icon

Moje dieťa nedokáže spať

ajka_paradajka
4. sep 2016

Ahojte zeny. Prisla som si sem po radu,po podporu,ani neviem...som zufala z mojho 11 mesacneho syna. Uz niekolko mesiacov mame problem so spankom, vecer chodi spat medzi 22:00-22:30 a rano vstava medzi 7:00-8:00. Co by bolo fajn,ale on je medzitym v noci hore 5-10krat. Ked sa zobudi musim ho vzdy uspat bud na prse,v nosici alebo na rukach. Proste uz nedokaze sam zaspat. Skusali sme uz vsetko: nurofen, viburcol, krupicu na veceru, menej spanku cez den, zodac...zistili sme,ze jedina pricina je v tom,ze sa stale prehadzuje a ked sa prevrati na brucho,automaticky sa da na styri a sadne si. Cez den spava trikrat po 15-30 minut,budi sa zrejme z tej istej priciny ale bohuzial sa mi ho uz nepodari opatovne uspat. Vzdy ked sa zobudi stale ziva, je na nom vidno,ze mu bolo spanku malo. A cim menej spi,tym je uspavanie horsie. Je to zacarovany kruh ☹ rano sa s muzom budime unavenejsi, nez sme vecer...je mozne,ze toto niekedy prejde? Ja uz ani nedufam v lepsie noci, len som potom vzdy sklamana. Mate s tym nejaku skusenost? Vdaka za rady 🙂

hradnapani
4. sep 2016

@ajka_paradajka v tomto veku sme na tom boli podobne. Utesim ta - prejde to. 😉 u nas to bolo najhorsie tak od cca od 10 mes do 1,5 roka. mohla som robit mozne i nemozne. Vydrzte, bude lepsie. Mne pomohlo, ked som sa s tym proste zmierila, ze teraz je to tak a raz to prejde, aspon ma to tak psychicky nenicilo. Ja som toho precitala o spanku vela a v podstate aj toto je normalne. A to ze niektora ma tri deti a ani jedno neslo spat o desiatej - ok, mozno to stvrte by jej prevratilo zivot na ruby 😀 lebo aj taku mamu som uz zazila (tri deti vsetko ok a pri stvrtom proste nechape 😅

evittam
4. sep 2016

@dorotka202 Ja som sa len slušne spýtala. Ja som kľudná a rozvahy mám dosť. Ale tebe sa asi moja normálna otázka nepáči. Ďakujem za odpoveď. Ja lieky nepoužívam - našťastie nemusím,Nurofen som použila možno raz a to len keď mal starší teplotu nad 38,5.

ingrid77
4. sep 2016

Nas syn ma sice uz skoro 11 rokov, ale velmi dobre si spominam na jeho spanok skoro do 3,5 roka sa v noci prebudil 5-6 krat, az na to, ze on sa napil len cajiku a dostal cumlik a spal dalej, no ja uz nie,vies si predstavit aka som bola nevyspata, doteraz mam poruchy spanku, nepomahalo nic, len sme v jeho 3 mesiacoch zrusili postielku a dali sme mu velku postel presne z toho dovodu, ze ked sa prevracal mal malo miesta a vzdy sa zobudil, kojila som ho 15 mesiacov a ani po odstaveni ziadna zmena,nakolko nejedol umelu vyzivu/odmietal ju/, ale obycajne mlieko, od 3,5 roka si zrazu zmyslel, ze ide spat celu noc a bol pokoj, ziadne budenie, doteraz vlezie do postele a ziadne vymyslanie, proste spi, chce to asi len vydrzat, inak moc manzel toto obdobie nazyval obdobie temna 🙂IK

oliv10
4. sep 2016

No my sme mali taky isty problem. Dcera nespavala od narodenia.Cez den 3x30 minut a v noci cca 10xhore. Spavat chodila o 20.00 a vstavala o 5, 6 hod rano. Bolo to ciste zufalstvo. Lekari len krutili hlavou a nevedeli pomoct. Chytre rady ziadne nepomohli, prosto su deti, ktore nemaju taku potrebu spanku ako ine. Dodnes nevieme, cim to bolo. Skusali sme davat ju skor spavat, unavit, viac najest. Nic. Spavat zacala, az ked mala 9 rokov. Tym ta nechcem strasit, ze to bude aj u vas take. Dcera je proste taka vecne nespokojna a tvrdohlava. Teraz mame pubertu a tiez je to s nou "vesele". Proste ako su kludni a spokojni ludia, tak su aj deti take. Drzim palce, aby to cim skor preslo.

