icon

Kúpanie bábätka po pôrode

kacenka3000
9. dec 2015

Ahojte kočky, boli sme i s manželom na prednáške v pôrodnici v Trenčíne. Keď nám rozprávala o tom, že bábätká po dvoch hodinách zoberú na kúpanie a zahriatie moc sa mi to nepozdávalo.... čítam veľa o význame zachovaní popôrodného mazu na koži dieťatka atď. A druhá vec prečo by ho mala prvýkrát kúpať cudzia osoba bez mojej prítomnosti a umelo ho zahrievať .... veď na to je matka predsa nie? Chcem sa preto spýtať či ste niektorá tento úkon odmietli alebo aké s tým máte skúsenosti ďakujem.

Strana
z2
martinka13
10. dec 2015

@sardinka335 jej hovoríš mi z duše. Matka je pi pôrode vyflusnuta. Ja som bola šťastná že som si mohla aspoň prvú noc pi pôrode pospať. Kľudne by som prijala aj celý pobyt v nemocnici tak. Veď maminky zistia ako to je ubolena kúpat, starať sa a vyskakovať každú minútu z postele keď je človek rád že žije 🙂.

ewicek11
10. dec 2015

Suhlasim so sardinka335,to ste ake herecky a pomaly hned po porode ste uz ake aktivne,tak to by som chcela byt aj ja!? Moc nechapem co vam tak strasne vadi,ked vam okupe dieta vyskoleny personal,ktory to robi denno-denne(vsak ked sa na to budete citit,oni budu len radi ked si okupete sami) a aj pri vysetreniach???To sa budete pozerat a stat ako stlp?Preboha vsak to robi pediater:LEKAR!!!! A co vam s dietatom spravi,vsak sa potom dozviete,pripadne treba otvorit pusu a ich sa opytat.

natalym
10. dec 2015

Ja som si nekúpala hneď ani jednu dcéru a urobila by som tak isto. Áno stála som jak puk, proste som mala rešpekt a triasli sa mi ruky.

keziah
10. dec 2015

@kacenka3000 povedala som, ze v rodine mame atopiu a dieta si neskor okupem sama, respektovali to a babo som prvy krat kupala nejaky 3.-4. den po porode.

dulkagabulka
10. dec 2015

Máš právo odmietnuť akýkoľvek úkon, ktorý sa netýka bezprostrednej záchrany života a zdravia dieťaťa. Kúpanie , meranie, váženie, zohrievanie na výhrevnom lôžu a separácia všeobecne, k takým úkonom určite nepatrí. Máš právo odmietnuť a byť neustále s bábatkom. V zahraničí sa bábatká prvýkrát kúpu aj na 3-4 tý deň.

margarita
10. dec 2015

@jasminet
no to je sranda, v Ruzinove presne naopak, tam by som mohla snad aj odrodit bez vlastnej pritomnosti 😉 ako minule, ked jedna uz skoro rodila na chodbe pred porodnym boxom, kym sa konecne jeden z nich uvolnil 😀

vidis, asi som drsnacka, mne nevadi, ze ho ktosi kdesi raz okupe bezomna, najblizsich 10 rokov potom aj tak kupem ja 😉 a praveze uska som dala prepichnut obom babam az neskor, a zasadne som si ich pritom aj drzala sama, nech nemaju krivu dierku ako ja z detstva.

jasminet
10. dec 2015

@margarita ja som si tiez nechala vsetky deti okupat, pri prvej pochopitelne, vsak som babo nikdy ani nevidela, ani plienku som nevedela dat na zadok malej 😀 tazke urcite som sa netrhala do kupania, ale bez matky proste nekupu, matka si dovezie sama dieta do kupelne, tam uz caka sestra a opyta sa, ci chcem kupat alebo ona... pri uskach som sa zatial balila kym ju pichali. ale teraz som bola naozaj pri kazdom vysetreni, aj pri odbere z paty, aj pri brani krvi na ine vysetrenie, aj pri odbere mocu. dokonca aj pri odbere inych deti....

