Moje dieťa nedokáže spať
Ahojte zeny. Prisla som si sem po radu,po podporu,ani neviem...som zufala z mojho 11 mesacneho syna. Uz niekolko mesiacov mame problem so spankom, vecer chodi spat medzi 22:00-22:30 a rano vstava medzi 7:00-8:00. Co by bolo fajn,ale on je medzitym v noci hore 5-10krat. Ked sa zobudi musim ho vzdy uspat bud na prse,v nosici alebo na rukach. Proste uz nedokaze sam zaspat. Skusali sme uz vsetko: nurofen, viburcol, krupicu na veceru, menej spanku cez den, zodac...zistili sme,ze jedina pricina je v tom,ze sa stale prehadzuje a ked sa prevrati na brucho,automaticky sa da na styri a sadne si. Cez den spava trikrat po 15-30 minut,budi sa zrejme z tej istej priciny ale bohuzial sa mi ho uz nepodari opatovne uspat. Vzdy ked sa zobudi stale ziva, je na nom vidno,ze mu bolo spanku malo. A cim menej spi,tym je uspavanie horsie. Je to zacarovany kruh ☹ rano sa s muzom budime unavenejsi, nez sme vecer...je mozne,ze toto niekedy prejde? Ja uz ani nedufam v lepsie noci, len som potom vzdy sklamana. Mate s tym nejaku skusenost? Vdaka za rady 🙂
prepana necitam to cele, ale ved to je male dieta. este nevie zaspat samo. deti su rozne, niektore rychlo zaspia, spia celu noc ale mnohe, vacsina este nedokaze samo upadat do dalsieho spankoveho cyklu. neverim, ked citam, ze na to davate lieky.. moja sa castejsie budila od 5 mesiaca do 2,5 roka, vzdy ked jej sli zuby. a bola a je kojena, takze som to povazovala za normalne. v 2,5roku jej vysli posledne zuby, prestala sa v noci kojit a spi celu noc. proste deti su male a musime to s nimi vydrzat, od toho ich mame. pravdaze ten skorsi spanok by bol fajn, ako sa casto odporuca - zaviest ritual a hodinu pred spanim znizit aktivity, osvetlenie, ziadna telka, idealne to co upokojuje, mozno pesnicky, mozno citat knizku, pomojkat sa. predtym okupkat navecerat, uz v lubovolnom poradi. ale pchat do deti sam od seba chemiu... len preto, aby sme sa MY vyspali... hold male deti nie su spotrebice, ktore vypneme, kedy nam to vyhovuje
@noname26 prosim ta, precitaj si prispevky a potom komentuj. Kazda sme matka, ktora chce pre svoje dieta len to najlepsie...a snazi sa ho vychovavat ako najlepsie vie. Dik za reakciu.
@ajka_paradajka no tak jasné, že očkovanie a teplota može narušiť aj zabehaný systém uspávania, ale hádam sa to zlepší potom, ked už bude po teplote, len sa snaž ho dávať spať o tej 7 večer, on si zvykne, neboj
@ajka_paradajka prepac, nechcela som urazit. ale v prispevku menujes 3 lieky, co ste mu dali, ani slovko o tom, ci Vam to predpisal lekar a preco. to ma zarazilo. verim, ze chces to najlepsie pre dieta ako kazda matka. ale ak ti niekto nahovara, ze nie je mozne, aby dieta sa casto v noci budilo, tak ver, je aj to mozne. nemusi to este znamenat nic patologicke. este to moze byt uplne normalna vyvojova faza. a pisala som aj co by mohlo pomoct na skorsie zaspavanie, ako pisali ini, co som postrehla, ritualy napr. ale aj do mna kopu ludi hudlo, ze daj vecer vela kase, nie je mozne, aby sa dieta budilo, isto je hladne a pod. a dietatu nic nebolo. vsak urob tak, ako budes povazovat za spravne.
