icon

Kedy ste dali novorodenca kočíkovať komukoľvek z rodiny?

30. máj 2023

Asi hlupa tema na diskusiu, mame 6 tyzdnov a nonstop manzelove sesternice, ci svokra, ze chcu kocikovat. Ale ja sa bojim ho este dat z dohladu az je sam bezomna. Mozno som blba ale ako ste to mali Vy?
Asi som len opatrna ale je to vymodlene babatko po 3 neuspesnych tehotenstvach. Nechcem ho drzat len pri mne ale pride mi na to byt sam odo mna este moc malicky.

svetlonos
1. jún 2023

@kroska18
k tej generacii 50+, pokojne si ma mohla priamo oznacit, len odvahu!
A k teme - su to zial nie len moje skusenosti ci uz s rodicmi, svokrami, kolegynami.
Musim vsak povedat, ze nie cela generacia 50+ jevskostrbatela, neochotna rast a presadzovatcza kazdu cenu svoj nazor. Bavime sa konkretne o vychove deti, aby sme sa rozumeli.
Sama mam velmi úžasne priatelky z tejto generacie a napriek tomu 15 rocnemu vekovemu rozdielu si velmi dobre rozumieme. Jedna z nich mi je ako sestra. To neznamena, ze mame na vsetko rovnake nazory, mnohokrat diametralne odlisne!
Rozdiel je vsak v ich jednani a pristupe. Jednoducho kazda z nas plne respektuje tu druhu a jej postoj. Nesnazime sa jedna druhej vnutit svoj nazor, postoj, pravdu, zranovat sa.
A presne to je kamenom urazu u matiek / svokier - vedia vsetko najlepsie, maju sa pomaly za superhrdinky s absolutnou pravdou.
Pre koho je to dobre, hm?

veronicka1901
1. jún 2023

Naše tri dievčatá sme kočíkovali len ja a manžel. Najmenšiu dcéru niekedy najstaršia, ale opäť pod naším dohľadom.

point88
Autor odpoveď zmazal
gab1sol
1. jún 2023

@natalka13 nerozumiem tvojmu zovšeobecneniu, či keď sa matka necíti, aby niekomu dala svoje bábätko, tak dúfaš, že sa im to vráti na ich deťoch.
Prečo by mala čerstvá mamička dať svoje dieťa niekomu, komu nedôveruje? Ja som napríklad nedala svoje deti svokrovcom. A úprimne doteraz mám s tým problém. Moja svokra je taká zvláštna - prezentuje sa, ako jej záleží na rodine, pritom, keď sme mali prvú dcéru, nemala ani týždeň a už som ju mala zbaliť, že ona si ju berie, že ja som určite unavená alebo chorá. K nám prišla vyslovene, keď nebol muž doma (4 dni bol doma, tri dni mimo mesta) - svojho syna nevidela ako je mesiac dlhý, lebo vraj je unavený a nechce ho otravovať, ale dcéru si prišla zobrať. Keď som namietala, že samej jej ju nedám, že môžeme ísť spolu, to nie, to odišla urazená. Tak čo si má o tom človek myslieť?
A vieš, čo? Ak mi moje dcéry povedia, že sa necítia na to, aby som raz išla ich deti kočíkovať sama, budem to rešpektovať.

alenkatt
1. jún 2023

Moja bude mať osem mesiacov a doteraz ju nedávam nikomu kočíkovať. Max. mojej mamine ju dám voziť ale až keď ju uspím.

candii
1. jún 2023

Čo by som ja dala za záujem rodiny. Môžeš byť rada že nejaku máš .. pokiektori také šťastie nemajú ..

@svetlonos kiež aj tvoje deti, keď budeš stará mama ti povedia .. dones len navarene a dovi dopo. Mňa by to veľmi bolelo keby moje deti takto zmyslali keď budú mat svoje rodiny

cicuca
1. jún 2023

Keď sa o bábätko bojíš, určite nechoď sama proti sebe
Keď tam môžete ísť kočíkovať spolu. Dávnejšie som čítala a stotožňujem sa s tým, že svokra, mama, švagrine, sestry...si myslí, že pomôžu mamičke, keď jej zoberú bábätko na chvíľu von a nech si mamina na chvíľu oddýchne, ale určite by jej viac pomohli, keby jej s niečím v domácnosti pomôžu. Podľa mňa toto je skutočná pomoc a nie brat dieťatko od maminy, keď na to ešte mamina nie je pripravená, aj keď s dobrým úmyslom. Dieťatko bolo 40 týždňov v tvojom brušku, kde si mu poskytovala všetku ochranu, chce to čas, kým budeš na to psychicky pripravená a to treba rešpektovať a hlavne respektuj seba a svoje pocity. Keď sa nebudeš cítiť dobre s tým, že ti zoberú dieťatko, ono to bude cítiť a tiež mi nebude dobre 🙂

