Metóda vyplakania
ahojte baby chcem sa spytat mam 7 mesacneho syna,papa UM
akurat som zacala s tou vyplakavacou metodou, za nami druhy den a uz sa to lepsi len on sa mi este budi ze je hladny medzi 23:00 -24:00 a potom o 4 a potom spi do 6
Chcela by som ho odnaucit to prve jedenie..tak neviem ked sa zobudi mam mu dat vodu? odgrgnut a ist prec a nechat plakat alebo nedat vodu a len tam ist kazde 3,5,7 minut alebo vobec neist?
A poobede alebo doobedu to tiez aplikovat tuto metodu?ja som myslela ze to je len na vecer...cez den ho na rukach uspavam...ale bola by som radsej keby uz sam zaspal
raz som poobede skusila no plakal a potom zaspal ale po pol hodine sa zobudil...
ak ma niekto tu knizku prosim poslite mi ju na adresu kfilipekova@gmail.com
@nelinka2009 spanok ani prezliekanie nie je na to aby sa učitelky v tom čase ,,zabavali,, a pili kavu....kedy a ako si maju deti nacvičovať sebaobsluzne činnosti? No jedine, ze to budu robiť....nacvičovať obliekanie a vyzliekanie, ulozenie veci atd. Nevidim na tom nič zle ani za zbytočne zabity čas. Oddych mnohe deti potrebuju - šak nemusia spat,nech lezia a počuvaju rozpravku, ktoru učitelka čita alebo aj z CDčka prečo nie. To uz podla teba aj jedenie je zbytočne zabity čas aj prechadzka nie lebo ,,dieťaťu sa učitelka nevednuje,,,. Deti potrebuju aj samostatne fungovať a aj sa vedieť samostatne hrat - nejaky čas. A silne pochybujem, ze ty doma sa venuješ dieťaťu 24/7...kazdu minutu niečo robite, sekundu neposedíš...to skor byva tak, ze ostatní aby sa ,,zedrali,, a rodič doma na to ,,serre ako na placaty kamen,,.
@babulka82 no vidiš, nakoniec zistime ze vcelku pekne spi....a čo ze vykrikuje 30 minut? Bude kričať raz, 2x mozno 5x....a potom uz kričať nebude. ....lebo zisti ze kričať nefunguje zistí, ze ,,ked kričím aj do omdletia, tak mama mlieko neprinesie,,.
Aj mne krik vadi aj plač...nebudem sa robiť ze nie....ked som v štadiu ze mi to vadi tak nastupuje muž....ten ma nervy zo železa. Klud, piánko, pohodička aj keby traktory padali - on ma aj trpezivost aj doslednost.
@sardinka335 su to predskolaci... To uz davno vefia tie samoobslyzne cinnosti... A ked aj niekto nevie tak ucka povie, ze to ma doma ucit rodic, ze ona tam nieje na to. Ano pije kavicku a hraje sa s mobilom, jed lezia. ( sla som pre malu na obed, tak som to videla() to ze ich vypusti na dvore ako zver, an ucitelky tam spravia debatny kruzok nieje v poriadku... Staci sa okolo prejst so psom ked su vonku... Ano chcem pre svoje dieta viac ako ucitelku, pretoze tieto berobia anibto co maju v popise prace... Najviac ma dojalo ked ucka, ze pani XY Nelka jecstrasne sikovna, basnicku sa naucila a to som jej ju len dva krat povedals.. A ja ze superca aku... A ze ' spadla hruska zelena... ' hovorim jej, ze tu basnicku sa ucili hned prvyvrok ako nastupili do skolky a ona, zevto vaxne? Nehovoriac o tom, ze ked vyplnaju prac. listy, tak furt dookola len vymslovavaju... Ziadne cisla, pismena... To ma doma naucit rodic udajne... Oni su uz predskolaci a nie trojrocne deti...
Nerozumiem ti, co si ty za matku preboha?! Chuda tvoje dieta...
Pre boha žena!!! Nemyslíš vážne že necháš 7 mesačné malé bábatko v noci hladné revať v postieľke????? By som ťa zavrela do psej klietky a 3 dni ti nedala piť ani jesť za toto !!!
Nechcem nikoho sudit! Bola som na exkurzii v detskom domove...zostala som prekvapena, ze tie babatka v postielkach neplacu...bola som zvedava, ze ako je to mozne...odpoved bola: po case zistia , ze aj ked placu nikto nepride...
Nechcem nikoho sudit! Bola som na exkurzii v detskom domove...zostala som prekvapena, ze tie babatka v postielkach neplacu...bola som zvedava, ze ako je to mozne...odpoved bola: po case zistia , ze aj ked placu nikto nepride...