Ano,3 lieky. Viburcol,co je homeopatikum, ak ho trapia zuby. Nurofen, ak ho nieco naozaj boli. A Zodac, lebo mal vtedy vela potniciek,ktore si skrabal az do krvi. Ja neviem, mne toto ako normalna vyvojova faza nepride, ked vidim na nom aky je unaveny. On hned ako vstane zacne zivat. Ked je uz velmi unaveny,tak zacne byt nervozny,umrnkany,sucha si oci. Stale sa taha len ku mne na ruky,neda sa s nim hrat. A vidia to vsetci naokolo,nielen ja. Tak ho horko tazko uspim. A spi kolko? 20-30 minut. Vcera vecer sme chceli pokracovat v nasom plane dat ho spat o siedmej. Uz nemal vysoke teploty a bol riadne unaveny...tak som sa tesila,ze sa nam to zase podari. Spravili sme si ritual, pozreli vecernicek, potom som mu pri prebalovani spievala, sadli sme si na postel a citali knizku. Pripravili sme postel na spanie,zatiahli zaluzie. Dala som ho spat a zase spal 20 minut. On sa zrazu strhne zo spanku,automaticky sa posadi a ked nie sme pri nom, zacne mrnkat. Tak som k nemu rychlo pribehla a hned ho dala na cicku. Nezaspal. Zobrala som ho na ruky a pohupovala sa s nim na posteli. Zaspal a ked som ho ulozila naspat zobudil sa. Dala som ho do nosica,zaspal a ked som ho zlozila zase sa zobudil. Dala som ho na prso a uz ani oci nezavrel...bolo pol deviatej a ja som to uz vzdala. Takze isiel zase s nami spat o desiatej vecer a uspavala som ho nieco vyse pol hodiny, v nosici sa mi zacal metat, uz bol tak unaveny,ze ani nevedel zaspat. V posteli sa v priebehu 15 minut este raz strhol zo spanku a raz sa posadil na par sekund. V noci bol hore 5krat a oficialne sme vstali o pol siedmej. Ja neverim,ze jemu toto staci....hlavne,ked vidim ze je este unaveny hned ako vstane. Dnes sa znovu pokusim ho dat spat skor, ale stoji ma to naozaj vela sil. Niekedy mi uz naozaj dochadza trpezlivost, ja si ani cez den nestihnem nic spravit za tu jeho pol hodinu spanku. Nemozem si ani navarit,lebo sa po mne liepa. Upratujem s nim v nosici. Hrat sa sam tiez nevie. Na neho neplati naozaj nic. No musim sa s tym zmierit,ze takato vycerpana budem minimalne este niekolko mesiacov...
@ajka_paradajka Vieš čo, ked to tak čítam, mne takto otrasne spával druhý syn, ked sme nevedeli, že má alergiu na mlieko, stále bol urevaný, unavený, furt len na ruky, ked sme zistili, že je alergický, tak sme mu dali špeci mlieko a spanie sa neskutočne zlepšilo, aj cez den bol úplne iný, už toľko neplakával a nebol unavený. Naozaj može byť niekde aj iná príčina a bruško ho nebolieva cez den?
@ajka_paradajka hmm a neskusila si zobrat ho spat k sebe? moja sa budila ked ma necitila. pri kazdom prelozeni do postielky. od 3 mesiacov preto spavala pri mne. sice sa budila casto ale rychlejsie zaspala. ani ja som nic pocas spanku pri dcerke nespravila do roka a pol. bud som spala s nou alebo citala, precitala som kvanta knih, domacnost v mnohom zial stala. nemohla som sa od nej ani pohnut. nepustila ma k sporaku, co sa hned pytala na mna. tak mi varila mama alebo manzel, neskor som zistila, ze si obedy za lacny peniaz mozem brat zo skolky. a potom casom sa zacala menit. zrazu vydrzala spat sama pol hodinu, potom hodinu, hodinu a pol.. prislo to az vekom a zrelostou. uspavala som na prsniku, aj to vekom postupne ustupilo. ine mi zatial nenapada.
@noname26 nie kazdy rodic je schopny spat v jednej posteli s dietatom,to Ti vravim z vlastnej skusenosti...mozno by to zakladatelke pomohlo,mozno by sa vsetko este zhorsilo
@cervikpepik ved netvrdim ze to je to, ale clovek zufaly skusi vsetko a nam napr. toto pomohlo. bo mala akonahle som ju dala z prsa zaspatu ze prelozim do postielky bola hore.
ja by som sa snazila davat spat na 7dmu a cez den uz len jeden spanok, ono sa to zlomi...
Ahojte mamicky prosim o radu. Mam mesacnu dcerku a cez den toho moc nenaspi. Aj ked zaspi len na par minut uz som zufala. Potom vecer zacne plakat place skoro hodinu. Nie a nie utisit nakoniec jej musim dat 5 kvapiek fenistilu aby sa upokojila sice to trosku potrva ale sa utisi. Viem teraz si poviete ze ju uz dopujem ale uz som fakt zufala. Poradte mi co mam spravit. Je nejaky cajik na upokojenie? Dakujem za kazdu radu..
