icon

Matka na materskej večne na mobile

nickpick
17. aug 2020

Som uz takmer rok na materskej, dnes som bola na ihrisku s dcerkou a vsimla som si, ze skoro vsetky mamicky drzali v ruke mobil a popri tom ako hojdali deti, sediac na pieskovisku ci lavickach cumeli do mobilu, posledny tyzden to na margo mojej osoby povedal aj muz a svokra, vraj furt cumim a tukam do mobilu, nechcem aby ma moje dieta vnimalo tak, ze som duchom nepritomna a jednym okom hladim na displej, ale je to pre mna ista forma relaxu, zostavam v obraze co sa okolo mna deje plus komunikujem s rodinou, kamoskami, odkedy sa mala narodila nedokazem zladit nas program s mojimi priatelkami (bud pracuju, alebo tiez riesia len deti), rodicia ziju v meste vzdialenom 200km takze sa vidame kazdy druhy az treti weekend, sestra ma tiez male deti a nestiha, chyba mi spolocensky kontakt takze mobil je jedinym spojenim s ludmi ktorych mam rada, je to az taky vazny problem, alebo si nemam ich reci vsimat a hodit to za hlavu? Ako to mate a vidite vy?

Strana
z2
sissy27
17. aug 2020

@nickpick na ihrisku sa venuj dieťaťu, nevyťahuj mobil (alebo ho so sebou ani neber). Doma si vyhraď nejaký čas od-do kedy odpíšeš kamoškám, prelúskaš sociálne siete, ideálne taký čas, kedy dieťa spí a muž nie je doma. Ak je niekto doma, tak sa rozprávaj a bav s ním. S kamoškami sa zladíš ľahko - miesto hodinového písania sa stretnite. Rovnako budete svojmu najbližšiemu okoliu prd platné presne ako keď čumíte do mobilov a "udržujete kontakt lebo nemáte čas sa stetnúť".

zirafienka
17. aug 2020

reči manžela a svokry by som nehodila za hlavu a zamyslela sa nad sebou. Skutočne je to tak, v ruke kočík a oči na displeji.

luulinkaa
17. aug 2020

Keď nechceš aby to tak dieťa vnímali tak s tým niečo urob. Zachvilu bude chcieť aj tvoje dieťa mobil. Treba sa mu venovať. Na mobile bud keď spinka alebo večer, za ten deň ti nič neutečie, všetko ta tam počká..

dskjhfdlkdjhl
17. aug 2020

@nickpick Treba mysliet aj na to, ze dieta si berie priklad z rodicov. Ak su rodicia nonstop na mobile, bude aj dieta (samozrejme, moze byt aj v takom pripade, ak rodicia nie su). Takze ak Ti to nebude vadit, kludne venuj cas mobilu.

petra9517
17. aug 2020

Odporúčam knihu Klub nerozbitnych detí.

0silvia0
17. aug 2020

@nickpick zi realitu. Si s dietatom vonku, tak bud s dietatom vonku. Hojdaj ho, rozpravaj sa s nim, hraj sa s nim tu a teraz. Matka, ktora je duchom nepritomna, je dietatu na nic. To je akoby si sa stretla s kamoskou v kaviarni, date kavu, nekomunikujete navzajom ale riesite kazda svoj mobil. Je to neslusne, aspon ja to tak vnimam, ale mozno u mladsich rocnikov bezne...

heidy222
17. aug 2020

Ja som sa stale zavislou na mobile najprv pocas 3 trimestra doma na rizikovom a potom hned corona. Tiez som spolocensky clovek, presne mam to co ty opisujes. Riesim to Tak, ze na ihrisko a najma na vylet s celou rodinou Mobil neberiem

emiliamilka
17. aug 2020

Keď malý spí alebo je s babkou som na mobile.. tiež.som rada v obraze ale keď som von z bytu mobil sice mám ale používam len občas na nejaké fotenie malého 🙂 inak skoro vždy aj zabudnem ze ho mám.. aj dnes sme boli vonku cca 5 hodín a na mobil som si spomenula len keď som išla malého kŕmiť či náhodou niekto nevolal :D