lauricka
10. dec 2015

@sardinka335 nie, nevieme, ake to je a vsetko zavisi od vasej komunikacie.
No a k tomu, ze my s tym nadelame. Z uvodneho prispevku je jasne, ze maminka si po porode nezela, aby jej ho okupali hned a manipulovali s nim bez nej. To, ze vam je to jedno, sa tu neriesi. Ak patrite medzi maminky, ktore to vnimaju ako vy s tim nadelate a som rada, ze mam chvilu pokoj, OK. Ale to o tom nie je. A treba si uvedomit, ze ide najma o prve kupanie po porode, nie o rutinnu starostlivost na sestonedeli. Ale to by bolo na dlho a niektorym maminkam je to jedno, tak to tu nebudeme teraz rozoberat, tema o tom nie je. Tato maminka tak trochu tusi, ze tam nieco nie je OK.

lauricka
10. dec 2015

@martinka13 Mne je strasne smutno, ako su nase zeny vedene k pristupu k porodu a babatku. Chudata babatka. Zle sa tu citaju taketo prispevky. Realita je stale katastrofalna. Nie len pristup porodnic, ale aj samotnych zien.

lauricka
10. dec 2015

@ewicek11 uz len z prispevku je vidno, ze tak isto bez respektu pristupujete asi aj k babatkam, ako aj k dospelym. Nase zeny, keby tusili, co netusia, asi by neboli take "herecky", ako ste vy. Ked uz nas tak nazyvate. Smutne prispevky. Smutna realita.

lauricka
10. dec 2015

@margarita Kamaratka rodila na Kramaroch, nechcela dat po porode okupat dieta, tak ho neokupali.

katrin21
10. dec 2015

ja som rodila pred 15r.... dieta som kupala sama az doma a vobec mi to nevailo, asi som divna.. 😀
na noc som ho mala az posledny den pred odchodom, mohla som aj skor, ale nechcela som, len na kojenie mi ju nosili... cez den som ju mala, prebalovala, kojila.... ale az od 4 dna.... prve 4 dni som mala co robit sama so sebou, bola som slaba, oslapa po cisarskom, ledva som sa hybala.... Bola som rada, ze mi sestricky mozu pomoct....
Vtedy sa navyse byvalo v nemocke po cisarskom 10dni 😀 na 7 den uz som mala toho dost, psychicky som chcela ist domov, ale zase aspon som tam mohla oddychovať a v noci som sa vyspala... boli sme len dve na izbe, tak sa dalo vyspať..ani druha mamicka na noc babo nemavala...
Nie som krkavcia mater, ale proste este si to babo uzijeme doma a cez den mi to vlastne stacilo, lebo ja som sa, uprimne povedane, aj bala, ze kym vstanem a nahodou mu akurat zabehne, tak sa ani nacas nepozviecham vnoci z postele, aby som ho skontrolovala.. tu poslednu noc som ju mala pri sebe a skoro som nespala 😀
A kupanie som neriesila. po porode uz vobec nie... Viem, ze dnes sa propaguje nekupat a aj doma dokonca kazdy druhy den len kupat.... ja budem kupat kazdy den, uz len kvoli spoteniu kedze babo bude na jar, v lete...... Kupat som vedela, lebo som mala 13r ked sa mi prva neter narodila a tu som rada kupala asi odkedy mala mesiac, takze s babom som manipulovať vedela, aj ked som bola prvorodicka, skor som nechapala, ze sa niektore mamicky aj bali chytit vlastne dieta do ruk, aby mu neublizili , alebo tak..... ale tak OK, kazdy to vnima inak... Ja som sa proste nebala, prebalovat, obliekať, to vsetko som uz vedela , co bolo fajn. Uvidime, ako to bude teraz, kedze teraz su zvyky zase ine....
Som rada, ze teraz pri druhom sa zase vsetko nauci moja uz dnes 15r dcera, ktora neutrpela ziadnu ujmu , ze ju po porode urcite na 100% hned okupali / ako nas vsetkych /, ani nebola nonstop s mamou na izbe prve dni / ako aj my vsetci kedysi/ ... 🙂 BUde to mat o to lahsie pri vlastnom babatku raz....

pallacinka
10. dec 2015

Nase deti sa prvykrat kupali doma, za pomoci nasej duly pocas jednej z jej takmer kazdodennych nastev. Bolo to asi tyzden az 10 dni po porode, ked sa zahojil pupik- tu plati pravidlo, ze skor sa kupat nema. Po porode neboli ani minutu bez nas, pre mna je nepredstavitelne nemat pri sebe babatko (samozrejme s ohladom na zdravotny stav oboch). Dufam, ze toto a vela ineho bude raz aj na Slovensku samozrejmostou, minimalne moznost volby, aby boli spokojne vsetky mamicky 🙂

slavomiraaa
10. dec 2015

@pallacinka Presne aj my tak 🙂 Bolo to super a nemohli sme sa dočkať na prvé kúpanie .

