Nakričali by ste na cudzie dieťa?
Sme na pohotovosti s podozrením na zranenie chrbtice. Na detskom ihrisku do syna na preliezke sotilo staršie dieťa a malý dosť nešťastne spadol a v chrbtici to riadne chruplo. Hneď na to som konfrontovala chlapca. Ma 9 rokov a klamal mi do očí,že nič neurobil, pričom som ho videla.Jeho mama tiež vraj nič nevidela, takze ten faganisko ešte robil klamarku zo mňa. Nekricala som, len som mu vysvetľovala, ze toto sa nerobi a jeho matka ho ešte obhajovala, že vraj je ešte maly a nechcel.Ako na toto reagovat? Moj mi plakal ako tur, tak sme hned sli na pohotovost a momentálne cakame, ale ja som hrozne frustrovana. Do kolkych rokov sa da akceptovat nevedomie dietata, ze moze niekomu ublizit? Moj syn ma totiz 4 roky a uz vie, ze sa na preliezke deti nestrkaju. S mamickou sa pozname, celkom si aj rozumieme, ale z tejto situacie som naozaj vyvedena z miery. Jej reakcia bola, ze jej mam napisat, ked prideme z pohotovosti a nic viac.Asi som sa chcela len vyrozpravat.
Nakričala. Ale na jeho pani mamičku, nech mu to láskavo vysvetlí.
@sapa20 a kde bola mama toho malého,keď si väčší chceli kopať na bránku? Veď je logické,keď chcú hrať futbal,že budú kopať a keď poprosila,aby sa išlo na bok,tak ,kde malo to malé dieťa matku? Aby ho odviedla k sebe rovným? Akože zase odtiaľ potial.
@maciatkolulu mama bola doma pozerala z okna.
Mamka sa vôbec nehnevala na mojich. Chyba bola na oboch stranách.
@sapa20 to fakt niekto nechá päťročné dieťa vonku samé ? Mne nepríde ako chyba to,že si veľkí chalani chcú na futbalovom ihrisku zakopať.... Príde mi chyba nechávať samé dieťa v skolkarskom veku vonku. A to je presne,čo som písala,malé deti bývajú tam,kde nemajú čo robiť. Tiež chyba.
@maciatkolulu môj 5 ročný je prvák a chodí sám zo školy aj do školy a aj na ihrisko, keď som niekde pobliz… na tom nič cudne nevidím
@sapa20 a prečo si im vynadala? Lebo nepomohli? Ako mali pomôcť? Ísť po teba ci po mamu malého? Tak si to myslela? Ale oni videli, že obe pozeráte s okná a ani jedna ste nezakrocili pred situáciou čo nastala.
Videli ste, boli ste tam viac menej.
A tiež nesúhlasím s tým, že starší ma vždy mladšiemu ustúpiť. Majú sa dohodnúť, môžu si ísť kopať loptu inam neskôr, mohol kopnúť slabšiu atď. To súhlasím. Ale neznášam to, ty si starší múdrejší máš automaticky ustúpiť atď...to ti mladšiemu potom radi zneužívajú, že im sa ma ustúpiť a hotovo. Ani to nie je OK
@buka2 aj na ihrisko ho pustas samého? To je super. Úplne sám do školy a zo školy👍. V piatich rokoch a vidíš,túto mamičky behajú za ritou ešte aj deväťročným a sú drbane za to,že cumia do mobilov,klebetia,prípadne,beštie,pijú kavu. Zaujímavé. Veď tam ani nemusia byť. Jaaaaj,pardon,to sú satani všetko,čo sa nevedia chovať.
Ja teda neviem, každé dieťa je iné, no synovec len bude mať 9 rokov a on je zodpovedný už teraz. Asi to je tým, že je obklopený aj malými deťmi, ale vždy keď je na ihrisku alebo niekde, tak zastane, počká, pozicia loptu alebo niečo. Ale v prvom rade je rodič. Dobre, nevidela to, nie každá matka má oči nalepené na dieťati, ale mohla reagovať inak. A aj to deväť ročne dieťa.
