Nakričali by ste na cudzie dieťa?
Sme na pohotovosti s podozrením na zranenie chrbtice. Na detskom ihrisku do syna na preliezke sotilo staršie dieťa a malý dosť nešťastne spadol a v chrbtici to riadne chruplo. Hneď na to som konfrontovala chlapca. Ma 9 rokov a klamal mi do očí,že nič neurobil, pričom som ho videla.Jeho mama tiež vraj nič nevidela, takze ten faganisko ešte robil klamarku zo mňa. Nekricala som, len som mu vysvetľovala, ze toto sa nerobi a jeho matka ho ešte obhajovala, že vraj je ešte maly a nechcel.Ako na toto reagovat? Moj mi plakal ako tur, tak sme hned sli na pohotovost a momentálne cakame, ale ja som hrozne frustrovana. Do kolkych rokov sa da akceptovat nevedomie dietata, ze moze niekomu ublizit? Moj syn ma totiz 4 roky a uz vie, ze sa na preliezke deti nestrkaju. S mamickou sa pozname, celkom si aj rozumieme, ale z tejto situacie som naozaj vyvedena z miery. Jej reakcia bola, ze jej mam napisat, ked prideme z pohotovosti a nic viac.Asi som sa chcela len vyrozpravat.
@dominikamacakova myslím že 9 ročné dieťa už určite vie že môže niekomu ublížiť či nie?
Tak no, ťažko povedať. Na ihrisku sa stáva všeličo .. pre mňa by bolo rozhodujúce či to urobil schválne alebo nie. Lebo v zápale hry sa môže stať všeličo. Ako určite by som mu povedala nech dáva pozor na menšie deti atď ale to by si mala aj matka dohliadnuť. Ja keď so synmi na ihrisku a vidím menšie deti tak im prizvukujem aby dávali pozor a ja tiež aj na cudzie deti dávam pozor pri nich, viem aký sú diviaci.
Ano v tomto pripade by som nakricala alebo vynadala a to nie som kriciaci typ. Ked sa jedna o moje dieta a jeho ochranu, tak sa vo mne zapina agresivita, podla mna je to prirodzene. Aj agresivita ma svoje miesto. A keby nieco prestrelil moj syn a niekomu horsie ublizil, tak akceptujem, ze by bolo nakricane aj nanho.
@cookie29 ano tak skor o nejakych hodnotach, kt by rodicia mali vstepovat detom.
Ale ved aj ten 9.rocny bol vystraseny, ze co urobil. V 9 rokoch este nema tak vyzrety mozog, aby vedel odhadnut uplne dosledok.
Klamu a podvadzaju aj dospelaci, este aj ti vo vlade, fackuju sa na mitingoch, nadavaju si.. vsetko pred zrakmi kamier a my chceme od deti, aby sa vedeli ovládať.
Ano nakricala a asi aj na taku matku. 9 rocne uz nie je male dieta a ma vediet, ze sa deti nesacu, teda vacsina normalnych slusnych deti to uz v tom veku davno vie…
Mojmu synovi skoro jeden chlapec vypichol oko. Trafil ho pažbou zbrane do otvoreného oka. Moj syn mal našťastie len otras mozgu a doškriabanu sietnicu. Ked sa to stalo tak jeho otec bol pri tom. Nezaujímal sa. Keď som ich stretla neskôr tak som im vyčistila žalúdok, že skoro mi jeho syn dokaličil toho mojho a ešte neviem, či nebude mať trvalé nasledky a vyčítala som mu, že neprejavil zaujem ohladom zdravotného stavu. Nenapísal, nezavolal.On na mňa ešte vybehol, že čo on teraz s tým akože má robiť. Katastrofalne chovanie. Horšie ako zvieratá......
@83lenka83 preboha, to je priserne😣😢
Tak pokiaľ to bolo vážne,ako to autorka popisujes,vás brala sanitka. To je bez pochýb. Podozrenie na ochrnutie a pod .nie je sranda. Inak si myslím,že trosssssicku zvelicujes. Lebo vás nebrala sanitka,však? Nuž a zatiaľ máš 4.rocneho,bude mať aj on deväť a viac a ver tomu,že nebude poslušne preliezat,s odstupom dva metre od iného dieťaťa,stačilo,že sa naháňali dvaja,chalan odsotil a bezal. A úraz na svete. Pochybujem,že vyliezol s úmyslom zmasakrovat malé dieťa. A samozrejme sa zľakol a klamal. Dosť normálne pri deťoch keď vidia vrieskať niekoho zľaknú sa. Plus teda sanitka,helikoptéra,policia a iné záchranné zložky,to dieťa vystresuje. 🙃. Každopádne nie som zástanca robenia zle. Decka majú mať svoje hranice,ako veľké,tak aj malé. Jasne,keď sa robí zle,treba zvýšiť hlas,usmerniť. Nuž a aj malé deti majú loziť tam,kde je to pre ne bezpečné a väčšie sa mohli bujacit.
