icon

Čo s rozmaznaným bábätkom?

bembola
12. feb 2012

nemyslela som ze takto dopadnem a po takmer roku co som si myslela ako vsetko robim dobre, budem prosit o pomoc, lebo nebudem vediet ako dalej... dcerka ma 10 mesiacov, od jej narodenia som riesila kazde zaplakanie, stale som si hovorila ze je este malinka, teraz mam doma velku tavu, ktorej nic nie je dobre. spi len zavinuta!!! s cumlom a ked ju hladkam po hlave. takze pol dna travim s nou v posteli aby vobec spala. odist nemozem lebo len co sa pohnem je zas hore. v kociku spi tiez len kym sa hybe, s tienidlom, aby ju noc nerusilo...viem ze je to len rozmar lebo vecer zaspi sama. a ked ju necham zaspat samu, nikam to nevedie, rumadzga ihned az sa zachadza, a potom zostane taka rozrusena, ze uz ju ani ja poriadne neuspim. ked navela zaspi, spi kratucko, lebo jej trva aj hodinu - dve kym zaspi a je zas hladna. potom vsak poriadne neje, lebo je unavena a je to takto dookola a ja uz nevladzem a nevidim cestu von - nechat ju plakat poste nejde, lebo jaci tak ze ja nevidim kde by tomu mohol byt koniec a nejaku pol hodinu ju naozaj plakat nechat nedokazem... ak viete pomozte

piacere
12. feb 2012

Ja neviem, ale zbytočne sa tu naťahujete... každá má tú svoju pravda a každá je presvedčená o tom, že to čo robí je to pravé orechové....
Náš herec zaspával do roka zásadne v kočíku... aj cez deň, aj pred nočným spaním. Takto sme si ho naučili, takto sme to robili do roka. Koľkokrát to bolo aj hodinové drcanie cez prah, kým zaspal... a potom sme museli kočík nonstop húpať, lebo akonáhle zastal, hneď bol hore. Ak spal cez deň veľmi málo, bol plačlivý, podráždený, mrzutý a spal zle aj v noci. Keď mal fešáčisko rok, manžel povedal rázne dosť (milujem svojho syna, urobila by som preňho čokoľvek, ale aj ja som len človek...). Prvý večer ho dal muž do postieľky (ja by som ten plač nezvládla a vybrala ho z nej po piatich minútach). Áno, malý plakal (od jedu, lebo chcel svoje "drc drc")... ale s tým rozdielom, že muž pri ňom sedel až kým nezaspal... čiže neostal v izbe sám. Plakal cca 20 min... na druhý deň cca 10 min... na tretí deň zaspal do piatich minút bez plaču a takto je to dodnes, má 20 mesiacov... Asi po troch úspešných večerných zaspávaniach sme ho dali do postieľky aj cez deň... zaspal bez plaču, bez boja, okamžite...
Dodnes zaspáva cez deň aj večer tak, že pri ňom musí niekto byť... síce v postieľke, ale nesmie byť v izbe sám... nevidím v tom problém 🙂

bembola
autor
12. feb 2012

@gabika7706 na deticky je zvyknuta, ani s cudzimi ludmi nie je problem, chodime uz raz do tyzdna spolu do tej skolky na par hodin aby si zvykla, ale spat som ju tam zatial nedala :(

bembola
autor
12. feb 2012

@anjelicek26 presne to je podla mna problem, ze nikdy hlboko nezaspi - a to si zas vycitam ze mojou vinou, lebo odmalinka ked spala a zamrnkala, hned som letela k nej a brala ju z postielky a asi si mysli ze sa proste dlhsie nespi 😀 za den spava podla toho kolko krat mam trpezlivost ju uspavat - niekedy 3 niekedy 6 🙂 a v noci - ine dieta, ulozim, trosku pomrnka, postazuje sa, vypluva cumel ale do polhodky spi a budi sa len po 3 odinach na kojenie

anjelicek26
12. feb 2012

@bembola - fuha 10 mesacne dieta 3-6 spankov denne? Skus to zredukovat - idealne uz len na jeden spanok. Ja mam doma spachtosa, nas spava 4 hodiny este aj pocas dna, teda v jednom kuse. Toto si neviem ani predstavit 3-6x denne ukladat a vzdy ten ritual z uspavanim do toho, ved musis mat pocit, ze nic ineho nerobis.

