Je naozaj náročné mat dve deti?
Ahojte maminy, mám 3 ročného syna a pomaly uvažujeme o surodencovi. Avšak sa stretávam s množstvom mamičiek, ktoré majú dve deti a sú totálne hotové.. Nemajú čas na domácnosť, na seba, sú uponahlane a ustvane.. Mám na mysli deti typu: jedno chodí do škôlky alebo školy a s druhym je maminka doma. Tiež som pracujúca a na syna a domácnosť som sama, starí rodičia sú obaja pracujúci takze nehrozia wkndy osamote(ja+manžel). Travime čas spolu,chodíme von,málokedy sme doma. Po práci sa venujem dieťaťu a večer až keď spi tak domácnosti. Niekedy keď som s mamičkami dvoch deti a počúvam tie reči ako nič nestihli, všetko je jeden kolotoč až má to odráža mat druhé dieťa.. Je to naozaj take náročné???
Čim viac detí, tým lepšie, čím je väčšia rodina, tým je veselšie...samozrejme nie každý si môže dovoliť mať viac detí (finančne či zdravotne), ale jedno je podľa mňa málo...ja mám dve deti (20mes. a 4 mes.) a občas som zničená, ale stojí to za to. Deti vyrastú, problémy sa menia... Nič v zlom, ale príde mi to také nezrelé, ako matky kalkulujú len v závislosti od svojho pohodlia. Závisí od toho, aké máš priority. Ja by som si priala ešte aspoň jedno dieťa;) Ale nemôžem zdravotne. Možno neskôr...
Pri druhom dieťati mamičky už asi tak nestresujú ako pri prvom - už majú skúsenosti, takže o to je to jednoduchšie. Záleží aj na vekovom rozdieli, podľa mňa je ideálny čas, keď to prvé dieťa ide do školy. To prvé je už rozumnejšie, netreba tak dávať pozor, aby väčšie neublížilo menšiemu, staršie aj trošku pomôže... aj mamina si znova môže užívať bábätko keďže už staršie odrástlo. Ja som sa druhého tiež obávala - až tak dlho, že staršia dcéra mala už 8 rokov, keď sa narodila mladšia a je to úplne v pohode. Ale záleží aj na temperamente detí a ako rodičia zvládajú tú súrodeneckú rivalitu a podobné problémy...
Tak ako písali mamičky vyššie - pri dvoch deťoch stíham toho oveľa viac, ako keď som mala jedno. Medzi mojimi je rozdiel presne 2 roky, takže to, že ty máš 3 ročné a ešte len uvažuješ o druhom, by bola pre mňa malina 🙂 Priznám sa, že občas pomohli rodičia, ale kebyže nie, tak by som sa musela vynájsť tak, ako iné mamičky, ktoré rodinu nemajú blízko. Čo sa týka domácnosti v tom máme s manželom jasno - od začiatku pratá len on, ja mám v tomto smere voľno. Jasné, že bežné upratanie robím aj ja, napr. prach utrieť, uložiť ten bordel, čo krpci vedia narobiť, ale také vysávanie, zmývanie a podobne je v réžii manžela. No už teraz vidím, ako sa vedia dcérky (2,8 r. a 8 mes.) spolu zahrať a vtedy si poviem, aké to bolo super, že prišli tak skoro po sebe, že sa to podarilo tak ako som si aj priala 🙂
ja som sama na 2 deti ( 6,5 r a 3,5 r ) uz asi 3 roky a zvladame skolu aj skolku a aj pracu, nestazujem sa a normaaaalne mi pisti srdce po dalsom, ked vidim same bruska a babatka 😀
ako vážne - čo je to za otázku? veď sú to "len" 2 detičky ... nie, sedem, či osem a viac.
samozrejme, že je to zvládnuteľné, určite nechcem a nebudem nikoho súdiť a hodnotiť.... ale zvládnuť 2 zdravé detičky sa dá úplne bez problémov, aj stíhať domácnosť popritom a dokonca - aj mať tie deti naraz obe doma (teda ani jedno nie je napr. v škôlke, či v škole a pod.).... a to všetko ide bez pomoci starých rodičov, či okolia 😉
aj ja si myslím že uplne v pohode , kým sú menšie je to náročnejšie, človek si zvykne, niekto ma aj štyri aj viac a zvláda to super 🙂
najkrajsi dar aky moze rodic dat svojmu diatatku je predsa surodenec. vobec to nie je take narocne, my mame dve deti a sme velmi stastni ked ich vidime hrat sa spolu.
