Máme umrnčané deti
Ahojte, moje deti majú 1+3r. Od babatiek trpeli kolikami, celé dni preplakali a to plakanie za úplne všetko im zostalo. My sme ich s manzelom prijali, ale zamrzeli má reakcie okolia. Minule sa bezdetna sestra u rodicov zodvihla, že ide domov, lebo to už nevladze pocuvat. Druha bezdetna sestra zas povedala, že podľa nej moje deti nie sú stastne, keď stále za niečo mrncia/placu a že deti zrkadlia matku, ale ja nemam pocit, že by som bola troska, ktorá sa rozplace za všetko, alebo nejaká nestastnica. Vzťah s manzelom mame vyrovnaný, nekricime po detoch, skôr sa snažíme o veľa vysvetľovania.
Už aj otec mi povedal, že nech k ním chodíme menej casto, lebo je už stary a chory, potrebuje klud a nie pocuvat stále vymrnciavanie. Mama tiež tvrdí, že nechape, čo furt placu, že toto sme ako deti nerobili, ale boli sme usmievavé. Deti spia dobre v noci, dobre jedia, zdravotné sú na tom dobre, sú sikovne, nepredpokladám nejaku formu ochorenia typu autizmus a pod, takze nechapem, prečo sú takto podráždene. Od pediatricky som sa odpovede, ani riešenia nedočkala.
Príklad: dam staršiemu dieťatu jest, mladsie sa psychicky zrúti, že aj ono hneď nedostalo. Staršie si pýta na ranajky ryžu, poviem, že nie, na ranajky papame chlebík, takze spusti záchvat placu. Keď ocina vyprevádzame pracovať, tak mladsie sa zrúti, že nemôže ist aj ono. Snažím sa byt zásadová, ale nie až tak, že by deti cely deň museli sedieť na stolicke potichu, preto je hrozne, že si nezvykli, že im hneď všetko nedovolim a aj keď vysvetlím, tak je plac. Teraz uspavam a mladsie reve už hodinu, že nechce byt v postieľke🙄
Čo s takýmito detmi, aby boli vyrovnanejšie? Lebo ja fakt neviem, kde som spravila chybu.
@pribinak podľa mňa len skúšajú veď dala viac príkladov, že neustúpi,ak by boli rozmaznané či bola benevolentna,tak aby nepočúvala plač tu ryžu im dá, alebo by ho nenechala na schodoch.Tazko súdiť z pár viet, keď sú doma dve malé deti stále je nejaká nespokojnosť za hračky, rozprávku..jej sestry ešte len uvidia o čom to je.Kto nemá deti si myslí, že deti ticho sedia nič nechcú, rešpektuju všetko...ja som zas moju vždy porozovsls prečo je taká kľudná prečo niekedy neprejaví emócie 🙂)ale môj muž je introvert a ona pohodacka po ňom.
Ale som veľa medzi deťmi a každé má iný temperament už od malička je vidieť kto bude dravý, sebavedomý ide si za svojim hlavou proti múru len z princípu.A, keď im vyhovies už nie je záujem.Aj moja chcela skoro písmenká a pýtala sa mala magnetickú tabuľu s písmenkami a tvarmi...jedno 3 r ešte nerozpráva druhé už je o 2r popredu.Aj ja pokým som nemala dieťa prišli mi všetky urevane otravné akoby ani nevedeli čo vlastne chcú len tak z pleziru vyrevovanie
@zuzkaa1991 zmysel to nemá ani teraz
Preco ju učíš tu abecedu, keď ti rozprava ešte len pol roka? Viem, nie je to moja vec. Len sa snaží.lm pochopiť, prečo to niektoré robíte? Naozaj pozná kopu básní a piesní, ze uz učíš abecedu? Vieš koľko činnosti predchádza pred tým, kým sa dieta začne ucit písmená? Najprv by malo vedieť sluchom rozoznať, napríklad skus hru, ci ju zvládne. Povedz dom, a nech povie na aké písmenko sa začína slovo. Potom na aké sa končí. Potom nech vymysli slovo na určené písmeno, napr na D, M,... ak toto všetko zvláda, tak ok, ale stavím sa, že nie.
