icon

Čo s rozmaznaným bábätkom?

bembola
12. feb 2012

nemyslela som ze takto dopadnem a po takmer roku co som si myslela ako vsetko robim dobre, budem prosit o pomoc, lebo nebudem vediet ako dalej... dcerka ma 10 mesiacov, od jej narodenia som riesila kazde zaplakanie, stale som si hovorila ze je este malinka, teraz mam doma velku tavu, ktorej nic nie je dobre. spi len zavinuta!!! s cumlom a ked ju hladkam po hlave. takze pol dna travim s nou v posteli aby vobec spala. odist nemozem lebo len co sa pohnem je zas hore. v kociku spi tiez len kym sa hybe, s tienidlom, aby ju noc nerusilo...viem ze je to len rozmar lebo vecer zaspi sama. a ked ju necham zaspat samu, nikam to nevedie, rumadzga ihned az sa zachadza, a potom zostane taka rozrusena, ze uz ju ani ja poriadne neuspim. ked navela zaspi, spi kratucko, lebo jej trva aj hodinu - dve kym zaspi a je zas hladna. potom vsak poriadne neje, lebo je unavena a je to takto dookola a ja uz nevladzem a nevidim cestu von - nechat ju plakat poste nejde, lebo jaci tak ze ja nevidim kde by tomu mohol byt koniec a nejaku pol hodinu ju naozaj plakat nechat nedokazem... ak viete pomozte

koniarova
14. feb 2012

@ritusuk Ale veď o tom sú fóra a diskusie. Nemôžeš mať rovnaký názor na všetko. Ale mne toto fakt ako hádanie nepripadá. Nejaké ste tu maminy moc precitlivelé. 😉 😉

ritusuk
14. feb 2012

@koniarova 😀 😀 😀 Tak pockaj, pockaj 😀 Ja som vsetko, len nie precitlivela 😀 Vidis, len som vyjadrila svoj nazor, ze je tu hasterenie a uz som sa hned dozvedela, ze som nova a precitlivela 😀 Preco? Ze napisem pravdu? Ved to same tam pisete, ze sa vytahuju veci z kontextu, ze niektorim nevysvetlis atd...to nema s rovnocennou vymenou nazorov nic spolocne, jedna si tvrdi svoje, druhe svoje. Nova, precitlivela napise, ze sa tu niekto hasteri a sme uplne mimo temy 😀 Neviem ci ma teda cenu sa vyjadrovat vobec k teme, ja mam dvojcata a horeuvedeny problem si ani neviem predstavit 😒 Ale to by bol zas len olej do ohna...

koniarova
14. feb 2012

@ritusuk To slovíčko "precitlivelá" som tam hodila zámerne. Chcela som vidieť tvoju reakciu. 😉

lenusiknr
14. feb 2012

@katarinnak nezda sa mi, ze som nieco vytahovala z kontextu... proste kazda sme ina, kazda mame na vychovu iny nazor.... moja matka nas tiez vychovala stylom ,,drezura odmala,,aspon sa to lepsie naucime a poviem ti, ze vztah snou je doteraz na bode mrazu.... preto ja mam na takuto vychovu opacny nazor... a ano ja mojmu malemu dovolym toho fakt dost ale mozno je to tym, ze mi nevadi ak urobi bordel, premiestnuje veci atd....ja som typ kt. sa prisposobuje dietatu a ty chces byt zrejme mamina ktorej sa bude prisposobovat dieta...prajem ti nech ti to vyjde tak ako si zelas🙂

lenusiknr
14. feb 2012

@ritusuk nikto sa tu nehasteri len mame kazda iny nazor🙂 najme ak sa jedna o to co dieta nechat vyplakat, mojkat ho...polovica z nas nenechala dieta nikdy vyplakat a druha polovica na tom nevidi nic zle... skor by som to nazvala diskusiou o tom co je pre dieta spravne 🙂

ritusuk
14. feb 2012

@koniarova Pokial ma niekto nazve niecim, cim nie som (hoc je to jeho subjektivny nazor), branim sa. To nie je precitlivelost 😉

