icon

Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?

tatiana234
1. júl 2025

Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo

galganka
1. júl 2025

Presne reakcia, ako som predpokladala. Keby sa osobne bavíme, teraz by sme si navzájom mali dať po zadku.
Tak, teda pridávam k téme: nie je to v poriadku. Hotovo. Názor, prečo nie tu nechceš, tak viac už nepíšem.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
tatiana234
autor
1. júl 2025
@galganka

Presne reakcia, ako som predpokladala. Keby sa osobne bavíme, teraz by sme si navzájom mali dať po zadku.
Tak, teda pridávam k téme: nie je to v poriadku. Hotovo. Názor, prečo nie tu nechceš, tak viac už nepíšem.

@galganka nazor prečo nie ste tu nenapísali a presne to ma zaujímalo keďže na to som sa pôvodne pytala.

tatiana234
autor
1. júl 2025
@galganka

@galganka ja tu komunikujem slusne aj s ľuďmi ktorí mi píšu ze som napr zlyhala ako matka v poriadku od toho su debaty pretože clovek prijme viac ako jeden nazor a vie si to v hlave potom prehodnotit. Ale prísť do debaty a vychrlit spsrsku sarkazmu mi nepríde správne keby sa ako osoby poznáme a takto to vyhodnotite nepoviem ani slovo

galganka
1. júl 2025
@tatiana234

@galganka nazor prečo nie ste tu nenapísali a presne to ma zaujímalo keďže na to som sa pôvodne pytala.

@tatiana234 v úvode máš vetu: "nechcem tu názory, prečo sa to robiť nemá..."... 🫣

tatiana234
autor
1. júl 2025
@galganka

@tatiana234 v úvode máš vetu: "nechcem tu názory, prečo sa to robiť nemá..."... 🫣

@galganka presne pre komentujucich ktorí dávajú komentáre bez obsahu ako teraz vy. Ak bolo vašim cieľom ma ako človeka chciet zhodiť co som si to dovolila urobiť tak toto teda tiez výchovné nebude nehnevajte sa. Necháme to tak vidím, že vy ste na koníku aktívna skúste sa pridať do ďalšej debaty. 3x prajem pekný vecer 🙂

petulkahu
1. júl 2025
@cukroska
Odpoveď bola zmazaná

@cukroska Ano, nezazila. Ale od toho je rodic aby nastavil hranice, ale da sa to aj inak a nie bitkou. Capnut 2r po zadku jej traumu neurobi, ale ani nepomoze. Toto ti tu vsetky pisu. 2 rocne dieta este nema mozog na takej urovni, aby pochopil, ze ta nema bit a ten mozog ani nepochopi za co dostal po zadku. Je to jej momentalna emocia s kt. si nevie poradit a ty si tam od toho, aby si ukazala toto nie, mama sa nebije a opakujes do nemoty az dokial dieta nezacne chapat, ze mama sa nebije. Nebude to chapat na 1x a asi ani na 20x ale zacne chapat, ked jej mozog dospeje. A vobec sa tu nebavim o rodicoch co na svoje deti kaslu a vychavaju ich bez ladu a skladu. Bavim sa tu o rodicoch co vedia, ze sa to da aj inak a maju chut to aj inak robit.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
vreckovka2
1. júl 2025
@kacena4

za mna je to ok, treba nastavovat detom hranice a ked to inak nejde treba aj raznejsie...
a teraz nech ma tu vsetci ukamenuju, najma mladsie mamicky, ktore svoje deti nikdy necapli a v skolke a skole prerastaju vsetkym cez hlavu...

