Dieťa samé v nemocnici
Okolnosti mi nedovolia inak, musím nechať maleho v nemocnici samého. Ma 3 roky. Doma mám rocnu dcerku, muž musí chodiť do práce a babky s nim kvôli zdravotnému stavu nemôžu zostať. Je mi do plaču. Viem ze by muž malú v noci nezvládol, ani nikto iný. Nechala niektorá z vás takto dieťatko samé v nemocnici?😢😢😢 ide na pozorovanie do fakultnej, asi 80 km od bydliska...
Nenechala by som svoju dceru samu v nemocnici NIKDY !!!
No a este aby som nezabudla....ak dieta nema pri sebe matku, tak si s nim nakladaju ako s hovadom. Syn mal odber krvi, poslali nas do inej miestnosti obidvoch, tam bolo nastupenych cca 10 praktikantov, az som sa zlakla, Co sa deje. Jeden z nich sa pokusal odobrat krv, a to takym sposobom, ze sa synovi vrtal ihlou v ruke, az som sa tak nasrala, ze som mu vyrazila ruku a dobre na nich vsetkych nahulakala, nech si robia pokusneho kralika z inych deti, nie z mojho a pred mojimi ocami. O diazepamovych Praktikach radsej pomlcim.
nas maly bol v nemocnici uz niekolko krat, za svoje dva roky zivota, nikdy by som ho tam nenechala, mne stacilo len pocut ako doslova reval, ked mu brali krv pri prijme, nenechala by som ho tam. zazili sme tam aj deti bez rodicov, sestricky ich mali fakt "na haku", len na potrebne odbery a zmeranie teploty, inak sedeli a "kvakali" v sesterni...
kamoska raz musela nechat dceru polrocnu v nemocnici samu, primarka nedovolila ani otca, ani babku, nikoho ineho... ked sme prisli na izbu za nou, tak mama z vedlajsej izby nam vravela, ze celu noc preplakala, nikto si ju nevsimal, infuzku si vytiahla, krv jej tiekla, neriesili celu noc, az rano o 5tej... NIKDY by som v dnesnej dobe nenechavala svoje dieta same v nemocnici!!!
inac asi zalezi aj od nemocnice, kde to dieta bude lezat.... viem, ze v LM a v RBK je to na detskom celkom v pohode, a k tym priviazanym detom, aj moj maly mal infuzku, a mal priviazanu tu rucicku, a na noc som mu ja sama privazovala aj tu druhu, na odporucanie sestricky, lebo male deti maju tendenciu si ju vytrhavat z ruky, a ak by som napr. ja v noci zaspala, tak aby si ju nevytrhol, mohol by vykrvacat, take male dieta by som nenechala same v nemocnici, moj maly reval aj ked sa otvorili dvere a bolo mu jedno ci vosla sestricka, alebo upratovacka, len cakal co mu zase idu robit a to som bola s nim, si neviem predstavit, keby tam bol sam, aj mal spolocnost, podporu
@petuska86 malý má 3roky.
@maminkasisa presne ako píšeš, aj náš mal priviazanú ručičku keď spinkal. Prvú noc som vôbec nespala čo sa snažil prevracať na druhý bok a nedalo sa mu :-/
Stále som pozerala aby si to nevytrhol no a do toho ešte aj grcanie, takže som len sem tam oko zažmúrila. Keď ho odpojili od infúzie a mal už len toho "motýlika" už bolo OK 🙂
mi sme skoncily na infekcnom ako 4 rocny:(prisly sme tam a maleho mi zrazu beru prec a ja v uplnom soku a maly ani nehovorim.Vraj tam nemozem zostat,ze maly je uz velky,nemaju miesto a podobne dristy 😢Zacala som tam vrestat ako pilinak,ze ja tam ostanem spat aj na zemi,ale ze maly tam sam nezostane .Nakoniec som si to vybojovala,ale v tom soku som tam maleho nechala 2 hod sameho,co si do dnes vycitam.Bez pyzama a hygienickych veci som tam nemohla byt,musela som najprv zaplatit atd.revala som cele dve hodiny a nikto ma nevedel utisit.Ked som tam prisla,maly uz s infuziou na ruke uplne vystraseny.Bola tam sestricka,ktora mi povedala ako mu nevedely zaviest infuziu a len pred chvilou sa utisil.Fakt doteraz si to vycitam ☹Nikdy viac.Daly nas na kojenecke oddelenie,lebo medzi velkacmi pre mna miesto nebolo.Kazdy sme boly na svojej izbe v sklenenej vytrine.Boly tam aj oteckovia,nielen maminy a zvladaly to super.Raz v noci priviezly dve deti surodencou.Chlapca asi 4 rocneho a dievca nemalo ani 2 roky.Mama prisla asi po 3 hodinach/tiez musela ist asi zaplatit a pod veci/ale tie deti ked som to vydela,zivo som si predstavila svojho:(plakaly div si dusu nevyplakaly a myslyte,ze k nim niekto prisiel.Vlastne ano prisla,chlapcovy povedala nech uz prestane revat a nech spi,malu zobrala ako vrece zemiakou,ked prisla uz mala infuziu,priviazala jej ruky a odysla,no des.Fakt ak mozte, nenechavajte deti same ja sama som ako dieta stravila vela casu v nemocnici a aj ked to bolo v tedy lepsie mozno pre niekoho ako dnes,neprijemne sestricky boly vzdy.Aj mne raz jedna velmi mila sestricka povedala ked som isly v noci na zachod:citujem:kam ides?ja asi 4-5 rokou:na zachod:ona:tak sa vyser a okamzite spat.Doteraz sa mi ta spomienka vynara a to uz mam 37 rokou....