sissik
4. sep 2016

@ajka_paradajka prejde. Do školy ho budeš musieť budiť a ver mi, že si to budenie budeš vychutnávať 😉 naše prespali komplet celú noc až okolo 3 rokov. Do 2 rokov boli kojene a budili sa 1,5-2 hod, po odstavení sa intervaly predlzovali až prišiel vytúžený moment celej prespanej noci. Zato ja som sa ešte pol roka budila v tých pôvodných intervaloch 😀

alchemilkazltozelena
4. sep 2016

@evittam tiez davam nurofen len ked je teplota

ajka_paradajka
autor
4. sep 2016

Baby,dakujem vam za rady. Neviem,ci si spomeniem na vsetky otazky,co ste mi polozili....ale za prve,chcela by som reagovat na to,ze svoje dieta zbytocne dopujem liekmi. Moj syn ma 11 mesiacov,jedine co dokaze povedat je mama,tata,havo,ham...bohuzial mi nevie povedat,ze ho nieco stipe,boli,svrbi. Ak to vase deti v tomto veku dokazali, srdecne vam gratulujem a tesim sa s vami. To,ze som napisala,ze sme mu skusali davat Nurofen,Zodac atd. neznamena,ze sme mu ich davali kazdy vecer. Dali sme mu ich raz,tesne pred spanim,aby sme zistili,ci napriklad ho nebolia,nesvrbia dasna zo zubov, neboli ho brusko, nestipe ritka (ktoru mal za posledne obdobie,co sme brali atb naozaj velmi zaparenu a pri kazdom prebalovani reval ako tur), ci ho nesvrbia potnicky (ktorych mal okolo krku a na chrbte hodne a casto si ich skrabal), dokonca som vysadila aj Vigantol ( boze,ja krkavcia mater),lebo som sa docitala,ze zle vplyva aj na nervovu sustavu. Vsetko to bolo len za ucelom ZISTENIA PRICINY a NIE RIESENIA spanku. Vdaka za pochopenie.
Citam,ze nas je vela,co mame taketo deticky...ja si to uz vysvetlujem tak,ze on ma asi naozaj neustaly nedostatok spanku a prave preto tak zle spi. Keby spal lepsie v noci, aj cez den by si vedel lepsie oddychnut...dnes sme sa s mm dohodli,ze ho teda nejak pptrapime a dame na dva spanky cez den a vecer ulozime uz medzi siedmou,osmou. Uz bol chudacik taky unaveny,ze ani vecerne kupanie si neuzil,bola to 3 minutova zalezitost. Ledva som ho udrzala do siedmej a zatial spi vyse hodinu. Ak sa zobudi, pokusim sa ho znovu uspat. Dam vam vediet ako sme dopadli. A to caste budenie,naozaj neviem ci sa tyka kojenia alebo toho prehadzovania,mozno je to aj separacna uzkost...vsimla som si na nom,ze v tomto obdobi je na mna velmi naviazany. S kojenim mi je luto prestat, on cicik zboznuje a je to aj jeho ukludnovatko. Je mi tazke sa vzdat tej nasej "chvilky" a musim uznat,ze je to aj prakticka zalezitost 😃 ozaj a co sa tyka toho ockovania, ano mam pocit,ze po nom sa zmenilo viac veci....ale to skor pripisujem dalsej vyvojovej faze,ze zacal viac vnimat svet okolo seba a prijimat viac podnetov. No mozno je pricinou aj ockovanie,urcite to nezatracujem...uz len potrebujem vela trpezlivosti a sil,aby sme toto obdobie preckali. Ked som vycerpana tak naozaj vsetko vidim cierno a som velmi nervozna. No po chvilke to prejde,lebo pre neho by som spravila cokolvek len aby bol spokojny a stastny 🙂

ajana1
4. sep 2016

@ajka_paradajka inak vklude ked prechadzate Na 2 spanky za den dajte ho aj skor do postele ako o 7. To ze babatko zacina vela vnimat Preto je dolezite udrziavat aspon hodku pred spanim akekolvek vzruchy na minimum. Daj potom vediet ako sa drzite.