@kacena4 ja mam z praxe prave skusenost, ze deti s najhorsim spravanim su prave tie doma bite, trestane, okrikovane, pripadne prehliadane. To, ze sa dieta neboji prejavit svoj nazor, nie je ticho len preto, ze som povedala, nepovazujem za problem....

petulkahu
1. júl 2025
@cukroska
Odpoveď bola zmazaná

@cukroska uplne suhlasim. Ale autorka napisala prispevok, lebo sa chcela poradit? odobrit si svoje konanie? a tak som vyjadrila nejake postrehy kt. mozno jej buduce spravanie zmenia...

berenika39
1. júl 2025
@dzulli1980

Moja dcéra má takú povahu, že som mohla v období vzdoru aj tisíckrát povedať, tisíckrát ukázať, jednoducho nie ... dostala po zadku, boli obdobia, keď som ju doslova ťahala po chodníku zo škôlky domov, jačala ako nepríčetná kvôli ničomu ... dnes pozná hranice, zdôveruje sa mi, sme kamarátky ... presne kvôli tomu, že dnešné matere svoje deti ofukujú, nedaj Boh mu dať po zadku, sú tie deti také, aké sú ... drzé, agresívne, sebecké, k materiam sa správajú ako k handrám, myslia si, že môžu všetko ... nám aj v škole učiteľ, riaditeľ, keď sme robili bordel, dali výchovnú a tu sme ... žiadne traumy z toho nemám ... áno, sú deti, ktorým stačí dohovoriť, no sú aj také, ktorým môžeš miliónkrát povedať a furt si idú svoje ... dala som dcére po zadku viackrát, a výčitky svedomia skrz to nemám ... a ona nevyzerá, že by ju toto "fyzické násilie" poznačilo.

@dzulli1980 reálně přiznáváš fyzické násilí na dítěti? mmch, nebude ona to samé používat při výchově svých dětí? To, že máte fajn vztah je jen a jen dobře, ale třeba by byl takový i bez bití?

dzulli1980
1. júl 2025
@berenika39

@dzulli1980 reálně přiznáváš fyzické násilí na dítěti? mmch, nebude ona to samé používat při výchově svých dětí? To, že máte fajn vztah je jen a jen dobře, ale třeba by byl takový i bez bití?

@berenika39 Áno verejne priznávam buchnutie po zadku - "fyzické násilie na dieťati" ... chorá doba toto ... svoje dieťa som nikdy nebila ... dostala po milióntom upozornení a nerešpektovaní "po zadku" ... neodpustiteľné 👎

berenika39
1. júl 2025
@dzulli1980

@berenika39 Áno verejne priznávam buchnutie po zadku - "fyzické násilie na dieťati" ... chorá doba toto ... svoje dieťa som nikdy nebila ... dostala po milióntom upozornení a nerešpektovaní "po zadku" ... neodpustiteľné 👎

@dzulli1980 vždyť jo, nebila jsi ho, jen dostala po zadku? To vážně?

dzulli1980
1. júl 2025
@berenika39

@dzulli1980 vždyť jo, nebila jsi ho, jen dostala po zadku? To vážně?

@berenika39 Áno, po plienke dostala po milióntom upozornení, že to či ono nemá robiť ... a?

berenika39
1. júl 2025
@dzulli1980

@berenika39 Áno, po plienke dostala po milióntom upozornení, že to či ono nemá robiť ... a?

@dzulli1980 ok, dobře. Když jsi nehledala jinou cestu, pak je na místě bití. Myslíš, že je rozdíl, jestli přes plenku nebo? Beru, je to tvoje cesta.

biba_18
1. júl 2025
@kacena4

za mna je to ok, treba nastavovat detom hranice a ked to inak nejde treba aj raznejsie...
a teraz nech ma tu vsetci ukamenuju, najma mladsie mamicky, ktore svoje deti nikdy necapli a v skolke a skole prerastaju vsetkym cez hlavu...

@kacena4 ja som staršia mamička a dieťa som necapala 🤷‍♀️

mirokub
Odpoveď bola odstránená
berenika39
1. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to neni myšleno vážně, že ne?

eva_176
2. júl 2025
@berenika39

@mirokub to neni myšleno vážně, že ne?