Tazko radit, ale treba to zmenit, spanky zoskrtat a najst ten idealny cas na ten jeden velky (vela deti spi 11-14-tej, ine spia 13-15-tej, ine 12-14-tej, nas maly spi 10-14:15) Je to o skusani, ale to, co mate teraz fakt nie je rezim. Ved to nic ineho nerobite, len uspavate a zasa spite a medzi tym je vecne unavene dieta. Hadam ti niekto poradi v tomto lepsie, moji aspon cez den spavali ukazkovo 😖

Tento spaci rezim co mate, to je ako novorodenec.

abbey1
12. feb 2012

@bembola Možno budeš prekvapená a nebude mať v škôlke problém so spaním. Ale ja mám teóriu, že sú proste deti, ktorým stačí spánku málo. ja mám už skoro 12 dcéru a tá toho tiež nenaspala veľa, od 2 rokov už cez deň nespávala vôbec. V škôlke bola našťastie len 3-4 hod dopoludnia. Mám super prácu. 😀 Teraz naša malá slečna 18 mesačná spí ešte "horšie", ale neriešim to, keďže je spokojná, celý deň nezapiští. Tento týždeň už 2.krát nespala cez deň, a zjavne s tým nemá problém, tak ani ja. uspávame sa vždy na prsníku, alebo zaspí v kočíku pri prechádzke. Ak náhodou nie som doma a je unavená, zaspí aj manželovi pri pesničkách na rukách (pri tanci).
skúsiť môžeš už spomínané postupy nenásilného uspávania, možno pomôžu , možno nie. Deti sú veľmi individuálne. Myslím všyk, že v škôlke si rýchlo zvykne na tamojší režim. Iste, bude to pre ňu veľká zmena, možno i menší šok. Je predsa len maličká, ale chápem, že inú možnosť nemáš. Netráp sa však vopred možnými scenármi. 😉

nela82
12. feb 2012

@katarinnak krasne napisane a ten chlapcek moze byt velkym prikladom,ze sa to da...a samozrejme aj rodicia 😉 Neobhajujem nazor,ze nechat dieta vyrevat-to nie...no kazda mamina pozna svoje dieta a vie odhadnut,kedy je to plac a kedy len take obycajne trucovanie 😅

@anicka1981 Raz som tu prispela diskusiou-opisala som svojich znamych...a ich vecne uplakane uz dost velke dieta..no samozrejme boli na mna väcsinou same zle reakcie 😀 No je pravda,ze kto si ako vychova-take deti aj ma 😉
Ja svoje deti milujem najviac na svete-no mame urcene pravidla,ktore starsi syn dodrzuje-musi 😀 A ten mladsi..no snazime sa aby vedel co znamena no-no 😉

zuzana581
12. feb 2012

@bembola prečítala som celú diskusiu a myslím, že tvoja dcérka má velmi rozhádzaný režim. Mala by si začať počas dna robiť rovnaké veci. Neviem teda, či máte teraz nejaký režim a pre mňa osobne nie je režim vôbec dôležitý, pokial sú deti spokojné. Ja som totiž typická bezrežimová mama 🙂 Ale ak je dieťa nespokojné a nevie, kedy spať, kedy jesť.... tak som jednoznačne za nejaký ten režim. Ty najlepšie vieš, kedy vstávate ráno a ako rýchlo napríklad navaríš a tak. Tak tomu prispôsob deň. Rozdel si ho na hodiny a dávaj jedlo cca 8:00 raňajky o 2 hodiny desiata (10:00), o 2-3 hodiny (cca 12:30-13:00) obed, o 2-3 hodiny (15:00-16:00)olovrant a o cca 18:00 večera. Ak býva malá dlho hore, tak o 19:00-19:30 daj ešte nejakú malú lahkú večeru. Medzitým skús zaradiť dva spánky. Dcérke to podla mňa musí stačiť. Ak si zvykne na režim a nebude spávať po 15 minutach aj 6x denne, tak sa to zlepší. Nerieš, čo bude keď nastúpi do škôlky, rieš čo je teraz. A si myslím, že to, že ju nenechávaš vyplakať, robiš velmi dobre. Vráti sa ti to v podobe zdravého sebavedomia tvojej dcérky.
Ani ja nechápem výchovu tzv. studený psí čumák, ale ak si niekto myslí, že to je v poriadku, tak nech. Moje deti sú nosené a spia somnou v posteli. Mala som aj ja zle obdobie, kedy sa dcéra budila aj 5x za noc ale prežila som to. Nič netrvá večne. Ja som prísna mama, nedovolím deťom čokolvek. Ale plakať ich nenechám. V obchode sa mi o zem nehádžu. Krásne zdravia, aj malý a sú slušní. Absolútne nie sú rozmaznaný tým, že ich ponosím na rukách, ak sa chcú len tak pomojkať. My dospelý potrebujeme blízkosť druhej milovanej osoby a to by sa nám asi tiež nepáčilo, keby nám manžel povedal, "nevymýšlaj a pekne spi sama, ja budem pri telke..." Možno divný príklad, ale ja nechápem, prečo by malé dieťa malo spávať samo a ešte k tomu s plačom. Aj keď len 10 minút pred zaspatím. Dieťa ma zaspávať s radosťou a úsmevom na tvári a s niekým, koho má rado..

