icon

Je normálne, že 4,5-mesačné dieťa sedí?

22. apr 2025

Je to problém alebo nie?

katrin21
24. apr 2025
@darkdarka

Ahoj, súhlasím s tebou že by som babo plakať nenechala že nech si zvykne, a tiež že tie komentáre tu sú dosť arogantne, ako vždy bohužiaľ. Je to náročné obdobie a každá robíme najlepšie ako vieme 🫶🏻
Ja by som to kresielko by som úplne zrušila a navštívila dobrú detskú fyzio. Môj starší nechcel byť na brušku a dôvod boli oslabené brušné svaly, teraz má 6 a má vpacene členky aj kolienka do x, mrzi ma spätne, že som s ním necvicila vtedy viac (naša vtedajšia fyzio bola protivna, úplne nevhodná k bábätkám, mala som nájsť druhu). Mladší to mal zase rád, na spánok sa nosil, ale keď bol hore rád sa vozil v kočíku, aj na brušku, rozopla som mu striesku a cez sieťku pozeral dopredu. Môžte skúsiť začať aj takto vonku či sa tvojmu bábätku zapáči a doma by som dala miesto kresielka penové puzzle a k tomu dáke hracky nech lezka na rovnom a dačo si žužle. Ja som jedávala tak, že som si sadla, bábo som mala na kolenách a ono sa dojcilo kým som jedla, len teda nič horúce pravdaže.
No a nosič môžeš ešte skúsiť Ring sling alebo taký čo sa dá dať na tvoj bok, dieťatko uvidí aj dopredu a bude v správnej pozícii, niektoré to tak majú radšej, alebo si baby dávajú také silikónové korálky a dieťa sa s nimi hra a hryzka si keď je otočené k mame. Moje sa pri nosení radi dojcili (a spali). Držím palce 🤞

@darkdarka nosic pri oslabenom core/ brusku je najhorsie,co mozes spravit. U teba je uz jedno, ale ak bude druhe, nosit len nevyhnutny cas. V tej polohe je brusko " vypadnute von", neaktivne, sposobuje to ze sa neaktivuje ako ma a staci si tu polohu s chrbatom do C vyskusat a hned pochopis. Mam to od fyzio,co sa venuje diastazam a kopec deti mq teraz ploche nohy, krive zle drzwnie tela a nohy do X, kvoli neaktivnemu brusku ,ze sa nosili cele dni v nosicoch.... ono je to dobry pomocnik, ha chvilku,ale zly pan ... ( aj ked nosiace maniacky s nulovym zdr.vzdelanim ti budu tvrdit opak)
Male babo min.do 4 mes by sa nemalo ani zvislo nosit, ked uz tak v satke,do kolisky sposobom a velmi dbat na to ako je tam ulozene ( symetria).

aurora33
24. apr 2025
@katrin21

@darkdarka nosic pri oslabenom core/ brusku je najhorsie,co mozes spravit. U teba je uz jedno, ale ak bude druhe, nosit len nevyhnutny cas. V tej polohe je brusko " vypadnute von", neaktivne, sposobuje to ze sa neaktivuje ako ma a staci si tu polohu s chrbatom do C vyskusat a hned pochopis. Mam to od fyzio,co sa venuje diastazam a kopec deti mq teraz ploche nohy, krive zle drzwnie tela a nohy do X, kvoli neaktivnemu brusku ,ze sa nosili cele dni v nosicoch.... ono je to dobry pomocnik, ha chvilku,ale zly pan ... ( aj ked nosiace maniacky s nulovym zdr.vzdelanim ti budu tvrdit opak)
Male babo min.do 4 mes by sa nemalo ani zvislo nosit, ked uz tak v satke,do kolisky sposobom a velmi dbat na to ako je tam ulozene ( symetria).

@katrin21 velmi múdro píšeš.

katrin21
24. apr 2025
@aurora33

@katrin21 velmi múdro píšeš.

@aurora33 dakujem. Presla som si pri detoch tymito vecami a fakt vela z roznych zdrojov mam nacitane a nakonzultovane , takze je to taka " moja parketa", za ktorou si stojim. ❤️

cukroska
24. apr 2025
@aurora33

@cukroska 😃😃😃😂😂😃😃 preto polročne behali v chodakoch 😃😂😂😃

@aurora33 aaa...kamaratke syn 9.mesačný sám úplne a teraz je s neho športovec. A tiež začínal v choditku.

aurora33
24. apr 2025
@cukroska

@aurora33 aaa...kamaratke syn 9.mesačný sám úplne a teraz je s neho športovec. A tiež začínal v choditku.

@cukroska douč sa aj gramatiku, prosim. Môj syn chodil ako 10mesacny úplne sám a nebola som z toho nadšená.