@maciatkolulu Tiež si myslím, že je to také fifty fifty, no... lebo aj ja som sa už rozčuľovala, keď sme boli na ihrisku, kde je to vyslovene odporúčané iba pre malé deti do pár rokov, všetko je tam pre nich prispôsobené, a i tak sa nájdu deti, okolo 9 a viac rokov, čo tam už fakt nemajú čo robiť, lebo ináč sa hrajú a ohrozujú to malé.. ale platí to aj naopak: ja nepochopím, načo je potrebné silou mocou trepať malé sotva ročné batoľa, čo teraz začalo chodiť, na ihrisko k starším deťom a skúšať, ako pomaličky lezie na preliezku so šmýkalkou, ktorá je ozaj určená pre staršie deti.. jasné, že keď tam idú aj rozkokošené troj, päť ročné decká, že hrozí úraz či zranenie najmú toho malého, ja si už svojho skoro 5 ročného dovolím "vypustiť", ja samozrejme sedím obďaleč, ale airbag mu nerobím, a nemusím mať oči všade.
Určite tým neospravedlňujem správanie sa konkrétneho dieťaťa a jeho matky z autorkinho príbehu. Tam by mi asi tiež rupli nervy, fakt to závisí od okolností prípadu.
To sú ináč presne tie ihriskové kauzy, ktoré ja veľmi nemusím a milerada by som sa vyhla ihriskám celkovo.. tá večná otázka, požičať, nepožičať hračku, usmerniť, neusmerniť cudzie dieťa, nechať to na rodiča, ísť za rodičom, či to riešiť priamo s dotknutým dieťaťom..
@oblecenie99 áno presne. Som rada,že my sme z tohto už vonku.
Ja by som nenakricala ale naziapala.
9 rocny nie je male dieta
Mňa napríklad zaráža koľko žien fyzicky napadlo na ihrisku cudzie dieťa a tu sa čudujete ako môže 9 ročné dieťa sotiť 5ročné.
@dominikamacakova koľko? Ani raz som tu o tom nečítala.
Syn (vtedy 5 rokov) bol v predklone na ihrisku, zo zadu z nicoho nic prislo dievca (asi 9-10) a sotila ho a on spadol.
Tak som na nu zarevala, ze co robi, ci je normalna. Boli pri nej rodicia a hned sa mi ospravedlnovali. Ja som az potom zistila, ze dievca malo Special needs, hned sa pratali z ihriska, lebo to dievca tam iba ohrozovalo ine deti.
@koniarova dva krát, nájdi si 😉
@dominikamacakova chodíme na ihrisko skoro denne a teda v živote som nevidela žiadnu mamičku zaútočiť fyzicky na cudzie dieťa.
@luciferka93 ani ja som nevidela, ja píšem o tom čo tu písali dva nicky. Teraz nemám čas to hľadať. Jedna nejaké dieťa sotila a druhá vyťahala za golier.
ja zasnem, kolko zien vlastne zastava 9 ROCNE!!! dieta ze sotilo male dieta z preliezky . Nehnevajte sa na mna, ani v zapale hry si to nemoze dovolit. Potom tu fnukate a zakladate temy, ake sme tu na seba zle :D Jasne, ked aj detom ukazujete to, ze ak sa mi niekto alebo nieco nepaci, tak ho sotim a dovidenia, situaciu vyriesena .... To mi pripomenulo situaciu, ked som bola s dcerkou, vtedy mala rok a pol, na ihrisku, hrala sa s kamienkami, ja som sedela vedla nej . Prisiel 8 rocny fagan aj s maminkou, ktora samozrejme sedela na telefone. Chlapec si zobral hrable, zacal hrabat kamene kusok od nas Hovorim si ok, vidi ze tu sme, snad ked vyhrabe jednu jamu, pojde druhou stranou. A ten maly prisiel pri nas, hrablami tresol mojej malej dcerke po hlave aby sa posunula, a na mna zacal vrieskat, ze mam ist s deckom prec lebo on si tam ide hrabat dalsiu jamu. Mamicka sa nanho pozrela, povedala : ( meno chlapca, ktore si nepamatam ), to nesmies to sa nerobi. Tomu chlapcovi som zobrala hrable, mame vycistila zaludok a s revucim deckom som utekala domov. A ona sa mi smiala do ksichtu :D
Ako sa poznám ja by som nakričala a keby si ho mamka obhajovala tak viem len povedať že nech si najskôr decko výchova kým ho vezme medzi ostatné deti. Nie je to normálne aby 9 ročne zdravé dieťa nevedelo čo smie a čo nie
pre mna v prvom rade nema 9rocny chalan co robit na preliezke pri malych detoch. A duplom ma vediet dat pozor, aj ked uz v tom veku su niektori taki nemotorni, aby nikoho nestrcil, nezranil.
