Dvojročné dieťa uspávam na rukách
Dievčatá, idem si po radu, lebo neviem, ako moju dcéru naučiť pekne zaspávať v posteli a nie na rukách. Má dva roky, dva mesiace, 11 kíl a nezaspí inak, len pri nosení na rukách. Moja chyba, že som ju po odstavení od mlieka v 15 mesiacoch naučila na ruky a teraz z toho neviem von. Problém je, že v posteli nezaspí, ani keby traktory padali,...skúšala som aj nechať plakať, ale ona je neuveriteľne vytrvalá v plači, nie a nie sa utíšiť, zobudí celý dom, povracia sa od jedu a plače ďalej... kým ju nevezmem na ruky a nenatriasam. Skúšala som to takto týždeň, ani po týždni vyplakávania sa nič nezmenilo. Má veľmi silný dávivý reflex a aj pri obyčajnej nádche bežne v noci vracia, hoci má vyvýšený vankúš, vtedy nepomáha nič iné, ako sedieť a mať ju na sebe ako opičku zavesenú. Teraz mala kiahne, príšerne zle ich znášala, čiže zasa som ju veľa nosila a akoby sa posilnil ten návyk. Nemáme už postieľku a dvere si vie otvoriť, dočiahne na kľučky, takže na to,a by som ju udržala v posteli, musela by som ju tam vyslovene držať rukami. Samozrejme skúšam aj vysvetľovaním, ležíme, mojkáme sa, čítame si rozprávky, aj dve hodiny a nič, napokon znovu len vytrvalý plač a nosiť. Aj nočný spánok je zlý, niekoľkokrát za noc sa zobudí a buď plače a pýta sa na ruky, alebo úplne precitne a vyberie sa do detskej izby hrať sa...pritom máme aj režim, pravidelne ju budím ráno o siedmej, na obed spí od jednej max. do tretej, inak budím, lebo by som ju večer nedostala do postele a večer ju uspávam o deviatej. Snažím sa o dennú rutinu, aby ju nič veľmi nerozrušilo, lebo potom je spánok o to horší. Skúšala som ju uspávať a nechať spať aj v iných miestnostiach, či sa jej inde nebude spať lepšie (spí s nami v spálni), ale všade je to rovnaké. Máte nejaké tipy? dík
Inak poviem vam ze existuje aj ,,opačny problém,, mozno neuverite, ale ja som chcela tiez uspavat malu na rukách a hontrlat lebo sa mi to zdalo take pekne, mile, všade o tom čitam........no lenze ona nechce! Odtahuje sa, reve, reve, odtlača sa...a potom mi moj muz s kludom angličana povie, ze či som to stale nepohopila....ze ju mam dat do postielky lebo takto teda nezaspi. A ma pravdu, ked ju polozim do postielky a ,,nastajlujem,, je prikryvku, tak zaspi s dudlom do 15 minut...
@cottoncandy krkavčia matera no čo s tebou!!!! \prosim ta kašli na to...ja som toto iste robila pri 1 dieťati az so si pocuchala nervy čo kazdy do mna hustil ako musim toto, toto...lebo inak bude moje dieťa nejake retardovane s psychoporuchammi....teraz pri 3ťom? Neriešim....salam,parek nech si kazdy hovori čo chce. Prve čo kazdeho zaujimalo pri prichode z porodnice je ,,kojiš?,, no ja ,,kukam,, ze čo je koho do toho..kazdemu som povedala ze ano a bol pokoj a dala som flašku. Pri prvom som sa okunala, vysvetlovala a počuvala káranie...dnes? Len by mi niekto niečo povedal....ty si pre dieťa urobila maximum, kazda mama robi čo moze a čo jej sily dovoluju - a ked uz nemozem a nemam silu tak si to zariadim inak...a ostatní? No zedli žabe riť...
@ivana_t Nechtiac sme takto odnaučili syna od cumlíka 🙂 Bol zvyknutý na jeden druh a oni ho jednoducho prestali vyrábať. Keďže už mal synátor 2,5 roka, tak som už ani neskúšala hľadať nejakú náhradu. Využila som situáciu vo svoj prospech. Upozornila som malého, že má posledný kus lebo také už v obchodíku nemávajú a že keď si ho rozhryzie bude bez. Aj keď posledný exemplár obľúbeného cumlíka vydržal o pár týždňov dlhšie ako predchodcovia, nakoniec skončil v koši. 😀
@sardinka335 počúvaj, vyzerá to tak, že potrebujem ďalšie dieťa 😝 tieto moje dve boli len na "zaučenie" a pri treťom už budem zrelaxovaná mamča, teda možno...škála problémov, kde všade sa dá pohorieť, je totiž príliš široká, asi by som to nevychytala ani pri desiatom dieťati v poradí, že? 😀
@cottoncandy velmi ti drzim palce, aby Vam to dobre dopadlo.
