icon

Dajú sa zvládnuť štyri deti za 5 rokov?

alexandra206
21. feb 2017

Prosim da sa to zvladnut....prosim len osobne skusenosti

skriatok26
21. feb 2017

@alexandra206 Chlap sa k tomu postavil ako chlap, to je super 🙂 urcite to nebude jednoduche, ale ta radost z nich vzdy prevysi 🙂 a to ze by si to male dala prec, by si si niesla cely zivot so sebou... a psychicky by si bola na tom horsie ako pri styroch detoch...

aii
21. feb 2017

ja mam 3 za 4,5 roka a teda pri tretom som si aj poplakala ale nie pre babatko ale preto ze som mala sekcie a velmi som sa bala po zdravotnej stranke...ked sme mali prveho syna byvali sme u nasich bolo nas 6 dospelych a maly a nestihala som nic.teraz mam 3 drobcov sme vo vlastnom dalej od vsetkych manzel v robote na vsetko som sama a myslim ze zvladam v pohode.su aj tazsie dni najma teraz choroby ale uz som si zvykla.tak drzim palce nech vsetko dobre dopadne 😘

dobromila
21. feb 2017

@alexandra206 V prvom rade Ti srdečne gratulujem. Máš nádherné deti, ktoré sú ešte malinké a je to s nimi veľmi náročné vo dne, v noci. Ako sa vôbec môžete rozhodovať, "dať niektoré z nich preč?!" Len preto, že si ešte nevidela tváričku najmenšieho-nemá dostať šancu??? Keby tento zločin nebol v našej krajine legálny, tak by takéto absurdnosti väčšina žien neriešila, ale hneď od začiatku by sa pripravovali na príchod nového človiečika. My máme 4 chlapcov za 6 rokov. Aj my sme túžili po dievčatku - aj posledný sa narodil chlapec a všetci sme z neho namäkko. Aj jeho bratia sú skvelí, ale najmenší je totálne zlatíčko a šoumen. Najnáročnejšie to u nás bolo s deťmi do roka - a to hovorím aj o prvom, keď ešte nemal súrodenca. Stále je to náročné, ale zároveň úžasné, nádherné.

bielafialka007
21. feb 2017

ja som z velkej rodiny (6 deti), aj ked sme teda neboli takto vekovo pokope, ale je to skvely pocit ze ich vsetkych mam, velmi dobre si vychadzame, pomahame sa, naozaj surodenec je to najviac co mozes dietatu dat ❤

lenbea
21. feb 2017

@alexandra206 tak ja mám 3 deti za 3r a 3m. Teda najstaršia mala toľko, ked sa narodil posledný. Ale ked som zistila, že ho čakám, tak horší pocit som v živote nemala. na dieťa sa má žena tešiť, ale ja som sa bála. pri každom. Mala som také depresie, ako nikdy v živote. Ani zdravotný stav nič moc, ale po psych stránke. vlastne odkedy sa nám narodilo prvé je môj život strašný. (kvôli svokre, a stále viac mi ho ničí). Ale aj tak som rada, že máme všetkých troch. Ja som z 5 detí a nikdy som to neľutovala, hoci sme nemali nikdy penazi, stále sme len robili, so senom, na poli, na záhrade, doma,... ale aj tak neľutujem. Teraz mi chodia sestry pomáhať, bratia sa strašne radi hrajú s deťmi, ked niečo potrebujem pomôžu. A mám jednu kamarátku, už má všetky deti dospelé, ale tiež ich mala presne takto -4 deti za 5 rokov.

nuska
21. feb 2017

Ja keď som zistila, že čakám tretie, tak som rozdýchavala, muža som myslela, že zabijem 🙂 A keď som sa začala tešiť, tak som o neho prišla ☹ ˇPotom som si to dávala za vinu, že to preto lebo som sa na neho netešila od začiatku. Teš sa a nerieš, všetko sa dá zvládnuť.

ajsha123
21. feb 2017

My sme mali tiez 4 za 5 rokov, teda najstarsi mal presne 5 rokov a mesiac, ked sa narodil druhy syn (medzitym dve dievcata). Medzi druhou dcerou a tretou sme stavali, stahovali, viac som bola s detmi sama (manzel na stavbe), ale zvladli sme to, teda s Bozou pomocou urcite. Tesne po porode zacal najstarsi chodit do skolky, o rok na to do skoly a druha do skolky, na kruzky, byvame na dedine a vsade som ich musela vozit autom - ten stvrty bol odkojeny v aute a na cestach - nema z toho ziadnu traumu 🙂 Je z neho motorista a bagrista ako "vysity" 🙂
Po troch rokoch od stvrteho sa narodila dcerka a teraz zasa cakame 🙂 Najstarsi bude mat 10 a budu siesti - deti sa tesia a uz sa nevedia dockat dalsieho babatka.
Viem, bude to tazke, ale da sa to zvladnut. Ja som po stvrtom otehotnela (maly mal cca rok a pol), ale nevedela som to prijat - a ako prislo, tak aj odislo.
A ako pisala fra - nasho stvrteho maju vsetci radi, bol to ich milacik, teraz maju velmi radi piatu, miluju ju a za nic na svete by ju nedali. Neviem preco, ale to posledne dieta je pre rodinu najvacsim pozehnanim.

