi a bývala u rodičov, to aj banka potom inak pristupuje ku klientovi, čo už má niečo nagazdovane s úverovou politikou.
@nika898 prerábať byt a stavať dom je veľký rozdiel. Aj organizačný, aj finančný. Na to sa treba pripraviť a obklopiť sa odborníkmi, ktorí počas stavby pomôžu.Veľkú výhodu máš v tom,že máš teraz čas na premýšľanie, hľadanie architekta,pozemku,finančných možností ... Keď už deti budú väčšie a vrátiš sa do práce,v hlave budeš mať iné problémy. Veď preto aj manžel tie tvoje problémy a nepohodlie v byte nevníma, lebo do bytu chodí len spať a prakticky on v tom byte nežije.

Prve co ma zarazilo ze deti menujes ako stari a mladi. Akože to naozaj? A druhe tvoj chlap sa len presunie z bodu A do bodu B? No pri nom to jednoduche mat nebudes. Tak hlavne najst schopnu firmu a hladat recenzie, najlepsie keby bol v cene aj pozemok, vela behaciek by si mala z krku.