@aries24 ja som tak musela nechat par dnoveho syna cca 1,5h sameho.....uz je tomu skoro 1,5r a stale mam strasne vycitky....strasneeee...aka som matka strasna bola
ale nedalo sa inak...rovno od obvodacky nas posli do nemocnice s vysokanskym bilirubinom,tak v cakarni na nas vrieskali,ze nemame nejaky papier s vysledkom,ale obvodacka to mala vytelefonovat a nedala nam nieco,co vraj mala...manzel isiel k nej...ja som tam cakala s tym,ze som netusila,co sa bude diat,sestricka mi tvrdila,ze detske sa renovuje a ze budeme niekde medzi velkymi detmi,ze tam maju akurat chripky a crevne virozy...ja som bola v soku zo syna,co s nim bude....z toho,aby sme tam nieco nechytili...ziadne veci som nemala ani pre neho ani pre seba...a co bolo najhorsie,nemohla som ani manzela poslat domov pre veci,musela som ista ja....lebo den predtym som dosla z porodnice....veci polka vyprata,polka nie...sama som narychlo nevedela,co balit...kdeze este on...a musel soferovat,lebo ja som nebola schopna...skratka,dosli sme nazadl...syn dopichane ruky,hlavicku..od odberov,nevedeli trafit infuzku=co co aj mohli...malilinke babatko...
joooj,strasne si vycitam,ze som ho tam vtedy tu chvilu nechala
ale clovek v tom chaose vobec nerozmysla ☹
ostali sme dva tyzdne...tiez medzi 4-5cca rocnymi detmi a bala som sa aj na chodbu vyjst,lebo same grcanie som pocula.....ale mala som obrovske stastie...mali volnu izbu za priplatok a to se si zaplatili...sice brutalna polozka...ale nedalo s aina
doteraz nechapem,preco sme tam museli byt...s tak malym dietatom
ale nastastie...nic sme nechytili
Tak toto ma teraz dostalo...absolutne by ma nezaujimalo, co bude mat muz s pracou, on ma ostat pri dcere a ty mas klusat do nemocnice.je to trojrocne dieta, ktore ta potrebuje a aj keby som mala neviem co urobit, tak som tam s nim.deti maju byt VZDY na prvom mieste.ani si nevies predstavit, ako ho teraz boli srdiecko a ako mu je smutno.toto, co tu pises su same vyhovorky!!!cista nezodpovednost!!!
S detmi ako tu bolo spomenute casto v nemocniciach robia od privazovania cez pokusnych kralikov pre praktikantov a neviem akych vseliakych veci...moja mamca bola v nemocnici ked bolamalicka, mala zlomenu klucna kost a vtedy velmi nechceli pustat, plakala v kuse nic nejedla, oco tiez, usiel ako 4 za mamou s nemocnice lebo s nim nemohla byt, mne raz nieco bolo ani ma nedovolili dat do nemocky, lebo to nebolo vazne...ale lekari... niektore dieta to znesie mozno par zo stovky, ale povacsine su to nervy a plac... uprimne, jednoducho mas resp. mate dve deti, treba ratat s tym, ze ta obe potrebuju a nie ze z jedneho sa idete doskladat a plus co to je za chlapa, ze ani ocr, ani sa nie je schopny postarat o svoje vlastne dieta...skoda reci, bolo tu toho vela povedane, ja nikomu takto nemecnocnicne ci inak nezverim ani psa nie to dieta, ked uz mam tak povedat....