matapo
17. aug 2020

...ked som na ihrisku s detmi tak sa venujem im, davam na ne pozor, zahram sa s nimi,... doma to iste, ale pocas dna su chvile kedy je relativne klud a nik nevyzaduje moju pozornost a vtedy si rada tiez napisem s kamoskami, sestrami,... ale celkovo je toho cez den velmi malo, mozno dokopy 30 minut, ale asi ani to nie, nemam ani internet, len doma v kuchyni, skor az vecer ked uz deti spia si co to precitam, pozriem, popisem s ludmi,... vyhovuje mi to nepotrebujem viac casu, radsej si uzivam vsetko co sa okolo mna deje a to bez telefonu 🙂 teda aj s telefonom, lebo musim tie krasne okamihy zachytit fotoaparatom 🙂

sense
17. aug 2020

Tiež som tak bola istú dobu... Kým mi nenastavila zrkadlo... A odvtedy keď mám čas s dcérou tak mobil počká

marcellka32
17. aug 2020

Stretla som sa s kamoškou na kávu po dlhšej dobe (ak sa s niekym stretnem mobil mám v taške, nie na stole), a ona v kuse cumela do mobilu, počkala som veď nech si vybaví odpíše, a keď som mala akože pokračovať v dialógu tak zas cumela stále v mobile.......nas...lo ma to a povedala som jej že ak sa chce so mnou naozaj rozprávať nech odloží mobil (urazila sa), .. nechápem veď buď sa bavíme alebo vkuse niekomu odpisuje a ešte sa pritom tak priblblo usmieva

simsalabim
17. aug 2020

@nickpick moja vtedy 12 rocna dcera mi raz povedala - mami, preco dnesne maminy stale cumia do mobilu, ked tlacia kocik? Ty si sa so mnou stale rozpravala... (ma neuveritelne dobru pamat). A je to tak, kam pozriem, tam je matka s nufakom v mobile. S detmi treba komunikovat, ukazovat um svet, vysvetlovat, vychovavat, ist prikladom...

ckatka
17. aug 2020

@sissy27 dieťa sa ma na ihrisku hrať a socializovat s inými detmi. Matka ho ma akurat tak pozorovať aby si neublížilo alebo nerobilo zle ostatným.
Ja som robila na čiastočný úväzok od malého roka..A na ihrisku pekne počítač a makať a vybavovať telefonáty do práce. To bol jediný čas keď ma nepotreboval 😂

dskjhfdlkdjhl
17. aug 2020

@ckatka male deti, do troch rokov, sa nehraju spolu, ale vedla seba. Navyse, tento cas sa uz nevrati a v puberte sa s dietatom uz nezahras, tak neviem, preco to vykryvat mobilom, ked sa moze matka venovat dietatu. Ty si pracovala, dajme tomu, ze to je trochu ine, ale ...

sissy27
17. aug 2020

@ckatka záleží aké veľké dieťa. Ak nejaký škôlkár, tak ten už samozrejme sa radšej zahrá s kamošmi, ale nejaké ročné dieťa, ktoré sotva chodí, určite potrebuje pri sebe aj rodiča.
A potom každé dieťa je individuálne - niektoré sa po mame ani neobzrie, iné sa bude držať sukne.

marlent
17. aug 2020

Ja som to mala tak isto na mobile si neuvedomis ako bezi cas...
Zacala som tak ze von som si ho nebravala .
Som fajciarka takze ked si idem zapalit vezmem mobil pozram co ma zaujima a dnu za malym idem uz bez neho..
Cumim do mobilu ked spi...
Najedniduchsie odlozit mobil do kuchyne a ist do izby bez neho a venovat sa :♡

cervenaruza123
17. aug 2020

Deti to vnimaju... Mobil je dnes taky jednoduchy oddych na odregovanie, virtualny svet stale poruke a stal sa sucastou nasich zivotov tak, ze si bez neho nedokazeme predstavit ani ked, ked ho zabudneme doma, vynecha nam srdce... A deti to vedia, vidia a ked su vacsie, daju to najavo niekedy velmi bolestivym sposobom. A argumenty nezaberu, preco a ci to je mudre ci nie, oni vidia a ukazuju cistu pravdu