@nelinka2009 som zdravotna sestra a ked som si robila nadstavbove studium tak sme tam boli...strasne deprimujuce to bolo...
odtiaľ potiaľ, ale niektoré ženy si zmýlili materstvo s terorom. Keď teraz máš na vlastné dieťa nároky, aby samo zaspávalo, nejedlo a podobne v siedmych mesiacoch, aké nároky budeš mať v jeho siedmych rokoch? Dve vysoké školy? Je to dieťa! Malé dieťa! Potrebuje matku, jej náruč a bezpečie. Nie prázdnu postieľku. Nie si náhodou na materskej, aby si sa o dieťa starala? Asi ti ušla pointa materskej dovolenky. Vži sa do jeho kože. Zatvoria ťa do cudzieho prostredia, nedajú ti jesť - takto sa staráš o dieťa?
@tina1712 nezvyknem reagovať na takéto témy, ale keď som si prečítala čo píšeš, tak mi prišlo dieťaťa ľúto, predstavila som si to na svojich deťoch a normálne mi zovrelo hruď...čo sú toto za metódy?!...mne by nedalo počúvať ten krik, keď to je vlastne krik volajúceho dieťaťa...no neviem neviem...
Moja dcera, do dvoch rokov, sa budila skoro kazde dve hodiny kazdu noc... zriedkavo prespala tri ... Stale chcela mliecko,ja som jej dala... Potom,ked som zistila,ze som tehotna,musela som ju od toho oducit,ale stale som sa ku nej budila a namiesto mliecka som jej vytrvalo podavala cajicek. Netrvalo dlho 2-3dni a pekne si na to zvykla. Ja som sa mohla konecne vyspat 😵
Touto metodou som riesila zaspavanie,dcerka mala asi rok a nechcela mi zaspavat. Chcela sa hrat,stale ma volala do izbicky,potom zacala plakat,ked som nesla. Uz som nevedela co robit,tak som vyskusala tuto metodu. Trosku som pockala a vosla som,vysvetlila som jej,ze musi spinkat,toto sa opakovalo viac krat. Najpr som pockala 3min,5min ,stale som trosku predlzovala cas. Nakoniec som nevosla. Toto som mohla spravit iba vtedy,ked som uz poznala velmi dobre dcerku,ked som vedela,ze kedy ako place...
Po tomto,ked sa mi po dvoch hod.zobudila na mliecko,samozrejme som jej dala...
7m dieta by som nikdy nenechala plakat,ze je hladne. Ja som bola rada,ze pekne papkala... Toto dieta je este male,este iba teraz zacinas s prikrmovanim,este nema riadnu stravu...
Musis byt trpezliva .... 😉
@juhseverzapad - nie paušálne každé dieťa sa prestane budiť, keď sa večer viac naje. Nie každému dieťaťu stačí to jedlo, ktoré dostane večer, nie každé je ochotné sa podľa želania rodiča večer napratať tak, aby už v noci spalo. A už vôbec sa toto nedá očakávať od 7-mesačného dieťaťa. A úplne hlavne - dieťa v takom veku sa vôbec nemusí budiť zákonite len na hlad, môže ho trápiť smäd či pocit strachu, potreba rodiča alebo aj nespracované podnety z dňa či skoky v motorickom vývoji. To je bežný vývoj dieťaťa a každé toto všetko prežíva inak. Snažiť sa o nejakú uniformitu len preto, že "susedkine" dieťa od 2 mesiacov prespí celú noc, a tak ani moje "by sa nemalo" budiť je blbosť - trápi sa dieťa, trápi sa rodič. Tu pomôže len jediné, zmeniť uhol pohľadu a prístup k dieťaťu. Nočné budenie sa 7-mesačného dieťaťa v počte 2-3x za noc nie je žiadna tragédia, je to úplne normálne na daný vek. Ak matke vadí, že ho musí uspávať nosením či hompáľaním na rukách, treba zmeniť spôsob uspávania.
@nelinka2009 - tak v podstate v tom, že dieťa má vedieť vo veku cca 5 rokov samoobslužné činnosti, má učiteľka pravdu. Mne ako rodičovi by osobne vadilo, keby sa moje dieťa nevedelo v predškolskom veku prezliecť, obliecť, najesť, hgienu pri WC a podobne. Veď toto má vedieť z domu, prepánajána. Snáď nebudem od škôlky očakávať, že mi tam budú toto dieťa učiť. Navyše v predškolskej triede. Čo budú tie deti robiť v škole, tam im za zadkom učiteľka stáť nebude.