Samozrejme ze 9rocny to ma vediet. To ze matka nevidela/nevedela je normalne, kto uz ma len oci na 9rocnom. Pre mna je otazne co tam vobec robili :DDD moja 9rocna urcit ena detske preliezky nechodila so mnou :D 9rocne dieta je naucene bezne fungovat same, bez dozoru a neprizabit spoluziakov napriklad.. tak aj na preliezkach by mal vediet co a ako...
Inak taketo su reakcie casto, aj pri malych detoch, chapem je to neprijemne, clovek casto nevie ako reagovat, nedojde mu to, ale pre mna je to aj znak trosku dnesneho sveta : je proste problem sa ospravedlnit. A niest zodpovednost za nieco. MAm kopec skusenosti.. s dohryzenym psom, doskriabanim dietatom malym, kde sa matka rehoce ako prepacte za vyraz, ale sprosta,ze jej male decko skrabe okolo deti po tvari... ANO NAKRICALA SOM NA NEHO, a jej som povedala, ze je nenormalna. Dieta som si odniesla, a ano urobili by som to znouv a aj o mnoho neprijemnejsia by som bola.
Samozrejme. Keď sa k tomu nemajú rodicia tak ja sa k tomu veru mam... hlavne keď príde k takejto situácii
@dominikamacakova 2 ženy oproti tomu koľko mamiciek býva na ihrisku a nedáva pozor na svoje decká a to není len na ihrisku... Takých je omnoho viac, kávička, telefónik, debaty a potom dieťa aby strážili druhí, cudzí....A to je na dennom poriadku toto...a nie iba n a ihrisku... To ma vytáča omnoho viac ako nejaké 2 mamičky....
@medda_beda vies co, oni sa blaznili, neviem, ci to bolo umyselne, proste nedaval pozor. Mna nastvalo, ze nepovedal pol slova, take decko uz ma vediet, ze sa ma ospravedlnit, ale on vyzeral, ze ho to ani nemrzelo. Nehovorim, ze som mu na to nemala nic povedat, to isto nie, ale kricat som nemusela, da sa aj bez kriku. Snad sa aspon poucil 😁
@medda_beda ale inak uplne suhlasim, ze chodime okolo tych deti ako okolo kralov a princezien, nedajboze im nieco povedat, lebo budu mat traumu.
@simona1306 by som jej pri*ebala a tiež by som sa pri tom smiala

Áno vynadala
Napíšem opačnú situáciu.
Deti sa hrali na futbalovom ihrisku futbal proti nášmu domu.Kopali si na bránu. Malý 5 ročný stál v bráne. Môj starší ho upozornil aby šiel na bok lebo ide kopnúť a môže mu ublížiť. Malý neuhol, môj kopol.
Kopol loptu rovno do varlat. Ospravedlnil sa mu. Malý veľmi plakal. Môj začal šomrať ,že načo tam stál a ďalej pozeral ako reve. Druhý môj mladší chlapec tiež len pozeral a nič.
Všetko som to pozorovala z diaľky. Okamžite som prišla a s vynadanim som poslala moje deti domov. Zatiaľ prišla chlapčekova mama (suseda) . Ešte som jej písala večer či je chlapec v Vôbec by som sa nečudovala keby moji dostali od nej hubovú polievku.
Naši dostali vynadane odo mňa a aj dohovor.
Keď raz niekomu NECHTIAC ublížiš treba sa mu ospravedlniť, pomôcť, zavolať pomoc ak je treba. Ak ťa rozčuľuje neoplacat mu to ale radšej odísť..
Takže áno 9 ročný chlapec si plne uvedomuje čo robí. Skôr si neuvedomuje následky.Klamstvo je neodpustiteľné. Tam musia nastúpiť rodičia.