cammille
21. feb 2017

@alexandra206 my mame 4 deti za 5 a pol roka 😊 Prvy rok po narodeni stvrteho bol narocny, hlavne brutalny nedostatok spanku mi dal zabrat, no ale teraz je to uplne pohoda a cakame piate babatko, planovane😊 Chce to len zladit rezim vsetkych deti, co pri babatku je narocne, ale da sa zvladnut😊 No a samozrejme podporu a intenzivnu pomoc od manzela😊 Deti su chvalabohu zdrave, sikovne, vedia sa spolu vsetci zahrat, takisto financne sa mame dobre...je krasne mat velku rodinu, nemenila by som za nic😍❤

maryetta
21. feb 2017

Juuj ja mam pkolo seba iba rodiny s 4-5-6detickami a su mi velkym vzorom. Niektore maju 3deticky za 2roky. Z toho aj dvojicky. Pripadne teraz kamoska za 5rokov 4deti. Teda dve najmensie teraz caka kazdu chvilku 🙂 moja teta ma 6deti za 9rokov 🙂 z toho 5chalani a jedno dievca 🙂 kamaratka teraz caka sieste babo spolu s nami 🙂 peitom najstarsi ma 15. Vsetko sa da zvladnut. A ak bude zdravie sluzit. Istotne chceme aspon 3-4deticky 🙂

stepanka274
21. feb 2017

@alexandra206 ja som mala troch chalanov do necelych troch rokov, bol to sok ten posledny, dvojo plienok, dva kociky, ale kedze som mala kamosku a tej sa narodilo tretie velmi urevane, ona preplakala cele to tehotenstvo, tak ja som sa zacala tesit a nenervacit, tuzili sme po dievcatku tak sme dufali ze bude, ale nakoniec bol znovu chalan, ale take dobrucke babo ze pol roka len spal, papal ,no nadhera, . Budes to mat narocne ale zvladnes to, velka rodina je DAR

ottka
22. feb 2017

@alexandra206 skús si pozrieť profil maminky sophina. Má 14-ročnú dcéru a 4 chlapcov do 5 rokov. A zvláda to užasne. Neboj dá sa to zvládnuť.

gigu123
22. feb 2017

@ottka presne táto maminka ma napadla alebo aj boubatko, dva páry dvojičiek po sebe,dá sa všetko zvládnuť🙂

ottka
22. feb 2017

@gigu123 áno, aj ona je super. Ja mám 4 deti s väčším vekovým rozdielom, ale kebyže si to môžem zopakovať, tak by som mala menší vekový rozdiel.😀

dharmasanata
22. feb 2017

Žienky čo vás vedie k tomu mať toľko detí? Je to tým že samé pochadzate z veľkých rodín? 🙂 mala som spolužiačky od prešova a tie pochádzali zo 4 až 6 detí a teraz vidím že aj oni tak rodia vo veľkom.

zuzu1104
22. feb 2017

Osobnu skusenost nemam, ale urcite ta chcem podporit, aby si so dietatko nechala. Ak zvladas 3, tak aj to stvrte zvladnes. Bude to narocne, ale to je uz aj pri troch. Verim, ze babatko vam prinesie vela radosti a nikdy nebudes lutovat, ze si sa pren rozhodla.
Ja velmi tuzim po velkej rodine. Uvidime ci sa mi to raz splni, uvidime, aky ma Pan Bozko s nami plan.

emilia25
22. feb 2017

Ja mam 4 deti za 8 rokov.pri prvom som bola cele tehu pn a aj pri poslednom veru.da sa zvladnut vsetko ked clovek chce pomaly postupne zacnu chodit do skolky a clovek ma ten den volnejsi.ja mam uz skolaka a 2 skolkarov s malou som doma.a je to riadny spachtos hlavne ked ma ticho este stale mi spi.ked chalani pridu zo skolky skoly tak sa vedia veru krasne pohrat az niekedy zasnem.su aj bitky veru ale tie tiez zvladame.a hlavne nezabudat ste dvaja rodicia a tak by to malo byt aj v domacnosti s vychovou a vsetkym co k tomu patri.u nas este aj do skolky skoly chodime deti zanasat spolu varit upratat tak isto muz nema problem.naozaj ked mas milujucu polovicku neni problem ani 5 deti ale musia na to byt proste obaja.