Práve kvôli tomu, aby sa deti naučili nie obliekať (to majú už dávno vedieť), ale rýchlo sa obliekať/prezliekať je napr. v predškolskej triede zavedené aj prezliekanie na cvičenie. Aby v prvej triede deti nemali problém sa počas 10-minútovej prestávky prezliecť do cvičebného úboru.
Tiež neviem, či by som verila, že učiteľka v škôlke povie deťom, že chce mať od nich pokoj, tak preto idú spať cez obed. To mi pripadá trochu ako výmysel (nemyslím Tvoj) - sorry, nechcem uraziť, len ja by som tomuto neverila. To by musela byť tá učiteľka ozaj nejaká minimálne čudná, aby šla takto sama proti sebe. Lebo logicky učiteľky v škôlke asi vedia, že deti doma všetko povedia. Na toto sa mi hodí citát z jednej škôlky: Milí rodičia, neverte Vašim deťom všetko, čo Vám o nás hovoria, ani my im neveríme všetko, čo hovoria o Vás nám 🙂 Mne dcérka prvý týždeň v škôlke povedala, že pani učiteľky počas obedného spánku detí pili vínko. Na rodičovskom sme sa na tom dobre zasmiali 😀
Ale inak, keď Ti vôbec nevyhovuje daná škôlka (podľa opisu je to naozaj teda dosť zvláštna škôlka), prečo ju nezmeníš? Ak by som mala pocit, že škôlka absolútne neplní to, čo by mala, tak sa ju pokúsim zmeniť.
Renomovaná britská expertka na duševní zdraví dětí radí rodičům, aby zavrhli letitou konvenci a dovolili dětem, aby s nimi spaly v posteli až do věku pěti let. Podle ředitelky vzdělávání Střediska mentálního zdraví dětí v Londýně Margot Sunderlandové díky praxi známé jako "co-sleeping" (společné spaní) vyrůstají z takových dětí klidní, zdraví dospělí. http://www.novinky.cz/zena/deti/85980-deti-by-m...
To je odpoved na otazku, kde som to napriklad citala. Kazde dieta je individualne. Nas spal s nami cca do 3 rockov, potom si sam vybral postielku a sam sa rozhodol, ze uz bude spinkat vo svojej izbicke. Avsak v noci, ked potreboval, tak bud prisiel alebo som sla k nemu (co bolo takmer denne) a je to tak doteraz, ked to potrebuje. Spolocne spanie na nom nezanechalo ziadne stopy a ani na nasom manzelskom vztahu 🙂
@nelinka2009 ty tu este mudrujes? Vyzeraz, ze si pojedl vsetku mudrost sveta a pritom nevies ani zakladnu skolu vybrat. A popracuj na tom, ako pises, vyznieva to hrozne a v kombinacii s tvojim mudrovanim je to uz nudne a otravne
@desszi kazdý extrém je škodlivý - článok čo si sem dala, piate cez deviate vytrhnute z kontextu - zase bud rodič odstrčí niekolko týždnove mimino do samostatnej izby a nevšima si ho - extrém pretoze nepoznám matku v mojom okoli čo by nechala dieťa revat a revat aj hodiny, ze ved sa chce vyspat tak nech neotravuje. SKor či neskor aj tak uspokoji potreby dieťaťa. A potom druhy extrem - spat s deťmi do kedy oni chcu, moj 10 ročný by kluuuudne s nami spal v posteli aj doteraz.....len kvalita našeho spanku by išla ,,do kytek,,. A furt strašenie rodičov s tým, ze deťom sa dviha hladina kortizolu lebo idu do školky a pod....no a? Nejaku mieru stresu zial musia deti zvladnut. Ja ako rodič im to kompenzujem emocionálnou podporou, pocitom bezpečia atd...
@desszi - osobne poznám mladú babu, ktorá spávala s rodičmi do 6 rokov. Tiež malo na to okolie kadejaké pripomienky (ja to vlastne poznám tiež z tých rečí okolia, že to tak bolo, ju poznám osobne). Slečna má dnes už cez 20 rokov, a s rodičmi má perfektný vzťah- taký by som ja chcela mať so svojimi deťmi, je samostatná, žila v zahraničí nejakú dobu, má priateľa, dobrú prácu, je veľmi šikovná a talentovaná. Je to jedno milé, zodpovedné a samostatné dievča.
Na tom perfektnom vztahu rodičia pracovali, rozvijali ho, iste aj mnohými inými sposobmi - spanie bolo toho sučastou, ale nie jediným faktorom, ktore z dotyčneho dieťaťa vyformovalo milé, zodpovedné a samostatné dieťa....lebo tu nadobudnu niektore zeny dojem, ze ved stačí si strčiť dieťa do postele a maju ,,vystaráno,,.