inac k tym pichaniam infuzky, aspon u nas, aj ked som bola s malym v nemocnici, vzdy, ked mu isli dat infuzku, alebo brat odbery, vzali ho z izby a brali prec ja som nemohla ist, robili mu to bezo mna, bol prec chvilu a vraj mu to pichala doktorka, .... neboli prec dlho, ani rucky nemal dopichane, iba jeden vpich, a ked prisiel ani nereval, sice slzy boli ale nie ako ked odchadzal z izby, ale asi to vsetko zavisi od nemocnice....
Ja som sa obarila keď som mala 2,5 roka a mama tiež nemohla byť pri mne.Dokonca si ma tam nechali tri týždne a našim povedali, že nech tam nechodia, lebo to potom deti zlé znášajú.Po troch týždňoch som prišla domov a že mamu som dlho odmietala, ta stále plakala, babke som hovorila teta...no strasne že to bolo.
Teraz mám 2,5 rocnu dcerku sama, a poviem Ti , síce n traumy, ale NIKDY by som ju sama nenechala. A čo sa týka toho, že otec by to nezvládol..aj ja som si to myslela.Nikde som nikdy nebola,malu som uspavala len ja ,v noci som k nej vstávala len ja.Raz mamina kupila listky do divadla a ocino nemohol ísť a ja som nabrala odvahu a isla som som zo strachom, že čo bude doma. A nič nebolo, manzel malú bez problémov uspal a jej sa to tak zapáčilo, že teraz si ho často vecer vyberie na uspavanie a ja trosku časy pre seba ☺.Neboj,urcite to zvládne aj Tvoj..
@emmina1978 pozri, ked nemas na vyber tak sa len treba nejak obrnit a vydrzat to. ak mas len akukolvek moznost to vyriesit, tak nech tam ide niekto s nim. nemoze si manzel zobrat ocr? nechcem ti to este viac komplikovat tym co napisem, ale bola som so synom ked mal mesiac v nemocnici a vedla na izbe bol takto maly chlapcek (2-3 roky mohol mat) a stale plakal, nebolo to dobre, ja som z toho mala uplny des cele dni a noci to pocuvat, chuda dieta. boli sme tam 5 dni a on fakt plakal takmer v kuse ☹ navyse boli medzi izbami sklene okna, takze nas videl a vzdy ked som sa pohla reagoval placom
@libka1 nieco podobne som v nemocnici zazila aj ja...a plac tych deticiek,co tam boli same mam v usiach doteraz...aj teraz,ked som nasla tuto temu mi normalne slzy vybehli pri spomienkach
tie deticka naozaj plakali stale=den ,noc....ostatne mamicky sme zabehli k tym detom sem tam,ale clovek mal co robit so svojim dietatom a aj setsricky sa hnevali,ked sme k tym detom isli...na jednej strane,mozno clovek aj zle urobil,ze ich isiel trosku pomojkat...ale fakt sa to nedalo pocuvat
asi vsetko clovek nejako zvladne,ale plac malych deti je nad moje sily a to som si uz odzila dost krutych veci
@terezka1947 presne ako pises ☹
@emmina1978 ahoj, môj syn bol 2,5 ročný v nemocnici sám .. jeden deň .. a dve noci . a potom ako 3-ročný sám v kúpeľoch 3 týždne.
@libka1 este som si teraz spemula na jednu mamicku...mohla byt s tym dietatko iba cez den...bola uplne sama,bez rodiny...cez den bola v nemocnici a v noci chodila na nejake dokladanie tovaru....totalne vystavena tam sedela...ale sedela
a dietatko malo nejaky opuch mozgu,neviem presne,...nieco,co sa tazko diagnostikovalo a nedalo sa tak malemu dietatu nasadit nieco len tak na upokojenie a od bolesti...to dietatko tak strasidelne plakalo...fakt nonstop 3dni.... po tych trosch dnoch aj ta mamicka pri nom,dokonca...lekarka,co prisla na vizitu uz bola v koncoch,normalne sa rozplakala,ze ona by tak checal pomoct a nevie ako
mi beha mraz po chrbte este teraz
asi vsetky,co sme boli na oddeleni sme boli zufale s nou...s nimi
ja som sa aspon modlila za to dietatko a mamicku...co ine?
