Dcére som dala facku. Som otrasná matka

26. máj 2021

Dievčatá ja som dnes padla na úplné dno. Dnešné ráno mala naša 3 ročná zasa hysáky, dostala na riť. Začala ma odstrkovať, ja som ju potrebovala rýchlo obliecť a umyť a ísť to isté porobiť s mladšou ktorá sa už nervačila v postieľke. Strkla do. Mňa, capla som jej po prstoch a povedala nech sa ukľudní. Keď sa ukľudnila tak som jej išla umyť zuby, vtedy sa ona na mňa zahnala a ja som jej inštinktívne ruku odstrcila a dala facku 😢 v momente ako som to urobila som to oľutovala, ľutovala som už aj ten

autor
26. máj 2021

Capanec pozadku a po prstoch lebo nedostáva, neznášam to. Ale ja som už dlhodobo frustrovaná a takto som si to vybila na nej. Ospravedlnila som sa jej a ubezpečila ju že sa to viac nestane, plačem a som taká sklamaná zo seba 😭 čo mám teraz robiť?

hederamonstera
26. máj 2021

Nie si otrasna matka, netyraj sa. Skor si asi uz len na nervy, co je pri dvoch malych detoch normalne.
Potrebujes zakomponovat viac casu pre teba a mozno nebrat vsetko tak vazne - snazit sa neponahlat, zvolnit

ella_price
26. máj 2021

Nie si hrozná matka. V afekte, strese a pri takomto zhone to urobí x matiek. Kamarátke tak vyletela ruka, keď ju malá z ničoho nič oplula pred nami na návšteve. S hanbou a fackou na líci ju poslala do izby za dvere. Dieťa sa musí naučiť brať rodiča ako istý druh autority, ktorý treba rešpektovať.

anjelicek26
26. máj 2021

No dobre rano zacina inak, treba asi vstat trochu skor a robit to bez mensich nervov na oboch stranach, ty uz kava vypita a naranajkovana, ked deti vstavaju, robi to divy co sa tyka emocneho stavu. Trojrocnej capat po prstoch a fackat ju je za mna cez, ze sa potom zazenie nazad sa ani necudujem, ked jej to prijde "normalne" ako reakcia na nie... nehovorim, ze to v urcitych situaciach nepochopim, ale pri umyvani zubov v rannom strese je jasne, ze dieta nema nerva obcas... Skus trochu zvolnit, najst si cas pre seba, dovolenka je uz teraz realistickejsia, vsetko sa uvolnuje, robi to zazraky... alebo sa zbalte a chodte aspon na par dni k babke/dedkovi vyvetrat.

hederamonstera
26. máj 2021

@ella_price len fackanim sa autorita a respekt neziska ;) skor len strach pred tou osobou. To su dve rozdielne veci. 🙂

ella_price
26. máj 2021

@hederamonstera Veď ja nehovorím, aby dieťa fackala a bila na dennom poriadku, ale netreba sa zas ani k decku chovať akoby bolo z cukru. Navyše sa jej ospravedlnila - moja mama ma tĺkla do modra (už ako štvorročnú) a ani raz nepovedala prepáč a od nás od detí to vyžadovala. Všetkého vela škodí.

henrikir
26. máj 2021

kazda obcas stratime nervy :( nie si zla matka len si unavena a materstvo nie je lahke. 3 rocne dieta ma obdobie vzoru, niektore viac niektore menej

sasanka605
26. máj 2021

@anjelicek26 ty mas viac, aj starsie deti ale ked som mojho skoro 3rocneho videla hodinu plakat kvoli tomu ze som mu obliekla tricko, co si sam vybral, vselijake myslienky som mala. Neponahlame sa von nikdy, casu ma kopu a ja uz mam pocit ze jednoducho to dieta sa obcas naprd zobudi a potrebuje to zo seba dostat. Mozem len ukludnovat, hladkat, cakat a nestratit nervy. Nie ze by sa to obcas nestalo ze ich nestratim.