cervenaruza123
1. jún 2023

Neviem preco by sa mal niekto urazat a by sa mui to malo vracat, ked nechce dat kocikovat. Ja som pomerne mlada, mam male dieta. A moja mamka rodila par rokov predo mnou (necakane sa pritrafila este mala sestra), prisla som k nej pomahat a pratala som jej a varila a pomahala s domacimi pracami. Absolutne som sa nezamyslala nad tym, ze mi neda kocikovat alebo co, ze akoze sa mam preto urazit alebo nieco podobne. Normalne to bola unavena zena po porode, co si na seba zvykala so svojim dietatom a to bola jej uloha, tak naco by som sa do tej ulohy montovala? Ona tiez mi po porode chodila pomahat s praktickymi zalezitostami a neprehovarala ma, ze mi vezme malu. A ked raz moja dcera bude rodit, tiez jej pridem upratat, navarit, ja som si uzila ju, ona si uzije svoje dieta. Uz v davnych dobach platilo, ze sestonedielky mali byt oddelene od zvysku spolocnosti a mali byt spolu s dietatom a dokonca nesmeli nic robit, ale zeny im nosili navarene a pratali a tak. Neviem preco sa to dnes tak otocilo a prace sa nechavaju na matku a dieta sa matke berie, ze "oddychni si".
A da sa uzit si vnuca aj bez kocikovania. Moja mala na babkach aj zaspavala a na rukach ju cele hodiny mali a si to uzivali, ale bez toho, aby ma vyhanali z izby alebo co. Moja svokra este sama hovorila, ze v sestonedeli sa nepatri navstevovat, maximalne jedlo doniest, lebo zena a dieta si maju na seba zvyknut a zena je unavena a oslabena.

slovakboy
1. jún 2023

Je to len na tebe ako to cítiš. Do ničoho sa nenúť. Ak ho nechceš dať pokočíkovať, tak nedávaj. Neskôr sa to zmení. Máš právo povedať nie a neobviňovať sa z toho. Nie si povinná nikomu v tomto vyhovieť. Áno si úzkostlivá ale teraz kľudne môžeš. Môžeš si to dovoliť a venovať sa len sebe a vám. Príbuzní a priatelia to rozchodia. Trochu pohundrú ale nakoniec si tým získaš aj rešpekt. Povedz im to ale láskavým tónom. Proste nie a že keď bude väčší tak potom. Uvidíš že potom na to budeš pozerať inak.

queen_el
1. jún 2023

U nas nebol ziadny zaujem o kocikovanie, takze tuto dilemu som nemusela riesit 😁 mozno 2x ho zobrali stari rodicia a mal asi 2-3 mesiace nepamatam si, im som ho nemala problem dat, ale manzelova sesternica je teda riadne vzdialena rodina…

svetlonos
1. jún 2023

@candii 🙂
a citala si aj ten zvysok, ktore som napisala, ci si si vybrala len tu jedinu vetu ? Skoda, ze si nepostrehla podstatu veci. A ano, respektovala by som to. Opytala sa, ci a ako presne by som jej mohla byt napomocna. A nie prist a ohlasit, ze jej budem pomáhať tym, co za pomoc povazujem ja. Pre niekoho je to navarenie ci upratanie, vyvarenie flias, zehlenie atd. Pre ineho kocikivanie, postaranie sa o babo, prebalenie, okupanie. A je uplne ina situacia napriklad po cisarskom ci tazkom porode. Nie kazda zena to za dva dni rotdicha a beha ako laň. Boli sme 3 na izbe, tie dve boli po cisarskom. Jedna uz v ten den po parchodinach sa v pohode starala o babo. Na druhy den sa uz nudila a pisala na A 4 papier zoznam prac pre muza a kamosku - ta jej ponukla den uoratovania 😂 Na tretibuz chcelavist domov, ze mala len spi a ona sa nudi, doma aspom ieco porobi 😁.
Ta druha sa ledva otocila v posteli, ja som jej maleho podavala a odkladala, prebalovala.
Takze ano, ja by som respektovala nevestu.

nikasmile
1. jún 2023

Nikdy bez nás nikto nekočíkoval deti.

autor
1. jún 2023

@loliki pravda, dakujem. Vystihla si to.

autor
1. jún 2023

@svetlonos ano pekne napisane, suhlasim...