@berenika39 urcite ano ..... my, co mame deti, ktorym darmo vysvetlujes nejake zakladne veci uz roky a aj tak si idu po svojom stale, musime verit, ze ano, je za tym aj genetika alebo iny faktor, ktory im v tom brani pochopit to alebo vlastna tvrdohlavost alebo to nazvy ako chces.
Lebo snad slova pouzivame tie iste ako ostatne matky, skusame rozne sposoby komunikacie a blbe psychotriky, ktore citame na nete a stale cakame na ten zazrak, kedy dojde k zmene spravania alebo postoju k danej veci.

A moj nazor je, ze obcas vychovna nemoze uskodit, ak je uz velmi potrebna - aj ja som musela raz capnut po zadku uz vonku na ihrisku, lebo potom matky len ponizujuco a kriticky pozeraju (alebo aj komentuju) spravanie dietata a rodica - nie je dobre, ani ked nereagujes, ani ked reagujes. A u dietata musis docielit, aby pochopil, ze uz prekrocil nejaku hranicu a ked to neide uz slovami ani krikom, tak to proste ta plienka na zadku musi vydrzat.
Mam synov, tak neviem, co by som robila s dievcatom a ci by som dokazala capnut, ale na tento konkretny pripad si pamatam, ze som uz nejako potrebovala raznejsie zakrocit

brrunetkaa
2. júl 2025

Pre mňa to je tiež v poriadku. Ja som ako dieťa tiež vedela, že keď niečo zle urobím naschval, tak mi nikto nebude 350ty krát vysvetľovať to, čo už bolo vysvetlené, že sa to nemá, a dostala som. Z môjho pohladu zaslúžene. Nemám traumu ani strach z rodičov práveže mame skvelý vzťah. Keď vidím niektoré deti, tak mi príde, že aj na výchovnú je už neskoro 🙈 a je mi úplne jendo či to nejaké matky pobúri

eeffka
2. júl 2025

Ja prajrm kazdej matke co pani zhodila pod zem taku 13r pubertacku co ma z tlaku 90/60 dostala za 15min na 156/90 myslela som ze realne dostanem infarkt.

annm81
2. júl 2025
@frflos_nespokojny

dnesne deti sa nebiju !!! 😉 a je to vlastne aj v nasej spolocnosti poriadne vidno.
vsade same vzdorovite deti. prave sused ma na prazdiny 2 deti s anglicka a poviem ti, ze hroza a utrpenie. dieta dve hodiny vrieska( hlasno place) na zahrade a babka ju necha.
niekedy nas ucitelia vedeli dat do laty a dnes ich preto aj vyhodia, zlate casy !!!

@frflos_nespokojny problém dnešných detí spočíva úplne v iných faktoroch ako že nie sú bité. Čo myslíš, ako je možné, že v Európe máme krajiny, kde bitka nie je súčasťou výchovy už desaťročia a pritom majú najvyššiu úroveň organizácie spoločnosti? Na druhej strane máme krajiny ako Slovensko, kde takmer každý dnešný dospelý zažíval fyzické trestanie a keď sa tak rozhliadnem okolo seba, žeby sa to odrazilo na ich slušnom správaní, sa mi akosi nezdá... a čím staršia dospelá generácia u nás, tým menej úcty k okoliu...

beronsche
2. júl 2025

@tatiana234 keby do mňa hodí takto male dieťa po upozornení niečo druhý krát, danú vec, s jasným a veku primeraným vysvetlenim, beriem.

Keď nevieš, ako reagovať, prečítaj si niečo o nastavovaní hraníc v respektujucej výchove - dobrá je kniha "ako hovoriť aby deti počúvali, ako počúvať, aby hovorili.." alebo takto nejako sa volá.
Prip.si prečítaj Rešpektovať a byť rešpektovaný

beronsche
2. júl 2025
@eva_176

@berenika39 urcite ano ..... my, co mame deti, ktorym darmo vysvetlujes nejake zakladne veci uz roky a aj tak si idu po svojom stale, musime verit, ze ano, je za tym aj genetika alebo iny faktor, ktory im v tom brani pochopit to alebo vlastna tvrdohlavost alebo to nazvy ako chces.
Lebo snad slova pouzivame tie iste ako ostatne matky, skusame rozne sposoby komunikacie a blbe psychotriky, ktore citame na nete a stale cakame na ten zazrak, kedy dojde k zmene spravania alebo postoju k danej veci.

