icon

Čítate deťom na dobrú noc?

heni79
18. dec 2011

Ja mám skôr anketu, ako otázku. 😅
Základ je myslím jasný. 🙂
Ale poprosím podrobnejšie informácie.
1. Ak čítate deťom na dobrú noc, v akom veku ste začali?
2. Čo deťom čítate (žáner)?
3. Aká bola prvá "úspešná" kniha (poprosím názov + autora)
Vopred ďakujem za odpovede. 😀

lucia375
26. dec 2011

1. ano čítame, starší syn mal 2,5 roka a dcéra 0,5 roka ked som ich začala uspávat spolu.
2. rozprávky, v súčasnosti zvládnu aj dlhšie, niekedy pri nich zaspia, inokedy až ked je dočítané
3. knihu si väčšinou vyberú samí, napr. Rozprávky o psíčkovi a mačičke, Papierová dedinka, Popoluška, máme ich doma dosť.

jarus1
26. dec 2011

samozrejme, že čítam 🙂 asi od pol roka...neviem si predstaviť inak ukončiť deň iba rozprávkou a rozhovorom o tom, čo sme cez deň zažili 😵

lubinka26
26. dec 2011

necitam. neobsedi na mieste, knizka je pre nu trhaci nastroj. snad neskor.

anjelicek26
26. dec 2011

Tiez necitame - nie na dobru noc. Inak citame vela, uz len zo skoly ma kazdy den knizku, ma toho aj tak dost, bud sa vecer rozpravame - take sumarum dna +co bude na plane zajtra alebo jej ja porozpravam vymyslenu rozpravku, to ma velmi rada. Maxi je na to este maly, cez den pozerame kopu obrazkovych kniziek, dost pri tom vydrzi, ale vecer je proste zabity, chce ist do postele, vypit si flasu a spat, ak by na neho vytiahnem knihu, tak vyskoci z postele a zacne sa jasit 🤐

mamabiba
26. dec 2011

1,My sme začali čítať na dobrú noc asi v 1 roku a moja dcérka si číta až do teraz. Radšej ide skôr do pyžama, len aby si mohla prečítať pár strán.
2, Zatiaľ stále čítame rozprávky...máme 8 rokov
3, U nás sú všetky knižky úspešné.Ako Danka a Janka, tak isto aj Leví kráľ.

mirkave
26. dec 2011

my sme nedavno kupili v lidli "365 rozpravok na dobru noc" su tam vsakovake kratke rozpravocky s obrazkami.citame ich presne podla datumu.ak vynechame,tak sa simonka tesi,ze budeme dalsi den citat dve rozpravky.zaujali ju natolko,ze uz aj ona nam cita z tejto knizky 😀
(sice tato knizka stala len 6 eur,myslim si,ze rozpravocky v nej su na nezaplatenie 😉 )
inac citame od mala.aj vymyslene rozpravky,aj uz spominane knizky,leporela,basnicky atd...
a najviac deti bavi,ak to clovek cita so zanietenim,meni vysku a farbu hlasu.....

bamartinka
26. dec 2011

Na dobru noc spievam mojim babam uz oddavna jednu cesku pesnicku "Ovečka", ak nie su este unavene, spievaju ju so mnou 🙂 (3 r 5 mes., 2 r 3 mes.). A niekolko mesiacov cita moj manzel vzdy nejaku knizku - teraz prave druhy vecer Janko Hrasko, predtym Cervena ciapocka atd. ale zacinali sme kratkymi basnickami, ktore sa rymovali - starsia sa ich vzdy o chvilu naucila a recitovala s nami 🙂. Takze teraz to prebieha tak, ze tatinko precita alebo porozprava rozpravku a potom nabehnem ja a kazdej pri posteli zaspievam jednu slohu a pritom hladkam chrbatik 🙂