🙂 ja mam dve NARAZ dvojicky trochu iny pripad ale o narocnosti pocujem skor z inych ust nez z mojich...jednoducho frcim fungujem a tesim sa ze suuuuuu ....urcite po jednom to je jednoduchšie a navyše mas uz aj skusenosti tak sup dotoho nech maju jeden druheho 🙂
Ja si myslim, ze s Tvojim vekovym rozdielom by to uz mohlo byt relativne v pohode 🙂 Ale lahsie ako s jednym to isto nie je...
ahoj my mame tiež 2 ,je tu vekovy rozdiel 6 rokov .Syn ma 9 a dcerka 3.Niekedy myslim na to,žeby bolo lepšie ich mať po sebe.Ale nevymenila by som ich za nič na svete!!!!!! 🙂
Ja mam deti tri a teraz mi to pripada jednoduchsie ako s jednym. Pri prvej som bola uplne vystresovana, riesila som kazdu somarinu (vyrazocka na licku, dieta robilo prve krociky a caplo na zadocek ) - tym som stracala kopu casu, co som mohla vyuzit zmysluplnejsie. Navyse dieta vyzadovalo moju pozornost takmer cely cas. Teraz uz na hluposti cas nemam, najmladsiu mi obcas zabavia starsie sestry, pripadne jej staci ku stastiu, kedsa moze na ne pozerat 😀 A obcas s nou aj trosku pomozu 😀
Logisticky je to samozrjeme narocnejsie (skola, skolka, 3x tolko terminov u lekarov, 3x tolko kruzkov....) ale da sa to. A je s nimi 3x tolko srandy 😀
Do takychto veci treba skocit bez rozmyslania (nemyslim tym ze nemam kde byvat ani prijem a hura, narobme si deti), ale nespekuluj prilis, ci to zvladnes, lebo sa sa ti do toho nebude chciet ist. My sme sa tak s muzom zamyslali nad akvariom - MM doniesol 10 knih, precital a skonstatoval, ze je to prilis narocne. Po par rokoch som ja kupila akvarko a teraz mame uz dve a zvladame 😀
@adkasmolka my máme tri, keby sme stihli, tak kludne aj stvrte 🙂 mat deti je ten najkrajsi pocit na svete 🙂
aj ja mám tri,resp.troch chalanov a áno je to náročné,ale bez nich by bol môj život prázdný,nikdy by som nemenila,milujem ich su pre mňa trojnásobné šťastie.Všetko sa dá vždy zladiť tak aby všetko šlo tak ako má 😉
podla mna je to pri dvoch detoch asi rovnake ako ked sme mali jedno. Mame rozdiel 3 roky a 4 mesiace medzi dcérkami. Ale da sa to. Zo zaciatku mali sice iny rezim, ale ako rastu tak sa to vyrovnava a dokonca mam aj viac casu lebo sa uz krasne zahraju aj spolu 🙂 a mna ku hre nepotrebuju, tak mozem robit ine veci, co je treba v domacnosti, cize mam relativne aj viac casu....A pre dieta je urcite velmi dobre mat surodenca, uz len z toho pohladu, ze jedinacik si vyzaduje asi viac pozornosti rodicov atd atd...Pri druhej dcerke som veci uz brala aj ja viac v pohode, uz som nebola v takom strese, ci robim vsetko spravne a necitala som stale nejake knihy co a ako v rodicovstve 😀 co som pri prvej robila casto....preto moj nazor je taky, ze pri dvoch detoch aj ked je mozno viac prace, ale je aj viac radosti a urcite sa to da zvladnut
Ahoj, ak citis potrebu mat druhe diaetatko ani nevahajved co mozes dat vzacnejsie svojmu dietatku ako surodenca? Spolubojovnika ,vymyselnika,zapieraca a vsetko to ostatne co patri k detstvu?Iste je to narocne mat babatko ale babatkom nebude navzdy.A manikuru,pedikuru fitko, divadlo a inu zabavu si dozicis pocas zivota este tolko,ze stravit par rokov s detmi neni strata casu:Vidim to na ssvojich sestrach ktorim sa deti uz osamostatnuju a zacinaju mat toho casu pre seba viac ako im je mile. Ja osobne mama pocit ,ze stiham okolo domacnosti a seba viac ako som stihala len pri jednom, ci dvochmozno pri 4-tom by som nevedela co s casom 😀
ja keď počujem niečo takéto, tak mi je ozaj smiešno. Mám 6 deti, ani jedno ešte nemá ani nad 10 rokov a nezdá sa mi to náročné.