@lenusiknr Ja som bola upozornena na to, ze tu prevlada sutazivost a niekedy aj nevrazivost voci maminam, co robia veci inak. Problem je, ze kazda jedna mamina je svojska, ze? 🙂 Vymena, nevymena, tak to ma byt, aspon je to pestrejsie 😝

lenusiknr
14. feb 2012

@ritusuk niekedy sa to tym smerom zvrtne, ale tak uznaj napisat o 10 mesac. babatku ze je ,,tava,, alebo z inej temy:,, mala som chut svoje dieta zaskrtit ako had skrtic, rozsliapnut ho,,... to ti nepride na hlavu postavene? jasne, ze po takychto vyjadreniach tu panuje nevrazivost...
a ze niektore robia veci inak? pre tie druhe som zasa cudna ja, pretoze svoje dieta mojkam kazdu chvilu, nikdy som ho nenechala vyplakat a nema vsetko zakazane... tiez to pride polovici zien cudne a budu ma tu zato kritizovat... 😀 😀

awalancha3
14. feb 2012

...ja som nechala vyplakat dieta ked bolo malinke..... sedela som pri nom, sem tam pohladkala, ale nebrala na ruky a bábo plakalo a plakalo.... a potom zaspalo.......dnes ma malicka rok a dva mesiace a z dobreho pol roka zaspava sama, po minutovom prihovore, pohladkani, pekne v tme vo svojej postielke.... posledné 4 mesiace spinká od 20.00 do 08.00 celu noc ani nepípne.... a okolo 8.00 si uz berie deku a taha sa k postielke.......A ja osobne naozaj cítim a rozlisujem, kedy je plac bolestivy, kedy uzkostný, kedy z trucu.......reči typu" ja by som svoje dieťa nikdy nenechala vyplakať".... ak je ich skryty vyznam v tom zmysle, že každá matka, ktorá nechá dieťa vyplakať je tyranka, sadistka, zlá matka neuznávam........Inkinka a hajanka........ ste také žabenky čo kvákajú a domnievajú sa, že kvákajú najkrajšie najsprávnejšie a najelegantnejšie... ale vždy je to len kvákanie... rovnako ako moje, aničkine-kohokolvek......a preto, kvákajte si aj nadalej....... a dakujem za vecerne pobavenie v tejto téme....

adriana7
14. feb 2012

@ritusuk , ale aj mne to tu občas poripadá také hašterenie (čítala som všetko!)...až do včera som si myslela, že to len v téme o očkovaní 😀 😀 😀 ...
...inak základná poučka z vývinovej psychológie je, že dieťa do roka sa nedá rozmaznať...a treba mojkať, mojkať, mojkať!
...moje deti prespali od 2 mesiacov celú noc (začínali sme od polnoci do 6 ráno a postupne sa to naťahovalo na 11 hodín, ale ja som deti "učila" spať..nie vyrevať do zúfalstva, ale večerný rituál (aj obedný), dokola to isté, v kľude, dieťa predpokladalo, čo bude nasledovať...dnes mi malá zakýva a otočí sa na bok (akože už choď) 😀 , tento "tréning" sme zvládli pri každom do max. 7 dní...keby som mala jedno, poviem náhoda, ale pri troch už viem, že to fungule a je to dobre...možno je to aj tým, že sme doma všetci spáči 😀
...a mojkám dodones aj tú čerstvo zaľúbenú puberťáčku, ak je treba 😵

adriana7
14. feb 2012

@awalancha3 , pekne napísané, aj ja som si všeličo predstavovala inak, než ma reál naučil riešiť veci reálne...samozrejme, že aj moje deti v postieľke plakali, ale presne ako ty, odišla som a ak plakalo, zas som prišla, zobrala pri postieľke na ruky (nikdy nie von z izby), v kľude porozprávala a zas dala do postieľky, zakývala, zavrela dvere...nelenilo sa mi aj x krát...a nozaj do týždňa všetci krásne zaspávali...
ono je aj ďalšia poučka, že deti milujú rituály, režim a mantinely, tak ako radi objavujú, tak sa úprimne tešia z predpokladaného a známeho, lebo si budujú istotu a dôveru...moje deti nikdy neplakali v postieľke osamotené, bez záujmu, len ja nechápem, ako niekto môže fungovať, ak je v noci x krát hore, kamoška mi minule vraví, aká super noc, len 7 x som bola hore...toto ja našťastie nepoznám a po krátkom čase by som bola nevyspatá, nevraživá a umrnčaná aj ja 😀