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@cukroska douč sa aj gramatiku, prosim. Môj syn chodil ako 10mesacny úplne sám a nebola som z toho nadšená.

@aurora33 preco? Tiez poznam ludi co vedeli chodit uz ked mali 8 mesiacov a nemaju ziaden problem. Ked dieta zacne same tak nevidim problem.

cukroska
24. apr 2025
@aurora33

@aurora33 kľudne ignoruj.

lienka.7
24. apr 2025
@katrin21

@katrin21 🙏 konečne jeden múdry a racionalny názor🙏 všetci fyzio sú predsa hlupaci len matky na koňovi sú "in". 👌 Ja keď vidím, ako tie male mininka nosia pokrutene v tých nosičoch, je mi normalne zle 😥

lienka.7
24. apr 2025
@cukroska

@michaelam2 dieta ma začať chodiť, keď ma v poriadku jadierka, ktoré ti v 8.mesiaci kontroluje ortopéd. Ale jasne, každá tu máte "zazracne" dieta, len potom sa divite, ze ma ploche/krivé nohy, vpadnute členky a neviem co ešte.
@cukroska to, ze je teraz športovec, neznamená, že na "staré kolena" nebude invalidom... a potom sa bude pýtať, ze prečo...

michaelam2
24. apr 2025
@lienka.7

@michaelam2 dieta ma začať chodiť, keď ma v poriadku jadierka, ktoré ti v 8.mesiaci kontroluje ortopéd. Ale jasne, každá tu máte "zazracne" dieta, len potom sa divite, ze ma ploche/krivé nohy, vpadnute členky a neviem co ešte.
@cukroska to, ze je teraz športovec, neznamená, že na "staré kolena" nebude invalidom... a potom sa bude pýtať, ze prečo...

@lienka.7 no tak tie jadierka napriklad mojej kontroloval ortoped v siestom mesiaci a boli uz uplne v poriadku a vyvinute. Tym chcem povedat, ze kazde dieta je ine a inak sa vyvija. Tak skusme neprehanat za kazdu cenu a zo vsetkeho robit problem. Kazde dieta je sledovane lekarmi, ak je nieco zle, riesi sa to…
A naozaj neviem co ta vedie k tomu tu ostatne matky strasit, ze ich deti budu mat neviem ake problemy, ked ani len netusis o tych detoch absolutne nic. Tak sa uz prosim upokoj, vsetky robime to co najlepsie vieme.

cukroska
24. apr 2025
@lienka.7

@lienka.7 Všetci budeme.

cukroska
24. apr 2025
@lienka.7

@lienka.7 A športovci nie sú výnimka a dobrovoľne.

autor
24. apr 2025

No tak dneska sme boli u pediatricky a pýtala som sa na to dvíhanie hlavičky a že je to bežné že to deti robia, mám ju dávať častejšie na bruško a netreba riešiť žiadnu fyzioterapiu. Týmto by som rada ukončila túto tému.

shee11
24. apr 2025

Ako som vravela. Úplne normálne dieťatko.

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@aurora33 preco? Tiez poznam ludi co vedeli chodit uz ked mali 8 mesiacov a nemaju ziaden problem. Ked dieta zacne same tak nevidim problem.

@michaelam2 pretoze ja dbám na kvalitu pohybu a nie na rýchlosť. Preto.

aurora33
24. apr 2025

Autorka vidis, preto to, čo sme ti my sliepky radili. Dávať na bruško.

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@michaelam2 pretoze ja dbám na kvalitu pohybu a nie na rýchlosť. Preto.

@aurora33 jaaj lebo my ostatne akoze nutime deti aby rychlo sedeli/chodili? 😀 ci ked sa doeta snazi same posadit alebo postavit tak mu mam povedat nerob tooooo lebo nie vsetky deti to robia tak skoro? 😀 alebo fakt nerozumiem tomuto tvojmu komentaru

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@lienka.7 no tak tie jadierka napriklad mojej kontroloval ortoped v siestom mesiaci a boli uz uplne v poriadku a vyvinute. Tym chcem povedat, ze kazde dieta je ine a inak sa vyvija. Tak skusme neprehanat za kazdu cenu a zo vsetkeho robit problem. Kazde dieta je sledovane lekarmi, ak je nieco zle, riesi sa to…
A naozaj neviem co ta vedie k tomu tu ostatne matky strasit, ze ich deti budu mat neviem ake problemy, ked ani len netusis o tych detoch absolutne nic. Tak sa uz prosim upokoj, vsetky robime to co najlepsie vieme.

