icon

Do akého veku ste pomáhali deťom utierať sa po veľkej potrebe?

31. okt 2022

Dievcata naozaj sa hanbim za takú otázku, preto anonymne, ale do koľkých rokov ste pomáhali svojim deťom utierať sa po veľkej potrebe? Prosím nezhejujte ma, ak Vám to príde primitívna otázka, prosím neodpovedajte. Nechcem rozpútať žiadnu kritiku ani emócie a ani si kaziť príjemný večer. Ďakujem za pochopenie.

jana_eyre_2
1. nov 2022

Mám tri deti 10, 9 a 6r.. najmladši sa utiera sám a ja ho doutieram, stredná dcéra sa sama utierala dobre už v 5tich a najstarší syn asi v 6tich rokoch..

Moje deti učím že sú to ich intímne zóny, o hygienu sa starajú všetky samé, každé sa samé sprchuje, jedine teda najmladší potrebuje kontrolu po veľkej potrebe, inak už všetko zvládajú.. naozaj je veľmi neštandardné aby sa o takéto veci ešte staral rodič v 12tich a 10rokoch.. je to teda samozrejme vec tvojej sesternice, avšak úprimne ma vek jej deti celkom šokoval.. deti v tom veku, pokiaľ sú zdravé musia už tieto veci zvládať samé, nie len preto že to je normálne vedenie k hygiene, ale celkovo treba predsa rešpektovať ich súkromie..

sroubek78
1. nov 2022

Môj syn mal teraz 8 rokov a je to len pár mesiacov, čo sa začal utierať sám. No keď treba, pomôžem mu doutierať.... dokonca donedávna používal podsedák a schodíky ( a to teda nie je drobec), ale nechala som ho, hoci partner sa na to jedoval. Keď bol malý, mal hrozné problémy s vyprázdňovaním, tak som ho do ničoho v tomto smere nenútila. Všetko raz príde samo...

dusankomoj
1. nov 2022

Môj má 5, keď idem ,,okolo",tak si pýta utrieť odomňa zadok, inak sám. A používa vlhčený toaletný papier,lepšie sa utrie.

w123
1. nov 2022

ma zachvilu 4 a vie sa utriet, ale ja jej vzdy utriem zadok lebo ona si to rozmaze

ajsha123
1. nov 2022

Ono je rozdiel, aj akú má dieťa stolicu... Nechcem to rozoberať, ale realita je taká. Sú rôzne alergie atď. Niekto má takú, ze pomaly nemá čo utrieť, tak kľudne aj 3-4 ročné dieťa a je čisté. A niekto má riedku, tak ze aj vo vyššom veku nie a nie to utrieť dobre... To samozrejme neznamená, že sa nemá učiť na vlastnom zadku, ale treba počítať s tým, ze výsledok nie je dokonalý 🤦‍♀️

lusyyy36
1. nov 2022

Moja bude mat 8 q síce sa utierky sama ale vacsinou nie moc dobre, tak ju doma nemam Problem utriet ja a potom ešte umyt

bafka
1. nov 2022

Nam ucitelky hovorili na rodicku, aby sme to deti pomaly uz ucili, lebo buduci rok v predskolskej uz budu na to sami. Je v triede 4-5r. Nas v skolke nekaka, mame velky problem ze zadrziava, ale aj tak sme skusili ci sa toho chyti, hoci som sa bala, aby nezadrziaval este viac. A v pohode. 2-3x sme boli pri nom a odvtedy uz len docistime ak treba, ale posledne razy ani netreba

kaciatko215
1. nov 2022

Starší syn si sám začal utierať ritku keď mal skoro 7

ludmila73
1. nov 2022

4-5 rokov

katarina0420
1. nov 2022

@karolinka1991 ahoj. To je normálna otázka. Ja som staršiu utierka až do predškolského veku, bola malinká a nedosiahla dobre,narodila sa 560g a mladšia tá si od 3 začína utierať ale kontrolujem.