@sardinka335 - a myslíš, že Tvoj 10-ročný by aj reálne s Vami "vydržal" spávať? Len sa tak nad tým zamýšľam, nechcem rýpať. Že proste keby si mu to reálne dovolila, neprestalo by ho to "baviť" po 1-2 nociach a nevrátil by sa pekne spokojne a dobrovoľne do svojej postele? To je len také zamyslenie. Že proste deti v určitom veku samé začnú túžiť po svojom súkromí, pohodlí... A len im vyhovuje, že občas si môžu dopriať aj tú blízkosť s rodičom. Aj ako veľké. Ale všeobecne radšej ostanú vo svojej posteli. Či?
Napríklad mňa dnes prekvapila naša predškoláčka. Zaspáva v našej spálni, keď uspávam mladšieho, všetci spolu v manželskej, potom ju prekladáme do jej postele do detskej izby. Občas, keď je spln alebo nov, tak sa zvykne v noci prebudiť, a príde k nám do postele, alebo si musí niekto k nej ľahnúť. Dnes je chorá, ATB, teplota, proste biedna je riadne, chúďa. Zaspala, preložili sme ju, spala v pohode, ale čakala som kadejaké stavy, že budú tejto noci (aj čakám). Manžel ju bol cca pred hodinou skontrolovať a vraví mi, že zase má teplotu (mala predtým cez 38). Prídem tam, merajú, dieťa prebraté. Teplota sa mu zdala vyššia ako bola, netrebalo ani liek. Ale dieťa prebraté, čakala som plač, nepokoj, prosenie, nech si tam niekto ľahne (ja s brutal nádchou, hlava na rozdrapenie, paralen v sebe, kýcham jak tur - takže mm asi by musel). Prišla som ku nej, dvere pootvorené, reku, idem pozrieť ešte. Nespala, zrazu kukám, oči zavreté, idem pomaly preč, chcela som len dvere privrieť, nech jej tam nesvieti z obývky. Vraj: nezatváraj mi. Žiadne protesty, proste sama si ležala, sama zaspala, stačili len pootvorené dvere. Inokedy nevídaný jav v chorobe u nej.
@sardinka335 - veď jasné, že nielen to 😉 Ale proste paušálne zase tvrdiť, že to nie je normálne alebo čo.. Proste každé dieťa je iné, každý rodič, rodina, každý má iné potreby. Zase ak to vyhovuje obom stranám (nemá problém dieťa ani rodič), tak je to, podľa mňa aspoň, v poriadku. Keď to zoberieme z pohľadu, že 6 rokov zo života človeka - dieťaťa je koľko? Je to nič, maličký úsek. Je to také hrozné, darovať si navzájom čas spoločného spania, potreby byť si blízko počas obyčajných 6 rokov života? 6 rokov spomienok? Málo, veľa? Toto je skôr o uhle pohľadu, o tom, čo tomu - ktorému vzťahu vyhovuje. Neverím, že by to nejako mohlo uškodiť, pokiaľ sú s tým obe strany uzrozumené.
Ešte mi v súvislosti s týmto spoločným spaním napadá jedna vec. My sme dospelí ľudia, a väčšina z nás cíti potrebu (alebo teda sa cítime lepšie, príjemnejšie) spať v spoločnej posteli s našim partnerom. A to máme o koľko viac ako naše deti - rokov myslím? Tu to nie je extrém, že my - dospelí ľudia spíme v jednej posteli s druhým dospelým, a keď majú presne tú istú požiadavku naše deti, keď túžia byť v našej blízkosti, tak už je to extrémne, čudné, nevhodné a neviemaké ešte? To len tak na zamyslenie.
@katrinka8 dakujem, ze si pochopila podstatu 😵
Ostatnym to nemam potrebu tu na fore dalej rozoberat, rodicia, ktori chcu, pochopia a nepotrebuju to mat odovodnovane, ti ktorym to nevyhovuje, to aj tak nebudu chciet pochopit.
Ja som pisala odpoved zakladatelke temy, ked chce, vezme si z nej nieco, ked nechce, zariadi sa podla seba tak, ako jej to vyhovuje. Ostatným odkazujem - zi a nechaj žiť. Zakladatelka temy uz viac menej ani nereaguje, zrejme ma z toho taky isty pocit ako ja - kazdy si dokazuje svoju pravdu, bez toho, aby jej nejako poradil, pomohol, sudil. Ja sa niekedy cudujem, kde sa z matiek stratila spolupatricnost, empatia, laska k ostatnym.