autor
1. jún 2023

@lienka.7 mamine sa ho nebojim dat ale svokre atd. nie prosto ju poznam 2 roky aj s cestou a plus jej spravanie, nemam k nej doveru zial, aj ked by si to manzel zelal az mame iny vztah ale to by trebalo zacat inde... presne je to moje dieta a jej ego a dokazovanie, ze to vie lepsie nie je na mieste...

autor
1. jún 2023

@rebeka7501 ano ja Vam verim ale ja ju poznam 2 roky a mamu 30, bohuzial uz viem preco vzdy svokra hovorieva ked mas len synov nemas rodinu, dcera sa vzdy k mame bude tahat (vo vacsine pripadoch)... nemam k nej doveru ako knsestre ci vlastnej mame...

autor
1. jún 2023

@natalka13 nie je to podla mna myslene tak ale tie zeny co to pisu, podla mna maju na to dovod... moja svokra mi hovori az maleho posrateho neprebalujem, ze staci za hosinku ked ma jest 🤷‍♀️ a nechcela mi ho dat (mala ho na rukach), mam mat doveru, ze ked jej ho tam na hodinku dve necham, nenecha ho v hovne?

euka210
1. jún 2023

Chces si s nim vytvorit puto, je to ok. Manzel prveho kocikoval, v nom som mala istotu. Moja mama vedela byt s druhym prec aj 2h a ja sa uz aj bala kde tolko su a ci maly neplace...ja som v nej nemala doveru, ze ho nenecha plakat. Svokre som doverovala, ale ta nekocikovala, jej som mohla nechat aj take male doma kym som starsich dala do skolky, vedela som, ze ona plakat nenecha a tu polhodku vydrzi.

mandarinka555
1. jún 2023

@svetlonos No takto...To čo vy dve s @elizabet173 dávate...Reagovala som len na to, čo si napísala, kopírujem: "nech sa spracu do koze! Oni si uz odkocikovali tak ked chcu pomoct, nechch donesu navarene medzi dvere a dovi dopo." To vyznelo asi takto: "stará nech donesie žranicu a nech páli do pi**" Tak neprekrúcaj , lebo si s*rieš do huby....

autor
1. jún 2023

@candii treba sa spravat tak aby ta tak nebrali... moc to personalizujes na seba... ja sa budem snazit byt uzasna svokra, mam syna a nebudem sa vnucovat... hlavne dam neveste pokoj je to jej rodina ako toto je ta moja - co moja svokra nechape, rada by mala pod dohladom aj nasu spalnu 🙈

euka210
1. jún 2023

Ja som taky pocit mala z mojej mamy...ze chce ukazat, ze to vie lepsie ako ja... ...u mna svokra bola prave ta schodnejsia 🤷‍♀️
Ja to mam naopak 😁...mama prisla na krstiny a uz hned bola na poschodi v nasej spalni ked sme chystali maleho...v soku sme s manzelom na seba pozreli, ze co to... So svokrou byvame, ale aby prisla na poschodie ci klopala do spalne musi byt veeelmi vazny dovod, co je par krat za rok.

vieronika14
1. jún 2023

Ahoj ked to necitis tak nedaj 6 tyz je ozaj malo este

luckynat
1. jún 2023

Nedala som prveho a nedam ano druheho….kto chce tak velice pomahat novopecenej mamicke tak nech si dones vechet a mop a moze umyt podlahy, povysavat a navarit😛

tiffanka
1. jún 2023

Ja pred 22 rokmi, 10rocnej osemmesačné dieťa.. 🤫😅

angel993
1. jún 2023

@tiffanka ja som pred 20 rokmi ako 10 ročná kočíkovala svojho brata, novorodenca. Dokonca som ho aj kúpala. Keď sa mi narodil syn, povedala som mame že ju obdivujem, že mi to dovolila.

tiffanka
1. jún 2023

Ja som už dvojnásobná a snažím sa držať tohto sloganu 😀:

tiffanka
1. jún 2023

@angel993 👍..vtedy bola iná doba ☺️🥰..veď keď bola naša generácia deťmi, tak sa v úplnom kľude odparkoval kočík s dieťaťom spiacim pred samoobsluhou a mamička šla nakúpiť. 🙈😅

vieronika14
1. jún 2023

@tiffanka presne, ja si pamatam ked som mala mozno 10-12 rokov aj s kamaratkou sme zazvonili kde mali babatko ze: Dobry den, dáte nam kocikovat?
Vychystali dieta a sli sme kocikovat aj na 2hodky

zuzuliatko123
2. jún 2023

@euka210 pevné nervy. Mamka býva od vás aspoň ,,trošku,, ďalej?

sticker
lucik194
2. jún 2023

hned od narodenia, par dni ked sme zacali v babom chodit von...... stari rodicia
hodinku- hodinku a pol kocikovali