Je to urcite narocnejsie ako sediet doma s vylozenymi nohami a popijat kavicku. 🙂 Ale narocnejsie je, ked k jednemu dietatu pribudnu dve naraz, ako v mojom pripade. 😉 Ale nie je to nezvladnutelne. Naopak, uvedomujem si , kolko casu ma navyse matka s jednym dietatom. Ale aby som kvoli poriadku doma nemala dalsie deti...?
Bud chces mat rodinu a viac detí...alebo pohodlie, ale zvladnut sa da vsetko..treba si zadelit cas a nemisi byt vsetko na 100%...myslim domacnost...upratane, navarit na dva dni, a deticky vedia pomôct tiez aj ked maju dva rôčky....
je to náročné a krásne zároven ked vidim ako sa moji chalani lubia je to krása neviem si predstaviť že by bol len jedináčik ja si myslim ze to druhe dieťatko sa vychováva lachsie aj pestuje všetko ide samo 🙂 a finančne je to tiež o.k veci podedil po bratovi a vždy nam niekto kupi plienky a kojim takže pre nas je to fajn no ked budú starsí neviem ako to bude skola skolka kružky sporty ale to budem mat už ja prácu a nie tuto ubohu matersku 🙂
Je to náročné...ale celý život je náročný,inak by bola nuda 😀
neviem, ja mam 3 😀
@adkasmolka uprimne a bez urazky- ale ak takto uvazujes, tak asi este nie si "zrela" (to nemyslim v zlom , len neviem najst vhodnejsi vyraz, tak sorry 😉 ) na druhe dieta...pockajte na cas, ked ho budes chciet naozaj a nebudes zvazovat "vlastne pohodlie vs dieta" .....tot moj nazor 🙂
Absolutne nesuhlasim!!! 😉 My sme mali surodenca ked mal maly 4roky 🙂 a po dvoch tydnoch sme si našli super rezim... a nikdy mi ani nenapadlo, ze je to naročne a že nestííham 😀 treba si najsť len system a režim a všetko bude O.K....
Možno teraz ked ma syn 7r a dcera 3r... mi to dojde naročnejšie vtom, že pridem z prace, bežím do školky a školy, trening,.. a ešte sa večer učiť a venovať... 🙂 ale su to tie take prijemne povinnosti... teda z mojho hladiska 😎 keby sa manžel dal nahovoriť idem aj do TRETIEHO 😅 🙂
My máme síce len jedno, ale už sa nevieme dočkať kedy sa zadari druhé! Sme si vedomí toho, že to bude ťažšie a ešte k tomu ideme stavať domček, no ten pocit je na nezaplatenie! Držím palce
myslim, ze omnoho narocnejsie je zvladnut to, ze ich niekto mat nemoze....