lolita555
26. máj 2021

3rocnemu decku facku?ženy a to akože vážne píšete že ok ešte,stratila si nervy?😱😱😱čo preboha na takom nabyjes?
NIE nikdy,treba zvladat tieto situácie,keď si nervna tak sa chod ukľudniť alebo daj facku sebe,decka nevedia spracovávať emócie ,niekedy robia nervy beruce veci.a myslí na to čo si jej sľúbila Že už to nespravis,čo podľa mňa spravíš časom zas.

autor
26. máj 2021

Ďakujem za podporu a rady dievčatá, fakt sa hanbím za seba a pred ňou ani nehovorím. Keď som sa jej po 20x ospravedlnila a sľúbila že sa to už nestane tak mi povedala že to nič ☹️ je mi zo seba zle. Bojím sa že to spravím znova, neviem či sa dokopem vstať skor6ako mi radí anjelicek, vstávajú niekedy už o 5 🤦‍♀️ ale niečo so sebou musím začať robiť ale keď ja vôbec neviem že čo 😓

ella_price
26. máj 2021

@lolita555 Záleží či je to facka ako facka, že jej stena dala druhú. Ty sa tu hneď pohoršuješ. Malému som kolkokrát dala akože po zadočku a to nemohol ani cítiť a pritom viem, že každý rodič si musí nastaviť hranice podla veku dieťaťa, treba sa s ním potom rozprávať, pri problémovom správaní by mali byť vyvodené dôsledky a samozrejme treba odmeniť aj dobré správanie.

ella_price
26. máj 2021

Ak sa u teba zase prejavia nejaké nervy v afekte, skús začať počítať, alebo si udri do steny, alebo nájdi spôsob, kde to budeš môcť vyventilovať ak máš pocit, že si výbušná pri stresových situáciach a bude sa to opakovať.

autor
26. máj 2021

@ella_price nemôžem povedať že som kludas ani že som nervák, to v žiadnom prípade. Vždy najskôr porozmýšľam, aj v situácii keď už by iný rodič 100% capol po zadku (čo vidím v okolí) tak ja jej kľudne dohovorím a vidím že to má oveľa lepší účinok ako capanec, preto som zostala sama šokovaná zo seba v momente kedy som to urobila. Nebola to silná facka v žiadnom prípade, ale určite ju cítila ☹️

lolita555
26. máj 2021

@ella_price keby to bol letmý šuch autorka by nemala potrebu zakladať diskusiu nemyslíš?po zadku dám aj ja normálna vec,je mi úplne jedno komentáre tipu pohorsujes sa a neviem čo.3rocnemu decku sa facka nedáva koniec.

ella_price
26. máj 2021

@lolita555 Tu sa zakladajú diskusie pre ovela väčšie hlúposti. Zostala vylakaná a? My jej môžeme povedať a poradiť čo robiť, nech ju to úplne psychicky neudupe.

amanta5
26. máj 2021

Na základe jednej facky sa určite nedá usúdiť, že si otrasná matka!
Ale.....facku dieťaťu, a tak malému, tak to je riadne cez čiaru. Je to pre teba varovný signál, že niečo nie je v poriadku....s tebou....nie s deťmi. Predpokladám, že ide o dlhodobé vyčerpanie, ale môžem len hádať. Je nevyhnutné s tým niečo robiť, inak sa to zopakuje.
Tiež odporúčam vstať skôr, urobiť si v kľude osobnú hygienu a raňajky. Potom sa venuj príprave detí. Aj keď deti vstanú o 5, neznamená to, že ty máš vstať o 4.... že im v tom čase, keď vstanú musíš umývať zuby a neviem čo ešte. Nech sa hrajú, keď tak skoro vstanú a ty si rob svoje osobné veci. Naozaj to veľmi pomáha 🙂
A neponáhľaj sa.....najmä nie s deťmi.....to chytíš zákonite nervy. A vieš prečo? Lebo deti hneď vycítia nervozitu a tlak a budú sa ako na truc vzpierať. Tak to máme proste v sebe dané. Radšej budem s deťmi niekde meškať, ako robiť takýto "nátlak" na malé deti.

