Jedenie pri prechádzke vonku
Ahojte, chcem sa spýtať na radu a názory iných žien. Ked idete von s deťmi, máte vFy zo sebou nejaký pokrm ( chrumky , ovocie nakrájane atd)
Mám totiž svagrinu,ma jedno dieťa rok a pol .a všade kde sa pohnú,t mala ma cosi v ruke a chrume.. stale. Ked zaplace ( je dost ukricana) tak jej hned dava chrumky aby bol kľud. Stretávame sa teraz dost často vonku a mne to jednoducho vadí,lebo mam na to iný názor a moje obe deti chodia von sa hrať a prejsť a nie jesť..jeme doma. .. lenže ona vzdy ponúkne aj moje deti a( 3r. A 1,5r) ... Tak celu tu prechádzku len jedia a mne sa to jednoducho nepáči.
Pride mi to ako zlý návyk. A zas povedať im ze jiw nemôžete si zobrať chrumky a r pritom och sesternica môže,jw trápne... Ako to riešiť?
Švagriná vie ze sa mi to nepáči ,ale oni ked vytiahne toe chrumky a jedlo si pýtajú.. niekedy im zas ona ponúkne , ajnked nepýtajú... Proste ide ki to hore krkom. Ci som divná?
@mandzula súhlas!!! Toto presne si myslím aj ja
@radanna11 áno, komentár bol úbohý ale presne to isté som si aj ja pomyslela keď som si pozrela profilovú fotku 🙊 a netvárme sa, že to tak nie je... ja sama som tučná 🙈 a práve preto môj syn na vychádzkach nepapá - a veru mala som čo robiť aby som neodpovedala na hrozné reči okolia a len ich prepočula že čo som to za mater 😈
Ja som jedlo deckam nenosila, ale ani mi nevadilo, keď ich niekto ponúkol.. keď boli mini v kočíku, tak jedna dve chrumky ich nezabili, a keď už chodili behali, tak zas to čo zjedli, vybehali ... Koláčiky, rožok, a iné "veľké" veci by som odmietla...
Nemôžeš cudzím matkám dirigovať ako, koľko a kedy majú kŕmiť svoje deti 🙄 rieš si svoje deti, nauč ich, že brať si môžu až po odsúhlasení, švagrinú dôrazne popros, nech im nedáva. Ja mám vždy nejakú mňamku (ale to pre prípad núdze, bežne to na prechádzke nedávam). Keď nás niekto ponúkne, tak zvážim či deti môžu jesť alebo nie. A keď mi niekto vadí, tak sa mu vyhýbam. Proste nemôžeš diktovať druhým ako sa majú správať, vychovávať svojich, aj keď máš pravdu a skutočne je toto blbý návyk. Normálne jej povedz, že nech tvoje deti neponúka, svojim vysvetli, že dostanú doma. Ak švagriná bude ignorovať tvoju prosbu, tak s ňou prestaň chodiť von a povedz aj dôvod, ale do jedenia jej dieťaťa sa nestaraj.
autorka - ja som zase iný extrém ale ja mám kočík PRÁZDNY!!! nechápem ako niektoré kočíky sú ovešané taškami s 2 fľaškami, chrumkami, dózičkami, obalmi od kadečoho, bordel cez bordel... my berieme maximálne vodičku. aj to len v lete. v zime sa pitie teplého čajíka neujalo, takže prídeme sa vždy po hodine-hodine a pol zohriať domov 🙂
@mandzula prečo si jedenie vonku spájas s tým že v dospelosti zajedas smútok? Vonku sa deti hýbu, skáču, veľa chodia.. my sme denne vonku asi 4-5h, tak možno iné deti nepotrebujú doplniť energiu, tie moje áno.. zväčša ak sa nič nestane, tak vôbec nie sú nešťastne, tak nechápem súvislosť.. a teda mám už veľké deti, všetky športujú, sú štíhle a plné energie.. ani nejedia blbosti..
Moja mama tiež vždy niečo mala keď sme niekam sli, dnes napriek tomu nezajedam smútok..
Áno brávala som a aj beriem keď niekam ideme "plnú výbavu". A či je to zlý/dobrý návyk? Neviem, prioritne beriem čerstvé ovocie, mrkvové hranolky, lyo ovocie...a trochu "somarín".
A dokážem povedať nie aj na úkor toho, že malý bude plakať - jednoducho hodinu pred obedom/večerou už nič a stretávam sa s lucidnymi maminami, ktoré to chápu a viac neponúkajú 🙂 skús to aj ty, vyjadriť svoj názor, alebo buď naďalej ticho, len potom neviem o čom je táto debata..