abbey1
14. feb 2012

@adriana7 Aj ym máme krásnu noc, ak sme hore menej ako 5 krát , ale je to aj o človeku a jeho potrebách. ja som zvyknutá málo spať a nemám s tým problém. Nevrlá bývam, iba ak mám dôvod ( väčšinou je to manžel 😀 ), ale s cuckaním v noci problém nemám. Mali sme aj noci, že sme sa od 1-4 hrali v obývačke, ale brala som to ako chvíľkový stav a snažila som sa aj to si s ňou vychutnať. Dá sa to v pohode.
Mňa život presvedčil, že proste sú deti, ktoré spinkajú menej. Zara napríklad zaspí behom chvílky, ale spí len max hodinu denne, a už začína mať dni, že nespí vôbec. A nepomáhajú ani rituály. 😉

ritusuk
14. feb 2012

@lenusiknr Vies co Lenka (predpokladam, podla nicku🙂, ja sa jej ani necudujem, uplne chapem zufalu maminu, ktora teraz nevie kudy kam:( 10m. babo mi pride primale, aby malo take maniere, ale inak to ani nemoze byt, ked je tak zvyknute? Alebo je to naozaj tak, ze niektore deti proste placu? Co sa tyka inych komentarov (rozsliapnut a ine chutne veci), to uz nechapem, ja som zatial tiez hodila par velmi skaredych pohladov (a v duchu aj par skaredych slov, co si budeme klamat), ale aby ma nejak napadlo fyzicky ublizit babam (aj ked verim, ze tie maminy by to v skutocnosti nedokazali), to nie...bude to tak, ako si sama napisala, podla mna to tiez velmi ovlyvnuje detstvo , to, co sme zazili a ako sme boli vychovavane my. Ja som napr. nikdy nespala v rodicovskej posteli a tak isto tam nespia moje deti a nie je to preto, ze ich milujem menej, ani preto, ze by som bola pohodlna 🙂

@awalancha3
@adriana7 : suhlasim....ja mam tiez doma spacov, posledne papanie mame o polnoci a do rana ani neviem, ze su, dokonca sa mi stavalo, ze som ich chodila budit. A tu musim zdoraznit, ze mali odmalicka trocha ine podmienky ako vacsina deti plus su na UM, takze keby som kojila, mozno by bolo vsetko inak 🙂

adriana7
14. feb 2012

@abbey1 , lenže ty máš druhé meno "ži a nechaj žiť" a to tu niektoré prispievateľky žiaľ, ešte nestihli ...a inak ťa obdivujem, ja už by som ležala na dlážke ako koberec so všetkými jeho funkciami (mohla by si si na mňa ľahnúť, zrolovať ma, aj si do mňa utrieť topánky...a ja by som sa ani nehla 😀 )

abbey1
14. feb 2012

😀 😀 😀

jarkam2
14. feb 2012

@bembola Tiež ti môžem odporučiť tú knižku "Každé dieťa sa vie naučiť spať". Funguje to, moja malá už tretí mesiac podľa nej zaspáva večer sama, v noci keď sa prebudí - zaspí sama. Ja som začala medzi 6-7 mesiacom a trvalo mi 4 dni, kým to bolo úplne bez plaču. Za 3 mesiace boli dve recidívy, ale bola som odhodlaná. Spinká omnoho lepšie, je spokojnejšia. Neučila som ju zaspávať samu kvôli sebe, ale kvôli nej. Nechcem, aby mala poruchy spánku. Chcem mať zdravé, spokojné, vyspinkané dieťatko ! Tak držím palce 😵

rolak
14. feb 2012

a to sa žiadnej z vás decko nepovracalo z plaču? naša to začala rýchlo praktizovať 🙂 jednu dobu si aj sama ruky do pusy dala a už ju napínalo,ke´d som nešla k nej... hold, chce byť s mamou 😀 😀 😀

abbey1
14. feb 2012

@rolak Nie , nepozvracalo.