kvetinka211
12. feb 2012

@bembola ahoj, boli sme na tom podobne, teraz sme uz na tom lepsie ... netreba nechat vyplakat, treba urobit stabilnejsi rezim cez den, dbat aby spala aspon 2-3 hodiny dokopy cez den a vecer zmysluplny ritual (napr. prebalenie, masaz, pesnicka, mliecko, knizka, zhasnute svetlo, postielka) - skus par vecerov nechat uspavat manzela aby sa narusila rutina, nam to pomohlo .. ona sa boji ze odides preto nevie hlboko zaspat ... musi sa s tym zmierit a akceptovat to, nam to zafungovalo prave s tym uspavanim inou osobou ze sa ten strach zmienil. Tiez sa treba zmierit s tym (mamicka), ze viac nez 2-3 hodiny cez den a 11 hodin v noci dieta v tomto veku neprespi, to je optimum a bude to len menej casom.
@gemini2 neda sa byt s detmi 24 hodin denne, aj matka potrebuje aspon nejaky cas na zakladnu hygienu, najest sa obcas v klude, precitat si nieco ... byt stale len s dietatkom bez chvilky osobneho priestoru je podla mna na zblbnutie, a to som ho velmi chcela a velmi ho lubim. Pozeranie serialov je fakt blbost, rovnako ako vypisovanie tu na konikovi, ktoremu som na rodziel od serialov podlahla ... stale to mame tak, ze si nie som ista ci budem mat vecer pol hodku alebo tri hodiny volno, tak uz ani nie som schopna zacat nieco zmysluplne robit, kedze stale podvedome cakam kedy zaplace ... takze to tu asi vypinam a odporucam tiez ostatnym s podobnym problemom kedze nas tu je asi viac co by mohli robit kopec inych zaujimavych veci aby zasa normalne zili a nie sa tu hadali o blbostiach