Asi na to, aby si urazila @x_mery_x myslím, že na inteligentnú ženu dosť netaktný komentár 🙂 pretože obézny človek=automatický zlá strava pravda
Ked ideme na prechadzku co je cca hodinka vonku, tak neberiem nic. Ak ideme na ihriská, co zvykneme byt vonku tri hodiny, tak beriem jablcko, mrkvu, pecivo. Malej teraz vyzivku, ona papa kazde dve hodiny (9m). Ale teda ja beriem jedlo pre pripad hladu, tvoja svagrina ho vyuziva na zabavenie, aby bola mala ticho
@jana_eyre_2 čítaj poriadne, nosila som von jedlo v čase na jedlo. Mali sme a aj máme režim x jedál za deň, medzitým nejeme. Autorka píše, že keď dieťa zaplače, švagriná mu dáva jedlo - o tom píšem, že problém rieši jedlom, čo nie je správne a vytvára to nesprávny návyk do budúcnosti.
Ja by som to neriešila. Keď máte ísť s nimi tak asi počas dňa a vtedy to čo by mali doma na desiatu/olovrant im zober von nech majú aj oni niečo...a nejedia to čo si neželáš...a potom nie ďakujeme, pôjdeme o chvíľu na obed/večeru... Píšeš že švagriná býva inde a aj polroka jej niet, tak zbytočne riešiť..tých pár dní..
@mandzula veď nech si jej švagriná dáva jesť dieťaťu čo chce a koľko chce, ju je do toho prd a keď s tým nesúhlasí nech sa s ňou nestretáva a bude mať pokoj. Keby švagriná možno vedela ako sa o nej vyjadruje vykašľala by sa na ňu
@matullienka to už je ďalšia vec, ja sa vyjadrujem k tomu, že to rovnako ako autorka považujem za zlý návyk.
@mandzula ok, chápem..
Dobre mne je to jedno co dava svojmu dieťaťu a kedy,len opisujem ako to je... A problém je ze sa to týka aj mojich detí no.
@simona20201309 mala rakovinu
Autorka nosila som, ale nebola som ten chrumkový a tycinkovy typ🙂dodnes nosím vždy niečo so sebou, keď niekam ideme a mám pubertacku..Ked Ti to vadi jedine sa s ňou nestretávat.Lebo deti budú vyjedat ty budeš nahnevaná, ona si myslí, že nerobí nič zle...veď každý má svoj štýl..
Musis chodit s nou menej von. Ja vezmem len nejake jablcko alebo prvu pomoc, ak by sme sa dlhsie zdrzali. Kamoska berie lizatka, kinder cokoladu, cukriky, gumene medvediky... same blbosti. Nakrmi moje deti a potom obedujeme o 14.00, lebo mi nechcu jest. Potom mam kamosku, ta je opacny extrem, ta nedava detom vonku vobec nic a syncek uz pozera lačnymi očami, kde sa mihne ake jedlo a chodi prosit... tak ja sa aj bojim pri nej cokolvek vytiahnut, hoc aj pre seba (kojim a nedokazem fungovat na 3 jedlach denne, musim mat aspon 5-6 mensich). Ani jeden extrem neni dobry...
@radanna11 co je zle na úprimnosti? Ked je žena extrémne chuda nieje problém ju nazvať chudou a ze by mohla nieco pribrať.. akonáhle človek povie na pribratu zenu ze ma kila navyše, uz je to úbohé.. 🙈🙈
@zuzanka.zuzu súhlas, tiež mavam kočík prázdny,max nakup..lopta, hračka alebo niečo... Zoadne kraviny von nenosime
@lucilaines ani som to nedocitala... Moje deti jedia chrumky,no pokial si doma nepýtajú,nevytahujem ich.. von na prechádzku sem tam nosim ked sme dlho , rožok,chrumky atd... Ale ak ideme na hodku do mesta, beriem vodu. Doma nemáme v miskách chrumky a kraviny ,ked príde návšteva dame si.. ale bežné im nenukam zbytočne..ani ja nejem čipsy a oriešky z nudy... Nemam pocit ze mam zlý návyk. Trpela som ppp , úspešne sa vyliečila a takéto ,, bežné zajedanie nudy a času,,, mi príde zbytočne a nerobí dobrotu.
Deti mi nehladuju.. majú vyváženú stravu..ja len nevidím dôvod dať decku každý den niečo chrúmať,aby sa nenudilo alebo keď začne plakať, uplácať ho jedlom
Ano mas pravdu, tiez som to nechapala ale neriesila som ine deti. Moje dieta tiez netlacilo stale nieco a vdaka tomu sa najedlo rano, naobed aj vecer, aj rocne, aj 5 rocne... najhorie pre vsetko, zuby, zvyk je neustale nieco davat detom zut. Nech su ticho, neotravuju, zajedia rev... a potom rev, lebo zuby pokazene, lebo jest nechceme riadne, lebo chori sme.. lebo zdrava strava nam nic nehovori, lebo nevieme si sadnut a vklude sa najest... od mailcka jeme v pochode, napchavame sa.