katarinnak
15. feb 2012

@lenusiknr Ja mam s rodicmi vynikajuci vztah a tiez sme mali drezuru od malicka 🙂

abbey1
15. feb 2012

Ale prečo niekto má pocit, že drezúra je na niečo dobrá? Nejde dieťa vychovať inak? Aby malo ono krásne detstvo, spomienky naň, a aj rodičia si môžu detstvo svojich detí krásne užiť! Drezúra nepatrí ku zvieratám, nie to ešte k deťom. 😒

adriana7
15. feb 2012

@abbey1 , katarinnak asi myslela skôr pravidlá, či?...ja ti poviem jeden príklad...moja sestra má jediné dieťa, ktoré ju nerešpektuje a neposlúcha, je z toho dosť smutná, ale oni nemali nikdy žiadny režim, lebo obaja majú náročnú prácu (a ja to chápem, so segrou máme super vzťah)...a keď jej malá príde k nám, kde je v porovnaní so sestrou "drezúra 😀 ", ale nie drezúra zvierat, len proste jeme spolu za stolom, nie pod perinou v izbe, atď, tak sestrina malá je perfektná, nikdy mi neodpapuľovala,nezdúvala sa (ako sestre) a chodí rada, fakt ani neviem, keď je u nás. a to isté švagrinina malá, doma dieťa bez režimu a pravidiel a moja dcéra mi naposledy vravela, že terzka by ma chcela za mamu 😖 , no keby po tom túžilo moje dieťa, asi by som sa vážne zamyslela...ja by som to skôr nazvala pravidlá a rituály, formou, aby to deti bavilo, všetko sa tak dá naučiť, stolovať , umývať zuby aj spať. ale je to môj skromný osobný názor 😵

awalancha3
15. feb 2012

@adriana7 ....vystihla si to..... "deti miluju mantinely a režim"...Ano, presne po tom deticky tuzia, potrebuju to. To je ich istota. Z neustale sa meniacich podmienok su deti nesvoje, nervozne. Ak sa raz da mamicka na boj s placom dietatka, mala by vytrvat. Dieta pocituje uspokojenie, ked vie co bude nasledovat. O to vacsiu radost ma potom z obcasnych excesov, vybočení z dennej rutiny.
Rovnako je to aj s dospelými. Kdekto povie že by chcel zit dobrodruzny zivot a kazdý den žiť naplno...ale to je cesta do psychozy, neistoty a proste telo sa bude brániť neustálym nekonciacim sa zmenám.
Podla mna je prirodzené, ak clovek zije v stabilnej rutine, ze má istotu v základných veciach, že má vytýčené hranice všednosti a opakovania. O to viac je krásne urobiť potom niečo nezvyklé, zmeny....su potom osviezujuce a nestresujuce.