@denisabugarova mne vecer hodinu plakaval na koliky, masirovali sme mu brusko takym kremom volal sa pupik. Nemoze mat aj tvoja koliku? Nas to robievel kazdy jeden vecer, hodina placu...a ako pominuli 3 mesiace tak mu to skoncilo...
Tak baby, uz stvrty den sa snazime nabehnut na novy rezim. Snazin sa drobca ukladat o siedmej vecer. Cez den ma len jeden spanok, a to hodinu a pol az dve. No tak dlho mi spi len v kociku, alebo ked s nim lezim ja...cize si zase nic nespravim. Vsetky domace prace musim spravit s nim, niekedy je to o nervy. Na druhej strane si potom mozem s nim oddychnut. Nase nocne budenie sa ale nezmenilo...kazdu noc je hore minimalne 5krat. Tato noc bola velmi zla,budil sa mi kazdu hodinu a umrnkany...neviem m,kde bol problem. Takze nase problemy so spankom sa vyriesili len v tom smere, ze vecet chodi skor spat a cez den si dokaze dlhsie pospat...zatial som na nom ziadnu zmenu nepostrehla.
@denisabugarova ahoj, mam pocit, ze tvoje babatko ma problem s kolikami ako uz napisala evelyn vyssie. Ak ti plakava hlavne vecer a priblizne v tu istu hodinu, bude to ono. Vtedy je najlepsie dietatko rozbalit na podlozku, cvicit s nozickami a masirovat brusko. Existuju aj kvapky ako Infacol alebo Espumisan, aby sa jej tie plyny z bruska uvolnili. Urcite vyskusaj 🙂 odporucam taktiez nosenie v nosici alebo v satke. Drzte sa a daj vediet, ci nieco pomohlo.
toto čo popisuješ mi veľmi pripomína môjho syna keď bol maličký, nedokázal sám zaspať a zo spánku ho dokázal zobudiť aj jemný zvuk alebo keď som ho zakryla paplónikom... myslela som, že skončím na psychiatrii ke´d mi ho zobudila húkajúca sanitka alebo zatrúbilo auto... keď ho niečo zobudilo už nedokázal zaspať naspäť
teraz spätne si myslím, že mal nezrelú nervovú sústavu a trvalo dosť dlho kým sa to u nás zlepšilo, teraz má 9 rokov a spí aj keď je hluk, svetlo, čokoľvek len ako bábätko to nedokázal
u vás keď píšeš o potničkách - asi nemá rád teplo a môže sa budiť aj na to, že mu je horúco (aj môj syn dodnes spí stále odkopaný a stále mi hovorí, že paplón je "spaľujúci"), potí sa a svrbí ho to, možno je alergický na aviváž/prací prášok a preto má vyrážky, tie dokážu strašne svrbieť, alebo môže mať bolesti bruška a laktózovú intoleranciu, treba pozisťovať a príčiny odstrániť
je to veľmi náročné a ťažké obdobie, poznám to, ale prežili sme (jedine kde dokázal spať bol kočiarik, nachodili sme vtedy kopec km)
držím palce nech sa to zlepší
@evelyn19 cez den tolko neplace len poriadne nespi. Dnes jej davam espumisan tak bola kludnejsia. Vecet zas plakala...
@ajka_paradajka z toho, co si pisala, mam pocit, ze by Ti velmi pomohla kniha od elizabeth Pantley - Klidne spani a usinani a potom aj od Jiriny Prokopovej - Kdyz dite nechce spat.......mne to pomohlo nesmierne, pochopit spakove rezimy a zaspavanie u babatiek a moja dcerka sa postupne a nenasilnym sposobom naucila zaspat sama a spat celu noc. Drzim palce, z casti viem, cim prechadzas 🙂
Je pol stvrtej rano. Uz tretikrat sa snazim krpca uspat. Do pol tretej bol 6krat hore...muz to so spankom uz tiez vzdal, v noci nenaspal skoro nic a o stvrtej mal vstavat do prace. Dokedy toto vydrzime?? Ja naozaj neviem...neviem ani co to bude zase zajtra,ked sa nam narusi cely rezim. Boze,ja som tak na nervy. Neverili by ste aka som nasrata na toto decko. Kludne ma za to aj ukamenujte...ale ten, co to zazil vie. Momentalne tu stepujem hore dole po byte s nosicom a modlim sa, aby zaspal. Chce sa mi plakat....
Zajtra idem rozmyslat nad dvomi rieseniami. Nad metodou kontrolovaneho placu alebo nad stopnutim nocneho kojenia. My uz takto nedokazeme fungovat :(
@ajka_paradajka Stopni nočné kojenie, to pomože, teda aspon u nás to pomohlo veľmi výrazne.
