Dve verzus tri deti
Joooj baby mam dilemu....
Mam 1dieta no v blizkej dobe chceme dalsie....kym ho budeme mat tak dcerka bude mat 5 a mozno uz aj 6 rokov...to znamena ze bude medzi nimi velky vekovy rozdiel....len ja by som chcela mat hned 2po sebe ja neviem tak 2 rocny rozdiel....aby sa prehrali .....
len neviem vaham ci aj to tretie???? Ja mam len brata a,moc si nerozumieme....preto by som chcela 3 no vaham.... Ci to financne utiahneme v dnesnej dobe.
..poradte resp.ake mate vy skusenosti????dakujem za kazdy mazor 🙂
@marrya ja mam tri deti s vekovym rozdielom skor 6 r. a 5,5r. Tretie dieta som chcela ovela skor, ale nevyslo... nevadi, som rada, ze mam tri deti. A ja ta uplne chapem, ja som tiez takto planovala svojho casu 😀 ale vidis, niekedy si mozes planovat, aj tak bude, ako bude.
Velke vekove rozdiely maju svoje vyhody aj nevyhody. Velkou vyhodou je to, ze clovek ma cas na kazde jedno dieta zvlast, pohrat sa, precitat rozpravku, byt doma na materskej, rodicovskej. A ti starsi aj co-to pomozu alebo su samostatni. My sme celkom taka zomknuta rodina, moje deti sa spolu hravaju aj napriek tym vekovym rozdielom, len samozrejme nemozem chciet od takmer 13-rocnej aby sa hrala s babikami, ale s drobcom sa pohraju obaja. Hlavnou nevyhodou velkeho rozdielu ani nie je to, ze sa nepohraju, ako skor to, ze deti vekovo daleko od seba maju uplne odlisne potreby - ja mam pubisku, prvacku a babo, so starsou by som uz mohla chodit na skoro dospelacke programy, mladsia dcera je v uplne detskom veku a maly je este prilis maly na vselico (kulturny program, niektore vylety a tak).
Myslim si, ze to, ci si deti (a neskor dospeli surodenci) rozumeju, nema vela spolocneho s vekovym rozdielom. Ja som si so svojou sestrou zacala tak ozaj rozumiet, az odkedy ma aj ona deti 🙂
@pipilady napísala si to veľmi dobre a ja len doplním, že človek nikdy nevie, čo sa stane zajtra....treba myslieť trošku aj dopredu....čisto hypoteticky: marrya má jedno dieťa, pribudne druhé a do roka tretie, lebo takú má zrejme nejakú utkvelú predstavu a zrazu buuum ☹ manžel si zrazu zbalí caky-paky a ona ostane sama s troma deťmi a bez peňazí...ako ich uživí? na to niektoré maminky nemyslia, len mať kopu detí, lebo aj "susedka" má už tri, tak prečo by aj ona nemohla mať 😢
@cecilia68 no tak nemajme deti žiadne lebo manžel si zbalí saky paky, padne zo schodov a sa zabije , po ceste ho zrazí auto ... ako toto mi príde že úplne že z cesty nemať viac detí ako dve.
Ja ti poviem takú novinku , že môjmu manželovi keby sa niečo stane uplne hravo vyžijem aj so svojimi 4!!!deťmi , a je nás takých dosť. Šikovných , tvorivých , vlastniacich firmy , pracujúcich aj keď má dieťa len 11 mesiacov ako to moje.
inac ja mam ich podelene 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 vekovo 21,17,14chalani a dievky ,6 a najmensia v aprili bude mat 3 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Kludne aj 3 - 4 deticky.... a ci sa to da financne utiahnut, tak pozri mamicky si kupia pre babatko kocik aj za dvesto euro alebo dokonca za tisic euro.. takze niektori pominaju peniaze na jedno dieta, ini tolko isto na 3 deti
@cecilia68 urobila si všeobecný záver . Všetky čo máte dve a menej detí si myslíte že my viacdetné matky sme všetky socky alebo sa nimi v budúcnosti staneme ... lebo nás opustí manžel, lebo sa stane toto a hento .