Trufnem si povedat, že ak babenko spi raz v manzelskej posteli, potom na pohovke, niekedy v posielke a ze raz mama pride a raz nepride, ked zaplace, vnasa neistotu...... dietatko potrebuje zvyk. Horsie je ked si zvyk vypestuje na niečom čo je do buducna neunosné, napríklad zaspávanie na rukách alebo len pocas jazdy autom......Dobré a správne návyky vedu cez plač bábenka, lebo bábenko je stelesneny pozitkár a inklinuje k tomu co je pre neho najlepsie... a ono nechce lezat v postielke ale v maminkinom makkom náručí. Ale na to je tu ROZUM mamičky, aby aj cez počiatočné obtiaže (plač) vo vhodnej chvili učila miminko tomu co je pre neho potrebne do blizkej buducnosti. Babenko nema este dostatocny rozum- na to je mama aby svojim rozumom myslela za miminko. myslim si že ide o omyl, ak si mamicky myslia že samo miminko VIE čo je pre neho dobré. Miminko to NEVIE, ono vie len to, čo pre neho NIE JE je dobré v tej samotnej chvíli.
Zaujímavé, že mamičky, ktoré zastávaju názor že dieťa v žiadnom prípade nesmu nechat plakat (ak nejde o akutny bolestivy plač) len preto ze babenko uz ako miminko sa dozaduje toho co chce, hoci to nie je potrebne a pre buducnost priam neziaduce (nadmerné pitie v noci, zaspávanie na rukách) ked dieta neskor siahne po horucej žehlicke, nevyhovejú mu a žehličku odstránia z jeho dosahu a aj za cenu že dieťa nielenže plače a el vyslovene ujuka a jačí a zadusa sa nárekom, že mu žehličku nedajú..... Vtedy, milé mamičky necháte mimi vyplakať? aj to je vec zvyku a ucenia, Vzdy vezmete zehličku z jeho dosahu a dieta bude coskoro vedieť, že NIKDY to nezmenite, a nikdy zehlicku nedostane na hranie a bude po placi a po záuje o zehlicku.... vytrvali ste. prečo teda nevytrvate aj pri plači mimina, ked ma zaspat v postielke? je to len obdoba "chcenia žehličky".....
A aby sme sa pochopil, mater ktorá nechá decko v postielke revat pokakané, popišané.. a ide si dať robit gelove nechty, alebo matka, ktorá nechá dieťa plakať ak ho boli brusku a rezignuje s tym, ze uz skusila vsetko a nepomohlo.... to je iné kafe....... A preto pointa je jasná, nie jej vyplakanie ako vyplakanie......
...a že sa dieťatko pozvracia z plaču?.... hej hej, velmi skoro začnu byt miminka prešpekuovane a velmi rýchlo sa naucia čo na maminku plati........ vtedy to chce veeeela trpezlivosti.........a verte i, keby miminko vedelo predstierat záchvat mrtvice, tak by malo fingovany infarkt 10x za den.... no su to nase zlatíčka vymýšlavé.......