hajanka
12. feb 2012

@zuzana581 krasne napisane 🙂

nibiru
12. feb 2012

ahoj mne mala do 1roka spavala podla toho kedy vstala ak skoro aj 5x denne 2x doobeda 1xna obed a poobede 2x cca po hodinke hodinke a pol vzdy to zalezalo ako sa budila rano ked neskor tak 1spanok do obeda nemusel bit spat som ju davala pri prvych naznakoch unavy po roku akoby utalo ostali 3 spanky tiez sme museli najst rezim a mesiac,dva trvalo kym si zvikla pretoze niekedy bola unavena,umrncana ale zaspat ani zas vet uspavanie aj 20min. a za polhodinu bola hore takze sme natahovali cas na taky zlaty stred najprv o pol hodinu neskor o hodinu zasadne ak ju neuspim do 15min.nenutim ju necham ju sa hrat skusim to o pol-hodinku neskor podla mojej pediatricky nikdy nesmie uspavanie trvat dlhsie ako samotny spanok ak tak je treba upravit rezim dieta nieje dostatocne unavene teraz ma dcerka 19m.. a spi 1-2x zase zavisi kedy rano vstala obycajne vstavame okolo 9.00. tak spat ide medzi 12.30-13.30 a cuduj sa svete uz zaspi aj sama pustim rozpravku a za 5min. spi taku hodinku dve ak menej neraz sa mi este stane ze okolo 17.00 mi zaspi tiez taku hodku ak zaspi neskor spavat chodi okolo deviatej spi do rana tiez je taka citlivka ked som nervozna hned je umrncana 2x tolko proste to zomna citi mam migrenu cely den namne vysi pita ked sme doma pyta didku do roka som sa ani pohnut na 2m. nemohla a teraz zacina bit tatova ked ho zbada tak len k nemu mna ani nepotrebuje len na to kojenie 😀 v pohode vydrzi ked ma zabavu vobec ma nepotrebuje a ked su ine deticky ani ma nepozna 😀 podla mna ked upravite spanok v pohode si zvikne a budete obe spokojne,vyspate 😉 chodis s nou na skusku do dkolky paci sa jej tam tak tam postupne natahuj cas skus tam s nou ostat nech sa tam vyspinka ....kamoska čo robi v skolke mi vravela vies niekedy ty rodicia znasaju to odlucenie horsie ako deti 🙂moja mama namne praktizovalka chladnu vychovu ona bola vychovana v decaku a poviem ti ze som riadne precitlivela hambliva nepriebojna a nedaj boze mi niekto nieco vycita znasam to velmi zle vzdy ked som ju potrebovala nebol cas....preto ja moju nenechavam plakat ale to neznamena ze neplace snazim sa vzdy zistit co je dovod placu a venovat sa jej nedokazala by som ju nechat vrestat puklo by mi srdca a zachvilu by nas asi vystahovali alebo klopala na dvere socialka kedze byvame v dome kde byvaju prevazne stary ludia a vsetko je pocut!

bembola
autor
13. feb 2012

@nibiru je krasne vediet, ze si dokazala nepokracovat v zacarovanom kruhu a dala svojmu dietatku co si sama nedostala, klobuk dole 😉
- a aby som nezabudla, dnes som skusila na tvoju a aj radu od @anjelicek26 a ked do 15 min nezaspala, proste som ju s kludom vybrala z posielky, este sa pohrala a po 45 min som skusila zas a szaspinkala - sice stale so mnou - ale aspon bez kriku, skrabania, kopania - tesim sa 🙂 dufam ze to nebola len vynimka hihi

nibiru
13. feb 2012

@bembola urcite nebola len tak dalej mne akurat teraz mala zaspala sice na didke ale nevadi varila som takze som to teraz natiahla a uz bola fakt velmi umrncana 🙂 premna boli tie 1-2mesiace zaberak najst ten stred a hlavne odhadnut kedy ale oplatilo sa:o)vies ja fakt odmietanie znasam velmi zle a hlavne ak je to zo strany rodiny mam sice 29 ale poviem ti mamka ma dokaze niekedy do 2min rozplakat aj teraz.

ichbinich
13. feb 2012

@bembola:
Po prve, rozmaznat sa babo neda. Ale o tom pisali ine.
Ked pomahaju triky od anjelicek26 a nibiru, tak sa ich drz. Je to tak, ze proste ked nie su dostatocne unavenene, nebudu spat. Aj ked su vynimky, ze su praveze tak strasne unavene, ze nedokazu zaspat. Vtedy pomoze prestat uspavat, dat si pauzu, hlavne ako mama 😉 A skusit to znova. Odporucam ti sledovat si ju a pisat si: kedy spi, ako dlho spi, ake su priznaky unavy. Nie kazde babo ma jednoznacne priznaky ako zivanie. Ked budes mat prehlad, daj ju hned spat pri prvych priznakoch. Postuopne jej upravuj spanie na asi dva krat za den: v tomto nesuhlasim s anjelicek26, ze staci jeden spanok. Ale kazde babo je ine. Ked jej budu vyhovovat dva spanky, davaj ju spat dva krat. Ked jeden, tak jedenkrat.
Aj ked je to tazke: prestan sa na to divat ako na problem. Cim viac to budes riestit, o to horsie. A nemysli na to, ze sa hned zobudi, akonahle odides. Neverila som sama tomu, ale je to tak: ked odides z izby s myslienkou, ze bude pekne spat aj dalej bez tvojej pritomnosti, tak bude spat dalej (az na vynimky, ked zastihnes nevhodny moment). Znie to fakt psycho, ale funguje to. ke myslis na to, ze sa tobudi, tak sa zobudi. Vyskusaj to.