miika
26. dec 2011

najprv som si precitala uz napisane odpovede a som prekvapena, ze mnohi necitaju na dobru noc vobec, druhy sok bol pre mna ze ti co citaju, citaju od pol roka...
1. citat sme zacali ked sme mali pocit ze dieta vie obsediet a ze ho zaujima dej rozpravania. Prvorodeny bol v tomto vnimavejsi, tam sme zacali cca v 2,5r, zacal s tym manzel, hoci syn by zaspal aj bez rozpravky a ja som proti tomu trochu bojovala - a uz sme s tym neprestali, syn ma teraz skoro 8 rokov. Druhorodeny ma 2,5r a veru ho citana rozpravka este vobec nezaujima, a najmladsi 11mesacny spi v samostatnej izbicke a tam neplanujeme citat rozpravku skor ako v 2,5-3 rokoch.
2. Ak sa pytas na zaner, vzdy tam v tych prvych knizkach vystupovali ako hlavne postavicky zvieratka ktore mali take "ludske" problemy a zapletky.
3. Zacali sme s knizkami o Mackovi Pufovi (knizky z vydavatelstva Egmont, kreslene Disney ilustracie, cize nie original kniha) - hoci kreslenu rozpravku vtedy este nepoznal... a strasne oblubena kniha bola Velka kniha rozpravok z vydavatelstva Priroda (bohuzial vypredana a neplanuje sa dotlac), neskor sa kupili kvanta kniziek s rozpravkami, ale presli sme aj na system "kniznica", cize si poziciavame knizky z kniznice, lebo vacsinou precitame kazdu knihu len raz. V tomto veku 7-8r ho velmi bavia knizky ako napr. detektiv Perry Panter alebo Gregorove tajne vypravy do vesmiru. Vesmir ho zaujima, lebo je stale vacsi fanatik do Star wars, ktore beru mojho manzela 😠 Co sa tyka citania - hoci s tym citanim zacal manzel, citam teraz vacsinou ja, ale velmi ma to bavi a ked vyberam knihu na citanie rozpravok, musi to byt aj nieco co zaujme mna a dieta zaroven 😀 Posledne som synovi citala Volanie divociny a Grecke baje a povesti a veru nepustila som k citaniu ineho clena rodiny, aby mi neusla ziadna cast knihy.

monika15
27. dec 2011

no u nas je opak.... ked dam flasu zhasnut a spat....
ak sa niekto objavi alebo nahodou ze sadne vedla tak uz je hore a uz do 3 ani nezaspi :(((

abbie
27. dec 2011

ani my necitame na dobru noc, knihy si ukazujeme a citame pocas dna, v noci sa napapa, zapne sa ncne svetielko a ide sa spat 😒 ako ho poznam, tak by ho to rusilo

nibiru
27. dec 2011

mi tak isto necitame na dobru noc knizky sice miluje ale zatial len na hranie snaha bola vzdy ked som zacala zacala mi knihu brat a robit vsetko ine proste ju zatial bavia len na hranie preventivne skusame a ked dojde na to cas budeme citat:o)tiez mame stare klasicke repolera,365rozpravok a stare klasicke rozpravkove knizky.

miskax2
27. dec 2011

ahoj my sme poknizkach zacali siahat okolo 8 mes (co boli basnicky riekanky a kopa obrazkov)ale take to ozajsne citanie na dobru noc kedy uz mala pocuva suvisly pribeh az teraz ked ma dva roky. viem za ma pocuva a chape dokonca pri oblubenych knizkach aj doplnuje text ked prestanem citat. citam jej rozpravky od klasickych(cervena ciapocka) az po tie novodobe(hlada sa nemo) spociatku som jej sitala kratsie pribehy a teraz jej jeden dlhy rozdelujem aj na tri casti. no zatial mi este pri citaní nezaspi len si vypocuje rozpravocku a nasledne jej pustim este rozpravku z CD pri ktorej ma uz tmu a pri nej zaspi....vlastne to citanie je taka priprava na spanok kedy uz musi lezat byt ticho vtedy sa ukludni a vie ze uz nemoze behat alebo sa ist hrat....citam jej aj pred obednajsim spankom knizky si vybera sama momentalne je oblubena snehulienka :D