Ono jej to nijak neublíži, len naozaj mi to príde zbytočne, keď je kopu iných oveľa podstatnejsich veci, ktoré by mali deti v tom veku ovladat. Mňa napríklad mamička skritizovala za to, ze som odplienkovala dcéru veľmi skoro, za to ona svojho 2r učila rátať do 20 ale na nočník ma čas. Tak ako ma nervová sústava dozrieť na nočník, tak aj mozog na abecedu.
Ked v skolke spava, tak je to úplne jasné, že ten spanok potrebuje. Myslíš, že jej v skolke držia pri hlave zbraň aby zaspala ? Len vie, že doma nemusí. To je cele.
Naozaj mne je to jedno.
A aj moja vždy plakala, keď muž išiel do práce a dlho to trvalo.ved to sú normálne situácie deti, ktoré majú chaos v hlave a emócie sú silnejšie ako oni.Niekde som čítala, že až tak v 5,6 r to vedia ovládať.Ak boli od malička drazdivejsie su také....dobre je, že im ty nerozprávas nerev, nemáš za čo tie pocity sa majú priznať ok očko išiel do roboty príde budete sa poobede hrať.A už vôbec nie im hovoriť, že nerev nemáš prečo dostaneš na zadok a budeš mať prečo revat to, keď počujem ide ma rozhodiť.ja som si minule vypočula ako suseda zhulakala 2,5 r na záhrade, že sa pocikal do slipov a ešte dostal aj na rit.
Skúsila si im nacapat na zadok??? Možno taka výchovná zopár krát by pomohla... Nevravím byť, ale s láskou ich vychovávať! Možno že si na deti slabá a skúšaju len tvoju trpezlivosť.. Píšeš ze staršie ma tri roky, čo znamená že vie už jest samo, mladšie krmis ty, takže môžu kľudne jest spolu v rovnaký čas. Na raňajky sa ryža neje, musíš to deťom vysvetliť skus obmenit jedlo, napríklad mliečko vianočnú krupicu puding.. A co sa týka spania? Deti som uspavala len vtedy ak ich niečo ozaj bolelo alebo boli chorí alebo sa tlačili zúbky... Dám ich do postieľky, zavirem dvere a nechám ich tam... Keď pistia, raz prestanú.. Neboj sa treba ich nechať vytapit, staršia sa zopár krát aj povrcala od revu, potom ma to trosku obmakcilo, že som si ju brala k sebe. Ale ako sa narodila druhá od narodenia mi deti spia spolu v izbe každý vo svojej postieľke, a keď začne plakať jeden alebo druhý? Snažím sa riešiť problém... Ak viem za sa mladšej tlačia zúbky vezmem si ju k sebe do postele dám jej od bolesti a o chvíľku spi, ak vymýšľa tak ju vrátim do postielky... Staršia to už nerobí. Našťastie. Takže, s deťmi treba komunikovať a ukázať kto sú rodičia, ale všetko s láskou...
@maximilie ale veď každé dieťa sa ináč správa v škôlke ako doma.Nemozes porovnať spánok v škôlke a doma.Mozno jej je ľúto, že staršia nemusí spať a ona musí.mne nechceli maminy veriť, keď som povedala, že deti v škôlke jedia kapustovu polievku, brokolicu, kyslú uhorku, že neexistuje doma mu to ponúka roky a až ho napína, keď ochutná.A s plastelínou sa nechce hrať, lebo bude mať špinavé ruky a v škôlke robil najkrajšie výtvory.
Deti sú veľkí herci stačila pochvala súťaženie medzi deťmi a chcel vsetko
Ja bysom som ryžu na raňajky kľudne urobila. A rovnakp hľadala iny sposob ako dieta uspat a jie nechať ho hodinu plakať v postielke. Myslíš, ze keď po takom plači zaspi, vstane oddychnute a spokojné?