Co sa tyka skolky: neries to. Nejak sa to uhladi. Ked uz tam chodite, to je super, pomaly si pekne zvykne. Ja som tiez absolutne proti vyrevaniu. Ale prvych par krat v jasliach, ked som odisla, tak plakal za mnou. Ale vedela som, ze sa onho vychovavatelky staraju a ze robia vsetko pre to, aby prestal. A naozaj, potom plakal coraz kratsie, este som ani poriadne nezatvorila dvere a uz bol kludny. A potom z jedneho dna na druhy a mi sam kyval papa a bezal sa hrat.
Ked zacal aj spavat, bolo mi jasne, ze sa bude branit. Prve dva dni trochu plakal, ale nebol sam. A teraz sa pekne naucil, naozaj dynamika v skupinke je ina a dokaze divy.
A hlavne prave zacina separacna uzkost, je normalne, ze potrebuje tvoju pritomnost o to viac. Len je nenechaj samu, musi vediet, ze sa da na teba aj dalej spolahnut.
Pevne nervy, hlavne nadhlad a vykasli sa na to, ake zazracne deti ako super od narodenia spia a ine reci. Kazdy clovek, ci dieta alebop dospely, ma ine potreby, aj spankove. Tvoja dcerka potrebuje trosku jemne pomoct k pravidelnosti a kvalitnejsiemu spanku. Moj spaval po pol hodinke rano a doobedu, potom sa to samo pekne upravilo. Pozorovala som ho, zapisovala a davala spat, ked bol unaveny. A potom zacal spavat po hodinke. Teraz (od asi roka) spava poobede, okolo 1,5h. A hlavne, ked spi dobre cez den, bude spat lepsie v noci.
Vsetko dobre!

bembola
autor
14. feb 2012

@nibiru hm - ja uz davno premyslam ze by sme adoptovali dake deticky, alebo si osvojili, lenze nikdy neviem ci mam verit tomu ze to co uz zazili s mamkou v brusku ktora ich nechcela a za ten cas kym by nam ich dali v domove - ci by sa to este dalo nejako prekonat - ale tvoja mama bola asi v domove cely zivot, ze? ja sa vobec nedivim ze si na tie veci tak citliva, v detstve sa formuje tvoja osobnost a napravit veci co sa pokazia vtedy vyzaduje nadludske usilie - ale ked sa chce vsetko sa da 😉

nibiru
14. feb 2012

nie bola v nom od svojich 11rokou mama bola tazko chora a otec alkoholik tak ich umiestnili do deckeho domova v tej dobe tam mali iny pristup ziadna laska ziadne city a zrovna v takom veku kedy to potrebovala potom ked vysla v 18r. s 20korunami a staraj sa tak to lahke nemala neskor ked stretla mojho otca bol jej prvy zostala tehotna ale nachytala ho z druhou a zostala samam ked bola v 3m.hoci on prosil o odpustenie nedokazala mu odpustit ona ma velmi zvlasnu povahu a je s nou tazke zit je panovacna,tvrdohlava a vsetko musi bit po jej nedajboze s niecim nesuhlasis koniec sveta neraz lutovala ze mu mala odpustit ....zase ja som typ ze ked som nemala ja dietatu to vynahradim 2x tak no nevadi vynahradza to pri malej teraz 🙂 je k nej mila,pozorna aj modre z neba by jej zniesla.ja obdivujem rodicouco zvladaju nahradne rodicovstvo ja by som to nedokazala bala by som sa ze niekto dojde a dieta mi vezme to by som neprezila.