A moj nazor je, ze obcas vychovna nemoze uskodit, ak je uz velmi potrebna - aj ja som musela raz capnut po zadku uz vonku na ihrisku, lebo potom matky len ponizujuco a kriticky pozeraju (alebo aj komentuju) spravanie dietata a rodica - nie je dobre, ani ked nereagujes, ani ked reagujes. A u dietata musis docielit, aby pochopil, ze uz prekrocil nejaku hranicu a ked to neide uz slovami ani krikom, tak to proste ta plienka na zadku musi vydrzat.
Mam synov, tak neviem, co by som robila s dievcatom a ci by som dokazala capnut, ale na tento konkretny pripad si pamatam, ze som uz nejako potrebovala raznejsie zakrocit

@eva_176 nie, "výchovná" nie je potrebná nikdy. Vždy, úplne vždy je to nezvládnutie situácie dospelým.
Ak sa niekto dostane do bodu, že má pocit, že už to inak nepôjde, je to výsledok neriešenia problémy, či nesprávneho prístupu pocas dlhšieho času...
Dokonca ani krikom sa nevychovava..
Hranice sú extrémne potrebné, ale je veľmi dôležité aj akým spôsobom sa nastavia.

beronsche
2. júl 2025
@annm81

@frflos_nespokojny problém dnešných detí spočíva úplne v iných faktoroch ako že nie sú bité. Čo myslíš, ako je možné, že v Európe máme krajiny, kde bitka nie je súčasťou výchovy už desaťročia a pritom majú najvyššiu úroveň organizácie spoločnosti? Na druhej strane máme krajiny ako Slovensko, kde takmer každý dnešný dospelý zažíval fyzické trestanie a keď sa tak rozhliadnem okolo seba, žeby sa to odrazilo na ich slušnom správaní, sa mi akosi nezdá... a čím staršia dospelá generácia u nás, tým menej úcty k okoliu...

@annm81 neviem, či my, ako spoločnosť niekedy dozrieme tak, aby sme pochopili, že akákoľvek bitka, capanie, búchanie deti je nevhodné a nemá vo výchove čo hľadať.
Že hranice dieťa potrebuje, ale ide to aj bez fyz.trestov a aj psychickej agresie...

mameha7
2. júl 2025

Nie, nič Vám nieje, vôbec... 😃 Ste všetci v pohode, čo hlásate, že jedna výchovná neuškodí. Boli ste bití, aj naše deti musia dostať jednu vychovnú. Vy, dospelí nezvládate svoje emócie a chcete to od malého dieťaťa. 🤦‍♀️ Chcete rešpekt, ale nie je nič respektujúce na bitke. Hranice sa dajú nastaviť aj inak.

biba_18
2. júl 2025
@mameha7

Nie, nič Vám nieje, vôbec... 😃 Ste všetci v pohode, čo hlásate, že jedna výchovná neuškodí. Boli ste bití, aj naše deti musia dostať jednu vychovnú. Vy, dospelí nezvládate svoje emócie a chcete to od malého dieťaťa. 🤦‍♀️ Chcete rešpekt, ale nie je nič respektujúce na bitke. Hranice sa dajú nastaviť aj inak.

@mameha7 presne tak - mňa rodičia nebili - a nemám pocit že by som mala byť nevychovaná - a ja som svoje dieťa nebila - a je to jeden zlatý chalan ...

vreckovka2
2. júl 2025
@beronsche

@annm81 neviem, či my, ako spoločnosť niekedy dozrieme tak, aby sme pochopili, že akákoľvek bitka, capanie, búchanie deti je nevhodné a nemá vo výchove čo hľadať.
Že hranice dieťa potrebuje, ale ide to aj bez fyz.trestov a aj psychickej agresie...