donnadennalli
4. sep 2016

@ajka_paradajka Nemusis sa vzdat dojcenia uplne,len ho vypusti cez noc,aby ste vsetci mohli mat neruseny spanok.Ja som pri dcerke v 11.mes.stopla nocne dojcenie,ale nadalej ju dojcim rano a vecer pred spanim😉

jabucko
4. sep 2016

@ajka_paradajka ja mam podobneho syna. Mne vela pomohla spankova poradkyna prosim spinkej.cz. 11m je vek si zubami, cokolvek to moze byt. Moj syn od 11m spavat 1x 30minut denne. V noci aj 8x hore. Niekedy s totalny mi revamp, 3h hore a podobne. Neutisitelny. To bolo des.

Denne spanky sa upravili. Pomocou kojenia a uspavania v nosici. Podla mna tvoj maly chodi spavat prilis neskoro. Musi prejst fazami spanku, kedy je schopny si oddychnut.

Nejdem radit pseudo-radami. Kazde die5a je ine. Odporucam sa obratit na Lenku z prosim spinkej.cz. (je slovenka) a vie vela pomoct, poradit. Niekedy staci mala uprava v tom, ako prebieha den,pripadne zvyk uspavaci a zmeni sa vela. Hore hlavu. Bude lepsie.

Moj syn ma 1.5r. Stale zle spi. Malo kedy ma dobre noci (max do 2xhore) doteraz este noc eprespal. Ale raz urcite prespi 😉

ajka_paradajka
autor
4. sep 2016

@ajana1 uvidime ako budeme dnes uspesni a podla toho sa zariadime. Bojim sa,ze ked by som ho dala do postele prilis skoro bral by to ako ten jeho treti spanok a uz by sa mi nepodarilo ho opatovne uspat. A ano,mas pravdu,ze by sme sa pred spanim mali vyvarovat vacsich vzruchov. Len ja neviem najst taky ten ritual,co by ho na to spanie pripravil. Ano,prebalim ho,napudrujem ritku, pripravime postel,pohrame sa...(kupeme sa kazdy druhy den) ale mne to pride take malo postacujuce 😃
@donnadennalli a neprisla si tym o mliecko? Citala som,ze je to taky dost rizikovy krok nedojcit celu noc 😯

ajana1
4. sep 2016

@ajka_paradajka aspon my fungujeme takto: vecera, pohrame sa s vlacikom alebo nejakymi hrackami (prisposob veku), okupeme, umyjeme zuby, precitame knizku (niekedy aj tri mr men) a dame do svojej izbicky spat s puskou Na dobru noc. Pripadne miesto knizky sa rozpravame aky sme mali den. Vsetko robime pri vypnutej televizii a citame a stiskame sa u nas v izbe. Najdite si svoj ritual ale budte dosledny a ziadne vynimky! Nas krpec je tiez velmi citlivy Na vzruchy preto ich musime co najviac eliminovat a to uz od babatka. A aj vam dvom pomoze ked bude male v postely skor a budete mat cas jeden Na druheho

mily7
4. sep 2016

@ajka_paradajka Ja som obe deti stopla v nočnom dojceni v roku a dojcila som cez deň ďalej. Myslím že musíš si aj ty povedať čo sú u teba priority a podľa toho sa zariadiť. Mne pri prvom bolo jedno či mlieko odide len aby som sa vyspala v noci ako tak a tým pádom mohla byť aj šťastnejšou,spokojnejsou a lepšou mamou cez deň. Takže ak sa chceš naozaj vyspať upraviť rezim, dať dva spanky denne,my sme v roku už išli na jeden napr,večer pravidelne ukladať skôr,dodržiavať režim,ritualy,zrušiť nočné dojcenie,nebahradzat inou závislosťou a vydzat týždeň či sa niečo zmení a má to zmysel alebo nie. Inak áno dieťatko má nedostatok spánku preto zle spí potom. A myslím že funguje pravidlo čím lepšie spí cez deň tým lepšie v noci. Takže skúsiť zabezpečiť dlhší denný spánok a potom na večerný po 4h bdenia uložiť po ritualoch na nocny. Myslím že ste vystresovani a strateni v tom spabku,ale až taký problém to nebude ak to upravite. Prešli sme tým mnohe. Dúfam že sa vám zadari a nastolite pokoj vo vašej rodinke😉