Ja sa priznam, ze vztahova vychova, aspon co sa ku mne dostalo takto z pocutia, mi prisla velmi pritiahnuta za vlasy. Presne mi hned napadlo, ze ako sa narodilo dieta, matka uz nema pravo na nic, ani v klude ist sama s prepacenim na zachod. Nehovorim, ze dieta treba viest ako spartana ale podla mna sa dlhodobo neda existovat sposobom, ze kojit a hojdat na rukach ho budem do 20tky aby nahodou nemalo psychicku ujmu. Teraz ma tu za tento nazor asi zahrabu pod ciernu zem 😀
@cottoncandy tuším už máš problém vyriešený, vyzerá to, že si tu načerpala veľa inšpirácie 😎 hlavne od @sardinka335 🙂
@cervikpepik ja tiez nenosim malu (17mes) doma v satke, aby zaspala... ja som to len ponukla ako moznost... my sa doma nosime ked je chora.
@tajka1986 moj muz by mi to ani nedovolil ako ho poznám....aby som na fit lopte skakala a tak uspavala - tukal by si na čelo...pozname taku rodinu, kde uz pomaly 6 ročna v noci vstane a to začne iné ,,tóčo,, a ked jej nepustia rozpravku tak beda! Reve na cely barak....a oni dvaja trotli jej pustia telku a čakaju kym sa malej urači znovu spat a potom ked sa stretneme tak bedakaju ake to maju tažke, ako nevladzu rano do roboty vstavat a ked im povieme s mužom ze su sprostí tak nas presviedčaju ako sa to neda a ako ani my by sme to určite nedokazali zmeniť...Tak oni nech si pozeraju minimax o 3 rano a my spime...
Ani im tu malu nezobrali do 1. ročnika ZŠ pre nezrelost...všetko za nu vzdy robia, vobec neposluchne, krmia ju..obliekaju..no des...
@lulistek fíha,ja som tvoju reakciu úplne prehliadla, až teraz pozerám...máš môj obdiv, úprimný, že si to vydržala, ja som si myslela, že som jediná v republike🙂
@sardinka335 už sa budem opakovať 😀 😀 😀 Ale aj na toto by zabralo podobné riešenie ako som radila pred chvíľou ohľadne uspávania v kočíku. Keď ich nabudúce stretneš tak im poraď aby strčili milý televízor do pivnice a zavreli ho tam .... Dieťa nebude mať v noci čo pozerať a bude pokoj 😀 😀 😀
@cottoncandy no malá s tebou pekne točí...a ty jej na to skáčeš....sorry, ale uspávať dvojročné dieťa na rukách? To myslíš vážne? Chceš mi povedať, že keď ju nebudeš uspávať na rukách, tak bude hore 24 hodín? Nie, dcéra cíti z teba obavy a podľa toho koná. Obavy z toho, že bez uspávania na rukách nezaspí, obavy z toho, že vyskočí z kože, ak by ju uspával jej vlastný otec, obavy z toho, že bude zvracať. Napadlo ťa, čo by sa stalo, keby ťa dnes večer odviezli do nemocnice so zápalom slepého čreva, alebo niečím podobným? Predstav si, že by to tvoja dcéra prežila. A konečne by pochopila, že sa nebude okolo nej točiť celý svet. Pozvracia sa z plaču? Daj je handru, aby si to poutierala, garantujem ti, že to bude naposledy. To, že jej nie si schopná stanoviť pevné a nemenné pravidlá, že skáčeš podľa jej pravidiel ospravedlňuješ všetkým možným. Počkaj, kým jej prejdú kiahne a porozprávaj sa s ňou, chápe viac, ako si myslíš. Povedz jej, že večer pôjde spať pekne do svojej postele, ako všetky veľké dievčatká, Na rukách sa uspávajú len bábätká a ona už bábätkom nie je. Večer pekne do postele, vylezie tridsať krát, tridsať krát ju tam vrátiš, neexistuje, že rezignuješ. Buď k nej láskavá, ale neoblomná. To je celé, za pár dní máš po probléme, ktorý si si sama vyrobila. Držím palce, aby si našla v sebe silu tie pravidlá stanoviť a trvať na nich.