Ale teda sotiť cudzie dieťa je podľa mna strop. To už je možnosť podávania trestného oznámenia. Nezastavam sa dieťaťa,čo mohlo ohroziť bábätko,ale rozhodne to konanie nie je hodne dospelej ženy a matky. Áno,aj keď pod stresom. Ako píšem,ihrisko treba používať aj veku primerane. Vedieť komunikovať,slušne je základ.
Inak uvedomujete si ženy,aké ťažké je byť učiteľka?
Ja mam jeden zážitok z oslavy na ihrisku, kde jedno dieťa (nebolo medzi hosťami, ale z ihriska) celý čas buzerovalo a rypalo do deti na oslave....až som nakoniec vybuchla pri situacii, kedy sa dotyčný totálne nasraný rozbehol napadnúť jedno dieťa...som mu skočila do cesty, zdrapila za tričko a pekne na neho navrieskala nech da deťom konečne už pokoj.
Malý išiel domov s revom, za chvíľu prišla matka, navrieskala na mňa a zavolala policajtov. Samozrejme nedošlo k ublizeniu na zdraví, malý je problémový a pozná ho tu cele okolie...ale moje správanie to Samozrejme neospravedlňuje.
Ale v tom momente sa to vo mne žiaľ nakopilo...
Takže záleží aj na situácii, ten provokoval kým nám neposral celú oslavu.
Ja nemam problém nakricat ak viem ze mam pravdu a taky v takom veku hádam vie ako sa ma chovať, moja chodí von sama od 8 a ak by som zistila ze niečo porobila co viem ze by som zistila rýchlo by prestala chodiť sama von a aj by som ju vyhresila,, vzdy jej prízvukujem aj keď ma 11 ze Boh ta opatruj ak nejakému malému dieťaťu niečo urobíš aj keď si nechcela, už máš rozum a vieš ako sa máš chovať a hrať
@vilma7 to vam nenapadlo, ze provokuje, pretože by sa rád k vam pridal a bolo mu luto, ze nemoze?
Problem nie su deti ale rodicia deti, ktore sa takto spravaju. Cumia na ihrisku do mobilu ale vykecavaju s kamoskou a vobec si nwvsimaju co ich rozkosne/ dobrucke deticky robia a ked sa zacne chovat nevhodne, sacu, kopu, opkuvaju...ine deti, tak ani nezvyhnu hlavu nebodaj im nieco povedat lebo ich dieta je vo "vyvoji" a urcite to nie maly zlosyn.
@xxemma presne napísané, mobily, fotky atď a dieťa nevedia kde je,, zažila som to na kúpalisko možno dvojročné dieťa to bolo šmyklo sa na zem buchlo hlavu, pozerali sme kde je rodič hľadali a ten blbec kúsok od nej ani nevnímal a kukal do mobilu zdvihol hlavu odrazu pozrel ze stoji a hral sa ďalej, odvtedy si hovorím keď hlásia stratené dieťa alebo rodič hlási stratené dieťa na kúpalisku len si poviem no jasne šak mobil
@maciatkolulu ty si už dala scenár na 3 diely Kobra 11
@zuzulka558 ja mam 2r a nespuatam ju na ihrisku z oci ak su tam vacsie deti 5-6r, tak som na meter od nej, lebo sa sacu...
U nas pred budovou klient.centra matka krakala s kamoskou, jej cca 3r dieta vyliezli na murik fontany, nejak sa smyklo a padlo dole tvarou do vody, nebyt policajtov co prave isli do auta,ctak sa asi utopi. Dieta vytiahli a zhanali jeho mamu ktora stala 10m dalej a vobec nereagovala, ze kusok od nej place na plne hrdlo nejake dieta.
Na 9 ročné decko mala navrieskať hlavne jeho matka a ak by sa tvárila, že nič nevidela aj keď videla asi by som to riešila inak.Cez políciu.A áno 9 ročné veľmi dobre vie čo robí.
@maciatkolulu áno viem moja teta vyše 20 rokov bola riaditeľka a už sa vzdala funkcie lebo deti nemajú rešpekt keďže rodicia všetko dovolia ani neskriknu lebo sak chudatka, učiteľa si nebodaj skríkne na dieťa a už sú staznosti od rodičov co sa na chudáčika kričí,,a on by sa tak určite nechoval,, väčšinou už vychovavaju učitelia a jie rodičia
Ja som vcera nakricala na cca 10rocne dieta na ihrisku, vystrajali ako paviani a maly mi kopol plastovu flasu do hlavy, na rukach som mala dceru. Najrpv som sa ho opytala, ci mi nieco nechce povedat a on stal a pozeral este kyvol hlavou ze nie, take nervy som chytila a nakricala na neho nech dava pozor a nech od nas ide prec. Potom mi to prislo luto, ze vrieskam po cudzom dietati, ale v tej chvili som proste vybuchla. Druhykrat by som to uz nespravila a dufam, ze sa nabuduce ovladnem
@krkavcia_mater Ak toto mieniš tolerovať u 9 ročných tak so sebou nechávaš pekne mávať.V tomto veku sme už snáď všetci vedeli, že niekomu môžeme ublížiť.