nibiru
14. feb 2012
koniarova
14. feb 2012

@katarinnak "Ja som ale hlupy tato, mal som ta pocuvnut a dat ti ruku...je to moja chyba"..dvojrocne dieta. Toto mi chceš povedať, že povedalo 2 ročné dieťa? 😲 😲 To určite. 😀 😀 No tí moji sú asi riadne pozadu, s ich slovnou zásobou. 😒 Píšeš o chlapcovi svojej sestry a ja ti len želám, aby si toto mohla napísať aj o svojom. Ono pozerať sa ako niekto vychováva cudzie dieťa a mudrovať, je jedna vec a vychovávať svoje vlastné, je vec iná. Veď uvidíš sama. 😉

katarinnak
14. feb 2012

@koniarova Ja si planujem z ich vychovy brat priklad a ano povedal to maly...neviem preco by som si to mala vymyslat..nechapem preco utocis. A ja si tiez zelam aby som to mohla povedat o svojom. Vyjadrit sa ze "mudrujem" tu nieje na mieste.

koniarova
14. feb 2012

@katarinnak V dvoch rokoch toto povedal?

katarinnak
14. feb 2012

@koniarova 2 a par mesiacov....je to taky rozdiel? Ved deti maju roznu slovnu zasobu a oni sa s nim bavia ako s dospelym. Minule povedal ze chce braceka, ale ze sa rodicia nemusia bat ze on zavola pani starostke a vypyta si braceka. Nerozumiem preco je tazke uverit ze take nieco povie male dieta...teraz ma maly 2.5 roka.

koniarova
14. feb 2012

@katarinnak Tak to je teda riadny génius, podľa mňa, s takou slovnou zásobou. Tak ja ti len úprimne želám, aby si aj ty mala také zlaté a šikovné dieťa. 😉

kaja73
14. feb 2012

@koniarova teoreticky to povedat mohol-moj tiež v 25m pusta take vety ze nechapeme,ale...
tu skor ide o to aky podiel na takomto spravani dietata maju rodicia a aky podiel na tom maju proste geny-a ich nahodne nakombinovanie. 😉
keby to bolo take jednoduche nemohli by byt v tej istej rodine super deti s VS vzdelanim a zaroven drzy fetak, co neukoncil ani zakladku.
proste deti su rozne a niektore su ozaj darom -rodica nestoji takmer ziadnu namahu ich vychovat a potom su tie ine deti-pri ktorych rodic poti krv a aj tak je efekt minimlany. ☹
mam kamosku co ani nevie ako vychovala malu-už v brusku bola kludnucka,po narodeni takmer neplakala,chora takmer nebyva to ju babusi,neotuzuje,je rada že vobec nieco zje atd-kocka ma 13 rokov.
Ta mala sa proste vychovava od narodenia v podstate sama/to myslim obrazne/-nikdy nebolo treba jej nieco povedat viac ako max 2 krat,ma same jednotky,skolu reprezentuje na olympiadach,je kamaratska,mila ohladuplna-ono su ozaj aj take deti-ale nie zasluhou dakej dokonalej vychovy-tu by rodic musel spravit ozaj fatalnu chybu aby to pokazil.
A potom su rodicka co sa ozaj snazia a snazia a snazia..... a kazda pozitivna zmena v spravani dietata je vykupena obrovskou snahou .

slavicita
14. feb 2012

@zuzana581 pobavila ma tvoja veta / aj ja som mala zlé obdobie kedy sa mi dcéra zobudila aj 5x za noc a prežila som to /...mne sa syn budil cez noc aj 20 krát a trvalo to takto každú noc niekoľko mesiacov..najprv som mylsela, že ma odvezú na psychiatriu ale nakoniec som si na to tak zvykla, že keď mi teraz malý spí celú noc, tak aj tak sa budím pri najmensom jeho pohybe...aj ja som skúšala metódu nechať vyplakať ale pochopila som, že takto to nikam nevedie a zmierila som sa s tým..upravilo sa to samo...teraz spávam s malým v manželskej posteli, uspávam ho cez deň aj večer tak, že si s ním ľahnem a do desiatich minút spí ako zarezaný...každé dieťa je individuálne a na každé dieťa platí niečo iné....ak niekomu pomôže plač netreba ho odcudzovať...ono žiadna matka to nepochopí, ktorá to nezažije na vlastnej koži...a ja som to ho s malým zažila naozaj dosť, tak viem očom píšem..🙂