adriana7
15. feb 2012

@awalancha3 , no mne sa veru od plaču a jedu povracal len 1x syn, a to v 5 rokoch, kedy mu začalo obdobie vzdoru (riadne neskoro)...dovtedy mu stačilo jesť spať a slovná zásoba mama, ham a čaj 😀

adriana7
15. feb 2012

@awalancha3 , a ešte jeden profák na prednáške nám hovoril, že nie je nič smutnejšie, ako pohľad na dieťa bez pravidiel... 😒

inkinka
15. feb 2012

@awalancha3 ked moje dieta zatuzilo po horucej zehlicke ( ale nespominam si na to, zehlievala som, ked spalo), horucej rure alebo niecom podobnom nebezpecnom, vysvetlila som mu, preco nemoze. Nerobila som vycvik, ale brala som dieta ako seberovneho partnera rovnako obdareneho rozumom (aj ked pises, ze dieta dostatocny rozum nema). Ak sa dietatu veci vysvetlia na urovni, na ktorej su schopne pochopit, je to efektivnejsia metoda, ako nacvik v style, 20x ti to nedam, prestanes sa domahat. Mozno prestane, ale nepochopi pricinu. Odporucam temu Respektovat a byt respektovan 🙂

lenusiknr
15. feb 2012

@awalancha3 moje dieta nema drezuru(pravidla) a nikdy ho ani nenapadlo chytit zehlicku, horucu ruru..od malinkata mi pomaha pri vsetkych domacich pracach -pri ktorych sa to da a vie ze zehlicka pali, rura tiez.... takze sa ani nesnazi ju chytat... naucil sa to uz okolo roku- vzdy krical toto nono, nesmiem pali.... vsetko sa da vysvetlit normalnym sposobom a nie len zakazovanim....ano su veci kt. dieta v obdobi vzdoru skusa a jasne ze aj place ale to je plac z nervov a trva chvilku a napr. ja ak sa to da pridem k nemu a snazim sa ho pomojkovat aj ked ma nervy...
a tvoj nazor zie dieta nech sa kludne povracia, zadusa od placu ved ono to len finguje to mi pripade fakt divne...moj maly sa od placu zadusa uz po malej chvilke a je mi jedno ci je to jeho ,,sikovnost,,aby ma mal pri sebe no keby sa mi od placu povracka tak si to vycitam veru velmi dlho...
a to ze dietatko spava s mamickou- ak by ti plakavalo v noci kazdu hodinu zrejme z bolesti zubkov tak by si ho nechala sameho plakat v postielke a ty k nemu nonstop vstavala???? podotykam ze to trvalo skoro rok! nie je lepsie riesenie pre mna aj babo dat si ho pri seba kde sa ukludni a prespi skoro celu noc... ja som rano vyspata a maly tiez... spavat do 18 somou zrejme nebude 😀 su naozaj deticky ktore si maminku vyzaduju... a tiez k tomu pestovaniu- ak ma dietatko silny reflux tak ho nosit musis/mala by si... povedz mi ako to teda riesit v takomto pripade???moje dieta muselo byt od narodenia nosene a nespustala som z neho oci, tak velmi som sa bala aby sa nezadusil... a ano mozno si zvykol ze je noseny ale co viac mozem pre svoje dieta urobit ako to ze mu dam celu svoju lasku a hlavne mu dam seba vtedy ked to potrebuje...a pokial mam spravne informacie maminky kt. svoje deticky stale mojkaju, nosia na rukach atd....maju v neskorsom veku dietatka pokoj- deticky kt. su citovo zavisle na maminy su vraj neskor ovela samostatnejsie...

abbey1
15. feb 2012

Ja si proste myslím, že si každá veríme čomu chceme. my sme úplne bezrežimová domácnosť. iste, máme pár základných pravidiel. Ale asi by sa mnohé z vás chytili za hlavu. deti spávajú s nami v posteli, zaspávali na prsníku, dlho som dojčila, jedávame aj v obývačke na zemi pred televízorom, robia so mnou všetky domáce práce, nenechávam revať, nosili sme aj vonku, lebo kočík nebol kamarát( ale už sa zmenilo), varím, to čo majú rady,....
ja ich vychovávam nie cez pravidlá, ale príkladom, vysvetľovaní a vidím krásne výsledky. Boli sme tak vychovávané my so sestrami, sestra tak vychovávala svoje deti- sú z nich úžasní dospelí ľudia, a moje deti sú tiež bezproblémové, staršia výborná študentka, slušná a máme nádhwerný vzťah.
Tým nechcem povedať, že váš spôsob nie je dobrý, alebo vaše deti nie sú ako moje. len zastávam názor, že sa nedá nič generalizovať a tvrdiť, že MOJE pravidlá sú správne a len tak vychovám dobré dieťa. ja len hovorím, že to ide aj takto a sme všetci spokojní a nemusí k tomu patriť nutne plač, či pevný režim.
Snáď som dobre vysvetlila, ako to myslím.