Omylom som zmazala.
Tak stručne.
Ak by aj 9 ročný bol tvoj syn, akoby si postupovala?
Hneď si mala jasne povedať, čo si videla a že ti vadí, že ani prepáč nepovedal.
9 rokov je dosť, ale nie dosť, aby v zápale hry odhadol svoju silu, zotrvačnosti tela...videla som v nahanacke nohy zastať, ale zotrvačnosti smarilo vpred.
Mnoho detí nemá súrodenca a nevie odhadnúť poriadne situáciu. Mnoho rodičov pozerá len na svoje dieťa a jeho očami.
@sim_mi A to ťa vážne mrzí? Decko ti kopne flašu do hlavy úmyselne v takom veku tak ťa nemá čo mrzieť.
Dospelí vrieskali vždy a aspoň mali deti rešpekt.
Keď si toto dovolia teraz k cudzím ľuďom tak čo z nich vyrastie.
Toto si decko nemôže k rodičom dovoliť a nie to ešte k cudzím.
Ja by som kľudne aj políciu volala nech sú rodičia hrdí na to čo vychovali.Nech majú tie decká trochu v gatiach konečne.
Ja by som sa s tymi ludmi uz nekontaktovala, jedine, ze by bolo treba kvoli nejakym oficialnym procesom. Sorry, 9 rocny sa nepriznat a ta reakcia matky, ja by som sa na jej mieste poriadne hanbila. Ale to je jedno. Hlavne je, aby bolo tvoje dieta v poriadku
Odpoviem radšej len na úvodnú otázku. Samozrejme nakričala
@bluka2 mrzelo a zároveň možno bálo a možno fakt nechtiac strcilo.
Bola som svedkom priamym ako moje dieťa staršie bežalo za rúčku s mladším cudzim, mladšie sa podklo a bác a plač rozbite kolienka. Moje plakalo o 5 min. tiež a pritom som videla, že nebola to jeho chyba. Nebezali ani extra rýchlo, stalo sa. A tiež moje dieťa povedalo ako prvú vetu obranovacim tónom, ja som nič neurobilo. Bolo mu veľmi nepríjemné aj ľúto.
Nie každé dieťa však ľútosť prejaví v situácii keď je stres a bojí sa.
Mam 2 deti majú rovnakú výchovu a inak reagujú na to isté.
Ďalšia vec, čo často vidím: malé deti sú na miestach, kde by ešte nemali byť a opačne väčšie deti na ihriskách ci prvkoch pre malé.
U nás mesto poriesilo a každý prvok či ihrisko má odporúčaný vek. Dokonca mame vyslovene pre 12+ tým pádom riziku stretu malý veľký sa znížilo.
@bluka2 a tiež som mala tu cest vidieť párkrát chalanov hrať naháňačky ci skryvacky. Takých 10 až 12 tak to bola veru iná rýchlosť, kontakty pri dobiehaní, narazenia na mantinel ihriska, no čistá divočina. Ak sú sami je to OK, ak sú menšie deti vždy niekto upozornil alebo ich nasmeroval kde môžu.
Mne sa zas nechce veriť, že 9 ročný by naschvál sotil 4 rocaka z preliezačky. A už dupľom, keď tam ma mamu
Ja vždy napomeniem ak staršie dieťa robí na ihrisku niečo čo nemá, lebo veľakrát rodičia na svoje decká pozor nedávajú a vykecavaju s kamoškami alebo sedia na kávičke... Vrcholne to neznášam... Keby mi malého niekto vyslovene soti, dieťa by som upozornila ale mamičke by som nadala, 9 ročne decko by malo vedieť ako sa ma na ihrisku voči mladším správat... Môj ma 3 roky a vie ze nesmie do nikoho strkat... Naposledy sa na ihrisku 3 chalani, skolkári bili, okrikla som ich, mamičky mali v paži a decká prestali....dufam že bude malý ok 🍀

Neraz som dvihla hlas na cudzie dieťa.A bolo mi to úplne jedno.Ked sa niekto nevie správať,tak ho treba nasmerovať.
V tvojom prípade by som počkala,ako sa vyvinie situácia zo zdravím tvojho syna a podľa závažnosti situácie by som mozno konzultovala aj s právnikom a políciou.Dufajme,že to nebude nič vážne.V tom prípade by som potom osobne navštívila rodičov chlapca a adresovala im pár milých slov tak,že by ma už asi navždy obchádzali.
Držím palce