@ajka_paradajka nechaj poplakat ale bud pri dietati,lahni si ku postielke a tvar sa,ze spis ...ak place dlho vstan,pomojkaj,popusinkuj,povedz,ze spinkate a lahni naspät
Nedokazala som nechat syna revat sameho za zatvorenymi dverami,ale nedokazala som uz tie jeho nocne revy tolerovat
Ja to prezivam este stale,ale uz len sem tam
Ani nevies ako velmi Ti rozumiem,to s tou nenavistou som citila tiez rovnako
Sama musis byt presvedcena,ze robis spravnu vec a pojde to
Ani drobcekovi take ,,spanie ,,neprospieva
Myslim na Teba a drzim palce
@ajka_paradajka ahoj, tak ja som toto prezivala skoro dva rocky,kym nas opat poslali na vysetrenie na gastro. Pani doktorka zistila, ze ma ako trojrocny stale reflux a z toho nevie kludne spavat. Ked sme spravili rezimove opatrenie pri refluxe,varila som podla redluxnej diety,vsetko sa upravilo. Sice nam to robi problem stale,ako zahlienovanie a z toho zapal hornych dychacich ciest a aj zapal usiek,ale inak spinkanie sa napravilo.
@ajka_paradajka Ak tak uvazujes, je tu vela zastupcov kojenia, ale mne zacal spavat, ked sme na vecer davali umele mlieko, inokedy som kojila. Samozrejme, ze to kojenie postupne ochabovalo. Nas je vkuseee hladny. A napr. zvrtol sa mu spanok zo dna na den - ked sa zobudi o cca 2h v noci a chce flasu mlieka. Predtym pil v noci cca 3 flase. Kase som mu na veceru nedavala - po nich praveze nevedel zaspat. A cez den, ked spinkal v postielke a z nicoho nic sa zobudil - plaaaac strasny - a to mu vypadol cumlik - teraz zaspava s jednym v ustach a poistny v ruke 🙂 - tak som ho len bez slova schmatla a vzala na nasu postel, tlapkala po zadocku a on mi zaspal hned, ale musel ma citit. Pockala som cca 20 min, - kym tak hlbsie nezaspal, to som uz videla podla dychu - a prelozila do postielky, s tym, ze som mu zozadu dala plysaka, akoby som ho ja objimala dalej. A spal este hodinu. Skratka - tie z mava doteraz taketo prerusovane spanky - ale boji sa. A este som zbadala, ze ked necham v zasuvke take nocne svetlo - tak je spokojnejsi, aj ked sa zobudi. A ma viac ako rok, a nevie sam zaspat...ked ti niekto povie, ze dieta by malo same zaspat - ako sa zobudi. Ja som stara kofa, a ked sa niekedy zobudim, musim sa prejst po byte alebo ist napit a potom mozno zaspim. Tak co chcem od maleho dietata? To prejde...este v puberte budeme spominat, ked ich budeme o jedenastej doobeda tahat z postele. Drzim palce.
@ajka_paradajka nehnevaj sa ale čo sa čudujes že to dieťa je v kuse hore? Kojit kojis celú noc,zaspavat sám resp s tebou nevie,lebo prestať Kojit nie,nechať poplakat nie tak jasné že keď sa preberie na hocco tak chce mlieko a maminu lebo nauceny že to mu robí dobre a maminka dá. Čo hrozne by sa stalo ak by ste vydržali týždeň s tým že si poviete pevný režim,žiadne kojenie na noc,zastávať môžeš vedľa mamy alebo sam?plakal by?ako teraz keď stále kojis stále nosis a aj tak sa budí a ty place miesto neho a máš ešte na neho nervy?preto si povedz konečne stop kojeniu, pohladit, ozvať sa a nekojit v noci. Myslím že dieťa bude vyspatejsie, vy s mužom tiež a budes oveľa spokojnejsia a o to ide nie?