@timea7 dakujem, idem do toho...dám určite vedieť v tejto diskusii, je to moja osobná výzva
@cottoncandy jaaj aj moja sa dogrcala z placu, ked som jej vzala cumel...a na druhy den ho vobec nepytala 🙂 To je to dnesne vymyvanie mozgu, ze dieta nesmie zaplakat, bo bude mat dozivotnu traumu...
Pekne odviest do postele, zapnut malu lampicku, precitat rozpravku a adio...
@cottoncandy ahoj, ja my sme tak zaspavali dcerkou, som ju musela mat na rukach, sadla som si a ukolisala do spanku. potom som ale ostala tehotna a ked mi zacalo rast brucho tak som malej vysvetlila ze ju uz jednoducho nevladzem lebo musim nosit babatka ... cakala som dvojicky a vtedy to prijala. potom sme si spolu lahli a sme zaspavali tak. takze ja by som skusila malej povedat ze ta trebars boli chrbat, alebo brusko a ze ju nevladzes nosit lebo uz je velka. casom to pochopi.
chce to cas. ked som mala dvojicky tiez cheli byt uspavane tak aby som im bola co najblizsie. pre dieta je to najprirodzenejsia vec na svete, ze chce mat pri sebe svoju mamku. tak som sedela na zemi pri posetli jednej a hladkala jej hlavku a druha sa mi stale usalasila v lone a zaspavali sme tak. a casom som to pomaly prestala robit. teraz kedze vsetky moje deti spia v jendej detskej, tak vecer ostavam v izbe kym nezaspia dve mensie a velku uz nechavam. a zvykli si. tiez sme splai aj v spalni spolu, manzel v obyvacke ale casom sa vsetko utriaslo do normalnych kolaji. aj ked este dodnes k nam v noci putuju do spalne. ale ved z toho vyrastu, ze? 😉
urcite by som nenechala dieta sa vyvrieskat a nedajboze este aj povraciat. ani za trest. nech as nikto nehneva, ale zakladom je dovera. a ked dieta potrebuje matku tak ta ma k nemu ist a nie ho nechat revat. a to plati aj o nechani vyplakat male babatka. takze taketo rady si vobec nevsimaj.
dakujem za všetky názory aj vaše osobné skúsenosti, ktoré ste v tejto diskusii popísali, pomôžu mnohým, nielen mne...problémy so spánkom detí sú pomerne rozšírené
@sardinka335 no ano preto pisem ze by som si nenechala skakat po hlave. Ale uz som otitulovana na "matku roka". Mne je to uplne jedno kto si ako vychovava dieta,ale potom nech nefnuka ako nechce spinkat chudiatko malinke. Kto si ako nauci tak ma 🙂
@meusicka ja som nepostrehla, ze by jej niekto radil aby za dietatom nesla ked place. Ona sama pisala, ze dieta reve a az do povracania aj ked je pri nom a to preto, ze ho nevladze zobrat na ruky a hojdat a to si myslim, ze v poriadku nie je.
Zmenu predsa nemusi robit nasilu, ze ju zamkne do izby na silu a nechat tak. Ale pisala, ze jej dieta nechcelo akceptovat ani to, ze pri nom lezala a hladkala ho. Aj to bude pre nu uspech ked sa jej to takto podari.
A zial s tym povracanim, niektore deti rychlo pridu na to, ze na rodicov to zabera, ze zrazu ked sa povracaju, tak ide vsetko tak ako chceli.
Mna stale napada prirovnanie napr s nozom, ked sa dieta bude chciet hrat s nozom a bude vrieskat az sa povracia, mam ho len preto dat? Radsej mu aj sto krat kludnym hlasom vysvetlim preco to nejde a ponuknem inu alternativu. Niektore deti to v obdobi vzdoru pochopia skor a niekedy to trva zial dlho ale to predsa neznamena, ze v tom budem ustupovat.