renab
26. máj 2021

Stalo sa, uz to nevratis. Olutovala si, ospravedlnila sa. Takze je predpoklad, ze v buducnosti to budes riesit inak. Ak sa to bude opakovat, mozes poziadat o pomoc napr. psychologa.
Kazdy clovek robi chyby....

anjelicek26
26. máj 2021

Skus upravit spanky, nech ti tak skoro nevstavaju (mne od 1,5 roka deti nespavali na obed skoro ziadne), hadam by to mohlo trosku pomoct, pripadne ulozit vecer trochu neskor spinkat. A malej sa neospravedlnuj. Moj nazor je, ze posledne, co dieta potrebuje, je toto. Ma v hlave potom este vacsi chaos, ci si teda trest zasluzila alebo nie. Ponahlanie je zloba, tiez vstavam 05:30 a deti az pred siedmou (cez skolu), aby som vsetko mala spravene, lebo som s toho potom nervozna... to uz mam oblecenie vylozene (vykladam ho uz vecer), takze nie su diskusie o obliekani rano, na kefkach uz maju natlacenu pastu, vylozenu bundu a topanky a ciapku na tom hodenu, stol je prestrety, dozy na desiatu spravene... znie to ako "vela roboty" ale robi sa to podstatne rychlejsie a jednoduchsie, ked este medzi tym nebehaju aj tie deti... Hlavne skus nejako odburat ten stres a vnutornu unavu, ja viem, ze je to tazke, ale bez "matka je flegmaticka velryba, co nic nerozhodi" to proste nepojde...

alenka551
26. máj 2021

toto si nejak vycitat nemozes. si len clovek, ktory ma svoje hranice a tak isto moze dojst k takemuto skratu, ked si proste nevies uz rady. vycitat si to je podla mna zbytocne, kedze s tym uz nenarobis nic

deti95060810
26. máj 2021

však si sa dcére ospravedlnila viac sa nepokúsiš to spraviť a vybavené.... Inak troška aj dcére dohovor že je už rozumná , veľká slečna, že také veci sa nerobia.... pre jednu facku - verím že nebola až tak silná sa svet nezrúti....

kkovacovak
26. máj 2021

Tak to by museli ísť moji rodičia aj teraz minimálne na 10 rokov do basy 😄 Preboha nie si zlá matka a ani nepočúvaj moralistické reči. Skratovali ti nervy a neudržala si sa. Svet sa nezrúti a tvojmu dieťaťu sa nič nestane. To by sme tu my čo sme vyrastali v prisnej domácnosti už dávno neboli. 😉

sruma
26. máj 2021

Keby ja mam zratat kolko som sa nadostavala 😂😂😂a este aj aby som mala dovod plakat 😂😂😂 nebooj podla mna vychovnou sa trapit nemusis.

zuzanalila20
28. máj 2021

@ella_price Nie je normálne, že dávaš svojmu synovi po zadku. Ak tkani nemôže cítiť, ako vravíš, prečo to teda robíš? Aký výchovný efekt očakávaš?
Je mi ľúto, že si bola bitá. Nemalo sa to diať. Nerob to prosím svojmu dieťaťu a najmä neraď ostatným rodičom, aby používali násilie na svojich deťoch na budovanie rešpektu. Žiaden rešpekt ani autorita sa tým nevybuduje, zato to 100% zničí vzťah a dieťaťu pomieša hodnoty.