@michaelam2 tá tvoja veta že každé dieťa je iné a každé sa vyvíja ináč. Dovol mi sa zasmiať. Akože jedno dieťa pláva ako ryba, druhé lieta, tretie sa plazi ako had? Ty už tu radšej nedristaj lebo sa len zhadzujes. Načo má potom každý pediater v cakarni tabuľku s tým čo dieťa v ktorom mesiaci dokáže? Asi preto, že tak by to malo byt a pokiaľ to tak nie je, tak je niekde chyba.

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@aurora33 jaaj lebo my ostatne akoze nutime deti aby rychlo sedeli/chodili? 😀 ci ked sa doeta snazi same posadit alebo postavit tak mu mam povedat nerob tooooo lebo nie vsetky deti to robia tak skoro? 😀 alebo fakt nerozumiem tomuto tvojmu komentaru

@michaelam2 tak pokiaľ dá žena polročne dieta do chodaka, tak čo to je? Nútenie. A ešte sa teší ako jej sikovnicek krasne chodká.

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@michaelam2 tak pokiaľ dá žena polročne dieta do chodaka, tak čo to je? Nútenie. A ešte sa teší ako jej sikovnicek krasne chodká.

@aurora33 pane boze 🙈😀 ano kazde sa vyvyja inac pretoze jedno sa posadi v siestich mesiacoch a druhe v deviatich. A ani jedno nie je chore ani nema ziadnu poruchu. Ci kazde robi na den presne to iste? 😀 to snad uz fakt nemyslis vazne

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@aurora33 ja som akoze kde pisala o nejakom chodaku?? Vsak som pisala ked dieta zacne SAME, takze netusim o com teraz rozpravas

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@aurora33 pane boze 🙈😀 ano kazde sa vyvyja inac pretoze jedno sa posadi v siestich mesiacoch a druhe v deviatich. A ani jedno nie je chore ani nema ziadnu poruchu. Ci kazde robi na den presne to iste? 😀 to snad uz fakt nemyslis vazne

@michaelam2 je rozdiel aj kedy a najmä AKO. Ale to žena ako ty nedokáže pochopiť.

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@michaelam2 je rozdiel aj kedy a najmä AKO. Ale to žena ako ty nedokáže pochopiť.

@aurora33 dosli argumenty tak prichadza na osobne utoky, ale to je standard 🙂

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@michaelam2 kde na teba útočim? 😃😃

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@michaelam2 kde na teba útočim? 😃😃

@aurora33 ked napises “to zena ako ty nedokaze pochopit”, tak to asi kompliment nebude ze 😀

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@michaelam2 vsak vidím, že nemáš ani šajnu, tak čo ti budem vysvetľovať. Nepochopila by si to. To nie je útok, to je fakt.

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@michaelam2 vsak vidím, že nemáš ani šajnu, tak čo ti budem vysvetľovať. Nepochopila by si to. To nie je útok, to je fakt.

@aurora33 akoze co nemam sajnu? 😀 prepac ale ty sa tu tvaris ze vsetko vies najlepsie a my ostatne sme hlupe a nase deti budu mat problemy a neviem co 😀 pritom absolutne netusis napriklad o mojej vychove a pristupoch k dietatu nic…len musis kopat do kazdeho kto ma trosku iny nazor

aurora33
24. apr 2025
@michaelam2

@aurora33 akoze co nemam sajnu? 😀 prepac ale ty sa tu tvaris ze vsetko vies najlepsie a my ostatne sme hlupe a nase deti budu mat problemy a neviem co 😀 pritom absolutne netusis napriklad o mojej vychove a pristupoch k dietatu nic…len musis kopat do kazdeho kto ma trosku iny nazor

@michaelam2 ak s tým máš problém, tak moje príspevky necitaj 🙂

michaelam2
24. apr 2025
@aurora33

@michaelam2 ak s tým máš problém, tak moje príspevky necitaj 🙂

@aurora33 dalsi super argument 🙂 skus sa nabuduce len nehrat na najmudrejsiu a najdokonalejsiu a uznaj ze aj ine matky to mozu robit dobre

autor
24. apr 2025
@aurora33

Autorka vidis, preto to, čo sme ti my sliepky radili. Dávať na bruško.

@aurora33 nie to vy ste ma tu vykreslili ako tu najhoršiu matku na svete ktorá ma cely deň dieta v sedačke kde ho núti sedieť a nedava ho na brucho.. skus sa teosku zamyslieť nad sebou aj spol co tu na koňovi robíte. Akúkoľvek tému si otvoriť ste tam spolu s lienkou a len útočite na iné mamičky. Tak by si si mala aj ty vstúpiť do svedomia trochu. Vy ste mi tu písali o tom ako ju mám dávať na silu na brucho aj keď place lebo to nevadí 🤦‍♀️