kacoorka
22. feb 2017

Ahoj,vsetko sa da zvladnut,ja mam doma slecnu 5rokov dva mesiace,3roky a 8mesiacov,o mesiac dvojrocneho, no zaroven o tri tyzdne termin porodu so stvrtym neplanovanym dietatkom
Mam znamych co maju sest deti,co maju styri deti,pat deti,ano je to tazke,to nik nebude vyvraciat,ze nie je to tazke,ale mne tak rychlo tie deti rastu pred ocami,ja som casto na nich sama,manzel robi,berie nadcasy,k tomu pole,traktor,pomaha rodicom no nedali by sme ani jedno,vies,my sme o prve prisli nedobrovolne,o to viac si cennime ze ich mame,zvlast ked ja som uz nemala deti mat a popravde ani zit

ask
22. feb 2017

...sestra ma za 16rokov 8deti😀 Su krasne, zdrave, velmi talentovane a sikovne... ona s muzom su pohodaci, na detoch to velmi citit🙂 Ak chces, dam Ti kontakt😉

kacoorka
22. feb 2017

A este aby som dodala,ja som prve tri dni preplakala,naozaj som nechcela nevedela prijat dalsi zivot,no moj mi povedal vychovavame tri zvladneme aj stvrte,je to polovica teba a polovica mna,bude pre nas velkym pozwhnanim, to uz som revala zasa lebo to prijal neskutocne krasne,uz som na konci tehu,nevladzem,no tesim sa na princeznicku,nasw dwti tiez a hlavne najstarsia a vies za co sa modli?nech ma vel bratov a sestier,snad jej ich Pan da vo forme dobrych kamaratov,susedov,myslim,ze nam uz staci😂😂😂

emilia25
22. feb 2017

@nuska toto som zazila pri dvojickach.najprv obrovsky sok ze dvojicky cize 5 deti no doktor hned ze jedno sa vstrebe tak som to v hlave mala take zmiesane.a uz ked som sa tiez zacala tesit obzerat kocik pre 2 deti auto uz 9 miestne.tak na dalsom sone uz len jedno a aj tomu nebilo srdiecko presne tak som si to vycitala ze preto odisli obe ze som sa na ne hned na zaciatku netesila.po dvojickach sa nam 4 veru dlho nedarilo tak som to vzdala ze budu len 3.no po pol roku si muzik zmyslel ze si neda vobec pozor a tak k nam prisla konecne nasa princezna vytuzena.sme tomu ani verit nemohli ze sme sa dockali dievcatka.

fra
22. feb 2017

@dharmasanata napríklad naopak ja som bola jedinačik, vždy som mala všetko okrem niekoho s kym by som sa mohla hocikedy hrať a vačšinou som videla len ustarostené dospelé tváre s ktorymi sa dalo sa zhovarať len vážne .... strašne som zavidela deckám z jednej rodiny z ulice ktorých bolo 5, oni boli proste parta, stale u nich bola sranda, starší sa vždy zastali mladších a vlastne decká z celej ulice sa hrali s nimi, lebo mali kamošov v niekoľkych vekovych kategoriach 🙂

beton
22. feb 2017

@alexandra206 vsetko sa da a pri kazdom dalsom toho viac stihas, lebo uz neriesis take prkotiny, co obliect, ako chytit. Pri prvom som babatko chystala 2 hodiny, kym sme vysli von. Teraz najmensie ani nezacinam chystat, kym vsetci ostatnií nestoja obleceni, obuti pri dverách alebo zapnuti v aute. Su uzasna partia, nemenila by som. doteraz som mala 5 predskolskych deti doma. teraz mi najstarsi nastupil do skoly, tak sme doma4. v sept. idu do skoly dalsi dvaja, tak mam hrozu z toho, co tu ti dvaja mali budu sami robit. Budu na mne visiet a nedaju pokoj :o(( pre toto sa oplati mat viac deti....maju partiu na hranie a mna k tomu nepotrebuju. len odporucam a my rodicia im vlastne zavidime krasne detstvo.

tinko72
22. feb 2017

@alexandra206 aj ja by som Ťa chcela povzbudiť chápem že sa bojíš ako to zvládnete ale 😉 neboj sa dostali ste hojnosť Božieho požehnania Vaše detičky sú toho dôkazom... nie každý má to šťastie mať vlastné detičky a to čo teraz prežívaš je len výbuch hormónov kôpka strachu zmiešaná s neistotou ale začni sa tešiť všetky Božie nápady sú naplnené aj Božími možnosťami ( ukáže Ti cestu v ťažkých chvíľach ako ďalej) a aj Jeho ochranou ...budem sa za Vás modliť aby ste to celá rodinka zvládli 😘 uvidíš že sa to postupne dá do rovnováhy kým porodíš len s drobčekom začnite počítať už teraz 👶 lebo ono tu už je aj keď ho ešte nevidieť a teší sa na Vás... na rodičov aj súrodencov