weronika171717
28. máj 2021

Netráp sa kvôli tomu. Pozri, uvedomila si si co sa stalo, oľutoval, ospravedlnila sa. Proste niekedy sú horšie dni a toto sa v tom emocnom zúfalstve môže stať, aj keď by nemalo, ale stáva sa to a podla mňa veľmi často, ale ženy si to nepriznaju. Ja som môjmu synčekovi facku nedala, ale po zadku niekedy dám, lebo už prekračuje vsetky medze. Nepomáha ani kľudne dohovaranie. Nie na všetky detičky platí rovnaká výchova. A ako píšem netráp sa tým, pomojkaj ju, dcérka vie, že ju ľúbiš. ❤️

zuzanalila20
28. máj 2021

@kkovacovak Tak isto by si odpovedala, aj keby dala autorka facku trebárs na ihrisku inej matke? Lebo veď jej rupli nervy, je len človek, a jedna facka nikomu podľa teba neublížila, bolo by to v poriadku?

sense
28. máj 2021

Lenze to nebola len facka, tomu predchadzalo uz capnutie po zadku a po rukach...to co si spravila z mojho pohladu spravne nebolo ale zial stalo sa , skrat?ok nikto nie je dokonaly ...ospravedlnila si sa,lutujes to...vziar spat sa to neda...teraz treba popracovat na sebe aby sa to neopakovalo... pises ze si dlhodobo v strese - ked vies co je pricinou tak sa ju snazit odsrranit alebo eliminovat aspon...

Ci som bola fackana ako 3jeocna si nepamatam, neskor si uz pamatam za za kazdu malickost v mojich ociach sme dostavali, ano som tu a prezila som to, ale za spravne to nepokladam... a to ze moji a x inych rodicov to pred x rokmi tak riesilo este neznamena ze je to tak spravne... ale ako vidno je to vzorom ,boli sme biti alebo dostavali sme vychovnu po zadku my, mozu aj deti a tie to budu tez povazovat za samozrejme, ked niekto nespravi co chcem tak capnutim ci fackanim to dosiahnem, to ale nwznamena ze si vybuduje respekt

kkovacovak
28. máj 2021

@zuzanalila20 miešate dve rozdielne veci. Tu sa jedná o malé dieťa. Mne vedeli rodičia vypáliť ale vonku sa veru nemlátia 😉

ella_price
28. máj 2021

@zuzanalila20 Ideme moralizovať? No dobre. Tak si to zoberme takto. Koľko matiek “paclo” dieťaťu po ruke, pretože napríklad chytalo horúcu trúbu. Stále to dieťa chodí k horúcej trúbe aj po x krát, čo mu rodič povie nie. Každá matka/otec raz niečo také spravil, či si to už prizná alebo nie. Tam už je jedno či je to letmé pacnutie po zadku, po ruke, alebo po inej časti tela. Budeme držať deti neustále vo vystlanej perinke? Môj oco musel kľačať na polienkach a zobrala ho snáď sociálka? Je za to zlým človekom? Teraz je problém, že rodičia stále držia deti od problémov, neskôr v škole je na vine učiteľ a nevidia (a hlavne nechcú) chyby svojho dieťaťa a nevidia, ako tomu decku ubližujú a že jedného dňa môže byť aj šikanované. A keď chceš ešte na to aj pohľad vyštudovanej psychológie, tak zober v dotaz čo má decko podmienené biologicky a čo sa naučí výchovou, aké má sociálne vplyvy atď atď, tak tu prosím netrep blbosti 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

kkovacovak
28. máj 2021

@ella_price presne tak...radšej nech decko napr skope elektrika. Hlavne že matka má čisté svedomie že sa "neopustila" a nešvacla mu po tej ruke ktorou išlo do zásuvky. Vlastne bude spokojne zaspávať aká je dobrá matka 😄 Tieto benevolentné výchovné metódy potom tak aj dopadajú. Stačí sa prejsť po ulici. Potom decko reve keď sa na neho učiteľka trošku krivo pozrie a rodičia už nabehnú do školy so sťažnosťou na učiteľku.

ella_price
28. máj 2021

@kkovacovak Presne som videla dieťa takejto jednej morálnej mamičky, ako sa jej uprostred chodby v škôlke hodilo o zem a ona ani nevedela, kde je sever 😃😃