icon

Mám dať 21-mesačného syna do jaslí?

15. jan 2023

Caute, chcela by som sa opytat, na vas nazor, ako to vnimate vy. Mam doma 21 mesacneho synatora, a rozmyslam, ze ho dam na adaptacny pobyt. Teda 1x v tyzdni na 4 hodky.
Som doma aj tak, ale chcela by som, aby bol medzi detickami, aby sa zabavil, aby trochu vypadol z tohoto monotonneho a nudneho prostredia (aj ked sa snazim na 99% ho zabavit)... Nechcem ho urcite dat na cely den, kebyze ho to bude bavit, tak by som dala aj 2x tyzdenne.

Bojim sa, aby ho nezbili ostatne deti, kedze sa necha, necha, aby im vybrali hracku z ruky, jedlo... On je taky pokojnejsi typ.

Mame moznost konecne tu na dedine, aby som ho dala, buduci tyzden sa ideme aj pozriet ako to tam vyzera, ako som s atesila zo zaciatku, teraz hladam neustale, ze preco nie....

anjelicek26
15. jan 2023

Preco by ho v jasliach ine deti mali bit 🙄 Po hlave moze schytat aj na detskom ihrisku alebo sa tresne doma do policky, pofukame a fungujeme dalej... Ak si doma, tak teraz na zimu by som ho nedavala urcite, len ti nanosi domov choroby, marec-april ale uz v klude, aj ked jeden den mi prijde malo, vezmu ti ho vobec tak, ze na jeden den? Vacsina chce mat deti, co chodia cely tyzden... moja sla do jasli ako 1,5 rocna, ostatni k opatrovatelke v podobnom veku...neubudlo z nich, ja som uz pracovala.

luccija
15. jan 2023

Daj na svoj pocit choď sa tam pozrieť a uvidíš.Myslim, že o nič nepríde a frustrovaný z nudy, že je s tebou doma nebude, ale ak si potrebuješ oddýchnuť a chces ho zapojiť medzi deti nech sa otuka skús...len rataj s chorobnostou

deti95060810
15. jan 2023

určite daj... ty si oddýchneš a on sa zabaví.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dankanka
15. jan 2023

V zime za mna hlupost, je vysoka chorobnost...nudit sa s tebou nenudi, rodicia nie su animatori :D. a pre dieta je zdrave aj sa "nudit". Ved normalne povedz ze to skor tebe je dlho :D. Ale ak planujes ist aj cim skor do prace, tak fajn postup..len by som sa obavala tej zimy..

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
michu_
15. jan 2023

pre tak male dieta je prinosnejsie ked je este s tebou nez v jasliach

timi247
15. jan 2023

Keď sa chystáš do prace kľudne daj dieťa do jaslí, ale keď si doma nevidím dôvod..

mikadooo
15. jan 2023

Podľa mňa skús. Ak by to malý začal nejak zle znášať, určite to zbadáš a môžeš si ho zas vziať domov 🤷. Ja si to neviem predstaviť, všetky deti sa mi v tom veku zdali ešte maličké a "mamičkine prícucky", ak to však berieš, že synček sa tam zabaví lepšie ako doma (že to má viac benefitov, ako keby ostal doma), tak na tvojom mieste by som to skúsila a uvidíš ako to dopadne a podľa toho sa zariadiš ďalej 🙂.

kris_tin257
15. jan 2023

My sme tak dali syna a lepšie sme urobiť nemohli, dokonca začal chodiť v novembri aj keď pediatricka kvôli covidu a chrípke neodporúčala, malý skvelé zvládol dokonca po prvom týždni začal chodiť na celý deň. Jasle/škôlka mu veľa dala určite viac ako by sme mu vedeli dať my 😊 škôlku zbožňuje je spoločenský nema problém s adaptáciou prispôsobením

olimuc
15. jan 2023

Mimo Svk je uplne normalne, ze deticky aj mladsie idu do jasli. Maly nemal este 1,5 roka ked isiel. Neubudlo z neho, najmladsi v skupine nemali ani rok a nevedeli ani chodit.

nikdenikto
15. jan 2023

V pohode, deti sú v jasliach niekedy od roka (12 mesiacov) na celý deň, celý týždeň. Moj bol tiež od 1,5roka v jasliach, prvý týždeň mal byť len doobeda a učiteľka mi už v utorok hovorila nech mu doniesiem pyžamo že on je parťák. Čiže bol tam pondelok 2h, utorok 4 hodinu a od stredy už na celý deň. Ja som pracovala normálne na plný úväzok. Často bol v jasliach prvý a odchádzal posledný. Potom keď prišiel do škôlky u nás v dedine učiteľky ho veľmi chválili, čo všetko ovláda, že môže preskočiť 2 triedy. Za mňa jasle určite áno.

kaca222
15. jan 2023

@anjelicek26 keď máte skusenost aj jasle aj opatrovateľka. Čo by ste volila u ďalšieho dieťaťa? Tiež chceme od 1,5 r malého niekam dať, premýšľam, čo bude lepšia volba

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
15. jan 2023

@kaca222 jednoznačne opatrovateľka.

anjelicek26
15. jan 2023

@kaca222 tak opatrovatelka urcite, mala bola v jasliach, lebo boli kombinovane jasle+skolka pre syna a odpadlo mi vozit ich na dve miesta a ja som proste nestihala oboje - teda - starsich do skoly, jeho do skolky a najmladsie k opatrovatelke, to bolo privela na "rannu rutinu"... ale opatrovatelka jasna volba, ma maximalne 4 deti, venuje sa im podla individualnych potrieb (hlavne spanok, strava), presne vie, co tvoje dieta ten den robilo a jedlo, plus ich casto bravala na vylety...