ckatka
17. aug 2020

@sissy27 to hej...ale aj psychológovia odporúčajú dieťa nechať hrať sa...A nekomentovat jeho hru na iheisku/pieskovisku furt....to sú tie matky stíhačky co furt okolo dieťaťa "aha toto...aha tu pod, aha vedierko...pod sa hojdat, pod sa smyknut.. "se dieťa nič nerobí z vlastnej vôle ale vo všetkom ho diriguje matka. To mne je hrubo proti srsti...malého sme od roka vypustili na ihrisku idealne s pieskom...A nechali nech sa hrá. Najprv sa hral.sam s hračkami a cca od 3 aj s ostatnými

kika52621
17. aug 2020

Podla mňa svokra a manžel majú v niečom pravdu... Skus si všímať iné mamičky ja si ich všímam a v jednom kuse majú v ruke mobil a cumia doňho... Skus si všimnúť seba... Tiež som často držala mobil v ruke ale uvedomila som si, že nechcem aby si ma takto moje dieťa pamätalo niečo mi rozpráva a ja ho počúvam na jedno ucho tak sa snažím byť na mobile co najmenej.... Rodičom zavolaj a nemusíš si s nimi vymieňať správy 5 hodín denne tak isto aj zo sestrou.....kamaratky som vyhodila a volám im ci píšem ozaj raz za čas. Určila som si priority. Na mobil chodím ozaj malo oproti tomu koľko času som na ňom trávila predtym a môžem ti povedať, že aj tak si s odstupom myslím, že je to veľa.

sissy27
17. aug 2020

@ckatka len je rozdiel "nebuzerovať" dieťa a nechať ho prakticky bez dozoru. Lebo čo si budeme, nedá sa sledovať naraz aj pobehujúce dieťa aj pikošky na internete 😀 to sa potom každá spamätá, až keď decku tečie krv z hlavy, lebo liezlo pod hojdačku a podobne. A hlavne - takéto, čo majú mobil prilepený k ruke budú najviac pindať, keď sa im ich princátko vráti zo škôlky s modrinou na kolene a učiteľka nevie ako sa to stalo "lebo určite zas len klebetila s kolegyňou keď boli na dvore a nedávala pozor na deti".

uzanka16
17. aug 2020

Ja ta tiež chápem, ako som ostala na materskej kamošky na mnna zrazu pozabudli, plus sme išli niekde inde byvat kde som nikoho nepoznala, som strašne spoločenská a chýbala mi komunikácia, nikto ani nezavolal, jediná aspoň kolegynka byvalla raz za mesiac prišla kuknúť. Ináč nič, jedine ak tak si so mnou popísali aj to len ak ja som napísala 1.Viem že som dosť naa mobile ale keď som na ihrisku už saa snažím nebit na ňom a ak príde nejaká mamička a sa síce nepoznáme snažím hodiť rec, a aak som ss nejakou známou co sa poznám už tak kecame a mobil ani do rúk nevezmem.

unicornlady
17. aug 2020

Tak to neviem, ako by som stíhala pozerať do mobilu a aj strážiť deti. Keď sme tak s neterkami boli v nitrianskom parku, tam je predsa len veľa preliezok a na viacerých miestach, tak napr. na niektoré nedočiahnu, to im treba trošku pomôcť, alebo sa hneď pohnú k iným. Alebo ideme kŕmiť zvieratká (už tam pridali takú búdku, kde za 50centov sa dá kúpiť veľa takých granuliek zo sena, trávy).. alebo tie lezecké steny, tam tiež sa samé nenadvihnú..
A asi mesiac dozadu bola predsa tá nehoda, kde sa dieťa obesilo na nejakom lane na šmýkaľke doma. Takže dá sa pri nich napr. vypiť káva z pojazdného autíčkového kávovaru, ale netreba ich nechať bez dozoru.