Ja pracujem od narodenia 3 dcéry pretože chcem a nie musím , mám vlastnu prosperujucu firmu a je nás takých dosť . Dost mamičiek čo majú tri a viac detí , ktoré nie sú závislé na manželovi , nečakajú na matersku ako na božie zmilovanie , ja sa s takými stýkam .
@evittam ja som tiez mimo obliga, pretoze som zijuca v zahranici- nam uz SVK porodne nevyplaca. Pointa navrhu mala byt v tom, ze ti ktori zarabaju vela- porodne nepotrebuju a ti, kt. su napr. dlhodobo nezamestani by mali vydokladovat, ze cele porodne bolo minute len a vylucne na potreby dietata. Ziadne cigartky, chlastik... Ak by nevydokladovali, museli by celu sumu vratit. Ak si dobre pamatam, navrh naposledy v oktobri predkladal niekto z "Matovicovcov".
ja by som chcela tak trochu k tomu plánovaniu, presne si pamätám ako sme sa s kamoškou rozprávali pri kočíkovaní - ja-mám nastúpiť po roku malej späť do práce..., druhé by sme chceli tak so 4 ročným odstupom. ona - my by sme chceli hneď ďalšie, možno potom hneď aj tretie.... A dopadlo to tak, že ja mám detičky so 16 mes. odstupom a im sa ešte stále nepodarilo, malá má 3 takže minimálne 4 ročný rozdiel bude ... 😝
ale tým samozrejme nechcem povedať, že plánovať je zlé, len že niekedy to život za nás zariadi inak. a čo sa týka, toho vek.rozdielu tak je to fakt indi vidi, má to aj svoje výhody aj nevýhody 😉
Všetko má svoje "ZA a PROTI" či máš malý alebo väčší vekový rozdiel,ja mám 3dievčatá rok po roku a niekedy sa hrajú celý deň,pomáhajú si a zasa inokedy sa len bijú,škriepia.....niekedy je to o nervy ale neľutujem,asi to tak malo byť 🙂 V každom prípade rozhodnutie je na Vás a čo sa týka finančného hľadiska,je to náročnejšie,ale tak zasa veľa deti vynosia po sebe a ja neviem,tiež nemáme na "ružiach ustlané" ale nejako sa to zvláda 🙂 Veľa šťastia prajem. 😉
@cecilia68 s tebou ani z voza ani na voz . Tebe jednoducho vadia matky čo maju viac detí .. aj ked tvrdíš že ti to je jedno. Ako prečo by sa o deti mali starať pestúnky , to máš z nejakého amerického filmu ? Deti aj spia, aj sa prehraju samé , aj strávia čas so starými rodičmi , občas aj s opatrovatelkou . Zrejme si mýliš materstvo s guľou na nohe ktorá je dieta... . Dokonca my matky " úžasné podnikatelky " aj kojíme , nehanbíme sa dať si urobit servis v domácnosti pani na výpomoc, nečakáme doma na muža aby sme mali s kým prehovorit pár slov.. .
@fidka79 si úplne mimo, tak si to prečítaj ešte raz a keď tomu aj tak nerozumieš, tak neni o čom sa baviť...... "Načo potom tie matky majú ďalšie a ďalšie deti, keď sa plašia do roboty (lebo pani "podnikateľka" nebude utierať pokakané zadky) a o deti sa starajú pestúnky? má to podľa teba logiku? a hrajú sa potom pred okolím na "supermatky"
@maminuska no, lebo tvoje argumenty nestoja za nič.....úplne otáčaš, čo píšem....tak posledný krát....načo majú supermatky (úžasné podnikateľky) 10 detí, ak sa o nich stará niekto iný? aby sa ukázali pred okolím, aké sú dokonalé? lebo iný dôvod v tom nevidím.....kde je láska k tým deťom? starostlivosť? viem si to živo predstaviť....od rána do večera "podnikáš" a deti si poradia ....