rose26
1. nov 2022

Môjho syna učím utierať od 5 rokov .Zo začiatku nechcel len mama ,ale potom sme mu vraveli ,že už bude predškolák a musí sa sám postupne učit🙂Teraz ho chodím len skontrolovať .

megan777
1. nov 2022

Ja som tak do 5-6 presne pri prvom a druhy ma 3a pol a urierame ritusku

dominiicka
1. nov 2022

Prvý má 6 a druhý má 5. Obaja sú v predškolskej , na ďalší rok idú do školy. Oboch sa snažíme učiť , no obaja sú ,,krátky,, ... Majú krátke ruky 🙈 ... Ale pomaly sa ide do toho no.

stanulienkat
1. nov 2022

To nemyslis vazne, ze utiera zadok 10 a 12 rocnym detom??? 😁🤣 Prepac, ale neverim tomu. To je uz zvrhle. Nad 5 rokov to nie je normalne. Mojej do 3r a od 7 sa aj sama po potrebe osprchuje. Nie je normalne, ked mamicky utieraju velkym chlapcom zadky. To su potim ti, co sa nevedia odputat od mamicky do 40, lebo mamicka im este aj sople utiera do dospelosti.

slavomira236
1. nov 2022

Môj má 8 sem v predškolskej ich urieralu učiteľky doma ja prišiel do školy na 3tu školský deň nubtrebali kakať tak volal na druzinarku že potierať tá hnnechcela tak sa poutieral sám jasné že zle tak prišiel domov špinavý odvtedy v škole nekakal smiala sa mu druzinarka zhodila ho pred detmilen doma doma som ho utrela ešte ja lebo nedotiahol a bol špinavý teraz sa utiera sám no vždy len s vlhcenymi keď niesom doma keď som doma tak niekedy ma zavola keď mu to nejde alebo si myslí že sa neutrpel poriadne ...dcérka tá sa utierala už ako 2,5 ročná sama nezavolá učiteľku teraz má 5 doma ju ešte utriem ale je to také E ani netreba keďže ona má problémy so stolicou má ju tuhú nikdy ani zadok špinavý nema

ikuska27
1. nov 2022

Syn mal asi šesť, keď som prestala..zato dcéra má deväť a občas jej utriem...keď sa utrie sama a zle, hneď má všetko červené a štípe ju...ale 12 ročný už je ozaj mooooc 🙈

autor
1. nov 2022

@stanulienkat ja som si o tom tiež pomyslela svoje, preto vznikla téma, chcem vedieť, ako postupujú iné mamičky. So sesternicou som sa veľa radila aj čo sa týka kojenia, spánku, vzdoru, odpliekovania ale toto mi nikdy nespomenula až u nás na víkendovej navsteve(spali tu po 3 rokoch), keď ju deti naozaj stále volali do kupelne. Opýtala som sa, či chyba toaletak, uteráky, mydlo alebo sa niečo deje o čom neviem a len pocedala, ze ju volajú poutierať sa po veľkej potrebe… nikoho nesúdim, niekto koji do 6 rokov, niekto nekoji vôbec atď. Už som sa tu pár krat radila, keď som odpliekovavala, odstavovala, prikrmy riešila…chcela som vedieť viac názorov a z nich si urobiť nejaký vycuc a aj tak bolo, niektoré rady zabrali niektoré som len vyskúšala. Ale pomohlo mi urobiť si zhruba obraz, kedy čo by malo byt už samozrejmosť. Ďakujem krasne za vase komentáre, v našom pripde je ešte naozaj skoro, ale keď bude aktívne chcieť budem ho to učiť postupne. Aspoň mám nejakú predstavu

slovakboy
1. nov 2022

@katarina0420 Oh, 560g?🥹 Blahoželám, že všetko dobre dopadlo. 🌹

stanulienkat
1. nov 2022

Podla mna je to nenormalne aj u 6,7 rocnych. 🙄🤦‍♀️ Chápem, že každý má svoje tempo, ale toto je už podľa mňa zanedbanie zo strany matky.