@beronsche nedozrieme. Pretoze je to ako hrach na stenu. Ludia neveria, ze to ide aj inak, lebo tym, co to ide inak je to preto, lebo maju dieta co skratka poslucha. Vobec nepripisuju zasluhy tomu, ze sa ako rodicia snazime robit veci inak ako je zauzivane v nasej spolocnosti. Aj ja to pocuvam, ale kolko je za tym driny, to uz nik nevidi. Kolko musim pracovat na sebe, pretoze ja som taku vychovu nedostala ani zdaleka . A tiez mam "speci" dieta, ktore je velmi narocne. A to, ze aj k detom s poruchami spravania (diagnostikovanymi) zabera ovela lepsie respektujuci pristup ako krik a tresty , to uz mi takmer nik neveri...

annm81
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Až na to, že toto svoje tvrdenie o "geneticky neposlušnych" deťoch nemáš absolútne ničím podložené. V rôznych kultúrach, v rôznych časových obdobiach a v rôznych sociálnych vrstvách sa samozrejme skúmalo, aký vplyv má "občasná jedna na zadok". NIKDE sa nepreukázalo, že by mala akýkoľvek dlhodobý efekt.

simca06022011
2. júl 2025

Za mna, ak bolo velmi zle dostala po zadku, bolo to par krat a islo o zivot ked bola mala = realne si pamatam ze raz dostala ked vletela na cestu a raz ked tak vyvadzala v kociku ze sa s nou skoro prevratil a ltt som ju chytila... v skolskom veku tiez nic extra, nemusela som nejak, aj ked jej s kludom poviem, ze ak sa nezacane spravat jednu jej slahnem :DD
Ale dookola by som nevysvetlovala a neopakovala, ak by ma dcera napr. bila, dostala by spat ak by neposluchla ze sa to nerobi. Za mna nieco ako "vychovna" nema byt o tom, ze rodicovi rupnu nervy a vyzuri sa na dietati. To urcite nie. Ludia co sa takto ukludnuju, patria do dalekej minulosti, ked otcovia remene a matky varechy na deti brali = za mna uplne psycho. Dieta vystraja primerane veku a je na nas aby sme to ovplyvnili. Napr. ako sa tu pisalo, nemala som nikdy problem a vycitky, ak nieco nicila alebo na xty krat neposluchla, ze si ma napr. ulozit nieco, zobrat vrece a vsetko do neho nahadzat a odniest. Rovnako ani ju zobrat domov z vonku, alebo naopak von. To von skor zaberalo na moju ako sediet doma.

zaujimave, ze u nas v rodine si robi ona dobry den z kazdeho ufnukanca co nad vychovou dietata kruti hlavou, otca posle do teplych krajin, so starou matkou si toci ako sa jej paci... ale vraj je to ok :D u mna vie, urobi si ako chce= nevyda to, nasledky si sama bude riesit, neda si povedat, poradit.. do dnes to tak plati. daco pos***ie, a vypocuje si odo mna o tom kludne prednasku popri tom ako to s nou budem musiet riesit a musi sa msamozrejme pricinit k rieseniu aj sama. Do dnes si pamatam ako ju so slzickami v ociach vyprosovala babka aby nieco urobila, behala za nou 10 minut dookola okolo domu, a ta si z nej robila pekny den, jednu som jej flasla, ci sa takto sprava k starym rodicom a bolo vymalovane. Samozrejem vypocula som si kraviny.. ale to ako? budeme skolakov vyprosovat a nahanat ich? A nech mi nehovori nik, ze dospeli sa nebiju. Dospeli maju aj horsie nasledky = rozchod, rozvod, vypoved, pokuty, nehody... veeeela nasledkov. Rodic sa s dietatom "nerozide" ale zodpovedny je za to, ze ta jeho ratolest sa vprace do koze a bude sa spravat primerane. Nie vzdy zo vsetkeho sa da sranda robit.
A za mna.. neustali krik, vysvetlovacky a hucanie do hlavy podla mna skodi o mnoho viac ako vychovna... takze matky by v prvom rade (a tiez otcovia) mali prestat vyvreskovat.