zuzanka.zuzu
17. aug 2020

tomuto nikdy nepochopím... hromada má problém s otehotnením, s donosením, s predčasným pôrodom a akonáhle je to vytúžené stvorenie na svete, tak ho berú akosi "automaticky" a venujú sa kadečomu inému ☹ vy si nepamätáte aké to bolo keď nebolo?

sisaka
17. aug 2020

@ckatka je rozdiel nechať sa dieťa hrať a ignorovať.
Ak si určim čas, že tento venujem dieťaťu, tak nečumim do telefonu, počítača, telky ale dieťaťu sa venujem. Tie úplne malé potrebuju mat pri sebe niekoho, ktorý dáva pozor aby si neublížili, alebo neublížili niekomu druhému a aj tie staršie sa tešia z toho, že sú tam rodičia. Pamätám si, keď boli deti malé to bolo stále na ihrisku - mami pozri kde som sa vyštveral, mami pozri ako sa viem spustiť na šmýkačke, mami nadvyhni ma tu, nedočiahnem atď. Dcéra je už dospelá a som rada, že keď vyrastala nemusela bojovať o moju pozornosť s nejakou technológiou, syn ma 12 a tam sme už zažili na ihrisku rodičov, ktorí tam s detmi boli, ale duchom neprítomní, veľmi smutný pohľad. Napríklad aj teraz, keď ma syn tréning alebo zápas a som v aréne očakáva, že sledujem, čo robí, že nečumim do telefonu.

hipuska
17. aug 2020

Celkom je zaujímavé si stiahnuť nejakú apku do mobilu a potom si večer pozrieť aktivitu behom dňa....niekedy ja sama bývam prekvapená

hipuska
17. aug 2020

A na druhú stranu, dieťa nepotrebuje aby sa mu stále.niekto venoval. A keď je na ihrisku a zahra sa samé....prečo nie? Doma žena vari, upratuje, perie....tak prečo si nemôže posedieť s mobilom v ruke? Aj napr.na detskom ihrisku?

nickpick
autor
17. aug 2020

na svoju obhajobu chcem povedat, ze na mobile som hlavne vtedy ked je doma aj manzel alebo sme na navsteve u svokry, pretoze vtedy na malu davaju pozor oni a nie ja, ked som sama, musim na nu davat maximalny pozor kedze je vsade a momentalne ma fazu kable, zastrcky, sufliky atd...telefonovat mozem az ked zaspi, lebo s tym ma nejaky mne nie celkom zrejmy problem, ked mi niekto zavola zvykne byt hlucnejsia, krici, place, vidi, ze sa jej vtedy nevenujem, takze moje telefonaty musia byt extremne rychle, ked kocikujem a sme na ihrisku mobil riesim minimalne, kazdopadne budem si to musiet viac kontrolovat....

tosomja
17. aug 2020

Minulý rok som bola po 10tich rokoch na stretku s kamoškou a kamošom ktorý bol s priateľkou. Obidve dievčatá boli mimo diania, vkuse na mobile, prišiel čašník, oni nič...ani nevedeli čo pijú, o čom sa rozprávame, pekne sme ich s kamošom poohovarali, oni úplne na salame 🤷 keby sme odišli, ani si nevšimnú. To isté je to s deťmi. Rozprávajú nám a aj keď sa hovorí, že ženy dokážu robiť 10 veci naraz, tieto dve nedokáže nikto, byť zahladeny do mobilu a vnímať (nie len počúvať) čo nám deti hovoria, čo robia.
Čo vidíte v tych mobiloch?
Ja tu chodím keď mám všetko urobené, deti majú nejakú činnosť bezo mňa, alebo spia. Keď som s priateľom a deťmi, ani neviem kde mám mobil. A ani fotiek nemám bohviekolko, lebo nenosím so sebou mobil. Mám len dve ruky. A chcem v nich držať moje deti, nie mobil.

viestta
Odpoveď bola odstránená
tripetta
17. aug 2020

Človek si zachvíľu bude viac rozumieť so strašiakom v poli, než s ľuďmi dnešnej doby. Ja mám starý, ale malý tlačítkový mobil bez internetu, a tu som. Používam ho iba na najnevyhnutnejšie sms a hovory.

Strana
z2