Deti sú rôzne, spokojné, umrcane, náročné,... Ale väčšinou je zaklad nastavenie rodiča. Vychovávať, usmerňovať ale nebojovat. Učiť deti , čo je dôležité, čo banalita, kde sa da diskutovať, kde na to priestor nie je. Dôležité je aj dovolit deťom i sebe dať city najavo. Plače, že ide oco do práce? Nech. Cíti to tak. Plače z tvojho pohľadu pre hlúposť, nerieš, len odved pozornosť.
Toto je este taký vek, keď su deti plné emócií. Treba ich len usmerňovať.
@mamanadruhuu Deti treba nechat vytrapit, povracat sa od plaču? To je laskyplna výchova?
Vianocka a puding sú super výživné raňajky. Len ryžu nie!
@luccija ano to viem, v skolke varia inak ako mamky 😅
No ved ešte sama neviem co si moja zmysle v 3r🙈
Dúfam, že so spánkom nebude problém
Trochu sme odbočili
Ja len ze to môže byť jedna z pricin, ze su deti nervozne.
Ja zas verím aj tej druhej strane, ze to mrncanie môže ísť pekne na nervy. Ja osobne aj keď dieťa mam, vadia mi takéto prejavy deti a hlavne keď vidím, ze zo strany rodiča tam nie je žiadna snaha s tým niečo urobiť. Ešte to okomentuje ,,cvičí si hlasivky", alebo ,,to je v génoch, s tým nič neurobim"
Táto mamička s tým niečo robiť chce a ja jej veľmi držím prsty. Pre spokojnosť ich aj všetkých naokolo😀
počkať pár rokov
a trošku obmedziť konktakt s rodinou, keď je taký nechcený z ich strany
@maximilie ale, prosim ta, ucil sa vsetko, aj pesnicky, basnicky, hral sa, ale aj chcel.pomahat, tak v ramci moznosti pomahal.
Zas neprehanaj, nebezpecne veci urcite nie. A to mu mam ako branit?? Rsps.mala som mu branit? Miloval Malovanu abecedu a pismenka z nej. Najcitanejsia kniha od jeho roka..Mladsia zas rada pocitala. Nebolo to nasilu, stihal sa hrat ci ucit sa aj normalne, veku primerane veci, ja som sa im dost venovala. Akoze..co..nemal mi pomahat vykladat umyvacku? Lebo mohol rozbit tanier? Lebo to nie je veku primerana aktivita, lebo mal v tom case ledva rok a pol? Vykladal, nikdy sme nic nerozbili.
@maximilie
Povedat si svoj nazor ok, ale vnucovat to inemu cloveku? Naco riesis vkuse sprostu abecedu? Aj nasa 3r sa zaujima o pismenka, mam jej to zakazat alebo ju ignorovat?
A tiez milujem "malo by spat aspon hodinu poobede", ano, ako svagrinina 😃 tiez do nas hucia, preco ich mala spi a nasa nie .....no zeby preto, ze nasa je o 20:00 v posteli a sama zalahne do 5min ...a ich mala 23:00 este beha po byte? Cez to u nas nejde doma vlak, ked potrebuje oddychnut tak robime kludove aktivity, valame sa poobede, ale nebudem o polnoci nahanat taketo male dieta po dome, este mi nesibe. A toto nie je len jeden pripad, ktore 3r dieta spi poobede aspon hodinu a vecer laha 19-20hod do postele, tak klobuk dole, je super spac
@abbey1 😉 presne to som si pomyslela aj ja.. v kolkych krajinach je ryza na ranajky uuuplne v poriadku, len na slovensku by sa asi slnko zacalo tocit okolo zeme, keby naaahodou nejaka mama ustupila a dala decku rano ryzu. Ved pointa je, aby sa dieta najedlo.. a ked uz mam byt uplny detailista nedat ryzu a dat chlebik, sacharid za sacharid.. nedat ryzu, ale dat vianocku 🤣
Decko si ryzu nevydupe.. zato maminka si vydupe chlebik. A cudujme sa, ze decka vzdoruju za vsetko
@mamanadruhuu biť ročne a 3rocne deti 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Fakt skvela rada. V 14tich budú decka mlátiť ju.