ja som teraz obcas fakt nevyspana a uz sa tesim, ked vecer konecne pospia a aspon si nieco precitam pred spanim alebo pokonikujem 😀 no to je len prechodne obdobie.
az ich poslem o par rokov do letneho tabora, urobime si s mm zase medove tyzdne 😉
zivot je otazkou priorit 😵
Ja zas neviem ake je to mat jedno dieta,moje prve boli hned dvojicky 😀 a teda NEMENILA BY SOM..Je to uzasne mat tu dve sidielka,pocut ten ich smiech a dupot,ked hraju nahanacku,ja v poho stiham,aj nohy si vylozim,snad sa nepretrhnem,riad a ine veci ma aj tak vzdy pockaju..Vzdy som chcela 4 deti,velke rodiny sa mi velmi pacia 😵
Cakame stvrte...a stiham toho ovela viacej ako ked bolo len jedno... Jedno je sustredene na mamu, takto sa im venujeme samozrejme, ale to uz je svorka- vo vela pripadoch si vystacia bez nas..zahraju sa, vymyslaju... Nemenila by som
Keď sa nám narodila druhá dcérka, staršia mala necelé dva roky, takže žiadna škôlka, ale dalo sa to zasúladiť - maličké bábo viac spinká, takže v tom čase som sa venovala staršej a keď bolo treba venovať čas bábätku, to už musela staršia trošku vydržať hrať sa sama... Mali sme aj kolikové obdobie, viac plaču a menej spánku, ale akosi to šlo, asi do pol roka, keď si mladšia vystačila s tým, čo jej staršia podala do ruky, horšie to už bolo potom, keď si hračky začala brať sama. Kríza v sesterských vzťahoch prišla, keď staršia nastúpila do škôlky (pre mňa to bolo ľahšie, lebo pol dňa som sa venovala len jednej a poobedie už nás na ne bolo viac - bývali sme u svokrovcov). Častejšie vznikali hádky a bitky o hračky. Akoby staršia dcéra mala potrebu mať hračky len pre seba a nemusieť sa s nimi deliť tak, ako je to v škôlke. Ale prešlo to a teraz majú pekný vzťah. Vedia sa hrať celé hodiny, niekedy o nich ani neviem, len keď treba jesť a ísť spať (samozrejme, nie vždy je to také, niekedy treba aj vyriešiť spory, aj rozsúdiť, aj dohovoriť...). Pred rokom im pribudol braček (to sme už bývali sami), najstaršia mala päť rokov, už mi s ním pomohla - postrážila ho, keď som ja chcela niečo urobiť, keď bol väčší, posedel, pohral sa pri nich. Teraz už častejšie počujem - mami zober ho - keď im niečo berie alebo zavadzia pri hre... Týmto som len chcela povedať - je lepšie mať detičky s menším vekovým rozdielom, aj keď je to najprv ťažšie, hlavne keď sú obe malé, ale neskôr, keďže sú približne rovnako vekovo staré, sa vedia pekne vyhrať spolu (rovnaké záujmy, približne rovnaké zmýšľanie). Čím väčší je vekový rozdiel, tým je to jednoduchšie pre mamičku, lebo staršie dieťa už s mladším pomôže, ale väčší vekový rozdiel už znamená iné záujmy detí, už sa tak spolu nevyhrajú (napr. staršie je už školák a mladšie má 3 roky, asi sa nebudú pol dňa hrať na princezné s bábikami alebo si ukladať zvieratká do ohrádok). A nakoniec, teraz sa mi zdá, že všetko zvládam oveľa lepšie, ako keď som mala len jedno dieťa a kopec pomocníkov. Všetko závisí od priorít a rozdelenia času.
deti sú rozdielne, a to vopred nikdy nevieš, aké budú 😀 😀 😀 moje sú náročné, ale nemenila by som ich 😉

2 deti sú úplne v pohode, mám oveľa viac času ako keď som mala len jedno.Deti sa spolu krásne zahrajú a my s manželom máme čas na seba 🙂