lauramario
28. dec 2011

milá heni 🙂
😵 čítame našim deťom každý večer, raz ja, raz manžel, hádam celkom od prvých dní, presnejšie už v pôrodnici sme si s mamičkami čítali nahlas mamičkovskú literatúru a naše bábätká počúvali
🙂 rozprávky, rozprávky...dokola niekedy stále tie isté
🙂 Môj macík M. Rázusová -Martáková (z ruského originálu)
Nedávno som čítala krásne venovanie v jednej rozprávkovej knihe od autorky " Venujem všetkým deťom, ktorí majú to šťastie, že im ešte čítajú "

geegee
28. dec 2011

1. Čítame od malička, ale pravidelné čítanie asi od cca 2,5 roka starsieho syna.
2. Na večer čítame rozprávky, encyklopédie nechávame na deň 🙂
3. Prvá úspešná knižka - taká, že si vyžadoval syn pokračovanie - bola Budkáčik a Dubkáčik. Začali sme krátkymi básničkami, potom dlhšie básničkové príbehy a skončili pri: Opice z našej police, Budkáčik a Dubkáčik, Smelý zajko, skúsili sme Petra Pana, a teraz sme začali Andersenove rozprávky čo dostal starší syn na Vianoce.

sonka345
5. jún 2015
Používateľ sonka345 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sonka345.

Na dobrú noc čítam deťom asi od roku a pol. Sú to hlavne kratšie príbehy - o krtkovi, Mackovi Uškovi, včielke maje, mašinka Tomáš. Prvá úspěšná bola: http://www.egmont.cz/knihy/masa-a-medved-filmovy-pribeh/

michaela1711
6. jún 2015

my nečítame síce pravideľne každý deň ale dlhé čítanie ho nebaví. Bavia ho knižky s čo najviac obrázkami ako napríklad MOJA PRVÁ KNIŽKA od vydavateľstva Matys a Mám 2 roky Učím sa slová. od Slovart - print ale má aj iné knižky ale najradšej má tieto dve. Na dobrú noc som mu občas čítala ale nie každý večer na neho skôr zaberá na uspávanie kľud a ticho alebo rozprávky z Dvdčka.

lilimoni
6. jún 2015

U nas velky uspech Gulko Hrozienko a citam od prichodu domov z pirodnice 🙂 teraz sme zacali citat pri vecery a po rozpravke ide do postele 😀

modrofuzik11
6. jún 2015

my citame vsetkym trom detom. najmladsiemu ondrejkovi knizku o traktoroch a zvieratkach /skor ukazujem a vydavam zvieracie zvuky🙂/ a starsim dvom spolocne rozpravky, ktore si vyberu. najradsej maju klasicke. vcera sme citali o jankovi a evicke a dnes popolvar... 🙂

lenatali
9. jún 2015
Používateľ lenatali je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od lenatali.

Deťom čítam asi od pol roka. Staršiemu synovi pravidelne pred spaním spievame alebo čítame. Má rád knihy na pokračovanie. Prvá úspěšná bola Maťko a Kubko, hoci text vzhľadom k nárečiu bol pre ňho trochu ťažký. Mladšej dcérke čítam cez deň - Krtka, prípadne má rada zvukové knižky alebo knižky s puzzle

srenata
21. jún 2015
Používateľ srenata je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od srenata.

Čítame asi od roku, dovtedy sme spievali. Prvá úspešná bola Ľadové kráľovstvo - knižka na celý rok. Objednávali sme ju cez net z egmontu.cz na Vianoce

ester851
9. aug 2015
Používateľ ester851 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ester851.