Treba hľadať riešenia ako to nirmalne vyriešiť a nie mlátiť decka
Keď pištia, raz prestanú….aj ty raz budeš stará a nebudeš vladat, potom si tvoje deti raz povedia, však iná raz pistat prestane
Deti vyžadujú trpezlivosť, lásku a ešte raz svätú trpezlivosť. Netreba ich rozmaznávať, ale nesmú ich rodičia bit a ignorovať
Autorka, mozem ti poradit len z vlastnej skusenosti. Mam sice jedno dieta, ale povahovo to, co ty opisujes. Aj by som zo srandy dohladala fora, ktore som tu zakladala v stave zufalstva 😃
Rodina nam uz hovorila, nech ju niekde berieme, ze nie je v poriadku....vkuse plac, mrnkot, vyzadovanie pozornosti. Realne som sa vklude niektore dni aji nevycikala, aby som nemusela pocuvat, ako place. Odmietali sme chodit na navstevy, vsade bol problem. Bola som zrela na psychiatriu.
Nezvolila som si cestu, ako tu niektore pisu, ze sa im dieta pogrcalo od placu. Chcela uspavat, tak som ju uspavala. Pozorovala som, ako sa meni a menili sa aj jej potreby. Jedneho dna zaspala sama....potom zase... a takto sme sa to potom ucili vsetci, cela rodina, ze zas prechadzame na iny styl. Vela som jej vysvetlovala. Ak by napriklad chcela ryzu, tak by som jej z toho urobila kasu, povedala by som jej, ze nech sa paci, toto je ryza, ktora sa papa na ranajky. Vyhoviem, ale tiez nejakou laskavejsou cestou, keby nechcela, mala by ten chlebik alebo nic. Vacsinou sa aj s tymi detmi da vybabrat 🙂 este sa nevedia priamo vyjadrovat, takze ich tym ani neklames....je to ryza? Je. Verim, ze sa ides zblaznit, mne pomahalo ist sa vydychat vedla do izby a nevybijat si zlost na nej. Vratila som sa kludna. Dnes ma dcera uz 3r prec a som na nu velmi hrda, je to poklad. Vie, ze jej dovolime, ale platia iste pravidla. Ci uz niecoho za odmenu po jedle alebo aj nakupov.....minule sme boli v obchode s oblecenim a hrackami, vybrala si jednu vec, potom sa jej pacila aj druha, tak jednu musela vratit.....nakoniec odchadzala s nalepkovym zositom asi za 1€ cela stastna, predavacka ju velmi chvalila, ze tu mavaju aj deti, ktore sa hadzu o zem. Ona vie, ze ked je to cenovo prijatelne, kupim jej jednu vec, ked bude vymyslat, ani jednu....
Prosi, dakuje, bozkava nas, objima, je slusna, kazdemu sa zdravi, vsetci su z nej odvareni. Samozrejme, tiez vymysla a ma svoje dni, ale ked poviem ze nesmie, tak nesmie....ideme, tak ideme....
Ale NIKDY som ju nenechala samu, zufalu, uplakanu, bezmocnu, pozvracanu.....na to naozaj nemam srdce. Verim, ze to mas tazsie, pretoze mas 2 deti a napodobnuju sa, superia. Ale iba laskava vychova ti pomoze. Nehovorim, ze sa mas pozerat na to, ako robia zle....nie....my sme nasu tiez nalozili do auta z ihriska a islo sa, hoci plakala... nevedela sa spravat, tak sme isty cas nikam nechodili.....ale neukazuj im, ze svoje dosiahnu krikom, placom, nervami.