pragmaticka
10. dec 2015

Rodila som pred dvomi rokmi tu v rakusku.dieta ti tu nekupu.kupali sme ho spolocne prvykrat az v den odchodu,aj to na moje vyslovne poziadanie. Slovensko je v tomto doslova este niekde sto rokov za opicami.skoda nooo.osobne pre mna rodit na svk nocna mora!

mily7
10. dec 2015

Ak odmietnes môžu byť nepríjemní a môžu nerešpektovat tvoje prianie. Žiaľ to sa v slovenských porodniciach stava,tvária sa že sú najmudrejsi. Skúsiť to môžeš a hlavne hľadať pôrodnicu kde ti budú ochotni pristupit na tvoje požiadavky zahrnuté v porodnom pláne. Teda aby z ich strany vyšla aspoň ochota.

katrinka8
10. dec 2015

U nás v pôrodnici mi deti tiež nekúpali v deň narodenia, iba ich utreli, aby neboli mokré. Keď ich išli prvýkrát kúpať, tak nás všetkých zavolali a učili na vybranom bábätku, ako sa kúpe, kto chcel, mohol, samozrejme, skúsiť (ktorá maminka súhlasila, na tom bábätku ukazovali) 🙂

sardinka335
11. dec 2015

@lauricka smutna realita je ta, ze existuju zeny ako ty, ktore sa snazia vtlkať do hláv ostatným, ze ak nebudu robiť to a ono, tak su zlé, neuvedomelé a ich dieťa bude mať minimálne nejaku zivotnu traumu. Potom stretávam zeny ,,zdeptané,, ktoré miesto toho aby sa tešili zo zdravého nádherného dieťatka si stale vyčítaju ako rodily, ze mali cisarske, ze nemali hento a tamto...a ich deti snad budu mať koli tomu pokazený štart do života a su odsudene na problémy a pomaly na neuspech v zivote. Z toho je zase smutno mne. Lebo to by väčšina z nás zien mala mať s mamou na prd vztah a minimálne traumu.
Ja som ten ,,pokoj,, ako ty vravíš, ze som teda mala vyuzižla na sprchu a vymenu vložky, a nie na kavičku a pokec s kamoškami zakial sa mi o bábätko stara niekto iny. Ale s fanatikmi ťažko... howk, koniec ,,debaty,,.

8291
11. dec 2015
kacenka3000
autor
11. dec 2015

@lauricka Ďakujem veľmi pekne za podporu.... presne tak ja sa nehrniem kupať ho sama hneď po porode... jednoducho nechcem aby bolo hneď po porode kupane... podľa mňa stačí 2-3 deň.... a nechápem niektoré maminky, ktoré tu pohŕdajú inými - tými, ktorým nie je jedno čo sa s ich dieťaťom deje ...

maca283
20. dec 2015

@kacenka3000 Ahoj ja som rodila v trencine pred dvoma rokmi a kamoska pred 7 mesiacni a ziadnew kupanie hned po porode nebolo az pred odchodom mi to ukazala sestricka Malu mi dali pekne na brusko Pri merani a vazeni bol manzel a potom som ju male cele dve hodiny pri sebe na sale zobrali mi ju iba na hodinu ina stale splu neboj sa podla mna to rozpravala osoba co tam normálne nerobí

dulkagabulka
20. dec 2015

@maca283 bezns prax byva taka ze aj ked hned po narodeni neokupu, okupu hned po prineseni babatka na novorodenecke oddelenie.

gooobi
20. dec 2015

@kacenka3000 ja som kupanie aj omytie odmietla, kupala som ho az doma.

cimage
20. dec 2015

ja som mala to stastie,ze som rodila v zahranici a tam sa viacmenej starostlivost o dieta konci, jeho narodenim. Narodil sa, prilozili ho na mna, po case odvazili a nechali nas tusim aj 2hodiny samych s muzom. Maly bol len prikryty na mne a pekne si cuckal a spal. Potom dosla sestra, maleho dala muzovi, nech ho oblecie 😀 , ze ja sa idem kupat. Bol dost vystresovany, kedze male dieta drzal prvy krat v zivote a este chceli aby ho obliekol. Ale vobec ho neumyvali, dokonca sme ho prvy krat umyli az ked mu odpadol pupocnik, zatial sme ho mali len utierat.

Strana
z2