ivec16
4. sep 2016

a co mu zvyknes davat na veceru? nie je mozne ze mu je vecera tazka a preto zle spi? mojmu som krupicu nemohla dat do 1,5 roka, ani ziadnu kasu, ani ziadne take ze kasa na dobru noc, zo vsetkeho mu bolo tazko a velmi zle spal... na vecer do roka a pol (obcas sme skusili kasu aby som vedela ci uz ju stravi v pohode) sme davali len zeleninu, alebo zeleninu s maskom... nieco lahke a to cca 2 hod pred spanim a potom uz len mliecko, na kojenie sa budieval do roka a pol vzdy kazde 3-4 hodiny ale napapal sa a spal... po kasiach sas placom budil a bolo treba znovu uspavat, co sa tyka denneho spanku do roka a pol tak isto mal vzdy len 30 minutove spanky, momentalne ma 22 mesiacov a jeho spanok je 50 min cez den a musim ho uspat znovu na 50 min alebo uz nespi...

stanula77
4. sep 2016

@ajka_paradajka tak moj syn ma 20mes. A uz rok spava mizerne..vecer zaspi o 21.00 a spi do 7-8.00 a medzitym je hore kazdu hodinu cca 10krat za noc..zobudi sa mrnci..zobudi mna a potom zaspi..nie je hladny..len sa hybe mrvi alebo sa mu nieco zle sniva..lekarka hovori ze to prejde..ja som unavena uz chronicky:(

donnadennalli
4. sep 2016

@ajka_paradajka Neprisla som o mlieko a ani nemam pocit,ze ho mam malo.Tvorba mlieka sa prisposobila tomu,ako casto dojcim,teda uz len 2x denne.A ani dcerka sa nestazuje.A dojcim aj nadalej uz 3 mesiace po tom,co som stopla nocne dojcenie.A je to neuveritelne,ale mala mi odvtedy spi ako na poziadanie. (Samozrejme,niekedy sa este stane,ze v noci zamrnci,lebo jej vypadne cumlik alebo sa jej nieco sniva,ale aj tak je to uz parada teraz😉

aaf
4. sep 2016

V prvom rade radim aby streda vy ako rodičia spolu dohodli a skúsili zaviesť nejaký totožný režim aspon na dva tyzden v kuse.z tvojich príspevkov to vyzera ze skúšate vsetko ale nie ste konzistentni, alebo aspon nie dostatočne dlho.a prestaň pochybovať o tom ci to co robíš je správne.je jednoznačne vedecky dokázané ze najlepsi spánok pre všetkých je do polnoci.tak malé dieťa ma spat uz okolo 8 najneskôr.ono to chce cas aby sa na to prestavil pretože logicky nejak uz 11 mesiacov funguje a to treba zmeniť.skus kúpať kazdy den-u nas sa to osvedčilo, vzdy mame scenár rovnaký.hranie sa na posteli, kúpanie/sprcha, pyžamo, vigantol, zuby a kojenie.zaspi na prsníku.starsne dlho sa mi budila hneď po 30-40 minútach a tvárila sa vyspato.nokdy som ju vsak nevzala uz preč z jej izby.dala som ju pot na prsník.ak nechcela, mohla ležať ale len pri mne na posteli.nemoze ist na zem a pod.sa hrať.ak sa začala hnevať, dala som ju do postieľky a povedala som ze ked nechce spat tak ja teda idem preč.musim povedať ze takmer vzdy ked som odišla po chvíľke začala plakať a take2-3 minuty placu jej pomohli pochopiť ze vlastne je unavena.nasledne zaspala na prsníku a spala dalej.takto dokola každé nočné prebudenie.boli dni kedy sa mi prebudila aj na hodinu ale ja som nepopustila (nemôžeš si povedať ze ved teda asi sa chce hrať alebo co). Jednoducho v noci sa nehrá.chcelo to cas ale pochopila a uz teraz problémy tohto typu nie su.teda je kojená, takze zobudeni v noci ma x-v dobre dni 2, v zle sa prebudí aj 8x (hlavne zuby). Ale ide na prsník a nakoniec zaspi.takze podla mna s kojenim teraz neseknut-pre teba je to bez pochyby najpohodlnejši spôsob uspávania maleho. A ked si predstavíš režim tak aby ti zaspal najneskôr o 8-moja spi 90% času medzi 7 a pol 8 a co som čítala to je aj taký "ideálny" cas, tak potom si budeš roesit ci chces dalej kojiť a pod alebo nie.verim tomu ze takto sa da nastaviť každé dieťa, lebo režim nastavuje vzdy rodič.ide len o to ci to u niekoho ide ľahko alebo to bude trvať dlhsie. Kazdopadne tvoj syn ma absolútny nedostatok spanku a to treba riešiť.zamerala by som sa na nočný spánok (dokopy aj s prípadnými prebudeniami) nech sa dostanete aspon na tych 10 hodin, idealne 11 no a potom ppries denný. Snaž sa o maximálne 2 spanky uz, 3 su dost vela uz v tomto veku. Bud pri ňom ked sa ma zobudiť a ked sa zobudi polohu naspäť a daj prsník. Ono to u väčšiny kožených deti fakt funguje. Tak snad to pomôže, prajem vela zdaru a hlavne este raz, ty sa nastav jedným smerom a chod za tym. Nemôžeš o sebe toľko pochybovať aj ked to vie byt tažké.