Deti sú ešte maličké. Bezdetné sestry a mama mali vziat deti za ruku a povenovat sa im, zabaviť ich.. mnoho dospelých ľudí so slabou empatiou len hundre a vadi im... čo čakajú, že malé deti si k nim sadnú a budú v klude popíjať kávičku? Deti z toho vyrastú, netráp sa. Kým máte vy doma lásku pokoj... a nie krik a stres... deti z toho vyrastú. Už o rok bude inak uvidis.
Preco deti nerobia veci spolpcne? Jest spolocne,hrat spolocne,uspavanie je tazke...to suhlasim. Coskoro vsak moje su v stave,ze budu spat spolocne v izbe na posteli. A musia mat pevny rrzim a pevnu ruku.Mam 2 a pol,1 a pol a cakam 3... A nie. Nemrcia tolko.. Treba nevsimat si plac. To starsie uz vie na co plac sluzi.... Mladsie zas zrkadli starsie. ;) O a este jedna rada. Vysvetlovat. Hovorit pravdu. Hovorit stale rovnako. Naplnat ich potreby,ak je to mozne..
Skus konfliktnym situaciam predcadzat vyberom, aby mali moznost volby. Napr. tie ranajky - das si chlebik so syrom slebo s dzemom? A pouzit na ine situacie. Oblecies si modre tricko alebo cervene? Das tatinovi pusu alebo mu zamavas? Deti maju celmi radi moznost volby.
A suhlasom so simsalabim, uz som aj zabudla, kedze su vacsi, moznost volby, z tebou urcenych moznosti, to sa osvedcilo aj u nas, ked boli mensi. A este, u starsieho, ten neznasal ( Doteraz je to tak) nahle zmeny, tak ak sa dalo, aby sme eliminovali hysak, zmeny, ktore sa dali predvidat, sme mu hlasili vcas. Napr., ze rano honodvadzam do skolky ja, nie tato, ak sa to vedelo este den predtym, tak som mu to povedala. Alebo odchod z ihriska, ak pridem nabuduce, znamena to, ze uz pojdeme domov. Aj takto sme sa vyhli mnohym hysakom.
Kamoska mala velmi uplakanu starsiu. Behali po dr. Zaver - je velmi inteligentna, ale, kedze je mala, nevie spracovat rozpor medzi skutocnym a mentalnym vekom, nejak tak jej to povedali. Samozrejme, uz davno nereve, ale.prve roky boli priserne, revavala aj hodinu pre nic. U nas to zas nikdy az tak dlho netrvalo. Jej dcera uz ma 12 a je naozaj velmi sikovna, mudra. Takze.. moze to byt aj vas pripad.
@siska53 áno tiež mala takú dcéru kamarátka plakala v aute prečo zaparkovali na ľavo, keď ona chcela inde🙂stále uplakaná nespokojná a skončili u psycho kde jej namerali vysoké IQ a má ju zaujať iným typom hračiek a chodila do škôlky pre nadané deti teraz už školy.Tiez jej to tak vysvetlili, že mentálne je vysoko,ale v spracúvaní emócií je na tom ako 3 r dieťa čo bol jej reálny vek a preto za všetko hystercila
Nepridu mi rozmaznane.ale skor starsi ma obdobie vzdoru a mladsi opakuje.jasne ze kazde dieta ma aj inu povahu a mozu byt obe deti narocne,ale neboj za urcity cas sa to upravi.podla mna denny rezim ok.ak starsi prespi celu noc (ca 11-12hodin) uz nemusi spat na obed (podla spankovej poradkyne).nas syn zacal spavat 1x od 14tich mesiacov takze podla mna v pohode rezim mate.a ako sa chovaju na ihrisku,ked mrncia idete domov alebo tam su v pohode?ako su medzi detmi?

@maximilie moja dcéra tiez na rok prestala spavat dva spanky mala jeden cca od 11mes. A od 3rokoch nespi vôbec tiez son bojovala s uspavanim ...a ano vstsne o 8 niekedy aj skor a vydrží do 21hod. V pohode ..... jedine spi v skolke ..... abecedu resp. Pismenka cislice tiez ju ucim momentálne mame 3,5r. Kedze skor nemalo.zmysel kedze rozpráva od 3r.