zuzikak
1. nov 2022

ako pises - u vas je este priskoro. Okolo 4 roka skusat ci dieta same dociahne a ak ano, nech sa skusi utriet sam a skontrolujes. Nikdy to samozrejme nebude dokonale ale 4-5 rocne deti to v skolke zvladaju same. Aj ked sa neutru uplne dobre, co na tom ? Ved vecer date kazdy den sprchu a nehrozia mu nejake extra zapareniny. Hlavne je viest k samostatnosti. Aj sam sa bude citit dobre, ze mamicku nepotrebuje na zakladne ukony, ked pojde do skoly. Tam mu uz isto ucitelka pomahat nebude. Moje deti uz od 6-7 rokov sa sprchovali same. Najprv som par krat bola pri nich aby sa naucili co vsetko namydlit a potom ako pracovat s vodou aby nestriekali kade-tade. Akurat dcere (ma 9) stale pomaham s vlasmi lebo ich ma dost dlhe.

mojmacik
1. nov 2022

@sroubek78 a vieš ze s tými schodísk. I robil dobre.... Štúdie dokazujú ze aj dospelí majú mať nohy na schodiku a tak sa vyprazdnovat.. Môj syn si sám od seba rozkladal ten taky kuchynsky rebríček a hore si položil autíčko alebo atlas sveta😂... A potom sme videli kdesi dokument a sam mi povedala vidíš mami dobre som robil a ty si ma vadila.

zuzikak
1. nov 2022

@stanulienkat suhlasim. Hlavne v skole ako funguju, ked musia na zachod ?

stanulienkat
1. nov 2022

@zuzikak tiež sa čudujem, pretože my sme už do škôlky museli ist samostatni a dieťa som nechávala toľko sa utierať, pokiaľ nemalo čistý papier. Takže nerozumiem tomu, ako sa môže uraziť niekto, keď v tretej triede učiteľka vraj zhodí posmešne dieťa pred triedou. To sama matka spôsobila, nie tá učiteľka. Aby si tretiak nevedel utriet rit preboha. By som sa prepadla od hanby už v prvej triede.

januska12323
1. nov 2022

Maximálne kým pôjde do školy sa to musí naučiť, tam ho nikto utierať nebude.

zuzikak
1. nov 2022

@dominiicka skus ich naucit na vlhcene utierky. Mozno sa to podari poutierat lepsie.

zuzikak
1. nov 2022

@stanulienkat presne.

januska12323
1. nov 2022

Mne mama dosť dlho umývala vlasy, ja som sa do toho nehrnula lebo mi nejak nenapadlo, že to zvládnem aj sama. Až raz sa spolužiačky rozprávali ako často si umývajú vlasy a ja som bola ticho lebo mi došlo, že to môžem robiť kedy chcem a nie kedy má mama čas.
Neviem si predstaviť taká stará volať mamu aj na záchod, keď dievča dostane ms bude jej chodiť aj vložky meniť?

mirgenah
1. nov 2022

Pri nástupe do školy je potrebné, aby to dieťa vedelo už samé a bolo dostatočne naučené. Takže začať v predškolskom veku od cca 5 rokov. V škole a druzine to nikto riešiť za dieta nebude. Taka je prax.

basska_b
1. nov 2022

Ja si myslim, ze sesternica vypestovala v detoch presvedcenie, ze nikto im to tak dobre neutrie ako ona, preto si ju k tomu volaju. Niektori ludia maju v takychto aktivitach zvlastnu zalubu (trochu uchylnu) - strihanie nechtov, cistenie usi, zadku.... aj inemu cloveku.

dominiicka
1. nov 2022

@zuzikak ďakujem vyskúšam to.
No v škôlke nemaju vlhčené 🙈 a do školy si ich jedine budú nosiť 😁 ... Ale ďakujem vyskúšam