@ajka_paradajka jasne, ze to prejde, je to normalne. Proste naucil sa novy pohyb a niektore deti to potom stale "trenuju" aj v noci. Stava sa im to aj ked sa naucia stat alebo chodit. Moja mala spi pri mne a v noci ju dojcim na boku. Takze sa prebudi, nadojci a spi dalej. Ja tiez, tie kratke prebudenia mi nijako nevadia v tom, aby som sa vyspala. To nevidim ako problem. Mate ho snad v postielke, ci kde? Cez den spi kde? Vie v niecom spat aj dlhsie? Napr. v nosici, kociku, ktory sa pohybuje...? Ak ano, tak sup na prechadzku s nosico alebo kocikom. Taketo dieta uz si vystaci aj s jednym spankom denne, ale musi byt dlhsi. Alebo dvomi, doobeda a poobede. Pre spanim nocnym by malo by hore aspon styri hodiny. Ked som mala dvojcata, chodila som s nimi s kocikom po dedine 1,5 hodiny doobeda a 1,5 hodiny poobede, aby sa vyspali. Su to vselijake obdobia a u deti sa stale menia. Taketo babo ze sa chce dojcit, nosit, byt pri mame, pripadne ma problemy s dlhsim spankom je normalne. Este to okrem rastu a vyvoja mozu byt zuby a je veselo. Ked budete mat viac deti, mozno si este poviete, ze to nebolo take hrozne 🙂. To zvladnete, pocuvajte svoje dietatko, co potrebuje.
@lauricka samozrejme ze nie,ale tu je mamicka uz ,,na prasky,,
Takze nieco s tym robit musi,kym neskolabuje aj s dietatom v nosici,nie je terminator,potrebuje trocha spanku aspon v noci...
@ajka_paradajka a este jedna info, ak si dobre pamatam u dvojciat, toto bolo zle obdobie na spanok aj u nas, ozaj, tak si predstav, ze sa ti budia jeden cez druheh dvaja 😀 . A ako tu uz niekto pisal podobnu skusenost, tak asi v 15 mesiacoch sa to dost zlepsilo. Poslednu mam este stale v noci pri sebe, ako som pisala, dojcenie nas nejako extra neprebudza, je to len chvilkove prebudenie sa, ja hned zas zaspim, ona si cucne a odvali sa. Spime dobre napriek dojceniu. Ale pamatam si starsiu, ako tiez cvicila v noci, ked zacala byt pohyblivejsia, vobec nezvladala byt v detskej postielke, to bolo pre nu uplne nevyhovujuce, tiez sa stale dvihala a cestovala. Musela ist na velku postel. Niektore deti su nespavejsie proste, mnohym to ostane aj v dospelosti. Uvidite. Celkom sa mi paci, ako uvazujes, ako vnimas dietatko, aky mas pristup. Myslim, ze si najdete daku cestu. Hovori sa, ze cim lepsie dieta spi cez den, tym lepsie by malo aj v noci. A tiez, ze ak vykazuje o stvrtej, piatej popoludni znamky nedostatku spanku, teda je mrzute a robi "cirkus", tak ho treba dat spat na nocny spanok este skor. Niekedy aj rano vstava neskor, ked ide vecer skor, malo by to tak byt. Jasne, ze nic neplati u vsetkych deti, je to individualne.
@cervikpepik tak moj tusak je, ze neskolabuje. Alebo tesne predtym sa bud nieco zmeni alebo na nieco pride, co im pomoze 😉
@ajka_paradajka este, v nosici spi dobre, ci nie? Ak nie, nemate, nahodou, klokanku? Tie su uplne nevhodne. Drzim palce.

Zienky, tak z nedele na pondelok sa nam podarilo ho riadne uspat o siedmej vecer, cez den sme ho zmorili a potom spinkal do siestej rana s asi styrmi zobudeniami. O pol osmej sa znova vypytal na cicku a zabuval, spolu sme si pospali skoro do pol desiatej. Potom mal dalsie dva spanky, co som nechapala, tie uz trvali kratsie. No vsetko sa pokazilo o pol druhej, boli sme na tretom ockovani :( u doktorky cely cas plakal, nemohla ho ani vysetrit a stale sa po mne liepal...on je hrozny bojko. Chceli sme pokracovat v rezime o siedmej spat, bohuzial bol tak uplakany, unaveny s nervozny,ze som ho supla do nosica a spal v nom hodinu a pol. Potrebovala som ho prebalit a ked som ho zlozila do postele zobudil sa a uz sa mi nepodarilo ho uspat. Takze zase isiel spat o desiatej...no o pol dvanastej ho chytila hrozna zimnica a horucka, vela sme v noci nenaspali. Len do pol druhej som ho zase vlacila. O siestej sa scenar opakoval, no uz s teplotou 39,5. Od vtedy mi nespal....takze musime zacat od znova, ked nam toto prejde :( prepacte,ze pisem ako hotentot, no som vystavena totalne. Dam vam vediet ako pokracujeme a poodpisujem vam tiez. Drzte palce 🙂