Čítáme deťom asi od roku, prvou obľúbenou bola knižka Moj Macík. Teraz majú obľúbenú Lokomotívu Tomáš 🙂

jankaroy
9. aug 2015

Citam detom na dobru noc asi druhy rok, kupila som im knizocky z edicie moja rozpravka, su to cca 10 minutove skratene verzie rozpravok. Citame kazdy vecer aj ked ideme mimo domu berieme ich so sebou a citame 🙂

bibistec
9. aug 2015

ano knihy poziciavame v kniznici

tajka1986
9. aug 2015

Necitam,lebo mi stale prehadzuje stranky a chce sama citat. Vacsinou ju to tk preberie ze nie je schopna zaspatdalsiu pol hodinu takze nie necitam a asi dlho nebudem🙂

moje123
2. sep 2015
Používateľ moje123 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od moje123.

Z egmont.cz objednáváme deťom knižky aj my. Všetky, ktoré poznajú z telky - Včielka Maja, Mašinka Tomáš, Autá, Máša a medveď. Večer vyberáme kratšie rozprávky, pretože pri tých dlhých si odpočinú a potom nechcú spať 🙂

natallkaa
18. sep 2015
Používateľ natallkaa je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od natallkaa.

1. čítam od narodenia
2. rozprávky
3. Bob a Bobek 😉

horana
18. sep 2015

1) ano, od napamati, aj ked nie kazdy den, boli casy ked viacej a pravidelnejsie a ked menej ked ich nebavilo pocuvat aj mesiace a radsej mali hladkanie alebo rozpravanie sa o tajomstvach zivota, doteraz maju radsej vymyslanie si a kecanie
2)teraz uz su vacsie tak co si vyberu, alebo moje oblubene z detstva, citat vedia davno aj sami, ale stale si radi vypocuju aj predcitavanie
3)klasicke rozpravky, to pocuvali, ale co ich zacalo nadchynat tak u syna Mach a Sebestova, Martin a hvezda, Pastierik a vila, ... a u dcery v predskolskom veku Dada nalada ci Nejdem a basta

amadora
18. sep 2015

Čítame, väčšinou každý večer. Chodievame do knižnice, ja si požičiavam knihy pre seba a chlapci si vyberú rozprávkové knižky, ktoré potom čítame pred spaním. Začínali sme s tým keď už vedeli obsedieť a počúvať. Takto isto si to ja pamätám z detstva, chodila som s ocinom do knižnice a on mi čítal. Pre mňa sú to úžasné chvíle, aj moje deti to zbožňujú a myslím že v dnešnej dobe plnej TV a PC ich to vedie k tomu že budú aj samy radi čítať

zaneta123
18. sep 2015

čítame pravidelne večer, nepravidelne i počas dňa, večer je z toho rituál, obaja obložia čítajúceho vo veľkej posteli (niekedy, keď číta tatík sa pridám i ja), takže čítanie funguje ako stmelovač rodiny a ukľudňovač detí. Začínali sme knižkou Môj macík, aj pri prvom i pri druhom a teraz čítame všetko čo naškrečkovali naši rodičia (staré knižky s krásnymi rozprávkami a peknými ilustáciami). Začínali sme s kratšími rozprávkami a teraz rozprávky aj na pokračovanie, a aké? Dášenka, Opice z našej police, budkáčik a dubkáčik (3x), najkrajšie slovenské rozprávky, panáčik z piesku a top ruská klasika Div a zázrak (máme ju dvojmo - po mne a manželovi🙂 a veľa iných. Vyhýbam sa importu ale vláčik tomáš neobišiel ani nás🙂. Cez deň sa starší hrabe v detských a už aj v dospeláckych encyklopédiach a mladší už začína s tým tiež. Dúfam, že im to dlho zostane🙂

barca1205
24. sep 2015
Používateľ barca1205 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od barca1205.

My sme prvému synovi čítali už v prenatálnom období rozprávku o Budulínkovi a tú ma rád dodnes 🙂