dobromila
22. feb 2017

@dharmasanata čo je pre jedného veľa, je pre iného málo. Ja som zo 4 súrodencov a je to pre mna prirodzené. Osobne sa mi zdajú 2 deti málo na rodinu. Ale pre niekoho, kto dlho deti mať nemohol - je to v podstate veľa, lebo túžili aspoň po jednom. Jedna známa sa mi sťažovala, že si to veľmi zle zariadila, že majú len 1 dieťa - bála sa ísť do druhého kvôli domnelému vysokému veku či iným nepodstatnostiam. Dnes majú 10r jedináčika a majú s ním problémy - nechce ani chodiť vonku, stále sedí za PC. Zadovážili mu psa -asi namiesto súrodenca -ale aj toho venčia len rodičia...
A v neposlednom rade - považujeme dieťa za dar a ten sa neodmieta.

janickacrazy
22. feb 2017

@alexandra206 Ja mám jednu známu, ktorá mala 10ročnú dcéru, 2ročnú dcéru, 1ročného syna, ked zistila, že čaká bábo, tiež rozmýšlala, či si ho nechať, no vlastne už ani nemohla, lebo prišla na to akosi neskoro. Narodili sa jej dvojičky, takže to bol iný záhul. Teraz sú už vačšie, ale aj tak je to veľa práce. Ja som ju teda obdivovala, že to zvládla, ja by som to asi nedala. No neviem, človek asi musí zvládať, ked sa inak nedá.

maryetta
22. feb 2017

@dharmasanata ja mam 2surodencov. Manzel jedinacik 😉

anickafer
22. feb 2017

dá sa to zvládnuť. Ja som zo siedmich detí. naši mali vždy odstup 1-2 roky, až najmladšia sestra bola po 4 rokoch po bratovi. Netvrdím, že to s nami mali ľahké, nežili sme prepychovo, ale vždy nám dali, čo sme potrebovali, všetci máme maturity, 4 sme si urobili vysoké školy a máme aj brata kňaza. Ja by som si nemohla vybrať možnosť potratu, hoci by som už mala viac detí. Už teraz máme tri a keby bolo ďalšie, brala by som ho ako Boží dar, ako každé jedno, ktoré máme.

javorina25
22. feb 2017

da, neboj da...🙂 ,
my ich mame 6 a nemenila by som... a popravde - najstarší mal 18, ked sa narodila
najmladsia ,mame rocnu dcerku a keby jej nebolo , decka povedia - u nas by bola nuda...🙂
a prve styri sa narodili rok po roku a spomínam na to ako na najkrasie obdobie...

rutie
22. feb 2017

@alexandra206 Neboj, ono je to aj vec pohladu. Ked sa na to pozries zo spravnej strany, mat styri deti po sebe je fakt super.

1. O 5 rokov - Skola - starsie deti vysvetluju ucivo mladsim, davaju si navzájom odpisovat referaty a projekty spred roka, mladsie deti uz ovladaju ucivo rok - dopredu, lebo sa tu nasobilku a vybrane slova naucili s tym prvym. Ty podpisujes ziacke knizky.

2. O 10 rokov: Dovolenka. Vôbec nepotrebujete vela penazi. Staci velke auto a velky stan a cela Europa je vasa. To co je v trojici makacka, je so styrmi velkymi detmi uplne super - dve stavaju stan, dve dalsie navaria, umyju riad, manzel nakupi a ty si uviazes siet o stromy a vegetis 🙂 . Deti si vystacia v spolocenskych hrach, vy si s manzelom otvorite vinko a pozerate zapad slnka. Decka nepotrebuju ziadne atrakcie, vystacia si same.

3. O 15 rokov - Vikend. Decka chcu ist na vikend von. Ty v sobotu rano zadelis domace prace ako podmienku. V sobotu na obed mas upratene a prazdy byt - vikend zacina!

4. O 20 rokov - deti na vyske, pripadne pracuju, mas prazdy dom, a uzivas si, ze sa mozes pripadne s dôverou obratit na budúceho IT-ckara, doktorku, kuchara, architekta, kadernicku, psychologa a pod.

5. O 30 rokov. Tesis sa z vnucat, ktore su pravdepodobne v podobnom veku a je ich vela. Tvoje vnucata si uzivaju velke mnozstvo bratancov a sesternic.

6. O 50 rokov - Bod cislo 4. sa tyka aj vnucat.

7. O 60 rokov - Tvoje deti nie su zriunovane starostlivostou o teba a manzela, lebo na kazdom z nich je len 1/4 toho "bremena".

javorina25
22. feb 2017

rutie, tak ty si to vystihla...👏,mozem len dodat , nech zdravícko sluzi a bude to fajn😉