@lemonlady tiez s tym nesuhlasim, ale nie je nasou ulohou ukamenovat ju, nevztahuj si to na seba, zovseobecnujem. Musi sa s tym popasovat ona sama, je evidentne, ze velmi nechce ist cestou spolocneho spania, ale je to jej rozhodnutie a bude zodpovedna za vsetky nasledky, ktore z neho vyplynu 🙂
@katrinka8 neberiem to tak. Metoda vyplakania je, ze dieta nechas nech sa vyplace a unavi sa placom (hodinu, dve...). Vacsina rodicov to nevydrzi a pride, takze navrch ziskava dieta, lebo ho clovek uci, ze placomdosiahne to co chce. Tato kniha metodu vyplakania sa neschvaluje. Tym, ze je rodic na blizsku a kazdych 5 min pride, da rodic dietatu jasne najavo: som tu, vsetko je v poriadku, ale teraz je cas spinkat a ty to zvladnes aj sam/a. Keby sa nieco dialo ja pridem, ale teraz ma uz naozaj nepotrebujes ( Toto som aj hovorila kazdy vecer svojmu synovi a aj to, ze som na neho hrda ako to krasne zvladol). Je to nieco ine ako metoda vyplakania. Je to proces ucenia sa samostatnosti, dieta je na seba hrde, ze to samo dokaze, je kludne v noci a rodicia maju na seba viac casu (kedze uspavanie netrva (50 min) aj sa vyspia, co v konecnom dosledku vplyva pozitivne na vztah dieta-rodic.
Nikdy som netvrdila, ze som najlepsi rodic na svete, ale metoda sa mi pozdava. Narozdiel od metody vyplakania sa, tato metoda pomaha dietatu pochopit, ze niektore veci zvladne aj same a ze napriektomu, ze ho maminka nedrzi za rucicku, je nablizku a pripravena zasiahnut ked je treba.
Kazde dieta je ine a aj kazdy rodic, jednemu vyhovuje to, druhemu nieco ine. Dolezite je, ze treba najst riesenie, ktore danemu cloveku vyhovuje.
Ja neodsudzujem matky, ktore v roku uspavaju dieta na rukach a v posteli ho maju do 5 rokov, ale neodsudzujem ani tak, ktore babatko hned od narodenia daju do samostatnej izby.
Svojim prispevkom som chcela mamicke vysvetlit, ze exzistuje aj takato metoda, ci ju bude praktizovat alebo nie, jelen a len na nej.
@lubi40 ktore 7 mesacne dieta vie byt na seba hrde? A samostatne, poradi si s niecim? Vsak chudatko je komplet zavisle na matke
To ešte nečitali Estevilovu metodu uspavania.... 😀 😀 😀 😀
@lubi40 pekne si to napisala - Kniha ,,Kazde dieťa sa vie naučiť spať,, je o tom - pomoct dieťaťu zaspavat same s pocitom, ze mama je tu, pri tebe, je ti k dispozicii, ale nevybera z postielky atd...
Samozrejme ja osobne mam skusenost len so starším dieťaťom - rok a pol - 2...kedy som si uz bola 100% ista ze dcera len špekuluje a vymyšla ako nespat...Zatial poctivo vstavam k najmladšej, ale ešte je naozaj mala a nepripravena na pespanie celej noci. Ani mne nevadia matky, ktore uspavaju kludne aj na fit lopte, je to ich rozhodnutie, mne vadia matky, ktore strašia tie ostatné, ze ak ich dieťa nebude zaspavať tak či onak, tak bude snad nejako poškodene....pripadne matky, ktore chcu naoko akoze radu, ale ked ju dostanu tak to ,,niéééé, to sa neda,, a len pištia ako by chceli ale nejde to a nakoniec si ospravedlnia to ako to doma maju - aj ked im to nevyhovuje a su z toho zufale.
To ti vazne robi problem krmit v noci take male babatko?????? Ved keby si kojila,a chcel by papat kazdu hodinu,tak mu nedas,ci co????? Toto som ale vobec nepochopila...ty ho vlastne nechas hladneho vyplakat, a on potom zaspi?
tak to by mi srdce nedovolilo

@arwen88 no tak ale nebude ma budit v noci v tej osemnastke 😀 😀 😀 nech si už robi čo chce potom ,nech si ne/spi ako chce
@sardinka335 ano ja viem že je to moja chyba ale niekedy spi pekne napr. 3 nci lepšie a na štvrtu sa zobudi a vykrikuje aj pol hodinu.