clovek si niekedy robi kadejake starosti o doslova hluposti a po takych zazitkoch si povie,ze najdolezitejsie je zdravie...u deti,u seba...zo ostane?hluuuuuposti,nepodstatne veci,kt.sa vzdy nejako daju vyriesit
Uz bolo asi vsetko napisane, kto chce byt s dietatom v nemocnici si to nejak zariadi, aj keby mal zapojit polku rodiny. To, ze si niekto nepamata na pobyt v nemocnici, ked Bol male dieta neznamena, ze z toho nema traumu, mozog sa snazi vytesnit taketo negativny zazitky az casto pri roznych psych.terapiach traumi z detstva vyplavaju na povrch. Proces liecenia a zotavovania je zaijmom mnohych vyskumov, ktore potvrdzuju, ze ludia sa rychlejsie zotavuju v domacom prostredi alebo aspon v pritomnosti blizkej osoby. Nemocnica, v ktorej pracujem bola architektonicky navrhovana aj za spoluprace s pacientmi a ich rodinami, vysledkom su sukromne izby (min 80%, ak nie viac), kde je lozko aj pre blizku osobu pacienta, ktory tam moze ostat pocas celeho pobytu, bezplatne, pisem o statnej nemocnici, tak isto mame spravenu detsku nemocnicu, kde postel pre rodica je samozrejma a na izbe je kazdy sam. Okrem toho mame postavene hned pri tejto nemocnici ubytovAnie pre cele rodiny, ktore maju vazne chore deti a byva ju daleko, kde moZu byvat za symbolicku sumu, alebo zadarmo. Jednoducho dieta potrebuje pri sebe blizkeho cloveka je nehumanne mu toto pravo odopierat a rodic by mal urobit vsetko pre to, aby s dietatom mohol v nemocnici byt.
@sisaka
Ja som si tiez myslela, ze si nepamatam na moj pobyt v nemocnici.
ale pri citani tejto temy sa mi zrazu vynorila spomienka, ako ma sestricka vedie po nemocnicnej chodbe horedf-dole a z okienka na dverach na mna kyva mama...a mama plakala.
a spomenula som si aj na to, ako ma samu a malicku (ani nie tri roky som mala) viedli cez vysetrovnu do miestnosti, kde ma priviazli ku kreslu a vycvakli mandle z krku.
brrr...a toto sa stalo pre skoro 40timi rokmi.
je to tak, stale to ma clovek kdesi zasite a prederie sa to bohvie kedy opat von.
@nyusika ja si tiež pamätám na pobyt v nemocnici, mala som asi 5 rokov, v noci si moja babka vybavila asi u nejakej známej lekárky, že ma môže prísť pozrieť. Pamätám sa, babka bola oblečená v bielom plášti a skláňala sa nad mojou postieľkou. Ten pocit, že za mnou niekto prišiel a nezabudol na mňa bol fakt úžasný... ale ten pocit, ako som sa motala po chodbách, ten pocit samoty a opustenosti si pamätám dosť živo.
@sisaka a kde mame na svk takuto nemocnicu? lebo fakt to znie dobre
@sisaka prosim ta,kde ja takato nemocnica?
@terezka1947
@moncicatko sak čo ten nick nepoznate? v kanade ne?
@sardinka335 hm...tak nic,no....som sa az zadivila,ze kde na SVK to moze byt,ked samotne KE maju problem a je to dostatocne velke mesto na nejaku lepsiu starostlivost
@terezka1947
@moncicatko zial zienky na Slovensku to nie je, na to treba nielen peniaze, ale uplne iny pohlad na starostlivost o pacienta a naplnanie jeho potrieb. Takato starostlivost sa vola patient and family centered care, najnovsi trend v starostlivosti o pacienta, nasa nemocnica sa moze pochvalit s 92% spokojnostou hospitslizovanych pacientov, to hovori asi za vsetko, mne je az do placu, ked citam/pocujem ako sa na Slovensku staraju o pacientov, zial deti a stari ludia su ti najbezbrannejsi, ktorych sa ani nema kto zastat

@emmina1978 Som presvedcena, že ľahšie zvladne dieťa pár dní v domácom prostredí so známymi ľuďmi, ako samé, prízvukujem SAME, cez noc v neznámom prostredí a možno aj nepríjemných vyšetreniach..... pre mňa by to bola jasná voľba. A čo robi manzel, že si nemôže zobrať ocr? Lebo ak je riadne zamestnaný tak určite môže.