@cecilia68 ja nič neotáčam.
Máš dve dospelé deti , porodené na hranici socializmu a tkzv. " novej doby. Bola si s nimi doma koľko .. tri roky ? tak ked si bola doma tri roky ..to ich akože miluješ viac ako ja svoje deti ? Nebuď smiešna.
Presne tak ako napísala
@fidka79 závidíš že si nebola schopná sklbit materstvo a prácu , že si sa zrejme pracovne nepresadila tak ako by si chcela, inak si tieto tvoje reakcie na viacdetné matky neviem vysvetliť. Tebe vadí ked su s nimi doma, lebo živoria alebo budu živorit ale zrejme ti vadí aj to ked mama pracuje lebo zas im nedáva lásku , a starostlivosť, o deti sa im staraju pestúnky.. preto sa pýtam aký americký brak si to pozerala? Ty máš utkvelu predstavu že ja ráno odovzdám deti pestunke a vrátim sa večer .. no hahaha, ja ešte kojím a dlho kojit budem, malá je so mnou a s ňou pracujem, v domácnosti mám pani ktorá mi upratuje a ten čas čo by som venovala domácim prácam venujem deťom.
@maminuska Ja ta napr. obdivujem ako to zvládaš, podla mna super a určite detom dávaš aj kopu lásky, len u nás na SK je to stále tak trochu nezvyčajné, preto to mnohé ženy nechápu a nevedia si to ani predstavit.
@maminuska nemáš iné argumenty, tak tu tliachaš o závisti? čo ti mám akože závidieť? šla som do práce normálne, po materskej , určite by som nenechala niekoľko mesačné dieťa s niekým iným..... deťom som venovala všetok svoj čas a svoju prácu milujem, je to aj môj koníček (som veterinár) Tak, čo ti mám závidieť? peniaze? ak sa celý tvoj život točí okolo peňazí, tak ďakujem...neprosím ☹ a určite nehladujem...vy ste tu vlastne skoro všetky "učebnicové supermatky" a každý, kto má čo i len "trošku iný názor" ako vy, tak do neho vypúšťate jedy a skáčete po ňom, ako kobylky po úrode 😢 čo je dosť smutné...
.
@cecilia68 iné argumety ? Ty si robíš akože srandu ? Celý čas ti tu dávam vysvetlenie ako fungujem ja a mnohé moje kolegyne. Nič ti nie je dobré . Keď ti napíšem že sa nebojím že ma manžel opustí lebo som sebestačná , tak sa určite o deti nestarám lebo pracujem... ideš od mantinelu k mantinelu .
Si veterinárka ... táto práca nie je časovo náročná ? Nepotrebovala si študovať , vzdelávať sa aj po škole ? Kde si mala deti počas tohto obdobia ? Alebo si na materskej zamrzla ? Bola si s nimi 24 hodín ? zrejme si si zmýlila materstvo s otroctvom . Rodila si v 88 a v 87 , socializmus tam si si to zrejme mohla dovoliť .. len vieš je trošilinka iná doba .. tvrdšia a aj do tejto tvrdšej doby treba privádzať deti , niekto ich prevedie menej a niekto viac , každého vec . Môj život sa točí okolo mojej práce a mojich detí , keby si vedela o mne trocha viac tak takúto sprostosť ani netresneš.
Práve ty sa prezentuješ ako učebnicová matka... všetok svoj čas si venovala deťom . Ja všetok svoj čas nevenujem deťom , nepovažujem to ani za rozumné a ani za dobré . Netrpím frustráciou , nezávidím , nie som pesimista a netrpím paranojou že ma muž opustí .
Koniec debaty s tebou . 🙂

@andrejka1974 nadhernee 😉 😉 😉 obdivujem ..