Na tovjom mieste poviem nech ti deti nenuka, detom povedz ze maju doma obed, budu odute, ale hlavne svagrinej. Na druhej strane ak sa vidite denne napr. tyzden v pol roku, tak to neries, nech si vychovava ako chce, tvoje deti preziju ten tyzden v pohode. Ked tak povedz jeden a dost ako som tu uz citala. tak budes za zlu, no a co... aj to musia mamy sem tam byt :DDD
A ci som nieco nosila, nosila: flasu s vodou/cajom, ked pila mlieko a isla som na pol dna prec s nou tak to, ked prikrmy jedla, tak som brala ten... dostala jogurt v kociku lyzicou, banan, ovocie ak bol cas olovrantu napr a boli sme na ihrisku... sem tam piskotu, v lete kornutok zo zmrzliny a taketo prilezitostne veci.
Tak myslím že ,jej mala má nakezdej fotke niečo a vkuse niečo papa je úplne že vec tvojej kamošky
či kto to je. do toho ťa ozaj nič ,ale ľudia budú vždy taký že treba to rozoberať pred druhými hlavne a nie pred tým konkrétnom človekom.takze asi tak .a za druhé normálne jej treba povedať že si to neprajes a takisto aj deťom vysvetliť prípadne zakázať.je to úplne normálne.ja som tiež do malého netlacila na prechádzkach.aj teraz keď ma 6 rokov .tak sa má najskôr spýta či si môže dať .keby to tak není tak by step do seba tlačil len sladkosti .kamošky tiež nosia na vonok samé hovadiny len.
Tak autorka tu mas svoju odpoved. Trpela si ppp, tak trochu som to tusila, preto som to aj spomenula. Patri ti velky obdiv za to, ze si s tym bojovala a zvladla si to, ocividne vsak ten vztah s jedlom nie uplne ok v tebe zostal. Vysvetluje to, prwco mas taku paranoju z toho, ze par vychadzok so svagrinou do roka, kedy by tvoje male deti jedli hned tie chrumky aj ozaj nonstop, v nich vytvori navyk zajedania smutku (nie, lebo tvoje deti nezajedaju smutok) a nabeh na obezitu. Je to jednoducho nerealne a iracionalne. Chapem ta uplne odkial to prameni, ale v dobrom ti vravim, nemas sa coho naozaj bat a potlac svoje strachy.
@lucilaines ďakujem ❤️
Uprimne, ja som toto nikdy nechápala. Na ihrisku pred panelákom pomaly pol chladnicky, dozicky s ovocím, kolacmi, pečivom. Dieťa zapistalo a už to išlo. Chrumky, jabĺčko, voda, sladkost. My sme to mali tak, že sme sa najedli doma, na prechadzku sme brali max par chrumiek, keď boli v kočíku. Ak sme išli na ihrisko, tak nic. Ak sme sli na dlhsie, tak sme mali so sebou nejaku desiatu, ale teda nevyberali sme to pri každom zamacani. Každý to ma ale inak, nedovolila som si nikoho urážať, len preto, že mne sa to nepozdáva. Stretávala som sa však s tým, že nás zvykli maminy komentovať, že akí sú vycvičení, či ich doma bijem, keď si nechcú ani zobrat (keď im núkali). A pritom im bolo zvláštne, že sa prisli hrať a už pred nich pchali cudzí ľudia 3-4 dozicky.
Sama mam problém s emocnym jedením a som rada, že deti majú nejaky systém v jedení, že vedia “pocity” a “potreby” vyjadrit inak ako tým, že sa upokoja jedlom. Ono jasne, z 10 deti návyky rastom upraví väčšina, ale niekedy zial nie.
A čo tá do toho,že jej dieťa nonstop ie,keď tvoje deti vedia ze jest nonstop nemajú? Keď jej to vyhovuje,teba je do Togo s prepáčením prd. Aby mi nejaká druhá matka rozprávala,kedy,koľko a co môžem dať jest svojmu dieťaťu. My nosíme vždy niečo a moje deti sú inak chudunke(10r,7r,18mes) zjedia aj čokoládu,milujú jablko a keď majú navareny obed,tak ho aj zjedia.
@rebekamarcusko mne ide o moje deti.. čo robí so svojím dieťaťom mi je fuk
@danulicek pekne, súhlas. Tiež tomu nerozumiem..ale nech si robí co chce kto chce,to je fakt.

Ja som dcére jedlo na prechádzku nosila jedine v prípade, že som vedela, že vonku budeme aj v čase, keď je na jedlo čas. A bolo to jedlo, nie hlúposti typu chrumky, keksy a spol. Nemala som vo zvyku pchať jej niečo do úst len preto, aby som mala pokoj. Myslím si totiž, že práve vtedy vzniká základ toho, že sa človek v dospelosti prejedá pri negatívnych emóciách. Je mi smutno, najem sa, mám krivdu, najem sa, niekto ma naštval, najem sa, som v strese, najem sa - potom sa čudujeme, že tu máme emocionálne prejedanie sa a celospoločenský problém s obezitou.