lenusiknr
14. feb 2012

@koniarova povedat to naozaj mohol, len si nemyslim ze az tak doslovne. mna skor zaraza ze to dieta nikdy nic nerozlialo, nerozbilo!? ved to sa stane aj nam dospelym 🙂
@katarinnak nemyslim si, ze maly je taky len kvoli vychove zrejme je to povahovo velmi kludne dieta, no mne to skor pride podla tvojho opisu akoby to bol robot kt. spravi vsetko na slovo a ak nie hned sa pouci... tvoja sestra by moje dieta asi bila hlava nehlava... alebo ho nazvala rozmaznanym.... 🙂 mne maly sem tam nieco rozleje no skor z nesikovnosti, taha za zaluzie, pomaha v kuchyni kde narobi obrovsky bordel, pocarbal aj stenu, a sem tam sa uz hodil o zem 😀 poviem ti, ze som rada ze je taky a ja to jeho spravanie nevnimam ako rozmaznanost, skor to nazvem ze ma v detstve aj volnost a nehucim a nebijem ho hned ked spravi nieco co je ,,zle,,...
t

katarinnak
14. feb 2012

@lenusiknr Sa velmi mylis, ale nebudem to tu viac komentovat, kto chce pochopi o com pisem. Samozrejme ze rozlial z nesikovnosti, ale to sa da zratat na jednej ruke. Poznam pripady kedy deti z roztopasnosti rozhadzuju a rozbijaju hlava nehlava. To ze je chlapec velmi samostatny neznamena ze je robot, zas prehanat nemusis. Tusila som ze tie ktore take doma nemaju si negativum najdu 🙂. Ale to je vpohode.

lenusiknr
14. feb 2012

@katarinnak neviem preco sa urazas, asi este sama nemas dieta .... pretoze to co tu ty opisujes je spravanie dietata jedneho zo sto.... ja neberiem ze je sikovny to je aj moj- tiez krasne tvori vety, vie basnicky, pesnicky, chodi cikat sam ale to aj tisic inych dvojrocnych deti... ja len vravim, ze to je trosku prehnane a tiez, ze to nie je len o vychove- ale aj o povahe dietatka...
ja som rada ze doma take dietatko nemam ale mam moj poklad ktoremu dovolim spravat sa primerane svojmu veku a za vsetko ho negezujem🙂

katarinnak
14. feb 2012

@lenusiknr Ja som sa vobec neurazila, len mam pocit ze nema zmysel nieco pisat, kedze ludia vytahuju z kontextu. Moj nazor je ze dieta treba poucat od malicka...potom sme prekvapeni ked nam prerastaju cez hlavu. Deti velmi dobre chapu co mozu a co nie. Je podla mna horsie zacat dieta poucat neskor, lebo ako ono ma chapat ze predtym mohlo a teraz nie...preco, lebo je starsie? Maly aspon vie co sa patri a co nie a nieje strateny. Je to vidiet aj v skolke...ucitelky su z neho hotove...a ver mi nieje vobec zakriknuty...to ani trochu. Kazdy ma svoj nazor na vychovu. Ja ti tiez ten tvoj neberiem a nespochybnujem. A ze nemam deti? Nie nemam este, ale skusenosti az az. 5-krat au pair a troch malych surodencov...posledny sa narodil ked som mala 18 🙂...zazila som rozne povahy deti a rozne typy vychovy. Ja viem ze vlastne je vlastne, ale niesom az taka neskusena 🙂

ritusuk
14. feb 2012

Ahojte, ja som tu nova a len otvaram oci, to sa tu naozaj takto hasterite? 😒 Clovek aby sa potom bal napisat svoje skusenosti a nazor, lebo mam pocit, ze pokial nezapadnem medzi vacsinu, hned bude vilagos 🤐

koniarova
14. feb 2012

@ritusuk Toto je hašterenie? 😕 😕 Asi si tu ozaj nová. 😉 😉 😉 😉

ritusuk
14. feb 2012

@koniarova

Podla mna, ked sa niekto hada o tom, co moze a nemusi povedat 2r. dieta, tak ano, je to hasterenie 😉 Alebo doberanie sa? Vymena nazorov? Podpichovanie?Tak to vnimam (nielen) ja.