aaf
4. sep 2016

A este, niekedy vie dost pomôct vlastná izba.hlavne ked je dieťa budive na podnety...pre teba to bude náročnejšie ale ked to malému pomôže, stoji za to to vyskúšať ak je priestor

monikaparson
4. sep 2016

To, že ide spať neskoro je podľa mňa len a len o dieťati. To ja tu ani nejdem písať kedy zaspávala naša a aj teraz (má 2 roky) zaspáva okolo 22hej, ale zasa aj dlho spí. A áno, budila sa stále, aspoň ja si tak pamätám. Už neviem ako často, ale častoooo. Spávala len po pol hodinách, až neskôr sa to upravilo a doteraz si pamätám ako spala raz 2 hodiny a ja som tam bola 4x sa pozerať, či dýcha. Úplne vážne a bez srandy. Teraz spáva aj 2 hodiny alebo nespí vôbec cez deň. Poznám kopec detí, čo vstanú o 9tej, spia 3-4 hodiny cez deň a zaspia o 21. Je to veľmi individuálne. Nám, ak zaspí o 18stej, tak zaručene sa ešte zobudí. Do rána by nespala. Ešte aj teraz ma také, že sa zobudí a nie a nie ju uspať. My máme haku a tá nám mega pomáha. Aj teraz ju v nej muž uspáva, aj ja ju v nej stále uspávam, často sa tam sama pýta. A áno, ono sa to ozaj upraví, ale u každého dieťaťa je to veľmi individuálne. U niektorých ozaj stačí nastaviť nejaký režim a dieťa naň nabehne, niekde to nejde tak jednoducho. Hlavne, ak mala veľa podnetov, tak bol problém uspať, lenže to už sa asi nebude týkať skoro ročného dieťaťa. Môže to byť tým, že prichádza prechod do chodenia, to tie deti často zvyknú robiť. Takže zasa je to len o tom, že to prejde. Ale na ten spánkový deficit si pamätám stále a aj teraz, ak má občas takú noc, tak ja mám chuť ..., no nie sú pekné tie chute často.

katarinnak
4. sep 2016

@ajka_paradajka skusali ste cez den spank v kociku na prechadzke? Ci nepospi dlhsie. ALebo prechadzka v manduce. Keby cez den dlhsie potiahol a poriadne sa vyspal. Aj to by pomohlo.

alenka0
4. sep 2016

@ajka_paradajka Ja to mám 2,5 roka a už som to vzdala. 2 hodiny uspávania. Po 2 rokoch sa zlepšilo,teraz zhoršilo...Snáď sa vyspím niekedy...Veľa trpezlivosti.