@meusicka takze ked moje 2.5 rocne dieta chce tatinka, ktory sedi v lietadle, tak mam urobit akoze co? ked nepomaha vysvetlit, nepomaha utisit, nepomaha vziat na ruky? prosto chce svojho tatinka... v reve o dusu... to mam zavolat na aerolinky a povedat im, prepacte ale moj 2.5 rocny syn momentalne potrebuje nutne svojho otca a aby prestal revat otocte lietadlo a dovezte ho spät?
ja viem - je to absurdny priklad, ale je naozaj skutocny a v principe ide stale o to iste. dieta nieco chcelo, nedostalo, zacalo revat... akurat, ze keby to bolo auticko, vlacik, lebo, cukrik, alebo to nestastne uspavanie - tak si mozem povedat, tak vies co, uz reves hodinu, tak pod dam ti to. ale halt, lietadlo neotocim. problem je, ze skutocne vela krat ide v urcitom veku len o to vyskusat, kam az mozem zajst, aby som dosiahol co chcem...
a hej, su deti, ktore dokazu plakat tak, ze ich az napina. ale je to len hystericky rev, lebo nedosiahli svoje. a naozaj som v urcitych situaciach moje revuce dieta - revuce od jedu, lebo nedostalo to, co chcelo postavila k zachodu a povedala, ze moze vracat tam. a predstav si, zrazu ho napinat prestalo...
ono podla mna, kazda normalna mama vidi, ci dieta place preto, ze sa nieco "vazne" stalo alebo ci place od jedu, len preto, ze nedostalo to, co chce 😉
@marinablue ved to som uz skusala ale ked mi ten mesiac nespala ani raz za den tak som ustupila lebo bola cele dni zla a ja som to uz nevladala.
Neporadím, ale držím aspoň prsty. 😀 😀 😀
@bubelko suhlasim s tebou v jednom, ze ked dieta trucuje az nieco chce a reve jak tur, tak to dostat proste nema, uz len preto ze takto trucuje. my sme si takuto fazu odzili, dcera velky bojovnik, po nejakej dobe to ustalo, obcas pride ten trucing ale uz je to ok, jasne taketo fazy mozu este prist...moj nazor je vsak ten ze spanok, zaspavanie nie je cukrik, alebo hracka alebo daco podobne. je to o spokojnom dietati, ktore ide spinkat s pocitom bezpecia, istoty, proste ze mama je tu ked ju potrebujem. to nema nic s trucovanim a navyse je pravda ze dieta do troch rokov nevie vyjadrit svoju neistotu a rozbroj v sebe inak ako placom. dalsia vec je ta, ze ked uz moj otec, chlap jak hora, povie, ze si pamata ako place na matku z postielky a nikto neprichadza a ze citi uzkost tak potom co. mohol sa aj pogrcat ved co, nema to nasledky. akokeby dieta sa narocky povracalo.
@saxxxana A neskúšala si iný režim? Tiež sme mali obdobie že dcéra odmietala poobede zaspať. Tak začala chodiť skôr spávať večer. Bola to síce pakáreň, lebo aj ranné vstávanie sa tým trochu posunulo ale našťastie nie úplne 1:1. Predsa len spala v konečnom sumáre v noci o trochu dlhšie. Až keď sa mi narodilo druhé dieťa zase zmenila režim. Ono niekedy sa stane že treba režim trochu upraviť alebo prispôsobiť novým podmienkam. Doteraz si pamätám, ako ma vedela vytočiť dobiela stým poobedným spánkom. U nás začali problémy, keď sa odnaučila od plienok. Bola ochotná sa aj 100 krát vypýtať z postieľky na záchod. Lebo rýchlo pochopila, že toto je cesta ako sa dostať aspoň na pár minút z postieľky. A ešte tam aj na stý krát niečo nakvapkala. Mne na truc, len aby mi dokázala že ona NAOZAJ potrebovala zase cikať. Som sa bála aby si nevypestovala nejaký divný vyprázdňovací reflex tak sme poobedný spánok radšej na čas zrušili. 😀
@jankastubka Ako sa môže dieťa naschvál povracať? Tomu neverím
@lulistek tu nejde o zaspavanie - ak dieta potrebuje matku pri zaspavani - staci mu, aby pri nom sedela, lezala. aj moj 6r syn momentalne spi vedla svojho otca, lebo maju v skolke temu nemocnica a mataju ho zle sny, ze umrieme v noci - totiz dostali info, ze najviac ludi umiera v noci...
ale tu ide o to, ze matka je s dietatom v jednej izbe a dieta reve, lebo chce na ruky. v tomto pripade su ruky paralela k "cukriku"... skratka ono nieco chce a nedostane. nie je same, neplace v izbe a nikto k nemu nejde. ono je s mamou, ktora mu tu istotu ponula, len ho nevladze uspavat natriasanim na rukach. to natriasanie je len zlozvyk. a dotycne dieta vie alebo podvedome citi, ze ked bude dlho plakat, tak ho mama vezme. o nic ine podla mna nejde...