awalancha3
15. feb 2012

@inkinka .tak toto povedz tým mamičkám, ktoré 100x trpezlivo vysvetluju detickám , že sa nemaju hádzať o zem, ked im mama nekupi to a to"..... no a brat dieta ako seberovneho partnera... no, hm, neviem neviem.......možno si to len zle vyjadrila.... ono je to trochu rozdiel, ked mozes svoje slova hned dolozit príkladom...sálavé teplo z rúry... to už dietatko instinktívne pochopí, že by ho to bolelo...... Ty si hádam nevidela v obchodoch alebo na verejnosti...... jedovite dieta a trpezlivu matku ako mu mierne stale dookola vysvetluje, primerane jeho veku a zrozumitelne, že sa to nerobí a take veci...? a dietatu to bolo fuk.... jedovalo sa nadalej......., ci nikdy si o niecom takom nepocula, ci nevidela?
......ako by si riešila taku beznu situáciu ako som opísala, jedovite dieta, vrestiace v obchode a maminka, ktora mu trpezlivo podla vsetkých tvojich pravidiel dohovára avysvetluje, objasnuje, prečo je to nevhodne, prečo sa to nepatrí a že mu nemože kupit vsetko čo chce a vidí. Co by si robila? Vyvliekla decko z obchodu? Pre pokoj a klud mu kupila to, coho sa domáhalo? 101vý krát a zase bez uspechu vysvetlovala dietatu co a ako?
Alebo si taka naivná a myslíš si, že 2 rocne dieta, odmietajuce sa obliekat po láskyplnom, dokonalom, veku primeranom príhovore matky o tom, ako je potrebne sa obliect aby neprechladlo etc.... sa usmeje, pokyvká hlavou že mam je rozumná a má pravdu a poslušne natrčí ručičku aby ho mama obliekla?
........ a posledná vec, prečitaj si vetu, ktoru si napisala, citujem ťa: " Ak sa dietatu veci vysvetlia na urovni, na ktorej su schopne pochopit, je to efektivnejsia metoda, ako nacvik v style, 20x ti to nedam, prestanes sa domahat. Mozno prestane, ale nepochopi pricinu." Uvedomuješ si, že chceš oddelovať dve veci, ktoré sa majú robiť v symbioze? A aj sa obvykle robia, nepodcenuj mamičky. Alebo si myslíš, že len tak vezmu žehličku bez slova? Som si celkom istá, že pri odkladaní žehličky z dosahu tento akt sprevádzaju vysvetlovaním a objasnovaním. Ved ty vlastne hovoríš to, že je efektívnejsie, nechať žehličku v dosahu, ale rozumne dietatu vysvetliť, prečo sa jej nemá dotýkať a aké by to malo následky. A ver mi, že by som sa nespoliehala na to, že dietatko je rozumné, že mi je v tomto partnerom a odisla by som spoliehajuc sa že sa žehličky v dosahu nedotkne. Inak, najefektívnejšie by bolo, keby mater pritisla ruku o horucu zehlicku, to by malé už na žehličku v živote nesiahlo. Nie sme ale barbari a tak volíme inú cestu.
Neber to v zlom, čo som ti napisala, domnievam sa, že si to len zle vyjadrila a rozumiem, čo si tým chcela povedať, že aj malé dieťa má už schopnosť myslieť a má svoje myslienkove pochody a že nie je dobre podcenovat rozumček dieťatka, že dietatko chape ovela viac nez si myslíme. Ale zase neprecenovat, mimino žije vo svojom zázračnom detskom svete, mimo nasej dospeláckej logiky. A nemyslim si že by si bola zlá matka, naopak, vidno že si trpezliva a venujes sa dietatu.

awalancha3
15. feb 2012

@lenusiknr ............. so záujmom som si začala čítať tvoj prispevok venovany mne... ale akonahle som prisla k tomu ako si úplne odveci mne prisudila niečo čo som nepovedala... ohladom toho že som zastancom aby dieťa vrešťalo a grcalo od plaču...prestala som čítať.............. nemá to zmysel, ak si nebola schopná poriadne čítať a rozumieť tomu čo som povedala, dokonca mi vkladať do ust niečo, čoho zástancom nie som a jasne som to dala najavo..tak ani nebudes potom schopná urobiť adekvátne závery, prepáč, takže ani nebudem a nemožem vecne reagovať. maj sa pekne a nech ti bábo poslucha a je zdravučké.

lenusiknr
15. feb 2012

@abbey1 vysvetlila si to velmi pekne🙂 a plne s tebou suhlasim, my to mame tiez tak podobne ako ty-papanie v obyvke, spanie somnou v posteli, pestovanie sa...... akurat ze moje dieta si prave teraz prechadza obdobim vzdoru tak mame trocha rusno 😀 ale to uz je do inej temy

lenusiknr
15. feb 2012

@awalancha3 ospravedlnujem sa to o tom spanku pisala adriana7 ale co som pisala o vrackani z placu to patrilo tebe:,,a ze sa dietatko pozvracia z placu? hej, hej velmi skoro zacnu byt prespekulovane... vtedy treba veeeela trpezlivosti,, to boli predsa tvoje slova.... nie moje...
myslim, ze moj prispevok nebol az tak od veci a fakt by ma zaujimal tvoj nazor ako by si to riesila...
no neva... prajem ti pekny vecer a hlavne nech mas zdrave a stastne dietatko 🙂