ibajaanikiny
15. jan 2023

Moja chodi do jasli od roka a nikto je neotlka,ved na to su tam ucitelky,aby usmernili deti a zakrocili,aj tak ho nemozes chranit cely zivot,staci chvilka a niekto mu plesne aj na ihrisku,ci v detskom kutiku,takze tieto vyhovorky su irelevantne. Moja sa od jasli krasne rozkecala,je kolektivna,zahra sa s detmi v roznom veku,kedze su tam mixnuti aj so skolkarmi a kopec aktivit maju spolu. A nie je pravda,ze len pri tebe mu bude najlepsie,ako to tu niekto napisal. Ma to kopec plusov,no samozrejme aj minusy,lebo sa najdu matky,co ta budu za to odsudzovat,plus moze ochoriet,co ta aj tak dobehne v skolke,lebo proste imunitu musi niekde raz vybudovat…a mladsie deti zvladaju lepsie jasle/skolu ako starsie-myslim,co sa tyka adaptacie…ja som obisla viacero jasli a iba jedny boli take,ze som si povedala,to je ono. Prostredie,ucitelky,aktivity,prvy dojem tiez super. Chod tam a uvidis,ake budes mat z toho pocity…

ninusa221
15. jan 2023

Ja som robila v jasliach a deti sa tam nebili a práveže nechtiac ak tak drgli do seba alebo hodili hračku inak nič že naschval.

nwnw
16. jan 2023

No len aby ti tam neplakal. Ja by som radsej kruzky riesila. Baby cvicenie, alebo tak. Take male este nechape preco nie je mama s nim a dalsiavec ta chorobnost v jasliach je masaker.
Chodila som cvicit a plavat s oboma. Do herniciek a tak nech sa adaptuju,zvykaju si na kolektiv a virusy. Az v 2,5r boli schopni ist napr na cely den k babke. Skor veru bol rev.

andreatytler
16. jan 2023

1. Deti miluju rutinnu a zabehany stereotyp, cize co sa tebe zda nudne a monotonne prostredie, tak pre tvojho syna je to pravdepodobne ideal.
2. Dala by som ho do jasli, len ak je extrovert a potrebuje spolocnost inych deti ludi.
Ak je skor utiahnuty a tichy a sam sa zabavi a hra, tak jasle nie su dobry napad.
3. Ak ho das do jasli, tak urcite nezacni s tym ze tam bude hned na 4 hodiny. To je privela. Prvy tyzden na hodinu, potom na dve ak prestane plakat a potom mozes na 4.

fiafia
16. jan 2023

Kebyže som doma, nepotrebujem do práce určite do jaslí nedám. Dvojročné dieťa sa doma určite nenudi a jediné čo potrebuje ku šťastiu je matka.

nikolka1986
16. jan 2023

V živote som nevidela, aby sa 21mesačné dieťa nudilo 😀

autor
16. jan 2023

Dakujem velmi pekne za odpovede! Aj mne je samozrejme trosku luto, a niekedy mam taky zly pocit, ze ho dam do jasli, ALE aj ked sme na navsteve u niekoho on uplne prepne, mna si ani nevsima, je s cudzimi ludmi, hraje sa, smeje sa, rozpravaju sa (syncek v slovickach zatial), on miluje ludi. Ked sme doma u rodicov (byvame od nich 500km), tak bez problemov vydrzi s nimi. Aj zaspi v poriadku. Preto chce vyskusat, ci by prenhi bola zabava alebo ako za trest. 😏😄

A radite teda, nedat hned na 4 hodiny?

A ako to tam funguje s papanim a s vymenou plienky? Moj sa este necha krmit, a ked je sam, tam vsetko dava do ust naraz. 🤦🏻‍♀️ Zriedka kedy sa napapa pekne sam. A po druhe, oni menia aj plienky? Dobre, to je jlupa otazka, ale hadam ano.

andreatytler
16. jan 2023

Plienky im urcite menia v pravidelnych intervaloch ci su suche, alebo mokre a ked zacitia pokakaknu plieku, tak tu menia hned.
Tiez ich urcite nakrmia, ale hlavne ucia deti aby sa krmili same priborom. V tomto su jasle skvele, ze sa tvoje dieta nauci samostatnosti. Obliekat, vyzliekat, jest, pit z pohara, umyvat, utierat ruky, utriet si servitkou usta ked doje a zahodit servitku do kosa. Uprtat si za sebou hracky. Bude smelsie a istejsie pri kontakte s cudzimi detmi a ludmi.
Myslim ze 4 hodiny u starych rodicov je nieco ine ako 4 hodiny v jasliach. V tych jasliach musi posluchat a robit co povedia ucitelky. Je to proste institucia a to dieta to vnima. Starka je skoro to iste ako mama, niekedy este lepsia.
Su rodicia co zacnu hned v prvy den na 8 hodin (ale vacsinou preto ze musia spat do prace) a deti to zvladnu, ale podla mna je to prilis velka zmena a je lepsie ked nie je odluceny od mamy na prilis dlho hned na zaciatku.

lavinis
16. jan 2023

Ja by som nedala pokiaľ by som nemusela
Socializovat sa môže aj na ihrisku

lauriik
16. jan 2023

Moja dcera zacala v 2r chodit 2x tyzdenne na 4h do sukromnej detskej skupinky. Tiez som bola v tom case doma a velmi to pomohlo aj mne aj jej. Ja som si oddychla, mala chvilku pre seba a ona sa socializovala. U nas takto na par dni ma vela mamiciek deti v detskej skupinke. To len tu sa kazdy tvari, ze dieta musi byt nonstop s mamou do 3r.

kaca222
16. jan 2023

@simona20201309 @anjelicek26
ďakujem vám obom, tak už len nájsť takú, na ktorú bude spoľah 🙂