@lulistek tu ale nejde o to, aby bolo dieťa šmarené do postele a matka odišla a kašlala naň, keď plače! Tu ide o vydieranie matky dieťaťom - dieťa jačí, vybieha z postele, matku bije, kope, otca pri sebe neznesie. V prípade zakladateľky témy ide o to, že dieťa nemá vytvorené žiadne pravidlá, nezaspí pri matke ani keď ho hladká, škrabká, vyžaduje nosenie na rukách vo veku dva roky a dva mesiace! Dieťa potrebuje cítiť, že je milované, aj keď v ten deň niečo vyparatilo, že je tu mama, otec - ktorí sú pre neho istotou a bezpečím, ale nie sú tu na to, aby s nimi mávalo. Ono skúša, kam až môže zájsť, je to v jeho veku úplne prirodzené. Rodičia sú tu na to, aby vymedzili hranice. Nie štýlom-my sme dospelí, ty si frkan, tak budeš počúvať a hotovo a keď ťa večer dáme spať, tak sa z postele nepohneš. To určite nie, dá sa aj láskavo, ale nepopustiť z pravidiel, tie vnášajú do života dieťaťa pocit istoty.
@jankastubka
@bubelko
ja som jej neradila aby urobila dietatu po voli len preto lebo place, ale proste to chce cas a vysvetlit. na kazde dieta plati ina argumentacia. pisala som jej ze to ma mozno obartit a vysvetlit inac, ze ona nevladze pretoze je chora. a pod. sama musi prist na to co na dieta zabera.
moje deti tiez nedostane stale to co chcu. ja nastastie nepoznam ten pocit ked mi dieta reve v obchode lebo nieco chce a ze sa hadze o zem. ale su pripady a aj vtedy sa matkam pokusaju poradit ako na to. takze asi tak. nechat revat nie a tiez by som chcela vidiet ako to funguje ked dietatu poviem ze ma ist spat a ono je ineho nazoru. u mojich to nefungovalo... ked som pri nich vecer neostala boli schopne fungovat aj do polnoci. takze troska clovek z dacoho upusti, ale v miere aby to bolo prijatelne aj pre matku aj pre dieta.
Ahoj.. ja Ti nepomozem, ale vobec.. Len Ti porozpravam nas pribeh. Dcerka ma 3roky a 2 mesiace. Su noci, kedy sa musi hojdat na rukach (uz len manzel ju hojda). Ale nasa je od narodenia uplny nespac. Do roka spavala tak, ze mala par spankov (vratane nocnych) max. 2 hodky, potom 4-6 hodiny hore... to bolo uplne peklo.. prespala cca 6-8 hodin zo dna... dostat ju do spanku bol vzdy problem - nosic, lopta, spievanie, ritualy.. jedlo-nejedlo.. zmena prostredia.. v podstate to bolo jedno. Od roku prestala spat poobede uplne. A noc sa ako tak ukludnila a spanok sa jej predlzil na cca 8 hodin v noci. Ale zaspava v zasade na mne, vedla v posteli "v domceku" pod mojou rukou tak, aby mi citila srdiecko.. Sama (napr. pri rozpravke, tv, ci hre ci nebodaj jedli) v zivote nezaspala.. Nikdy som neprisla a nenasla ju samu spat.. dostat ju do spanku trva od 30 minut (kedy ze waaaaw) az do 4 hodin...
Tak verim, a drzim Ti palce, aby si to zvladala a nasli si cesticku spolu. Vsetko dobre.

@danielka7 ja som to mala tiež takto... obe som mnou spávali v posteli, mladšia spí doteraz, mala som nočnú košeľu s rozopínaním vpredu a kojili sa, kedy chceli a koľko chceli - na jednej strane to bolo fajn, mňa to ani neobťažovalo, na strane druhej to s odstupom času nepovažujem za správne, dnes by som to kojenie už regulovala... tam máš tri možnosti, buď si povieš, že to vydržíš, alebo kojenie obmedzíš alebo odstavíš...je ešte iná možnosť? Ja ale nie som oprávnená radiť, však vidíš, čo tu riešim 😒