monikaparson
4. sep 2016

@alenka0 U nás sa to úplne otočilo po tom 2 roku, väčšinou uspáva tato, dovtedy neuspal , nedalo sa alebo len veľmi, veľmi málokrát (na jeden ruke zrátam). Čím viac vníma a ozaj rozpráva, počúva, tak je to stále lepšie a lepšie. 😉

evittam
5. sep 2016

@ajka_paradajka K tým liekom - ani moje deti nevedeli povedať či ich niečo bolí alebo svrbí keď mali 11 mesiacov (ako vedeli povedať au a ukázať ak by napríklad bolelo bruško...ak niečo svrbelo tak sa poškrabali, na ritku som dávala rybaciu masť alebo ak to bolo moc zlé, čo sa stalo asi 1-2x tak Imazol masť) ale nikdy som im žiadne lieky neskúšala dávať preventívne, že čo ak náhodou - ale to je tvoja vec. A Vigantol som nedávala už vôbec - je to svinstvo. 😉 To len k tým liekom.

bosoriak
5. sep 2016

@lavinis VEd kazdy nech si urobi ako uzna za vhodne. Na vsetky tieto rady ohladne vankusov, prikrmov, kojenia, spanku a podobne neplatia univerzalne pravidla. Staci pouzit zdravy rozum obcas. Ak dieta urcuje denny rezim, nieco nie je v poriadku. A rovnako sa neda zovseobecnovat, aby dieta bolo 3-4 hodiny pred spanim hore, na ani jedno z mojich deti to nikdy neplatilo.

Akoze mne je srdecne jedno, pre mna za mna nech si @ajka_paradajka uspava dieta aj o polnoci. Akurat si stojim za svojim nazorom, ze rodic je ten, ktory urcuje rezim, nie dieta. Tiez sme mali problemy so spankom, v urcitom obdobi to pride asi u kazdeho dietata. Nikdy som nepolavila z nastaveneho rezimu dna a vzdy sa to upravilo. U vsetkych mojich deti. Bez metody vyplakania, to by som nedokazala.

Bohuzial, inu ako vlastnu skusenost poskytnut neviem. 🙂

dorotka202
5. sep 2016

@evittam ved nepisala ze to davala mesiac v kuse.kto nezazil take obdobie tak to nepochopi.verim ze kazda matka chce pre dieta len to najlepsie.aj pre nas boli noci nocne mory a cez den to bolo ok.a ked stvrtu noc revala a ja som ju celu noc kolisala vo vajicku,potom na rukach,len aby bola ticho a nezobudila chlapcov ktori museli vstavat rano do skoly,tak som dala piatu noc nurofen.ci to nepomoze.lebo som naozaj nevedela co jej je.takze tvoja reacia ze ci su normalna rodina a ze sa ma uvedomit mi pride uplne prehnana.bud rada ze si nemusela davat preventivne.ja tiez preventivne nie.len ked som si bola ista ze ju nieco boli a trapi a neviem jej inac pomoct.radsej som ju kolisala celu noc.len aby spala.takze kazdy robi ako vie.nastastie to preslo a brufen davame vynimocne,len ked pride horucka.

evittam
5. sep 2016

@dorotka202 Možno to bola prehnaná reakcia ale stojím si za svojim - dieťa nevie povedať čo mu je ale pre "zistenie príčiny" mu nasadím lieky - ako by som rada vedela teda ako zistila tú pričínu čo mu je po jednorázovom podaní nejakého chemického lieku. Ale na druhej strane je mi to jedno - nie je to moje dieťa - a vyjadrila som len svoj názor. 😉

mijus87
5. sep 2016

Tiez odporucam PROSIM SPINKEJ!😊

dorotka202
5. sep 2016

@evittam ved presne tak.vyjadrujeme len svoj nazor.ale by si sa divila,ked bola raz mala chora,nemala horucku,skor len sople a kasel a hrdlo,a zubky sa jej tlacili a nasa pediatricka mala dovcu tak sme isli k zastupujucej.a ona mi kazala davat jej brufen trikrat denne.to sa uz aj mne zdalo prehnane a zbytocne.a bola to doktorka.samozrejme som nedavala ale dodnes si to pametam ze som bola prekvapena ked mi to kazala.

evittam
5. sep 2016

@dorotka202 No ale veď lekár nie je "Boh"..... 😉